Academic literature on the topic 'Teknolojik Gelişme'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Teknolojik Gelişme.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Teknolojik Gelişme"

1

Er, Kemal, and İsmet Galip YOLCUOĞLU. "Toplumsal Teknolojik Gelişmeler Açısından Sosyal Bilimlerin İşlevi ve Toplumla Etkileşimi." AJIT-e: Online Academic Journal of Information Technology 11, no. 42 (2020): 55–86. http://dx.doi.org/10.5824/ajite.2020.03.002.x.

Full text
Abstract:
Tarihsel süreçte toplumlar, teknolojideki, kültürdeki, ideolojilerdeki değişimler vb. etkisiyle daha karmaşık toplumsal yapılara doğru evirilmiştir. Fizik bilimlerde, teknolojideki gelişmeler çok hızlı gelişmiş, sosyal bilimlerde, kültürde olan değişimler ise aynı hızda ilerleyememiştir. Ancak, bütün bir tarihin de gösterdiği gibi, sosyal bilimler gelişmeden ne fizik bilimlerin ne de sosyo-ekonomik gelişmelerin yerini bulması olanaklı değildir. O nedenle buradaki makalede, öncelikle, bilimsel yaklaşımlar dikkate alınarak, genel olarak bilimin ve sosyal bilimlerin sağlam temeller üzerinde oturması üzerinde durulmuştur. Devamında bazı önemli teorisyenlerin, düşünürlerin görüşlerine de yer verilerek, toplumsal gelişme açısından sosyal bilimlerin işlevi, farklı yaklaşımların düşünce dünyasına kazandırdıkları zenginliklerle anlatılmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda toplumlardaki değişmelere dikkat çekilerek, sosyal bilimlerin bu değişimlerle olan ilişkisi, etkileşimi açıklanmaya çalışılmıştır. Buradaki satırlarda yer alan derinliğine incelemeler ve analizlerle toplumsal gelişme açısından sosyal bilimlerin işlevini değerlendirmek makalenin amacıdır. Sağlıklı bir toplumsal gelişme olabilmesi için, sağlıklı bir temelde gelişen sosyal bilimlere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu durum ise, konu üzerinde gerçekleştirilen makalenin farkındalık yaratma açısından ne kadar önemli olduğunu açıklamaktadır. Çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. İncelenen teoriler ve yaklaşımlar, literatür taraması yöntemi benimsenerek, yorum ve analizlerle güçlendirilmek istenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

YEŞİLDAL, Ali. "Endüstri 4.0, İnovasyon ve Sürdürülebilir Şehirler: Yerel Yönetimler Açısından Bir Değerlendirme." AJIT-e: Online Academic Journal of Information Technology 11, no. 43 (2020): 56–73. http://dx.doi.org/10.5824/ajite.2020.04.003.x.

Full text
Abstract:
Son yıllarda endüstri 4.0 ya da dördüncü sanayi devrimi olarak anılan gelişme tüm dünyanın dikkatini çekmektedir. Teknolojik gelişmelerin hızlı ilerlemesi önceki sanayi devrimlerinde kilit rol oynamıştır. Bununla birlikte, dördüncü sanayi devrimi (Endüstri 4.0) ve gömülü teknoloji hızlı ilerlemesinin teknik değişim ve sosyoekonomik etki açısından katlanarak büyümesi beklenmektedir. Bu nedenle, bu tür bir dönüşümle başa çıkmak, sadece teknolojik olanları değil, yenilikçi ve sürdürülebilir sistem çözümlerini içeren bütüncül bir yaklaşım gerektiriyor.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Ergen, İsmail. "Deneyim tasarımının grafik tasarımı üzerindeki etkisi." JOURNAL OF ARTS 6, no. 1 (2023): 55–64. http://dx.doi.org/10.31566/arts.1969.

Full text
Abstract:
Doğasını anladığımız düşünülen basit şeyler bile bir tasarım sürecinden geçmektedir. Tasarım insan ve teknoloji arasında bağlayıcı bir göreve sahiptir. Her teknolojik gelişme, yeni bir hayat biçimi ve deneyim yaratır. Bubağlamda “Deneyim Tasarımı’nın Grafik Tasarımı Üzerindeki Etkisi” başlıklı çalışmada ele alınan konular deneyim tasarımının gündelik hayattaki becerileri, motivasyonları ve beklentileri hangi yönde değiştirdiği ve bu değişime grafik tasarımının nasıl uyum sağladığı şeklinde incelenmiştir. Gelecek üzerine öngörülerde bulunmak isteniyorsa yakın geçmişte başlayan dijital teknolojiye dikkatle bakılıp öncelikle değişim süreci, bunun ne şekilde gerçekleştiği ve hızının incelenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Yenilenen grafik tasarımının teknolojiyle birlikte deneyim tasarımını etkileyeceği ve daha nitelikli hale gelmesini sağlayacağı analiz edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ülger, Mücahit, Mehmet Uçar, Mert Anıl Atamer, and Şükrü Apaydın. "Kentleşme, Yenilenebilir Enerji ve İnovasyon ile Ekonomik Büyüme ve Ekolojik Ayak İzi Arasındaki Nedensellik İlişkileri: Çok Yüksek İnsani Gelişme Düzeyindeki Ülkeler Örneği." Politik Ekonomik Kuram 8, no. 2 (2024): 449–62. http://dx.doi.org/10.30586/pek.1485357.

Full text
Abstract:
Çalışmanın temel amacı İnsani Gelişme Endeksine göre 2021 yılı sıralamasında çok yüksek insani gelişim sağlayan ülke grubunda yer alan ilk 25 ülkeden seçilen 15 ülkenin 1990-2019 yılları arasında temelde iki grupta nedensellik ilişkilerini araştırmaktır. Çalışmada yöntem olarak Dumitrescu ve Hurlin panel nedensellik testi kullanılmıştır. Çalışmada iki farklı model kurgulanmıştır. İlk olarak ekonomik büyüme (GDP) ile kentleşme (URBAN), yenilenebilir enerji tüketimi (REN) ve teknolojik inovasyon (PATENT) arasındaki nedensellik ilişkisi incelenmiştir. İkincil olarak ekolojik ayak izi (ECO) ile ekonomik büyüme, kentleşme, yenilenebilir enerji tüketimi ve teknolojik inovasyon arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmıştır. Analiz sonuçlarından elde edilen bulgulara göre kentleşme ile ekonomik büyüme, teknolojik inovasyon ile ekonomik büyüme, kentleşme ile ekolojik ayak izi, teknolojik inovasyon ile ekolojik ayak izi arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi mevcut iken; yenilenebilir enerji tüketiminden ekonomik büyümeye, ekonomik büyümeden ekolojik ayak izine ve ekolojik ayak izinden yenilenebilir enerji tüketimine doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlara dayanarak politika yapıcılara yönelik politika önerileri ortaya konulmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

DEMİRLER, Serap, and Lale ORAL ATAÇ. "İşgücü Çevikliği Literatürünün Bibliyometrik Analizi." Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi 13, no. 30. YönOrg 2022 (2022): 251–72. http://dx.doi.org/10.21076/vizyoner.1143315.

Full text
Abstract:
Rekabetin küresel boyutta yaşanması, teknolojik gelişmelerdeki hız, işgücü profilinde ve iş yapış şekillerinde meydana gelen değişimler, piyasaları etkileyen öngörülemeyen unsurların sayısındaki artış gibi çeşitli nedenler, örgütler ve çalışanlar açısından çeviklik konusunu önemli hale getirmektedir. Bu bağlamda, giderek daha fazla araştırmacı ve uygulamacının ilgisini cezbeden işgücü çevikliği alanındaki literatürün genel durumunu ortaya koymak ve alanın bilimsel gelişimi hakkında değerlendirme yapmak çalışmanın temel amacıdır. Bu amaçla Scopus veri tabanı üzerinden ulaşılan 52 makale bibliyografik analize tabi tutulmuş; araştırma sorularına cevap ararken performans analizi ve bilimsel alan haritalama tekniklerinden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarında, çeşitli disiplinlerin alana katkı sağladığı görülmektedir. Alanın nasıl bir gelişme gösterdiğinin belirlenmesi için elde edilen sonuçlar, işgücü çevikliği literatürünün 2002-2017 ile 2018-2022 yılları arasında iki ayrı dönemde incelenebileceğini göstermektedir. Ayrıca, araştırmaların ikinci dönemden itibaren artış göstermekte olduğu ve alanın, bireysel faktörlere ağırlık verme yönünde bir gelişme gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Halil, Mesut BAYLAK, ŞENGÜN Celal, and AKÇAY Seval. "ANİMASYONLA HİKAYELEŞTİRİLMİŞ TURİZM HAFIZAM OYUNU." Ases Ulusal Sosyal Bilimler Dergisi 4, no. 1 (2024): 69–78. https://doi.org/10.5281/zenodo.12532703.

Full text
Abstract:
İnsan hayatı eğitim ve öğretimle nitelikli katkılar kazanırken, gelişen teknolojiler öğretim faaliyetlerinde kullanılabilecek yeni alanlar oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Teknolojik Gelişme, davranış değişikliklerine ve farklı önceliklerin oluşmasına yol açmaktadır. Teknolojinin gelişmesine paralel ortaya çıkan turizmde farkındalık oluşturma etkinliklerinin irdelenmesi yanında ele alınması gereken unsur öğrencilerin turizm aktivitesine, teknolojiye bakış açıları, beklenti ve değerlendirme durumlarının irdelenmesi gerekmektedir. Farklı türdeki okullarda öğrenim gören 100 lise öğrencisi üzerinde yaptığımız ankete dayalı araştırmanın sonuçlarının değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Çalışmada amaç, turizm aktivitelerini teknoloji-tasarım uygulamalarında aktif kullanımının ve uygulanmasının yaygınlaştırılmasına yönelik olarak, modern gelişmelerin ışığında teknolojinin sunduğu tamamlayıcı çözüm önerisi oluşturmaktır. Ankete dayalı araştırmanın sonucunda ortaya çıkan bulgular analiz edilerek teknolojinin tasarlanması strateji belirlenmiş ve “Turizm Hafızam” olarak nitelendirilen animasyonla hikayelendirilmiş Turizm oyunu hazırlanmıştır. Çalışma sonunda önerilen uygulama ile şehirlerin sahip olduğu turizm fonksiyon ve özelliklerin dijital oyun olarak öğrenilmesi ve kolay hatırlanması sağlanılmış olunacak.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Ateş, Mehmet Hanifi, Canan Dağıdır Çakan, and Sabri Kurtoğlu. "FİNANSAL GELİŞMENİN, YEŞİL TEKNOLOJİK İNOVASYONLARIN VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIMININ KARBON EMİSYONLARININ AZALTILMASINDAKİ ROLÜ." Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 27, IERFM 2025 Özel Sayı (2025): 149–76. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.1514948.

Full text
Abstract:
Dünya genelinde sıcaklıkların artması ve iklim değişikliğinin etkilerinin hızlanması iklim değişikliği ve küresel ısınma konularının, dünya çapında araştırmacılar, bilim insanları ve politika yapıcıları tarafından önemli bir konu haline gelmesine neden olmuştur. Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nde (SKH) küresel ısınmayla mücadele etmek ve küresel sıcaklık artışlarını 1,5 °C ile sınırlamak için yeşil teknoloji inovasyonlarının, yenilenebilir enerjinin ve finansal gelişmenin kritik bir bileşenler olduğu ve. SKH'leri gerçekleştirmede yardımcı olacağı düşünülmektedir. Çalışmada, finansal gelişme, yenilenebilir enerji tüketimi ve yeşil teknolojik inovasyonların, çevre korumasına nasıl katkıda bulunduğunu belirlemek amacıyla en çok karbon emisyonları değerlerine sahip 20 ülkenin karbon emisyonlarına finansal gelişmenin, yeşil teknoloji inovasyonlarının ve yenilenebilir enerji kullanımının etkileri incelenmektedir. Bu doğrultuda, amprik analiz için 2000 ile 2021 yılları arasındaki dönemde yatay kesit bağımsızlığını ve kesitler arasındaki heterojenliği dikkate alan CIPS-CADF birim kök testi, Westerlund (2007) eşbütünleşme testi ve CS-ARDL uzun-kısa dönem tahmincisi modeli kullanıldı. Elde edilen sonuçlar, tüm değişkenlerin uzun dönemde eşbütünleşik olduğunu göstermektedir. Sonuçlar ayrıca, yenilenebilir enerjinin, finansal gelişmenin ve yeşil teknolojik inovasyonlarının çevresel bozulma üzerinde negatif bir etkisi olduğunu ve çevresel riskleri azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Dumitrescu ve Hurlin (D-H) nedensellik testi sonuçlarına göre ise; finansal gelişme, yeşil teknoloji inovasyonları ve yenilenebilir enerji kullanımından karbon emisyonlarına doğru iki yönlü bir nedensel ilişkinin varlığını ortaya koymaktadır. Ayrıca tahmin sonuçları, gelecekte yeşil teknoloji inovasyonlarının ve yenilenebilir enerji kullanımının karbon emisyonlarınının azalmasına en büyük katkıyı sağlayacak ana faktörler olacağını öngörmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

AÇIKGÖZ, ŞENAY, and MERTER MERT. "Harrod-Nötr Teknolojik Gelişme Varsayımı Altında Türkiye de Büyümenin Kaynakları." Ege Akademik Bakis (Ege Academic Review) 15, no. 4 (2015): 495. http://dx.doi.org/10.21121/eab.2015416650.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Murat, ÖZTÜRK, AVCI Turgay, DURDU Uğur, ÖZTÜRK Ümit, and AVCI Kıymet. "Teknolojik Gelişmelerin Eğitime Etkisi." International QMX Journal 3, no. 6 (2024): 1921–32. https://doi.org/10.5281/zenodo.12600648.

Full text
Abstract:
Eğitimde teknolojik gelişmelerin etkisi &uuml;zerine yapılan bu makale, eğitimde teknolojinin kullanımının &ouml;nemini ve yaygınlığını incelemiştir. Giriş b&ouml;l&uuml;m&uuml;nde, teknolojinin eğitim alanındaki evrimi ve &ouml;nemi hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır. Ardından, teknolojinin eğitimdeki tarihsel gelişimi ele alınmış ve teknolojinin eğitim sistemine entegrasyonundaki temel adımlar g&ouml;zden ge&ccedil;irilmiştir. Makale, teknolojinin eğitime genel etkilerini ve eğitimde teknolojinin rol&uuml; ve &ouml;nemini vurgulayarak devam etmiştir. Teknolojinin eğitimdeki avantajları ve dezavantajları ayrıntılı bir şekilde ele alınmış, ardından teknolojinin &ouml;ğrenme teorileriyle ilişkisi incelenmiştir. Bu kısımda, teknolojinin eğitimdeki rol&uuml;n&uuml;n &ouml;ğrenme teorileriyle nasıl etkileşime girdiği ve &ouml;ğrenme teorilerine nasıl katkı sağladığı a&ccedil;ıklanmıştır. Daha sonra, dijital ara&ccedil;lar ve platformlar eğitimde nasıl kullanılmış ve &ouml;zellikle e-&ouml;ğrenme ve &ccedil;evrimi&ccedil;i eğitim platformlarının &ouml;nemi &uuml;zerinde durulmuştur. Sanal sınıflar, web tabanlı eğitim, mobil &ouml;ğrenme ve uygulamalar gibi teknolojik ara&ccedil;lar ve platformlar, eğitimde &ouml;ğrenme deneyimlerini zenginleştirmek i&ccedil;in nasıl kullanılabileceği detaylı bir şekilde incelenmiştir. Sonrasında, artırılmış ger&ccedil;eklik (AR) ve sanal ger&ccedil;eklik (VR) gibi yenilik&ccedil;i teknolojilerin eğitimdeki rol&uuml; &uuml;zerinde durulmuştur. Mobil &ouml;ğrenme ve uygulamaların eğitimdeki kullanımı, &ouml;ğrencilere &ouml;ğrenmeyi her zaman ve her yerde yapma esnekliği sağlayarak ele alınmıştır. Sonrasında, yapay zeka ve otomasyon teknolojilerinin eğitimdeki rol&uuml; ve &ouml;nemi &uuml;zerinde durulmuştur. Makalenin son b&ouml;l&uuml;m&uuml;, eğitimde veri analitiği ve b&uuml;y&uuml;k verinin rol&uuml; &uuml;zerine odaklanmıştır. &Ouml;ğrenci performans takibi ve analizi, eğitimde karar destek sistemleri, veri gizliliği ve g&uuml;venlik sorunları gibi konular ele alınmıştır. Teknolojinin eğitimdeki kullanımının avantajları ve dezavantajları, etik ve g&uuml;venlik konuları gibi konulara dikkat &ccedil;ekilerek, teknolojinin eğitimde etkili bir şekilde kullanılabilmesi i&ccedil;in dikkate alınması gereken &ouml;nemli fakt&ouml;rler vurgulanmıştır. <strong>Anahtar Kelimeler:</strong> Eğitim, Teknoloji, Teknolojik Gelişme
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

İSTANBULLU, Bülent. "Metaverse’ün Dijital Ekosistem İçerisindeki Yerinin Tarihsel, Kuramsal ve Teknolojik Açıdan İncelenmesi." AJIT-e: Academic Journal of Information Technology 15, no. 1 (2024): 71–95. http://dx.doi.org/10.5824/ajite.2024.01.004.x.

Full text
Abstract:
Küreselleşme ve teknolojik gelişmeler tüketim kültürünün yaygınlaşmasına, bireylerin belirli kalıplarda düşünme ve hareket etmesine neden olmuştur. Sürekli büyüyen ve gelişen yeni iletişim teknolojileri Metaverse ve bileşenlerini ortaya çıkarmış ve pratik hayatta bireylerin kullanımına sunulmuştur. Metaverse teknolojisini oluşturan ve birçok alanda kullanılmaya başlayan sanal gerçeklik, hiper gerçeklik, artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler bireylerin gerçeklik algısını şekillendirerek yapay gerçeklik ve gerçeklik arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmıştır. Böylece gerçek ile simülasyon arasındaki farkın, belirginliğin ortadan kalkmasıyla ya da minimize olmasıyla Metaverse evreninin sunduğu sanal dünya ilgi görmeye başlamıştır. Üç boyutlu ve bir çok sanal evrenden oluşan Metaverse olgusu; bireylere oyun iş, ticaret, eğitim, sanat, eğlence, pazarlama gibi yeni deneyimler sunmakla birlikte iletişim paradigmasına da yeni bir boyut kazandırmıştır. Metaverse’te gerçekleştirilen aktivitelerin mevcut iletişim teknolojileri ve sosyal medya platformlarıyla da entegre olarak gelişme gösterdiği görülmekte ve gelecekte bireylerin yaşam pratiklerinde önemli değişimlere neden olacağı değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı; Metaverse ile hayatımıza giren yeni iletişim kurma biçimleri, bu evrenin bireyleri nasıl etkilediği, Metavere’ün dijital dünyadaki yeri değerlendirilecektir. Bu bağlamda Metaverse olgusu iletişim kuramları bağlamında felsefi açıdan tartışılacak olup ekosistemi oluşturan bileşenlere kavramsal, tarihsel ve teknik açıdan açıklamalar getirilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Teknolojik Gelişme"

1

Pirotta, Saviour. Health and medicine. Franklin Watts, 2006.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kolektif. Otomotiv Sanayinde Teknolojik Gelişme. Alter Yayıncılık, 2019.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Uluslararası Alanda Politika Yayılımı ve Türkiye'deki Teknoloji Politikalarının Gelişimi. Nobel Bilimsel Eserler, 2019.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Teknolojik Gelişme"

1

Ağır, Hüseyin, and Sena Türkmen. "Türkiye’de Teknoloji Politikalarının Dönüşümü ve Ekonomik Etkileri." In Millî Teknoloji Hamlesi: Toplumsal Yansımaları ve Türkiye’nin Geleceği. Türkiye Bilimler Akademisi Yayınları, 2022. http://dx.doi.org/10.53478/tuba.978-625-8352-16-0.ch07.

Full text
Abstract:
Buluş, yenilik ve yayılma süreçlerinden oluşan teknolojik gelişme, verimlilik artışıyla eş anlamlı olarak kullanılır ve daha büyük miktarlarda çıktı üretme, belli bir kaynaktan daha üstün, kaliteli çıktı üretebilme olanağı sağlayan çeşitli bilgilerin ortaya çıkması olarak ifade edilebilir. Ekonomilerin sahip olduğu teknoloji seviyeleri, birbirleriyle rekabet edebilmelerinin ve ekonomik olarak gelişmişlik sıralamalarının da belirleyicisi konumundadır. İktisatçılar, uzun dönemli verimlilik artışı için beşeri sermaye birikiminin ürünü olan teknolojik yeniliklerin gerekliliğini vurgulamaktadır. Öyle ki, teknolojik gelişmenin öne çıkardığı metotlarla elde edilen ürünlerden sağlanan fayda, üretimin yeni yöntemleri için katlanılan maliyetlerden daha büyük olabilecektir. Çünkü teknolojik gelişmeye yapılan harcamalar bir yatırım niteliğindedir ve uzun vadede başka hiçbir yatırım bunların sağladığı faydayı sağlayamamaktadır. Çünkü her teknoloji yatırımı birbirini besleyebilen bir süreçle süreklilik taşıyabilmektedir. Çok sayıdaki bilimsel çalışmada ekonomik büyüme için teknolojik gelişmenin yeri, farklı ifadelerle vurgulanmaktadır. Ekonomik büyümenin kaynağı olarak, “insanın zihinsel emeği” veya “yaratıcı zekasının ürünü olan teknolojik yenilikler”e işaret edilirken, ülkelerin gelişmişlik kriterlerinin başında “nitelikli teknolojik üretim ve yatırım tutarı” olduğu belirtilmektedir. Dahası, az gelişmişliğin nedeni olarak finansal ve reel sermayenin yetersizliği yerine, yeni bilgilere ulaşamama, mevcut teknolojiyi kullanamama, yeterli beşerî sermayeye sahip olamama gibi unsurlar ileri sürülmektedir. Ülkelerin teknolojik yetkinliklerinde Ar-Ge harcamalarına ayrılan pay; Ar-Ge hizmetlerinde çalışan bilim adamı-teknik eleman sayısı; alınan patent sayıları; üretilen bilimsel yayın sayısı; bilgisayar, internet ve iletişim araçlarından yararlananların sayısı ve toplam ihracat içinde katma değeri yüksek, teknoloji yoğun ürünlerin oranı gibi çeşitli göstergeler kullanılmaktadır. Diğer taraftan ülkelerin yenilik becerileri ya da teknolojik gelişmişlik sıralamaları ise “Küresel İnovasyon Endeksi” aracılığıyla ölçülmektedir. İstatistiksel sonuçlar, Türkiye ekonomisinin bilim ve teknoloji politikalarının gelişimi konusunda yavaş ilerleme kaydettiğini dahası OECD ülkeleri ortalamalarının epeyce uzağında olduğunu göstermektedir. Benzer şekilde, göstergeler E7 ülkeleri ortalamalarıyla karşılaştırıldığında, Türkiye’nin yeri, ortalarda görülmekle birlikte, bazı göstergelerde eşik değerler olarak belirlenen seviyelerin üzerinde olduğu ve gelecekte daha iyi konuma gelebileceği anlaşılmaktadır. Küresel inovasyon endeksi sıralamasında ise, Türkiye 131 ülke arasından 41. sırada yer alırken, ilk sıradaki ülkeyle aralarında puanlama farkının yaklaşık iki kat olduğu izlenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Özaydın, Müge. "Teknolojik Yeniliklerin Türk Bankacılık Sektörüne Yansımaları." In Teknolojinin Sosyal Bilimlerde Dönüştürücü Gücü: Yeni Disiplinlerarası Yaklaşımlar. Özgür Yayınları, 2024. https://doi.org/10.58830/ozgur.pub587.c2431.

Full text
Abstract:
Teknolojinin, genel anlamda mal ve hizmet üretiminde ihtiyaç duyulan bilgilerin tümü olarak tanımlanabileceği bilinmektedir. Teknolojik yenilik kavramı ile ifade edilmek istenen olgunun da üretim unsurlarının birkaçında ya da bütününde gerçekleşen köklü değişiklikler olduğu anlaşılmaktadır. İnovasyon kavramının ise; yeni yaratıcı fikirlerin veya buluşların ticaret, endüstri ve hizmet gibi ekonomik alanlara uygun hale getirilip uygulanması anlamında literatüre girdiği görülmektedir. Bu bağlamda, teknolojiden inovasyona doğru döngüsel bir süreç olduğu ve teknolojide meydana gelen ilerlemelerin iktisadi faaliyetlerin tamamına etki ettiği gözlenmektedir. Bankacılık sektörünün de ekonomik faaliyetlerin yürütülmesinde ihtiyaç duyulan finansmanın yaratılması ve doğru kanallara aktarılmasında oynadığı kilit rol ile teknolojik yeniliklerden etkilenecek sektörlerin başında geldiği düşünülmektedir. Son yıllarda, teknolojide ortaya çıkan gelişmelerin bankacılık sektörünün dijitalleşmesine hız kazandırdığı görülmektedir. Söz konusu dijitalleşmenin gerek küresel boyutta gerekse Türkiye’de sektörde meydana getirdiği gelişmelerin merak konusu olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır. Bu amaçla çalışmada, son yıllarda, yaşanan teknolojik ilerleme ve söz konusu ilerleme neticesinde ortaya çıkan teknolojik gelişme ve inovasyonların Türk bankacılık sektörüne yansımaları ele alınarak, sektörel anlamda ne tür değişiklikler yarattığı değerlendirilmeye çalışılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Özaydın, Onur. "Teknolojik İnovasyon Perspektifinde İşsizliğin Evrimi." In Teknolojinin Sosyal Bilimlerde Dönüştürücü Gücü: Yeni Disiplinlerarası Yaklaşımlar. Özgür Yayınları, 2024. https://doi.org/10.58830/ozgur.pub587.c2434.

Full text
Abstract:
Üretimde buhar gücünün ağırlık kazanmaya başladığı birinci sanayi devriminden Endüstri 4.0’a uzanan yolculukta, teknolojik gelişmelerin, üretimde, insan gücünün işini kolaylaştırması ile pozitif etkileri olduğunun görülmesinin yanında emek yoğun sektörlerde insana olan ihtiyacı azaltmasıyla negatif etkileri olduğu da anlaşılmaktadır. Özellikle üretim alanında makineleşmenin artması, Ar-Ge faaliyetlerinin yaygınlaştırılıp önem kazanması ve teknolojik inovasyonların ortaya çıkması ile teknolojik gelişmelerin işsizliğe etkileri son yıllarda sıkça tartışılır bir konu haline gelmiştir. Bu bağlamda literatürde optimist ve pesimist olmak üzere iki ana akım görüşün ağırlık kazandığı görülmektedir. Optimist görüş; teknolojik ilerlemenin yeni iş fırsatları yaratarak ve iş gücünü daha verimli hale getirerek iş gücüne olumlu katkı sağlayacağını ifade etmekteyken, pesimist görüş ise, otomasyon sistemlerindeki gelişme ve robotlaşmanın hali hazırda iş gücü içerisinde yer alan emek faktörünün yerini alacağını belirtmektedir. Bu çalışmada, son yıllarda, dünya genelinde yaşanan teknolojik gelişme ve inovasyonların işsizliğe kavramsal açıdan etkisi ele alınarak, işsizliğin teorik ve tanımsal anlamında bir değişiklik yaratıp yaratmadığı değerlendirilmeye çalışılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Erden, Arif Emre, and Evren Gümüş. "Son Dönemdeki Teknolojik Gelişmeler ve Gastronomideki Kullanımları." In Turizm Alanında Çok Yönlü Araştırmalar. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub71.c180.

Full text
Abstract:
İnsanların daha iyiye ulaşma gayreti tarih boyunca devam etmiştir. İnsanoğlu her zaman daha iyisini hayal etmesinin sonucunda yakın geçmişte bilim-kurgu romanlarına konu olan teknolojilere ulaşabilmiştir. Bunun neticesidir ki günümüz teknolojileri toplumun her alanında hızla gelişmiş ve hayatın bir parçası olmuştur. Yaşamın vazgeçilmez bir gereği olan yeme-içme eylemi de bu durumdan nasibini almıştır. Gastronomi alanında konuya baktığımızda pek çok teknolojik gelişme, ürün ve uygulamayla karşılaşmak mümkündür. Bunların bir kısmı üretimde, bir kısmı ürün geliştirmede, bir kısmı da üretilen ürünlerin pazarlanmasında kullanılmaktadır. Çalışmada ele alınan ürün, teknoloji ve uygulamaların farklı zamanlardaki ihtiyaçlara cevap vermesi amacıyla geliştirildiği görülmektedir. Günümüze yakın geliştirilenlerde ise ihtiyaç gidermekten ziyade, geliştirilen şeyin bir ihtiyaç olduğunun algılanmasını sağlamaya yönelik çalışmalar olduğu görülmektedir. Bu çalışma gastronomide günümüz insanının beklentileri ya da beklentilerini yönlendiren akımlar doğrultusunda ortaya çıkan gelişmeleri ele almayı amaçlamaktadır. Konuyla ilgili literatürde daha önce yapılan araştırmalar betimsel olarak incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Kar, Muhsin, and Özlem Öztürk Çetenak. "Türk Havacılık ve Savunma Sektörünün Dönüşümü ve Ekonomik Etkileri." In Millî Teknoloji Hamlesi: Toplumsal Yansımaları ve Türkiye’nin Geleceği. Türkiye Bilimler Akademisi Yayınları, 2022. http://dx.doi.org/10.53478/tuba.978-625-8352-16-0.ch27.

Full text
Abstract:
Havacılık ve savunma sanayii, önemli ekonomik, teknolojik ve politik etkileri olan bir endüstridir. Savunma sanayi, bir ülkenin küresel rekabet gücünü artıran en kritik sektörlerden biridir. Havacılık ve savunma sanayinin geliştirdiği teknolojik bir yenilik, zaman içinde diğer sektörlere de yayılmakta ve genel gelişime katkı sağlamaktadır. Ulusal güvenliğin sağlanması, devletlerin en temel görevlerinden biridir. Günümüz dünyasında, aşırı kalabalık orduların yerini yüksek teknolojili savunma araçları almıştır. Dolayısıyla günümüzde ülkelerin yüksek teknolojili savunma sistemlerine sahip olmaları bir ulusal güvenlik meselesidir. Bu sistemleri üretemeyen ülkelerin savunma harcamaları ithalatlarında ve ulusal harcamalarda önemli bir yer tutmaktadır. Savunma sanayii, ithal edilen savunma araçları nedeniyle sadece ekonomik yükü oluşturmakla kalmayıp, diğer ülkeler üzerinde de bağımlılık sorunu yaratmaktadır. Tarih boyunca ülkelere uygulanan silah ambargoları, dışa bağımlılığın ciddi güvenlik sorunlarına yol açtığını göstermiştir. Bu nedenle hemen hemen her ülke savunma sanayine kaynaklarının izin verdiği kadar yatırım yapmak istiyor. Yüksek teknolojili savunma sistemlerinin üretildiği ülkelerde, savunma harcamalarının ithalattaki payı azalmakta ve savunma sistemlerinden elde edilen gelirin ihracattaki payı artmaktadır ki bu da milli gelire katkı sağlamaktadır. Güçlü bir savunma sanayii sadece dış ticareti olumlu etkilemekle kalmaz, aynı zamanda ülkeye güçlü bir imaj kazandırarak ekonomik ve siyasi güvenin oluşmasına da yardımcı olur. Güven ve istikrar, ekonomik kalkınmanın temel gereklilikleridir. Güven ve istikrarın olmadığı ekonomilerde yerli ve yabancı yatırımcılar yatırım yapmaktan kaçınarak ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemektedir. Bir ülkede havacılık ve savunma sanayinin gelişmesi milli güvenliğe katkı sağlamakta, katma değerli sektörde istihdam sağlamakta ve sadece savunma sektöründe değil diğer sektörlerde de inovasyon ve teknolojik gelişmeyi hızlandırmaktadır. Türk havacılık ve savunma sanayiinde son yıllarda görülen ivmelenme, ülke ekonomisinin gelişmesi ve jeopolitik etkisinin yaygınlaştırılması için önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu bölümde, ulusal teknoloji hamlesi çerçevesinde bir başarı hikayesi olan havacılık ve savunma sektöründeki gelişmelerin ekonomi açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Dereli, Türkay. "Yapay Zekâ ve İnsanlık." In Bilişim Teknolojileri ve İletişim: Birey ve Toplum Güvenliği. Turkish Academy of Sciences, 2020. http://dx.doi.org/10.53478/tuba.2020.012.

Full text
Abstract:
Toplum yapısındaki değişimlerde teknolojik gelişmelerin ve özellikle devriminin etkisi büyüktür. Her yeni teknolojik gelişme, tekniğin etkisiyle döneme özel toplumsal ilişkileri yaratmıştır. Teknolojinin olmadığı ve sanayi öncesi toplumlarda toprağa bağlı bir yaşam düzeni hakimdi. Teknoloji ve bilimin gelişimi, kırda çalışanların kentlere akması, kentlerin büyümesi; kentlere özgü yeni hizmetlerin ve işlerin ortaya çıkması, sosyal ve ekonomik ilişkilerin farklılaşması gibi bir dizi sonucu ortaya çıkarmıştır. Bu çerçevede her bir değişimin yeni sosyal düzen ve toplumsal ilişkilerde farklılaşma yarattığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Tekniğin dünü dünde bıraktığı ve bireylerin değişimle birlikte kendilerini yeni koşullara uyarlamaları, farklılığa ayak uydurmayı bir beceri haline dönüştürmüştür. İçinde bulunduğumuz yüzyılda Dördüncü Sanayi Devrimi’ni (Endüstri 4.0) yaşıyoruz. Bilgi, bu sanayi devriminde işletme düzeyinden öte, ülke düzeyinde rekabet gücünü artıran en önemli kaynak olarak görülmektedir. Bilginin en alt seviyede veriden elde edildiği gerçeği, aslında rekabetin veri zenginliğine indirgenebileceğini de göstermektedir. Sahip olunan verilerden anlamlı bilgiler elde edilmesi, bilginin en etkin şekilde depolanıp saklanması ve ihtiyaç duyulduğunda hızlı bir şekilde kullanılabilmesi, yeni yöntemler geliştirilmesini gerektirmektedir. Bunun yolu ise, hızlı çalışma kabiliyetine sahip olan ve ayrıca insan beyninin çalışma anlayışı ile olabildiğince bütünleştirilmiş teknolojilerin kullanımından geçmektedir. Bu teknolojilerden en öne çıkanı ise, hiç şüphesiz, aslında yıllardır önemli bir araştırma alanı olarak kabul edilen, ancak son yıllarda oldukça popülerleşen Yapay Zekâ’dır. Zekâ, en basit tanımıyla insanların düşünme kavrama, akıl yürütme ve yorumlama becerilerinin bütünüdür. İnsana özgü bir beceri olarak öne çıkan zekâ, olayların sonraki adımlarına yönelik çıkarımsama becerisini ifade eden bir kavramdır. Zekâ insana özgü bir yetenek olarak tanımlanmakla birlikte gelişen teknoloji, belirli algoritmalar çerçevesinde insanların yerine belli faaliyetleri yerine getirebilecek teknik gelişmelerin yaratılabileceğini ortaya çıkarmıştır. Yapay zekâ; en basit haliyle insan tarafından yapıldığında ‘zekâ’ olarak adlandırılan davranışların, makine tarafından da yapılması biçiminde çerçevelenebilir. Gelinen noktada yapay zekâ, günümüz gündelik yaşamının çok sayıda işlemini kolaylaştırma işleviyle gündeme gelmiştir. Yapılan çalışmalarla bugün makineler, insanına yanıt veren, onlar yerine plan yapan ve onlar gibi tepki veren birimler haline dönüşmüştür. Bu çalışmada yapay zekâ ve insanlığa katkıları geçmişten bugüne konulaştırılmaktadır. Literatürden yararlanılan çalışmada geleceğe ilişkin çıkarımlar hedeflenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Türer, Celal. "Ahlak ve Bilişim Teknolojileri." In Bilişim Teknolojileri ve İletişim: Birey ve Toplum Güvenliği. Turkish Academy of Sciences, 2020. http://dx.doi.org/10.53478/tuba.2020.021.

Full text
Abstract:
"Yaşadığımız yüzyılda pek çok alanda deneyimlerimizi değiştiren ve dönüştüren gelişmelere tanık olduk. Daha önce ifade ettiğimiz gibi, bilişim teknolojilerinin gelişimi ve kullanımı toplumun kendisini yeniden şekillendirmesinde ve yeteneklerini çoğaltmasında oldukça önemli fırsatlar sunmuştur. Zaman ve mekân algısını değiştirerek, yeni bir gerçekliği deneyimlemeye imkân sağlayan söz konusu teknolojiler, kendi kendimizle, başkalarıyla ve dünyayla olan ilişkilerimizi ve genel anlamda varoluş şartlarını değiştirmenin yanında, oldukça tehlikeli ve nispeten zararlı kabul edilebilecek hususları da beraberinde getirmiştir. Bu gelişme ve değişimden en çok etkilenen alanın ahlak olduğu aşikârdır. Bugün ahlaki hayatımızda hüküm süren belirsizlik, karmaşa ve gerilimin, ahlaki düşüncemizdeki etkisinin, ufuk daralması şeklinde gerçekleştiği görülmektedir. Ahlak konusunda, hem teorik hem de pratik kavrayışımızı, büsbütün değilse de, büyük ölçüde kaybetmiş olduğumuz; bilgeliğe en çok ihtiyaç duyulan ve fakat paradoksal olarak ona en az inanılan bir dönemde yaşadığımız bir gerçektir. Buna ilaveten, yaşanan dramatik değişimlerin ortaya çıkardığı ahlaki sorunlarla baş edemediğimiz; “iyi yaşam”a ilişkin ideallerde ortaya çıkan boşluğun değerlere dair sübjektif kanaatlerle doldurulmasının, ahlaki alanda bir kaos yaşattığına şahit olmaktayız. Bu durumdan olup biten gelişme ve değişmeleri sorumlu tutarak, kaçmak yerine, ahlakı çağın anlayış ve kavramlarıyla yeniden yorumlamak ve ahlaki davranışların yeni durumlara makul bir şekilde nasıl uyarlanacağını analiz etmek durumundayız. Ahlakın amacının seçim ve eylemlerimizde özgürlüğü gerçekleştirmek, korumak veya onu yok etmemek olduğunu göz önüne aldığımızda, teknolojik yenilikler karşısında ahlaki eylemlerimizi organize ederek uyumlu hale getirmenin ne denli zor bir görev olduğunu fark edebiliriz. Bilişim teknolojilerinin, potansiyel fayda ve risklerinin ötesinde, insan ve toplumsal yaşamla ilişkili olması bakımından ahlaki çerçeveye dâhil olabileceğini akılda tutmak gerekir. Bu açıdan, bilişim teknolojilerine ilişkin meseleler değerlendirilirken ahlakla ilişkili boyutun nasıl gündeme getirileceği sorusu bir hayli önemlidir. Eğer bilişim teknolojilerinin toplumsal kurum ve yapıları geliştirdiğini ve belli başlı değerleri dayatarak, insan yaşamı ile kültürünü değiştirdiğini varsayıyorsak, ahlak meselesini teknolojik determinizm düşüncesi içinde ele almak gerekecektir. Bu görüşün daha ileri versiyonu ise, insanın irade sahibi bir varlık olduğu anlayışını sarsan “özerk teknoloji” görüşüdür. Buna göre, sadece bilişim teknolojileri değil tüm teknolojiler, yalnızca bir alet olmanın ötesinde, insanın niyet ve planlarının haricinde gelişen; toplumsal referanslara başvurmaksızın açıklayabileceğimiz kendi iç mantığına sahip, bağımsız güç haline gelen araçlardır. Bu görüşlerin karşısında, bilişim teknolojilerinin özerk olmadığını, iradi olarak belli amaçları ifa için üretildiğini yahut inşai bir faaliyet olarak onu üreten ve kullanan kişilerin özgür iradeleriyle veya toplumun ya da ideolojilerin belli başlı değerleri ile yönlendirildiğini savunan görüş vardır."
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Sanal Çevik, Filiz. "Sürdürülebilir Kalkınma Perspektifinden Küresel Gelir Dağılımı Eşitsizliğinde Güncel Eğilimler." In Sosyal Bilimler Alanında Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler-II. Özgür Yayınları, 2024. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub493.c2088.

Full text
Abstract:
Sürdürülebilir Kalkınma Hedef 10’un bir bileşeni olan küresel gelir eşitsizliği satın alma gücünün ötesinde daha adil ve barışçı küresel düzenin vazgeçilemez bir unsurudur. Küresel gelir eşitsizliği değişik ölçütlere bağlı ayrıntılı tanımları olmakla beraber en genel anlamda küresel gelirin büyük çoğunluğunun az sayıda bireyin elinde toplanmasını ifade eder. 1910-2000 yılları arasında oldukça yüksek seviyede nispeten istikrarlı seyreden küresel gelir eşitsizliği, Çin ve Hindistan başta olmak üzere bazı gelişmekte olan ülkelerde büyüme hızının gelişmiş ülkelerin büyüme hızını aşmasıyla düşme eğilimine girdi. Ancak küresel düzeydeki bu iyileşmeden her ülke ve birey eşit derecede yararlanamadı ve ülke içi eşitsizlikler arttı. Bölgesel çatışmaların yanı sıra ekonomik krizlere, salgınlara, iş gücünün artan mobilitesine, teknolojik gelişme ve dijitalleşmeye bağlı olarak iş gücü talebindeki değişikliklere uyum süreci birey, ülke ve bölge bazında gelir dağılımını farklı ölçülerde etkiledi. Daha adil gelir dağılımı için her ülkenin kendi yapısal özelliklerine göre uygulaması gereken politikalar farklılaşmakla beraber, gelir eşitsizliği bireysel çabalara bırakılmayacak kadar hassas bir konudur. Özellikle gelir seviyesi çok düşük olan Sahraaltı Afrika, Güney ve Güneydoğu Asya için itici güç oluşturması açısından daha fazla küresel çaba zorunludur. Gelir eşitsizliğini azaltmaya yönelik dağıtım sonrası müdahaleler gelirini arttırma imkânı bulamayan savunmasız kesim için elzemdir. Ancak yüksek dış borç ve bütçe açığı başta olmak üzere makroekonomik sorunlarla uğraşan az gelişmiş ülkelerde doğrudan gelir transferi imkânları sınırlıdır, üstelik sürekli gelir transferinin başka eşitsizlikleri de beraberinde getirme olasılığı yüksektir. Dolayısıyla dağıtım sonrası gelir müdahalelerinden ziyade dağıtım öncesi fırsat eşitliğine odaklanmak uzun vadeli kalıcı çözümdür. Yeni yatırım ve istihdam olanakları oluşturmakla beraber her bireyin iş gücü piyasasına eşit şartlarla katılımını sağlamak üzere etnik köken ve aile gelir düzeyinden bağımsız olarak eşit eğitim imkânına kavuşturulması sosyal adalet açısından daha makuldür. Özellikle beşerî sermayeye yatırım yapma imkânı bulamayan ailelerin çocukları için eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, teknolojik gelişme ve dijitalleşmeye bağlı olarak yeni iş becerilerinin daha hızlı kazanılmasının zorunlu olduğu günümüzde uzun vadede gelir eşitsizliğinin azaltılmasına önemli katkılar sağlayacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Özel, Özge, and Seden Yay. "Okul Öncesi Öğretmenlerinin Eğitimde Teknoloji Kullanımlarının İncelenmesi." In Eğitim Bilimleri Araştırmaları- IV. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub170.c839.

Full text
Abstract:
Okul öncesi öğretmeni, gerekli alan ve meslek bilgisine sahip, kültürel açıdan kendini donatmış, çocukların gelişim alanlarını göz önünde bulundurarak yaşam becerilerini destekleyen, çocuklara iyi bir rol model ve yeniliklere ayak uydurabilme yetisine de sahip olmalıdır. Bunun önemli göstergelerinden biri teknolojiyi doğru ve etkili kullanma becerilerine hâkim olmaktır. Çocuklar da teknolojiye karşı isteklidir ve teknolojiye hızlı ayak uydurma çabası içindedirler. Eğitim ortamlarını geliştirmek ve çocukların ilgilerini çekmek isteyen bir öğretmenin dersine teknolojiyi entegre etmesi gerekecektir. Bu nedenle bu araştırmanın amacı okul öncesi öğretmenlerinin teknolojiye nasıl yaklaştığı, teknolojiyi nasıl, ne şekilde ve hangi amaçla kullandıkları, öğretmenlerin gözünden çocukların teknolojiye bakış açıları, öğretmenlerin teknolojiye olan ilgileri, teknoloji hakkında görüşleri, öğretmenlere göre teknolojinin olumsuz yönlerinin incelenmesidir. Araştırma nitel desende oluşturulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu 2022- 2023 eğitim öğretim yılında Burdur İli Merkez İlçesi anaokullarında ve ana sınıflarında görevini yapan, yaşı 24-45 arasında değişmekte olan 33 kadın 1 erkek okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenlerin mesleki deneyimleri ise 1 yıl ile 35 yıl arasında değişmektedir. Görüşmeler yarı yapılandırılmış sorulardan oluşturulmuş sonrasında iki uzman görüşü alınmıştır. Bu çalışma için Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan izin alınarak okulöncesi öğretmenleri ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar gerekli teknolojik araç-gereçler ve gerekli seminer ya da eğitimler sağlandığı takdirde okulöncesi öğretmenlerinin daha başarılı olacağını belirtmiş, çocukların görsel ve işitsel anlamda teknolojiye son derece meraklı olduklarını fakat teknoloji kullanmalarının kontrollü bir şekilde sağlanması yönünde hemfikir olmuşlardır. Ailelerin de bu konuda çocuklarını desteklemeleri ve teknoloji kullanmaları konusunda çocukları kontrol etmeleri gerektiği de çıkan sonuçlar arasındadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Taşci, Ali, and Doğaç Niyazi Özüçelik. "Afetlerde Suç ve Suçluluk." In Afetlerde Sosyal Hizmet. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Üniversite Yayınevi, 2024. http://dx.doi.org/10.5152/9420.

Full text
Abstract:
Afetler, insanlığın varoluşundan beri biyolojik, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden birey ve toplumları önemli ölçüde etkilemektedir. Geçmişten günümüze bilimsel ve teknolojik gelişmelerle beraber afet öncesi, sırası ve sonrası uygulamalar önemli ölçüde gelişme göstermiştir. Bütünleşik afet yönetimi kapsamında afetin çoklu sorunlarına cevap vermede kayda değer gelişmeler sağlanmıştır. Ancak afet yönetim süreçleri içerisinde suç, suçluluk kavramlarının ve afet suçlarına yönelik yasal düzenlemelerin istenen seviyeye ulaşmadığı dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, afetlerde suç ve suçluluk kavramları, afetlere ilişkin suç teorileri, mevcut çalışmalarla beraber suçun önlenmesine ilişkin farklı yaklaşımlar ve yasal düzenlemeler teorik olarak incelenmektedir. Böylece afet yönetim süreçlerinde yaşanan suçlara yönelik yasal sorumlulukların yeniden düzenlenmesi ve suçun önlenmesine ilişkin ortak sorumluluğun yerine getirilmesi amaçlanmaktadır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Teknolojik Gelişme"

1

ÖZLÜ, Hüsnü. "İkinci Dünya Savaşı Sonrası Türk Savunma Sanayiinin Gelişim Sürecinin Değerlendirmesi." In 10. Uluslararası Atatürk Kongresi. Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2024. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-6043-2.06.

Full text
Abstract:
Türk savunma sanayiinin gelişim süreci Osmanlı Devleti’nin yükselme döneminde başlamaktadır. Yeniçağ ile birlikte Avrupa’da yaşanan aydınlanma süreci ve 18’inci yüzyıldan itibaren başlayan teknolojik gelişmeler Osmanlı Devleti’nin bu alandaki üstünlüğünü sona erdirmiş ve 19’uncu yüzyılda bu üstünlük Avrupa devletlerine geçmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında savunma sanayii çalışmaları İmalat-ı Harbiye’den devr olan ve 1921 yılında kurulan Askerî Fabrikalar Umum Müdürlüğü vasıtası ile yürütülmüştür. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Türk Ordusu’nun ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla savunma sanayii alanında yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaçlar sonucunda 15 Mart 1950 tarihinde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu kurulmuştur. İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Türk Ordusu’nun modern bir donanıma kavuşturulması için birçok plan ve çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar askeri yardımların oluşturduğu olumsuz şartlar nedeniyle planlandığı gibi sürdürülememiştir. Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında uygulanan ambargo neticesinde tek kaynaktan silah sağlamanın sakıncaları yakından görülmüş, alternatif kaynaklara gitmenin ve millî savunma ihtiyaçlarının mümkün oranda yerli kaynaklardan sağlamanın gereği açıkça anlaşılmıştır. Bu çerçevede Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıfları kurulmuş ve bu vakıflar için gerekli fonlar oluşturulmuştur. Bu vakıflar Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı” adıyla yeniden teşkilatlandırılmış, ordu - millet bütünleşmesinin en önemli göstergesi olarak günümüze kadar faaliyetlerini sürdürmüştür. Bu bildiride Türk Savunma Sanayiinin kırılma evreleri ele alınarak günümüzde gelinen nokta ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

KONAK, Ali. "DİJİTALLEŞMENİN ULUSLARARASI TİCARET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ." In I . I N T E R N A T I O N A L R E S E A R C H C O N G R E S S F O R E C O N O M I C A N D A D M I N I S T R A T I V E S T U D I E S. Rimar Academy, 2022. http://dx.doi.org/10.47832/economiccongress1-4.

Full text
Abstract:
Günümüzde dijitalleşme hemen hemen her alanda hızlı bir gelişim göstermektedir. Bu gelişim süreci ise uluslararası ticari faaliyetleri önemli ölçüde etkilemektedir. Özellikle bilgi teknolojilerinin gelişmesi, birçok faaliyetin dijital ortamda gerçekleşmesine olanak sağlamaktadır. Bu süreçte geleneksel alışveriş alışkanlıkları yerini dijital ortamda gerçekleştirilen alışverişe bırakmış, bunun akabinde de farklı yenilikçi yaklaşımlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Dijital ortamda gerçekleştirilen alışveriş imkânı sayesinde tüketiciler, ihtiyaç duydukları mal ve hizmetlere ilişkin çok sayıda alternatifi hızlı bir şekilde karşılaştırma ve seçim yapma olanağına sahip olmuşlardır. Bu gelişme ise işletmelerin gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında daha rekabetçi olmalarına neden olmaktadır. Üretim ve pazarlama aşmalarında dijitalleşme çağını yakalayabilen işletmelerin, diğer işletmelere göre piyasada daha avantajlı konumda olacağını söylemek mümkündür. Bu bağlamda piyasada rekabet gücünü elde edebilmek amacıyla gerek üretim gerekse de sonraki aşamalarda dijitalleşmeye yönelik yatırımların yapılması son derece önem arz etmektedir. Özellikle teknolojik gelişmelerin de etkisiyle hızlanan küreselleşme, günümüzde pek çok salgın hastalığın hızla yayılmasına neden olmakta ve bu durum karşısında işletmeler, dijital teknolojiler sayesinde müşterilerine ulaşabilmektedir. Son yıllarda ileri teknolojinin uluslararası ticaretteki rolü de önemli ölçüde artmıştır. Bu süreçte işletmeler, mal ve hizmetlerini daha çok geliştirme, geniş bir pazara sunma ve uluslararası piyasalarda söz sahibi olabilmek için dijital teknolojilere yönelik yatırımlarını artırmaktadırlar. Bu bağlamda dijitalleşme ekonomik bir olgu olduğunu söylemek mümkündür. Dijital ekonominin büyümesi, uluslararası ticaretin gelişmesi açısında yeni fırsatlar sağlamaktadır. Gerek ülke ekonomileri gerekse de işletmeler açısından bu denli önemli olan dijitalleşmenin uluslararası ticaret üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini değerlendirmek amacıyla hazırlanmış olan çalışmada, veri analiz yönteminde yararlanılmıştır. Yapılan incelemeler neticesinde dünyada meydana gelen hızlı dijitalleşme sürecinin, gerek ulaşım gerekse de haberleşme alt yapısında meydana getireceği olumlu gelişmelerin genel olarak dış ticaret faaliyetlerini hızlandırdığı tespit edilmiştir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Özsevinç, Nimet. "Teknolojik Dönüşüm ve Nesnelerin İnterneti: I Robot Film Analizi ve Covid-19 Yapay Zeka Robotlarinin İncelemesi." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.033.

Full text
Abstract:
Teknolojik dönüşümlerle sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel yapılarımızın değiştiği günümüz koşullarında zamanla makinelerle rollerimizi değiştirir duruma gelmekteyiz. Kapitalizmin etkisiyle yaygınlaşan teknoloji kullanımı hayatımızın merkezine aldığımız teknolojik aletlere bağlılığımızı her geçen gün arttırmaktadır. Yeni medya ile yaşamsal bir parçamız haline gelen sosyal medya devrimi, teknolojik araçlarla bütünleşmemize neden olmakta ve iletişim biçimlerimizi değiştirme gücüne sahip olduğunu bizlere göstermektedir. Özellikle nesnelerin internet sağlayıcılarla kurduğu bağ, bizleri manipüle etmekte, kullanım ve doyumlarımıza da yön vermektedir. Gelişen ve sürekli değişen teknoloji yaşantılarımızı, kültürümüzü, kişiliklerimizi, tüketim alışkanlıklarımızı ve ihtiyaçlarımızın neler olduğunu da değiştirerek bizlerin algılarını etkisi altına almaktadır. Bu çalışma kapsamında, dönüşen teknoloji kavramı üzerinde durularak, nesnelerin interneti (IoT) olgusuna değinilerek etkilerinin neler olduğu üzerinde durulmaktadır. Aynı zamanda bu kavramın sağlık sektöründe kullanılmasıyla ilgili örnek teşkil eden Salgın filminin analizine yer verilmektedir. Günümüzün küresel bir sağlık sorunu olarak nitelendirdiğimiz Covid-19 ile mücadelede kullanılan yapay zeka robotlarının oynadığı role değinilerek, kullanılan bu teknolojinin fayda ve zararlarının neler olabileceğinin incelemesine yer verilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

İ., Erol, Tamer Bayrak, and Deniz Yengin. "EĞİTİMİN DİJİTALLEŞMESİ SÜRECİNDE SANAL GERÇEKLİK TEKNOLOJİSİNİN KULLANIMI: DÖRT MODEL MÜZESİ." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.087.

Full text
Abstract:
Gelişen teknoloji ve karşı karşıya kalınan toplumsal riskler doğrultusunda toplumların dijital teknolojilere yönelişi kaçınılmaz olarak devam etmektedir. Bireylerin dijital teknolojilere olan ilgisikuşkusuz tüm sektörleri doğrudan etkilemiştir. Toplumların teknolojik gereksinimleri kapsamında ve teknolojinin sunduğu kolaylıklar doğrultusunda dönüşümü, yeni arz talep dengelerinin oluşumunu sağlamış ve bu oluşan arz talep dengesi doğrultusunda da toplumdaki bireylerin talepleri doğrultusunda sektörel değişimler meydana gelmiştir. Sektörel bir gözle bakıldığında iletişim ve ona bağlı teknolojiler de bu dönüşümlerin tamamından etkilenmiştir. İletişim teknolojilerinde meydana gelen büyük gelişimler ona bağlı olan tüm alt disiplinlerinde değişimine yol açmıştır. Bu değişimler öylesine büyük olmuştur ki her biri için ayrı ayrı akademik açıklamalar getirilmesi zorunluluğu doğmuştur. Yeni ve yaygınlaşmakta olan bir teknoloji olarak sanal gerçeklik teknolojisi anahtar konsept tanımlamaları ile hem iletişim çerçevesinde hem de eğitsel süreçlerin yürütülmesine ilişkin konular da başarılı biçimde uygulanabilmesi sayesinde yeni bir fırsat olarak nitelendirilmektedir. Özellikle eğitim süreçlerinin günümüzde Z kuşağına yönelik olduğu düşünülürse ve Z kuşağının nitelikleri değerlendirilirse; sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak yürütülecek bir eğitim öğretim sürecinin başarı olasılığının yükseleceği beklenebilir. Bu bağlamda İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde sanal gerçeklik teknolojisini kullanan ve Halkla İlişkiler lisans öğrencilerini hedefleyen ve “Dört Model Müzesi” isimli bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında Halkla İlişkiler öğrencileri için hazırlanmış olan müfredatlar incelenmiş ve içerisinden uygun konular olarak değerlendirilen Halkla İlişkilerde Dört Model seçilmiştir. Seçilen konular bağlamında senaryo hazırlanmış ve İstanbul Aydın Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümüne bağlı Ses Stüdyolarında ses kayıtları gerçekleştirilmiştir. Senaryoya bağlı kalınarak 3D modellemeler, kaplamalar ve son olarak sanal gerçeklik yazılımı geliştirilmiştir. Bu çalışmada “Dört Model Müzesi” isimli sanal gerçeklik eğitim öğretim yazılımının senaryosu ve içeriği iletişim bilimi çerçevesinde incelenmiş ve çözümlemeleri yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Bayrak, Lütfü, and Ahmet Çınar. "Covid-19 Tespitinde Görüntü Segmentasyonunun Başarısı: UNet vs WNet." In 6th International Students Science Congress. Izmir International Guest Student Association, 2022. http://dx.doi.org/10.52460/issc.2022.021.

Full text
Abstract:
2019 yılında ortaya çıkan Covid-19 salgın hastalığı tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına almış ve insanlık için büyük bir tehdit haline dönüşmüştür. Akciğerlere inen hastalığın erken teşhisi ve ilerleme durumunun tespiti tedavi için önemli bir etken olmaktadır. Görüntü segmentasyonu görüntüde bulunan nesnelerin tespit edilmesinde, anlamlandırılmasında ve sonuçlar çıkartılmasında makine öğrenmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Hızlı gelişen teknoloji ve yapay zekâ uygulamaları sayesinde artık hastalıkları erken teşhis etmek mümkün hale gelmiştir. Gelişen GPU teknolojisi sayesinde derin öğrenme işlemleri hız kazanmış ve birçok alanda etkili bir şekilde kullanıma başlamıştır. Bu sayede görüntü segmentasyonu işlemleri kısa sürede gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. Yapılan çalışmada yaygın kullanılan görüntü segmentasyonu tekniklerinden UNet mimarisi ve uyarlanmış WNet mimarisi Covid-19 hastaları üzerinden elde edilen veriler üzerinde incelenmiş ve uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen işlemlerde dice ve jaccard başarım ölçümleri yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda uyarlanmış WNet mimarisinin UNet mimarisine göre daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

BABATAŞ, BAŞAR. "Yeni Medyada Geleneksel ve E-Dergi Örneği Olarak MF Gentleman Türkiye Dergisi’nin Analizi." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.012.

Full text
Abstract:
Türkiye’de dergicilik tarihi çok uzun bir geçmişe dayanmasına rağmen Avrupa’daki tarihçesine göre daha yeni sayılabilmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise Osmanlı’daki çeşitli karışıklıklar ve mücadeleler nedeniyle matbaanın 200 yıl kadar bu topraklara geç gelmesidir. Dergiler ülkemizde diğer kitle iletişim araçları (örn; gazete, televizyon, radyo vs.) kadar popüler görünmese de dünyada pek çok köklü dergi prestijli bir konuma sahiptir. Dergiler kendi içinde edebiyat, haber, ekonomi, tarih, mizah ve bilim dergileri gibi gruplandırılabilmekte olup, özellikle de akademik dergiler bilim dünyasının ‘olmazsa olmazlarından’ biri olarak kabul ve büyük saygı görmektedir. Yaşayan bir varlık olmanın en temel kurallarından biri de ‘değişimdir’... Değişen ve gelişen teknoloji ve bunların getirdiği alışkanlıklardaki evrilmeler, medya alanında da son yıllarda köklü değişimlere neden olmaktadır. Yeni medya kanallarının gitgide hayatımızda daha da önem kazandığı 21’inci yüzyılda, dergicilik de buna ayak uydurmaktan geri kalmamıştır. Hali hazırda pek çok önemli dergi yayını basılı olarak ve elektronik dergi versiyonlarıyla okurlara ulaşmakta; bu sayede sadece ‘X’ ve ‘Y’ kuşağının değil, yeni medyaya oldukça hakim olan ‘Z’ kuşağının da ilgi odağına girmeyi başarmıştır. Bunun yanı sıra kağıt maliyetlerindeki artış, dağıtım ücretlerinin yükselmesi, pandeminin getirdiği ek sorunlar, çevrecilik, çağımızın gereklilikleri, teknoloji okur yazarlığının artması, tablet ve akıllı telefon satışlarındaki artış, internetin ulaşılabilir ve nispeten daha ucuz hale gelişi, fiber ve 4.5 G altyapılarının yaygınlaşması, telefon operatörlerinin kullanıcılarına ‘e-dergi’ uygulamalarını ücretli veya ücretsiz olarak sunmaları gibi nedenler de günümüzde ‘Elektronik Dergicilik’i biraz daha makul ve yaygın hale getirmiştir. Bu makalede “Enformasyon Kuramı” kapsamında, dergiciliğin dünden bugününe uzanan yolculuğu literatür taramaları ve kalitatif araştırma tekniğiyle incelenecek olup, yeni medya kavramı içinde elektronik dergiciliğin (e-Dergicilik) geldiği son nokta “MF Gentleman Türkiye Dergisi” üzerinden örneklendirilecek.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Yengin, Hülya. "İLETİŞİM FAKÜLTELERİNDE AKREDİTASYON." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.035.

Full text
Abstract:
Küresel dünyada teknolojik gelişim iletişim alanını değiştirmektedir. Küresel ekonomi teknolojik yenilikler çerçevesinde küresel iletişim alanında küresel bir pazar yaratmıştır. küresel kültür elektronik kitle iletişim araçlarının aldığı yeni boyutla küresel toplumu etkilemektedir. Küresel iletişim araçları ve içeriği dönüşüme uğramıştır. Bu değişim ve dönüşüm bireysel ve toplumsal yaşam biçimlerini, algı, tutum, davranışları değiştirmektedir. Küresel iletişim alanındaki farklılaşma yüksek öğretimde iletişim eğitimi ve öğretimini de dönüştürmektedir. İletişim fakülteleri bölümlerinin sektörün aradığı bilgi beceri ve yetkinliklere sahip mezunlar yetiştirmesi beklenmektedir. Devlet üniversitelerinin yanı sıra vakıf üniversitelerinin mevcut bölümlerinin yanında yeni bölümler açılmıştır. Küresel düzlemde iletişim mezununun diplomasının uluslararası arenada tanınır, kabul edilir olması açısından ilk yapılan Bologna çalışmalarıdır. Süreç yüksek öğretimde kalite ve akreditasyon çalışmalarıyla devam etmektedir. İletişim eğitimi alanında 2016 yılında İletişim Araştırmaları Derneği İLAD bünyesinde İletişim Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu İLEDAK kurulmuştur. 2018 yılından itibaren iletişim fakülteleri bölümleri akredite edilmeye başlanmıştır. 2020 yılında pandemi nedeniyle Yükseköğretim Kurumu YÖK tarafından alınan kararla eğitim öğretim online çevrimiçi yapılmıştır. Bu bağlamda akreditasyon çalışmaları da online gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada küresel teknolojinin küresel salgının, iletişim eğitimi ve akreditasyon çalışmalarına etkisi incelenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Çırak, Mustafa Furkan, and Müge Demir Ayral. "Kadın Fenomenler Bağlamında Türkiye’de Sosyal Medyada Kadına Yönelik Linç Kültürü." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.070.

Full text
Abstract:
Yeni medya teknolojileri arasında en çok yayılıma ve kullanıma sahip sosyal medya ağları, insanların tanıdıkları ya da tanımadıkları pek çok kişiyle iletişime geçebilmesi, binlerce insanla, binlerce mesaj paylaşımında bulunabilmesini sağlamıştır. Yeni medya teknolojilerinin yayılması ve bu teknolojilere bağlı toplumsal etkinlik alanının genişlemesi, tüm teknolojik gelişmelerde olduğu gibi çeşitli düzeylerdeki ahlaki sorunlarla yüzleşilmesini de beraberinde getirmiştir. Son yıllarda artık izlenmesi zor bir hızla gelişen iletişim teknolojileri var olan etik sorun alanlarını genişletirken, yeni sorunlara da neden olmaktadır. Sosyal medyanın en önemli özelliklerinden ve sorunlarından biri olan kimliksizlik, bireylerin sosyal medya paylaşımlarında çok daha özgür ve rahat hissetmelerine, hatta sorumsuz davranmalarına sebep olmuştur. Kontrolü son derece güç, neredeyse imkansız olan internet alanında bu sorun son yıllarda daha da yıkıcı bir nitelik kazanmıştır. Yüz yüze iletişimde yapılmamaya ve söylenmemeye özen gösterilen davranışlar sosyal medya ortamında rahatça sergilenmeye başlanmıştır. Bu da sosyal medyada yeni bir sorunun, “linç kültürü”nün oluşumuna olanak sağlamıştır. Geleneksel toplumlarda kadının toplumsal normlar nedeniyle kırılgan bir yapıya sahip olduğu ve kadının savunmasız olduğuna yonelık genel kanının varlıgı, sosyal medyada oluşan linç kültüründe de kadını merkezine almıştır. Sosyal medyada pek çok kadının linç kültürüne maruz kalmasından hareketle bu araştırmada; sosyal medya ve linç kültürü kavramları ele alınacak ve sosyal medya fenomenı olan kadınlar uzerınden son yılların en onemlı medya etıgı sorunları arasında yerını alan lınc kulturu ornekler ile incelenecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Uğur, Ufuk, Adem Yücel, and Bünyamin Duranoğlu. "TÜRK SİNEMASINDA ÜÇLEME GELENEĞİ VE KAPLANOĞLU'NUN YUMURTA- SÜT -BAL ÇALIŞMALARI." In 2. Uluslararası Sinema Sempozyumu. Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Araştırmaları Merkezi, 2022. http://dx.doi.org/10.32955/neuilamer2022-03-0214/ch10.

Full text
Abstract:
Sinema, tarihi boyunca görsel imgeler yoluyla anlamlar üretmektedir. İçinde bulunduğu dönemin koşullarından etkilenmekte ve her ülke kendi kültürünün izlerini taşıyarak evrensel bir sanat izlenimi yaratmaktadır. Ortaya çıktığı dönemlerden itibaren gerçeklik olgusunu ele alan sinema, gelişen toplumların ve teknolojik ilerlemelerin etkisiyle bu olgunun algılanmasında etkili bir rol üstlenir. Son dönemde anlatı biçimi olarak dünya ve Türk sinemasında üçleme film yapma geleneğiyle oluşturulan filmlerin özel bir yeri vardır. Bir fikrin ya da bir karakterin özelinde üç farklı boyutu ele almak üzere kurgulanan üçleme filmler yönetmenlerinin sinemasını özetlemek açısından da ayrı bir yerde dururlar. Dünya sinemasındaki etkisini Kieślowski'nin Üç Renk Üçlemesi, Satyajit Ray'in Apu Üçlemesi gibi yapımlarla özetleyebileceğimiz bu gelenek Türk sinemasında Ö. Lütfi Akad'ın Göç üçlemesi Gelin, Düğün, Diyet, Metin Erksan'ın Mülkiyet üçlemesi Yılanların Öcü, Susuz Yaz, Kuyu gibi örnekleriyle sinemaya kimlik kazandırma yolunda kilometre taşı filmler üretilmesini sağlamıştır. Bu çalışmada son dönem Türk sinemasında Semih Kaplanoğlu'nun üçleme film örneği olarak ürettiği Yusuf'un Rüyası: Yumurta, Süt, Bal filmleri üzerinde durulacaktır. Yönetmen çeşitli röportajlar ve bir söyleşi aracılığıyla filmlerine ve özellikle üçlemesine dair geniş açıklamalar yapmış ve bilgiler vermiştir. Bu çalışmada auteur kuramı açısından ve bir şairi başkarakter seçmesi yönüyle filmlere yaklaşacaktır. İlk olarak üç sayısının anlamı ve üçleme geleneğinin kaynağına dair bir özetleme yapılacak sonrasında üçlemenin her bir filminin yönetmenin verdiği röportajlar paralelinde ne anlam ifade ettiğinin altı çizilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Ndimballan, Mustapha, and Banu Yücel. "Doğal Ekosistemin Sürdürülebilirliği Açısından Bal Arısı ve Çevre İlişkilerinin Değerlendirilmesi." In International Students Science Congress. Izmir International Guest Student Association, 2021. http://dx.doi.org/10.52460/issc.2021.053.

Full text
Abstract:
Belirli bir alandaki canlı ve cansız çevrenin karşılıklı ilişkileri sonucu oluşan ve süreklilik gösteren ekolojik sistemlere “ekosistem” denilmektedir. Ekolojik dengenin korunmasında önemli bir alana sahip olan ve doğadaki en gelişmiş sosyal böceklerden olan bal arıları besin gereksinimlerini karşılamak amacıyla çiçekli bitkiler ve meyve ağaçlarından polen ve nektar toplarken bitkilerin döllenmesine, biyoçeşitliliğe ve ürün artışına katkıda bulunmaktadırlar. Bitkilerin tozlaşması rüzgarla (anemofoli), böceklerle (entomofoli) özellikle de bal arıları ile gerçekleşmektedir. Böylece içinde arı bulunan bahçelerde, tarım arazilerinde ve bitkisel alanlarda döllenme oranı ve tohum tutma çok yüksek olmaktadır. Arılar yoğun uçuşlarıyla rüzgara ve diğer böceklere kıyasla bu döllenmeyi başarıyla gerçekleştirmektedir. Bal arılarının tozlaşmaya katkısı, bitkisel ürünlerin kalite ve kantitesi üzerine olumlu etki yaratmakta, pek çok endemik ve tıbbi bitkinin üretilmesine, toprak erozyonunu önleme, seralarda hormon ve açık tarım arazilerinde insektisit kullanımını azaltmakta, dolayısıyla doğal yaşamın sürdürülebilirliğine ve ülkesel ekonomiye önemli katkı sağlamaktadır. Arıların ekolojik dengedeki hassas konumlarını etkileyen birçok faktör vardır. Bunların sebebi genel olarak ne yazık ki insanların yanlış davranışlarının ve teknolojik gelişmelerin sonuçlarıdır. Bal arıları havadaki CO2 seviyesini azaltarak ekolojik dengenin korunmasına yardımcı olmaktadır. Küresel ısınma, iklim değişikliği, çarpık kentleşme, rüzgar enerji santralleri, yaygın mobil ve kablosuz teknolojilerinin kullanımı, elektromanyatik radyasyonun çoğalması çevre koşullarını, bir başka deyişle sürdürülebilir yaşam şartlarını olumsuz etkilediği gibi, yaşamın olmazsa olmaz değeri bal arılarını da büyük ölçüde tehdit etmektedir. Bu konuda ivedi stratejik, ekonomik ve idari tedbirlerin alınması önem taşımaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography