Academic literature on the topic 'Sultan Abdülaziz'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Sultan Abdülaziz.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Sultan Abdülaziz"

1

Kara, Serdal. "19. Yüzyıl Bir Bektaşi Şairinden Sultan Abdülaziz’e Övgü: İstiḫrâc-I Ḥıfẓî". Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 35, № 2 (2025): 395–404. https://doi.org/10.18069/firatsbed.1552267.

Full text
Abstract:
Çalışma konumuz 19. yüzyıl Bektaşi şairlerinden Hıfzî’nin İstiḫrâc-ı Ḥıfẓî adlı manzum eseridir. Hıfzî bu eserinde Sultan Abdülaziz’in tahta çıkması ile oluşabilecek muhtemel sonuç, anlam ve beklentiler üzerinde durmaktadır. Toplam kırk beş beyitten oluşan metin 8+8 on altılı hece ölçüsü ile yazılmıştır. Metinde gerek ses tekrarı gerek iç kafiye ve gerekse de rediflerle ahenk sağlanmaktadır. Metin şekil dışında konu ve içerik bakımından; farklı tasavvufi inançları bünyesinde eriterek İslamiyet öncesi Türk unsurları ihtiva eden ve 15. yüzyılda ananesi oluşan Bektaşilik anlayışı ile ilgili unsurlar içermektedir. Bunun yanı sıra metinde baskı dönemleri sonrası Sultan Abdülaziz’i özlemle bekleyiş ve Sultan Abdülaziz’e övgü ile ilgili duygu ve düşüncelere de yer verilmektedir. Çalışma giriş, dil özellikleri, metin ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Bektaşilik inancı ve Bektaşiliğin diğer tarikatlarla olan ilişkisi hakkında bilgi verilmekte, Sultan Abdülaziz dönemine kadar olan Bektaşilik tarihi genel olarak değerlendirilmektedir. Daha sonra metnin gerek şekilsel ve gerekse de muhteva açısından özelliklerine değinilmekte ve manzume şairi hakkındaki bilgilere yer verilmektedir. Dil özellikleri bölümünde yazım ve ses özellikleri üzerinde durulmakta ve ses özelliklerinden dudak uyumu ele alınmaktadır. Dil özellikleri sonrası metnin çeviri yazısına yer verilmektedir. Son olarak metin ile ilgili elde edilen bulguların değerlendirildiği sonuç bölümü yer almaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

KARAKOÇ, Ercan, and Gökhan DURAK. "The Reign of Sultan Abdulaziz in the American Press." Gazi Akademik Bakış 14, no. 28 (2021): 199–224. http://dx.doi.org/10.19060/gav.948942.

Full text
Abstract:
Sultan Abdülaziz, Osmanlı Devleti’nin siyasi ve ekonomik yönden zorlu bir döneminde tahtta geçti. 19’uncu yüzyıl boyunca imparatorluk Balkan coğrafyasında ve özellikle Eflak-Boğdan bölgesinde yaşanan isyanlar nedeniyle dağılma noktasına gelmişti. Devletin maliyesi neredeyse çökmüştü. Dâhilde ise Genç Osmanlıların etkisiyle önemli bir muhalefet cephesi oluşmuştu. Bu muhalefet zamanla askeri ve siyasi bürokrasi içerisinde güçlendi ve Abdülaziz’in tahtan indirilip V. Murad’ın padişah olmasında kritik bir rol oynadı. Bu çalışmada Abdülaziz döneminde gerçekleşen önemli olaylar ile tahtan indirilmesi sonrasında yaşanan hadiselerin bazı Amerikan gazeteleri ile Amerikan Dışişleri kaynaklarında nasıl yer aldığı incelenmiştir. İmparatorluğun son dönemi farklı belgelerle Osmanlı tarihine yeni bir bakış açısı kazandırılarak değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Ünal, Uğur. "Sultan Abdülaziz Döneminde Bosna Nizâmiye Alayları (1861-1876)." Belleten 81, no. 290 (2017): 227–42. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2017.227.

Full text
Abstract:
Osmanlı Devleti'nin köklü reformlar yaptığı 19. yüzyılda askerî alanda da önemli gelişmeler yaşanmış; bu gelişmelere bağlı olarak Osmanlı Ordusu'nun yapısında değişiklikler vuku bulmuştur. Bu yüzyılın ikinci yarısında özellikle askere alma sisteminin yeniden ele alındığı görülmektedir. Ancak bu kapsamda başta Bosna olmak üzere birtakım sıkıntıların yaşandığı da vâkıâdır. Makalede Sultan Abdülaziz'in tahta çıktıktan sonra bu konuda yaptığı kararlı çözüm arayışları ile Bosna'da yerel halktan kurulu Nizamiye Alaylarının kuruluş süreci ve bilhassa Ahmed Cevdet Paşa'nın burada yaptığı çalışmalar, dönemin arşiv kaynakları ve gazeteleri ışığında ele alınmıştır. Çalışmada Sultan Abdülaziz'in emriyle teşkiline başlanan Nizamiye Alaylarının kuruluş aşamalarına dair öncelikle Osmanlı Arşivinde bulunan Taşra Evrakı Bosna Müfettişliği fonundan yararlanılmıştır. Ayrıca İrade, Mühimme Kalemi Evrakı ve Cevdet fonlarından da geniş ölçüde istifade edilmiştir. Bosna Nizamiye Alaylarına dair, Sultan Abdülaziz devri ile ilgili teferruatlı bilgiler içeren dönemin süreli yayınlarından Ceride-i Askeriye ve Takvim-i Vakayi gibi yayınlar da incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

YAŞAROĞLU, Hasan. "Osmanlıda Bir Darbe Sultan Abdülaziz Örneği Ve Yıldız Mahkemesi." Journal of Turkish Studies 11, Volume 11 Issue 1 (2016): 197. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.9487.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Kaşıkçı, Rıdvan. "Ahmed Esad Pasha's Struggle for Power During the Reign of Sultan Abdulaziz." Osmanlı Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, no. 25 (June 15, 2025): 340–54. https://doi.org/10.21021/osmed.1581580.

Full text
Abstract:
This study emphatically highlights the power struggle of Ahmed Esad Pasha with the most influen-tial figures of the era, including Mahmud Nedim Pasha, Mehmed Rüşdü Pasha, Hüseyin Avni Pasha, and Midhat Pasha, during Sultan Abdülaziz's reign. Furthermore, the key aspects of Ahmed Esad Pasha's life are highlighted. He was educated in the West, served as the director of the Mekteb-i Osmani in Paris, the only school opened by the Ottoman Empire in Europe, and gained the appreciation of prominent figures such as Grand Vizier Ali and Keçecizade Fuat Pasha. This led to his rapid advancement in the ranks. Ahmed Esad Pasha served as grand vizier twice, albeit briefly, during the reign of Sultan Abdülaziz. This period was characterized by constant changes of grand viziers following the deaths of Ali and Fuat Pashas. He used his time in opposition to identify deficiencies in cities he governed, namely Ankara, Shkodër, Sivas, and Konya, and to initiate reconstruction projects. This study uses various sources to discuss the critical points of Ahmed Esad Pasha's life. These include the Directorate of State Archives, Ottoman Archives, periodicals from the period, memoirs, and secondary sources.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Görür, Emel. "Reception, Accommodation, and Farewell of the Sultan Abdülaziz in Britain." Tarih Dergisi / Turkish Journal of History, no. 83 (August 2, 2024): 111–44. http://dx.doi.org/10.26650/iutd.1446043.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Çapar, Onur. "Sultan Abdülaziz Devrinde Tersane-İ Âmire’ye Demir Tedariki Meselesine Dair İki Layiha Etrafında Yapılan Müzakereler." Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 83 (January 30, 2025): 186–207. https://doi.org/10.51290/dpusbe.1577582.

Full text
Abstract:
Zırhlı gemi çağına girmeye çalışan Osmanlı Devleti, Abdülaziz zamanında bu yeni gemi tiplerini İngiltere’ye sipariş vermenin yanında kendi imkânlarıyla zırhlı gemiler inşa etme düşüncesindeydi. Bu amacı açıkça belli eden bürokrasi zırhlı gemi inşası için tersanenin ihtiyaç duyacağı demir madeninde dışa bağımlı kalmamak, kendi öz imkânlarıyla demiri temin edip dışa bağımlılıktan da kurtulmayı hedefliyordu. Devlet bu amaçla 1864 ve 1867’de sırayla Samakov ve Bosna demir madenlerindeki miktarı öğrenmek ve bu demirin İstanbul’a nakli imkânlarını araştırmak için görevlilere iki layiha hazırlatmıştır. Ardından bu layihalar üzerinden Osmanlı bürokrasisi uzun uzun müzakerelere girişmiş ve neticesinde demir madenlerinin İstanbul’a naklinin hayli pahalı olacağı ve bu nedenle de şimdilik vazgeçilmesi sonucuna ulaşılmıştır. Layihalar etrafında yürütülen tersaneye demir ihtiyacı ve demir madenleri tartışması Osmanlı Devleti’nin bir sanayileşememe sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu makale sözkonusu layihalar çerçevesinde Sultan Abdülaziz döneminde donanmaya demir tedariki ve Osmanlı bürokrasinin bu konudaki politikasını incelemeye yöneliktir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Duran, Saltuk. "Transportation, Steamships and the Rise of Postal Protectionism in the Ottoman Empire under the Reign of Abdülaziz (r. 1861–1876)." DIYÂR 1, no. 1 (2020): 84–107. http://dx.doi.org/10.5771/2625-9842-2020-1-84.

Full text
Abstract:
This paper aims to examine the increasingly protectionist policies of the Ottoman government against the foreign steamship postal services operating between the imperial ports under the reign of Sultan Abdülaziz (r. 1861-1876). This remarkable phenomenon has both local and international dimensions. First of all, rising postal monopoly claims of the Ottoman government against the foreign postal services on its territory are the striking consequences of increasing autonomy of the local steamship networks in the Ottoman Empire. In other words, foreign postal services had lost their utility in the Empire as a result of the development of the local postal services. Nevertheless, the Ottoman Postal Administration under Abdülaziz manifested substantial deficiencies in relation to its services outside the Empire. By adopting protectionist policies, the Ottoman government aimed to eliminate financial and political threats to the Empire that were coming through foreign postal channels. Finally, at an international level, the protectionism of the Ottoman government was a local response to the globalisation of postal communications.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

USLU, Recep. "Abdülaziz Meragizâde Hakkında Yeni Bulgular ve Sultan II. Mehmed’e Şâhişube Makam Hediyesi." Journal Of Social Humanities and Administrative Sciences 51, no. 51 (2022): 466–72. http://dx.doi.org/10.29228/joshas.61786.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Yazıcı, Nesimi. "İsmail (Tuncu) Bey’in Hâtıra-i Seyahât’inde Sultan Reşad’ın Rumeli Ziyareti: Kosova." Belleten 78, no. 283 (2014): 1099–134. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2014.1099.

Full text
Abstract:
Osmanlı sultanlarının çok yönlü faydalar temin etmek amacıyla yurt içi gezilere çıkmaları, özellikle II. Mahmud'la başlamış ve II. Abdülhamid hariç, son dönemlere kadar devam etmiş bir uygulamadır. Bu çerçevede Abdülmecid ve Abdülaziz, ülkenin çeşitli yörelerini içeren, kısa veya oldukça da uzun süreli muhtelif gezilere çıkmışlardır. Bu serinin son örneğini ise Sultan Reşad'ın 5-26 Haziran 1911 tarihleri asında gerçekleştirdiği Rumeli ziyareti oluşturmuştur. Sultan Reşad'ın bu gezisinde, dönemin sadrazamıyla üst düzey görevlilerin de refakat ettiği kalabalık bir heyetle birlikte İstanbul'dan başlayarak Çanakkale, Selanik, Üsküp, Priştine, Manastır gibi merkez ve çevreleri ziyaret edilmiş, bölge halkının Osmanlı yönetimine bağlılıklarının güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Rumeli'nin Osmanlı yönetiminden tamamen ayrılmasının hemen öncesinde yapılan bu gezinin en önemli ziyaret noktasında ise Murad-ı Hüdâvendigâr'ın türbesi ve burada geniş katılımla kılınacak Cuma namazı bulunmaktaydı. Bu tebliğimizde biz, gezinin özellikle de bu bölümünü yani Priştine ve Meşhed-i Hüdâvendigâr diye de isimlendirilen Sultan Murad türbesinin ziyaretiyle burada kılınan Cuma namazını, bizzat padişahın heyetinde yer alan ve dikkatli bir gözlemci olduğunda şüphe bulunmayan İsmail (Tuncu) Bey'in yayınlanmamış Hâtıra-i Seyahât ismini verdiği seyahat notlarını merkeze alarak değerlendirmeye çalıştık. Böylece, aslında iyi bilinen bu gezinin, merkezinde bulunan, Sultan Reşat'a birinin gözüyle nasıl göründüğünü ortaya koymayı hedefledik.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Dissertations / Theses on the topic "Sultan Abdülaziz"

1

Dal, Dilara. "The modernization of the Ottoman Navy during the reign of Sultan Abdülaziz (1861-1876)." Thesis, University of Birmingham, 2015. http://etheses.bham.ac.uk//id/eprint/6339/.

Full text
Abstract:
The main focus of this study is to examine the modernization of the Ottoman navy during the reign of Sultan Abdülaziz, exploring naval administration, education, and technology. Giving a summary of the transformation of shipbuilding technologies and bureaucratic institutions of the Ottoman naval forces between 1808 and 1861, it analyses the structure of the Ottoman navy, its level of development in comparison to previous periods of time, and the condition of the vessels making up the naval fleet from 1861 to 1876. It also intends to evaluate the character of existing administrative structures at the outset of Abdülaziz’s reign in 1861 and the nature of subsequent changes, including structural reorganization of the Imperial Naval Arsenal, the Ministry of Marine, and the Naval Academy, as well as advancements in military training and seafaring; all within the context of the impact of these changes on the military, political, and economic condition of the Empire during the reign of Sultan Abdülaziz.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Sultan Abdülaziz"

1

Abdülaziz. Eskizlerden tablolara ressam Sultan Abdülaziz. Uluslararası Kültür Sanat Derneǧi, 2013.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

author, Kılınç Selman, ed. Sultan Abdülaziz Han'ın yadigârları: Aziziye Camileri. Çamlıca, 2013.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

S, Kocahanoğlu Osman, ed. Sultan Abdülaziz ve bir seraskerin ihtilâli. Temel Yayınları, 2004.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Atatürk Kültür, Dil, ve Tarih Yüksek Kurumu (Turkey), ed. Sultan Abdülaziz devri Osmanlı kara ordusu (1861-1876). Türk Tarih Kurumu Basımevi, 2016.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Başkanlığı, Turkey Genelkurmay, ed. Sultan Abdülaziz devri Osmanlı kara ordusu, 1861-1876. Genelkurmay Basımevi, 2008.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Toker, Hikmet. Elhân-ı Aziz: Sultan Abdülaziz devrinde sarayda mûsikî. TBMM Milli Saraylar, 2016.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Özenç, Neşet Gökhan, 1964- author, ed. Viyana basını politik karikatürlerinde Sultan Abdülaziz devrinin aksi (1861-1876). E. Yazı Yayınları, 2014.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Turkey) Sultan Abdülaziz ve Dönemi Sempozyumu (2013 Ankara. Sultan Abdülaziz ve Dönemi Sempozyumu: 12-13 Aralık 2013, Ankara : bildiriler. Türk Tarih Kurumu, 2014.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Beyaz atlının ölümü: Sultan Abdülaziz. Nesil, 2007.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Bir şehîd Sultan Abdülaziz Han. Çamlıca, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Sultan Abdülaziz"

1

Topal, Alp Eren. "11 Mustafa Fazıl Paşa: Letter to Sultan Abdülaziz (1867)." In The Middle East and North Africa. De Gruyter, 2024. https://doi.org/10.1515/9783111254067-014.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Özlü, Zeynel, and Mustafa Murat Çay. "Enderun-u Hümayûn Muallimlerinden Kolcalı Abdülaziz Bey’in Gözüyle Çin’deki Müslümanlar ve Türkler." In Tarih Alanında Seçme Yazılar-III. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub142.c554.

Full text
Abstract:
Kolcalı Abdülaziz Bey, günümüzde Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin kuzeyinde İli Kazak Özerk İli toprakları içinde yer alan Gulca’da 1863 yılında dünyaya gelmiştir. Bazı araştırmalar onun muhtemelen 1900 yılında İstanbul’a yerleşmiş olduğunu belirtmektedir. Abdülaziz Bey, burada İkdam ve Metin gazetelerinde yazarlık yapmış, Enderun’da Arapça muallimliği ve idarecilik görevlerinde bulunmuştur. Esasen kendisi gibi Türkistanlı münevverlerin/aydınların İstanbul’a getirtilmesi veya Çin toprakları başta olmak üzere Türkistan’a gösterilen alâka, çalışmamızda da yer verdiğimiz haliyle Sultan II. Abdülhamid devrinde izlenilen İslâmcı ve bir yönüyle de Türkçü siyasetin gereği olmuştur.
 İlim dünyasına son derece önemli eserlerle katkılarda bulunmuş olan Abdülaziz Bey’in özellikle Bir Çin Âlimi Nazarında İstikbâl-i Şark’ın Yeni Güneşi Gazi Mustafa Kemal Hazretleri- Umum Türklerin ve Bütün İnsaniyetin İttihadı isimli eseri, Türkiye’de oldukça ses getirmiştir. Bununla birlikte onun asıl ünü, Çin ile olan ilişkilerde etkin olmasından ve İslâmiyet’in Çin topraklarındaki durumuna dair yazılar kaleme almasından kaynaklanmıştır. Bu bağlamda Çin’de Din-i Mübîn-i İslâm ve Çin Müslümanları adlı eseri, dönem itibariyle Çin hakkında vermiş olduğu bilgiler ve yapmış olduğu rasyonel tenkitler bakımından son derece önem arz etmektedir.
 Maarif Nezaret-i Celîlesi’nin 22 Nisan 1319 tarihli ve 109 numaralı ruhsatı ile basılmış olan eseri, 9 bölümden oluşmaktadır. Müellif, dönem itibariyle İslâmiyet’in Çin topraklarındaki durumu hakkında pek çok eserin varlığına dikkat çekerken ayrıca bu konu ile ilgili olarak Avrupa’da çıkan eksik ve yanlış haberlerden dolayı gerçekleri ortaya koymak amacıyla bu eseri yazmış olduğunu belirtmiştir. Abdülaziz Bey, Çin hükümeti tarafından İslâmiyet’e ve Müslümanlara gösterilen hürmet ve teveccühün ana sebeplerini tahlil etmiş, bu topraklarda yaşamını sürdüren Türk-Müslüman kavimlerin genel durumu hakkında bilgiler sunmuş ve en önemlisi de bölgedeki Müslümanların ilmî, siyasî ve içtimaî sahalarda gelişmelerini sağlayacak reform/ıslah hareketlerinin ana prensiplerini ortaya koymuştur. Abdülaziz Bey’in bu çalışmasını, İslâmcılık ve Türkçülük siyaseti ekseninde hem Osmanlı toplumunu hem de Osmanlı devlet erkanını Çin’de yaşayan Müslümanların durumlarıyla ilgili bilgilendirmek amacıyla meydana getirilmiş bir eser olarak değerlendirmek mümkündür.
 Bu çalışmada dönem itibariyle özelde Çin, genelde ise anayurt Türkistan Türklerinin durumları, bir Türkistanlı münevverin perspektifinden yola çıkılarak mevcut veriler ışığında analiz edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Koçunyan, Aylin. "‘Long Live Sultan Abdülaziz, Long Live the Nation, Long Live the Constitution...’*." In Constitutionalism, Legitimacy, and Power. Oxford University Press, 2014. http://dx.doi.org/10.1093/acprof:oso/9780198723059.003.0010.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Stephanov, Darin. "Further Stimuli for and Patterns of Millet Accentuation and Differentiation: the Reign of Abdülaziz (1861–76)." In Ruler Visibility and Popular Belonging in the Ottoman Empire, 1808-1908. Edinburgh University Press, 2018. http://dx.doi.org/10.3366/edinburgh/9781474441414.003.0004.

Full text
Abstract:
Chapter 3 focuses on the reign of Mahmud II’s younger son, Abdülaziz (1861–76), who maintained a remarkable continuity with his father’s and elder brother’s policies of increased ruler visibility. This sultan standardised and expanded the annual all-imperial royal accession anniversary and birthday celebrations, which grew until 1908. The chapter then demonstrates the intricate interweaving of motifs of sultanic and Bulgar communal (self) celebration as well as the gradual intersection of the more established duties to the ruler with the newly arising duties to the group. This relationship, for a while mutually reinforcing, is illustrated via a cross-section of celebrations of May 11, a recently invented Bulgar communal holiday. The concept of group memory, the discourse of communal rights and their sanctification, not to mention the more visible and commanding presence of a reified ‘Bulgaria,’ were clear indications of a novel, macro-communal consciousness. Gradually, the stream of popular excitement for the ruler was diverted towards communal causes, at first slightly and subtly, then more substantially and assertively. The centrality of the ruler even in core ruler celebrations was at first dulled, then altogether displaced.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

"Continuity and Change in Nineteenth-Century Istanbul: Sultan Abdülaziz and the Beylerbeyi Palace." In Islamic Art in the 19th Century. BRILL, 2006. http://dx.doi.org/10.1163/9789047417279_007.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography