To see the other types of publications on this topic, follow the link: Türkiye Petrol.

Journal articles on the topic 'Türkiye Petrol'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Türkiye Petrol.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Eşidir, Kâmil Abdullah, and Yunus Emre Gür. "man serileri analiz modelleri ile Türkiye’nin ham petrol ithalat tahmini: 2023 yılı Mart-Aralık dönemi analizi." Business & Management Studies: An International Journal 11, no. 2 (June 26, 2023): 594–609. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v11i2.2244.

Full text
Abstract:
Türkiye, enerji ihtiyacının önemli bir kısmını ham petrol ithal ederek karşılamaktadır. Ülkenin aylık ham petrol ithalat miktarı, enerji talebinin karşılanması açısından önemli bir faktördür. Çeşitli ülkelerden ham petrol ithal edilerek bu ihtiyaç karşılanmaktadır. 2022 yılında Türkiye’nin aylık ham petrol ithalatı 2,8 milyon ton civarında olmuştur. Bu araştırmada, Türkiye’nin 2023 yılı Mart-Aralık ayları arasındaki 10 aylık ham petrol ithalat miktarlarını tahmin etmek için ARIMA modellerinin çeşitli mimarileri kullanılmıştır. ARIMA modelleri, zaman serileri analiz modelleri arasında yer almaktadır. Tasarlanan modelin bağımlı değişkeni Türkiye ham petrol aylık ithalat miktarıdır (kg). Modelin bağımsız değişkenleri ise, ham petrol yurtiçi üretici fiyat endeksi, aylık ortalama Amerikan Doları kuru (TL), aylık Türkiye ihracatı (USD), aylık Türkiye ithalatı (USD) ve aylık Avrupa petrol varil fiyatıdır (USD). Araştırmada kullanılan aylık veri setleri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve ABD Enerji Bilgilendirme İdaresinden (EIA) elde edilmiştir. Veri seti, 2004 yılı Ocak ayından başlayarak 2023 yılı Şubat ayına kadar olan 230 aylık dönemi içermektedir. ARIMA modelinin analiz sonuçları, istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır. Elde edilen tahmin sonuçlarına göre, 2023 yılı Mart-Aralık ayları arasında Türkiye’nin aylık ham petrol ithalat miktarlarının 2,4 ile 2,65 milyon ton arasında değişeceği ön görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kadooğlu Aydın, Gülden, and Turgay Münyas. "Ülke Risk Primi İle Enerji Emtia Fiyatları Arasındaki İlişki: Türkiye Örneği." Journal of Yaşar University 19, no. 74 (April 27, 2024): 248–66. http://dx.doi.org/10.19168/jyasar.1292124.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada enerji emtia fiyatları (Brend Petrol, Ham petrol ve Doğal Gaz) ile Türkiye’nin Kredi Temerrüt Swap (CDS) primleri arasındaki ilişkinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Söz konusu ilişkinin ölçülebilmesi amacıyla [2008.07-2022.08] dönemi aylık verilerine yönelik, Ham Petrol, Brent Petrol ve Doğal Gaz verilerinin CDS üzerindeki uzun dönem ve kısa dönem ilişkiler ele alınmıştır. Bağımlı değişken olarak Kredi Temerrüt Swap (CDS), bağımsız değişken olarak Brend Petrol, Ham Petrol ve Doğal Gaz alınmıştır. Çalışmanın sonucunda Kredi Temerrüt Swap (CDS) üzerinde Brend Petrol’ün etki düzeyinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ham Petrol %1 arttığında CDS değişkeni %6.7 artmakta ve Brend Petrol değişkeni %1 arttığında CDS değişkeni %8.3 artmaktadır. Doğal Gaz değişkeni %1 arttığında CDS değişkeni %5.9 artış göstermektedir. Ayrıca değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi incelendiğinde ise emtia fiyatlarından CDS’e doğru bir nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Köprücü, Yılmaz. "Ham Petrol Fiyatları ve Gıda Dış Ticaretinin Reel Döviz Kuru Üzerindeki Etkileri: Türkiye Örneği." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24, no. 2 (June 27, 2024): 751–68. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1410045.

Full text
Abstract:
Bu makalenin amacı, petrol fiyatları, gıda dış ticareti ve döviz kurları arasındaki ilişkiyi otoregresif dağıtılmış gecikme modeliyle (ARDL) incelemektir. Çalışmada 1960-2021 dönemi için Türkiye ekonomisinde döviz kuru, petrol fiyatları, satın alma gücü paritesi ve gıda ticaretine ilişkin yıllık veriler kullanılmıştır. Tahmin sonuçlarına göre, petrol fiyatları ve gıda dış ticareti ile döviz kurları arasında eşbütünleşme ilişkisi söz konusudur. Uzun dönemde petrol fiyatlarının yükselmesi ve gıda ithalatının artması, ulusal paranın değer kaybetmesine neden olmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Yuzbaşıoğlu, Nuray. "Petrol Fiyatlarındaki Dalgalanmaların Hisse Senedi Fiyatlarına Etkisi: Havayolu Şirketleri Örneği." Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi 27, no. 1 (April 30, 2024): 225–43. http://dx.doi.org/10.29249/selcuksbmyd.1423329.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada ham petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların havayolu şirketlerinin hisse senedi fiyatları üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmaya konu olan Türkiye ve Avrupa'da faaliyet gösteren bazı havayolu şirketlerine (Türk Havayolları, Air France, Swiss International Air Lines, Lufthansa, KLM Royal Dutch Airlines, Finnair, Aegean Airlines, Yunanistan ) ait hisse senedi verileri “investing.com” veri tabanından, ham petrol fiyatları ise “OECD i Library” veri tabanından temin edilmiştir. 2012-2022 dönemine ait veriler, zaman serisi analizi yöntemiyle ARDL modeli kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada ADF (Augmentend Dickey-Fuller) birim kök testi, ARDL Sınır testi, uzun dönem denge modeli testi, hata düzeltme modeli testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, ham petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların çalışmada analiz edilen havayolu şirketlerinin hisse senetleri fiyatları üzerinde istatistiksel olarak eşbütünleşme ilişkisi bulunduğunu göstermiştir. Dolayısıyla ham petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların Türkiye ve analize konu olan bazı Avrupa havayolu şirketlerinin hisse senetleri fiyatları üzerinde bir etki yarattığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar, hem yatırımcılar hem de finansal uzmanların havayolu şirketlerinin hisse senedi fiyatları üzerindeki riskleri ve etkileri daha iyi anlayabilmelerine ve gelecekteki kararlarını daha iyi şekillendirmelerine katkı sağlayacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

SIRIM, Veli. "TÜRKİYE-ORTADOĞU ÜLKELERİ EKONOMİK İLİŞKİLERİNDE 1973 PETROL KRİZİNİN YERİ." Social Sciences Studies Journal 4, no. 26 (January 1, 2018): 5753–62. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.1039.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

TOZLU, Muhammed. "KÖRFEZ SAVAŞI SONRASINDA PETROL POLİTİKALARI BAĞLAMINDA TÜRKİYE-IRAK İLİŞKİLERİ." Journal of Academic Social Science Studies 6, Number: 47 (January 1, 2016): 531. http://dx.doi.org/10.9761/jasss3517.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Verdikhanov, İlgar, and Yüksek Lisans Öğrencisi. "Doğu Akdeniz’de güç mücadelesi: sorunlar çerçevesinde kiyidaş devletlerin tutumlari." InterConf, no. 45(201) (May 20, 2024): 222–46. http://dx.doi.org/10.51582/interconf.19-20.05.2024.023.

Full text
Abstract:
Doğu Akdeniz, dünya tarihi boyunca önemli bir coğrafyada yer almış ve birçok medeniyete, üç büyük tek tanrılı dine ev sahipliği yapmıştır. Ancak bulunduğu konum nedeniyle uzun süre barışın sağlanamadığı bu bölge, 2000'li yıllarda hidrokarbon kaynaklarının keşfedilmesiyle yeniden bir mücadele merkezi haline gelmiştir. Küresel güçlerin de ilgisini çeken Doğu Akdeniz, özellikle 2011'den itibaren bölgesel devletlerin mücadele alanı olmuştur. Bu durum, bölgedeki jeopolitik ve stratejik önemi daha da artırmıştır. Bu çalışma, Doğu Akdeniz'in tarihsel, stratejik ve ekonomik önemine dikkat çekerek, deniz yetki alanlarının paylaşımı konusunda Türkiye ve diğer kıyıdaş devletlerin tutumlarına ilişkin tespitler yapmaktadır. Makalede, 1982 yılında Birleşmiş Devletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS) ile tanımlanan münhasır ekonomik bölge kavramı, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanları uyuşmazlığıyla birlikte uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde incelenecektir. Bu bölgedeki doğalgaz ve petrol yatakları uyuşmazlıkları, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) diğer devletlerle yaptığı münhasır ekonomik bölge anlaşmaları nedeniyle artmıştır. Ancak Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), bu anlaşmaların uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu ileri sürerek kabul etmemektedir. Bu nedenle, GKRY tarafından verilen petrol ve doğalgaz arama ruhsatları hukuki açıdan incelenmelidir. Bu çalışma, Türkiye liderliğinde Doğu Akdeniz'deki sorunların adil çözümü için uygulanacak ilkeleri ve olası çözümün nasıl olabileceğini ortaya koyması bakımından önemlidir. Araştırmannın amacı, bölgedeki sorunların çözümüne katkı sağlamaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

ABUBAKAR, İbrahim İbrahim, and Fuzuli YAĞMURLU. "Isparta Güneyindeki Tersiyer Kaya Birimlerinin Petrol Olanaklarının Araştırılması (GB-Türkiye)." Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 21, no. 1 (October 18, 2016): 38. http://dx.doi.org/10.19113/sdufbed.04704.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

YARDIMCIOĞLU, Fatih. "İşsizlik - Petrol Fiyatları İlişkisi: Yapısal Kırılmalar Altında Türkiye Örneği (1980-2012)." Journal of Turkish Studies 8, Volume 8 Issue 8 (January 1, 2013): 2197. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.5398.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Arslan, Merve, Hamide Arslan, and İsmail Çelik. "Petrol Fiyat Volatilitesinin Ülke Ekonomik Göstergelerine Etkisinin Ekonometrik Analizi: Türkiye Örneği." Muhasebe Enstitüsü Dergisi / Journal of Accounting Institute, no. 67 (September 23, 2022): 71–81. http://dx.doi.org/10.26650/med.1105715.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

GÜDENOĞLU, Erdem. "Petrol Fiyatlarının İstihdam Üzerindeki Asimetrik Etkileri: Türkiye Örneğinde NARDL Yaklaşımı Bulguları." Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 16, no. 2 (August 1, 2021): 381–400. http://dx.doi.org/10.17153/oguiibf.885601.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

YASA-, Bengü. "TÜRKİYE İKTİSAT TARİHİNDE PETROL POLİTİKALARININ GELİŞİMİ: CUMHURİYET DÖNEMİNDEN YENİ KURUMSAL SÜRECE." Turkish Studies-Social Sciences Volume 14 Issue 4, Volume 14 Issue 4 (2019): 1547–61. http://dx.doi.org/10.29228/turkishstudies.23007.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Öztürk, Gökhan, Mahmut Nedim TANSU, and Umut UZ. "TÜRKİYE’DE HİBRİD VE ELEKTRİKLİ ARAÇLARA EĞİLİMİN ARAŞTIRILMASI." EJONS INTERNATIONAL JOURNAL ON MATHEMATICS, ENGINEERING & NATURAL SCIENCES 5, no. 20 (December 20, 2021): 814–23. http://dx.doi.org/10.38063/ejons.517.

Full text
Abstract:
Türkiye’de artan araç sayısı ve bu araçların çevreye etkileri düşünüldüğünde yaşam kalitesinin düştüğü gözlemlenmiştir. Bu durumda otomotiv sektöründe iyileştirme çalışmaları hız kazanmıştır. Petrol türevi yakıtlardan vazgeçilip, çevre dostu elektrikli ve hibrid araçlara eğilim artmıştır. Bu çalışmada Türkiye’de hibrid ve elektrikli araçlara eğilimin satış piyasasına yansıması araştırılıp, elde edilen bulgular kapsamında hibrid ve elektrikli araçların yıllara göre değişimi incelenmesi amaçlanmaktadır. Hibrid ve elektrikli araçların satışına etki eden faktörler ele alınarak bir değerlendirme yapılmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınan verilere göre hibrid araçların yıllara göre satışlarında artış görülmüştür. Sektörde bulunan hibrid ve elektrikli araçların satışlarındaki yükselişin devlet desteği ve kullanıcıların bilinçlenmesiyle giderek arttığı bulgular ışığında gözlemlenmiş ve yorumlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Hibrid ve elektrikli araçlar, Satış trendleri, Türkiye.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

ÇEŞTEPE, Hamza, and Seçil KOÇ YILDIZ. "Türkiye Madencilik Sektörünün Rekabet Gücü Üzerine Ampirik Bir İnceleme." Econder International Academic Journal 6, no. 2 (December 31, 2022): 235–49. http://dx.doi.org/10.35342/econder.1213173.

Full text
Abstract:
Maden çeşitliliği açısından dünyada sekizinci sırada yer alan Türkiye madencilik sektörünün, bu bağlamda iyi bir potansiyeli bulunmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye madencilik sektörünün dış ticarette rekabet gücü Balassa’nın Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Endeksi kullanılarak ortaya konulmuştur. 1990-2021 dönemi için Birleşmiş Milletler Comtrade veri tabanından elde edilen ihracat ve ithalat verileri kullanılmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucunda bakır cevheri, nikel cevheri gibi katma değeri düşük alt sektörlerin rekabet gücü yüksek çıkarken; bakır, nikel, kömür, petrol yağları gibi katma değeri yüksek alt sektörlerin rekabet gücünün düşük olduğu tespit edilmiştir. Rekabet gücü düşük alt sektörlerde rekabet gücünün artırılabilmesi ve bu sektörlerin ara/uç ürün bağlamında sanayi için gerekli işlenmiş hammaddeyi sunabilmesi için, ülkemizdeki kaynak potansiyelinin kapsamlı bir şekilde araştırılması ve yeni projelerin geliştirilmesi gerekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

ÖZSOY, Bahar, Esra Banu SİPAHİ, and Yusuf SAYIN. "Orta Asya’da Enerji Politikaları ve Küresel Rekabet Bağlamında Türkiye’nin Rolü Üzerine Bir Değerlendirme." Gazi Akademik Bakış 15, no. 30 (June 15, 2022): 303–28. http://dx.doi.org/10.19060/gav.1131224.

Full text
Abstract:
Günümüz uluslararası ilişkiler sisteminde enerji -özellikle de petrol ve doğal gaz-ülkeler açısından üzerinde tartışılan en önemli konular arasında yer almaktadır. Bu iki önemli enerji kaynağına sahip ülkeler, emperyalist küresel enerji aktörlerinin hedefi olabilmekte ve onlara karşı savunmasız durumda kalabilmektedirler. Dünyada petrol ve doğal gaz rezervleri açısından öne çıkan bölgelerden biri de Orta Asya olup, burada yer alan ülkeler sözü edilen risklerle karşı karşıya bulunmaktadırlar. Bu noktada bölge ülkeleri için temel öncelik; Irak, İran ve Venezuela gibi küresel güçlerin hedefi haline gelmiş ülkelerden ders çıkarmak suretiyle kendilerini bu yarıştan olabildiğince korumak ve mevcutlarında olan enerji potansiyelini en yüksek refah ve gelir düzleminde değerlendirebilmektir. Son dönemlerde gerek Karadeniz ve Akdeniz’de Türkiye’nin petrol ve doğal gaz arama çalışmaları gerekse Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşla gündemin üst sıralarına yükselen enerji konusu, bölgesel ve küresel ilişkileri yeniden belirlemede temel unsur olarak öne çıkmaktadır. Bu noktada Orta Asya’da yer alan Türk kökenli ülkelerle Türkiye arasındaki ilişkileri daha ileri noktalara taşımada da enerji önemli bir faktör olarak görülebilir. Türk devletleri arasındaki bütünleştirici unsurun “enerji” olabileceği temel varsayımından hareketle hazırlanan çalışmada, enerji iş birliğinin küresel rekabeti sınırlandırabilme potansiyeline odaklanılmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

ÇELİK, Tuncay, Mustafa KOÇOĞLU, and Mustafa Duhan SOYSAL. "Analysis of Dynamic Co-movements Between External Shocks, International Oil Prices, Money Supply and Inflation: Evidence from Wavelet Coherence Approach." Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi 8, no. 2 (July 1, 2023): 335–53. http://dx.doi.org/10.30784/epfad.1276314.

Full text
Abstract:
Hem mal piyasasındaki hem de para piyasındaki aktiviteler Küreselleşme ile birlikte içsel ve dışsal olarak ekonomiyi etkileyebilecek şoklara daha duyarlı bir hale gelmiştir. Belirli dönemlerde yaşanan iktisadi buhranlarla birlikte ortaya çıkan ekonomi politika belirsizlikleri, ani talep artışları veya azalışları neticesinde ortaya çıkan ekonomik durgunluktan çıkmak için Merkez bankalarının uyguladıkları genişleyici para politikaları küresel ölçekte enflasyonu hızlandırmıştır. Dolayısıyla uluslararası emtia, gıda ve enerji fiyatlarında yukarı yönlü enflasyonist etkiler ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu durum neticesinde, dünya genelinde birçok ülke merkez bankasının enflasyonla mücadelede önlem oluşturacak politikaları devreye sokmasına neden olurken, küresel ekonomi politika belirsizliği, enerji fiyatları ve para miktarındaki sıkı ilşkinin enflasyonla mücadelede nasıl dengede tutulacağı sorusunu da gündeme getirmiştir. Bu çalışmada, Türkiye için Ocak 2006 ve Haziran 2022 dönemleri arasındaki aylık veriler kullanılarak küresel ekonomik politika belirsizliği, para arzı, uluslararası petrol fiyatları ve enflasyon arasındaki zaman ve frekans alanındaki dinamik etkileşimler analiz edilmiştir. Zaman-frekans uzayında analiz yapmamıza yardımcı olan çapraz dalgacık dönüşümü (cross wavelet transform) ve dalgacık tutarlılığı (Wavelet coherence) yöntemleri ile küresel ekonomik politika belirsizliğinin uluslararası ham petrol fiyatlarına yön verdiği görülmüş ve böylece enflasyon üzerindeki momentum gücünün önemli tarih aralıklarındaki duyarlılığı kanıtlanmıştır. Ayrıca para arzının bazı önemli tarih ve olaylar dinamiklerinde enflasyon üzerindeki yönlendirici etkileri de saptanmıştır. Bu bulgular, Türkiye bağlamında politika yapıcılar ve yatırımcılar için önemli çıkarımlar sağlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

ÖNDER, Hüseyin, and Senem YILMAZ DENİZBİLEN. "Türkiye’de Enerji İthalatının Ödemeler Bilançosuna Etkisinin İncelenmesi." Journal of International Scientific Researches 8, no. 1 (February 27, 2023): 19–30. http://dx.doi.org/10.23834/isrjournal.1187979.

Full text
Abstract:
Ekonomik gelişmişliğin en önemli göstergesi üretimdir. Ülkeler için büyük önem taşıyan üretimin en önemli girdisi ise, enerjidir. Türkiye gibi enerji kaynakları bakımından yetersiz olan ülkeler, enerji ihtiyaçlarının büyük bir kısmını ithal ederek karşılamaktadırlar. Enerjide dış bağımlığı yüksek olan bu ülkelerin enerji ithalatının artması, cari açık vermesine neden olmaktadır. Çalışmada, Türkiye’nin enerji ithalatı ile ödemeler bilançosu dengesi arasındaki ilişki, zaman serisi analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Analizlerde, cari işlemler dengesi bağımlı değişkeni, petrol ve doğalgaz ithalat miktarı, sanayi üretim endeksi, GSYH ve reel efektif döviz kuru bağımsız değişkenleri oluşturmaktadır. Çalışmada 2007Q1-2021Q3 dönemi çeyreklik veriler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, doğalgaz ve petrol ithalat miktarı ile sanayi üretim endeksi değişkenlerinin cari işlemler dengesini olumsuz etkilediği saptanmıştır. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımını arttırması, mevcut enerji üretim tesisleri ile dağıtım kanallarını iyileştirmesi ve geliştirilmesinin cari açığı azaltacağı düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Gürbüz, Kahraman. "21. Yüzyılda Orta Doğu’da Yaşanan Gelişmelerin Türkiye-AB İlişkilerine Etkisi Üzerine Bir Bakış." MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 13, no. 3 (June 25, 2024): 1141–57. http://dx.doi.org/10.33206/mjss.1409707.

Full text
Abstract:
Türkiye ile Avrupa devletleri arasında Soğuk Savaş döneminde Kıbrıs konusu, Türk-Yunan ve Arap-İsrail anlaşmazlıkları ekseninde şekillenen ilişkiler, Soğuk Savaş sonrasında daha çok terör sorunu temelinde gelişme göstermiştir. Son dönemde ise ilişkiler daha çok Orta Doğu’da yaşanan Suriye İç Savaşı, terör ve istikrarsızlıktan kaynaklı göç sorunu, Libya İç Savaşı ve Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının kullanımı ile Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan kaynaklanan enerji arz güvenliği sorunu ekseninde gelişme göstermektedir. Uluslararası sistemde etkin bir aktör olan Avrupa Birliği (AB), sahip olduğu petrol ve doğalgaz kaynaklarıyla küresel güçlerin hedefinde olan Orta Doğu bölgesinde bu etkinliğini silahlı müdahalelerden çok yumuşak güç unsurlarını kullanarak göstermeye çalışmaktadır. Türkiye açısından bakıldığında; AB tam üyelik müzakerelerine başlanması, uluslararası terörizmle mücadelenin dünya gündemine oturması ve Türkiye’nin terör örgütlerinin yoğunlukla faaliyet yürüttüğü Orta Doğu coğrafyasına yakınlığı, Türkiye’yi bölgesinde aktif rol oynamaya sevk etmiştir. Bu çalışmada, Türkiye-AB ilişkilerinin tarihi perspektifi kısaca anlatılmış, Türkiye’nin ve AB’nin Orta Doğu politikası hakkında bilgi verilmiş, ABD’nin Orta Doğu coğrafyasına yönelik politikalarının Türkiye-AB ilişkilerine etkisine dikkat çekilmiş, AB ülkelerinin Türkiye’ye karşı faaliyette bulunan başta PKK olmak üzere terör örgütlerine desteği ve terör sorunu ekseninde Türkiye-AB ilişkileri ele alınmış, çeşitli değerlendirmeler yapılmış ve önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı, Soğuk Savaş sonrası dönemde Orta Doğu coğrafyasında, başta Türkiye’ye komşu olan ülkelerde yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin AB üyeliğine etkisini ortaya koymaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

AKYÜZ, Habip. "Enflasyon Oranı, İşsizlik Oranı ve Petrol Fiyatlarının Birbiri Üzerindeki Etkileri: Türkiye Örneği." Social Sciences Studies Journal 5, no. 47 (January 1, 2019): 5820–34. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.1820.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

KAYGISIZ, Ayşe DURGUN. "Petrol Fiyatlarından Enflasyona Asimetrik Geçiş Etkisi: Türkiye İçin NARDL Sınır Testi Analizi." Turkish Studies-Economics,Finance,Politics Volume 17 Issue 3, Volume 17 Issue 3 (2022): 621–38. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.62829.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

YAMAN SONGUR, Demet. "Petrol Fiyatları ve Döviz Kuru Arasındaki İlişkiye Asimetrik Bakış Açısı: Türkiye Örneği." Bulletin of Economic Theory and Analysis 6, no. 2 (December 31, 2021): 155–70. http://dx.doi.org/10.25229/beta.1015324.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Gokce, Cem. "Petrol Fiyatı ve Döviz Kurunun Gıda Fiyatları Üzerine Asimetrik Etkisi: Türkiye Örneği." Business and Economics Research Journal 12, no. 3 (July 26, 2021): 599–611. http://dx.doi.org/10.20409/berj.2021.340.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

KAYA, Emine, and Bengü AÇDOYURAN. "PETROL FİYATLARI VE FİNANSAL SIKINTI ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE İÇİN BİR ARDL YAKLAŞIMI." Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi 17, no. 33 (April 27, 2017): 134–55. http://dx.doi.org/10.30976/susead.327648.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

BÖRÜ, Mustafa Kerem, and Ezgi ÖZMEN. "Petrol Fiyatlarının Dış Ticaret Açığı ile İlişkisi: 1999-2019 Yılları Arasında Türkiye Analizi." İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 9, no. 1 (April 28, 2022): 185–96. http://dx.doi.org/10.17336/igusbd.776922.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

GÜLAY, EMRAH. "Reel Petrol Fiyatları ve Reel Döviz Kurunun Ekonomik Büyüme Üzerindeki Rolü: Türkiye Örneği." Ege Akademik Bakis (Ege Academic Review) 16, no. 4 (October 1, 2016): 6. http://dx.doi.org/10.21121/eab.2016119953.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

AÇIKGÖZ, Türker, and Özge SEZGİN ALP. "Petrol Fiyatlarının Ulaştırma Sektörü Hisse Senedi Getirilerine Etkisi: Türkiye Hisse Senedi Piyasası Örneği." Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi 8, no. 3 (September 30, 2023): 425–39. http://dx.doi.org/10.30784/epfad.1297913.

Full text
Abstract:
This study examines the impact of crude oil prices on transportation sector stock returns of Turkey. ARDL Bound Test approach is utilized to investigate both long-run and short-run impacts. Research findings show that crude oil prices have an adverse impact on stock returns in short-run since oil is a crucial input for transportation firms. However, in long-run, increasing oil prices enhance stock returns in the sector. This result can be explained by the oligopolistic market structure of the industry. This study also investigated the impact of other factors on stock returns such as macroeconomic activity, aggregate stock market performance, and global economic policy uncertainty. The results imply that transportation sector returns are also highly sensitive to macroeconomic and aggregate stock market performances. Besides its academic contribution to the literature, the findings of this research offer precious practical implications for financial investors, industry stakeholders, and policymakers as well.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

SERTKAYA, Burak, and Demet YAMAN. "DÖVİZ KURU İSTİKRARSIZLIĞININ KAYNAKLARI: TÜRKİYE İÇİN ZAMANLA DEĞİŞEN NEDENSELİK YAKLAŞIMI." Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi 7, no. 1 (March 25, 2023): 76–94. http://dx.doi.org/10.47525/ulasbid.1225843.

Full text
Abstract:
Ülkeler açısından ulusal paranın değeri tek başına bir istikrarsızlık kaynağı olabilmektedir. Çünkü döviz kurlarında meydana gelen dalgalanmalar, döviz kurlarında öngörülmeyen hareketlere ilişkin bir risk olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye’de döviz kuru üzerinde etkili olan ekonomik unsurları saptamaktır. Çalışmada Ocak 2007 - Haziran 2022 dönemine ait dolar kuru ile para arzı, merkez bankası rezervleri, mevduat faiz oranları, brent petrol fiyatları, sanayi üretimi ve VIX korku endeksi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Döviz kuru üzerinde etkili olduğu düşünülen ekonomik parametreler arasındaki ilişki zamanla değişen nedensellik analizi yaklaşımıyla sınanmıştır. Nedensellik testlerinden elde edilen bulgular incelendiğinde, para arzı Dolar-TL kurunun hem simetrik hem de asimetrik olarak nedenidir. Merkez bankası rezervleri simetrik analizde Dolar-TL kurunun nedenidir. Asimetrik analizde ise, pozitif bileşenlerde merkez bankası rezervleri Dolar-TL kurunun nedenidir. Merkez bankası faiz oranı simetrik analizde Dolar-TL kurunun nedenidir. Diğer değişkenlerde nedensellik ilişkisi tespit edilememiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

ÜNALP, F. Rezzan. "HEYDAR ALIYEV PERIOD IN TURKEY-AZERBAIJAN DIPLOMATIC RELATIONSHIPS: “ONE NATION-TWO STATES”." Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, no. 60 (December 18, 2023): 184–95. http://dx.doi.org/10.17498/kdeniz.1369768.

Full text
Abstract:
Azerbaycan bulunduğu coğrafya, sahip olduğu petrol kaynakları dolayısıyla bölgesel ve Batılı güçlerin dikkatlerini üzerinde toplayan bir ülke olmuştur. Bu durum Türkiye Azerbaycan ilişkileri üzerinde de bir etkiye sahiptir. Sovyetler Birliği'nin 1991 yılı sonunda dağılmasıyla birlikte Kafkasya'da ortaya çıkan üç devletten -Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan-biri olan Azerbaycan, bağımsızlık sonrası hem kendi içinde ve hem de dışarıya karşı birçok sorunla karşı karşıya kalmıştır. Başta Dağlık Karabağ sorunu olmak üzere Ermenistan ile yaşadığı gerginlik ve savaş hali, İran ve Rusya gibi bölgesel güçlere karşı kendini savunma ve bağımsızlığını koruma çabası, yeni ekonomi sistemine geçiş sürecinin getirdiği büyük sıkıntılar ve darboğaz, bağımsızlığını henüz yeni kazanmış ülkenin şartlarını ağırlaştırmış, istikrarsız ortam devletin güvenliğini olumsuz yönde tehlikeye sokmuştur. Bu makalede, Haydar Aliyev'in Cumhurbaşkanlığı dönemi (1993-2003) Türkiye-Azerbaycan diplomatik ilişkileri ele alınmıştır. Bu 10 yıllık süreçte Aliyev'in devlet idaresi ve takip ettiği politikalar ile bu politikaların Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin seyrini belirleyen, kurulan ortaklığın derinleşmesine etki eden yönleri incelenmiştir. İki ülke arasındaki ilişkileri "Tek Millet-İki Devlet" anlayışı ile stratejik ortaklığa taşıyan Haydar Aliyev ile dönemin Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel arasındaki dostane ilişkilerin bölgesel istikrarın sağlanmasındaki rolü değerlendirilmiştir. Bu kapsamda durum ve değerlendirme yöntemi esas alınarak kaleme alınmış olan makalede; Haydar Aliyev'in ülkesinin milli menfaatlerini gözeten, güçlü, dengeli bir devlet adamı olduğuna dikkat çekilmiş, iki ülke arasındaki ilişkilerin günümüze kadar dostluk ve güçlü bir stratejik ortaklık çerçevesinde gelmesinin arkasında gerek Aliyev'in ve gerekse Demirel'in yapıcı kararları ve samimi dostluk ilişkileri olduğuna vurgu yapılmıştır. 2023'ün ölümünün 20.yılı olması dolayısıyla; Türkiye-Azerbaycan arasındaki kadim dostluğun en seçkin temsilcisi olan Haydar Aliyev'i bir kez daha hatırlatmak amaçlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

KOCABIYIK, Ayşen KONUŞKAN, Turan. "ALTIN, PETROL, DÖVİZ VE BORSA ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN NEDENSELLİK ANALİZİ İLE KEŞFİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ." International Journal of Business Economics and Management Perspectives 1, no. 1 (2019): 1–19. http://dx.doi.org/10.29228/ijbemp.23254.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

ÖZBEK, Sefa, and Mustafa NAIMOGLU. "Petrol Fiyatlarındaki Artış Ekonomik Büyüme Üzerinde Etkili Mi? Türkiye Ekonomisi Üzerine Ampirik Bir Tahmin." Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi 7, no. 2 (October 12, 2021): 183–98. http://dx.doi.org/10.20979/ueyd.910381.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

BELLİLER, İbrahim Sezer, and Ahmet DEMİRALP. "TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK HİSTERİSİ: DOĞRUSAL OLMAYAN BİRİM KÖK TESTİNDEN KANITLAR." PEARSON JOURNAL 7, no. 22 (December 15, 2022): 167–78. http://dx.doi.org/10.46872/pearson.402.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıldan günümüze işsizlik oranları ele alınarak işsizlik histerisi hipotezi ekonometrik yöntemlerle incelenmiştir. Cumhuriyet tarihinde birçok yerel ve küresel ölçekte ekonomik krizle karşılaşılmıştır. 1929 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana gelen “Büyük Buhran” ile başlayan ekonomik kriz silsilesi İkinci Dünya Savaşı, 1974 petrol krizi, 2008 mortgage krizi olmak üzere Türkiye Cumhuriyet tarihinin karşılaştığı en büyük küresel ekonomik krizleri olarak kabul edilmektedir. 1982 ve 2001 bankacılık krizi ve Nisan 1994 krizi gibi yerel krizler de Türkiye’nin karşılaştığı ve işsizliği etkileyen ekonomik zorluklar arasında gösterilebilir. Kriz yıllarında meydana gelen ekonomik konjonktürlerde işsizlik genel olarak olağan dışı bir seviyede artma eğilimine girmektedir. Böyle ekonomik türbülans durumlarında artan işsizlik oranlarının geçici mi yoksa kalıcı mı olduğunun belirlenmesi ekonomik karar verme birimlerini, politika yapıcılarını ve daha birçok unsuru ilgilendiren önemli bir unsur olmaktadır. Bu çerçevede incelenen işsizlik histerisi hipotezinin Türkiye için geçerliliğinin güncel ekonometrik teknikler ile sorgulanması, çalışmanın yapılması için temel motivasyonu oluşturmaktadır. 1923-2021 yıllarını kapsayan 99 yıllık işsizlik verileri ile gerçekleştirilen analiz literatürde en kapsayıcı veri ile yapılan çalışma olma özelliğini taşımaktadır. İşsizlik hipotezinin geçerliliğin sınanması için öncelikle serinin doğrusallığı sınanmıştır. Harvey ve Leyborne (2007), Harvey vd. (2008) doğrusallık testleri kullanılmıştır. Uygulanan her iki doğrusallık testi, serinin doğrusal olduğunu ifade eden temel hipotezi güçlü bir şekilde reddetmiştir. İşsizlik serisinin doğrusal olmadığının bulunmasıyla birlikte doğrusal dışılığı dikkate alan Hepsağ (2021) birim kök testi kullanılmıştır. Uygulanan Hepsağ (2021) doğrusal olmayan birim kök testi sonucunda işsizlik hipotezinin Türkiye için geçerli olmadığına, doğal oran hipotezinin geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

BULUT, Fatin Ş., and Serkan CURA. "Türkiye’de Mali Alanı Kısıtlayan Faktörlerin Belirlenmesi ve İncelenmesi." Fiscaoeconomia 7, no. 1 (January 25, 2023): 568–605. http://dx.doi.org/10.25295/fsecon.1135686.

Full text
Abstract:
Mali alan, ana akım iktisadi düşüncenin kriz yıllarında, uluslararası kuruluşların metinlerinde değinilmeye başlanmış olan türeti bir kavramdır. İlk kullanıldığı 2005 yılından bugüne uluslararası kuruluşların metinlerinde sıkça değinilen mali alan kavramı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için bir politika önerisi olarak sunulmuştur. Petrol krizi sonrasındaki müdahalesizlik yıllarının ardından yaşanan iktisadi krizlerin getirdiği uluslararası kuruluşlara güven bunalımı, mali alan kavramının Post Washington Konsensüsü ekseninde literatüre girmesinde etkili olmuştur. Mali alanın tanımı ve kullanımı konusunda henüz netlik mevcut değildir. Ana akım iktisadın düşüncelerine uygun bir biçimde borç sürdürülebilirliğini önceleyen kullanımları olduğu gibi, heterodoks iktisadın ülkelerin bağımsız politika alanı oluşturabilme yetisine vurgu yapan tanım ve kullanımları da mevcuttur. Türkiye ekonomisi, 1980’den sonraki dönüşüm yıllarında uluslararası kuruluşların yakın gözetim ve denetimi altında olmuştur. Bu çalışmada, Devlet Borçlarının Sürdürülebilirliği, Devlet Bütçesi, Ödemeler Dengesi ve Piyasa Algısı olarak kategorize edilen göstergeler ışığında, 1990- -2020 dönemi için Türkiye ekonomisinde mali alan kısıtlılığı incelenmiştir. 90’lı yılların kamu krizleri 2000’li yıllarda özel sektöre devredilmiş, bu durum Türkiye’nin kamu kesimi göstergelerinde göreli bir rahatlamayla neticelenmiştir. Türkiye kamu kesimi genel dengesi konusunda iyileşme yaşasa da sürekli olarak var olan risklerin toplumsallaşması riskiyle karşı karşıya olduğundan, elde ettiği mali alanı, mali alanın oluşturulma amaçları için kullanamamaktadır. Sözü edilen risklerin iki ana kaynağı bulunmaktadır. Bunlar, hazine tarafından tanınan borç üstlenim garantileri ve özel sektör dış borçluluğudur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Oral, Muhammed, and Ünal Özdemir. "Küresel Enerji Jeopolitiğinde Türkiye: Fırsatlar ve Riskler / The Position of Turkey in Global Energy Geopolitics: Opportunities and Risks." Journal of History Culture and Art Research 6, no. 4 (October 1, 2017): 948. http://dx.doi.org/10.7596/taksad.v6i4.1054.

Full text
Abstract:
<p><strong>Abstract</strong></p><p>Turkey has various social, economic, cultural and geostrategic advantages and opportunities thanks to its location. However, it is also located between the Middle East, Balkans, and Caucasus, which are among the most depraved and unstable places in the world. This brings geopolitical risks to Turkey.</p><p>With respect to energy geography, Turkey draws attention both as a center and as a natural route country that connects supply and demand territories. More than 70% of the world’s oil and natural gas reserves and about 30% of global consumption currently take place in Europe. Accordingly, Turkey is a terminal country with its energy demand security for resource territories and with its energy supply security for supply territories.</p><p>The purpose of this study is to discuss the roles of Turkey with its strategic location in the energy geopolitics centered on oil and natural gas. The study uses the data provided by organizations that engage in significant international and national activities in the industry such as the International Energy Agency (IEA), U.S. Energy Information Administration (EIA), British Petroleum (BP), World Energy Council (WEC), and the Republic of Turkey Ministry of Energy and Natural Resources. Thus, this study uses a quantitative research method through the collection and analysis of secondary data. </p><p><strong>Öz</strong></p><p>Türkiye konum itibariyle sosyal, ekonomik, kültürel ve jeostratejik açıdan çeşitli avantajlara/fırsatlara sahiptir. Ancak söz konusu coğrafya, aynı zamanda dünyanın en buhranlı, istikrarsız mekânlarından olan Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkaslar bölgesinde yer almaktadır. Bu durum Türkiye için jeopolitik riskleri de beraberinde getirmektedir.</p><p>Enerji Coğrafyası özelinde ise Türkiye, bir merkez ve arz-talep coğrafyalarını birleştiren doğal bir güzergâh ülkesi olarak dikkat çekmektedir. Mevcut durum itibariyle dünya petrol ve doğal gaz rezervlerinin %70’ten fazlası ve küresel tüketimin yaklaşık %30’u Avrupa tüketim coğrafyasında gerçekleşmektedir. Buna göre Türkiye, kaynak coğrafyaları için enerji talep güvenliği, arz coğrafyaları için de enerji arz güvenliği yönüyle terminal bir ülkedir.</p><p>Bu çalışmanın amacı, stratejik bir noktada konumlanan Türkiye’nin petrol ve doğal gaz eksenli oluşan enerji jeopolitiğinde ne gibi rollere sahip olduğunu tartışmaktır. Araştırmada; IEA, EIA, BP, WEC, ETKB gibi sektörde uluslararası ve ulusal ölçekte önemli çalışmalar yürüten kuruluşların verilerinden yararlanılmıştır. Dolayısıyla araştırmada ikincil verilerin elde edilmesi ve değerlendirilmesi çerçevesinde nicel metot uygulanmıştır.</p>
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Salih Emir Mutluer. "Petrol ve Doğalgazın Uluslararası Piyasalara Ulaştırılmasında Jeopolitik Konum ve Kimliğin Etkilerinin İncelenmesi: Azerbaycan-Türkiye İlişkileri Örneği." International Journal of Social, Political and Economic Research 7, no. 2 (June 2, 2020): 341–58. http://dx.doi.org/10.46291/ijospervol7iss2pp341-358.

Full text
Abstract:
Jeopolitik, bir devletin yer aldığı ülkeler coğrafyasındaki stratejik önemini vurgulayan önemli bir kavramdır. Ülkelerin coğrafi/fiziki özellikleri (iklim, bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri, yer altı ve yer üstü zenginlikleri vb.), komşuları ve ilişki düzeyi, tarihi/kültürel dokusu (geleneksel yapısı, medeniyete ait bilgileri, dil yapısı, değer yapıları vb.), dinsel ve etnik özellikleri (inanç, millet, köken vb), iktisadi yapısı (üretim ve tüketim kapasitesi vb), ulaşım imkânları (deniz, liman, karayolu, havayolu gibi), uluslararası platformlardaki rolü ve askeri gücü gibi daha pek çok özellik jeopolitik önemi belirleyen etmenler arasında sayılabilir. Türkiye, bulunduğu coğrafya bakımından iki kıta arasında köprü konumunda yer alması, uluslararası sulara açılan önemli liman ve boğazlara sahip olması Türkiye’yi jeopolitik anlamda bulunduğu bölgede önemli bir merkez haline getirmektedir. Ayrıca, Türkiye’nin petrol ülkelerine olan coğrafi yakınlığı, İstanbul ve Çanakkale gibi iki önemli boğaza sahip olması ve ülkede bulunan önemli limanları sayesinde sahip olduğu milli ve dini kimliğinin de etkisiyle Hazar Havzası’nda bulunan petroller güvenli bir şekilde uluslararası pazarlara aktarılabilmektedir. Jeopolitiğin bir ülkenin dış siyaseti üzerinde tek başına belirleyici bir faktör mü? Yoksa, jeopolitiğin yanında milli kimlik, kültür gibi faktörlerinde dış siyasette etkisi var mıdır? Sorularına ışık tutmak amacıyla oluşturulmuş bir çalışmadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

YILMAZ, ALPER, and HÜSEYİN ALTAY. "İthal Ham Petrol Fiyatları ve Döviz Kuru Arasındaki Eşbütünleşme ve Oynaklık Yayılma Etkisinin İncelenmesi: Türkiye Örneği." Ege Akademik Bakis (Ege Academic Review) 16, no. 4 (October 1, 2016): 655. http://dx.doi.org/10.21121/eab.2016.477.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

İskenderoğlu, Ömer, and Saffet Akdağ. "Risk İştahı ile Petrol Fiyatları, Döviz Kuru, Altın Fiyatları ve Faiz Oranları Arasında Nedensellik Analizi: Türkiye Örneği." Doğuş Üniversitesi Dergisi 1, no. 20 (January 27, 2019): 1–14. http://dx.doi.org/10.31671/dogus.2019.413.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

AYHAN, Fatih, and Muzhgan ABDULLAZADE. "Türkiye Ekonomisinde Covid-19 Salgını sonrasında Petrol ve Altın Fiyatları Ile Vaka Sayılarının Döviz Kuru Üzerindeki Etkileri." Journal of Yaşar University 16, no. 62 (April 30, 2021): 509–23. http://dx.doi.org/10.19168/jyasar.887005.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Gülcemal, Tuba. "Ham Petrol Fiyatları ve Türkiye Bankacılık Performansı Arasındaki İlişki (Crude Oil Price Shocks and Turkish Banking Performance)." Turk Turizm Arastirmalari Dergisi 5, no. 3 (February 28, 2022): 258–68. http://dx.doi.org/10.26677/tr1010.2022.932.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Eker, Kemal. "Türk Sinemasında Düzensiz Göç: Tarihsellik Bağlamında bir Değerlendirme." Göç Dergisi 8, no. 3 (November 30, 2021): 407–28. http://dx.doi.org/10.33182/gd.v8i3.745.

Full text
Abstract:
İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın yeniden inşası için Marshall Planı yürürlüğe konmuş ve gelişmeye başlayan Avrupa ülkeleri, ihtiyaç duydukları iş gücünü göçmenler ile karşılamışlardır. Ancak 1973 Petrol Krizi sonrasında göçmen alımını durdurmuşlar ve “kapalı kapı” politikası izlemeye başlamışlardır. Soğuk Savaş sonrası yaşanan siyasi çalkantılar ve küreselleşme süreci, uluslararası göç hareketlerini de küresel boyuta taşımış ve Avrupa Kalesi daha da güçlendirilmiştir. Arap Baharı ve Suriye iç savaşı yeni bir göç krizi yaratırken göçe karşı alınan önlemler daha da sıkılaştırılmıştır. Bu nedenle göçmenler, daha tehlikeli rotalar izlemek zorunda kalmış ve göç güzergâhları boyunca ölüm ve kayıplar dünya genelinde artmıştır. Bu trajedi, doğal olarak sinemacıların da dikkatini çekmiştir. Dünya sinemasıyla eş zamanlı olarak Türk sinemasında da düzensiz göç temalı filmlerin sayısında artış kaydedilmiştir. Çünkü Türkiye, uluslararası göç hareketlerinin dönüşümü kapsamında her zaman merkezî bir konumda yer almıştır. Türk sinemasında düzensiz göç temalı filmler incelendiğinde bu dönüşüm net bir şekilde görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

KOÇOĞLU, Fatma Önay. "Çay Üretiminde Bulanık Mantık Yaklaşımıyla Çay Alım Merkezi ve Fabrika Eşleştirmesi." Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 12, no. 1 (June 15, 2022): 461–78. http://dx.doi.org/10.31466/kfbd.1093994.

Full text
Abstract:
Ülkeler her ne kadar gelişmiş teknoloji, savunma ve diğer endüstri, petrol doğalgaz ve maden ürünlerinin üretimi ve ihracatı üzerine yoğunlaşmış olsa da hem ekonomik açıdan hem de en az kendi kendine yetecek düzeyde tarımsal üretimi de devam ettirmek durumdadır. Türkiye açısından durum incelenecek olursa, ülkemiz tarım faaliyetleri için oldukça uygun ve geniş alanlara sahip, kuruluşundan bugüne kadar yaygın ve etkin şekilde tarım faaliyetlerinin yürütüldüğü bir ülkedir. Türkiye’de üretilen tarım ürünlerinden birisi çaydır. Bu çalışma kapsamında, hükümet tarafından çay ekimi için izin verilen 2 il için (Artvin ve Rize) tüm ilçe ve köyleri göz önünde bulundurularak bulanık kümeleme yöntemi ile uzaklığa dayalı fabrika ve yaş çay alım yeri eşlemesi yapılmıştır. Kümeleme yaklaşımının kullanılması problemin boyutunu küçülterek daha kolay çözüm üretilmesini sağlamıştır. Analizler sonucunda bazı fabrikalara daha fazla sayıda çay alım merkezi atanmıştır. Çalışma tarımsal üretimin yanı sıra tarım ürünlerinin işlenebilmesi için de gerek üretim alanlarının dağılımı, gerek işleme tesislerinin konumlanması gibi konularda doğru bir yapılanmaya gereksinim olduğunu göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

GÜNDÜZ, MEHMET AKİF, SALİH KALAYCI, and BİLGE AFŞAR. "Tarım Ürünleri İhracatında Döviz Kuru ve Petrol Fiyatlarının Etkisi: Türkiye Örneği - Effect of Exchange Rates and Oil Prices in Export of Agricultural Products: The Example of Turkey." Journal of Business Research - Turk 9, no. 4 (December 30, 2017): 805–19. http://dx.doi.org/10.20491/isarder.2017.359.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Dossymova, Mugazima. "BOĞAZLAR MESELESİ VE RUSYA." Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6, no. 1 (June 26, 2024): 79–90. http://dx.doi.org/10.56574/nohusosbil.1485038.

Full text
Abstract:
Karadeniz’e çıkmaya başlayan Ruslar Türk Boğazlarını kendilerine ekonomi ve askeri acıdan hedef tutmaya başlamıştı. Karadeniz kıyısındaki ülkeler için Boğazlar dünya ticaretinde hayati önem taşımaktaydı. Çar Petro döneminde Boğazlara hâkim olmak maksatla Karadeniz yolu ile Türk Boğazlarına Rus harp gemilerini göndererek işgal etmeye çalışmıştı. Böylece Osmanlı devleti ve Rus hükümeti arasında yüzyıllardır yaşanan Boğazlar sorunu Birinci Dünya savaşına kadar devam etmişti. Mondros Mütarekesinden sonra Türk Boğazlarını İtilaf devletlerini eline geçmişti. İngiliz ile Fransız hükümetlerinin Boğazlar üzerindeki hâkimiyetinden hoşlanmayan Ruslar Türkiye ile müttefik olarak Boğazların tekrar Türklere geri vermesini ve Boğazlar üzerindeki güvenliğin Türk kuvvetlerinin sağlamasını istemekteydi. 16 Mar 1921’de yapılan Moskova anlaşmasında, Boğazların rejimi Karadeniz’e kıyıdaş devletlerarasında yapılacağına ve İstanbul’un güvenliği ve Türkiye’nin egemenliği hiçbir zarar getirmeyecek şekilde saptanacaktı. Böylelikle bir düzene girmeye başlayan Türkiye ve Rusya ilişkilerine bu tarihlerde Türklerden yenilmeye başlayan İtilaf devletleri bozmaya çalışmıştı. 1922’de sonlarında Türkiye’nin Milli Mücadelesine dayanamayan İtilaf devletleri yenilgilerini hissederek Türkiye üzerindeki politikasını değiştirmeye başlamıştı. İzmir’in geri alınmasından sonra Boğazlara doğru ilerleyen Türk kuvvetlerini önlemekle İtilaf devletleri anlaşma teklifinde bulunmaktaydı. Ayrıca İtilaf devletini Lozan’da yapılacak anlaşmada bir birini destekleyecek olan Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerine son vermeye çaba göstermekteydi. Türkler üzerindeki Rusların etkisinden endişelenen İtilaf devletleri Sovyet Rusya’nın sadece Boğazlar anlaşmasına katılmasını istemekteydi. Buna karşı çıkan RSFSC (Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti) hükümeti İtilaf devletleri yöneticilerine protesto notlarını da göndermişti. Fakat İtilaflar Sovyetlerin sadece Boğazlar konferansına katılabileceklerini söylemekten çekinmediler. Boğazlar konferansında Rusya asıl amacının, Boğazları kendi denetimine alarak Karadeniz’i Rus gölü haline getirilmesini istemişti. Böyle olmadığı halde Türkiye’nin Boğazlara hâkimiyetini istedi. Boğazlardan sadece ticari gemilere açık olmasını ve tüm dünya savaş gemilere kapatılmasını istemekteydi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

YALKI, İrem, and Nihan AKINCILAR KÖSEOĞLU. "SITUATION OF THE ENERGY SECTOR IN THE 100TH ANNIVERSARY OF THE REPUBLIC: AN ANALYSIS OF THE EU TURKEY REPORTS." Akademik Hassasiyetler 10, Cumhuriyet Özel Sayısı (October 29, 2023): 372–408. http://dx.doi.org/10.58884/akademik-hassasiyetler.1357105.

Full text
Abstract:
Enerji, bütün ekonomik faaliyetlerin girdisi olmasının yanı sıra, özellikle son yıllarda güvenlik ve çevresel sorunlar nedeniyle de ülkelerin öncelikli konusu haline gelmiştir. Ayrıca, doğrusal ekonomiden yeşil ve döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde enerji sektörü en önemli sektör olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada Türkiye’deki enerji sektörünün Cumhuriyet’in 100. yılındaki durumu incelenmektedir. Bu amaçla çalışmada öncelikle, Türkiye Cumhuriyeti’nin enerji sektörünün gelişimi ve projeksiyonları incelenmiş ve Avrupa Birliği verileri ile birlikte değerlendirilmiştir. Bu amaçla çalışmada betimsel yöntem kullanılmış ve veriler raporlarla desteklendiği için, çalışma hem nicel hem de nitel yöntemleri bir arada kullanmıştır. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde, Türkiye’nin enerji ithalat bağımlılığının %70 seviyelerinde olması, Türkiye’nin hızla artan enerji talebini karşılayamadığını ortaya koymaktadır. Bu durumun yanı sıra sanayi sektörü, en fazla enerji tüketimi olan sektördür ve Türkiye’nin enerji projeksiyonları da bu artışın devam edeceğini göstermektedir. Çalışmada, dikkat çeken ayrı bir unsur ise, %98’i petrole bağımlı olan ulaştırma sektöründe yıllar itibariyle hızlı bir artış görülmesidir. Çalışmada bu veriler AB verileri ile de karşılaştırılmıştır. Ayrıca, AB’nin Türkiye için her yıl hazırladığı ilerleme/ülke raporlarındaki enerji faslı incelenerek, Türkiye’nin enerji sektöründeki AB gerekliliklerine ne kadar uyum sağladığı ortaya konmuştur. Sonuç olarak, Türkiye’nin en büyük ihracat ülke grubu olan AB’nin uygulamaya koyacağı Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndaki gereklilikler nedeniyle de Türkiye’nin enerji sektöründe yapısal ve acil dönüşüm gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Duman, Doğan. "1960 LAR TÜRKİYE SİNDE PETROL POLİTİKASINA İLİŞKİN TARTIŞMALAR." History Studies International Journal of History, February 24, 2022. http://dx.doi.org/10.9737/hist.2022.1072.

Full text
Abstract:
Cumhuriyetin kuruluşundan, 1954 yılında çıkarılan kanuna kadar Türkiye’deki petrol arama faaliyetlerini doğrudan hükümetler üstlenmişti. Fakat istenilen sonucun elde edilememesi ve petrole olan gereksinimin her geçen yıl artması nedeni ile 7 Mart 1954 tarihinde Amerikalı bir uzman tarafından hazırlanan yeni Petrol Kanunu çıkarıldı. Petrol arama faaliyetlerinin yerli ve yabancı özel girişimci eliyle yapılmasını öngören bu kanun, 1960’ların ortalarından itibaren ülke çıkarlarına aykırı olduğu gerekçesi ile tartışmaya açıldı ve siyasetin en önemli gündem maddesi haline geldi. Dönemin siyasi partilerinin yanı sıra, işçi sendikaları ve gençlik örgütleri de bu tartışmada yer aldılar. Ağırlıklı görüş yeni bir petrol kanununun çıkarılarak petrolün millileştirilmesi yönündeydi. Fakat gerek koalisyon ortağı olduğu dönemde gerekse tek başına iktidar olduğu yıllarda Adalet Partisi bu yöndeki talepleri kabul etmedi. Bununla birlikte muhalefetin 1965 yılından itibaren ısrarla gündemde tuttuğu petrol sorununa daha fazla kayıtsız kalamayan AP Hükümeti 1968 yılında yeni bir Petrol Kanunu Taslağı hazırladı. Bu taslağın kamuoyundaki beklentiyi karşılayamaması ve yeni bir kanunun çıkarılamaması bu sorunun 1970’li yıllara taşınmasına neden oldu. Anahtar Kelimeler: Türkiye, 1960’lı yıllar, siyasi partiler, petrol, milli petrol.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

ŞENGÜL, Oğuzhan. "The Effects of Fluctuations in Oil Prices on the Turkish Economy: Evidence from Asymmetric Tests." Fiscaoeconomia, May 1, 2023. http://dx.doi.org/10.25295/fsecon.1086095.

Full text
Abstract:
Gelişmekte olan ekonomilerde enerji ihtiyacı büyüme ile birlikte artarak devam etmektedir. Bu bağlamda petrol fiyatlarındaki değişim bu ülkelerin makro ekonomik göstergeleri üzerinde farklı etkiler bırakmaktadır. Bu durum enerji bağımlı ekonomilerde daha da önemli hale gelirken, petrol ihracatçısı ülkeler için farklı senaryolar ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmada gelişmekte olan bir ekonomilerden biri olan Türkiye ekonomisinde 2000 – 2021 yılları arasında kalan dönemde petrol fiyatlarında yaşanan şokların Türkiye’nin ekonomik büyüme performansı üzerindeki etkisi incelenmektedir. Çalışmada, petrol fiyatlarındaki pozitif ve negatif şokların etkilerinin tam olarak anlaşılabilmesi için asimetrik sınır ve nedensellik testleri kullanılmaktadır. Sonuçlar göstermektedir ki, petrol fiyatları ile ekonomik büyüme arasında asimetrik bir ilişki bulunmaktadır. Petrol fiyatlarındaki artışlar Türkiye ekonomisini petrol fiyatlarındaki düşüşten daha fazla etkilemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

BAYRAM, Onur, and Nevzat ŞİMŞEK. "Türkiye Ekonomisi İçin Petrol Fiyat Şoklarının Çıktı Üzerindeki Etkisi: Sektörel Düzeyde Bir Analiz." İzmir İktisat Dergisi, January 30, 2024. http://dx.doi.org/10.24988/ije.1410872.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, Türkiye Ekonomisi için petrol fiyat şoklarının çıktı etkileri sektörel düzeyde incelenmeye çalışılmıştır. Yazarların bilgisi dahilinde, petrol fiyat şoklarının çıktı etkilerinin zamana bağlı dinamikleri, sektörel düzeyde hiçbir çalışmada incelenmemiştir. Literatürdeki bu boşluğun doldurulması amacıyla, petrol fiyat şoklarının sektörel çıktı düzeyi üzerindeki zamana bağlı etkileri, stokastik oynaklığa sahip Zamanla Değişen Parametreli Vektör Otoregresyon (TVP-VAR) yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu doğrultuda, 2005:1-2021:10 dönemini kapsayan 28 alt sektöre ilişkin aylık üretim verisi kullanılmıştır. Etki tepki fonksiyonlarından elde edilen sonuçlar, petrol fiyat şoklarının sektörel üretim düzeyi üzerindeki etkilerinin zamana bağlı olarak değişiklik gösterebildiğini ve zamana bağlı bu değişimin sektörler arasında türdeş bir görünüme sahip olmadığını göstermektedir. Bu sonuçlar, petrol fiyat şoklarının analizinde, politika yapıcıların, ekonomik karar vericilerin ve araştırmacıların, sektörel ve zamana bağlı dinamikleri dikkate alması gerekliliğine işaret etmektedir. Bulgular, ayrıca, enerji ekonomisi literatüründeki asimetrik etki hipotezinin Türkiye Ekonomisi için geçerliliğini desteklemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

DİNC CAVLAK, Ozge. "Examining Sustainable Stock Markets with the Dynamic Conditional Correlation (DCC) Model and the Impact of Oil Prices on this Relationship." İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, November 14, 2023. http://dx.doi.org/10.33707/akuiibfd.1335551.

Full text
Abstract:
Mevcut çalışma, ülkeler arası sürdürülebilir hisse senedi piyasaları arasındaki dinamik ilişkileri incelemeyi amaçlamakta; aynı zamanda enerji piyasaları ile sürdürülebilir hisse senedi performansları arasındaki ilişki dinamiklerini ortaya koymayı hedeflemektedir. İlk olarak, ABD ve Türkiye piyasaları için sürdürülebilir hisse senedi getirileri arasındaki etkileşim, zamana bağlı değişen korelasyonu ve volatiliteyi dikkate alan dinamik koşullu korelasyon modeli ile incelenmektedir. Ardından, petrol fiyatlarının, elde edilen dinamik koşullu korelasyonlar üzerindeki etkileri Granger nedensellik analizi kullanılarak ortaya konmaktadır. Araştırmanın sonuçları, ABD ve Türkiye sürdürülebilir hisse senedi piyasaları arasındaki dinamik koşullu korelasyon modelinin stabil olduğunu ortaya koymakta; bir önceki dönemdeki şokun bugünkü dinamiklere etkisinin ve dinamik korelasyon serisindeki geciken dinamiklerin bugünkü dinamiklere olan etkisinin anlamlı olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra, petrol fiyatlarının, ABD ve Türkiye sürdürülebilir hisse senedi piyasaları arasındaki dinamik koşullu korelasyonlar üzerinde anlamlı bir nedensel etkisi olduğunu göstermektedir. Son olarak, Etki-Tepki analizi sonucu, petrol fiyatlarında meydana gelen bir şoka karşılık, piyasalar arasındaki dinamik korelasyonun şok ile ters yönde bir tepki verdiği görülmekte; bu da ABD ve Türkiye sürdürülebilir hisse senedi piyasalarının ayrıştığına işaret etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Özgür, Emre. "Arama ve Üretim Petrol Sektöründe Geliştirilmiş Petrol Üretiminin Rolü, Türkiye Örneği." Maden Tetkik ve Arama Dergisi, September 3, 2018, 1–2. http://dx.doi.org/10.19076/mta.456937.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

KARTAL, Gökhan. "ÇOKLU YAPISAL KIRILMALAR ALTINDA ENFLASYON İLE ULUSLARARASI PETROL FİYATLARI İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ." Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, October 26, 2022. http://dx.doi.org/10.30798/makuiibf.979569.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, Türkiye'de yapısal kırılmalar altında uluslararası petrol fiyatları ile enflasyon arasındaki uzun dönemli ilişki 1960-2020 dönemi verileri kullanılarak analiz edilmektedir. Bu doğrultuda Carrion-i-Silvestre vd. (2009) tarafından önerilen çoklu yapısal kırılmalı birim kök testi ile Maki (2012) tarafından önerilen çoklu yapısal kırılmalı eşbütünleşme testleri kullanılmıştır. Önemli yapısal kırılma tarihlerinin raporlandığı çoklu yapısal kırılmalı bu testler sonucunda, Engle-Granger (1987) eşbütünleşme testinin aksine, yapısal kırılmalar altında Türkiye’de enflasyon ile petrol fiyatları arasında eşbütünleşme ilişkisinin varlığı tespit edilmiştir. FMOLS test sonuçlarına göre, uzun dönemde Türkiye’de petrol fiyatlarındaki %1 artış enflasyonu yaklaşık olarak %0,52 artırmaktadır. Kısa dönemde ise petrol fiyatlarındaki %1 artış enflasyonu yaklaşık olarak %0,35 artırmaktadır. Bu sonuçlar, yapısal kırılmalar altında Türkiye’de uzun dönemde petrol fiyatlarının enflasyona ılımlı derecede geçişkenliğinin varlığını göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Pınar, Latif. "1973 Petrol Krizi ve Türk Dış Politikası." İçtimaiyat, June 10, 2024. http://dx.doi.org/10.33709/ictimaiyat.1468929.

Full text
Abstract:
6 Ekim 1973 tarihinde Mısır ve Suriye askeri kuvvetlerinin İsrail’e karşı sürpriz bir şekilde saldırıya geçmesiyle birlikte başlayan ve 27 Ekim 1973 tarihinde sağlanan ateşkes neticesinde sona eren Yom Kippur savaşının ardından, 26-28 Kasım 1973 tarihinde Arap Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OAPEC) üyeleri Cezayir’de bir toplantı düzenlemişlerdir. Düzenlenen bu toplantıda söz konusu örgütün üyeleri, İsrail’i destekleyen tüm ülkelere petrol ambargosu uygulanmasını kararlaştırmışlar ve bu kararı toplantının hemen ardından İsrail yanlısı olan ülkelere bildirilmişlerdir. Bu kararın İsrail destekçisi ülkelere bildirilmesini takiben petrole bağımlı olan gelişmiş ülkeler bir anda büyük bir ekonomik krizin içerisine sürüklenmişlerdir. Gelişmiş ülkelerin karşı karşıya kaldığı bu kriz, ilerleyen süreçte küresel düzeyde hissedilen geniş kapsamlı bir iktisadi bunalımın meydana gelmesine yol açmıştır. Ortaya çıkan küresel ekonomik bunalımının kendisine yönelik olumsuz etkilerini en aza indirmek isteyen Türkiye, bu süreçte Arap ülkeleriyle daha yakın ilişkiler içerisinde olmaya yönelik bir dış politik izlemiştir. Bu çalışma, 1973 Petrol Krizi sırasında Türkiye’nin izlediği dış politikayı, uluslararası ilişkiler literatürü içerisinde özel bir öneme sahip olan ulusal çıkar kavramı çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography