To see the other types of publications on this topic, follow the link: Ulus Devlet.

Journal articles on the topic 'Ulus Devlet'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Ulus Devlet.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Bülbül, Kudret. "Wael Hallaq’ın İmkânsız Devlet’i Üzerine." Cihanmüma Sosyal Bilimler Akademi Dergisi 1, no. 2 (2022): 95–99. http://dx.doi.org/10.55205/jocsosa.12202263.

Full text
Abstract:
Wael Hallaq’ın İmkânsız Devlet çalışması, Türkiye de akademik çevrelerde geniş bir yankı uyandırdı. Eserin Türkçe çevirisindeki “Modern Çağda İslam Devleti Niçin Mümkün Değildir” alt başlığı, eserin orijinal alt başlığı ile uyumlu olmasa da kitabın içeriği ile uyumludur. Çünkü Hallaq bütün çalışması boyunca bunun neden mümkün olmadığı üzerine argümanlar geliştirmektedir.
 Öncelikle Wael Hallaq’a modern devlet paradigmasının “İslami yönetim biçimi” (İslami düşünüş ve yaşayış demek daha doğru) ile uyumlu olmayan boyutlarını detaylı bir biçimde ortaya koyması açısından teşekkür etmek gerekir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

ÇAKMAK, Diren. "İsrail'in Ulus-Devlet Yasası." Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10, no. 1 (2019): 81. http://dx.doi.org/10.33537/sobild.2019.10.1.5.

Full text
Abstract:
Çalışmada, devletin karakterini Yahudi halkının ulus-devleti olarak belirleyen İsrail'in ulus-devlet yasası incelenmektedir. İsrail Parlamentosu'nun 19 Temmuz 2018'de kabul ettiği yasa hem takdir hem eleştiri ile karşılanmıştır. Kamuoyu yoklamalarına göre, İsrail toplumunun %60'ı yasayı desteklemektedir. İsrailli Araplar, yasanın ırkçı olduğunu ve azınlıklara karşı ayrımcılık içerdiğini ileri sürmektedirler. Muhalefet partisi liderleri yasanın İsrail Bağımsızlık Bildirgesi ile bağdaşmadığını savunmaktadırlar. Bildirgede İsrail topraklarında Yahudi Devletinin yeniden kurulmasının Yahudi halkını
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Aydın, Rıfat. "Ulus, Uluslaşma ve Devlet: Bir Modern Kavram Olarak Ulus Devlet." Siyasal Bilimler Dergisi 6, no. 1 (2018): 229–56. http://dx.doi.org/10.14782/marusbd.412645.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

ALBAYRAK, Özlem, and Nurgün OKTİK. "Teoriler Işığında Devletin Dönüşümü ve COVID-19 Sonrası Dünyadaki Durumu: Sosyolojik Bir Yaklaşım." Sosyolojik Bağlam Dergisi 3, no. 3 (2022): 277–93. http://dx.doi.org/10.52108/2757-5942.3.3.5.

Full text
Abstract:
Çalışmada tarih boyunca toplumsal yapıyla paralel şekilde değişerek günümüze gelmiş olan devlet, sosyoloji teorileri eşliğinde incelenmekte ve pandeminin devletlerde neden olduğu değişim ele alınmaktadır. Bu nedenle çalışmanın amacı, genelde devletin dönüşümünü sosyoloji teorileri eşliğinde ortaya koymak, özelde ise post-COVID dünyada devlet egemenliğinin geleceğini tartışmaktır. Devlet, modern dönemlerden bugüne çeşitli şekiller almış, Refah Devleti döneminde güçlenerek, küreselleşme döneminde ise zayıflayarak günümüze ulaşmıştır. Küresel COVID-19 tecrübesi ise, ulus-devletin yeniden güçlenme
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

EŞKİ UĞUZ, Hülya, and Rukiye SAYGILI. "KÜRESEL DÜNYADA ULUS DEVLET." Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi 16, no. 32 (2016): 127–47. http://dx.doi.org/10.30976/susead.302139.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Yeşilyurt, Yaşar. "Kutsal Vatandaşlık ve Ulus: Modern Devletin Teolojik İnşası." İçtimaiyat 9, no. 1 (2025): 48–65. https://doi.org/10.33709/ictimaiyat.1619773.

Full text
Abstract:
Bu makale, modern ulus devletin teolojik kökenlerini ve vatandaşlık kavramının kutsallaştırılması sürecini ele almaktadır. Ulus devlet, modern dönemde belirli bir topluluğu “ulus” olarak tanımlayarak, vatandaşlık statüsünü sadece hukuki bir konumdan ideolojik bir bağlılık aracı haline getirmiştir. Bu bağlamda vatandaşlık, modern devletin siyasal ve toplumsal düzenini inşa eden temel bir mekanizma olarak öne çıkar. Rousseau’nun toplumsal sözleşme anlayışı, bireylerin özgürlüklerinden vazgeçerek devlete bağlanmalarını vatandaşlığın meşruiyet temeli olarak sunar. Weber’in Protestan ahlakı üzerine
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Şimşek, Yılmaz, Burcu Demirdöven, and Halim Emre Zeren. "II. ADÜLHAMİD DÖNEMİNDE ULUS DEVLETE YÖNELİK KAMU POLİTİKALARININ HALİL RIFAT PAŞA’NIN SİVAS VALİLİĞİ DÖNEMİNDEKİ YANSIMALARI." Kamu Yönetimi ve Politikaları Dergisi 6, no. 1 (2025): 1–25. https://doi.org/10.58658/kaypod.1591161.

Full text
Abstract:
Osmanlı İmparatorluğu’nun en tartışmalı padişahları arasında olan II. Abdülhamid’in saltanat döneminde (1876-1909) birçok önemli modernleşme deneyimi yaşanmıştır. Bu dönemde yapılan icraatların, İmparatorluğun devamı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Anadolu’daki politikalarını şekillendirdiği yönünde tespitler dikkat çekmektedir. İmparatorluğun gücünün zayıfladığı bu dönem, devletlerin sömürge mücadelelerinin zirve yaptığı ve dünya savaşlarıyla devam eden bir süreci getirmiştir. Bu kaotik ortamda kamu politikası olarak hayata geçirilen birçok faaliyet Anadolu’nun imarı açısından büyük önem taşımak
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Özdağ, Suat. "TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASININ ÖNEMLİ BİR AŞAMASI OLAN SOYADI KANUNU’NUN HALK TARAFINDAN BENİMSENMESİ VE UYGULANMASINDA ULUSAL BASININ ROLÜ." Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute, no. 67 (March 10, 2025): 371–91. https://doi.org/10.30794/pausbed.1559310.

Full text
Abstract:
Kurtuluş Savaşı’nda galip gelen ve yeni bir devlet kuran yönetici kadro, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte; muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak ve bağımsız bir ulus devlet inşa edebilmek için siyasi, sosyal, kültürel ve idari alanda birçok yenilikler yapma yoluna gitmiştir. Cumhuriyet yönetimi, yeni kurduğu devleti eski kimliklerden ve tanımlamalardan arındırarak modern, türdeş ve homojen bir ulus kurma amacıyla hareket etmiştir. Bu amaçla toplumsal alanda birçok yeniklikler yapılmış ve hukuki değişikliklere gidilmiştir. Soyadı Kanunu ile türdeş, homojen ve modern bir toplum meydana getirmek a
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

OĞUZ, Alaattin. "Tarihsel Süreklilikte Hatay-Belen Kazası ve Türkmenleri." Erdem, no. 84 (June 1, 2023): 87–106. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.2023.84.087.

Full text
Abstract:
Osmanlı’nın imparatorluğa uygun bir toplum oluşturma çabası, birçok farklı halkı Türk ve İslami nitelikler çerçevesinde örgütleyerek bağlantı noktaları yaratmıştır. Yönetici elitler ve bölge konjonktüründe, yükselen ve hakim değer Türklük ve İslam’dı. Osmanlılar on yedinci yüzyılın tartışmalı dönemlerinde Anadolu’da yerel halkla daha kurumsal ilişkiler kurdular. Gerek yönetsel gerekse eğitsel alanlarda bağlantılar kurarak bölge halklarının devlet kurumlarına katılımını artırmayı amaçladılar. Post klasik dönemde Osmanlılar bu bağlantıyı bazen yerel yöneticiler, bazen de eşkıyalık faaliyetlerine
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Hüsamettin, İNAÇ, and KINA Beyzanur. "Suriye'nin Ulus Devlet İnşasının Sosyo-Politik Analizi." Uluslararası Akademik Birikim Dergisi 8, no. 1 (2025): 22–43. https://doi.org/10.5281/zenodo.14782461.

Full text
Abstract:
<em>II. D&uuml;nya Savaşı s&uuml;resince ve savaş neticesinde meydana gelen koşullar Suriye'de Arap milliyet&ccedil;ilerinin bağımsızlık hedeflerini y&uuml;kseltti. Suriye &uuml;zerindeki Fransız mandasının 1946 yılında sona ermesiyle Ulus-devletin inşa s&uuml;reci başlamıştır diye d&uuml;ş&uuml;n&uuml;l&uuml;rken kargaşanın ve siyasi istikrarsızlığın temelleri atılmıştır. Ulus Devlet inşasına etki eden mekanizmalar Baas Partisi&rsquo;nin iktidarı ele ge&ccedil;irmesi ve bu iktidarın başına Hafız el Esad&rsquo;ın ge&ccedil;mesi, İsrail ile yapılan Golan Tepesi g&ouml;r&uuml;şmeleri, BM 2254 ka
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Gökmen, Mustafa, and Ali Parim. "Ulus Kimliğinin Yeniden İnşasında Ulusal Bayramlar ve Sosyal Medya: Siyasi Parti Liderlerinin Twitter'daki 23 Nisan Kutlamaları." AJIT-e: Academic Journal of Information Technology 13, no. 50 (2022): 138–67. http://dx.doi.org/10.5824/ajite.2022.03.003.x.

Full text
Abstract:
Toplumlarda ulus kimliğinin yeniden üretilmesi ve pekiştirilmesinde ulusal bayramlar önemli bir rol üstlenmektedir. Her yıl belirli günlerde görkemli törenlerle kutlanan ulusal bayramlar, topluma verilmek istenen mesajları iletmek adına da önemli bir fırsat olarak görülmektedir. Günümüzde devlet yöneticileri ve siyasi parti temsilcileri, ulusal bayramlarda yaptıkları konuşmalarla ya da kutlama mesajlarıyla ulus kimliğinin yeniden inşasına hizmet etmektedirler. Bu ulus kimliği aynı zamanda devlet yöneticilerinin temsil ettiği ideolojiler çerçevesinde inşa edilmektedir. Bu bağlamda bu çalışmanın
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Albayrak, Özlem, and Nurgün Oktik. "Teoriler Işığında Devletin Dönüşümü ve COVID-19 Sonrası Dünyadaki Durumu: Sosyolojik Bir Yaklaşım." Sosyolojik Bağlam Dergisi 3, no. 3 (2022): 277–93. https://doi.org/10.52108/2757-5942.3.3.5.

Full text
Abstract:
&Ccedil;alışmada tarih boyunca toplumsal yapıyla paralel şekilde değişerek g&uuml;n&uuml;m&uuml;ze gelmiş olan devlet, sosyoloji teorileri eşliğinde incelenmekte ve pandeminin devletlerde neden olduğu değişim ele alınmaktadır. Bu nedenle &ccedil;alışmanın amacı, genelde devletin d&ouml;n&uuml;ş&uuml;m&uuml;n&uuml; sosyoloji teorileri eşliğinde ortaya koymak, &ouml;zelde ise post-COVID d&uuml;nyada devlet egemenliğinin geleceğini tartışmaktır. Devlet, modern d&ouml;nemlerden bug&uuml;ne &ccedil;eşitli şekiller almış, Refah Devleti d&ouml;neminde g&uuml;&ccedil;lenerek, k&uuml;reselleşme d&ouml;
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

BAĞBAŞLIOĞLU, Tuğba. "ULUS-DEVLET KURGUSUNUN BAŞARISIZ BİR VERSİYONU." Social Sciences Studies Journal 4, no. 20 (2018): 2843–49. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.671.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

EREN, Yusuf. "ULUS-DEVLET MODELİ VE DİL POLİTİKASI." Journal of Academic Social Sciences 58, no. 58 (2017): 500–509. http://dx.doi.org/10.16992/asos.12907.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

ALTUN, Altun. "Küreselleşme Çağında Milliyetçilik ve Ulus-Devlet." International Journal of Academic Value Studies (Javstudies JAVS) 2, no. 4 (2016): 145–60. http://dx.doi.org/10.23929/javs.26.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

TAN, Mehmet. "MİLLİYETÇİLİK VE KÜRESELLEŞME TARTIŞMALARI BAĞLAMINDA ULUS-DEVLET." Journal of Academic Social Sciences 63, no. 63 (2017): 590–600. http://dx.doi.org/10.16992/asos.13280.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

SİMAKU-, Xheni. "KÜRESELLEŞMEYE GİRİŞ VE ULUS-DEVLET İLE İLİŞKİSİ." Journal of Social Sciences 47, no. 47 (2020): 274–88. http://dx.doi.org/10.29228/sobider.45366.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

ERDAL, Selcen. "Uluslararası Ceza Mahkemesinin Ulus-Devlet Egemenliğine Etkisi." Selcuk Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi 18, SUHFD (2010): 147–206. http://dx.doi.org/10.15337/suhfd.2017.107.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Bilici Altunkayalıer, Handan. "ULUS-DEVLET KAVRAMININ ORTAYA ÇIKIŞ SÜRECİNDE ARKEOLOJİ." Çeşm-i Cihan (Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi) E-Dergisi 5, no. 2 (2018): 2–11. http://dx.doi.org/10.30804/cesmicihan.429151.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

ŞENER, Bülent. "KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE ULUS-DEVLET ve EGEMENLİK OLGULARI." Journal Of History School 7, no. XVIII (2014): 51–77. http://dx.doi.org/10.14225/joh500.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Kıyanç, Yakup. "Sınırın Sosyolojisi: Ulus, Devlet ve Sınır İnsanları." İnsan & Toplum Dergisi (The Journal of Human & Society) 5, no. 10 (2015): 209–13. http://dx.doi.org/10.12658/human.society.5.10.d0113.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

IŞIK, Mustafa. "Bulgaristan’ın Ulus-Devletleşme Süreci Bağlamında Yayılmacı Dış Politikası." CenRaPS Journal of Social Sciences 5, no. 1 (2023): 45–62. http://dx.doi.org/10.46291/cenraps.v5i1.94.

Full text
Abstract:
Balkanlar’da ulus-devletleşme süreçleri ve dış politika arasındaki ilişki isyan hareketleri sonrasında önem kazanmıştır. Kendi ulus-devletlerini kurmak isteyen Balkan devletleri bu süre zarfında hem Avrupa’dan hem de Rusya’dan gelecek yardımlar çerçevesinde yayılmacı bir dış politika izlemiştir. Osmanlı Devleti’nin millet sisteminden isyanlar ile ayrılmaya çalışan, yeni Balkan devletleri bu politikalarını kültürel ve dini arka planda ortaya koyarken kendi aralarında da devlet ve sınır tahayyüllerinin çatıştığı görülmektedir. Bu çalışmada Bulgaristan’ın Osmanlı-Rus savaşı sonrası oluşan yeni Ba
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Dülgar, İmren Pınar. "Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Modernleşme Sürecinde Kamu Hizmetine Girme Hakkı ve Yurttaşlık Olgusu Arasındaki Bütünleşme." Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi 7, no. 4 (2025): 1098–107. https://doi.org/10.33712/mana.1511449.

Full text
Abstract:
Kamu hizmetine girmenin herkese eşit tanınan bir hak olarak kabulü ve bu hakkın ulus devlete özgü yurttaşlık olgusuyla iç içe geçmesi, Batı’da 18. yüzyılın sonunda yaşanan toplumsal ve siyasal nitelikli bir dönüşüm sürecinin sonucunda gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti’nde ise yaklaşık yarım yüzyıllık süre sonra hizmete girmede eşitlik ve yurttaşlaşmaya ilişkin bazı temel adımlar hukukileştirilmeye başlanmıştır. Devlet-toplum ilişkisi ve toplumsal yapının niteliği gereği eşitlik, farklı milletlere hizmete girme olanağı sağlanarak onları Osmanlı olmakta birleştirmek üzere uygulamaya konulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Eriş, Vedat, and Hasan Yazıcı. "21. YÜZYILDA ULUS DEVLETİN BAĞIMSIZ SİYASET BELİRLEME GÜCÜ: TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÖRNEĞİ." International Journal of Economics Politics Humanities and Social Sciences 2, no. 4 (2019): 244–53. https://doi.org/10.5281/zenodo.3626297.

Full text
Abstract:
Ulus devlet insanların kendi kaderlerini belirleyebildiği bir devlet modelidir. K&uuml;reselleşme ise sınırların anlamsızlaştığı, hareketli ve &ccedil;ok boyutlu bir s&uuml;recin ifadesidir. &Ouml;zellikle son d&ouml;nemde &ouml;nemi artan k&uuml;reselleşme ulus devleti de d&ouml;n&uuml;şt&uuml;rm&uuml;şt&uuml;r. Son noktada k&uuml;reselleşmenin etkisiyle ulus devletin bağımsız siyaset belirleme g&uuml;c&uuml;n&uuml;n ortadan kalktığını belirten g&ouml;r&uuml;şler ortaya &ccedil;ıkmıştır. Bunun yanında ulus devletin g&uuml;n&uuml;m&uuml;zde bağımsız siyaset belirleyebilme g&uuml;c&uuml;ne sahi
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Bilişli, Gözde Tekmile. "DİL HAKLARININ ULUS DEVLETİN ŞEKİLLENME SÜRECİNDEKİ GELİŞİMİYLE YAPAY ZEKANIN DİL HAKLARI ÜZERİNDEKİ OLASI ETKİLERİ." Sosyal Bilimler Akademi Dergisi 8, no. 1 (2025): 58–70. https://doi.org/10.38004/sobad.1633807.

Full text
Abstract:
Dil hakları, ulus devletlerin ortaya çıkışıyla birlikte şekillenmiş ve bu yapılar içerisinde genellikle nüfus çoğunluğunu sağlayan diller lehine gelişim göstermiştir. Azınlık dillerinin korunması ve geliştirilmesi, ulus devletlerin milliyetçiliğe dayanan tek tip kimlik anlayışı nedeniyle ihmal edilmiş ya da çeşitli baskı aygıtlarıyla engellenmiştir. Ancak küreselleşmenin getirisi, ulus devletlerin güvenlik ve ekonomik politikalarının bizzat kendisi azınlık dil haklarının gündeme gelmesine neden olarak 19. ve 20. yy’larda dil hakları konusunun uluslararası düzeyde ele alınması sonucunu doğurmuş
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

ALTINTAŞ, Muharrem, and Ethem Kadri PEKTAŞ. "KÜRESELLEŞME SÜRECİNİN ULUS-DEVLET ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ VE ULUS-DEVLETİN GELECEĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME." İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22, no. 1 (2020): 115–26. http://dx.doi.org/10.33707/akuiibfd.665795.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

GÖZÜBÜYÜK TAMER, Mine. "KÜRESELLEŞME VE ULUS-DEVLET İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME." Journal of International Social Research 13, no. 69 (2020): 775–85. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2020.3996.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Ünal, Ayhan Afşin, and Sevil Başol. "Azerbaycan Tarihine Yön Veren Türk Aydını: Mehmet Emin Resulzade." Asya Studies 9, no. 32 (2025): 309–18. https://doi.org/10.31455/asya.1659150.

Full text
Abstract:
Rus imparatorluğunun 19.yüz yılda Azerbaycan topraklarını işgal etmesinden dolayı Azerbaycan halkı, Rus yönetimi altında yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldı.Rus yönetimi altında yaşamak istemeyen Azerbaycan halkı zaman zaman isyan etsede olumlu sonuç alamadı.Azerbaycan halkı gibi bağımsız yaşamak isteyen Azerbaycan aydınları batılı devletlerde yönetim şeklinin ulus devlet anlayışına dönüşmesinden etkilenerek ulus devlet yönetim modelini Azerbaycan topraklarında da uygulamak istedi.Azerbaycan aydınlarının bu isteğine katkı sağlayan Avrupalı,Türk ve Rus aydınlarıydı.Azerbaycan aydınlarıyla diğer
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Kalemlı, Huseyin. "1912 Tarihli Talimatnameye Göre Osmanlı Devleti’nde Hudut Bölükleri ve Müfrezeleri." Turcology Research, no. 81 (September 28, 2024): 538–51. http://dx.doi.org/10.62425/turcology.1512602.

Full text
Abstract:
Tarihin ilk dönemlerinde bulunmayan hudut ya da sınır kavramı toplu yaşama geçiş, koruma ve kontrol altına alma düşüncesinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkmıştır. Yerleşik düzene geçişle beraber özel mülkiyetin korunması ve kontrol altına alınması düşüncesinden hareketle başlangıç seviyesinde devletler kurulmuştur. Devletler koruyup kontrol altında tutacakları toprakları belirlemek düşüncesi ile sınırlar tasarlamış ve inşa etmişlerdir. İlk dönemlerde devletler için bu sınırlar girişi engelleyen fiziksel bariyerlerden ibaret kalsa da belirli bir geçiş aşamasından sonra modern ulus devletlerin
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Şahin Duru, Hilal. "Achmea Kararı Sonrasında Avrupa Birliği Hukukunda İkili Yatırım Anlaşmalarının Değerlendirilmesi." Uluslararası Hukuk ve Sosyal Bilim Araştırmaları Dergisi 6, no. 2 (2025): 38–51. https://doi.org/10.51524/uhusbad.1515294.

Full text
Abstract:
İkili yatırım anlaşmaları (Bilateral Investment Treaties, BITs), uluslararası yatırım hukukunda oldukça önemli bir yere sahiptir. İkili yatırım anlaşmaları; iki devlet arasında, bir akit devletin yatırımcıları tarafından diğer akit devletin topraklarında yapılan yatırımların hükümlerini ve şartlarını belirlemektedir. İkili yatırım anlaşmaları, yatırımdan kaynaklanan risklerin minimize edilmesi veya giderilmesi adına yabancı yatırımcı lehine güvenceler sağlamaktadır. Avrupa Birliği (AB) içi ikili yatırım anlaşmaları (intra-EU BITs), AB üyesi devlet ile sözleşmenin akdedilmesinden sonraki bir ta
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Celik, Onur. "ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİ RESMİ TARİH YAZIMI VE KİMLİK İNŞASI." Kamu Yönetimi ve Politikaları Dergisi 6, no. 1 (2025): 99–116. https://doi.org/10.58658/kaypod.1589337.

Full text
Abstract:
Ulus devletlerin varlıklarını göstermeleriyle birlikte geleneksel devlet yönetimlerinde ve toplumsal yapıda köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Ulus devletlerin bu dönüşümde temel sorunsalı ise kurucu ideolojik yaklaşıma uygun ulusal kimlik inşasını gerçekleştirme olmuştur. Türkiye’de kuruluşundan itibaren devletin ve toplumun ulus devlet modeline uygun dönüşümünü gerçekleştirme çabası içerisine girmiştir. Böylelikle hakim ideolojiye uygun ulusal kimlik inşa edilmeye çalışılmış ve inşa için tüm araçlar kullanılmıştır. Ulusal kimlik inşasında en önemli argümanlardan biri ise tarihselciliktir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Özkurt, Cem. "MODERNLİĞİN ÜÇ İMGESİ ÜZERİNE BİR ANALİZ DENEMESİ: DEVLET, ULUS VE TEMSİLİ DEMOKRASİ." Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 13, no. 42 (2025): 31–46. https://doi.org/10.33692/avrasyad.1510468.

Full text
Abstract:
İleri modern bir toplumsal sistem olarak deneyimlediğimiz modern toplumun, kurumsal yapılaşması tarihsel karakterlidir ve bugünün dünyasında birçok eksene gönderme yapmaktadır. Bu eksenlerden ilki, bir üretim yapılaşması ve ekonomik ilişkiler ağı olarak kapitalist toplumsal formasyondur. İkincisi, siyasal ve yönetimsel bir oluşum olarak ulus-devlettir. Üçüncü ise modernlikle birlikte ortaya çıkan ve geleneksel toplumun öznitelikleriyle uyuşmayan, sembolik düzeydeki farklılaşmalardır. Ekonomik bir sistem olarak modernlik, 19. yüzyılda sanayi kapitalizmiyle bağlantılı olarak ortaya çıkan kitlese
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Tekin, Ferhat. "Göçmenlere Yönelik Algının Oluşmasında Teritoryal Sınır Anlayışının Rolü." Journal of Humanity and Society (insan & toplum) 12, no. 1 (2022): 1–21. http://dx.doi.org/10.12658/m0640.

Full text
Abstract:
Bu makale, ulus-devlet sınır anlayışının göçmene yönelik hedef ülkedeki toplumsal algı ve tutumları nasıl ve hangi yönlerden etkilediğine ve ulusal cemaatin zihniyetini nasıl şekillendirdiğine odaklanmaktadır. Westfalya Anlaşması’yla kabul edilen ve daha sonraki süreçte tüm dünyaya gittikçe yayılan modern teritoryal sınırlar, devletin imajına ve denetim gücüne işaret eden çok önemli semboller olmuştur. Bunun yanında sınırın, ulusal kimliği, “bizi” ve “öteki”ni, “dostu” ve “düşmanı” tanımlamada da işlevsel bir ideolojik aygıt olduğu belirtilmelidir. Buna bağlı olarak sınır sadece ulus-devlet iç
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

YILMAZ, Ege. "Teşhirin Gölgesinde: İmparatorluktan Cumhuriyet’e Türkiye’de Sergilemenin İdeolojisi." MSGSÜ Sosyal Bilimler, no. 25 (May 31, 2022): 78–91. http://dx.doi.org/10.56074/msgsusbd.1123741.

Full text
Abstract:
Bu makale, ideoloji ve hegemonya kuramlarının işlevini İstanbul’da kurulan Müze-i Hümâyun ile İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin teşhir stratejileri üzerinden incelemektedir. Müzelerin koleksiyonu bağlamında oluşturulan sanat tarihi anlatısı ile ilerlemecilik, evrenselcilik ve ulus-devlet gibi kavramların toplumsal tarih ve siyasi düşünceler tarihindeki yeri ele alınacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

ERDOĞAN, Seven, and Emrah ATAR. "Devlet Egemenliği ve Diplomaside Yaşanan Değişim: Paradiplomasi (Ulus-Altı Diplomasi) Üzerine Bir Analiz / Change in State Sovereignty and Diplomacy: An Analysis on Paradiplomacy (Subnational Diplomacy)." Uluslararası Ekonomi, İşletme ve Politika Dergisi 7, no. 2 (2023): 423–37. http://dx.doi.org/10.29216/ueip.1314715.

Full text
Abstract:
Devlet egemenliği ve diplomasi, modern uluslararası siyasal sistemin birbiriyle yakından ilişkili iki önemli yapı taşı görünümündedir. Modern uluslararası siyasal sistemde, egemenliklerini karşılıklı olarak kabul eden temel aktör konumundaki devletlerin yetkili temsilcileri aracılığıyla yürütülen diplomasi yoluyla resmi temaslar kurdukları varsayımı hâkimdir. Bu çalışmada, uluslararası siyasette Soğuk Savaş sonrası dönemde beliren yeni eğilimlerin etkisiyle dönüşen, devlet egemenliği ve diplomasi arasındaki etkileşim ele alınmaktadır. Söz konusu etkileşim ulus-altı aktörlerin diplomasiye eklem
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Şahnagil, Sinem. "KÜRESELLEŞMEYE KARŞI ULUS DEVLET: MİLLİ KİMLİĞİN GELECEĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME." Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19, no. 36 (2016): 605–24. http://dx.doi.org/10.31795/baunsobed.662452.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

BÖRKLÜOĞLU, Levent. "Ulus Devlet - Yurttaşlık İlişkileri Karşısında Küresel Bir Tavır Alış: Kozmopoli." Journal of Turkish Studies 11, Volume 11 Issue 13 (2016): 117. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.9807.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Zırh, Besim Can. "Thomas Faist (2018). The Transnationalized Social Question: Migration and the Politics of Social Inequalities in the Twenty-First Century." Göç Dergisi 7, no. 2 (2020): 343–47. http://dx.doi.org/10.33182/gd.v7i2.730.

Full text
Abstract:
Bu kitap değerlendirmesi Thomas Faist’ın 2018 yılı sonunda basılan Ulus-aşırılaşan Toplum Sorunu: 21. Yüzyılda Göç ve Toplumsal Eşitsizliklerin Siyaseti çalışmasını Türkçe okura tanıtmak üzere kaleme alınmıştır. İçinde bulunduğumuz KOVİD-19 salgını döneminde tabandan uluslararası (mevsimlik) göç hareketliliklerinin küresel ekonomik sistem açısından ve bu hareketliliğin yarattığı finansal kaynağın toplumsal eşitsizliklerle birbirinden ayrılan coğrafi bölgeleri güçlü bir şekilde birbirine bağımlı kıldığı görüldü. Temel argümanı on dokuzuncu yüzyılda “toplum sorunu” olarak kavramsallaştırılan ve
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Adıgüzel, Muhammet Metin. "Siyasetnamelerde denge ve düzen." Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 7, no. 1 (2025): 106–21. https://doi.org/10.58588/aru-jfeas.1527155.

Full text
Abstract:
Müslüman dünyasında hicretin ilk asırlarından itibaren var olagelen bir yönetim anlayışı mevcuttur. Dini ilkelere dayanan bu anlayış devleti idare edenlere yönelik tavsiyeler içeren siyasetname geleneğini doğurmuştur. Siyasetnameler; siyasi, dini ve ahlaki eserler olup, bu tür eserlerde ele alınan başlıca konular arasında hükümdarda aranacak özellikler, devlet memurlarının seçiminde liyakatin önemi, askeri ve mali teşkilatlanma yer almaktadır. Siyasetnameler benzer konuları işlemekle birlikte aralarında şekil ve üslup açısından farklılıklar da bulunmaktadır. Bazı siyasetnameler doğrudan hükümd
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

ATEŞ, Selahattin. "ULUS DEVLET İNŞA VE SÜRDÜRME SÜRECİ VE DEMOKRATİKLEŞME ÇABALARI ALTINDA TÜRKİYE." Journal of Turk-Islam World Social Studies 19, no. 19 (2018): 272–83. http://dx.doi.org/10.16989/tidsad.1524.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

BAYEZİT, Galip, and Mehmet TAN. "The State: A Theoretical Evaluation on the Axis of Political Sociology." Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, November 14, 2023. http://dx.doi.org/10.61524/fuuiibfdergi.1352140.

Full text
Abstract:
Günümüzde devlet olgusu üzerine yapılan tartışmalar büyük oranda ulus-devlet, küresel sistem projeleri etrafında dönmektedir. Bu çalışmada, devlet olgusu siyaset sosyolojisi bağlamında, siyaset-toplum ilişkisi ekseninde ele alınmıştır. Ulus-devlet ve küresel siyaset kavramı; uluslararası siyasî-ekonomik yapılanmalar ve etkileri, küresel politikalar ve imparatorlukların çöküşü çerçevesinde tartışılmıştır. Bu kapsamda “ulus-devletin sonu mu?”, “ulusal hükümetlerin kendi ekonomilerini kontrol edemediği bir dönemde ulus-devletin bir geleceği var mı?”, “bilişim teknolojilerinin baş döndürücü bir hı
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

ASKER, Ali, and Neslihan KİBAR ÖNDER. "KARADAĞ’DA ULUS-DEVLET İNŞASI: ETNOGRAFİ, KÜLTÜR VE SEMBOLLER ÜZERİNDEN YORUMLAMA." Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, October 24, 2022. http://dx.doi.org/10.53425/madergisi.1176769.

Full text
Abstract:
Ulus, ulusal sınırlar içinde kendini gösteren unsurların bir bütünü olarak ifade edilebilir. Bir ulusu hayal etmenin tek bir yolu yoktur. Ulus kimliğini tanımlayan faktörler arasında; etnik köken, din, dil, ortak bir geçmiş, kültür, o ulusa özgü düşünüş, davranış ve yaşayış biçimi vs. yer almaktadır. Kuşkusuz, bu değişkenlik, birtakım tarihi, siyasi, iktisadi ve kültürel faktörlerin etkisiyle şekillenmiştir. Bu doğrultuda ulusal semboller de bir ulusun ve mirasının anlaşılmasına yardımcı olan, ulusu görünür kılan, tanımlama ve ifade bakımından onu somutlaştıran önemli işaretlerdir. Ulusal semb
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

YILDIRIM, Serpil, and Mehmet Akif ÖZER. "Küreselleşme Sürecinde Ulus Devletin ve Kamu Yönetiminin Değişimine Dair Değerlendirmeler." Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, December 14, 2023. http://dx.doi.org/10.33712/mana.1333416.

Full text
Abstract:
Özellikle 21. yüzyılda yaşanan ve hızlı dönüşümlerle karakterize olan küreselleşme, yeni dünya düzenini ve onun temel dayanaklarını açıklamak için kullanılmaktadır. Belli bir alanla sınırlı olmayan bu kavram, gücünü dünya üzerindeki etkisinden almaktadır. Küreselleşme büyük etkisini ise ulusal yapılar üzerinde göstermiştir. Ulusal yapıların siyasi formu olan ulus-devlet, sarmal bir şekilde hem küreselleşme olgusuna zemin hazırlamış hem de onun bir sonucu olarak evrilmiştir. Bu çalışmanın odağında olan küreselleşme ve ulus-devlet arasındaki ilişki tarihsel düzlemde değerlendirildiğinde, bu iki
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Kazan, Burakcan, and İbrahim Mazman. "ORTA DOĞU'DA ULUS-DEVLET SORUNU." Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi, October 24, 2023. http://dx.doi.org/10.48131/jscs.1275696.

Full text
Abstract:
Orta Doğu, geçmişten günümüze kadar dünyamızda önemli bir yere sahip olmuş bir bölgedir. Bu bölgeyi sadece yer altı zenginliğiyle anmak, bölgenin tarihine karşı büyük bir yanlış olacaktır. Aynı zamanda burası din, devlet vb. gibi alanlarda tarihin sıfır noktası olan bir bölgedir. Bölgenin her anlamda bu kadar büyük önemde olması sosyal bilimciler için büyük bir önem arz etmektedir. Bu makalede, devletin ortaya çıktığı Orta Doğu bölgesinde modern devlet anlayışı olan ulus-devletin neden bölgeyle uyum sorunu yaşadığı fikri tartışılmaktadır. Bu tartışmada ilk olarak Orta Doğu’da daha önce egemen
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

DEMİRTAŞ, Mustafa. "Mübadelenin Gücü: Kojin Karatani’de Kapitalizm ve Karşı Hareketler." Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, December 19, 2022, 235–52. http://dx.doi.org/10.21497/sefad.1313312.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, toplumsal formasyonların tarihini mübadele tarzları perspektifinden yeniden ele alan Kojin Karatani’nin felsefi ve politik görüşleri üzerine düşünmeyi deneyeceğiz. Karatani’ye göre kapitalizm, sermaye-ulus-devlet üçlüsüyle işleyen bir sistemdir; kapitalizmi anlamak ve ona karşı çıkmak için bu üçlüyü dikkate almamız gerekir. Bu çalışmada, sermayeye karşı girişilecek her eylemin devleti ve ulusu da karşısına alması gerektiğini belirten Karatani’nin kapitalizme ve ona karşı hareketlere dair görüşlerini inceleyeceğiz. Kapitalist ulus-devlet, oluşturduğu üçlü yapı sayesinde insanlığı
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

DEMİR, Hakan. "Modern Çek Cumhuriyeti’nin Öncüsü Olarak IX - XIV. Yüzyıllar Arasındaki Çek Devleti." Ortaçağ Araştırmaları Dergisi, June 18, 2023. http://dx.doi.org/10.48120/oad.1205079.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada IX-XIV. yüzyıllar arasındaki Çek devletinin tarihi anlatılacaktır. Ortaçağ Çek devletinin tarihi XIX. yüzyılda Çek milliyetçileri tarafından Çek uluslaşma sürecinin bir parçası haline getirilmiştir. Ortaçağ’da Çeklerin bir devlete sahip oldukları düşüncesi Habsburg Monarşisi yönetimi altındaki kaldıkları dönem boyunca Çekler tarafından canlı tutulmuştur. Ortaçağ Çek devleti IX. yüzyılda Přemyslid hanedanı tarafından kurulan ve 400 yıl boyunca varlığını sürdüren bir devletti. Bu devlet dönemin diğer devletleri ile ilişkilerini sürdürmüş ve Kutsal Roma İmparatoru’nu seçen yedi seçic
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

DOĞAN, Cihad. "Ulus Markalama Kavramına Eleştirel Yaklaşım." İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, November 29, 2023. http://dx.doi.org/10.47998/ikad.1309935.

Full text
Abstract:
Ülkelerin de markalaşabileceği düşüncesi İngiliz marka profesyoneli Simon Anholt tarafından “ulus markalama” ismi ile kavramsallaştırılmıştır. Ulus markalama hızla büyüyen ve devletlerce uygulanan son yüzyılın önemli girişimlerinden biridir. Ulus markalama sunduğu yarar çıktılarından dolayı cazip görünmektedir. Ancak ulus markalamanın söylem ve uygulamalarının uzun dönemdeki muhtemel olumsuz etkilerinin öngörülmesi için tartışmaya açılması bir gereksinim olarak kabul edilmelidir. Devletlerin ve akademinin ilgisinin bu alana yoğunlaşmasına karşın, ulus markalamayı eleştirel açıdan inceleyen çal
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Şenses, Mihriban, and Mihriban Şenses. "İmparatorluk ve Ulus Devlet." Liberal Düşünce Dergisi, September 30, 2019. http://dx.doi.org/10.36484/liberal.599153.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

ÖZDAĞ, Suat. "Atatürk Döneminde Bitlis (1923-1938)." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, October 26, 2023. http://dx.doi.org/10.53568/yyusbed.1322040.

Full text
Abstract:
Osmanlı Devleti’nin son yüzyılını meşgul eden değişimler ve yenilikler, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşından sonra kaçınılmaz bir safhaya girerek yeni bir devletin kuruluşu ve yeni bir rejimin kabulüne evirilmiştir. Milli egemenlik düşüncesi ile milletlerin kendi devletlerini kurma duygusu ulus devlet anlayışını ve cumhuriyeti gerekli kılan zeminleri oluşturdu. Devlet, monarşi yönetiminden ulus devlet yapısına ve demokratik cumhur yönetimine geçerken; toplum, imparatorluk ve teokratik düşüncenin ürünü olan reaya/ümmet kimliğinden birey/vatandaş olma kimliğine doğru bir karakter kazanmay
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

YEŞİLYURT, Yaşar. "SİVİL TOPLUM VE ULUS DEVLET." Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi, December 2, 2020. http://dx.doi.org/10.48131/jscs.822256.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!