Academic literature on the topic 'Topkapı Sarayı Müzesi. Kütüphane'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Topkapı Sarayı Müzesi. Kütüphane.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Topkapı Sarayı Müzesi. Kütüphane"

1

Хироюки, Нагаминэ. "«Мунтахаб ат-тауарих-и Муʻини» жадуалы мен «Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, B. 411» қолжазбасындағы Жошы туралы мәліметтер." Qazaq Historical Review 1, no. 4 (December 27, 2023): 527–35. http://dx.doi.org/10.69567/3007-0236.2023.4.527.535.

Full text
Abstract:
The article analyzes information about Jochi, the eldest son of Chinngis Khan, contained in two medieval Persian-language works, in the jadwal ([dynasty] table) Muntakhab al-Tawārīkh-i Mu‘īnī and the anonymous manuscript B.411 from the collection of the Topkapi Palace Museum Library (Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, B. 411). Both works are attributed to the same author of Timurid times. The history of the study is given, a brief and comparative description of both works and their information, commented fragments about Jochi translated from Persian are published. Information from fragments of these works that have not previously been translated into Russian, introduced into scientific circulation, contains interesting examples of the perception of the history of the Ulus of Jochi in Timurid sources of the 15th century. Their further analysis will contribute to the understanding and characterization of the historical significance of Muntakhab al-Tawārīkh-i Mu‘īnī and Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, B. 411. The article points out obvious historical errors, confusion and anachronisms in the published information from these works. At the same time, they are of significant source study and historiographical interest. The article is accompanied by the publication of photocopies of the relevant fragments in Persian
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Ünlü, Osman. "Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi YY. 61 Numaralı Letâyif Mecmuası ve Buradaki K." DEDE KORKUT Uluslararasi Turk Dili ve Edebiyati Arastirmalari Dergisi 8, no. 20 (January 1, 2019): 47–66. http://dx.doi.org/10.25068/dedekorkut309.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Нагаминэ, Хироюки. "JADWAL IN THE PARIS MANUSCRIPT OF THE MUNTAKHAB AL-TAWĀRĪKH-I MU‘ĪNĪ AND TOPKAPI SARAYI MÜZESI KÜTÜPHANESI, B. 411*." Научно-практический журнал MUSEUM.KZ 1, no. 2 (June 30, 2023): 31–42. http://dx.doi.org/10.59103/muzkz.2023.02.04.

Full text
Abstract:
Abstract. In this paper, we analyze the jadwal (table [of the dynasty]) in the Paris manuscript of Mu‘īn al-Dīn Naṭanzī’s Muntahab at-Tawārīkh-i Muʻīnī (hereinafter MTM) and the section of the Jochid Ulus in the manuscript Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, B. 411 (Synoptic Account, hereinafter B. 411), probably by the same author as the MTM, both of which have received little attention so far, comparing and examining the information contained in them, and reevaluate the problem of the «Aq Orda» and «Kök Orda» and characteristics of the MTM. As is well known, there are several problems with the information about the Jochid Ulus in the MTM, but from an analysis of this paper it becomes clear that its author did possess a lot of important information about the Jochid Ulus, more than can be found in the MTM text. On the other hand, it is assumed that the author did not have accurate information about the early history of the «Left Hand» (Ordaids). In addition, the author could have had more accurate information about the «Aq Orda» and «Kök Orda» at the time of writing the B. 411, but the information was already confused. A further comparison and study of the jadwal and the B. 411, as well as the MTM text will allow us to clarify the history of the information contained in them regarding the Jochid Ulus in the future.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Yıldız, Netice. "Osmanlı İmparatorluğu'nda İngiliz Saatleri ve Topkapı Sarayı Koleksiyonu." Belleten 70, no. 259 (December 1, 2006): 919–62. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2006.919.

Full text
Abstract:
Bir zamanların geleneksel Türk köşklerinin ve evlerinin kabul salonlarında, çalışma odalarında olduğu kadar camilerde de önemli birer aygıt olma ötesinde aksesuar olarak yer alan sanat değeri yüksek zarfları ile asma veya oturtma saatleri yanında zarif mücevher zincirle kıyafete iliştirilerek ceplerde taşınan ve adeta sahibinin sosyal sınıfını da simgeleyen mücevher muhafazalı cep saatleri bugün antika müzayede salonlarının nadide parçaları olarak önemlerini korumaktadır. Türkiye'de her ne kadar bağımsız bir saat müzesi olmasa da Topkapı Sarayı Müzesi'nde Hazine'nin bir bölümünü oluşturan Saatler Bölümü, Türkiye'deki en zengin saat koleksiyonu olarak önemlidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

ÇETİNASLAN, Mustafa, and Dilek BÜLBÜL. "Şehnâme-i Sultan Murad III (1582-1588) Minyatürlü Yazmasındaki Topkapı Sarayı Tasvirleri." Ege Universitesi Turk Dunyasi Incelemeleri Dergisi 22, no. 1 (June 30, 2022): 21–54. http://dx.doi.org/10.32449/egetdid.958019.

Full text
Abstract:
Şehnâme, İran tarihinin destansı bir dille anlatıldığı edebi bir eser olmanın ötesinde dünya milletlerini etkilemiş tarih, edebiyat ve görsel sanatları buluşturan bir edebi tür halini almıştır. Osmanlı-İran ilişkilerinin yoğunlaştığı 16. yüzyılda Osmanlı nakkaşhanesine giren şehnamelerin, kısa bir sürede anıtsal örnekleri üretilmiştir. Klasik Osmanlı minyatür üslûbunun doğuşu olarak kabul edilen 16. yüzyılın minyatürleri diğer İslâm minyatürlerinin kalıpçı ve bezemeci anlayışından sıyrılıp gerçekçi ve yalın bir anlatım diline ulaşmış, bu süreçte şehnameler de yeni bir görsel anlatım aracına dönüşmüştür. Bu araştırmada, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesinde bulunan ve Farsça şehnâmelerin son örneği olan Şehinşâhnâme II adıyla da bilinen Şehnâme-i Sultan Murad III adlı yazmanın Topkapı Sarayı’nı konu alan minyatürleri incelenmiştir (TSMK Bağdat 200). Topkapı Sarayı’nın tarihine tanıklık eden bu minyatürler ışığında sarayı oluşturan mekânların mimarî kurgusu ve günümüze gelene dek geçirdikleri değişimler incelenmiştir. Ayrıca günümüze ulaşamamış, ancak minyatürlerle varlığı kanıtlanan yapılar da mimarî özellikleri açısından ele alınmıştır. Çalışmada Topkapı Sarayı’nın Adalet Kasrı, Alay Köşkü, Arz Odası, Bâbüssaâde Kapısı, Divânhane (Kubbealtı), Yalı Köşkü ve saraya ismini veren Top Kapısı olmak üzere yedi ayrı mekân, 12 ayrı minyatüre göre tanımlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

ACAR, Şinasi. "Topkapı Sarayı’ndaki Mushafın Gizi." Erdem, no. 58 (June 1, 2010): 1–18. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.2010.58.001.

Full text
Abstract:
Özellikle celî (büyük) yazılarda ketebesiz (imza) bir hattın hangi hattata ait olduğunu tanımak ve belirlemek çok zordur. Çünkü her hattat yazarken tüm dikkatini, yazısının, hocasından öğrendiği ve yürekten inanıp belleğine kazıdığı en iyi kalıba uymasına verir ve hattının bu en ideal güzelliğe yaklaşmasına çalışır. Ancak -sayıları çok az da olsa- imzasız bir yazının hangi hattata, dahası o hattatın hangi dönemine ait olduğunu tanıma ve belirlemede şaşılacak derecede hüner sahibi olan üstatlar görülmüştür. Bu hususa hatta ilişkin makale ve kitaplarda hiç değinilmediği gibi, hüner sahibi bu üstatların bu belirlemeyi nasıl yapabildikleri konusunda -bugüne değin- üniversitelerin ilgili bölümlerinde herhangi bir tez çalışması da yapılmış değildir. Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde -Kanûnî'ye ithaf edilmişeşsiz güzellikte bir Kurân bulunmaktadır. Hat otoriteleri bu mushafın hattatı konusunda anlaşmazlık içindedirler. Makalede bu mushaf ele alınarak imzasız yazıların nasıl tanınabileceğine ilişkin kimi ipuçları sunulmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

CELASİN, Ayşe TANRIVER. "TOPKAPI SARAYI MÜZESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEKLERİ BAĞLAMINDA OSMANLI YAZMA ESERLERİNDE HÂRUT VE MÂRUT TASVİRLERİNİN İNCELENMESİ." Journal of Academic Social Sciences 122, no. 122 (2021): 281–300. http://dx.doi.org/10.29228/asos.53939.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Toktaş, Pınar, and Aslı Seda Akbaş. "Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesinde Bulunan E.H. 2208 Numaralı Murakka’nın Tezhip Özellikleri." Social Sciences Studies Journal 112, no. 112 (2023): 7230–43. http://dx.doi.org/10.29228/sssj.70402.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Oruç, Hatice. "Târîh-i Varadin Der Zemân-ı Sultân Ahmed Bin İbrahim." Belgeler 36, no. 40 (December 1, 2021): 51–190. http://dx.doi.org/10.37879/belgeler.2021.51.

Full text
Abstract:
1694 Avusturya Seferi, Osmanlılar tarafından 1526 senesinde fethedilen ve 1687 senesine kadar 161 yıl Osmanlı idaresinde kaldıktan sonra Habsburgların eline geçen Varadin (Sırpça Petrovaradin; Macarca Pétervárad) kalesi üzerine gerçekleştirilmiştir. Sefer, sadrazam Sürmeli Ali Paşa tarafından idare edilmiş ve Kırım Hanı Selim Giray ile Orta Macar Kralı İmre Thököly de askerleri ile birlikte bu seferde Osmanlı ordusu yanında yer almıştır. 23 gün devam eden muhasara nihayetinde kötü hava durumu sebebiyle kaldırılmıştır. 1694 Varadin muhasarası Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan Târîh-i Varadin Der Zemân-ı Sultân Ahmed bin İbrâhîm Hân başlıklı anonim bir Osmanlı kroniğine konu olmuştur. Yazarının adı belli olmamakla birlikte, anlatımlarından sadrazam Ali Paşa’nın maiyetinden biri olduğu ve sefere iştirak ettiği anlaşılmaktadır. Bir sefer-ruznamesi niteliğinde olan eser, 1694 Avusturya seferini ve dolayısıyla Varadin kalesinin muhasarasını baştan sona gün be-gün anlatmaktadır. Eserde ordunun yola çıkışından itibaren uğradığı menziller, buralarda yaşanan hadiseler, düzenlenen alay merasimleri, askerin sayısı, kullanılan hafif ve ağır silahların isim ve nitelikleri, geçit yerlerinde alınan emniyet tedbirleri, nehirler üzerine köprüler inşası, donanmanın mevcudiyeti, gemilerin isim, miktar ve nitelikleri, divan toplantıları gibi sefer ile ilgili çok çeşitli konuya yer verilmiştir. 1694 Osmanlı-Avusturya seferinin detayları ile ortaya konulması yanında Târîh-i Varadin, Osmanlı’da askerî bir sefer organizasyonunun tasviri açısından da son derece önemli bir kaynaktır. Bu çalışma, Topkapı Sarayı Müzesi Yazma Eser Kütüphanesi’nde Revan 1312 referans numarada kayıtlı söz konusu bu el yazmasını değerlendirmeyi ve transkripsiyonunu yayınlamayı amaçlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

WHITE, JAMES. "A Sign of the End Time: ‘The Monastery’, Topkapı Sarayı Müzesi H.2153 f.131b." Journal of the Royal Asiatic Society of Great Britain & Ireland 27, no. 1 (October 3, 2016): 1–30. http://dx.doi.org/10.1017/s1356186316000444.

Full text
Abstract:
AbstractStudies of visual culture in the Persian-speaking world of the fourteenth and fifteenth centuries frequently discuss the literary contexts in which painting was often produced, yet scant attention has been paid to understanding how the visual can engage with the verbal beyond representing a sequential narrative. Arguing that paintings and literary texts are autonomous, yet can engage with similar ideas, this article focuses on a painting in the album TSMK H.2153 that is generally perceived to lie outside the frameworks of narrative poetry: ‘The Monastery’ (f.131b). The article investigates how the painting employs techniques of representation similar to those used in lyric and panegyric poetry, to connect individual motifs and thereby explore ideas. An engagement with the continuities between literary and visual cultures reveals a chronogram, giving the year in which ‘The Monastery’ was produced, and allows us to understand how it constructs a vision of unorthodox kingship.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Topkapı Sarayı Müzesi. Kütüphane"

1

Atasoy, Nurhan. 1582 Surname-i hümayun: An imperial celebration. [Istanbul]: Koçbank, 1997.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Atasoy, Nurhan. 1582 Surname-i hümayun: An imperial celebration. [Istanbul]: Koçbank, 1997.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Maqrīzī, Aḥmad ibn Alī. Musawwadat Kitāb al-mawāiẓ wa-al-itibār fī dhikr al-khiṭaṭ wa-al-āthār: (766-845 AH/1325-1441 AD). London: Mua̓ssasat al-Furqān lil-Jurāth al-islāmī, 1995.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ḥaddādī, Aḥmad ibn Muḥammad. al-Mujallad al-Thāmin min maʻānī kitāb Allāh taʻālī wa Tafsīrah al-munīr. Tihrān: Kitābkhānah, Mūzih va Markaz-i Asnād-i Majlis-i Shūrā-yi Islāmī, 2011.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

1561, Arifi d., ed. Süleymanname: The illustrated history of Süleyman the Magnificent. Washington: National Gallery of Art, 1986.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Mohammad, Al-Asad, and Getty Center for the History of Art and the Humanities., eds. The Topkapı scroll: Geometry and ornament in Islamic architecture : Topkapı Palace Museum Library MS H. 1956. Santa Monica, CA: Getty Center for the History of Art and the Humanities, 1995.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Kalyoncu, Hülya. Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız porselenleri. Cağaloğlu, İstanbul: Cinius Yayınları, 2015.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Ertuğ, Ahmet. Topkapı: The Palace of Felicity. Edited by Akozan Feridun. Beyoğlu, İstanbul: Ertuğ & Kölük, 1989.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

M, Rogers J., and Cengiz Köseoğlu, eds. The Topkapı Saray Museum. London: Thames and Hudson, 1987.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Arşivi, Topkapı Sarayı Müzesi Osmanlı Saray. Topkapı Sarayı Müzesi Osmanlı Saray Arşivi kataloğu. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1985.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Book chapters on the topic "Topkapı Sarayı Müzesi. Kütüphane"

1

Fazio, Nicoletta. "Across Central Asia: Cultural Crossroads, Religious Interactions? The Monastery, H.2153 fol. 131v, Topkapı Sarayı Müzesi, Istanbul." In The Dynamics of Transculturality, 219–53. Cham: Springer International Publishing, 2014. http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-09740-4_10.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Crane, Howard. "Topkapi Sarayi Müzesi Kütüphanesi Ms. Yeni Yazma 339." In Risāle-i Mi‘māriyye, 127–213. BRILL, 1987. http://dx.doi.org/10.1163/9789004659902_010.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography