To see the other types of publications on this topic, follow the link: Uçucu Kül.

Journal articles on the topic 'Uçucu Kül'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Uçucu Kül.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

SARAN, Onur, and Atila DEMİRÖZ. "Investigation of Basalt Fiber and Fly Ash Use in Soil Stabilization." Konya Journal of Engineering Sciences 10, no. 2 (2022): 495–511. http://dx.doi.org/10.36306/konjes.1103582.

Full text
Abstract:
Killer plastik davranış gösteren, yüksek su içeriklerinde dayanımları önemli ölçüde azalan ve yüksek miktarda oturma yapabilen zeminlerdir. Bu zeminler üzerinde inşaat yapılabilmesi için zeminin mühendislik özelliklerinin geliştirilmesi gerekir. Kil zeminlerin mühendislik özellikleri; çimento, kireç, uçucu kül vb. kimyasal katkılarla geliştirilebilmektedir. Ayrıca, son yıllarda fiberlerin zemin iyileştirmesinde kullanımına yönelik çalışmaların sayısı artmaktadır. Çalışmada, bazalt fiber ve uçucu kül katkılarının problemli zeminlerin dayanım ve geçirimlilik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla bazalt fiber uzunluğu (6-24 mm), bazalt fiber yüzdesi (%0-1.5), kür süresi (1-56 gün) ve uçucu kül yüzdesi (%0-15) değişken olarak seçilmiştir. Taguchi yöntemine özgü 4 parametreli ve 4 seviyeli L16 tasarım tablosu kullanılarak deneysel çalışmalar yapılmıştır. Optimum su muhtevası ve maksimum yoğunluk değerlerinde hazırlanan numuneler üzerinde serbest basınç, yarmada çekme ve permeabilite deneyleri yapılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, serbest basınç ve yarmada çekme deneyleri için optimum parametreler; 18 mm bazalt fiber uzunluğu, %1 bazalt fiber, %10 uçucu kül ve 56 gün kür süresi olarak elde edilmiştir. Bazalt fiber uzunluğu ve içeriğinin artması ile permeabilite katsayısı yükselmiştir. Ancak uçucu kül yüzdesinin artmasıyla permeabilite katsayı azalmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Yazıcı, Mehmet Fatih, Mehmet Fahri Saraç, Çağla Aydın, Melce Begüm Polat, Can Mustafa Çalık, and Caner Özen. "UÇUCU KÜL VE GUAR SAKIZI İLE STABİLİZE EDİLMİŞ BİR KİL ZEMİNİN MUKAVEMET ÖZELLİKLERİNİN TAGUCHİ TEKNİĞİ KULLANILARAK DEĞERLENDİRİLMESİ." Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 28, no. 1 (2025): 89–103. https://doi.org/10.17780/ksujes.1519704.

Full text
Abstract:
Geoteknik mühendisliğinde problemli zeminlerin iyileştirilmesinde araştırmacılar uzun yıllardır çimento ve kireç gibi geleneksel kimyasal katkıları yaygın bir şekilde kullanmaktadırlar. Bu malzemelerin zemin stabilizasyonunda sağladığı faydaların yani sıra çevresel açıdan getirdiği zararlar göz ardı edilemeyecek seviyelerdedir. Bu sebeple araştırmacılar yıllardır farklı stabilizasyon malzemeleri ile laboratuvar ve arazi şartlarında deneyler yaparak çevre, sürdürülebilirlik, ekonomiklik ve sağladığı diğer faydalar açısından en iyiye ulaşabilmenin çabasını vermektedirler. Bu çalışma, yukarıda bahsi geçen amaca ulaşabilmek için mükemmel puzolanik özelliklere sahip bir atık olan uçucu kül ile çevre dostu ve sürdürülebilirlik açısından son zamanlarda geoteknik araştırmacıların gözdesi olan guar sakızının bir kil zeminin mukavemet özellikleri üzerindeki birlikte etkilerini değerlendirmiştir. Zaman, emek ve maliyet açısından tasarruf ederek deneysel sürecin yürütülebilmesi için Taguchi deney tasarım yönteminden istifade edilmiştir. Sonuç olarak uçucu kül ve biyopolimer ilavesi ile doğal zeminin serbest basınç mukavemetinin 6,5, sekant elastisite modülünün ise 20,4 kata kadar artış gösterdiği görülmüştür. Elde edilen sonuçlar sadece uçucu kül ve sadece kireçle stabilize edilmiş numunelerin mukavemet özellikleri ile karşılaştırılmış ve kil zemine uçucu kül ile guar sakızı ilave etmenin çok daha yüksek mukavemet artışları verdiği gözlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Yel, Hüsnü. "Çimentolu yongalevhaların fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine silis dumanı ve uçucu külün sinerjik etkisi." Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi 11, no. 1 (2025): 85–91. https://doi.org/10.53516/ajfr.1643332.

Full text
Abstract:
Giriş ve Hedefler Bu çalışmada; çimento üretimi kaynaklı sera gazı emisyonunun azaltılması, enerji tasarrufunun arttırılması, doğal kaynakların korunması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla bir endüstri yan ürünü olan silis dumanı ve uçucu külün çimentolu yongalevha üretiminde çimentoya ikame olarak birlikte kullanılabilirliği araştırılmıştır. Yöntemler Bu amaçla, Portland çimentosuna ikame olarak farklı oranlarda silis dumanı (%2,5, %5, %7,5, %10 ve %12,5) ve uçucu kül (%2,5, %5, %7,5, %10 ve %12,5) karışımları kullanılarak, 1200 kg/m3 hedef yoğunluk, 1/2,5 odun-çimento oranı, 450 mm x 450 mm x 10 mm boyutunda tek tabakalı çimentolu yongalevhalar üretilmiştir. 28 gün kürleme işleminden sonra çimentolu yongalevhalar; yoğunluk, rutubet, su alma, kalınlık artımı, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, vida tutma direnci ve yüzeye dik çekme direnci testlerine tabi tutulmuştur. Elde edilen verilerin istatistik analizi yapılarak standart değerlerle karşılaştırılmıştır. Bulgular Silis dumanı-uçucu kül kullanımı arttıkça levhaların su alma ve kalınlık artımı değerleri de artmıştır. Silis dumanı-uçucu kül karışımı levhaların yoğunluğunu artırırken rutubet değerini düşürmüştür. Silis dumanı-uçucu kül kullanımı artıkça, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü ve vida tutma direnci değerlerinde önce düşüş daha sonra bir artış gerçekleşmiştir. Çimentoya %15 oranına kadar silis dumanı-uçucu kül ikamesi yüzeye dik çekme direnci değerinde istatistiksel olarak bir önemli bir düşüşe neden olmamıştır. Sonuç Direnç değerlerinde az da olsa düşüşler gerçekleşse de tüm levha grupları TS EN 634-2 standardındaki değerleri (kalınlık artımı hariç) karşılamaktadır. Bu nedenle, çimentoya ikame olarak %25 oranına kadar silis dumanı (%12,5)-uçucu kül (%12,5) karışımı kullanılarak yapısal kullanım amaçlı çimentolu yongalevhaların üretilebileceği sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

TURGUT, Paki, Feridun DEMİR, and Kazım TÜRK. "Production of Self-Compacted High Strength Brick Material without Portland Cement." Deu Muhendislik Fakultesi Fen ve Muhendislik 24, no. 72 (2022): 703–16. http://dx.doi.org/10.21205/deufmd.2022247202.

Full text
Abstract:
Bağlayıcılık özelliğine sahip olan bazı uçucu küller ilgili standartları sağlamadığından beton sektöründe kullanılmamaktadır. Atık depolama alanlarına gönderilen bu tür uçucu küller toprağa ve yeraltı sularına zarar vermektedir. Kangal Termik Güç Tesisi uçucu külü de beton sektöründe kullanılmamakta ve atık depolama alanına gönderilmektedir. Bu çalışmada, Kangal Termik Güç Tesisi uçucu külü, atık cam tozu ve kireç kullanılarak, kendiliğinden yerleşen yüksek dayanımlı briket üretilmiştir. Ağırlıkça %66 uçucu kül, %7 kireç ve %27 atık cam tozuyla üretilen briketin 56 günlük basınç dayanımı 67,5 MPa olmuştur. Üretilen briketlerin birim ağırlık, su emme, kılcal su emme ve ısıl iletkenlik değerlerinin yanında mikro yapıları da incelenmiştir. Üretilen briketler ulusal ve uluslararası standartlarda verilen sınır değerlerini sağlamıştır. Üretilen bu briketler kırsal kesimde yaşayan düşük gelirli insanların konut sorunun çözümüne yardımcı olabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

ASLAN TOPÇUOĞLU, Yasemin, and Zülfü GÜROCAK. "UÇUCU KÜL, SİLİS DUMANI VE TÜF İLE STABİLİZE EDİLMİŞ BENTONİTTE MEYDANA GELEN MOLEKÜLER DEĞİŞİMLERİN FOURİER DÖNÜŞÜMLÜ KIZILÖTESİ SPEKTROSKOPİSİ (FT-IR) YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ." Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 11, no. 1 (2023): 94–112. http://dx.doi.org/10.21923/jesd.1166834.

Full text
Abstract:
Kolay uygulanabilir ve ekonomik bir yöntem olması nedeniyle günümüzde çok fazla tercih edilen stabilizasyon, killi zemine eklenen katkı malzemesi ve zemin arasında oluşan puzolanik reaksiyonların bir sonucu olarak meydana gelmektedir. Oluşan puzolanik reaksiyonlar ise zeminde moleküler değişimlere neden olmaktadır. Bu değişimleri belirlemenin en yaygın yolu ise Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR) yöntemidir. Bu çalışmada, katkı malzemesi olarak uçucu kül ve silis dumanı ile asidik ve bazik tüfler kullanılarak hazırlanan ve 28 günlük kür uygulanan örneklerde FT-IR çalışmaları yapılmış ve stabilizasyon sonrası meydana gelen moleküler değişimler incelenmiştir. Analizler sonucunda bazik tüfün kullanıldığı örnekte, (Ca, Mg) CO3 gerilimiyle ilişkili olan 1431 cm-1’de yeni bir pik oluşmuştur. Uçucu külün kullanıldığı örnekte CaO oranı etkisiyle gelişen puzolanik reaksiyonlar sonucunda oluşan C-S-H ve C-A-S-H bileşikleri ile ilişkili 1416 cm-1 dalga sayısında oluşan yeni bir pik belirlenmiştir. Silis dumanı ve bazik tüfün birlikte kullanıldığı örnekte 1363 cm-1 ve 1431 cm-1 dalga sayılarında yeni pikler oluşmuştur ve bu pikler (Ca, Mg) CO3 gerilimiyle ilişkilidir. Asidik tüf ve uçucu külün kullanıldığı örnekte ise C-S-H ve C-A-S-H bileşikleri formunda kalsit oluşumu ile ilişkili 1363 cm-1 ve 1416 cm-1 dalga sayılarında iki yeni pik meydana gelmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre puzolanik reaksiyonların en iyi geliştiği örnekler %10 bazik tüf ve %10 silis dumanı ile %10 asidik tüf ve %10 uçucu kül katkılı örneklerdir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

TOTİÇ, Ermedin, Fatih GÖKTEPE, and Merve YAŞAR. "Uçucu kül katkısının killi zeminlerin mekanik özelliklerine etkisi." DÜMF Mühendislik Dergisi 10, no. 2 (2019): 769–78. http://dx.doi.org/10.24012/dumf.474528.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

EVCİN, Atilla, and Fazıl İlhan. "Uçucu Kül ve Borojipsin Yapı Malzemesi Olarak Değerlendirilmesi." JOURNAL OF CHARACTERIZATION 1, no. 1 (2023): 1–11. http://dx.doi.org/10.29228/jchar.67304.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

ATİŞ, Cengiz Duran, Okan KARAHAN, Cahit BİLİM, Fatih ÖZCAN, and Umur Korkut SEVİM. "SODYUM SÜLFAT İLE AKTİFLEŞTİRİLEN UÇUCU KÜL KATKILI HARÇLARIN ÖZELLİKLERİ." Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 5, no. 2 (2016): 117–23. http://dx.doi.org/10.28948/ngumuh.294964.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

SAYILGAN, Emine, and Kamuran KÜRKLÜ. "UÇUCU KÜL ÖRNEĞİNDEN DEMİR VE ALÜMİNYUM GİDERİMİNDE TAGUCHİ YAKLAŞIMI." Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering 23, no. 3 (2018): 133–42. http://dx.doi.org/10.17482/uumfd.431352.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

TOKLU, Kenan, Seyedrahim BAHARAVAR, and Osman ŞİMŞEK. "UÇUCU KÜL İÇEREN YÜKSEK PERFORMANSLI GÜÇLENDİRME HARCINDA NANO SİLİKATIN ETKİSİ." Selcuk University Journal of Engineering ,Science and Technology 5, no. 1 (2017): 38–46. http://dx.doi.org/10.15317/scitech.2017.68.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Bakkaloğlu, Esra, Selim Ceylan, and Yildiray Topcu. "Torf – Linyit Kömürü Karışımlarının Yanma Kinetiği ve Sinerjik Etkilerinin İncelenmesi." Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 14, no. 4 (2024): 1723–35. https://doi.org/10.31466/kfbd.1456644.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada Ladik Gölünden elde edilen torf ve Kütahya linyitinin birlikte yanma kinetiği ve sinerjik etkileri incelenmiştir. Torf, düşük kül içeriği, enerji değerine sahip olması aynı zamanda mevcut bulunduğu ekosistem üzerinde zamanla bir atık olması nedeniyle , linyit kömürü evlerde ve termik santrallerde yaygın olarak kullanılan, düşük ısıl değere sahip bir kömür olduğundan çalışmada kullanılmıştır. Deneysel çalışmalarda, 20:80, 40:60, 50:50 (20T:80K, 40T:60K, 50T:50K) oranlarında torf ve kömür karışımları oluşturulmuştur. Torf ve kömür ve karışımların kısmı ve elementel analizleri gerçekleştirilmiştir. Birlikte yanma deneyleri termogravimetrik analiz cihazı ile 10, 20, 30 ℃/dk ısıtma hızlarında, dinamik hava atmosferinde (50 mL/dk) farklı oranlarda (0:100, 20:80, 40:60, 50:50, 100:0) torf-kömür karışımları oda sıcaklığından 1000 ℃’ye kadar ısıtma gerçekleştirilmiştir. Dağılımlı Aktivasyon Enerji Modeli (DAEM) kullanılarak farklı ısıtma hızları için izodönüşümsel veriler elde edilmiştir. Torf, kömür 20T:80K, 40T:60K, 50T:50K karışımlarının aktivasyon enerjileri sırasıyla 96.82, 67.94, 36.22, 65.84, 51.16 kJ/mol olarak hesaplanmıştır. Tüm karışım oranlarında torf eklenmesiyle aktivasyon enerjisinin düştüğü görülmektedir. Karışımların yanma sonrasında sinerjik etkilerin belirlenebilmesi amacıyla uçucu madde kütle kayıpları incelenmiştir. Karışım oranları arasında sinerjik etkinin olduğu belirlenmiştir. 40T/60K karışımının uçucu madde miktarı diğer karışım oranlarına göre daha fazla çıkmıştır ve birlikte yanma işleminde daha az kül oluşturabilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Delikanlı, Niyazi Erdem, Betül Tuba Gemici, Fatma Seğmen, Emel Turan, Büşra Yaşa, and Handan Ucun Özel. "TEKSTİL ATIKSULARINDAKİ BOYARMADDENİN ADSORPSİYON YÖNTEMİ İLE GİDERİMİ." Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 12, no. 4 (2024): 717–23. https://doi.org/10.21923/jesd.1560545.

Full text
Abstract:
Tekstil endüstrisinde, özellikle kot üretiminde kullanılan indigo boyalarının giderimi, biyolojik arıtım yöntemleriyle zor olmaktadır. Bu boyalar, kimyasal yapıları nedeniyle biyolojik olarak zor parçalanır ve bu durum çevresel sorunlar yaratır. Bu nedenle, indigo boyalarının etkili bir şekilde giderilmesi için daha ekonomik ve verimli ileri arıtım yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Adsorpsiyon, düşük maliyetli, etkili ve çevre dostu bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Çalışmada, ceviz kabuğunun farklı konsantrasyonlardaki performansı detaylı olarak incelenmiştir. Ceviz kabuğunun 0.1 gr/L ile 5 gr/L arası konsantrasyonlarında en az %71 oranında renk giderimi sağladığı tespit edilmiştir. Uçucu kül ve ceviz kabuğu olmak üzere iki farklı adsorbent karşılaştırılmıştır. Yapılan analizlerde, ceviz kabuğunun %90, uçucu külün ise %86 oranında renk giderimi sağladığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar, ceviz kabuğunun düşük konsantrasyonlarda bile etkin bir adsorbent olduğunu ortaya koymaktadır. Ceviz kabuğu, ekonomik ve çevresel açıdan uçucu küle kıyasla daha avantajlıdır. Düşük konsantrasyonlarda dahi yüksek giderim verimi sunması, ceviz kabuğunu indigo boyalarının gideriminde umut verici bir biyosorbent haline getirmektedir. Doğal malzemelerin, özellikle ceviz kabuğu gibi biyosorbentlerin atık su arıtımında kullanımı, sürdürülebilir ve ekonomik çözümler sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Uzbaş, Burhan, and Abdulkadir Cüneyt Aydın. "Uçucu Kül ve Silis Dumanlı Betonların Mekanik Özelliklerinin XRD ile İncelenmesi." Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 3, no. 2 (2018): 1–22. http://dx.doi.org/10.33484/sinopfbd.407509.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

BİLİCİ, Hakan, Derviş Volkan OKUR, Murat TÜRKÖZ, and Hasan SAVAŞ. "Kil Zeminin Dayanımı Üzerinde Uçucu Kül ve Yüksek Fırın Cürufu Katkılarının Etkisi ve Karşılaştırmalı Analizi." Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 9, no. 2 (2020): 910–19. http://dx.doi.org/10.17798/bitlisfen.598525.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Gültekin, Adil, and Kambiz Ramyar. "FARKLI KÜR YÖNTEMLERİYLE ÜRETİLEN GEOPOLİMER HARÇLARIN BAZI DURABİLİTE ÖZELLİKLERİNİN ÇİMENTO HARÇLARIYLA KIYASLANMASI." Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 12, no. 4 (2024): 821–34. https://doi.org/10.21923/jesd.1473561.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, mikrodalga kürü ile üretilen uçucu kül, pomza, perlit ve pişirilmiş kil esaslı geopolimer harçların bazı durabilite özellikleri incelenmiş ve elde edilen sonuçlar geleneksel etüv kürü ile üretilen serilerle kıyaslanmıştır. Bu kapsamda alkali-silis reaksiyonu direnci, kılcal su emme hızı, aşınma direnci deneyleri yapılmış, ayrıca hamur mikro yapıları taramalı elektron mikroskobu ile incelenerek durabilite-içyapı ilişkisi irdelenmiştir. Geopolimer harçların durabilite özelliklerinin karşılaştırılması amacıyla, incelenen harca benzer basınç dayanımına sahip portland çimentolu harçlar üretilmiş ve iki sistemin durabilite konusundaki avantaj ve dezavantajları araştırılmıştır. Geopolimer harçlarda alkali-silis reaksiyonundan kaynaklanan bir genleşme yaşanmadığı ve geopolimer harçların aşınma dirençlerinin, çimento harçları ile kıyaslanabilecek seviyelerde olduğu tespit edilmiştir. Kılcallık deneyi ve taramalı elektron mikroskobu incelemelerinde elde edilen bulgular, alüminosilikat tipi ve kür yönteminin kılcal su emme hızı üzerinde etkili olduğunu; pomza, perlit ve pişirilmiş kil esaslı geopolimer harçların kılcal yolla hızlı bir şekilde su emebildiklerini, bunun da boşluklu mikro yapıdan kaynaklandığını göstermiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

AKÇAÖZOĞLU, Kubilay, and Şükrü Emre GÜLDÜR. "The Investigation of the Effect of Micronized Calcite and Fly Ash Addition on the Concrete Properties." Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering 17, no. 2 (2017): 658–68. http://dx.doi.org/10.5578/fmbd.58620.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Yıldız, Zehra. "Kısa analiz verileri kullanılarak farklı çam peletlerinin üst isıl değerinin hesaplanması ve uluslararası pelet standartlarına uygunluğu." Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 26, no. 1 (2025): 212–21. https://doi.org/10.17474/artvinofd.1652635.

Full text
Abstract:
Biyopelet, atık biyokütlelerden elde edilen yerli ve yenilenebilir bir katı biyoyakıttır. Ülkemizde orman atık ürünlerinin biyopelet olarak değerlendirilmesinin atıkların geri kazanılmasına ve enerji üretimine etkisi önemlidir. Orman atıklarının biyopelete dönüştürülmesi ile ısıl değeri yüksek ve yığın yoğunluğu fazla katı biyoyakıt elde edilebilir. Yakıtlar ısı elde etmek için kullanılan kimyasal maddeler olup, yakıtların en önemli özelliği ısıl değerdir. Yakıtın ısıl değeri, kısa analiz ve/veya elementel analiz sonuçlarına göre hesaplanan matematiksel modellerden ya da kalorimetre cihazı ile belirlenebilmektedir. Bu çalışmada dört farklı çam biyopeletinin üst ısıl değeri deneysel ve teorik olarak belirlenmiştir. Biyopeletlerin üst ısıl değerleri (ÜID) kısa analiz sonuçları kullanılarak literatürde yer alan biyokütle ve her türlü yakıt için kullanılan dört matematiksel model yardımıyla hesaplanmış ve deneysel değerleri ile karşılaştırılmıştır. Deneysel olarak belirlenen ÜID değerleri ile en uyumlu olan kısa analiz sonuçlarından hesaplanan ÜID en yüksek korelasyon değerini (R2=0.8669) veren denkleminin ÜID=0.3536SK+0.1559UM-0.0078K olduğu belirlenmiştir. Bu denkleme göre biyopeletin ısıl değerini uçucu madde, sabit karbon ve kül miktarı etkilemiştir. Ayrıca çam peletlerinin nem miktarı, kül miktarı ve üst ısıl değerleri uluslararası pelet standartlarındaki değerler ile karşılaştırılmıştır. En düşük kül ve en yüksek üst ısıl değeri olan ÇAP 2’nin en uygun çam peleti olduğu belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

TURAN, Emrah, and Meral OLTULU. "Kalsine Edilmiş Doğal Kilin Geopolimer Üretiminde Kullanılabilirliğinin Araştırılması." International Journal of Advanced Natural Sciences and Engineering Researches 7, no. 7 (2023): 128–31. http://dx.doi.org/10.59287/ijanser.1347.

Full text
Abstract:
Çimentolu kompozitlerin dünya genelindeki karbondioksit salınımının yaklaşık %8'ini oluşturmasıciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle, çimentolu malzemelerin kullanımının azaltılması, çimentokullanılmadan veya çok az kullanılarak kompozit malzemelerin üretilmesi üzerinde çalışmalar yapılmıştır.Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, geopolimer adı verilen bağlayıcı malzemelerle kompozit malzemeüretimi üzerinde durulmaktadır. Geopolimer üretiminde yüksek fırın cürufu, silis dumanı, uçucu kül gibiatık malzemelerin kullanımı mümkün olmakla birlikte kalsine kaolin (metakaolin) gibi malzemelerkullanılabilmektedir. Bu çalışmada, doğal bir kilin kalsinasyon işlemi sonrasında geopolimer üretimindeaminosilikat kaynağı olarak kullanımı üzerinde durulmuştur. 700 °C, 800 °C ve 900 °C sıcaklıklarda 1,2ve 3 saat süreyle kalsinasyon işlemi uygulanan kilin puzolanik aktivitesi en yüksek olan gruptan geopolimerüretilmeye çalışılmıştır. Aktivatör olarak sadece 4, 6, 8, 10 ve 12 molar sodyum hidroksit kullanılmıştır.Elde edilen sonuçlar, kullanılan kil ve seçilen aktivatör molaritelerinde düşük basınç dayanımları eldeedilmiştir. Bazı gruplarda basınç deneyine tabii tutulmadan dağılmalar da meydana gelmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

DEMİR, İlhami. "F Sınıfı Uçucu Kül ve Yüksek Fırın Cürufu İkamesinin Çimento Harç Özelliklerine Etkisi." Uluslararası Muhendislik Arastirma ve Gelistirme Dergisi 14, no. 2 (2022): 531–43. http://dx.doi.org/10.29137/umagd.1040338.

Full text
Abstract:
Betonun hammaddesi olan çimentonun üretimi, hazır beton teknolojisinin gelişimiyle birlikte son yıllarda oldukça artmıştır. Ancak çimento üretimindeki bu artış beraberinde çevresel sorunları getirmektedir. Türkiye’nin çimento üretiminde, Avrupa’ da ilk sıralarda yer aldığı bilinmektedir. Bu sebeple çimento üretiminin oluşturmuş olduğu çevresel sorunlar ülkemiz için büyük bir sorun teşkil etmektedir. Bu sorunların başında ise klinker üretimi sırasında açığa çıkan karbondioksit (CO2) salınımı gelmektedir. CO2 salınımını azaltma yöntemlerinden birisi daha az klinker üretmektir. Bu ise çimentoya yakın özelliklere sahip mineral katkıların çimento yerine ikame edilmesiyle mümkün olmaktadır. Mineral katkılar, kendi başlarına bağlayıcılık özelliği çok az olan ancak çimento gibi bir bağlayıcı malzemeyle kullanıldıklarında bağlayıcılık kazanan malzemelerdir. Bu katkıların kullanımıyla hem CO2 salınımı azaltılmakta hem de çimento kullanımından önemli tasarruflar sağlanmaktadır. Bu çalışmada, Sugözü Termik Santrali’ne ait F sınıfı uçucu kül (UK) ve Bolu Çimento’dan temin edilen yüksek fırın cürufu (YFC); %0, %5, %10, %15 ve %20 oranlarında çimento yerine ikame edilerek çimento harçları üretilmiştir. Harç numuneleri için yayılma deneyi, basınç dayanımı, eğilme dayanımı ve mikroyapı analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde; %5 ve %10 YFC ikameli harçların 28 günlük basınç ve eğilme dayanımı sonuçlarının, referans karışımından yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca mikroyapı analizlerinden elde edilen sonuçlar incelendiğinde, YFC’nin UK’ya kıyasla hidratasyon gelişiminin daha iyi olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Gezmen, Tuğçe, and Selçuk Türkel. "Bor Minerali ve Uçucu Kül İçeren Harçların Mekanik Özelliklerinin ve Sülfata Dayanıklılığının İncelenmesi." Deu Muhendislik Fakultesi Fen ve Muhendislik 19, no. 57 (2017): 757–78. http://dx.doi.org/10.21205/deufmd.2017195768.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

GÜVEN, Büşra, Şifa GÜNEK, and Zeynep Neşe KURT ALBAYRAK. "INVESTIGATION THE COMBINED EFFECT OF BIOPOLYMER AND FIBER ADDITIVES ON STRENGTH AND POST FREEZING-THAWING STRENGTH OF CLAY." Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 26, no. 4 (2023): 951–61. http://dx.doi.org/10.17780/ksujes.1328845.

Full text
Abstract:
Kil zeminler, suyla karşılaştıklarında hacimsel stabilitelerini kaybettikleri için problemli zeminler olarak bilinmektedir. Ayrıca donma-çözülme olayı bu zeminlerin mühendislik özelliklerini olumsuz yönde etkileyen önemli bir parametredir. Kil zeminlerin bu gibi durumlara karşı özelliklerini iyileştirmek amacıyla birçok iyileştirme yöntemi bulunmaktadır. Katkı malzemeleri ile zemin iyileştirme yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisidir. Katkılar arasında geleneksel olarak kullanılan çimento, kireç gibi kimyasal malzemeler yer alırken uçucu kül gibi atık malzemeler de kullanılmaktadır. Son yıllarda bu malzemelerin çevreye verdikleri zarar göz önüne alınarak araştırmacılar tarafından karbon salınımına neden olmayan malzeme arayışına gidilmiştir. Bu bağlamda çevre dostu, yeşil polimerler olarak tabir edilen biyopolimerler ile zemin iyileştirmesi yaygın olarak çalışılmaya başlanmıştır. Bunlara ilaveten lifler de zemin iyileştirmesinde alternatif olarak kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır. Literatürde biyopolimer ve liflerin bir arada kullanılması ile zeminlerin iyileştirilmesi ise yeni bir konudur. Bu çalışma kapsamında bir biyopolimer olan keçiboynuzu gam ile sentetik bir lif olan polyester iplik farklı yüzdelerde kullanılarak kil bir zeminin mukavemet ve donma çözülme sonrası mukavemet davranışı araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, biyopolimer ve lifin bir arada kullanılmasının kil zeminin serbest basınç ve donma çözülme sonrası mukavemetini yalnız lif ve yalnız biyopolimer içeren kile göre daha fazla iyileştirdiği görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Eken, Mustafa, and Ela Avşaroğlu. "Sınıfsız Afşin – Elbistan Uçucu Külüne Amorf Silis İkame Edilerek Elde Edilen Sınıflı Kül ile Üretilen Harçların Mekanik Özelliklerinin Araştırılması." Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering 24, no. 2 (2024): 388–99. http://dx.doi.org/10.35414/akufemubid.1364713.

Full text
Abstract:
Türkiye’nin enerji üretiminde dışa bağımlılığını azaltmanın bir yolu da endüstrinin diğer kesimlerinde yararlanılamayan düşük kalorili linyit kömürlerini termik santrallerde kullanmaktan geçmektedir. Bu çalışmada Afşin – Elbistan sınıfsız uçucu külüne amorf silis AEFA-AS-%5, AEFA-AS-%10, AEFA-AS-%15, AEFA-AS-%20, AEFA-AS-%25 ve AEFA-AS-%30 oranlarında ikame edilerek C sınıfı kül olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Sınıflı kül ile hamur ve harç karışımları üretilerek numunelerin bazı fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Karışımdan üretilen hamur ve harç numunelerinin basınç, sülfat, alkali silika reaksiyonu, aşınma ve donma çözünme dayanımı ve mikro yapı özellikleri incelenerek referans numunesi ile karşılaştırılmıştır. Deney sonuçları ile blaine değerlerinin amorf silis ikame oranı arttıkça arttığı, priz başlama ve sona erme sürelerini arttırdığı, genleşme değerlerini düşürdüğü, kapiler su emme değerlerini azalttığı, basınç dayanım değerleri %5-11 oranında, eğilme dayanım değerlerine %4-11 oranlarında katkı sağladığı ve donma-çözülme kayıp oranlarını %2-8 oranlarında azalttığı belirlenmiştir. Mekanik ve durabilite değerleri SEM incelemeleri ile desteklenmiştir. Ayrıca sınıfsız Afşin-Elbistan külüne amorf silis ikamesinin %15 oranında katılmasının optimum değer olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

ERDOĞDU, Şakir, Ufuk KANDİL, Memduh NAS, Şirin KURBETCİ, and Safa NAYIR. "Yüksek Sıcaklığa Maruz Uçucu Kül İçeren Betonun Ultrases Geçiş Hızı ve Basınç Dayanımının Değerlendirilmesi." Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 6 (December 27, 2017): 314–25. http://dx.doi.org/10.17100/nevbiltek.322416.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

KAPLAN, Gökhan, Ali Uğur ÖZTÜRK, and Afife Büşra UĞUR KAPLAN. "ÇİMENTO VE UÇUCU KÜL BÜNYESİNDEKİ AĞIR METALLERİN ETKİLERİNİN HİDRATASYON VE ÇEVRE SAĞLIĞI AÇISINDAN İNCELENMESİ." Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 8, no. 1 (2020): 305–13. http://dx.doi.org/10.21923/jesd.512389.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Çelik, Muhammet, Ahmet Kuvat, Yavuz Abut, Merve Ceyhan Erdoğan, and Berrin Saygı Yalçın. "Biyokömür ile aktive edilmiş uçucu küllerin zemin stabilizasyonuna yönelik kullanılabilirliğinin incelenmesi." Journal of Innovative Engineering and Natural Science 4, no. 2 (2024): 354–71. http://dx.doi.org/10.61112/jiens.1421364.

Full text
Abstract:
Yüksek plastisiteli zeminlerde düşük taşıma gücüne bağlı meydana gelen düzensiz oturmalar ve kaymalar sonucu deformasyonlar oluşmaktadır. Bu tür zeminleri güçlendirmek için en sık kullanılan metot, zeminin çimento veya kireç gibi geleneksel bağlayıcılarla stabilizasyonudur. Ancak bu malzemelerin üretiminde yüksek oranda karbon salınımı ortaya çıkmakta, bu da karbon ayak izini artırmaktadır. Bu çalışmada, düşük karbon ayak izi, ucuz ve sürdürülebilir geri dönüşüm malzemelerinden elde edilen katkının, Karayolları Teknik Şartnamesi(KTŞ) kriterlerine uymayan nitelikteki taban zeminlerinin güçlendirilmesindeki kullanım potansiyelleri araştırılmıştır. Bu amaçla, çay fabrikası atıklarının piroliziyle elde edilen biyokömürün uçucu kül ile karıştırılmasıyla yeni katkı malzemesi elde edilmiştir. Farklı katkı oranları %5, %10, %15 su içerikleri %15, %20, %25 ve kür sürelerinin 0,14,28 gün stabilizasyon üzerindeki etkisini belirlemek için Yüzey Tepki Yöntemi(YTY) kullanılmıştır. Numuneler serbest basınç mukavemeti(UCS) deneyine tabi tutulmuştur. Sonuçlara göre stabilize edilmiş numunelerin, saf zemin numunelere göre UCS değerinde %51-163 arasında artış sağladığı, matematiksel modele göre en iyi sonucun 14,5 gün kür süresi %11,5 katkı %23,6 su içeriğindeki karışımla sağlanabileceği belirlenmiştir. Ayrıca Atterberg Limitleri deney sonuçlarında saf zeminin KTŞ değerlerini sağlamadığı ancak katkılı numunelerin bu limitleri de sağladığı görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

İleri, Burcu. "Ultrases Prosesi ile Modifiye Edilen Uçucu Kül Kullanılarak Metil Kırmızısı Boyasının Adsorpsiyon Prosesi ile Giderimi." Deu Muhendislik Fakultesi Fen ve Muhendislik 21, no. 61 (2019): 25–40. http://dx.doi.org/10.21205/deufmd.2019216103.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Benli, Ahmet, and mehmet karataş. "Uçucu kül ve silis dumanı ikameli üçlü karışımlardan üretilen kendiliğinden yerleşen harçların durabilite ve dayanım özellikleri." DÜMF Mühendislik Dergisi 10, no. 1 (2019): 335–45. http://dx.doi.org/10.24012/dumf.474074.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

ÖZTÜRK, Oğuzhan. "Çok Yüksek Hacimde Uçucu Kül İçeren Sentetik ve 5D Çelik Lif Donatılı Çimento Esaslı Kompozitlerin Mühendislik Özellikleri." Uluslararası Muhendislik Arastirma ve Gelistirme Dergisi 14, no. 1 (2022): 195–207. http://dx.doi.org/10.29137/umagd.999940.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

ÖZKAN, Şükrü, and Hakan CEYLAN. "Atık Malzeme Olarak Uçucu Kül ve Andezit Tozu İçeren PVA Lif Donatılı Çimento Esaslı Kompozitlerin Basınç Dayanımının Tahmininde Yanıt Yüzey Metodolojisinin Kullanılması." Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering 24, no. 1 (2024): 103–16. http://dx.doi.org/10.35414/akufemubid.1325417.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada çimento esaslı kompozit üretiminde kullanılan atık andezit tozu (AAT) ikamesinin kompozit malzemenin dayanım değerlerine etkisi araştırılmış ve edilen veriler yanıt yüzey yöntemi (YYM) metoduyla modellenerek deneysel veriler ile uyumu incelenmiştir. Çimento esaslı karışımların üretilmesinde AAT, çimento ile ağırlıkça %5, %10, %15, %20, %25 ve %30 olmak üzere 6 farklı oranda ikame edilmiştir. Ayrıca basınç dayanımı üzerine kür süresinin etkisi 90 gün sonunda incelenmiştir. Çimento ve AAT ikame oranları YYM için ana girdi verilerini oluştururken 90 günlük basınç dayanımı değerleri yanıt verilerini oluşturmuştur. YYM ile yapılan basınç dayanımı tahmininden elde edilen veriler ile laboratuvar koşullarında elde edilen deneysel veriler kıyaslandığında aralarındaki uyumun %95’lik bir belirleme katsayısı ile iyi derecede olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca karışımlarda kullanılan %5 ikame oranı, diğer ikame oranları arasında daha yüksek dayanım değerleri elde edilmesini sağlamıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Həsənova Aişə, Həsənova Aişə, Həsənova Aygün Həsənova Aygün, and Nəsirova Aynur Nəsirova Aynur. "ADİ ARDICDAN (JUNİPERUS COMMUNİS L.) ALINAN EFİR YAĞININ BİOAKTİV KOMPONENTLƏRİNİN TƏDQİQİ." PAHTEI-Procedings of Azerbaijan High Technical Educational Institutions 25, no. 02 (2023): 36–45. http://dx.doi.org/10.36962/pahtei25022023-36.

Full text
Abstract:
Müasir elm və texnikanın əsas aktual məsələlərindən biri fizioloji aktiv birləşmələrin, zülalların, ferment və antibiotiklərin ekoloji təmiz, təhlükəsiz və daima yenilənən mənbələrinin axtarılıb tapıl¬-masıdır. Məlumdur ki, belə mənbələr heyvan və bitki mənşəli ola bilər. Bunun üçün bitkilərin kimyəvi tərkibinin öyrənilməsi, onlardan individual birləşmələrin ayrılması və modifikatorların işlənib hazırlanması, həmin maddələrin fiziki-kimyəvi xassələrinin təyin edilməsi və bu mad¬də¬lər-dən məqsədyönlü şəkildə istifadə edilməsi əsas məqsədlərdən biridir. Yer kürəsində 300000-dən çox bitki növü mövcuddur. Avrasiyada isə 75000-dən artıq bitki növü bitir. Qafqazda 6000-ə qə-dər bitki növü yayılmışdır. Azərbaycan Respublikası son dərəcə zəngin və rəngarəng bitki ör¬tü¬yü-nə malikdir. Məyyən olunmuşdur ki, “Azərbaycan florasına 4700-ə yaxın bitki növü” daxildir. Bu səbəbdən də bitki ehtiyatlarının tədqiq olunması, onların yayılması qanunauyğunluqlarının, bio¬eko-loji, fitosenoloji və ontogenetik xüsusiyyətlərinin analizi, eləcə də onlardan praktiki məq¬səd¬lərdə istifadənin mikrobioloji, mikoloji, ekoloji və biotexnoloji əsaslarının tədqiqi olduqca vacib məsələlərdəndir və demək olar ki, bu bir sıra elm sahələrinin, o cümlədən mikrobiologiyanın prio¬ri-tet istiqamətlərindəndir. Qeyd etmək lazımdır ki, Azərbaycan florasına daxil olan bitkilərdən “1547 növü dərman əhəmiyyətlidir ki, onların da təxminən 800-ə yaxını efir yağlı bitkilərə aid¬dir”. Ölkənin bitki örtüyünün rəngarəngliyinə baxmayaraq, bu təbii sərvətlərdən çox az istifadə olu¬nur. Hər il yüz tonlarla yabanı efir yağlı və dərman bitki növləri tədarük edilmir və ekoloji təmiz şəraitdə məhv olur. Bitki mənşəli daha effektli dərman vasitələrinin yaradılması vacib və aktual məsələlərdəndir. Dərman bitki xammalı və bitki mənşəli dərman preparatları ümumiyyətlə dərman vasitələrinin əhəmiyyətli hissəsini təşkil edir. Yeni dərman bitkilərinin intensiv öyrənil¬mə¬si elmi təbabətdə istifadə olunan dərman bitkilərinin nomenklaturasının zənginləşməsinə səbəb ol¬muşdur. Bu nomenklaturaya daxil olan bitkilər arasında iynəyarpaqlı bitkilər xüsusi əhəmiy¬yət¬li¬dir. Bu bitkilərdən efir yağının alınması və fiziki-kimyəvi konstantlarının və tətbiq sahələrinin öy¬rənilməsi mühüm əhəmiyyətə malikdir. Efir yağlı bitkilərin kompleks bioloji aktiv maddələrə malik olması tədqiqatçıların diqqət mər¬kə¬zinə çevrilmiş və geniş miqyaslı, müxtəlif aspektli tədqiqat işlərinin aparılmasına səbəb olmuşdur. Aparılan tədqiqatlar göstərir ki, efir yağlı bitkilər öz vegetasiyası dövründə ətraf mühitə həyat fəaliyyətləri nəticəsində metabolitik məhsullardan olan “fitonsid təbiətli bakterisid, fungisid və protistosid maddələri ifraz edirlər”. Bu maddələr bitki orqanizmlərində təbii yolla əmələ gələn immun sistemlərinin bərqərar olmasında əsas faktor hesab olunur. Eyni zamanda fitonsid təbiətli birləşmələr mikroorqanizmlərlə, o cümlədən mikromisetlərlə antaqonizm təşkil edirlər. Başqa söz¬lə desək, fitonsid təbiətli maddələr sintez edən efiryağlı bitkilər fitopatoloji xəstəliklər törədən mikr-o¬orqanizmlərin, o cümlədən mikroskopik göbələklərin “bu bitkilər üzərində məskunlaş¬ma¬sı¬na və onların sonrakı inkişafına mane olaraq ya fungisid təsir göstərir, ya da fungistatik bir və¬ziy¬yət yaradır”. Adi ardıc (Juniperus communis L.) Azərbaycanın Qərb bölgəsində geniş yayılmış sərvkimilər fəsiləsindən həmişəyaşıl, ikievli, iynəyarpaqlı kol bitkisidir. Ardıcın tərkibində olan müxtəlif bioloji aktiv maddələrin tərkibinin, miqdarının və onun böyüməsinin təbii iqlim şəraitindən asılılı¬ğı tədqiq olunmuşdur. Qərb bölgəsində bitən ardıc bitkisinin etil spirtində və isti suda ekstrak¬siyasından alınan efir yağının bioaktiv komponentlərinin tədqiqinin nəticələri təqdim olunmuşdur. Uçucu efir yağlarının tərkibi xromatoqrafiya metodu ilə öyrənilmişdir. Müəyyən edilmişdir ki, adi ardıcın yaşıl oduncaq hissəsinin spirtli ekstraktından alınan efir yağının tərkibində terpen birləşmələri üstünlük təşkil edir: α-pinen 32.90%, kamfen 1.00%, p-pinen 10.50%, mirsen 8.62%, ∆3-karen 1.83%, α-fellandre 1.80%, α-terpinen 1.50%, dipenten 0.10%, 3- fellandre 4.15%, sineol 2.24%, γ-terpinen 0.50%, p-kumol 1.28%, terpinolen 1.20%, α-thujon 2.28%. İlin müxtəlif ayla¬rın¬¬da adi ardıcın oduncaq hissələrindən efir yağının alınması dinamikasının tədqiqi göstərdi ki, onun miqdarı mövsümdən asılı olaraq dəyişir (ümumi quru xammalın kütləsinin 2.3-3.3%-dir). Ardıc bitkisinin müalicəvi xüsusiyyətləri əsasında əldə edilən efir yağından təbabətdə və kosme¬tologiyada müxtəlif tərkibli məlhəm və lasyonların hazırlanmasında istifadə etmək olar. Açar sözlər: etil spirti, efir yağı, ekstraksiya, xromatoqrafiya, terpen birləşmələri
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

ÖREN, Serkan, and Sefa KOCABAŞ. "Silis Kumu Hazırlama ve Termik Santrallerden Kaynaklanan Sanayi Atıkların Yeniden Değerlendirilebilirliğinin Araştırılması." Uluslararası Muhendislik Arastirma ve Gelistirme Dergisi, November 14, 2023. http://dx.doi.org/10.29137/umagd.1264591.

Full text
Abstract:
Katı atık düzenli depolama sahalarındaki sızıntı sularının kontrolü yasal mevzuatlar çerçevesinde geçirimsiz bir kil tabakası veya eşdeğeri bir malzeme kullanılarak sağlanır. Çalışma, kil malzemesine alternatif olarak düşük permeabilite değerinde bir malzeme geliştirilmesi için yapılmıştır. Çalışma için Zonguldak Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Borcam Silis Kumu üretimi tesisinden oluşan yan ürün olan silisli kumu ile Zonguldak Eren Enerji Termik Santrali uçucu külü atığı seçilmiştir. Yapılan çalışmalarda uçucu külü numunesinin karışım yapılmadan tek kullanımında permeabilite değerinin çok yüksek çıktığı saptanmış ve uçucu kül herhangi bir karışım yapılmadan istenilen permeabilite değerinin sağlanmadığı belirlenmiştir. Farklı karışımlar oranlarında permeabilite değerlerinin belirlenmesi için, silisli kum atığı malzemesi, silisli kum atığı malzemesi + kütlece %10 uçucu kül karışımı, silisli kum atığı malzemesi + kütlece %20 uçucu kül karışımı, silisli kum atığı malzemesi + kütlece %30 uçucu kül şeklinde farklı karışımlar hazırlanmıştır. Hazırlanan bu karışımları optimum su içerikleri belirlenmiştir. Karışımlar maksimum kuru yoğunlukta sıkıştırılıp düşen seviyeli permeabilite deney cihazında permeabilite değerleri belirlenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde, bu araştırmada çalışılan silisli kum atığı malzemesinde permeabilite değeri en düşük (1,38×10-10 m/sn) bulunmuştur. Çalışmada kullanılan diğer karışım malzemelerinin de hedeflenen permeabilite değerlerine ulaşıldığı görülmüş ve uçucu kül karışım oranı arttırıldıkça permeabilite değerinin de yükseldiği belirlenmiştir. Yapılan araştırma ile uçucu kül ile silis kumu hazırlama tesisi atıklarının tekrar bir yan ürün şeklinde kullanılabileceğini ortaya koymaktadır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

ÖREN, Serkan, and Sefa KOCABAŞ. "Kil Eşdeğeri Bir Malzeme ve Uçucu Kül Katkısının Zemin Mukavemetine Etkisinin Araştırılması." Black Sea Journal of Engineering and Science, April 10, 2023. http://dx.doi.org/10.34248/bsengineering.1271611.

Full text
Abstract:
Ülkemizde ve Dünya’da endüstriyel üretimler sonucu meydana gelen atık maddelerin depolanarak bertaraf edilmesinden ziyade yan ürün olarak değerlendirilmesi üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada, Zonguldak'ta faaliyet gösteren Eren Enerji’ye ait ZETES I termik santralinden atık olarak ortaya çıkan uçucu kül (UK) ve Borcam Madencilikte üretim sonucunda meydana gelen silisli kum artığının (SKM) belirli oranlarda hazırlanan karışımlarının mukavemet özellikleri laboratuvar ortamında incelenmiştir. Çalışma kapsamında Silisli kum atığı malzemesi, kütlece %10, %20 ve %30 oranında uçucu kül ile karışımları şeklinde örnekler hazırlanmış ve bu örneklere, kıvam limit, kompaksiyon ve serbest (tek eksenli) basınç deneyleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, silisli kum atığı malzemesi için, likit limit, plastik limit ve plastisite indisi değerleri malzemenin CL düşük plastisiteli kil özellikli olduğu görülmektedir. Silisli kum atığına (SKM) uçucu kül (UK) ilavesi ile elde edilen karışımların ise tüm karışım oranlarında (%10, %20 ve %30) CI orta plastisiteli kil özellikte olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca serbest (tek eksenli) basınç dayanımları deneyinde malzemeye uçucu kül ilavesi arttıkça serbest basınç dayanımının zamana bağlı olarak arttığı sonucuna ulaşılmıştır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

ŞİMŞEK, Bülent, Rıza POLAT, and Rüstem GÜL. "Atık Lastik Katkılı Betonlarda Uçucu kül Kullanımının Aderans ve Basınç Dayanımına Etkisi." Journal of the Institute of Science and Technology, December 1, 2022, 2290–301. http://dx.doi.org/10.21597/jist.1114580.

Full text
Abstract:
Beton teknolojisine, çevreye ve ekonomiye sağladığı faydalardan dolayı uçucu kül ve atık araç lastikleri gibi endüstriyel yan ürün ve atık malzemelerin inşaat sektöründe kullanımı büyük kabul görmüştür. Bu çalışmada ise atık otomobil lastiğinin ince agrega yerine hacimce %5, %10 ve %15 olarak kullanıldığı betonlarda bağlayıcı olarak çimento yerine %5, %10 ve %15 oranında uçucu kül kullanımının taze ve sertleşmiş beton özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Taze halde birim hacim ağırlık ve kıvam özellikleri, sertleşmiş halde ise basınç ve eğilme dayanımı ve pull-out yöntemiyle aderans dayanımı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, lastik miktarındaki artışa bağlı olarak taze betonun birim hacim ağırlığı azalmış ve çökme miktarı ise artmıştır, sertleşmiş betonda ise basınç, aderans ve eğilme dayanımları ve elastisite modülü azalmıştır. Ancak uçucu kül ikamesi, basınç dayanımında iyileşme sağlayarak dayanım kayıplarını önlemiştir. %10 uçucu kül kullanımı, %10 ve %15 lastik katkılı betonlarda yaklaşık %30 oranında basınç dayanımını arttırmıştır. Uçucu kül, %10 ve %15 oranında lastik katkısında sırasıyla %16 ve %25 oranlarında aderans dayanımını artırmıştır. Genel olarak %10 uçucu kül, lastik katkılı betonlarda dayanım kayıplarını azaltarak iyileşme sağlamıştır. Uygun oranlarda uçucu kül ve atık lastiğin birlikte kullanımı lastik katkılı betonların fiziksel ve mekanik özelliklerinde iyileşme sağlayarak beton teknolojisinde lastik katkılı betonların kullanılabilirliğine katkı sağlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Doğan, Nagihan, and Müge Elif Fırat. "Uçucu kül, silis dumanı ve cam elyaf kullanılarak iyileştirilen kilin mühendislik performansının değerlendirilmesi." Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, October 21, 2024. http://dx.doi.org/10.29109/gujsc.1393857.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada mineral katkı ve lif kullanılarak iyileştirilen killi zeminin mühendislik özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla killi zemine %5, %10, %20 oranlarında uçucu kül ile silis dumanı, %1, %1,5, %2 oranlarında cam elyaf eklenmiştir. Katkı maddeleri ile stabilize edilen zeminin fiziksel özelliklerini belirlemek için Atterberg limitleri ve Proktor deneyi uygulanmıştır. Dayanım özelliklerini değerlendirebilmek için stabilize edilmiş killi zemine farklı kür sürelerinde ve farklı su içeriklerinde tek eksenli basınç testi uygulanmıştır. Deneylerin sonucunda, silis dumanı ve uçucu kül katkılarının kil zeminin plastisite indeksi ve likit limit değerlerinde azalmaya neden olduğu görülmüştür. Silis dumanının %20 oranında ilave edilmesiyle plastisite indeksi %2,080 azalırken, %20 uçucu kül ilave edilmesiyle %0,042 azalmıştır. Serbest basınç dayanım değerleri incelendiğinde, su içeriğinin artmasıyla birlikte killi zeminin UCS dayanımı azalmıştır. Optimum su içeriğinden düşük su içeriğine sahip killi zemin daha büyük UCS dayanımına sahipken, mineral katkı ve lif ilave edilmesiyle UCS dayanımı artmıştır. Silis dumanının UCS değerleri üzerinde daha etkili olduğu gözlenmiştir. Su içeriği arttıkça killi zeminin UCS yenilme mukavemetinin azaldığı görülmüştür. Silis dumanı, uçucu kül ve cam elyaf ilave edilen kil numunelerinin kırılganlık indeksi değerlerinin, optimum su içeriğinde doğal kil numunelerine göre daha kırılgan hale geldiği görülmüştür. Elde edilen sonuçlar, kil zeminine ilave edilen mineral katkı malzemelerinin ve liflerin zeminin fiziksel ve mühendislik özellikleri üzerinde etkili olduğunu göstermiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

AGAÇ, Hilal, Günnur ERDOĞAN, and Fehime Sevil YALÇIN. "Farklı Uygulama Seviyelerindeki Termik Santral Uçucu Külünün Buğday (Triticum aestivum L.) Bitki Gelişimi Parametreleri Üzerine Etkisi." Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, September 28, 2023. http://dx.doi.org/10.47495/okufbed.1294400.

Full text
Abstract:
Çanakkale Çan Termik Santrali’nde kömür yakılması sonucu oluşan uçucu kül, bir katı atık olarak günümüzde ciddi bir çevre sorunudur. Son yıllarda uçucu kül tarımda sürdürülebilir bir şekilde kullanılmakta ve bitki büyümesini ve verimini artıran önemli bir toprak iyileştirici olarak kabul edilmektedir. Uçucu küldeki bazı besinlerin (makro ve mikro) varlığı ve gözenekli yapısı, onu bitki büyümesi ve gelişimi için harika bir toprak düzenleyicisi yapar. Bu çalışmayla birlikte farklı uçucu kül seviyelerinin buğday (Triticum aestivum L.) bitkisi üzerindeki etkisini belirlemek ve uygun uçucu kül uygulamalarını saptamak amaçlanmıştır. Uçucu külün buğday bitkisinin Gönen ve Sagittario çeşitlerinin çıkış oranı, fide boyu, yaş, kuru ağırlık ve yaprak alanı üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma, uçucu külün farklı uygulamalarının (Kontrol, 1500, 3000, 6000 ve 12000 ppm) toprağa karıştırılması ile tesadüf bloklar deneme desenine göre sera denemesi olarak gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, uçucu külün daha düşük uygulamaları (1500, 3000 ve 6000 ppm) buğday bitkisinde çıkış oranı ve büyüme parametreleri olan bitki boyu ve kuru ağırlığını artırmıştır. Öte yandan, uçucu külün daha yüksek uygulamalarda (12000 ppm), olumsuz bir etki göstermiş ve buğday bitkisinin fide boyu, yaş ağırlık ve yaprak alanını azaltmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Yenginar, Yavuz, and Murat Olgun. "Uçucu Kül Katkısının Derin Karıştırma Kolonlarının Sıkışabilirliğine Etkisi." Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, April 30, 2024. http://dx.doi.org/10.47112/neufmbd.2024.38.

Full text
Abstract:
Sunulan bu çalışmanın özgün tarafı uçucu kül katkılı derin karıştırma kolonlarının (DKK) sıkışma kapasitesini en aza indirecek optimum enjeksiyon parametrelerini belirlemektir. Çalışmada killi bir zemin ıslak karıştırma yöntemiyle iyileştirilmiştir. Zeminin likitlik indisi, su/bağlayıcı oranı, çimento oranı, süper akışkanlaştırıcı miktarı ve uçucu kül ikame oranı gibi değişkenlerin DKK’nın sıkışabilirlik özelliğine etkisi incelenmiştir. Deneylerin tasarımı Taguchi yöntemine göre yapılmıştır. 5 parametre ve 4 seviye için L16 ortogonal dizin tablosuna göre DKK numuneleri hazırlanmıştır. Kürde bekletilen (28 ve 56 gün) numunelerin konsolidasyon deneyleri yapılarak numunenin sıkışma indisi, kabarma indisi ve boşluk oranındaki değişim belirlenmiştir. Analizler sonunda parametrelerin optimum değerleri (zeminin likitlik indisi=0.4, su/bağlayıcı oranı=0.8, bağlayıcı dozajı=425 kg/m3, süper akışkanlaştırıcı oranı=%3, uçucu kül oranı=%40) elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar DKK imalatında %40 oranında uçucu kül kullanılması ile enjeksiyon maliyetlerinin de bu oranda azalacağını göstermektedir. Ayrıca atık bir ürün olan uçucu kül kullanımının artması ile çevresel zararlar en aza inecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

ULUCAN, Muhammed. "Deprem Yıkıntı Atıkları ve Uçucu Kül Kullanılarak Üretilen Atık Betonların Taze Beton Özelliklerini Tahmin Eden Sayısal Model Geliştirilmesi." Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, February 14, 2024. http://dx.doi.org/10.35234/fumbd.1373775.

Full text
Abstract:
Bu çalışma deprem yıkıntı atıkları ve uçucu kül kullanılarak üretilen atık betonların taze beton özelliklerini yüksek doğrulukla tahmin edebilmek için sayısal bir model geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda farklı çimento dozajı, farklı su/çimento oranı, farklı uçucu kül ikame oranı içeren 24 farklı atık beton serisi üretilmiştir. Üretilen beton serileri üzerinde taze beton özelliklerini belirlemek için slump testleri uygulanmıştır. Elde edilen slump değerleri ve karışım miktarları dikkate alınarak tepki yüzeyi metodu üzerinde istatistik analizler yapılmış, sayısal bir model geliştirilmiştir. Geliştirilen modele ait belirlilik katsayısı 0.97 olup, tahmin sonuçları oldukça iyi düzeydedir. Aynı zamanda ek çimento esaslı malzeme olarak uçucu kül ile çimentonun yer değiştirilerek kullanılması, iri agrega olarak deprem yıkıntı atıklarının kullanılmasının sürdürülebilir kalkınma ve döngüsel ekonomi açısından büyük avantajlar sağladığı düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Şenyurt, Erkan, and Filiz Yangılar. "Kantaron Uçucu Yağı ile Kabak Çekirdeği Ununun Farklı Konsantrasyonları Kullanılarak Üretilen Vegan Amaranth Sütlerinin Fiziko-Kimyasal ve Duyusal Özelliklerinin Belirlenmesi." Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, September 26, 2024. http://dx.doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1429564.

Full text
Abstract:
Bu çalışma kapsamında K (%100 amaranth sütü v/v), A (%0,50 kabak çekirdeği unu+%0,5 kantaron uçucu yağı+amaranth sütü w/v), B (%0,75 kabak çekirdeği unu+%0,5 kantaron uçucu yağı+amaranth sütü w/v) ve C (%1 kabak çekirdeği unu+%0,5 kantaron uçucu yağı+amaranth sütü w/v) olmak üzere 4 adet vegan süt üretilerek fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri belirlenmiştir. Örneklerin kurumadde, kül, yağ ve protein ile viskozite değerleri yapılan uygulamadan pozitif yönde bir etki kazanmıştır. Vegan sütlerin toplam karbonhidrat oranları %4,59 ile %7,94; enerji değerleri ise 49,01 kal/100 g ve 51,55 kal/100 g arasında belirlenmiştir. Vegan sütlerin pH değerleri 6,89-6,95 ve toplam asitlik değerleri ise %0,55-0,85 olup istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

DEMİR ŞAHİN, Demet, İbrahim ÇAVUŞOĞLU, and Ali YILMAZ. "Farklı Türdeki Uçucu Küllerin Puzolanik Özelliklerinin Belirlenmesi." Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, December 7, 2022. http://dx.doi.org/10.53501/rteufemud.1167409.

Full text
Abstract:
Ülkemizde kömürden elde edilen enerji diğer enerjilere göre daha ekonomik ancak oluşan atık oranı yüksektir. Oluşan atıkların çevreye verdiği olumsuzlukları ortadan kaldırmak çimento bileşiminde mineral katkı olarak kullanılmaktadır. Mineral katkı olarak kullanılması ile tek başına bağlayıcılık özelliği olmamasına rağmen çimento ile kullanımı ile bağlayıcılık özelliği kazandırılmaktadır. Çimento bileşiminde kullanımı ile çimentonun maliyetinin düşmesine, üretimi için kullanılan kaynaklardan tasarruf sağlamak, çevre dostu çimento üretimini, açığa çıkan CO2 gazının doğaya salınımını azaltmak ve daha yüksek dayanıma sahip çimento üretimi sağlanmış olunur. Bu çalışmada F ve C tipi uçucu küllerin puzolanik özelliğin etkisi araştırılmıştır. Puzolanik özellik uçucu kül tanesinin yüzeyinde başladığından bu özelliğin arttırılması malzemenin öğütmesi ile arttırılmaktadır. Bu yüzden Afşin Elbistan (C tipi uçucu kül) ve Çayırhan (F tipi uçucu kül) Termik Santrallerinden temin edilmiş uçucu küller puzolanik özellikleri araştırılmıştır. Puzolanik özellikleri her iki uçucu külünde öğütme öncesi (0 dk) ve bilyeli değirmende öğütme sonrası (10, 20, 30, 45 ve 60 dk sürelerde) puzolanik 28 ve 90 günlük puzolanik aktivite indeksi deneyleri yapılmıştır. TS EN 450-1 ve ASTM C 618 standartlarına göre bu deney sonuçları karşılaştırılmıştır. Bu standartlarda 28 günlük kür süresi için sınır olarak kabul edilen puzolanik aktivite değer ≥ % 75 ve daha yüksek değerler alması gerekir. Öğütülmemiş ve 10 dk öğütme sonrası durumda olan uçucu küllerin dışında kalan 20, 30, 45 ve 60 dk öğütme süresi için elde belirlenmiş puzolanik aktivite değerleri standartta yer alan sınır değerin üzerinde değerler almıştır. TS EN 450-1 standardına göre 90 günlük kür süresi sonrasında puzolanik aktivite indeksi değerleri ≥ % 85 ve üzerinde olması beklenmektedir. Elde edilen sonuçlara göre öğütme öncesi ve tüm öğütme sürelerinde Çayırhan (ÇYH) uçucu külünün puzolanik aktivite indeksi değeri standartta belirtilen sınır değerden yüksek değerlerde, Afşin Elbistan (AE) uçucu külü ise düşük değerler alarak standartta belirtilen puzolanik özellik göstermediği belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

TOKDEMİR, Merve, Kambiz RAMYAR, and Adil GÜLTEKİN. "Agrega türünün uçucu kül ve tuğla tozu esaslı geopolimer harç özelliklerine etkisi." Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, December 27, 2023. http://dx.doi.org/10.17714/gumusfenbil.1345725.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, kum türünün uçucu kül ve atık tuğla tozu esaslı geopolimerlerin bazı özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda pomza agregası ve CEN standart kumu kullanılarak üretilen geopolimer harçların birim hacim ağırlık, basınç dayanımı ve yüksek sıcaklık dirençleri incelenmiştir. Harçların üretilmesinde, defolu tuğlaların öğütülmesi ile elde edilen tuğla tozu, F sınıfı uçucu kül, sodyum silikat ve sodyum hidroksit; harçların kürlenmesinde ise laboratuvar tipi hava dolaşımlı etüv ve ev tipi mikrodalga fırın kullanılmıştır. Etüv küründe, numuneler 48 saat boyunca 90°C’de kürlenirken mikrodalga küründe 300 watt güç seviyesinde, uçucu kül için 20 dakika, tuğla tozu için 30 dakika kürleme yapılmıştır. Alüminosilikat ve agrega türünden bağımsız olarak, etüv kürü ile daha yüksek basınç dayanımlarına ulaşıldığı, pomza agregası ile üretilen harçların basınç dayanımlarının, CEN kumu kullanılan harçlardan daha düşük olduğu belirlenmiştir. Buna karşın, yüksek sıcaklık direnci bakımından mikrodalga kürünün daha avantajlı olduğu, etüv kürü ile üretilen harçların yüksek sıcaklık etkisi ile dayanım kaybı yaşadıkları ancak mikrodalga kürü uygulanan harçların yüksek sıcaklıklara maruz kaldıktan sonra basınç dayanımlarının genel olarak yükseldiği belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

YAZICI, Nisa, and Fatma KARAGÖL. "Examination of Mechanical and Durability Properties of Fly Ash Based and Slag Added Geopolymer Concretes." Journal of the Institute of Science and Technology, September 1, 2022, 1592–606. http://dx.doi.org/10.21597/jist.1087730.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, uçucu kül (UK) ve yüksek fırın cürufunun (YFC) geopolimer betonların basınç dayanımı ve durabilite özellikleri üzerindeki sinerjik etkisini araştırmak için alümino-silikat kaynağı olarak UK ve YFC ve aktivatör olarak NaOH ve Na2SiO3 seçilmiştir. Bağlayıcı olarak %100-0, %80-20, %70-30, %60-40 ve %50-50 oranlarında uçucu kül ve yüksek fırın cürufu kullanılarak 5 geopolimer farklı beton grubu üretilmiştir. Yapılan ön deneyler neticesinde, geopolimer beton numunelere 90°C’de 72 saat ısı kürü uygulanmıştır. Üretilen numunelerin 3, 7, 28 ve 90 günlük basınç dayanımları tespit edilmiştir. Durabilite deneyleri kapsamında 28 günlük numuneler 200°C, 400°C, 600°C ve 800°C olmak üzere 4 farklı yüksek sıcaklık etkisine maruz bırakılmıştır. Yüksek sıcaklıktan sonra numunelerin basınç dayanımı, kılcal su emme katsayıları, ağırlık değişimleri ve ultrasonik ses hızları tespit edilmiştir. İçyapı analizi kapsamında yüksek sıcaklık etkisinden sonra SEM analizi yapılmıştır. Sonuç olarak uçucu kül esaslı geopolimer üretiminde cüruf eklenmesi ile betonun mekanik ve durabilite özellikleri gelişmiş ve daha yoğun bir mikroyapı elde edilmiştir. Yüksek sıcaklık etkisinden sonra tüm karışımlar içinde en yüksek basınç dayanım sonuçları %50 cüruf içeren karışıma aittir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

BİLİCİ, Hakan, Murat TÜRKÖZ, and Hasan SAVAŞ. "ÜÇ FARKLI TERMİK SANTRALDEN ALINAN UÇUCU KÜLÜN İNCE TANELİ ZEMİNİN KOMPAKSİYON VE DAYANIM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ PERFORMANSI." Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, September 8, 2022. http://dx.doi.org/10.31796/ogummf.1132604.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada Soma, Çatalağzı ve Tunçbilek termik santrallerinden elde edilen uçucu küllerin, Kunduzlar toprak barajının çekirdek kısmının inşa edildiği ince taneli zeminin kompaksiyon ve dayanım özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Zemine %5, %10, %15, %20, %25 ve %30 oranlarında uçucu kül katkıları eklenerek optimum su muhtevaları belirlenmiştir. Optimum su muhtevalarında hazırlanan numuneler kesme kutusu ve serbest basınç deneylerine tabi tutulmuştur. Çalışmanın sonucunda; her üç termik santralden alınan uçucu küllerin katkı oranları arttıkça, zeminin optimum su muhtevasının arttığı ve maksimum kuru yoğunluğunun ise azaldığı belirlenmiştir. Serbest basınç dayanımları karşılaştırıldığında, Tunçbilek ve Çatalağzı uçucu küllerinin %10 katkı oranında, Soma uçucu külünün ise % 5 katkı oranında en yüksek dayanımlara ulaştığı belirlenmiştir. Kullanılan uçucu küller arasında ise en yüksek dayanım Soma uçucu külünün %5 katkısında oluşmuştur. Kayma dayanımları karşılaştırıldığında ise en yüksek dayanım Tunçbilek ve Çatalağzı uçucu küllerinde %10, Soma uçucu külünde ise %5 katkı oranında meydana gelmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

ARSLAN, Deniz, Metin GÜRÜ, Kürşat ÇUBUK, and Şeyma ÖZTÜRK. "Melas esaslı uçucu kül bileşiğinin bitüm ve bitümlü karışımlar üzerindeki etkilerinin laboratuvar testleri ile incelenmesi." Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, December 24, 2022. http://dx.doi.org/10.17341/gazimmfd.1124843.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada şeker pancarı melası ve uçucu kül kullanılarak laboratuvar ortamında Melas Esaslı Uçucu Kül Bileşiği (MEUKB) olarak isimlendirdiğimiz yeni bir katkı maddesi sentezlenmiştir. 50/70 penetrasyonlu bitüm, % 2 ile % 8 arasında değişen oranlarda MEUKB ile modifiye edilmiştir. MEUKB modifikasyonunun bitüm ve bitümlü karışımlar üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere rotasyonal viskozite (RV), dinamik kayma reometresi (DSR), Marshall tasarımları ve Nicholson soyulma testleri uygulanmıştır. Test sonuçlarına göre MEUKB ile bitümün akma ve deformasyon direncinin arttığı tespit edilmiştir. Bitümün tekerlek izi oluşumuna karşı direncinde % 41,7’ye kadar artış hesaplanmıştır. Bitümün % 3 oranında MEUKB ile modifikasyonu sonucunda bitümlü karışımların stabilitesinde % 10,6’ya varan artışlar meydana gelmiştir. Bununla birlikte, agrega-bitüm karışımlarının soyulma direnci % 85-90 seviyesine kadar yükselmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

DEHGHANİAN, Kaveh. "KİLLİ ZEMİNLERİN ÖZELLİKLERİNİ UÇUCU KÜL KULLANARAK İYİLEŞTİRİLMESİ." ALKÜ Fen Bilimleri Dergisi, February 5, 2021. http://dx.doi.org/10.46740/alku.830344.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

ÇETİNKAYA, Zeynep. "Flaş sinterleme yönteminin uçucu kül mikroyapısına etkisi." Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, May 9, 2021. http://dx.doi.org/10.17341/gazimmfd.893761.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

SERTBAKAN, Rabia Gizem, İsmail İsa ATABEY, Uğur DURAK, Serhan İLKENTAPAR, Okan KARAHAN, and Cengiz ATİŞ. "Alkali ile Aktive Edilmiş Cüruf ve Uçucu Kül Harçlarına Yüksek Sıcaklık Sonrası Hava Kürünün Etkisi." Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, December 26, 2022, 114–26. http://dx.doi.org/10.29130/dubited.1091163.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada alkali ile aktive edilmiş yüksek fırın cürufu ve uçucu kül içeren harçların dayanım özelliklerine yüksek sıcaklık sonrası hava kürü koşullarının etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla uçucu kül %0, %25, %50, %75, %100 oranlarında yüksek fırın cürufu ile ikame edilerek alkali ile aktive edilmiş harçlar üretilmiştir. Harçlarda aktivatör olarak %10 oranında Sodyum (Na) içeren sodyum metasilikat kullanılmıştır. Üretilen harçlar 24 saat 90°C ısıl küre tabi tutulmuştur. Isıl kür sonrası numuneler 400, 600 ve 800oC’de yüksek sıcaklığa maruz bırakılmıştır. Referans grubu numuneleri etüv kürü uygulandıktan sonra, birinci grup numuneler yüksek sıcaklık uygulandıktan 1 gün sonra, ikinci grup numuneler ise yüksek sıcaklık uygulandıktan 28 gün sonra ağırlık kaybı, eğilme dayanımı ve basınç dayanımı testlerine tabi tutulmuştur. Yüksek sıcaklık öncesi en yüksek basınç dayanım 75,5 MPa ile %100 cüruflu numunelerde elde edilirken en düşük basınç dayanımı 44,6 MPa ile %100 uçucu kül içeren numunelerde elde edilmiştir. Yüksek sıcaklıktan sonra 28 gün havada kür uygulanan numunelerin basınç dayanım değerleri yüksek sıcaklığa maruz kalmayan numunelerin basınç dayanım değerleri ile karşılaştırıldığında,400oC, 600oC ve 800oC’de sırasıyla en fazla %32, %64 ve %93 basınç dayanımı kaybı meydana gelmiştir. Numunelerin yüksek sıcaklık sonrası 1 ve 28 gün süreyle havada kür edilmesi, basınç dayanımlarında önemli bir değişikliğe neden olmamıştır. Yüksek sıcaklık sonrası eğilme ve basınç dayanımı kaybı hemen oluşmuş, 28 gün hava kürü ile numuneler genel olarak basınç dayanımlarını korumuşlardır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Elmas, Emine Tuğçe, and Yonca Yuceer. "YOĞURDUN UÇUCU BİLEŞEN PROFİLİ VE DUYUSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE KÜLTÜR ÇEŞİDİNİN ETKİLERİ." GIDA / THE JOURNAL OF FOOD, June 4, 2024, 595–606. http://dx.doi.org/10.15237/gida.gd24045.

Full text
Abstract:
Çalışmada, yoğurt üretiminde farklı kültür çeşitleri kullanımının yoğurdun bazı kimyasal ve duyusal özellikleri ile uçucu bileşenleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla altı farklı ticari kültür kullanılmıştır. Yoğurt örneklerinin protein, kül, titrasyon asitliği, laktoz ve tirozin değerlerinin sırasıyla %4.13-4.38, %1.10-1.21, %0.92-1.23, %5.62-6.19 ve 9.57-14.76 mg tirozin/100 g yoğurt arasında değiştiği ortaya konmuştur. Uçucu bileşenlerin belirlenmesi amacıyla katı faz mikroekstraksiyon tekniği ve Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi kullanılmıştır. Analiz sonucunda asetaldehit, diasetil, asetoin, asetik asit, bütanoik asit ve hekzanoik asit yoğurtların karakteristik uçucu bileşenleri olarak saptanmıştır. Tanımlayıcı duyusal analizler sonucunda topaklı yapı, kıvam, sünen yapı, fermente ve ekşi terimleri panelistlerce en yoğun algılanan duyusal özellikler olarak belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Çimen, Ömür, and Erhan Keleş. "Afşin-Elbistan uçucu külü ve Bitlis volkanik tüfünün yüksek plastisiteli kile etkileri." Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, November 3, 2024. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.1441636.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada Afşin-Elbistan termik santrali uçucu külünün ve Bitlis volkanik tüfünün yüksek plastisiteli killi zeminin stabilizasyonunda kullanımı araştırılmıştır. Çalışma iki aşamadan oluşturulmuştur. Birinci aşamada kile %5, %10, %15, %20, %25, %30 oranlarında uçucu kül ve %5, %10, %15, %20, %25 oranlarında volkanik tüf ayrı ayrı karıştırılmıştır. İkinci aşamada optimum %6 kireç ilave edilerek aynı katkı oranları için numuneler hazırlanmıştır. Kireç katkısız ve kireç katkılı bütün oranlar için Atterberg limitleri, standart proktor, serbest basınç ve sabit hacimli şişme deneyleri uygulanmıştır. Bu deneylerden yararlanılarak her bir katkı çeşidi için ideal katkı oranları bulunmuştur. Afşin-Elbistan uçucu külü için ideal katkı oranı %15, Bitlis volkanik tüfü için ise %10 olarak elde edilmiştir. Bu oranlar için hazırlanan numunelere 7, 14, 21, 90 ve 120 gün süresince kuru kür uygulanmıştır. Kür sonunda serbest basınç deneyleri yapılmıştır. Kür süresi arttıkça serbest basınç mukavemetinin kürsüz duruma göre arttığı belirlenmiştir. Kullanılan katkılar kilin şişme basıncını azaltmış, serbest basınç mukavemetini arttırmıştır. Bütün deney sonuçlarından, önerilen katkıların yüksek plastisiteli kil zeminlerin iyileştirilmesinde kullanılabileceği görülmüştür. Bu katkılar optimum kireç ile birlikte kullanıldığında stabilizasyon performansı daha da artmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

İPEK, Süleyman, and Şevin EKMEN. "INVESTIGATION OF RECYCLING OF BUILDING MATERIALS AS SAND IN THE PRODUCTION OF GEOPOLYMER MORTAR." Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, May 16, 2022. http://dx.doi.org/10.54365/adyumbd.1085538.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın temel amacı, doğal kuma alternatif olarak geri dönüştürülmüş kum malzemelerinin araştırılmasıdır. Bunun için bu çalışmada, uçucu kül bazlı geopolimer harç üretiminde yapı malzemelerinden geri dönüştürülmüş farklı kumların olası kullanım etkileri deneysel olarak araştırılmıştır. Bu kapsamda, beton, bazalt karo, granit karo, mermer karo ve seramik karo gibi inşaat malzemelerinin geri dönüşümünden elde edilen beş farklı türde geri dönüştürülmüş kum malzemesi doğal kuma alternatif olarak değerlendirilmiştir. Uçucu kül bazlı geopolimer harçların üretiminde, doğal kum, bu geri dönüştürülmüş kumlarla hacimce 10, 20, 30, 40 ve %50’lik oranlarda ikame edildi. Böylece biri kontrol karışımı olmak üzere toplam 26 farklı geopolimer karışımı tasarlanmış ve üretilmiştir. Üretilen geopolimer harçların birim ağırlık, su emme, yarmada çekme ve özellikle termal iletkenlik özellikleri test edildi. Deney sonuçları geri dönüşüm kumlarının geopolimer harçların özelliklerini ciddi mertebelerde etkilemediğini göstermiş olup bu geri dönüştürülmüş kumların kontrollü bir şekilde geopolimer harçların üretiminde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

KOP, Mustafa, and Salih YAZICIOĞLU. "Uçucu Kül ve Yüksek Fırın Cüruf Esaslı Geopolimer Harçların Isıl Kür Ortamında Mekanik Özellikleri." Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, June 13, 2023. http://dx.doi.org/10.29109/gujsc.1266544.

Full text
Abstract:
Çimentonun klinkeri üretimi sonucu, doğaya zarar veren ve küresel ısınmaya neden olan CO2 salınımı oluşmaktadır. Bu sebeple CO2 salınımını azaltmak için portland çimentosu yerine mineral katkı malzemeleri kullanılarak geopolimer harç üretimi üzerindeki çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmada alkali aktivatör olarak 4M, 8M, 12M NaOH ve Na2SiO3 (Sodyum Silikat) kullanılmıştır. Na2SiO3/NaOH oranı 2 olarak belirlenip bütün deney serilerinde sabit tutulmuştur. Yüksek fırın cürufu, uçucu kül ve her ikisinden %50 oranında hibrit geopolimer harçlar üretilerek 12 saat süresince fırın torbası içerisinde 50 ℃, 75℃, 100℃ etüvde kür uygulaması yapılmıştır. Kür uygulaması sonucunda mekanik özelliklerini belirlemek için numunelerin eğilmede çekme ve basınç dayanımı, mikroyapı analizleri için ise Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) deneyleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre bütün numuneler için basınç dayanımı 100 ℃’de en iyi performansı sağlamıştır. 4M NaOH, Na2SiO3 ve yüksek fırın cürufu ile üretilen numunelerin ortalama eğilmede çekme dayanımı 5,4 MPa ve basınç dayanımı 60.05 MPa sonuçları elde edilmiştir. Uçucu kül ile üretilen numunelerde basınç ve eğilmede çekme dayanımları yüksek fırın cürufuna göre oldukça düşük olduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography