Academic literature on the topic 'Två och flerspråkiga barn'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Två och flerspråkiga barn.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Två och flerspråkiga barn"

1

Lagerlöf, Pernilla, and Cecilia Wallerstedt. "Förskollärares perspektiv på musikundervisningens utmaningar för de yngsta barnen i förskolan." BARN - Forskning om barn og barndom i Norden 36, no. 3-4 (January 8, 2019): 59–78. http://dx.doi.org/10.5324/barn.v36i3-4.2897.

Full text
Abstract:
Enligt den svenska förskolans undervisande uppdrag ska alla barn få möjlighet att utveckla sin skapande förmåga. Forskning visar dock att förskollärare ofta känner sig osäkra på estetiska uttrycksformer, särskilt musik, och som följd undviker de att sjunga och spela med barn. Musik har samtidigt fått ett allt mindre utrymme i förskollärarutbildningen. I studien adresseras frågan vad ett musikundervisande arbete i förskolan innebär och vilka utmaningar förskollärare talar om i relation till arbetet med målstyrd undervisning i musik med förskolans yngsta barn. Studien är genomförd inom ramen för ett utvecklingsprojekt i samverkan med tre förskolor med 1–2-åriga barn. I projektet har fokusgruppssamtal med förskollärarna genomförts och detta har analyserats utifrån ett diskurspsykologiskt angreppssätt. Två tolkningsrepertoarer framträder i materialet: musik som känsla och musik som ämne, där förskollärarrollerna skiljer sig åt. En slutsats är att ett ämnesadekvat språk är viktigt för möjliggörandet av undervisningsuppdraget. Här befinns lärarutbildningen spela en central roll.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Bergnehr, Disa. "Barnperspektiv, barns perspektiv och barns aktörskap – en begreppsdiskussion." Nordisk tidsskrift for pedagogikk og kritikk 5 (2019): 49. http://dx.doi.org/10.23865/ntpk.v5.1373.

Full text
Abstract:
Denna artikel diskuterar hur begreppen barnperspektiv och barns perspektiv definieras i nordisk forskning, och hur barns aktörskap framkommer i dessa texter. Tillämpningen av närliggande begrepp, som barns röster, inflytande och kompetens, belyses också. Artikelns utgångspunkt är att barnet föds som aktör: Barn, liksom vuxna, påverkar ständigt andra, direkt genom sina handlingar och indirekt som kroppar som befinner sig i andras närvaro eller tanke. Barn, liksom vuxna, är kompetenta och handlingskraftiga likaväl som sårbara och beroende av sina relationer. Artikeln lyfter fram vikten av att studera barns påverkan på vuxna och samhället som ett betydelsefullt kunskapstillskott. Den visar att forskningstexter som definierar begreppen barnperspektiv och barns perspektiv ofta positionerar barn som passiva, och som helt beroende av vuxenvärldens tolkningar och förståelse. Barns aktörskap belyses i mindre grad. Artikeln ger förslaget att barns aktörskap analyseras som två delar: barns inflytande och barns påverkan. Barns inflytande används för att undersöka barns reella inflytande på beslut och handlingar i sociala situationer, och barns påverkan för att studera barns direkta och indirekta påverkan på andra och den värld som omger dem.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Cardell, David. "Barns ledarskap." BARN - Forskning om barn og barndom i Norden 36, no. 1 (June 15, 2018): 23–39. http://dx.doi.org/10.5324/barn.v36i1.2568.

Full text
Abstract:
Denna artikel behandlar barns ledarskap. Syftet är att uppmärksamma relationer mellan barn och ledarskap och att vidga vokabulären kring barns ledarskap. Inledningsvis behandlas betydelser av barns ledarskap utifrån forskning som fokuserat på förekomsten av informellt ledarskap inom institutioner som förskola och skola. Här noteras att forskningen ger en begränsad förståelse av barns ledarskap och detta aktualiserar behov av teoretiskt utvecklande studier på området. Föreliggande artikel introducerar variationsrika exempel på barns ledarskap och därigenom öppnas möjligheter till att förstå fenomenet som ett aktuellt, svårgripbart och omtvistat fenomen. I artikeln uppmärksammas betydelser av formellt ledarskap inom idrottsorganisationer jämte populärkulturens Baby-bossen och Tonårsbossen. Dessa exempel låter utkristallisera två typer av ledarskap, det ekonomiska respektive det demokratiska. Artikeln aktualiserar avslutningsvis möjligheter till en empiriskt grundad förståelse som låter oss teoretisera barns ledarskap och ledarskap-för-barn i olika sammanhang utifrån diskussioner om agency inom barndomssociologin.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Stolare, Martin. "På tal om historieundervisning: Perspektiv på undervisning i historia på mellanstadiet." Acta Didactica Norge 8, no. 1 (September 4, 2014): 9. http://dx.doi.org/10.5617/adno.1101.

Full text
Abstract:
I denna artikel undersöks historieundervisning för yngre barn, årskurserna 4-6, i den svenska grundskolan. Vad är det för historieämne som framträder och hur kan relationen mellan delarna i en historisk praktik förstås? Historie-undervisningen för dessa delar av grundskolan har i mindre utsträckning uppmärksammats av den nordiska historiedidaktiska forskningen. Det huvud-sakliga empiriska underlaget utgörs här av semistrukturerade intervjuer med fem lärare. Utgångspunkten för analysen blir således lärarnas tal om under-visningen. Analysen genomförs med hjälp av en disciplinärt förankrad historie¬didaktisk analysram. Den består av tre delar: 1. Historiska narrativ, 2. Strukturerande idéer och begrepp samt 3. Strategiska praktiker. Under-sökningen visar att undervisningen i stor utsträckning orienterar kring ett nationellt inriktat historiskt narrativ. Mindre fokus hamnar på de två övriga delarna, strukturerande idéer och begrepp samt strategiska praktiker. Och när väl dessa delar behandlas görs det inte i relation till det historiska narrativet. Tidigare forskning har visat att historieundervisningens tyngdpunkt i de nordiska länderna, men också internationellt, tenderar att ligga på historiska narrativ. Under senare år har också framkommit att det historiska narrativet för till exempel den svenska gymnasieskolan innehåller framträdande inter-nationella perspektiv. Så är alltså inte fallet för årskurserna 4-6, där narrativet fortfarande har nationens födelse och utveckling som en central tematik. Antyder det att man kan tala om två lite olika historieämnen i ungdomsskolan?
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Harju, Anne, and Bodil Rasmusson. "Stadsbarndom: om barns erfarenheter av platser i staden." BARN - Forskning om barn og barndom i Norden 31, no. 2 (August 10, 2020). http://dx.doi.org/10.5324/barn.v31i2.3724.

Full text
Abstract:
Artikeln presenterar två kvalitativa studier som fokuserat barns användning av och relation till platserutomhus utifrån barns perspektiv. Studierna genomfördes vid olika tidpunkter, i mitten av 1990-taletoch under åren 2008–2009, med barn i ungefär samma åldrar (9–11 år), med liknande metoder och isnarlika typer av bostadsmiljöer, men i två olika svenska städer. Teoretiska utgångspunkter hämtasfrån barndomssociologin samt barndomsgeografins definitioner av begreppen rum och plats. Syftet äratt undersöka betydelsen av platser utomhus för barn i de båda studierna utifrån frågorna: hur använder och resonerar barn om platser i sin boendemiljö, och vilka likheter och skillnader finns? Gemensamanalys av centrala delar av empirin från de båda studierna visar på stor överensstämmelse mellan resultaten liksom med annan tidigare forskning. Utomhusmiljön representerar viktiga värden i barns vardagsliv, i deras meningsskapande och identitetsarbete oberoende barndomens föränderlighet och avden tidsrymd som förflutit mellan studierna.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Hagquist, Curt, and Bengt Starrin. "Barns hälsa och föräldrars arbetslöshet." Socialvetenskaplig tidskrift 1, no. 4 (January 15, 2016). http://dx.doi.org/10.3384/svt.1994.1.4.3046.

Full text
Abstract:
Hur foräldrars arbetslöshet påverkar barns hälsa är en angelägen fråga att belysa - särskilt i en tid med hög arbetslöshet och när många fältrapporter kommer om att allt fler barn mår dåligt. Utifrån två bredare studier redovisas i artikeln resultat över sambandet mellan föräldrars sysselsättningssituation och barns hälsa.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Anna-Karin, Westman. "Förskollärares barnsyn kan motverka eller förstärka könsstereotyper." ATENA Didaktik, September 3, 2020. http://dx.doi.org/10.3384/atena.2020.3255.

Full text
Abstract:
Vuxnas syn på feminitet och maskulinitet påverkar hur de bemöter barn. I en studie undersökte forskare hur förskollärarstudenter resonerade om situationer där barn intresserade sig för naturvetenskap. Resultaten visar på två huvudsakliga synsätt: att barns intressen kan utvecklas oberoende av kön, respektive att könsstereotypa beteende är medfödda.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Zetterqvist Nelson, Karin. "Att vara pappa i homofamiljer – berättelser om barn, mammor och familjeliv." Socialvetenskaplig tidskrift 13, no. 1 (March 31, 2016). http://dx.doi.org/10.3384/svt.2006.13.1.2608.

Full text
Abstract:
Den här artikeln handlar om faderskapets betydelse och utformning i planerade homosexuella familjer, s.k. regnbågsfamiljer. Två skilda sätt att tala om rollen som pappa har kunnat urskiljas. I båda sätten bryter man mot den heteronormativitet som genomsyrar familje- och föräldradiskurser, där föräldraskap ses som en konsekvens av heterosexuell tvåsamhet. Vad som skiljer dem åt är i vad mån man utmanar den genusordning som reglerar synen på kvinnligt och manligt i relation till föräldraskap.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Odenbring, Ylva. "Kön, sexualitet och klass i bilderboken." BARN - Forskning om barn og barndom i Norden 33, no. 1 (February 18, 2020). http://dx.doi.org/10.5324/barn.v33i1.3437.

Full text
Abstract:
De senaste två decennierna har barnböcker med karaktärer som bryter mot gängse normer blivit alltvanligare inom svensk barnlitteratur. Barns vardag porträtteras på ett allt mer mångfacetterat sätt.Mot bakgrund av detta är fokus i föreliggande artikel att studera hur intersektionella aspekter av kön,sexualitet och klass porträtteras och konstrueras i Pija Lindenbaums bilderbok Lill-Zlatan och morbrorraring. I analyserna framträder fyra dominerande teman: pojkflickan, respektabel homosexualitet, marginaliserad maskulinitet samt m askulint sportideal. Trots Lindenbaums progressiva perspektiv därförfattarens utgångspunkt säkert varit att skapa en bättre morgondag och goda förbilder för barn, visaranalyserna att författaren porträtterar huvudpersonerna utifrån normativa föreställningar om kön,sexualitet och klass.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Lundby, Erika. "Vänskap för pengar? Barns syn på konsumtion, i tre skilda bostadsområden." BARN - Forskning om barn og barndom i Norden 32, no. 1 (March 3, 2020). http://dx.doi.org/10.5324/barn.v32i1.3469.

Full text
Abstract:
Konsumtion utgör ett betydande inslag i barns vardagsliv. Samtidigt präglas Sverige av en ekonomiskoch rumslig klyfta, vilket medför att det finns avsevärda skillnader i barns möjligheter att konsumera.Den här artikeln undersöker därför vilka föreställningar barn, i skilda uppväxtmiljöer, har kring viktenav konsumtion i deras gemenskaper med jämnåriga. Resultatet bygger på gruppintervjuer med 49 nioåriga barn, från tre olika skolor i en medelstor svensk stad, vilken präglas av en stark socioekonomisksegregering. Två huvudsakliga resultat kan återfinnas i empirin. Dels tycks det finnas en övergripandesyn på konsumtion och pengar som delades av de flesta barn från samtliga tre skolor. Men samtidigtfinns också indikationer på vissa skillnader mellan de tre grupperna.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Två och flerspråkiga barn"

1

Bengtsson, Louise, and Pia Sjölund. "Fonologi och rättskrivning hos flerspråkiga barn i årskurs två." Thesis, Linköping University, Speech and Language Pathology, 2010. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-57685.

Full text
Abstract:

För att kunna läsa och skriva behöver barn både kunna diskriminera mellan olika fonem och sätta ihop dessa till en helhet i enlighet med målspråkets regler. Då olika språk har olika språktypologier var det ena syftet att jämföra hur fonologisk produktion och skrivning av svenska språket kunde skilja sig hos barn i årskurs två med arabiska och somaliska som modersmål med en svensk kontrollgrupp som hade svenska som modersmål. Det andra syftet var att undersöka samband kunde finnas mellan fonologi och rättskrivning. Ett expressivt fonologiskt test samt ett rättskrivningstest bestående av nonsensord användes. Resultatet visade att de flerspråkiga grupperna skilde sig från den svenska gruppen beträffande rättskrivning. Jämförelsen mellan resultatet av det expressiva fonologiska testet och resultatet av rättskrivningstestet visade inget samband. Däremot indikerade typen av rättskrivningsfel att de skulle kunna ha fonologiska orsaker.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Horn, Johansson Katrine, and Sabina Peco. "Mångfald i förskolan : Pedagogers arbete med två- och flerspråkiga barn." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap, PPI, 2011. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-17116.

Full text
Abstract:
Syftet med studien var att skapa en större förståelse för hur pedagoger arbetar med flerspråkiga barn i förskolan. Fokus lades på förskolor som befann sig i områden där mångfalden var stor bland barnen. Det vi ville undersöka var hur pedagoger upplever att de bemöter och arbetar med flerspråkiga barn. I denna studie användes kvalitativa intervjuer som undersökningsinstrument med nio pedagoger. Informanterna beskrev att de använder sig av olika metoder för att stimulera barnens språkutveckling. Konkreta föremål tillsammans med språket är av stor betydelse när det kommer till att arbeta med barn vars språk inte är tillräckligt utvecklat. Förskolor arbetade mycket med sagor, rim, ramsor, musik samt språkpåsar. I förskolorna var det inte vanligt med modersmålspedagoger detta då resurser inte alltid fanns. Det var dock vissa förskolor som hade pedagoger som behärskade olika språk. Pedagogerna i studien menar att en god grund på sitt modersmål är av stor vikt för att skapa goda förutsättningar för att lära sig ett nytt språk.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Azad, Slewa Roua, and Ahmed Amina. "Förskollärares förhållningssätt gentemot flerspråkiga barn : En studie om förskollärarnas syn och arbetssätt gentemot flerspråkiga barns språkutveckling i två olika förskolor." Thesis, Uppsala universitet, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, 2014. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-243473.

Full text
Abstract:
De senaste åren har det blivit ökade krav på förskollärare utifrån förskolans styrdokument att förhålla sig och arbeta med flerspråkiga barns språkutveckling och lärande. Samtidigt visa intresse och engagemang för deras kultur och identitet. Examensarbetet syftar till att undersöka och analysera hur förskollärare förhåller sig gentemot flerspråkiga barns språkutveckling i förskolan. Studien grundar sig på den sociokulturella teorin där det läggs vikt på interaktion och kommunikation i lärandet. För att undersöka forskningsområdet kommer följande frågeställningar att behandlas: Hur definierar förskole pedagogerna flerspråkighet? Hur beskriver pedagogerna flerspråkiga barns språkutveckling? Vilken syn på flerspråkiga barn uttrycker förskollärare? Hur beskriver pedagogerna arbetet med flerspråkiga barns språkutveckling? Hur ska förhållningssätt se ut för flerspråkiga barns språkutveckling enligt förskollärare? Vilka problem och hinder beskriver förskollärare? Vilka åtgärder kan tillämpas för en bättre verksamhet? I undersökningen valde vi att använda kvalitativa intervjuer för att besvara våra frågeställningar. Sex förskollärare på två olika förskolor intervjuades individuellt för att bilda uppfattningar av deras perspektiv. Intervjuerna spelades in med en diktafon och transkriberades för att kunna fånga upp det centrala i studien. Studien visade ett centralt resultat där alla intervjuade förskollärare hade en positiv syn på flerspråkighet och att de flerspråkiga barnen ansågs berika verksamheterna. I studien framkom det en av förskollärarnas uppfattning kring förhållningsätt och arbetssätt där av, visa intresse för flerspråkiga barn, samt synliggöra flerspråkiga barns kulturer i verksamheten och ta in deras olikheter in i sin undervisning. Ett ytterligare centralt resultat i studien visade att genom interaktion och kommunikation till flerspråkiga barn där verbalt och icke verbalt språk, som talsituationer och skriftspråk främjar barnens språkutveckling.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Bogren, Kajsa, and Miriam Jarbo. "Flerspråkiga barn- framtidens vinnare? - en kvalitativ undersökning med fyra pedagoger och två rektorer kring modersmålets förekomst på två förskolor." Thesis, Kristianstad University College, School of Teacher Education, 2007. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hkr:diva-4704.

Full text
Abstract:

Varje barn som har ett annat modersmål än svenska ska få möjlighet att utveckla sin kulturella identitet samt sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt modersmål (Skolverket 2005). Med utgångspunkt från läroplanens uppdrag (Lpfö 98) undersöks genom en kvalitativ studie hur barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla sitt modersmål i förskolan och i vilken utsträckning det sker på två förskolor. För att få insikt i hur och varför verksamheten bedrivs som den gör på förskolorna belyses även informanternas syn på betydelsen av att barn får utveckla sitt modersmål. Studiens undersökning visar att de angivna mål enligt Lpfö 98 inte uppnås för de barn som inte får modersmålsstöd från modersmålslärare på de berörda förskolorna. En av förskolorna erbjuder inte överhuvudtaget barnen modersmålsstöd från modersmålslärare medan den andra förskolan erbjuder stöd för de barn som har arabiska, albanska, kurdiska och bosniska som modersmål. Såväl informanternas svar som litteraturgenomgången visar på att modersmålets existens i förskolan styrs av kommunens resursfördelning. Samtliga informanter anser att modersmålets huvudsyfte är att hjälpa barnet med språkutvecklingen i det svenska språket och informanterna på en av förskolorna anger att modersmålet även har en emotionell betydelse som länk till familj och släkt.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Tiverman, Margareta, and Sofia Harju. "ATT LÄRA UT SVENSKA TILL BARN MED ANNAT MODERSMÅL : En kvalitativ studie om hur pedagoger lär två och flerspråkiga barn svenska." Thesis, Högskolan i Skövde, Institutionen för hälsa och lärande, 2014. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:his:diva-8913.

Full text
Abstract:
Syftet med studien är att undersöka hur pedagoger inom förskolans verksamhet arbetar med inlärning av det svenska språket hos barn med annat modersmål än svenska. Med inlärning menar vi att barn aktivt och medvetet tillägnar sig något nytt som de inte har kunskap om sedan tidigare. Studien genomförs med fokus på agerande i samlingar samt intervjuer av pedagoger. Vår teoretiska förankring utgår från det sociokulturella perspektivet eftersom vi har undersökt olika samspel och ageranden samt pedagogers medvetenhet vid språkinlärning. I resultatet har vi kunnat se att tydlig kommunikation, konkritisering av språket och repetition som undervisnings form har stor betydelse för inlärning av det svenska språket. Vi undersökte också om det fanns någon medveten strategi för inlärning av det svenska språket på förskolorna. Utifrån resultatet uppmärksammade vi att de flesta pedagoger arbetar efter strategier som de inte är medvetna om. Pedagogerna anser att de kommer långt med erfarenheten som de fått genom att arbeta med barn med annat modersmål. De flesta av pedagogerna som deltog i studien anser inte heller att det krävs någon speciell kunskap för att arbeta med två och flerspråkiga barn.
The purpose of the study is to examine how an educator within preschool is working in order to learn out the Swedish language to children with a mother tongue other than Swedish. By learning we mean that children actively and consciously appropriate themselves something new that they do not have knowledge of since before. The study is conducted with a focus on interactions in gatherings, and interviews with educators. Our theoretical support is based on a sociocultural perspective since we have examined different interactions as well as teachers' awareness at language learning. In the result, we have been able to see that clear communication, concretization of the language and repetition as a form of education has got a big significant impact in the learning of the Swedish language. We also investigated whether there were any deliberate strategies for teaching the Swedish language in preschools. Based on the results we alerted that most educators working for strategies that they are not aware of. The teachers believe that they are going far with the experience they have gained through working with children with a mother tongue. Most of the teachers who participated in the study does not consider that it requires no special knowledge to work with two and multilingual children.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Sadaf, Shazia. "Två- och flerspråkighet på förskolan : En kvalitativ studie om förskollärarnas förhållningssätt, betydelse av deras språkliga bakgrund och deras praktiska insatser kring språkutveckling hos två-och flerspråkiga barn." Thesis, Södertörns högskola, Lärarutbildningen, 2013. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-21237.

Full text
Abstract:
Bilingualism and multilingualism have always existed in Sweden. Preschool teachers must provide a stimulating pedagogical environment adapted to bilingual children. The purpose of this examination is to study the perspective of the preschool teachers and their knowledge regarding bilingual and multilingual children. Their knowledge will be examined related to their language experiences. I hope to find similarities and dissimilarities in the preschool teachers’ opinions concerning teaching and learning what they actually do when they are teaching. My study is based on qualitative method, based on interviews and repeated observations. My study is based on interviews with four preschool teachers from different preschools. The information given in the interviews has been analyzed using socio-cultural and social constructivist theories and previous research. My conclusion is that the preschool teacher’s attitude towards children’s bilingualism and multilingualism is based on a positive perspective rather than a negative perspective regarding the importance of mother tongue and identity as well as ethics. Preschool teachers with foreign background and with Swedish background had similar thoughts. At the same time, they seem to have a critical perspective concerning bilingual children’s learning process in Swedish. In many cases these preschool teachers consider bilingual and multilingual children’s cultural and social habits a hindrance in learning the Swedish language. But at the same time, as preschool teachers, they are aware of the importance in learning at least a few words in the bilingual children’s language.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Mahan, Constance. "Barn ska känna glädje av att de är tvåspråkiga : Pedagogers möte och arbete tillsammans med två- flerspråkiga elever i skolan." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap, PPI, 2010. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-16847.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Larsson, Caroline. "Flerspråkiga barn i förskolan : En kvalitativ studie om flerspråkiga barn och pedagogers förhållningssätt." Thesis, Högskolan Väst, Avd för utbildningsvetenskap och språk, 2015. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hv:diva-8337.

Full text
Abstract:
Bakgrund: Bakgrunden till den här studien är att det svenska samhället idag ses som ett mångkulturellt samhälle då det svenska samhället består av etniskt födda svenskar, svenskfödda med annat modersmål och utlandsfödda personer med annat modersmål. I takt med att Sverige ändras till ett mångkulturellt samhälle så ändras även barngrupperna i förskolan till att bli mångkulturella och bestå av flerspråkiga barn som har annat modersmål än svenska. Det medför att pedagogerna behöver ha kunskap om hur de ska arbeta med inlärning av det svenska språket och ge möjlighet till delaktighet och deltagande för flerspråkiga barn. Pedagogerna behöver även uppmärksamma deras förhållningssätt så att förhållningssättet passar ihop med mångkulturellhet. Syfte: Studiens syfte är att fördjupa kunskapen om flerspråkiga barn i förskolan gällande deras språkinlärning, delaktighet och deltagande och på vilket sätt pedagogers förhållningssätt har betydelse i arbetet med flerspråkiga barn. Metod: Arbetet bygger på kvalitativa studier med utgångspunkt i observationer på fyra mångkulturella förskolor och intervjuer med sex verksamma pedagoger. Resultat: Resultatet har analyserats utifrån tre olika begrepp, dessa begrepp är språk, kommunikation och interaktion. Studiens resultat är att pedagogerna anser att de inte har någon specifik arbetsmetod gällande inlärning av det svenska språket, dock nämner de olika arbetssätt som de använder. Både pedagoger och barn kan skapa möjligheter till delaktighet och deltagande genom exempelvis att pedagogerna bjuder in barnen till att bli delaktiga eller att barnen använder sitt kroppsspråk till att skapa möjligheter. Pedagogers syn på flerspråkiga barn ser olika ut men det är väsentligt att pedagogerna utvärderar sitt förhållningssätt.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Kristine, Kara, and Anna Karlsson. ""Vi kan ju bara stötta i svenskan" : En intervjustudie av två förskollärares, två modersmålslärares och två förskolechefers uppfattningar angående modersmålstöd." Thesis, Högskolan i Jönköping, Högskolan för lärande och kommunikation, 2013. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-21446.

Full text
Abstract:
Alla barn har i förskolan rätt att utveckla sitt modersmål. I denna studie utgör fenomenet modersmålsstöd fallet, vilket undersökts utifrån: Syftet med studien är att undersöka hur två förskollärare, två modersmålslärare och två förskolechefer uppfattar modersmålsstöd. Vilket görs utifrån följande frågor: Vilken betydelse ges modersmålstöd för flerspråkiga barn, enligt respondenternas be-skrivning? Hur organiseras modersmålsstöd enligt respondenternas beskrivning? Fallstudien är av kvalitativ art och inspireras av fenomenografin. Valet av datainsamlingsmetod är intervjuer, som genomfördes med två förskollärare, två modersmålslärare och två förskolechefer som alla arbetar inom förskoleverksamheter där majoriteten av barnen är flerspråkiga. Materialet analyserades vilket resulterade i fem uppfattningar som presenteras som beskrivningskategorier. Uppfattningarna som framkom gällande modersmålstödets betydelse är: Ges stor betydelse och Ges underordnad betydelse. Uppfattningarna som framkom gällande modersmålsstödets organisering är: Integreras i förskolans ordinarie verksamhet, Styrs centralt och Med hjälp av föräldrarna. Resultatet visar att modersmålsstöd ges underordnad betydelse i förhållande till svenska språket. Respondenterna visar samtidigt på en medvetenhet gällande modersmålsstödets betydelse för flerspråkiga barns språkutveckling, identitetsutveckling samt tillhörighet både i förskolan och i hemmets kultur, samt att modersmålsstöd organiseras på olika sätt.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Reventa, Cristina, and Veera Dittrich. "Flerspråkiga barn och språkutveckling i förskolan." Thesis, Malmö högskola, Lärarutbildningen (LUT), 2011. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mau:diva-33064.

Full text
Abstract:
Vår studie handlar om hur pedagoger arbetar på ett språkutvecklande sätt med barn som har flera språk. Syften med studien är att undersöka vilka metoder de intervjuade pedagoger använder för att stimulera språkutvecklingen hos barn med ett annat modersmål än svenska. Samtidigt vill vi ta reda på hur barnets kultur och modersmål integreras i förskolans verksamhet. Vi har utgått från en kvalitativ metod och har valt att intervjua 13 pedagoger som arbetar i tre olika kommuner i Sverige. Intervjupedagogerna anser att barnens språkutveckling stimuleras genom att arbeta medvetet med språket i alla rutinsituationer. De hävdar att det är viktigt att utgå ifrån barnens förförståelse och gamla erfarenheter och att barnen behöver utveckla sitt modersmål parallellt med svenska. Pedagogerna anser att det viktigaste är att alla barn bemöts med respekt och nyfikenhet för att de ska känna sig välkomna och trygga på förskolan. Resultatet visar också hur viktigt det är att ha en bra kommunikation och ett bra samarbete med föräldrarna som spelar en stor roll i barnens utveckling.
Our study is about how teachers are working in a language developing way with children who have multiple languages. Aims of the study is to examine what methods they interviewed teachers use to stimulate language development in children with a mother tongue other than Swedish. At the same time, we want to find out how the child's culture and language integrated into the preschool. We have used a qualitative approach and have chosen to interview 13 teachers working in three different municipalities in Sweden. Interview Educators believe that children's language development is stimulated by working consciously with language in all routine situations. They argue that it is important to build upon children's understanding and previous experience and that children need to develop their native language alongside Swedish. Educators believe that the most important thing is that all children are treated with respect and curiosity for them to feel welcome and safe at the preschool. The result also shows how important it is to have good communication and good cooperation with parents who play a major role in their children's development.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Två och flerspråkiga barn"

1

Kultti, Anne. Flerspråkiga barn i förskolan: Villkor för deltagande och lärande. Göteborg: Göteborgs universitet, Acta universitatis Gothoburgensis, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography