To see the other types of publications on this topic, follow the link: Sürdürülebilir Pazarlama.

Journal articles on the topic 'Sürdürülebilir Pazarlama'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Sürdürülebilir Pazarlama.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Uyanık, Meziyet. "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarında Pazarlamanın Rolü ve Sorumlulukları." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 26, no. 47 (2024): 727–47. https://doi.org/10.18493/kmusekad.1426807.

Full text
Abstract:
Sürdürülebilirlik çabalarında pazarlama disiplinin rolü ve sorumluluklarına ilişkin görüşler farklı perspektiflerde kutuplaşmış durumdadır. Birinci grupta pazarlama, sürdürülebilirliğin önündeki bir engel (hastalığın nedeni) olarak konumlanmakta, ikinci grupta ise sürdürülebilir bir geleceğe erişmede yegâne bir araç (tedavinin parçası) olarak kabul edilmektedir. Üçüncü grup, iki karşıt alanda kutuplaşan görüşlerin ılımlı bir birleşimi ortaya koymaktadır. Buna göre pazarlama ne doğrudan sürdürülebilirliğin karşıtıdır ne de sürdürülebilir bir geleceği tek başına inşa edebilecek yegâne bir kurtarıcıdır. Çalışmada sürdürülebilir kalkınma amaçlarında (bundan sonra SKA) pazarlama disiplininin potansiyel rolü ve sorumluluklarına ilişkin bir çerçeve oluşturularak okuyuculara eleştirel bir bakış açısı kazandırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda pazarlamada yazınındaki sürdürülebilirlik odağı tarihsel gelişim içinde ve baskın sosyal paradigma bağlamında incelenmiştir. Sürdürülebilir kalkınma gündeminin temelini oluşturan ekonomik, sosyal ve çevresel sorunların çözümünde küresel bir mutabakatla disiplinler arası iş birliğine ve pazarlamada alanında dönüştürücü yaklaşımlara olan ihtiyaç vurgulanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Ersoy, Ahmet Yağmur, Metin Saygılı, and Tolga Yalçıntekin. "Sürdürülebilir Pazarlama Alanında Gelecek Araştırma Perspektiflerine Yönelik Bibliyometrik Bir Analiz." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 14, no. 2 (2025): 1164–89. https://doi.org/10.15869/itobiad.1654070.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, sürdürülebilir pazarlama alanındaki çalışmaları sistematik bir şekilde incelemektedir. Bu bağlamda bu araştırma sürdürülebilir pazarlama alanında, bibliyometrik analiz yöntemi kullanılarak Web of Scince (WOS) veri tabanından elde edilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada, sürdürülebilir pazarlama alanına ait mevcut literatür analiz edilerek alanın temel yapının belirlemesine yönelik yayımlanmış ve araştırma kapsamına uygun olduğu belirlenen 2001-2024 yılları arasında yayımlanan 268 çalışma seçilmiştir. Sonuçlar alanda en çok çalışmanın Yang Sun ve Juran Kim tarafından gerçekleştirildiğini ve en çok atıf alan çalışmanın Journal of Cleaner Production dergisinde Dangelico ve Vocalelli (2017) tarafından gerçekleştirilen çalışma olduğunu göstermiştir. Ortak kelime analizi sonucu oluşan anahtar kelime ağına ve kümeleme analizine ait sonuçlar ise oluşan 10 kümenim sürdürülebilir pazarlama alanının hem teorik hem de uygulamaya yönelik çok boyutlu yapıya sahip olduğunu ortaya koymuştur. Oluşan kümeler sürdürülebilir pazarlama alanının sadece çevresel unsurlarla sınırlı olmadığını, aynı zamanda markalaşma, rekabet avantajı, tüketici davranışı, etik ve sosyal sorumluluk gibi işletmeleri ve tüketicileri yakından ilgilendiren birçok unsuru da barındırmaktadır. Bu araştırmada sürdürülebilir pazarlama alanında yapılan çalışmaların performans gelişimi de incelendiğinden elde edilen sonuçlar, alanın hem nitel hem de nicel olarak giderek güçlendiğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, sürdürülebilir pazarlama alanının hem araştırmacılar hem de yayın yapılan dergiler açısından dinamik ve gelişmekte olan bir alan olduğunu göstermektedir. Gerçekleştirilen bibliyometrik analiz sonuçları, sürdürülebilir pazarlama literatüründe henüz yeterince derinlemesine incelenmemiş alanların bulunduğuna da işaret etmektedir. Özellikle dijital dönüşüm ve sürdürülebilir pazarlama arasındaki ilişki, gelecekte ele alınabilecek potansiyel araştırma konuları arasındadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Adanacıoğlu, Hakan. "Sürdürülebilir Tarımsal Pazarlama Girişimleri." Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology 3, no. 7 (2015): 595. http://dx.doi.org/10.24925/turjaf.v3i7.595-603.446.

Full text
Abstract:
Sustainable marketing is a holistic approach that puts equal emphasis on environmental, social equity, and economic concerns in the development of marketing strategies. The purpose of the study is to examine and discuss the sustainable agricultural marketing initiatives practiced throughout the World and Turkey, and to put forth suggestions to further improve the performance of agricultural marketing initiatives in Turkey. Some of the sustainable agricultural marketing initiatives practiced around the world are carried out through civil organizations. Furthermore; some of these initiatives have also launched by farmers, consumers, food processors and retailers. The long-term strategies to increase these initiatives should be determined due to the fact that examples of successful sustainable agricultural marketing initiatives are inadequate and cannot be spread in Turkey. In this context, first of all, the supports provided by the government to improve agricultural marketing systems, such as EU funds for rural development should be compatible with the goals of sustainable marketing. For this purpose, it should be examined whether all proposed projects related to agricultural marketing meet the social, economic, and environmental principles of sustainable marketing. It is important that supporting organizations, especially civil society organisations, should take an active role for faster dissemination and adoption of sustainable agricultural marketing practices in Turkey. These organizations may provide technical assistance in preparing successful project proposals and training to farm groups. In addition, the other organizations, such as local administrations, producers' associations, cooperatives, can contribute to the success of sustainable agricultural marketing initiatives. The use of direct marketing strategies and vertical integration attempts in sustainable agricultural marketing initiatives that will likely be implemented in Turkey is important in terms of the success of the initiatives. It's also essential to bring to the fore the various themes, such as regional delicacies, safe production methods, human and environmental health, regionalism, regional artisanship, and biodiversity to cultivate a successful marketing strategy in promotional activities of sustainable agricultural marketing initiatives.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

TÜRK, Zehra. "SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA SEYAHAT ACENTELERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR PAZARLAMA ANLAYIŞI." International Journal of Social Humanities Sciences Research (JSHSR) 6, no. 33 (2019): 598–607. http://dx.doi.org/10.26450/jshsr.1108.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

ALP, Furkan. "SAĞLIK KURUMLARINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR PAZARLAMA KONSEPTİ." Journal of Academic Social Sciences 157, no. 157 (2024): 316–29. http://dx.doi.org/10.29228/asos.77813.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

ASLAN ÇETİN, Filiz. "SÜRDÜRÜLEBİLİR PAZARLAMA: TÜKETİCİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİME YÖNELİK SATIN ALMA DAVRANIŞLARI." Social Sciences Studies Journal 4, no. 14 (2018): 447–55. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.364.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

DEMİROĞLU, Mehmet. "Pazarlama Yönetiminde Markalar." Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11, no. 2 (2020): 169. http://dx.doi.org/10.33537/sobild.2020.11.2.14.

Full text
Abstract:
Marka, bir işletmenin mal ve hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve hizmetlerinden ayırt eder. Pazarlama yönetimi araçlarından olan markalar, müşteri zihinlerinde ürünlere ilişkin bir imaj oluşturur. Ürünlerin piyasa fiyatı, marka imajı ile oluşan değeri de içerir. Pazarlama açısından, marka değerine odaklanan birçok çalışma vardır. Küresel ortamda pazarlama stratejileri geliştirmede, markalaşma çabaları önem kazanmıştır. İşletmeler için sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamada, marka oluşturma ve marka koruması önemli hale gelmiştir. Ülkeler açısından da, rekabet avantajı sağlamada yine marka oluşturmanın ve korumanın önemli rolü vardır. Ülkelerin rekabet gücünde önemli göstergeler olan ihracat/ milli gelir büyüklükleri ile marka oluşturma/koruma faaliyetleri arasında genelde benzer bir eğilim vardır. İşletmeler açısından marka oluşturma ve marka koruması, sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayarak daha fazla getiri elde etmede vazgeçilmez öneme sahiptir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

DEMİR, Aydın. "Küresel Pazarlara Açılma Stratejileri ve İşletme Yönetimi." İnteraktif Bilim: Disiplinlerarası Araştırma ve İncelemeler Dergisi, no. 2 (November 20, 2023): 50–67. http://dx.doi.org/10.61749/jiras-9.50-67.

Full text
Abstract:
Günümüzde işletmelerin sınırlarını aşarak küresel pazarlara açılmaları, sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmek için kritik bir öneme sahip olmuştur. Bu makale, işletmelerin uluslararası arenada yer alabilmek için izlemeleri gereken stratejilerin ve yönetim pratisyenlerinin kapsamlı bir analizini sunmaktadır. Küresel piyasalara girişin başlıca yöntemleri olan ihracat, lisanslama, franchising, yurt dışı doğrudan yatırımlar ve stratejik ortaklıklar gibi opsiyonlar üzerinde durularak, her bir yöntemin avantaj ve dezavantajları, uygulama koşulları ve başarılı uygulama için gerekli öncülleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Ayrıca, küresel pazarlara açılma sürecinde işletme yönetiminin karşılaştığı en büyük zorluklar, kültürel farklılıkların yönetimi, pazar analizi ve hedef pazar seçimi gibi konulara da değinilmiştir. Bu süreçlerin her birinin önemi, işletmelerin küresel pazarlardaki başarılarının belirleyicisi olduğu vurgulanmaktadır.
 Çalışmada, küresel pazarlara açılma sürecinde stratejik planlamanın önemi üzerinde durulmuş, etkili bir uluslararasılaşma stratejisi geliştirmenin temel adımları araştırılmıştır. Bu bağlamda, işletmenin iç ve dış çevre analizlerinin kullanılmasının yanı sıra, uygun pazar giriş stratejisinin seçimi ve uygulanması incelenmiştir. Küresel bir marka olmanın yolları detaylı bir şekilde aktarılırken, küreselleşmenin getirdiği riskler ve bu risklerin nasıl yönetilebileceği konusunda da bilgiler verilmektedir.
 İşletmelerin küresel pazarlarda sürdürülebilir bir başarı sağlamak için nasıl bir işletme yönetimi anlayışını benimsemeleri gerektiği üzerinde durulmuştur. Küreselleşme sürecinde insan kaynakları yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, pazarlama ve markalaşma stratejileri gibi işletme yönetimi fonksiyonlarının uyum içinde çalışmasının önemi vurgulanmıştır. Böylece, işletmelerin küresel pazarlara açılma stratejileri ve işletme yönetimi konularında geniş bir perspektif kazanmaları amaçlanmıştır. Bu makale, uluslararası iş dünyasında yer almak isteyen işletme sahipleri, yöneticiler ve akademisyenler için kılavuz niteliğinde olmayı hedeflemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Hallumoğlu, Çilem Eda, and Tülin Ural. "İmalat sanayinde yeşil pazarlama yöneliminin sürdürülebilir işletme performansı üzerindeki etkileri." İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 27, Özel Sayı (2025): 85–104. https://doi.org/10.33707/akuiibfd.1608804.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, üretim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yeşil pazarlama yönelimlerinin sürdürülebilir işletme performansı üzerindeki etkilerini kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesi (PLS-SEM) yöntemiyle analiz etmektedir. Ayrıca, işletme büyüklüğünün bir düzenleyici değişken olarak modeldeki ilişkiler üzerindeki rolü incelenmiştir. Araştırmada, İstanbul Sanayi Odası’na kayıtlı 226 işletmeden çevrimiçi anket yöntemiyle elde edilen veriler kullanılmıştır. Analiz bulguları, yeşil pazarlama yöneliminin stratejik, taktiksel ve örgütsel boyutlarının işletmelerin sosyal performansı üzerinde olumlu etkiler yarattığını ve taktiksel yeşil pazarlama yöneliminin çevresel performansı da pozitif yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Çoklu grup analizi sonucunda, küçük ve orta-büyük ölçekli işletmeler olarak sınıflandırılan iki grup arasında model ilişkileri açısından farklılık gözlenmemiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Macit, Deniz, and Nur Aydın Büşra. "Sürdürülebilir Pazarlama Stratejileri Perspektifinden Sürdürülebilir Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimine Bibliyometrik Bir Bakış." Journal of Economics, Finance and Sustainability 2, no. 2 (2024): 137–61. https://doi.org/10.5281/zenodo.14563328.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

GARDA, Betül. "TURİZM İŞLETMELERİNDE PAZARLAMA STRATEJİLERİ KAPSAMINDA ÖRGÜT İKLİMİ VE LİDERLİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ." Eurasian Business & Economics Journal, no. 37 (November 8, 2024): 44–62. https://doi.org/10.17740/eas.econ.2024-v37-03.

Full text
Abstract:
Turizm sektörü, hızla değişen küresel ekonomik koşullar altında önemli bir sektör olarak kendini kanıtlamıştır. Turizm işletmeleri, rekabetçi bir ortamda varlıklarını sürdürmek ve büyümek için etkili pazarlama faaliyetlerine önem vermek durumundadır. Bu bağlamda, işletmelerin pazarlama faaliyetlerinin başarısında etkili olan faktörleri anlamak, sektördeki rekabet avantajını elde etme açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu araştırma, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin pazarlama faaliyetlerinin başarısını artırmaya yönelik stratejiler geliştirmelerine yardımcı olacak önemli bilgiler sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca liderlik tarzlarının ve örgüt ikliminin, işletmelerin pazarlama performansına olan etkisini anlamaya ve sektörde sürdürülebilir rekabet avantajı elde etme yolunda adımlar atmaya yardımcı olacaktır. Bu araştırmanın sonuçları, turizm sektöründeki işletmelerin yöneticileri, liderlik tarzları ve örgüt iklimi konularında daha bilinçli kararlar alabilmeleri için önemli bir bilgi kaynağı sağlayacaktır. Ayrıca, işletmelerin pazarlama stratejilerini geliştirirken liderlik tarzlarını ve örgüt iklimini nasıl dikkate alabilecekleri konusunda pratik öneriler sunacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

AKGÜN, Zuhal. "SOSYAL MEDYA PAZARLAMA AKTİVİTELERİNİN MARKA DEĞERİ, TÜKETİCİ YANITLARI VE SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ: HIZLI MODA MARKALARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 5 (2020): 4211–40. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i5.1672.

Full text
Abstract:
Çalışma, sosyal medya pazarlama aktivitelerinin (SMPA) hızlı moda endüstrisinde niteliklerini belirlemeyi; marka değeri, tüketici yanıtları ve satın alma niyeti üzerindeki etkisini ölçmeyi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yapılan 353 anket verileri istatistiki olarak analiz edilmiştir. Uygulanan testler sonucunda sosyal medya pazarlama aktivitelerinin beğeni ve etkinlik olmak üzere iki boyuttan oluştuğu belirlenmiştir. SMPA’nın diğer değişkenlerle arasında anlamlı ve olumlu bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuçlar, tespit edilen ilişkilerin markaların sosyal medya aktivasyonlarının sürdürülebilir amaçlarına ulaşmadaki rolünü ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

BAĞCI, Selda. "GERİLLA PAZARLAMANIN SATIŞ STRATEJİLERİNİN BELİRLENMESİNDE VE UYGULANMASINDA PAZARLAMA KAVRAMI İÇERİSİNDEKİ ÖNEMİ." Sentez Akademik Araştırmalar Dergisi, no. 1 (March 4, 2024): 84–109. http://dx.doi.org/10.61749/jossar-7.84-109.

Full text
Abstract:
Bu makale, günümüz rekabetçi iş dünyasında firmaların ayakta kalabilmesi, rekabet üstünlüğü elde edebilmesi ve marka başarısını artırabilmesi için gerçekleştirmeleri gereken stratejilere odaklanmaktadır. Teknolojik ilerlemeler ve dönüşen küresel dinamikler, hem ürün hem de hizmet sunan işletmeler için yeni zorluklar ve fırsatlar yaratmaktadır. Bu bağlamda, işlevsellik ve somut özellikler artık temel bir farklılaşma stratejisi olmaktan uzaklaşmış, pazarlama faaliyetleri ise başarıya ulaşmanın kritik bir parçası haline gelmiştir. Bu makalede, ürün veya hizmet sunumu sürecindeki çeşitli evrelerin - üretim, ürün geliştirme, satış ve pazarlama - her birinin önemi vurgulanmakta ve özellikle pazarlama stratejisinin, ürünün piyasaya sürülmesi ve sonrasındaki başarısı üzerindeki etkisi incelenmektedir. Geleneksel yaklaşımlardan farklı olarak, gerilla pazarlama anlayışının yaratıcı ve yenilikçi pazarlama stratejileri sunma potansiyeli tartışılmaktadır. Özetle, bu derleme, rekabetçi iş dünyasında sürdürülebilir başarıya ulaşmanın ve pazarda elde edilecek başarıyı pekiştirmenin, özgün ve yenilikçi pazarlama yöntemlerini benimseme yeteneğine bağlı olduğunu ortaya koymaktadır. Gerilla pazarlama, sınırlı bütçelerle bile etkili sonuçlar elde etmek ve marka bilincini artırmak için firmalara yenilikçi yollar sunmaktadır. Bu yaklaşım, ürün ve hizmetlerin piyasaya sürülmesi, tanıtılması ve tüketicilerle buluşması konusunda önemli avantajlar sağlayarak, işletmelerin rekabetçi ortamda ayakta kalmasına ve başarılı olmasına katkıda bulunmaktadır. Bu bağlamda şirketlerin satış stratejilerini belirlerken ve hedeflerine ulaşmak için uyguladıkları yöntemler içerisinde gerilla pazarlama yaratacağı avantajlarla önemli bir yer almaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Ceylan, Serdar. "Sürdürülebilirlik ve Yeşil Ekonomi Yaklaşımı Üzerinden Yeşil Turizmi Okumak." Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi 9, no. 1 (2025): 159–82. https://doi.org/10.32572/guntad.1535263.

Full text
Abstract:
Araştırmanın amacı, sürdürülebilirlik ve yeşil ekonomi yaklaşımı üzerinden yeşil turizmin ne olduğunu anlamaktır. Çalışmada sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınma, yeşil ekonomi ve sürdürülebilir turizm kavramları üzerinden yeşil turizm yaklaşımı tartışılmıştır. Yeşil turizmin ilkeleri ve yeşil turizm uygulamalarının neler olduğu çalışmada değerlendirilmiştir. Araştırma, bir literatür değerlendirmesi olup, çalışma ikincil veriler (makale ve raporlar) üzerinden yürütülmüştür. Veriler betimlenerek yorumlanmış ve anlamlı bir hale getirilmiştir. 1980’li yıllarda ortaya çıkan yeşil turizm kavramı, günümüzde sürdürülebilir turizm kavramının şemsiyesi altında tartışılan bir yaklaşımdır. Yeşil turizm; yerel topluluğa katkı, sürdürülebilir toplumsal kalkınma ve doğal çevrenin korunmasına odaklanmaktadır. Yeşil turizm yaklaşımında; yeşil ürün, yeşil tüketim, yeşil fiyat, yeşil tüketici, yeşil pazarlama, yeşil dağıtım, yeşil üretim, yeşil tasarım ve yeşil davranış, yeşil otel, yeşil yıldız ve yeşil anahtar, yeşil destinasyon ve yeşil turist kavramları öne çıkmaktadır. Sonuç olarak, doğal kaynakların korunması ve turizmin sürdürülebilirliği açısından yeşil turizm yaklaşımı ve uygulamaları önemlidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

ZENGİN, Burcu, and Güliz AKSOY. "Sürdürülebilir Kalkınma Anlayışının Yeşil Pazarlama Ve Yeşil Finans Açısından Değerlendirilmesi." İşletme Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 4, no. 2 (2021): 362–79. http://dx.doi.org/10.33416/baybem.845904.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

ÇAYIRAĞASI, Filiz, and Şehnaz SAKICI. "Avrupa Yeşil Mutabakatı (Green Deal) ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Perspektifinde Sürdürülebilir Dijital Pazarlama Stratejileri." Gaziantep University Journal of Social Sciences 20, no. 4 (2021): 1916–37. http://dx.doi.org/10.21547/jss.930568.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Kınam, Bilge, and Mevlüt Çeşme. "Yeşil Pazarlama Stratejilerinin Aydınlatıcı ve Yanıltıcı Yönleri." Sanat ve Tasarım Dergisi, no. 35 (20. Yıl Armağan Sayısı) (May 22, 2025): 129–51. https://doi.org/10.18603/sanatvetasarim.1529508.

Full text
Abstract:
Çevresel sorunların küresel boyuta ulaşmasının nedenleri arasında, endüstriyel ürünlerin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkiler göz önünde bulundurulmadan tasarlanması yer almaktadır. Bu araştırma, çevre dostu gibi görünen ürünlerin ve hizmetlerin pazarlanmasında kullanılan stratejik araçları sürdürülebilir tasarım ilkeleri bağlamında irdelemeyi amaçlamıştır. Araştırma, yeşil pazarlama stratejilerinin aydınlatıcı yönleri eko-etiketler ve yanıltıcı yönleri ise “greenwashing” (yeşil badana) kavramları üzerinden kapsamlı bir literatür taramasıyla ortaya koymaktadır. Ürünlerin ve hizmetlerin çevresel etkilerini azaltmayı amaçlayan eko etiketler, enerji verimliliği, atık yönetimi, sosyal adalet vs. bağlamında yaygın olarak bilinen örneklerle ele alınmıştır. Yeşil pazarlama stratejilerinin yanıltıcı ve aldatıcı yönlerini şeffaf bir şekilde inceleyen araştırma, tüketicileri ürünlerin ya hizmetlerin çevresel etkileri konusunda bilinçlenmesi hedeflenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

ARMUTCU, Barış. "Yeşil Pazarlamanın Kavramsallaştırılması ve Öne Çıkan Temalar Üzerine VOSviewer İle Bir Araştırma." Uluslararası Akademik Birikim Dergisi 6, Özel Sayı (2023): 436–49. https://doi.org/10.5281/zenodo.10004577.

Full text
Abstract:
<i>Bu makale, yeşil pazarlama alanındaki literatürü incelemek ve analiz etmek amacıyla bibliyometrik yöntemleri kullanmaktadır. Yeşil pazarlama ile ilgili konular giderek daha fazla önem kazanırken, bu alanın mevcut durumunu, eğilimlerini ve dinamiklerini anlamak büyük önem taşımaktadır. Makale, VOSviewer2 programını kullanarak elde edilen verileri görselleştirme, analiz etme ve anlam çıkarma amacıyla kullanmaktadır. Makale, farklı bibliyometrik analiz yöntemleri kullanarak çeşitli önemli sonuçlara ulaşmıştır. Bu sonuçlar arasında en fazla atıf alan yazarlar, en çok bağlantılı ülkeler, kurumlar ve anahtar kelimeler belirlenmiştir. Ayrıca, yeşil pazarlama konusundaki yayınların zaman içindeki gelişimi, hangi konuların daha fazla vurgulandığı ve hangi yazarların en çok etki yarattığı gibi konular da analiz edilmiştir. Makale, yeşil pazarlama alanındaki mevcut durumu anlamak, gelecekteki çalışma yönlerini belirlemek ve sürdürülebilirlik çabalarını desteklemek için bibliyometrik analizin güçlü bir araç olduğunu vurgulamaktadır. Bu tür analizler, araştırmacılara, karar vericilere ve iş dünyasına farklı açılardan içgörüler sunarak, daha bilinçli ve etkili adımlar atma fırsatı sağlamaktadır. Yapılan analizler sonucunda&nbsp;en yüksek bağlantıya sahip yazarlar arasında 11 isim tespit edilmiş ve toplamda 41 bağlantı görülmüştür. Bu yazarlar arasında en çok atıf alan yazarlar, yani Daniel Kammerer ve Cathy Hartman en fazla bağlantıya sahip olanlar arasında yer almamıştır. Toplam bağlantı gücü açısından ise Rosa Maria Dangelico, Daniele Vocalelli ve M.S. Balaji ilk üçte yer almaktadır. En fazla atıf alan ülkeler sırasıyla China, ABD ve Taiwan olarak öne çıkmıştır. Yeşil pazarlama ile ilgili yayınlarda en sık kullanılan anahtar kelimeler incelendiğinde, yeşil pazarlama, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir gelişme, yeşil ürün ve tüketici davranışı en sık öne çıkan ifadelerdir.</i>
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Yıldız, Arif. "Sürdürülebilir Tüketim Literatürüne Bibliyometrik Bir Bakış: Eğilimler, Temalar ve Gelecek Yönelimler." İnönü University International Journal of Social Sciences (INIJOSS) 14, no. 1 (2025): 453–76. https://doi.org/10.54282/inijoss.1671671.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, sürdürülebilir tüketim kavramına yönelik akademik eğilimleri, öne çıkan temaları ve temel araştırma odaklarını belirlemek için bir bibliyometrik analiz yapmaktır. Sürdürülebilir tüketim, çevre politikalarından dijital pazarlama stratejilerine kadar geniş bir etki alanına sahip olup, literatürdeki gelişim sürecini anlamak ve gelecekteki araştırmalara yön vermek önemlidir. Bu çalışma, sürdürülebilir tüketimle ilgili yayınların yıllara göre dağılımı, disiplinler arası etkileşimler, atıflar ve anahtar kelimeler üzerinden literatürün mevcut durumunu incelemektedir. Araştırma, Web of Science (WoS) veri tabanında yer alan ve “sürdürülebilir tüketim” anahtar kelimesini içeren 2002-2024 yılları arasında yayımlanan 712 çalışmanın bibliyometrik analizini içermektedir. VOSviewer programı kullanılarak yapılan analizler, yıllara göre yayın sayıları, yayınlanan makalelerin disiplinlere göre dağılımı, yayın türleri ve yayın sayıları, yayın sayılarının ülkelere göre dağılımı, atıfların yıllık analizi ve atıf sayılarına göre yayınların incelenmesi, atıf ağı analizi, dergilere göre yayın sayıları, anahtar kelime ilişki ağı, Türkiye’de yapılan çalışmaların analizi gibi farklı açılardan literatürün haritalandırılmasına olanak sağlamıştır. Çalışma, disiplinler arası bir bakış açısıyla sosyal bilimler alanındaki çalışmaların analizini de kapsamaktadır. Yapılan analizler sonrasında sürdürülebilir tüketimle ilgili literatürde 2002 yılından itibaren artış eğilimlerinin olduğu ve 2024 yılı itibarıyla bu alanda yapılan en yüksek sayıda yayının bulunduğu görülmüştür. Ayrıca, sosyal bilimler alanında sürdürülebilir tüketim üzerine yapılan çalışmaların ön planda olduğu ve bu alanda en fazla katkıyı Çin, ABD ve Almanya’nın sağladığı tespit edilmiştir. Türkiye’nin ise bu konuda daha düşük bir yayın sayısına sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bibliyometrik analiz, sürdürülebilir tüketimle ilgili anahtar kavramların literatürde daha fazla yer bulmaya başladığını ve konunun öneminin giderek arttığını ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

EMİNLER, Osman, Remzi ALTUNIŞIK, and Ersin ESKİLER. "MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ, DUYGUSAL YAKINLIK, MÜŞTERİ SADAKATİ VE AĞIZDAN AĞIZA PAZARLAMA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ: PERAKENDE SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 4 (2019): 1905–22. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i4.1212.

Full text
Abstract:
Hızla değişen dünyada artan rekabet neticesinde, firmalar müşterileri ile sürdürülebilir bir ilişkiyi tesis etmenin yollarını aramaktadır. Değişen tüketici davranışları neticesinde müşteriler ile uzun süreli ilişkilerin kurulmasının daha fazla gayret gerektirdiği görülmektedir. Müşteriler ile hedeflenen bu uzun dönemli ilişkinin tesisi için işletmelerin müşteri odaklı bir bakış açısına ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Ayrıca, müşteriler ile kurulacak bu çok yönlü ilişkiler firmaların geleceğinin şekillenmesinde son derece önemlidir. Bu çalışmada, işletmeler ile müşteriler arasında yakın ilişki kurulmasında rol oynadığı düşünülen müşteri memnuniyeti, duygusal yakınlık, müşteri sadakati ve ağızdan ağıza pazarlama kavramları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma bağlamında kasti örnekleme tekniği ile 486 perakende müşterisinden elde edilen verilerin analizinde, SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Pearson doğrusal korelasyon analizi ve PROCESS prosedüründen yararlanılmıştır. Bulgular, müşteri memnuniyeti ile ağızdan ağıza pazarlama arasındaki ilişkide hem duygusal yakınlık hem de sadakat değişkeninin kısmi aracılık etkisine sahip olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, müşteri memnuniyeti, duygusal yakınlık, müşteri sadakati ve ağızdan ağıza pazarlama kavramlarının birbirleri ile ilişkili olduğu ve müşterilerin perakende mağaza tercihlerinin şekillenmesinde önemli ölçüde tesir ettiği ifade edilebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Çelik, Sabahattin. "A new method of social marketing: Community based social marketingYeni bir sosyal pazarlama yöntemi: “Toplumsal tabanlı sosyal pazarlama”." Journal of Human Sciences 13, no. 2 (2016): 3057. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v13i2.3855.

Full text
Abstract:
Especially in developed and developing countries, social marketing practises is used which is an innovative approach for the problems that require social change. Community based social marketing as a new method of social merketing, can be defined as making analysis and planning, implementing and the assessment of the programmes which are all designed to affect the behaviors of the target group to be made voluntarily in order to increase the welfare of the community of the individuals and the community that they exist in. “Community based social marketing” approach aims to create a positive behavior by starting up the behavioral change tools and eliminating the barriers in front of the target groups in order to have a positive attitude for a sustainable future. Community based social marketing tools and techniques provide provides a very important event that organize the behavior change, regardless of collecting knowledge in the area of conventional commercial marketing.The main purpose of the article within the framework of this information is to explain what ‘community based social marketing’ is and show how effective it is on the positive behavior change of the communities.For this purpose, a detailed literature review has been conducted and relevant concepts and examples have been examined. ÖzetÖzellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sosyal değişim gerektiren problemler için yenilikçi bir yaklaşım olan sosyal pazarlama uygulamaları kullanılmaktadır. Yeni bir sosyal pazarlama yöntemi olan “Toplumsal Tabanlı Sosyal Pazarlama” ise bireylerin ve içinde bulundukları toplumun refahını arttırmak için, hedef kitlenin gönüllü olarak yapacakları davranışları etkilemek üzere tasarlanan programların analizi, planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi için pazarlama teknolojilerine başvurulması olarak tanımlanabilir. “Toplumsal Tabanlı Sosyal Pazarlama” (TTSP) yaklaşımı, sürdürülebilir bir gelecek adına olumlu davranışta bulunmaları için, hedef kitlelerin önündeki engellerin kaldırılması ve davranış değişim araçlarının çalıştırılarak pozitif davranışın oluşturulmasına ilişkin amaca hizmet etmektedir. TTSP araç ve teknikleriyle, sadece geleneksel ticari pazarlama alanındaki bilgi toplama ortamlarına bağlı kalmaksızın, davranış değişikliğini organize edecek çok önemli program etkinliği sağlar.Bu bilgiler çerçevesinde makale çalışmasının temel amacı; yeni bir sosyal pazarlama yöntemi olan TTSP’nin ne olduğu ve özellikle sosyal pazarlama uygulamalarının topluluklar üzerinde pozitif davranış değişikliği konusundaki etkisinin nasıl olduğudur. Bu amaçla detaylı bir literatür taraması yapılmış, konuyla ilgili kavramlar ve örnekler incelenmiştir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Altuntaş, Başar, and Tahir Yildirim. "Tüketici Yenilikçiliğinin Marka Denkliği Unsurlarına ve Satın Alma Davranışı Üzerine Etkisinin İncelenmesi: Tarım Ekipmanları Sektöründe YEM Tabanlı Bir Uygulama." Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 28, no. 4 (2025): 1143–58. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1648719.

Full text
Abstract:
Tüketici yenilikçiliği, bireylerin yeni ürün, hizmet veya fikirleri benimseme eğilimlerini ifade eden önemli bir kavramdır. Gelişen teknoloji ve değişen yaşam standartları, tüketicilerin ihtiyaçlarını sürekli olarak dönüştürmektedir. Tarım sektöründe de bu yenilikçi eğilimler, teknoloji temelli ürünlerin geliştirilmesine yol açmaktadır. Çiftçiler, verimliliği artıran ve iş süreçlerini kolaylaştıran yenilikçi tarım ekipmanlarını daha fazla talep etmektedirler. Yürütülen bu çalışma, tüketici yenilikçiliği ile marka denkliği unsurları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu ilişkiden hareketle, çiftçilerin yenilikleri benimseme ve satın alma davranışlarının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Firmaların pazarlama stratejileri geliştirmelerine katkı sunmayı hedefleyen bu çalışma sonuçlarına göre yenilikçi ürünlerin yalnızca iş verimliliğini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda tüketicinin marka farkındalığını arttırdığı, kalite algısını ve markaya olan bağlılığı güçlendirdiği belirlenmiştir. Tüketicilerin yaş ve eğitim düzeylerine göre yenilikleri benimsemeleri arasında farklılıkların olduğu da ayrıca tespit edilmiştir. Sonuçlar, tüketici yenilikçiliği ile ilgili stratejilerin işletmelerin pazarlama faaliyetlerine yön verecek önemli bir kaynak teşkil edeceğini göstermektedir Ayrıca tarım sektöründe firmaların rekabet avantajı elde etmeleri ve uzun vadeli sürdürülebilir üretim sağlamaları açısından kritik olduğunu ortaya koymaktadır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Şahin, Zülcenah. "Dijitalleşen hızlı dünyanın yavaş şehirleri “Cittaslow Kentlerin” sürdürülebilir yerel kalkınmaya katkısı." JOURNAL OF LIFE ECONOMICS 10, no. 2 (2023): 113–24. http://dx.doi.org/10.15637/jlecon.1993.

Full text
Abstract:
Antikçağda, varlığını duvarlara motiflenen izlerinden bildiğimiz yabanıl insanoğlu, günümüzün dijitalleşen hızlı dünyasında, modern teknolojinin bilgi temelli akıllı iletişim araçları, parmak izi ve gözünün retinasıyla izlenebilir; iot, yapay zeka, bulut bilişim, co robotlar, büyük verilerle entegre akıllı ev, araba, telefon, akıllı fabrikalar gibi uzaktan yönetilebilir, akıllı otonom sistemler ile konforlu bir yaşam sürmektedir. Hal böyle iken, insanın dijital uygarlığı, kişisel verilerin siber güvenlik ihlali ve dijitalleşmenin hegemonyaya dönüşmesi tehlikesi ile yüz yüze kalmıştır. Şimdilerde, bir taraftan Covid-19 pandemik salgın, iklim krizi ve kıt kaynaklarla mücadele eden insanoğlu, bir taraftan neslini devam ettirme umuduyla Dünyadan binlerce ışık yılı uzakta yaşanabilir gezegenlerin keşfine çıkarak, bilim ve insanlık için bir adım daha atmaya hazırlanmaktadır. Dijital yeni teknolojilerin kabulü ile kapitalist sistemler, zaman ve mekandan bağımsız, hızlıca erişilebilen bilgilerle kitlelerin tüketim algısını tetikleyerek, pazarlama ve reklam stratejisiyle finans, sağlık, eğitim, turizm, sosyal medya, tarım, sanayii, gıda ve lojistik gibi pek çok üretim ve hizmet sektöründe Global Pazarlar oluşturmaktadır. Bu bağlamda, dijitalleşen hızlı Dünyanın Yavaş Şehirleri olarak anılan “Cittaslow Kentler”i, Cittaslow hareketinin yavaş yaşam, sakin şehir, sakin mahalle, yavaş yemek, yavaş hareket, yavaş turist felsefesi ile aktüel turizme hizmet eden, “yerel üret - yerel tüket” anlayışı ile sürdürülebilir yerel bir kalkınma modeli sunmaktadır. Cittaslow Kentler ile daha üretken, barışçıl, yavaş, sakin, sessiz, farkındalığı yüksek, misafirperver, düşünceli, yardımsever, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve görenekleri ile Cittaslow logosu salyangozun peşi sıra bıraktığı izler gibi geçmişin izlerini taşıyan tarihine ve kültürel mirasına sahip çıkan insanların huzurla yaşadığı, refah düzeyi yüksek, sosyal toplumların yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Cittaslow hareketi, Ekim 1999 yılında İtalya’nın Orvieto şehrinde başlamış olup, bugün Dünyada 33 ülkede - 287 kent üyesi vardır. 2009 yılında Seferihisar ile Cittaslow uluslararası ağına katılan Türkiye’nin bugün, en son kabul edilen Finike ile 18 şehirde 22 üyesi vardır. Haziran 2022’de İzmir, Cittaslow Metropol Projesi, Cittaslow Uluslararası Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile Dünyanın ilk Cittaslow Metropolü olmaya hak kazanmıştır. Bu çalışma ile Cittaslow hareketinin Yerel Yönetimler, Cittaslow Uluslararası Birliği, Dünya Belediyeler Birliği gibi global örgütlerin ekosistem işbirliği ile aktüel turizm türü olarak, sürdürülebilir yerel kalkınmaya katkısı ele alınmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Eskimez, İlknur, Hamdiye Uzun, Bahri Karlı, Mevlüt Gül, and Mehmet Polat. "Dünya ve Türkiye’nin Çiçek Soğanları Üretim Potansiyeli ve Dış Ticareti." Bahçe 54, Özel Sayı 1 (2025): 567–74. https://doi.org/10.53471/bahce.1572304.

Full text
Abstract:
Süs bitkileri sektörü, bitkisel üretim içerisinde önemli bir konuma sahip ve yüksek katma değer oluşturan bir alandır. Bu sektörün geniş ihracat ve ithalat potansiyeli, küresel düzeydeki önemini giderek artırmaktadır. Kesme çiçek yetiştiriciliği başta olmak üzere tıbbi anlamda da önemli sekonder metabolit içeriğine sahip bu bitkiler hem yerel hem de uluslararası pazarlarda oldukça fazla talep görmektedir. Dünya çiçek soğanları üretimi, özellikle Hollanda, Hindistan, Çin, İtalya, Almanya ve Güney Amerika’da yoğunlaşmıştır. Hollanda, global çiçek soğanı üretiminde ve ihracatında lider konumda olup, dünya pazarının %70’inden fazlasını elinde bulundurmaktadır. Bu başarı, gelişmiş seracılık teknolojileri, yüksek kaliteli üretim ve etkili pazarlama stratejilerine dayanmaktadır. Türkiye’nin çiçek soğanları üretim potansiyelini tam anlamıyla değerlendirebilmesi için ise, teknolojik altyapının güçlendirilmesi, üreticilerin bilinçlendirilmesi, Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem verilmesi ve devlet desteklerinin artırılması gerekmektedir. Ayrıca, sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması hem çevresel hem de ekonomik açıdan fayda sağlayacaktır. Bu nedenle, çiçek soğanlarının üretimi ve ticareti hem ekonomik hem de çevresel açıdan dengeli bir şekilde yönetilmelidir. Bu bağlamda çalışmada, çiçek soğanları içerisinde yer alan ‘Lilium spp., Gladiolus grandiflorus, Tulipa spp., Narcissus tazetta, Freesia spp., Hyacinthus orientalis, Anemone coronaria, Alstroemeria aurea, Ornithogalum umbellatum, Zantedeschia aethiopica, Iris purpureobractea, Ranunculus acris’ türlerinin üretim potansiyeli ve dış ticaret durumları değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

ŞENTÜRK, TOLGA. "COVID-19 DÖNEMİ DÜNYASINDA VE SONRASINDA SOSYAL PAZARLAMA VE SOSYAL GİRİŞİMLER SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYI NASIL DESTEKLEYEBİLİR?" Journal of International Social Research 14, no. (77-6) (2021): 1280–94. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.11666.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Kaya, Ömer. "Şehir İçi Ulaşımda Sürdürülebilir Mikromobilite: Müşteri Tercihlerine Dayalı Bir İnceleme." Journal of the Institute of Science and Technology 14, no. 4 (2024): 1553–66. http://dx.doi.org/10.21597/jist.1491968.

Full text
Abstract:
Mikromobilite araçları, günümüzde şehir içi ulaşımın önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu araçların müşteri gözünden satın alınabilirliğini değerlendirmek, kullanıcıların tercihlerini belirlemek ve pazar dinamiklerini anlamak için önemlidir. Bu çalışmada, bisiklet (A1), e-bisiklet (A2), mopet (A3), e-skuter (A4) ve e-kaykay (A5) gibi mikromobilite araçlarının satın alınabilirliği üzerine odaklanılmıştır. Çalışma kapsamında, 16 farklı kriter belirlenmiş ve analiz için çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemleri kullanılmıştır. Bu kriterler arasında ortalama hız, zorunlu ehliyet gereksinimi, sürüş imkanları, konfor seviyesi, güvenlik, park imkanı, toplu taşımaya uygunluk gibi faktörler bulunmaktadır. Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemi ile kriterlerin ağırlıkları belirlenmiş, en yüksek ağırlık ortalama hız, en düşük ağırlık ise bakım maliyeti olarak bulunmuştur. Çok Kriterli Optimizasyon ve Uzlaşık Çözüm (VIKOR) ve Karmaşık Oransal Değerlendirme (COPRAS) yöntemleri kullanılarak mikromobilite araçlarının performansları sıralanmıştır. Şehir içi ulaşımda e-bisiklet ve mopetin daha üstün olduğu, e-skuterlerin ise önemli bir paya sahip olduğu görülmektedir. Mikromobilite araçlarının müşteri tercihleri doğrultusunda değerlendirilmesi, şehir planlamacıları ve politika yapıcılar için önemli bilgiler sunmaktadır. Bu çalışma, mikromobilite çözümlerinin altyapı ve düzenlemelerinin geliştirilmesine rehberlik edebilir ve şehir içi ulaşımın sürdürülebilirliğini artırabilir. Elde edilen bulgular, kullanıcıların tercihlerini belirlemede ve pazarlama stratejilerini geliştirmede önemli bir kılavuz sunmaktadır. Bisiklet ve e-bisiklet gibi araçlar, kullanıcılar arasında yüksek talep görebilirken, moped ve e-skuter gibi araçlar da farklı kullanım senaryolarına uygunlukları nedeniyle dikkate değerdir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Bozkoyun, Mehmet, and Zahir Kocaman. "Göçebe hayvancılık üzerine bir araştırma: Silopi örneği." Türk Coğrafya Dergisi, no. 87 (June 30, 2025): 135–47. https://doi.org/10.17211/tcd.1644059.

Full text
Abstract:
Tarihsel süreçte, avcı-toplayıcı dönemden günümüze kadar hayvanlar, insan yaşamında önemli bir rol oynamıştır. İlk dönemlerde hayvan yetiştiriciliği temel olarak güvenlik ve beslenme amacıyla gerçekleştirilirken, günümüzde bu faaliyet çok daha çeşitli amaçlarla sürdürülmektedir. Hayvanların yetiştirilmesi artık yalnızca gıda temini ve korunma gereksinimiyle sınırlı kalmayıp, ekonomik kazanç, spor, inanç vb. farklı alanlarda da önemli bir rol oynamaktadır. Zaman içerisinde hayvan yetiştiriciliğinin farklı amaçlar doğrultusunda çeşitlenmesi, çeşitli hayvancılık türlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu hayvancılık türlerinden biri de göçebe hayvancılıktır. Zorlu koşullar, yer bulma, gelir-gider dengesizliği, girdi maliyetlerinin yüksek olması, yetersiz sübvansiyon vb. nedenlerden dolayı geçmişe nazaran, günümüzde göçebe hayvancılık ile uğraşanların sayısı azalmıştır. Bu noktada Silopi ilçesindeki göçebe hayvancılığın ele alındığı mevcut çalışmanın amacı, göçebe hayvancılık faaliyetlerini sürdüren ailelerin bu yaşam tarzını tercih etme nedenlerini, üretim süreçlerinde elde ettikleri hayvansal ürünlerin türlerini ve bu ürünlerin pazarlama yöntemlerini belirlemektir. Ayrıca, hayvancılık desteklemelerine ilişkin katılımcıların görüşlerini, bu alandaki temel giderlerini ve göçebe hayvancılık faaliyetleri sırasında karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve sürdürülebilir bir göçebe hayvancılık için çözüm önerilerini ortaya koymaktır. Çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, göçebe hayvancılıkla uğraşanların en önemli maliyet unsurlarının yem ve mera ücretleri olduğu, bununla birlikte mevcut desteklemelerin yetersiz kaldığı ve pazarlama olanaklarının kısıtlı olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Balık, İfakat. "Gönüllü Sertifika Sisteminden Özel Marka Korumasına Türkiye Çevre Etiketi Hakkında Sınai Mülkiyet Kanunu Bağlamında Bir Değerlendirme." Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 29, no. 1 (2025): 353–94. https://doi.org/10.60002/ebyuhfd.1660353.

Full text
Abstract:
Yirmi birinci yüzyılın küresel sorunu iklim krizinin artan etkileri, sürdürülebilirlik politikalarını tüm ülkeler için bir zorunluluğa dönüştürmüştür. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Döngüsel Ekonomi Eylem Planı küresel iklim kriziyle topyekûn mücadele amacı sonucu hazırlanan temel belgelerdir. İlgili belgeler doğrultusunda sanayinin çevreye olumsuz etkilerini azaltmak hatta sıfırlamak üzere sürdürülebilir ürün pazarının genişletilmesi planlanmıştır. Ancak sürdürülebilirliğin önem kazanmasıyla tüketicilerin satın alma tercihlerinde yaşanan çarpıcı değişim bir taraftan yeşil pazarlama anlayışını güçlendirirken diğer taraftan tüketicilerin istismarına yol açan “yeşil aklama” uygulamalarının doğmasına neden olmuştur. İşte bu noktada çevre etiketi sistemi, ürünlerin sürdürülebilir niteliğinin doğrulanması ihtiyacı sonucu ortaya çıkmıştır. Türkiye’de çevre etiketi sistemi, 25 Kasım 2009 tarih ve 66/2010 sayılı AB Eko-Etiketi Hakkında Tüzük esas alınarak hazırlanan Çevre Etiketi Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde 2018 yılında uygulanmaya başlamıştır. Ürün ve hizmet grupları temelinde çevre etiketi kriterlerini belirleme ve doğrulama işlemlerinin koordinasyonunda, sistemin sahibi ve yürütücüsü sıfatıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevlidir. Bakanlık tarafından doğanın renklerinden ilhamla hazırlanmış logo ile “Türkiye Çevre Etiketi” sözcüklerinden oluşan işaretin hukuki niteliği ise hâlen tartışmalıdır. Öğretide işaretin marka -özellikle garanti markası- niteliği tartışılmış, gönüllü bir sertifika sistemi olduğu vurgulanmıştır. Ancak etiketin verilmesinde ve doğrulama işlemlerinde Bakanlığın görevli olması, çevreyi koruma amacının ön plana çıkması, çevre etiketinin resmî kontrol ve garanti işareti niteliğini güçlendirmektedir. Bu işaretler, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu madde 5.1.g atfıyla Sınai Mülkiyetin Korunmasına İlişkin Paris Sözleşmesi 2. mükerrer madde 6 çerçevesinde özel marka korumasından yararlanmaktadır. Zira ilgili düzenlemeler uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kabul edilen işaret ve damgaların Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescili mümkündür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Bozacı, İbrahim. "Cinsiyet Kimliğinin Tüketici Karar Verme Tarzlarına Etkisi: Genç Tüketiciler Üzerine Bir Araştırma." Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi 9, no. 1 (2025): 326–39. https://doi.org/10.29216/ueip.1631464.

Full text
Abstract:
Pazarlama yazınındaki cinsiyet kimliği üzerine gerçekleştirilen araştırmalar, ürün cinsiyet algılamaları, reklamlarda cinsiyet kimliğinin kullanımı, cinsiyet kimliğinin sürdürülebilir veya çevreci tüketime etkisi gibi bakımlardan gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan karar süreçlerini etkileyen bir değişken olsa da, cinsiyet kimliğinin tüketici satın alma karar tarzlarına etkilerinin yeterince dikkat çekmediği görülmektedir. Bu araştırmada, erkeksi ve kadınsı cinsiyet kimliğinin satın alma karar tarzlarına olası etkilerini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında 18- 27 Aralık 2024 tarihleri arasında kolayda örnekleme ve online anket yöntemiyle 202 meslek yüksekokulu öğrencisinden birincil veriler toplanmış ve SPSS programıyla analiz edilmiştir. Buna göre; erkeksiliğin tüketici karar alma tarzları boyutlarından bilgi karmaşası-kararsızlık yaşama ve alışverişten kaçınmayı negatif yönde, mükemmeliyetçilik-yüksek kalite odaklılığı ise pozitif yönde etkilediği anlaşılmıştır. Ayrıca kadınsılığın bilgi karmaşası-kararsızlığı pozitif etkilediği belirlenmiştir. Son olarak araştırma bulguları yorumlanmış, işletme ve araştırmacılara öneriler geliştirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Ayvaz, Bilge Kağan, and Serkan Demirdöğen. "TRA1 BÖLGESİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERİN İNOVASYON FAALİYETLERİYLE REKABET GÜÇLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ." Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 7, no. 1 (2025): 78–97. https://doi.org/10.46482/ebyuiibfdergi.1693351.

Full text
Abstract:
İnovasyonun işletmelerin rekabet gücü üzerindeki etkisi, son yıllarda akademik literatürde önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Ancak, özellikle Türkiye’de bölgesel düzeyde faaliyet gösteren işletmelerin inovasyon uygulamaları ile rekabet güçleri arasındaki ilişkinin yeterince incelenmediği görülmektedir. Bu çalışmada, bu boşluğu doldurmak amacıyla, TRA1 Bölgesi’nde (Erzurum, Erzincan, Bayburt) yer alan organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerin inovasyon faaliyetleri ile rekabet güçleri arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında, toplam 135 işletmenin yöneticilerine anket uygulanmış; inovasyonun ürün, süreç, pazarlama ve organizasyonel boyutları ile rekabet gücü arasındaki ilişkiler istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, inovasyon faaliyetlerinin işletmelerin rekabet gücü üzerinde anlamlı, pozitif ve orta düzeyde ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuç, bölgesel kalkınma ve sürdürülebilir rekabet avantajı elde edilmesi açısından inovasyonun stratejik bir araç olduğunu göstermektedir. Çalışma, hem uygulayıcılara hem de akademisyenlere bölgesel rekabet gücünü artırmaya yönelik strateji geliştirme konusunda önemli katkılar sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

ÖZBAY, Ali Yavuz. "TÜKETİCİ DENEYİMİ VE MARKA BİLİNİRLİĞİ İLİŞKİSİ." Sentez Akademik Araştırmalar Dergisi, no. 1 (March 6, 2024): 110–21. http://dx.doi.org/10.61749/jossar-8.110-121.

Full text
Abstract:
Günümüz rekabetçi iş dünyasında, markaların başarılı olması ve sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etmeleri için tüketici deneyimi ve marka bilinirliği ilişkisi kritik bir öneme sahiptir. Bu çalışma, tüketicilerin marka ile etkileşimleri üzerinden ortaya çıkan deneyimlerin, marka bilinirliğini nasıl etkilediğini anlamaya yönelik bir araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, literatürdeki güncel makaleleri ve önceki araştırmaları gözden geçirerek, tüketici deneyimi ve marka bilinirliği kavramlarını açıklığa kavuşturmayı hedefler. Çalışmanın sonucuna göre, tüketici deneyiminin marka bilinirliği üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Özellikle, olumlu tüketici deneyimleri marka sadakati ve olumlu ağızdan ağıza iletişimi tetikleyerek marka bilinirliğini artırmaktadır. Bu bağlamda, şirketlerin marka deneyimini sürekli olarak iyileştirmeye odaklanması ve tüketicilerle güçlü bir bağ kurması, marka bilinirliğini artırmak için etkili bir strateji olarak öne çıkmaktadır. Tüketici deneyimi ve marka bilinirliği arasındaki bu ilişkinin anlaşılması, şirketlerin rekabet avantajını sürdürmelerine yardımcı olacak stratejik kararlar alabilmeleri açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışma, bu ilişkiyi açıklığa kavuşturarak iş dünyasına, pazarlama profesyonellerine ve akademisyenlere önemli bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Göktaş, Pınar, and Nesrin Özcan Akdağ. "GASTRONOMİ ve TURİZM FUARLARINDA FUAR PERFORMANSI ve HİZMET ALGISININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ISPARTA GASTRONOMİ ve TURİZM FUARI ÖRNEĞİ." Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 51 (June 25, 2025): 20–34. https://doi.org/10.61904/sbe.1613116.

Full text
Abstract:
Fuar organizasyonları işletmelerin rekabet stratejilerini belirlemelerinde katkı sunarken aynı zamanda ticari ve kültürel faaliyetlere hareketlilik kazandırmaktadır. Ekonomideki dinamiklerin belirlenmesinde, çeşitlenmesinde ve güçlenmesinde hem bölgesel hem ulusal düzeyde farklı fırsatlar sunmaktadır. Ayrıca, turizm ve gastronomi alanında düzenlenen fuarlar, yerel ekonomiyi canlandırmanın ötesinde, paydaşlar arasında bilgi ve deneyim aktarımını sağlayarak sektörün sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada Isparta ilinde düzenlenen Isparta 1. Turizm ve Gastronomi Fuarına katılım sağlayan işletmelerin fuar hakkındaki performans ve hizmet algıları ile algılanan değer ve memnuniyet arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Isparta ilinde düzenlenen Isparta 1. Turizm ve Gastronomi Fuarına katılım sağlayan işletmelerin örneklem olarak belirlendiği bu çalışmada nicel veri toplama tekniği kullanılmıştır. Araştırmaya 79 işletme dahil edilmiştir. Anketler fuar katılımcısı işletmelerin sahipleri, genel müdürleri, pazarlama müdürleri veya satış sorumluları tarafından cevaplanmıştır. Elde edilen verilerle; fuar performansı, fuar hizmeti, algılanan değer ve memnuniyet ile ilgili çoklu doğrusal regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, fuar hizmetinin algılanan değer ve memnuniyet üzerinde pozitif yönde ve anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Kavoğlu, Samet. "İtibar Yönetimi Açışından Yeşil Pazarlama: Örnek Olay İncelemesi." Journal of History Culture and Art Research 1, no. 4 (2012): 13. http://dx.doi.org/10.7596/taksad.v1i4.71.

Full text
Abstract:
&lt;p align="center"&gt;&lt;strong&gt;İtibar Yönetimi Açışından Yeşil Pazarlama: &lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p align="center"&gt;&lt;strong&gt; Örnek Olay İncelemesi&lt;strong&gt;&lt;a title="" href="file:///E:/belgelerim%2018032015/ANA%20YEDEK/masa%C3%BCst%C3%BC%20dosyalar%C4%B1/dergi%20dosyalar%C4%B1/dergi%204.%20say%C4%B1/2%2013-31%20itibar%20y%C3%B6netimi.doc#_ftn1"&gt;[1]&lt;/a&gt;&lt;/strong&gt;&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p&gt;&lt;strong&gt; &lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p&gt;&lt;strong&gt;Özet&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p&gt;21.yy modern işletmecilik mantığı çerçevesinde üretimin sorun olmaktan çıktığı, işletmeler için en önemli sıkıntının pazarlama faaliyetleri kapsamında yaşandığı düşünüldüğünde, alana dair çok sayıda yenilikçi fikrin ortaya çıkması oldukça normaldir. Bu fikri akımlar içerisinde yer alan, çalışma kapsamında incelenecek yeşil pazarlama uygulamalarını, diğerlerinden ayıran başlıca özellik pazarlama karması içerisinde yer alan tutundurma faaliyetlerinin her bir faktörüyle ilişkilendirilebilir olmasıdır. &lt;/p&gt;&lt;p&gt;Çalışmanın sınırlarını çizebilmek ve derinlemesine araştırma olanağını arttırmak adına araştırma kapsamında yeşil pazarlamanın, tutundurma faaliyetlerinden halkla ilişkilerin, itibar yönetimi fonksiyonuyla olan ilişkisi, ödüllü bir proje olan “Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı” örneği üzerinden incelenmiştir.&lt;/p&gt;&lt;p&gt;Çalışmanın sonunda, kuruluşun paydaşları nezdinde itibarını arttırmak gayesiyle hayata geçirilen yeşil pazarlama temalı, küresel ölçekli projenin hedefleri açısından genel değerlendirmesi yapılmıştır.&lt;/p&gt;&lt;p&gt; &lt;/p&gt;&lt;p&gt; &lt;/p&gt;&lt;p&gt; &lt;/p&gt;&lt;p align="center"&gt;&lt;strong&gt;Green Marketing in Terms of Reputation Management: A Case Study&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p&gt;&lt;strong&gt; &lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p&gt;&lt;strong&gt;Abstract&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p&gt;When it is taken into account that the production is no longer a problem within the framework of the modern business management logic of the 21st century and the primary difficulty is experienced by the businesses within the scope of the marketing activities, it is natural that a great number of innovative ideas emerge concerning the field. The main characteristic which distinguishes the practices of the green marketing which is in these streams of ideas and which will be examined within the scope of study from others is that they can be associated with each factor of promotional activities in the marketing mix.&lt;/p&gt;&lt;p&gt;To be able to draw the lines of the study and to increase the possibility of the in-depth research, within the scope of the research, the relationship of the green marketing with the reputation management function of the public relations which is one of the promotional activities is examined based on the sample “Unilever Sustainable Life Plan” which is an award-winning Project.&lt;/p&gt;&lt;p&gt;At the end of the study, the general evaluation is carried out in terms of the objectives of the green marketing-themed, the global scaled Project which is put into practice for the purpose of increasing the reputation in the presence of the stakeholders of the organization.&lt;/p&gt;&lt;div&gt;&lt;br clear="all" /&gt;&lt;hr align="left" size="1" width="33%" /&gt;&lt;div&gt;&lt;p&gt; &lt;/p&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

AKSOY KÜRÜ, Seval. "Determinants of Unethical Pro-Organizational Behaviors." MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 13, no. 1 (2024): 162–74. http://dx.doi.org/10.33206/mjss.1346763.

Full text
Abstract:
Etik bir bakış açısıyla sürdürülebilir bir çalışma yaşamı görmek mümkün mü? 21. yüzyılda artan etik skandalların kök nedenlerine bakıldığında bunun yalnızca örgütlerin sorumluluğunda olmadığı açıktır. Etik bilincin yerleşmesi ve aynı zamanda örgüte aidiyet içindeki çalışanlara olan ihtiyacın her geçen gün artmasıyla birlikte bu sorunun cevabını örgüt yararına etik olmayan davranışların belirleyicilerini ifade ederek bulmak mümkün olabilir. Bu araştırmanın amacı, psikolojik ayrıcalığın örgüt yararına etik olmayan davranışlar üzerindeki etkisini belirlemek ve sosyal mübadele ve sosyal kimlik teorilerine dayanarak, çalışanların psikolojik ayrıcalık algıları ile örgüt yararına etik olmayan davranışları arasındaki ilişkide örgütsel özdeşleşmenin düzenleyici rolünü incelemektir. Araştırmada nicel yöntem tercih edilmiş ve veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Katılımcılar, İstanbul'da bulunan bir satış ve pazarlama işletmesindeki 371 tane çalışandan oluşmaktadır. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile edilen veriler, SPSS, Process Macro ve YEM-AMOS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda psikolojik ayrıcalık, örgüt yararına etik olmayan davranışlar üzerinde pozitif etkiye sahipken, örgütsel özdeşleşmenin örgüt yararına etik olmayan davranışlar üzerinde negatif etkisinin olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca, örgütsel özdeşleşmenin psikolojik ayrıcalık ile örgüt yararına etik olmayan davranışlar arasındaki ilişkide düzenleyici rolünün olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

KAYA, Aybüke, Veysi ACIBUCA, and Merve ATEŞ. "Factors affecting individuals’ vegetable oil and animal fat consumption in Hatay province." Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 28, no. 3 (2023): 658–66. http://dx.doi.org/10.37908/mkutbd.1344092.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, Hatay ilinde bireylerin bitkisel ve hayvansal yağ tüketim alışkanlıkları ve yağ tercihinde etkili olan faktörleri ortaya koymaktır. Araştırmanın ana materyalini, basit tesadüfi örnekleme yoluyla belirlenen 412 tüketiciyle yüz yüze yapılan anket çalışması oluşturmaktadır. Araştırmada veriler SPSS paket programı kullanılarak değerlendirilmiş olup bireylerin yağ tercihine etki eden faktörlerin belirlenmesi için faktör analizi yapılmıştır. Kişi başı bitkisel yağ tüketimi ortalama 14.13 l yıl-1, hayvansal yağ tüketimi ise 2.52 kg yıl-1 olarak hesaplanmıştır. Bireylerin öncelikli tercihinin bitkisel yağ olduğu, bitkisel yağa göre hayvansal yağ tüketiminin sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Faktör analizine göre bireylerin yağ tüketiminde etkili olan en önemli içsel faktörün kalite, dışsal faktörün ise ürünün ambalajı olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular Hatay ilindeki tüketicilerin yemeklik yağ tercihinde bilinçli olduğunu göstermektedir. Sektördeki firmalar ürün satış ve pazarlamasında fiyat ve reklamların etkisinden çok öncelikle ürünün kalitesini ve ambalajını önemsemelidir. Ayrıca firmalar tüketici tercihlerini dikkate alarak yeni pazarlama stratejileri gerçekleştirmelidir. Hayvansal yağ tüketiminin arttırılması için tüketicilerin gelir seviyesinin arttırılması, gıda enflasyonunun düşürülmesine yönelik politikaların uygulanması ve hayvancılıkta girdi maliyetlerini düşürecek sürdürülebilir teşviklerin uygulanması gerekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Özer, Ayşe Nur, and Müesser Korkmaz. "Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Tanıtım Faaliyetlerinde Instagram İçerik Üreticilerini Tercih Etme Nedenlerinin Belirlenmesi." Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi 12, no. 1 (2025): 276–99. https://doi.org/10.47097/piar.1686786.

Full text
Abstract:
Geleneksel pazarlama anlayışının yerini dijital ve etkileşim odaklı stratejilere bırakması, işletmelerin hedef kitlelerine ulaşma yöntemlerinde önemli değişimlere yol açmıştır. Sosyal medya platformları, yiyecek-içecek sektöründe marka bilinirliğini artırmak ve müşteri sadakati oluşturmak adına önemli bir araç haline gelmiştir. Son yıllarda, yiyecek-içecek sektöründeki işletmelerin de geleneksel tanıtım yöntemlerinin ötesine geçerek, Instagram içerik üreticileriyle iş birliklerine yöneldiği gözlemlenmektedir. Bu iş birlikleri, hem potansiyel müşterilerle duygusal bağ kurulmasını hem de mekân deneyimlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamaktadır. Ancak, içerik üreticileri aracılığıyla yürütülen bu tanıtım faaliyetlerinin çıktıları yalnızca olumlu yönde olmayıp, bazı olumsuz sonuçlara da yol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin Instagram içerik üreticileri aracılığıyla gerçekleştirdikleri tanıtım ve reklam faaliyetlerinin incelenmesi ve bu çalışmaların işletmeler üzerindeki temel etkilerini belirlenmesidir. Bu amaçla çalışmada Çanakkale'de faaliyet gösteren ve tanıtım faaliyetlerini ağırlıklı olarak Instagram içerik üreticileri aracılığıyla gerçekleştiren 10 işletme sahibi ve/veya yöneticileri ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma, işletmelerin artan talebe rağmen ürün ve hizmet kalitesini koruyarak müşteri memnuniyetini sürdürülebilir kılmasının önemli olduğunu vurgulaması açısından önem arz etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Öztürk, Nazife. "Kamu Hastanelerinde Medikal Turizme İlişkin Zorlukların AHP Yöntemi ile Tespit Edilmesi: Eğitim Araştırma Hastanesi Örneği." Journal of Yaşar University 19, no. 75 (2024): 335–51. http://dx.doi.org/10.19168/jyasar.1477067.

Full text
Abstract:
Medikal turizm, küresel ölçekte hızla büyüyen bir endüstri olup birçok ülke tarafından stratejik bir yatırım alanı olarak görülmektedir. Özellikle Türkiye gibi ülkelerde, kamu sağlık kuruluşları medikal turizmin gelişiminde önemli bir paya sahiptir. Bu nedenle, bu sektörde karşılaşılan zorlukların belirlenmesi, sektörün sürdürülebilir büyümesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu araştırmanın amacı, bir Eğitim Araştırma Hastanesi üzerinden medikal turizm uygulanmasına ilişkin zorlukları tanımlamak, bu zorlukların öncelik sırasını belirlemek ve nihayetinde medikal turizm potansiyelini artırmaya yönelik stratejik öneriler geliştirmektir. Araştırmada olarak medikal turizm uygulamasının zorluklarına ilişkin 12 kriter belirlenmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak ilgili hastanede medikal turizm alanında farklı birim ve meslek gruplarında görev yapan 10 sağlık çalışanından toplanmıştır. Elde edilen veriler Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) adımları takip edilerek analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, kamu hastanelerinde medikal turizm uygulamasının önündeki en önemli üç engelin hastane imajı, hastanede yabancı dil bilen sağlık profesyoneli sayısı ve hastane reklam ve tanıtım faaliyetleri olduğuna işaret etmektedir. Bu bağlamda, politika yapıcıların araştırmanın sonuçlarını dikkate alması, özellikle tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin sosyal medya, sosyal ağlar ve benzer alanlarda bütüncül politika izlemesi, sağlık çalışanlarının yabancı dil öğrenmek için teşvik edilmesi ve bu personeller için düzenleme yapılması ile ilgili çalışmalar yürütmesi önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

GÜRCOŞKUN, Figen, Kadriye KUBAT, and Arzu AKDENİZ. "İkinci El Pazarlarında Üretim ve Satış Yapan Kadın Girişimcilerin Sürdürülebilir Pazarlamaya Etkileri: Köyceğiz İlçesi Örneği (The Effects of Women Entrepreneurs Producing and Selling in Second-Hand Markets on Sustainable Marketing: The Case of Koycegiz District)." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, December 30, 2023. http://dx.doi.org/10.21325/jotags.2024.1315.

Full text
Abstract:
Uluslararası birlikler, çevre sivil toplum kuruluşları, devletler gelecek kuşakların büyük sıkıntılar çekerek hayatlarını sürdürmek zorunda kalacaklarını küresel ortak platformlarda sürekli olarak dile getirmekte ve acil önlemler alınması yönünde çağrılarda bulunmaktadır. Bu bağlamda, ikinci el pazarları, birçok sektördeki atık miktarının düşürülmesine ve sürdürülebilir pazarlama kapsamında kullanılan bir kavram olan geri dönüşüme katkıda bulunabilecek bir unsur olarak değerlendirilmektedir. İkinci el pazarlarının işlevselliğinde ve sürdürülebilir pazarlamaya katkısında kadın girişimcilerin rolünün önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, ikinci el pazarların oluşumunda ve etkinliğinde kadın girişimcilerin rolü belirlenerek sürdürülebilir pazarlamaya katkıları incelenmektedir. Çalışmanın amacı ikinci el pazarlarda üretim ve satış yapan kadın girişimcilerin sürdürülebilir pazarlamadaki etkisini belirlemektir. Bu çalışmayla ikinci el pazarlarda hem sürdürülebilir pazarlama faaliyetlerinin hem de kadın girişimciliğinin daha etkin hale getirilmesi planlanmaktadır. İşgücü piyasasında dezavantajlı grupta bulunan kadınların kullandığı malzemeleri tekrar üreten konumuna getirmek çalışmanın hedeflerindendir. Araştırmanın bu yönleriyle, literatürdeki eksikliği gidermesi açısından özgün bir çalışma olduğu düşünülmektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın bu alanda girişimde bulunmak isteyen ancak cesaret edemeyen potansiyel kadın girişimcileri de harekete geçireceği ve onlara ışık tutacağı varsayılmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Harmandaroğlu, Seyda Fatih. "SÜRDÜRÜLEBİLİR PAZARLAMA YÖNETİMİNİN BİBLİYOMETRİK ANALİZ YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ." Stratejik Yönetim Araştırmaları Dergisi, March 18, 2024. http://dx.doi.org/10.54993/syad.1439876.

Full text
Abstract:
Sürdürülebilir pazarlama yönetimi, kar odaklı pazarlamayı etik, çevre dostu ve sosyal sorumluluk ilkeleriyle entegre eden bir post-modern yaklaşımı temsil etmektedir. Sürdürülebilir pazarlama yönetimi üzerine yapılan araştırmaların çeşitliliği bu alanda kapsamlı alan yazın araştırmasına ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Bu çalışma web of science veri tabanında yer alan akademik yayınları inceleyerek sürdürülebilir pazarlama konusunu sağlam bir bakış açısıyla haritalandırmayı ve gelecekteki potansiyel araştırma alanlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın zaman içindeki evrimini tanımlamak için bibliyometrik analiz yöntemi kullanılmaktadır. Ayrıca sürdürülebilir pazarlama yönetimi araştırmalarının ağ ve entelektüel yapısı VOSviewer yazılımı ile görselleştirilerek analiz edilmektedir. Analiz sonuçları, sürdürülebilir pazarlama yönetimi literatüründe kurumsal sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınma, çevresel performans ve yeşil yenilik gibi temaların baskın olduğunu ortaya koymaktadır. Bu temalar işletmelerin ve tüketicilerin sürdürülebilir uygulamalara olan artan ilgisini ve bu uygulamaların ekonomik, sosyal ve çevresel performans üzerindeki etkilerini yansıtmaktadır. Ortak yazarlık ve atıf analizleri, alanın küresel bir iş birliği ağı içinde geliştiğini ve çok sayıda disiplin arası çalışmayı teşvik ettiğini göstermektedir. Bu çalışma sürdürülebilir pazarlama yönetimindeki en son konulara odaklanan önemli güncel katkıları ele almaktadır ve bu doğrultuda ileri araştırmalar için verimli araştırma yolları öngörmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

KÜÇÜKYÖRÜK, Gizem, and Günay KURTULDU. "Sürdürülebilir pazarlamanın sürdürülebilir tüketim üzerindeki etkisinde çevre bilincinin aracılık rolü." Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, November 11, 2022. http://dx.doi.org/10.47934/tife.11.02.04.

Full text
Abstract:
Günümüzde hızlı nüfus artışı, çevre kirliliği, doğal kaynakların tükenmeye başlaması, iklim değişiklikleri, ekonomik krizler, sosyal eşitsizliğin artması gibi birçok problemde görülen artış sürdürülebilirliğin önemini daha da arttırmıştır. Gelecek nesillere daha adil, refah düzeyi yüksek ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına işletmelerin sürdürülebilir pazarlamayı anlamaları ve tüketicilerin çevre bilincine sahip olarak sürdürülebilir tüketim gerçekleştirmeleri oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı sürdürülebilir pazarlama faaliyetlerinin tüketicilerin çevre bilinçleri ve sürdürülebilir tüketim davranışları üzerindeki etkilerini ve bu değişkenler arasındaki ilişkileri bir model çerçevesinde ortaya koyabilmektir. Çalışmada kolayda örnekleme ve çevrimiçi anket yöntemleri kullanılmış ve 404 kişilik bir örneklem büyüklüğüne ulaşılmıştır. Verilerin analizinde keşfedici faktör analizi, güvenilirlik analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda sürdürülebilir pazarlama ve sürdürülebilir tüketim arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu; sürdürülebilir pazarlama ve çevre bilinci arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu; çevre bilinci ve sürdürülebilir tüketim arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çevre bilincinin, sürdürülebilir pazarlama ile sürdürülebilir tüketim arasındaki ilişkide aracı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

DURAL, Serpil, Habibe Yelda ŞENER, and Ercan TAŞKIN. "ULUSLARARASI PAZARLARDA İNOVASYON ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: X SERAMİK ŞİRKETİNDE DEĞERLENDİRME." İşletme Bilimi Dergisi, July 7, 2023, 113–31. http://dx.doi.org/10.22139/jobs.1269779.

Full text
Abstract:
Amaç: İşletmeler, Ar-ge odaklı değer yaratan pazarlama faaliyetlerinin gelecek kuşaklar üzerinde olumsuz etkilerini önlemek için sürdürülebilir inovasyona yönelmektedir. Sürdürülebilir inovasyondan sağlanan değer, sürdürülebilir gelişmedir ve bu gelişmeye yönelik pazarlama stratejileri izlenmelidir. Araştırmanın amacı; Kütahya seramik sektöründeki uluslararası firmanın inovasyon odaklı stratejik pazarlama hedefleri ve araçlarını, sürdürülebilirlik değer önerilerini, bünyesi içindeki ve dışındaki sürdürülebilir inovasyona etki eden faktörleri ile inovasyon özellikleri bakımından nasıl sınıflandırıldığını belirmektir. Yöntem: Araştırmada nitel tasarımdan yararlanılmış ve yargısal örnekleme kullanılmıştır. Araştırmada; öncelikle firmanın üst düzey yöneticileri ile yüz yüze görüşmelerden birincil veriler toplanmış, sonrasında kurumsal web sayfaları başta olmak üzere firma içi kayıtlar ve ikincil verilerin analiziyle çoklu veri kaynaklarından yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularında, firmanın sürdürülebilir inovasyonu bir yatırım olarak gördüğü; farklı pazarlarda farklı inovasyon odaklı stratejik pazarlama hedeflerine sahip olduğu; sürdürülebilir inovasyonunun gelişiminde, tüm iç ve dış faktörlerin etkili olduğu; sürdürülebilir inovasyon özellikleri bakımından toplumsal değişimi hedefleyen “sistem kurma” aşamasında sınıflandırılabileceği belirlenmiştir. Sonuç: Seramik sektöründe yapılan araştırmanın sonucu, literatürü destekler niteliktedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

AYDIN, Sevgi, Kemal Gökhan NALBANT, and Ceren ALTUNTAŞ. "DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE YAPAY ZEKA VE AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI SÜRECİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR YEŞİL PAZARLAMA STRATEJİLERİ." İmgelem, October 8, 2023. http://dx.doi.org/10.53791/imgelem.1350700.

Full text
Abstract:
Sanayi devrimi ile başlayan ve günümüze kadar devam eden dünya üzerindeki doğal kaynakların ve ekolojik dengenin tahribatı nedeniyle, geçmişin ekonomik kalkınma modellerinin çevresel sürdürülebilirliği sağlayamadığı kanıtlanmıştır. Büyümenin sınırsız bir tüketim artışına dayanması gerektiğini savunan geleneksel ekonomik kalkınma perspektifi, iklim değişikliğinin sonuçlarının giderek daha iyi anlaşılması ve bu konudaki artan endişe nedeniyle uzun vadede sürdürülememektedir. Sürdürülebilirlik farkındalığının uluslararası ve ulusal boyut kazanması multidisipliner arası akademik çalışmalara da etki etmiştir. Bu perspektifte, pazarlama ve mühendislik, sürdürülebilir çözümler, yeşil ürünler, yeşil pazarlama ve yeşil süreçler gibi fikirleri araştırır. Bu çalışmada, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve dijital dönüşüm süreci, AB'nin yeşil anlaşma çerçevesinde sürdürülebilir yeşil pazarlama hedefleri, yeşil ürünler, yeşil pazarlama, yapay zeka sistemlerinin pazarlama ilişkilerinde kullanımı ve yeşil pazarlamada kullanılan dijital sistemler incelenmektedir. Ayrıca bu çalışmada Avrupa Yeşil Mutabakatı geçiş sürecinde dijital dönüşüm ve sürdürülebilir yeşil pazarlama stratejilerinde yapay zeka teknolojilerinin kullanımı ile ilgili SWOT analizi yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Üzümcüoğlu, Mine, and Çağatay Ünüsan. "Uzmanlaşmış İhracat Pazarlaması Yeteneklerinin İhracat Performansına Etkisinde Dijital Pazarlamanın Rolü (The Role of Digital Marketing in the Impact of Specialized Export Marketing Capabilities on Export Performance)." Journal of Business Research - Turk, June 29, 2025. https://doi.org/10.20491/isarder.2025.2026.

Full text
Abstract:
Amaç –Bu araştırmanın amacı, uzmanlaşmış ihracat pazarlaması yeteneklerinin ne derece kullanıldığını ve bu yeteneklerin ihracat performansını nasıl değiştirdiğini belirlemektir. Bu doğrultuda; uzmanlaşmış ihracat pazarlaması yetenekleri ile ihracat performansı değişkenleri arasındaki ilişkide dijital pazarlama tarafından nasıl düzenlendiğini araştırılmaktadır.Yöntem–Araştırmanın örneklemini Konya ilinde faaliyet gösteren 209 ihracatçı işletme oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan ölçekler doğrulayıcı faktör analizine tabi tutulmuştur. Analiz sonuçlarına göre uyum iyiliği değerleri modelin kabul edilebilir olduğu göstermiştir. Araştırma amacı doğrultusunda oluşturulan hipotezler path (yol analizi) ile test edilmiştir.Bulgular –Araştırma bulguları, uzmanlaşmış ihracat pazarlaması yeteneklerinin ihracat performansını etkilediğini göstermektedir. Araştırma sonuçlarıaynı zamanda uzmanlaşmış ihracat pazarlaması yetenekleri ile ihracat performansı arasındaki ilişkide dijital pazarlama yeteneklerinin düzenleyici etkisini de ortaya koymuştur. İhracat performansının nispeten düşük olduğu noktada dijital pazarlama yeteneklerinin ve uzmanlaşmış ihracat pazarlaması yeteneklerinin düşük olduğu görülmektedir. Uzmanlaşmış ihracat pazarlaması yeteneklerinin düşük olduğu noktada ise, dijital pazarlama yetenekleri, ihracat performansı üzerinde büyük bir değişim yaratmazken, uzmanlaşmış ihracat pazarlaması yetenekleri yükseldikçe, dijital pazarlama yetenekleri, uzmanlaşmış ihracat pazarlaması yeteneklerinin ihracat performansı üzerindeki etkisini güçlendirmektedir. Bulgular, djital pazarlama yeteneklerinin, uzmanlaşmış ihracat pazarlaması yetenekleri ve ihracat performansı ilişkisindeki düzenleyici etkisini doğrulamaktadır.Tartışma –Dijital pazarlamanın, uzmanlaşmış ihracat pazarlaması yeteneklerinin belirlenmesinde kullanılmasının, firmalara yüksek ihracat performansı sağlayacağı ifade edilebilmektedir. İhracat performansı şirketlerin uluslararası pazarlardaki başarısını belirleyen önemli bir göstergedir. Dolayısıyla dijital pazarlama, işletmelerin uluslararası pazarlarda sürdürülebilir rekabet avantajı oluşturmakta kullanacağı araçlardan biri olarak gösterilebilmektedir. Araştırmanın bu alandaki literatüre ve firmaların karar alma mekanizmalarına katkı sağlaması beklenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

SOYDAN, Rumeysa, and Melih BAŞKOL. "Sürdürülebilir Pazarlamanın 3 Farklı Boyutu: Kavramsal Bir Çalışma." Yönetim Ekonomi Edebiyat İslami ve Politik Bilimler Dergisi, May 10, 2022. http://dx.doi.org/10.24013/jomelips.1095259.

Full text
Abstract:
Sanayileşme dönemi ile birlikte artan üretim ve tüketim ekolojik sorunların gündeme gelmesine neden olmuştur. Çevre kirliliği, atık sayısının artması, iklim değişiklikleri gibi nedenler gelecek nesilleri tehlikeye attığı için sürdürülebilirlik kavramı ortaya çıkmıştır. Her alanda olduğu gibi pazarlama alanında da önemli bir hale gelen bu kavram işletmelerin pazarlama anlayışlarına da yansımıştır. Sürdürülebilir pazarlama anlayışı müşteri odaklı bir pazarlama anlayışı olup düşük maliyetli, çevre unsurlarına zarar vermeyen ürün ve hizmetler sunar. Sürdürülebilirlik ekonomik, sosyal ve çevresel unsurlardan oluşur ve ürünlerin daha verimli tüketilmesini sağlar. Sürdürülebilir pazarlama kavramının yeşil pazarlama, sosyal pazarlama, eleştirel pazarlama gibi 3 farklı boyutu bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sürdürülebilir pazarlamanın 3 farklı boyutunu incelemektir. Aynı zamanda bu anlayışın işletmelere sağladığı faydalardan bahsedilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

KARA, Mehmet, Mesut KARAMAN, and Kübra ÇELİKKAYA. "ADAPTATION OF SUSTAINABLE MARKETING ORIENTATION SCALE ON ACCOMMODATION ORGANISATIONS: THE CASE OF YOZGAT PROVINCE." Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, December 11, 2023. http://dx.doi.org/10.29131/uiibd.1388244.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada konaklama işletmelerinde sürdürülebilir pazarlama yönelimi ölçeğinin Türkçe uyarlamasını gerçekleştirmektir. Sürdürülebilir pazarlama yöneliminin demografik değişkenlere göre değerlendirilmesi de çalışmanın alt amacıdır. Çalışmada veriler SPSS 26 ve AMOS 24 paket programları ile analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve ölçek uyarlanması sürecinde psikometrik testlerden yararlanılmıştır. Katılımcıların %63,4’ü erkek, %73,2’si evlidir. Yapılan analizler neticesinde orijinal ölçekteki gibi üç alt boyutlu yapı AFA ve DFA neticesinde sağlanmıştır. Ölçeğin cronbach alpha değerleri yüksek düzeydedir. Sürdürülebilir pazarlama yönelimi kadınlara nazaran erkeklerde, 36-45 yaş dağılımlarında, lisans mezunlarında ve iş yeri sahibi/yönetici olanlarda anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, Sürdürülebilir Pazarlama Yönelimi Ölçeği’nin kullanılabilir bir ölçek olduğu gözlemlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Atlı, Hüseyin Fatih. "Sürdürülebilir Tarımsal Pazarlama İçin Tarım Politikasına Etki Eden Kriterlerin Değerlendirilmesinde Bwm Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi Uygulaması." Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, August 9, 2024. http://dx.doi.org/10.17755/esosder.1499384.

Full text
Abstract:
Rekabetçi bir ekonomide tarım politikası, tarımsal üretimde üreticiyi destekleyerek dengeli bir şekilde sürdürülebilirlik yaklaşımıyla uygulanması gerekir. Son yıllarda küresel iklim değişikliğinin, yerel/uluslararası pazarlama dinamiklerinin ve yerel/uluslararası tarım politikası değişikliklerinin tarım sektörünü daha fazla etkilediği tartışılmaktadır. Hükümetler ve uluslararası kuruluşlar, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik ilerlemeyi hızlandırmak amacıyla tarım sektöründe sürdürülebilir politikalar geliştirmek için yoğun bir çaba sarfetmektedirler. Tarımda yeni uygulamaların ve yeni stratejilerin benimsenmesine yönelik araştırmalar büyümeye ve gelişmeye devam ederken; tarım politikası uygulamaları tarımsal pazarlamaya ilişkin yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, sürdürülebilir tarımsal pazarlama için tarım politikasına etki eden kriterlerin önem düzeyi ağırlıklarını belirlemek ve sıralamaktır. Kriter Ağırlıklarının belirlenmesinde çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerinden Best Worst yöntemi (BWM) tercih edilmiştir. Araştırma, belirsizlik ortamında ilgili paydaşların dahil olduğu çok kriterli karar vermenin birleşik yaklaşımı yoluyla tarım politikası strateji seçimi için uygun kriterlerin ağırlıklarını belirlemek için bir çerçeve önermektedir. Araştırma sonuçlarına göre proje maliyetleri karar vericiler için en önemli kriter olarak tespit edilmiştir. Bunu sırasıyla sosyal faydalar ve istihdam olanakları kriterleri takip etmiştir. Sürdürülebilir tarım pazarlama için tarım politikası stratejileri belirlenirken, ekonomik, sosyal ve çevresel kriterler politika yapıcılar ve paydaşların değerlendirmesini etkileyebilecektir. Bu nedenle tarım politikasında stratejiler belirlenirken tüm bu faktörler de dikkate alınarak sürdürülebilirlik yaklaşımlarına daha çok önem verilmelidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

ÇAKMAK, Fatma. "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BAĞLAMINDA PAZARLAMA İLETİŞİMİ: YOUTUBE REKLAMLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ KAPSAMINDA ANALİZİ." Journal of Business in The Digital Age, November 8, 2023. http://dx.doi.org/10.46238/jobda.1381044.

Full text
Abstract:
Kapitalist sistem içerisinde üretimin ve tüketimin artmasıyla gelinen noktada, kaynakların tükenmesi riskiyle karşı karşıya kalınmıştır. Bu tehlike sürdürülebilirlik kavramını gündeme getirmiştir. Sürdürülebilir kampanyalar düzenleyen işletmeler, satış hedeflerini gerçekleştirmek üzere kullandıkları sosyal medyayı ve reklamları, sürdürülebilirlik uygulamalarını hedef kitlelere iletmek için de kullanmaya başlamıştır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı; amaçlı örneklemle belirlenen markaların sürdürülebilirlik bağlamında yaptıkları pazarlama iletişimi çalışmalarından YouTube reklamlarının, sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında analizinin yapılmasıdır. Çalışmada öncelikle; pazarlama iletişimi, sürdürülebilir pazarlama, reklam, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri kavramları literatür taraması yapılarak, teorik olarak açıklanmıştır. Ardından “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” kapsamında hizmet ve üretim sektörlerinden beş farklı markanın YouTube reklamları içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Sonuç olarak “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ni en çok karşılayanın İş Bankası reklamı olduğu ortaya çıkmıştır. Sıralama Koton, Sabancı Holding ve eşit oranda karşılayan Finish ve Tchibo olarak devam etmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

ERDOĞAN, Zeynep, İsmail Çağrı KILIÇ, Yasin AFŞAR, and Arzum BÜYÜKKEKLİK. "SÜRDÜRÜLEBİLİR PAZARLAMADA EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL FAKTÖRLERİN ÖNEM DERECESİNİN BELİRLENMESİ: SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİCİSİ FİRMA ÖRNEĞİ." Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi, October 4, 2022. http://dx.doi.org/10.54709/iisbf.1149713.

Full text
Abstract:
Günümüzde tüketicinin değişen davranışları, istekleri, çevreye karşı artan hassasiyetleri işletme ve markaları bu değişimlere ayak uydurmaya ve faaliyetlerini sürdürülebilir bir pazarlama anlayışı ile gerçekleştirmeye zorlamaktadır. İşletmelerin yürüttükleri faaliyetlerde ekonomik, sosyal ve çevresel faktörleri göz ardı etmeden tüketicinin ihtiyaç ve isteklerini karşılaması beklenmektedir. Ancak, işletmelerin sektörleri ve ürünlerinin özellikleri açısından sürdürülebilir pazarlama faaliyetlerinde hangi faktör ve kriterleri önceledikleri farklılaşmaktadır. Bu bağlamda yapılan araştırmanın amacı, süt ürünleri üreten bir firmanın sürdürülebilir pazarlama kapsamında ekonomik, sosyal ve çevresel boyutların hangisine ne derecede önem verdiklerinin belirlenmesidir. Araştırmada çok kriterli karar verme tekniklerinden (ÇKKV) faydalanılarak firma açısından önceliklendirilen kriterler ve önem dereceleri belirlenmiştir. Araştırmayla ilgili firmanın ekonomik faktörlere yönelik önem düzeyinin, sosyal ve çevresel faktörlere göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Firmanın sürdürülebilir pazarlama anlayışını bütüncül açıdan ele almadığı, çevresel faktörler için henüz örgüt kültürü ve yapılanmalarının olmadığı, buna yönelik devlet destek ve teşvikleriyle birlikte ancak bu sürece dahil olabileceklerini belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

YILDIZ, Arif, and Aysel KELEPÇE KARACIL. "THE EFFECT OF SUSTAINABLE MARKETING ACTIVITIES OF BUSINESSES ON CONSUMER PURCHASING INTENTION: A STUDY ON ACADEMICS." Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, August 18, 2023. http://dx.doi.org/10.33437/ksusbd.1341394.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın temel amacı; işletmelerin yürüttüğü sürdürülebilir pazarlama faaliyetlerinin, tüketicilerin satın alma niyetlerinde etkili olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu amaçla nicel araştırma veri toplama tekniklerinden biri olan anket formu hazırlanmıştır. Hazırlanan anket formunun katılımcılara uygulanabilmesi için gerekli olan etik kurul izni “Adıyaman Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Etik Kurulu’nun 30.06.2022 tarih- 295 sayılı kararı” ile alınmıştır. Öncelikle anket formunun geçerlilik ve güvenilirliğinin tespit edilmesi amacıyla Adıyaman Üniversitesinde görev yapan 40 akademik personel ile pilot uygulama gerçekleştirilmiştir. Sonrasında nihai çalışmada değerlendirilmek üzere 155’i online ve 152’si yüz yüze olmak üzere toplamda 307 geçerli anket formu elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizlerinde SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde cinsiyet ve medeni durum ile işletmelerin sürdürülebilir pazarlama uygulamaları alt boyutları ve satın alma niyeti boyutu arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Ancak unvan ve yaş değişkeni ile işletmelerin sürdürülebilir pazarlama uygulamaları alt boyutları ve satın alma niyeti arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. Bununla birlikte çevresel ve toplumsal alt boyutlarının satın alma niyeti üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisinin olduğu, ekonomik alt boyutunun ise satın alma niyeti üzerinde etkisinin olmadığı sonucu elde edilmiştir. Bu kapsamda, işletmelerin sürdürülebilir pazarlama uygulamalarının tüketicilerin satın alma niyeti üzerinde kısmen anlamlı bir etkisinin olduğu söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Selvi, Murat Selim, and Beste Burcu Kasap. "PAZARLAMA VE MARKALAŞMADA TRANSMEDYA HİKAYE ANLATICILIĞININ ÖNEMİ: NİLOYA ÖRNEĞİ." Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi, September 16, 2024. http://dx.doi.org/10.47525/ulasbid.1516679.

Full text
Abstract:
Transmedya hikaye anlatıcılığı, yeni nesil tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayarak sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmeyi hedefleyen markalar için etkili bir pazarlama stratejisidir. Bu araştırmanın amacı transmedya hikaye anlatıcılığının markalaşma ve pazarlamada önemine dikkat çekmek ve başarılı olmuş Niloya markasının pazarlama çalışmalarında, transmedya hikaye anlatımı kullanımını Jenkins’in 7 temel ilkesi kapsamında değerlendirmektir. Keşifsel araştırma türünde olan bu çalışmada bolca ikincil veriler ve internet siteleri incelemeye tabi tutulmuştur. Bu çalışmada Türk yapımcıların Niloya transmedya projesini hem pazarlama hem de marka stratejisi olarak yürüttüğü, transmedya hikaye anlatıcılığının temel ilkelerine erişildiği hikayeyi bir Türk medya markası haline getirdiği ortaya çıkmıştır. Özellikle, Niloya'nın yayılabilirlik, dalma ve çıkarma, dizileştirme, öznellik ve performans ilkelerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği tespit edilmiştir. Sonuçlar transmedya hikaye anlatıcılığının sadece eğlence amaçlı değil, aynı zamanda eğitimsel ve kültürel değerleri aktarmada da etkili bir araç olduğunu göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!