Academic literature on the topic 'Türkiye Petrol'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Türkiye Petrol.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Türkiye Petrol"

1

Eşidir, Kâmil Abdullah, and Yunus Emre Gür. "man serileri analiz modelleri ile Türkiye’nin ham petrol ithalat tahmini: 2023 yılı Mart-Aralık dönemi analizi." Business & Management Studies: An International Journal 11, no. 2 (June 26, 2023): 594–609. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v11i2.2244.

Full text
Abstract:
Türkiye, enerji ihtiyacının önemli bir kısmını ham petrol ithal ederek karşılamaktadır. Ülkenin aylık ham petrol ithalat miktarı, enerji talebinin karşılanması açısından önemli bir faktördür. Çeşitli ülkelerden ham petrol ithal edilerek bu ihtiyaç karşılanmaktadır. 2022 yılında Türkiye’nin aylık ham petrol ithalatı 2,8 milyon ton civarında olmuştur. Bu araştırmada, Türkiye’nin 2023 yılı Mart-Aralık ayları arasındaki 10 aylık ham petrol ithalat miktarlarını tahmin etmek için ARIMA modellerinin çeşitli mimarileri kullanılmıştır. ARIMA modelleri, zaman serileri analiz modelleri arasında yer almaktadır. Tasarlanan modelin bağımlı değişkeni Türkiye ham petrol aylık ithalat miktarıdır (kg). Modelin bağımsız değişkenleri ise, ham petrol yurtiçi üretici fiyat endeksi, aylık ortalama Amerikan Doları kuru (TL), aylık Türkiye ihracatı (USD), aylık Türkiye ithalatı (USD) ve aylık Avrupa petrol varil fiyatıdır (USD). Araştırmada kullanılan aylık veri setleri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve ABD Enerji Bilgilendirme İdaresinden (EIA) elde edilmiştir. Veri seti, 2004 yılı Ocak ayından başlayarak 2023 yılı Şubat ayına kadar olan 230 aylık dönemi içermektedir. ARIMA modelinin analiz sonuçları, istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır. Elde edilen tahmin sonuçlarına göre, 2023 yılı Mart-Aralık ayları arasında Türkiye’nin aylık ham petrol ithalat miktarlarının 2,4 ile 2,65 milyon ton arasında değişeceği ön görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kadooğlu Aydın, Gülden, and Turgay Münyas. "Ülke Risk Primi İle Enerji Emtia Fiyatları Arasındaki İlişki: Türkiye Örneği." Journal of Yaşar University 19, no. 74 (April 27, 2024): 248–66. http://dx.doi.org/10.19168/jyasar.1292124.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada enerji emtia fiyatları (Brend Petrol, Ham petrol ve Doğal Gaz) ile Türkiye’nin Kredi Temerrüt Swap (CDS) primleri arasındaki ilişkinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Söz konusu ilişkinin ölçülebilmesi amacıyla [2008.07-2022.08] dönemi aylık verilerine yönelik, Ham Petrol, Brent Petrol ve Doğal Gaz verilerinin CDS üzerindeki uzun dönem ve kısa dönem ilişkiler ele alınmıştır. Bağımlı değişken olarak Kredi Temerrüt Swap (CDS), bağımsız değişken olarak Brend Petrol, Ham Petrol ve Doğal Gaz alınmıştır. Çalışmanın sonucunda Kredi Temerrüt Swap (CDS) üzerinde Brend Petrol’ün etki düzeyinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ham Petrol %1 arttığında CDS değişkeni %6.7 artmakta ve Brend Petrol değişkeni %1 arttığında CDS değişkeni %8.3 artmaktadır. Doğal Gaz değişkeni %1 arttığında CDS değişkeni %5.9 artış göstermektedir. Ayrıca değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi incelendiğinde ise emtia fiyatlarından CDS’e doğru bir nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Köprücü, Yılmaz. "Ham Petrol Fiyatları ve Gıda Dış Ticaretinin Reel Döviz Kuru Üzerindeki Etkileri: Türkiye Örneği." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24, no. 2 (June 27, 2024): 751–68. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1410045.

Full text
Abstract:
Bu makalenin amacı, petrol fiyatları, gıda dış ticareti ve döviz kurları arasındaki ilişkiyi otoregresif dağıtılmış gecikme modeliyle (ARDL) incelemektir. Çalışmada 1960-2021 dönemi için Türkiye ekonomisinde döviz kuru, petrol fiyatları, satın alma gücü paritesi ve gıda ticaretine ilişkin yıllık veriler kullanılmıştır. Tahmin sonuçlarına göre, petrol fiyatları ve gıda dış ticareti ile döviz kurları arasında eşbütünleşme ilişkisi söz konusudur. Uzun dönemde petrol fiyatlarının yükselmesi ve gıda ithalatının artması, ulusal paranın değer kaybetmesine neden olmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Yuzbaşıoğlu, Nuray. "Petrol Fiyatlarındaki Dalgalanmaların Hisse Senedi Fiyatlarına Etkisi: Havayolu Şirketleri Örneği." Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi 27, no. 1 (April 30, 2024): 225–43. http://dx.doi.org/10.29249/selcuksbmyd.1423329.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada ham petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların havayolu şirketlerinin hisse senedi fiyatları üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmaya konu olan Türkiye ve Avrupa'da faaliyet gösteren bazı havayolu şirketlerine (Türk Havayolları, Air France, Swiss International Air Lines, Lufthansa, KLM Royal Dutch Airlines, Finnair, Aegean Airlines, Yunanistan ) ait hisse senedi verileri “investing.com” veri tabanından, ham petrol fiyatları ise “OECD i Library” veri tabanından temin edilmiştir. 2012-2022 dönemine ait veriler, zaman serisi analizi yöntemiyle ARDL modeli kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada ADF (Augmentend Dickey-Fuller) birim kök testi, ARDL Sınır testi, uzun dönem denge modeli testi, hata düzeltme modeli testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, ham petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların çalışmada analiz edilen havayolu şirketlerinin hisse senetleri fiyatları üzerinde istatistiksel olarak eşbütünleşme ilişkisi bulunduğunu göstermiştir. Dolayısıyla ham petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların Türkiye ve analize konu olan bazı Avrupa havayolu şirketlerinin hisse senetleri fiyatları üzerinde bir etki yarattığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar, hem yatırımcılar hem de finansal uzmanların havayolu şirketlerinin hisse senedi fiyatları üzerindeki riskleri ve etkileri daha iyi anlayabilmelerine ve gelecekteki kararlarını daha iyi şekillendirmelerine katkı sağlayacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

SIRIM, Veli. "TÜRKİYE-ORTADOĞU ÜLKELERİ EKONOMİK İLİŞKİLERİNDE 1973 PETROL KRİZİNİN YERİ." Social Sciences Studies Journal 4, no. 26 (January 1, 2018): 5753–62. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.1039.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

TOZLU, Muhammed. "KÖRFEZ SAVAŞI SONRASINDA PETROL POLİTİKALARI BAĞLAMINDA TÜRKİYE-IRAK İLİŞKİLERİ." Journal of Academic Social Science Studies 6, Number: 47 (January 1, 2016): 531. http://dx.doi.org/10.9761/jasss3517.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Verdikhanov, İlgar, and Yüksek Lisans Öğrencisi. "Doğu Akdeniz’de güç mücadelesi: sorunlar çerçevesinde kiyidaş devletlerin tutumlari." InterConf, no. 45(201) (May 20, 2024): 222–46. http://dx.doi.org/10.51582/interconf.19-20.05.2024.023.

Full text
Abstract:
Doğu Akdeniz, dünya tarihi boyunca önemli bir coğrafyada yer almış ve birçok medeniyete, üç büyük tek tanrılı dine ev sahipliği yapmıştır. Ancak bulunduğu konum nedeniyle uzun süre barışın sağlanamadığı bu bölge, 2000'li yıllarda hidrokarbon kaynaklarının keşfedilmesiyle yeniden bir mücadele merkezi haline gelmiştir. Küresel güçlerin de ilgisini çeken Doğu Akdeniz, özellikle 2011'den itibaren bölgesel devletlerin mücadele alanı olmuştur. Bu durum, bölgedeki jeopolitik ve stratejik önemi daha da artırmıştır. Bu çalışma, Doğu Akdeniz'in tarihsel, stratejik ve ekonomik önemine dikkat çekerek, deniz yetki alanlarının paylaşımı konusunda Türkiye ve diğer kıyıdaş devletlerin tutumlarına ilişkin tespitler yapmaktadır. Makalede, 1982 yılında Birleşmiş Devletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS) ile tanımlanan münhasır ekonomik bölge kavramı, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanları uyuşmazlığıyla birlikte uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde incelenecektir. Bu bölgedeki doğalgaz ve petrol yatakları uyuşmazlıkları, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) diğer devletlerle yaptığı münhasır ekonomik bölge anlaşmaları nedeniyle artmıştır. Ancak Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), bu anlaşmaların uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu ileri sürerek kabul etmemektedir. Bu nedenle, GKRY tarafından verilen petrol ve doğalgaz arama ruhsatları hukuki açıdan incelenmelidir. Bu çalışma, Türkiye liderliğinde Doğu Akdeniz'deki sorunların adil çözümü için uygulanacak ilkeleri ve olası çözümün nasıl olabileceğini ortaya koyması bakımından önemlidir. Araştırmannın amacı, bölgedeki sorunların çözümüne katkı sağlamaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

ABUBAKAR, İbrahim İbrahim, and Fuzuli YAĞMURLU. "Isparta Güneyindeki Tersiyer Kaya Birimlerinin Petrol Olanaklarının Araştırılması (GB-Türkiye)." Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 21, no. 1 (October 18, 2016): 38. http://dx.doi.org/10.19113/sdufbed.04704.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

YARDIMCIOĞLU, Fatih. "İşsizlik - Petrol Fiyatları İlişkisi: Yapısal Kırılmalar Altında Türkiye Örneği (1980-2012)." Journal of Turkish Studies 8, Volume 8 Issue 8 (January 1, 2013): 2197. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.5398.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Arslan, Merve, Hamide Arslan, and İsmail Çelik. "Petrol Fiyat Volatilitesinin Ülke Ekonomik Göstergelerine Etkisinin Ekonometrik Analizi: Türkiye Örneği." Muhasebe Enstitüsü Dergisi / Journal of Accounting Institute, no. 67 (September 23, 2022): 71–81. http://dx.doi.org/10.26650/med.1105715.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Türkiye Petrol"

1

Türkiye Petrol, Kimya, Lastik İşçileri Sendikası., ed. 50. yılında Petrol-İş, 1950-2000. Üsküdar, İstanbul: Türkiye Petrol, Kimya, Lastik İşçileri Sendikası, 2000.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kocabaş, Süleyman. Hindistan yolu ve petrol uğruna yapılanlar, Türkiye ve İngiltere. İstanbul: Vatan Yayınları, 1985.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Türkiye Petrol, Kimya, Lastik İşçileri Sendikası., ed. 63 grev, 63 mücadele. Gayrettepe, İst. [i.e. İstanbul]: Türkiye Petrol, Kimya, Lastik İşçileri Sendikası, 1987.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Sülker, Kemal. 36 yaşında genç bir sendika, Petrol-İş, 1950-1986. Gayrettepe, İst. [i.e. İstanbul]: Türkiye Petrol-Kimya Lastik İşçileri Sendikası, 1986.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Türkiye Petrol, Kimya, Lastik İşçileri Sendikası, ed. Sendikalı ol!: Bildiriler (2008-2010). Üsküdar, İstanbul: Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası, 2015.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Türkiye Petrol, Kimya, Lastik İşçileri Sendikası, ed. "Gücümüz birliğimizdir": Bildiriler (1955-1983). Üsküdar, İstanbul: Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası, 2014.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Petroleum, Congress of Turkey (9th 1992 Ankara Turkey). Türkiye 9. Petrol Kongresi ve Sergisi: 17-21 Şubat 1992 : bildiriler : jeoloji = 9th Petroleum Congress and Exhibition of Turkey : February 17-21 1992 : proceedings : geology. Ankara, Turkey?]: TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası, 1992.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Petroleum Congress of Turkey (9th 1992 Ankara, Turkey). Türkiye 9. Petrol Kongresi ve Sergisi: 17-21 Şubat 1992 : bildiriler : jeoloji = 9th Petroleum Congress and Exhibition of Turkey : February 17-21 1992 : proceedings : geology. [Ankara, Turkey?]: TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası, 1992.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Türkiye Petrol, Kimya, Lastik İşçileri Sendikası, ed. "Kim korkar demokrasiden?": Bildiriler (1984-1989). Üsküdar, İstanbul: Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası, 2015.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Türkiye Petrol, Kimya, Lastik İşçileri Sendikası, ed. Kadınlar grevde: Bildiriler (2005-2007). Üsküdar, İstanbul: Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası, 2015.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Book chapters on the topic "Türkiye Petrol"

1

Kardaşlar, Ahmet. "Petrol Fiyatlarının Dış Ticaret Dengesi Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği." In Teoriden Pratiğe Ekonomi Politikaları ve Dönüşümü II. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub294.c1280.

Full text
Abstract:
Ekonomi literatürü geçtiğimiz yarım yüzyılda petrol fiyatlarındaki ani değişimlerin ülkelerin makroekonomik performansları üzerindeki etkilerini yoğun bir şekilde tartışmaktadır. Bu durum özellikle üretim süreci büyük ölçüde hammadde ithalatına bağlı olan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için kritik bir öneme sahiptir. Son yıllarda küresel ölçekte meydana gelen ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunların (pandemi, savaş, ekonomik kriz vb.) yanı sıra hammadde tedarikçisi konumundaki ülkelerin başvurdukları arz kısıtlamaları gibi uygulamalar petrol fiyatlarında ani değişikliklere neden olmakta ve bu durum Türkiye ekonomisinin üretim ve dış ticaret yapısı üzerinde doğrudan etkiler meydana getirmektedir. Hazırlanan bu çalışma, söz konusu etkilerin boyutunu 1976-2021 dönemleri için gecikmesi dağıtılmış otoregresif sınır testi (ARDL) ile araştırmaktadır. Elde edilen bulgular petrol fiyatlarının uzun dönemde Türkiye’nin dış ticaret dengesi üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer taraftan ekonomik büyüme ile reel döviz kurunun ise dış ticaret dengesi üzerinde hem kısa hem de uzun dönemde negatif etkiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu durum beklentilere uyumlu olarak petrol fiyatlarındaki ani değişimlerin Türkiye'nin sürdürülebilir bir ekonomik büyüme politikası için karşılaştığı en önemli engellerden birisi olduğunu doğrulamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Hızarcı, Atike Elanur, Ayşenur Altınay, and Bilge Leyli Demirel. "Kimya İlaç Petrol Lastik ve Plastik Ürünler Sektörü Finansal Analizi." In Borsa İstanbul'da Finansal Analiz Uygulamaları: Sektörler Bazında İncelemeler II. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub255.c1145.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada 2018-2022 dönemi için Borsa İstanbul (BIST) Kimya, İlaç, Petrol, Lastik ve Plastik Ürünler sektörüne kote firmaların finansal analizi gerçekleştirilmiştir. Kimya İlaç Petrol Lastik ve Plastik Ürünler Sektörü çok sayıda farklı ürün grubu ve faaliyet dalları barındırması bakımından önemli bir sektördür. Finansal analiz yöntemlerinden oran analizinin kullanıldığı çalışmada, örneklemde yer alan firmalar için likidite oranlarından cari oran, asit-test oranı ve nakit oranı; mali yapı oranlarından kaldıraç oranı ve borç-özkaynak oranı; faaliyet oranlarından alacak devir hızı, stok devir hızı ve ticari borç devir hızı ve karlılık oranlarından aktif karlılık oranı, özkaynak karlılık oranı ve net kâr marjı hesaplanmıştır. Ayrıca hesaplanan oranlar kullanılarak Kimya, İlaç, Petrol, Lastik ve Plastik Ürünler sektörünün ortalama oranlarına ulaşılmıştır. Hesaplanan oranlar, BIST ortalama oranları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sektör oranları ile karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçlarında sektördeki firmalara ilişkin daha detaylı sonuçlara ulaşılmakla birlikte genel olarak çalışmaya dahil olan firmaların kısa vadeli yükümlülüklerini karşılayabilme gücünün daha düşük olduğu, varlıklarını finanse ederken daha yüksek oranda borç fon kullandıkları ve dönen varlıklarını düşük seviyede etkin kullandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca çalışma kapsamında yer alan firmaların karlılık oranları TCMB sektör oranlarına göre daha yüksek bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Şeker, Hilal. "Ekonomik Büyüme ve Çevre Kirliliği: Türkiye için Bir Kuznets Eğrisi Analizi." In Makro Boyutlarıyla Çevre Ekonomisi. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub300.c1456.

Full text
Abstract:
Sanayileşmenin artması, iklimsel değişiklikler, küreselleşme, kentleşme ve daha pek çok faktörün bir araya gelmesiyle çevre kalitesinin azalması, iktisat ve çevre bilimini yakınlaştırarak ekonomik faaliyetlerin çevre üzerindeki etkilerini ortaya koymak için yeni bir çalışma alanı oluşmasına neden olmuştur. Çevre kirliliği ve ekonomik faaliyetlerin birbiri üzerinde ne denli etkin olduğu, kalkınma iktisadı ile birlikte daha da dikkat çekmeye başlamıştır. Petrol, enerji, kömür gibi doğal kaynak kullanımındaki artışlar çevresel bozulmayı hızlandırmış, kalkınmanın sürdürülebilirliği konusunda endişeleri de beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada Türkiye Ekonomisi için 1975-2018 dönemi yıllık verileri esas alınarak, ARDL Sınır Testi yardımı ile Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin geçerliliği, kuadratik form kullanılarak araştırılmıştır. Modelde ekolojik ayak izi ve kişi başına düşen GSYİH arasındaki ilişkiler ortaya konmaya çalışılmış; bulgulara göre uzun dönemde Y, Y2 değişkenleri ile ekolojik ayak izi arasında sırasıyla pozitif ve negatif ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuçlar, Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezini destekler niteliktedir. Ayrıca ARDL eş bütünleşme analizine ek olarak, bulguları güçlendirmek amacıyla Toda-Yamamoto nedensellik testi yapılmış ve ekonomik büyümeden çevre kirliliğine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi bulgulanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Bağcı, Haşim, and Ceyda Yerdelen Kaygın. "Financial Performance Analysis of Companies Registered on BIST Corporate Governance Index." In Corporate Governance and Its Implications on Accounting and Finance, 121–42. IGI Global, 2021. http://dx.doi.org/10.4018/978-1-7998-4852-3.ch006.

Full text
Abstract:
The aim of this study is to measure the 2018 financial performance of 49 businesses that are registered in the Istanbul Stock Exchange Corporate Governance Index. Therefore, the financial performances of 49 businesses were compared to the ROA, ROE, ROS, and MV performance indicators that were determined for the measurement of financial performance. For comparison, first, the significance levels of the indicators were determined by the AHP method, and MV was determined to be the most important indicator. The PROMETHEE method was used to be able to financially compare the businesses, and Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Tüpraş Turkey Petroleum Refineries Inc.) was the most successful corporate governance business within the specified time period. The least successful business is Pınar Su ve İçecek Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Pınar Water and Drink Industry and Trade Inc).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Elevli, Özcan, and Elife Akiş. "Yeşil Enerji Dönüşümü Bağlamında Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin Karşılaştırmalı Analizi." In Makro Boyutlarıyla Enerji Ekonomisi. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub299.c1445.

Full text
Abstract:
Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen yeşil enerji, günümüz gri ekonomileri için geleneksel fosil yakıtlara dayalı enerji arzında temel dönüşüm politikalarının anahtarı olmuştur. 1970’lerde yaşanan petrol krizi sonrası yeşermeye başlayan yenilenebilir enerji 2000’li yıllarla birlikte iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yeni bir ivme kazanmış, Kyoto ve Paris Antlaşmaları sonrasında tüm dünya da olduğu gibi AB ve Türkiye için de yeşil enerji potansiyelinin kullanımında güçlü bir irade ortaya çıkmıştır. Enerji ihtiyacında ithalata bağımlılık oranı yüksek olan AB’nin ve Türkiye’nin gerek güvenli, uygun fiyatlı, ulaşılabilir ve sürdürülebilir enerji arzını sağlaması gerekse iklim değişikliği ile mücadele kapsamında emisyon azaltım hedeflerini gerçekleştirebilmesi yine yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirecekleri yeşil enerji dönüşümü ile mümkün olabilecektir. Bu bağlamda çalışmada; İklim değişikliği ile mücadele alanında lider olma niyetini Avrupa Yeşil Mutabakatı ile somutlaştırarak 2050 yılında Avrupa kıtasını iklim nötr ilk kıta haline dönüştürme hedefini açıklayan AB ile tam üyelik müzakere sürecini yürüten ve 2053 net sıfır emisyon hedefini açıklayan Türkiye’nin yeşil enerji alanında ortaya koydukları politika ve uygulama sonuçları analiz edilerek mevcut durum açısından yakınsama ve uyum derecesi araştırılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Yalkı, Akiş. "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Toplam Enerji Arzı İçerisindeki Payı: Türkiye İncelemesi." In Makro Boyutlarıyla Enerji Ekonomisi. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub299.c1446.

Full text
Abstract:
Enerji, tüm sektörlerin vazgeçilmez girdisi olduğu için gelişen teknoloji, artan nüfus ve yükselen hayat standartlarının da etkisiyle enerji talebi her geçen gün artış göstermekte ve yurt içi kaynakları hızla artan bu talebi karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Günümüzde, enerji talebinin karşılanmasında hala fosil yakıtlar hakimdir. Ayrıca, Dünya’nın öncelikli problemi olan iklim değişikliğinin birinci sebebinin fosil yakıtlar olması nedeniyle de ülke politikalarında yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi artmaktadır. Bu amaçla, bu çalışmada Türkiye’nin enerji kaynaklarının dağılımı analiz edilerek yenilenebilir enerji kaynaklarının toplan enerji arzı içerisindeki payı betimsel analiz yöntemi ile incelenmiştir. Bu analizin sonuçlarına göre, yıllar itibariyle, yenilenebilir enerji kaynaklarında artış söz konusu olsa da aynı zamanda artan toplam enerji arzı dolayısıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji arzı içerisindeki payında önemli bir değişiklik olmadığı görülmektedir. 1990 yılında %18,75 olan yenilenebilir enerji arzı payı, 2021 yılında %16,21 seviyesinde gerçekleşmiştir. Fosil enerji kaynaklarının payının ise, ortalama olarak %85,9 ile Türkiye’nin enerji arzında hakim olan konumunu korumaktadır. 1990 yılında %45,44 ile en büyük paya sahip petrolün yerini 2021 yılında %31,01 ile doğalgaza bırakması dikkat çekmektedir. Aynı şekilde, biyoyakıt ve atık enerji kaynaklarının %13,99 olan değeri %2,74’e düşerek yerini güneş ve rüzgar enerjisine bırakmıştır. Fosil yakıtlar ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kendi kaynakları arasında gerçekleşen bu geçiş dolayısıyla, Türkiye’nin enerji arzındaki yenilenebilir enerjinin payının değişmediği görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Türkiye Petrol"

1

Teke, O. "Petrol, Yenilenebilir Enerji ve Karbon Ayak izi Üçgeni’nde Türkiye." In 19th International Petroleum and Natural Gas Congress and Exhibition of Turkey. European Association of Geoscientists & Engineers, 2013. http://dx.doi.org/10.3997/2214-4609-pdb.380.108.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Bahtiyar, İ., İ. Açıkbaş, Ö. Aksu, H. Can, and M. G. Aydın. "Güneydoğu Anadolu (Türkiye) Petrol Sistemi (The Petroleum Systems of Southeast Anatolia (Turkey))." In 19th International Petroleum and Natural Gas Congress and Exhibition of Turkey. European Association of Geoscientists & Engineers, 2013. http://dx.doi.org/10.3997/2214-4609-pdb.380.55.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography