To see the other types of publications on this topic, follow the link: Üniverite.

Journal articles on the topic 'Üniverite'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Üniverite.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Ataş, Mustafa, Sibel Alıcı, Gözde Göksel, Şerif Göksel, and Selma Sevgi. "HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ'NİN KURUMSALLAŞMASINA BİR ÖRNEK: ZİRAAT FAKÜLTESİ." International Journal of Eastern Mediterranean Studies 2, no. 2 (2024): 28–54. https://doi.org/10.5281/zenodo.11644837.

Full text
Abstract:
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi 1992 yılında kurulurken, kurucu rektör Prof. Dr. Haluk İpek, ziraat mühendisi olması sebebiyle ilk olarak Ziraat Fakültesi’nin kuruluşunu tasarlamıştır. Bu tasarımda şüphesiz Hatay’ın bir tarım bölgesi olması ve zirai alanda Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olmasının büyük önemi vardır. Prof. Dr. Haluk İpek bu potansiyeli ortaya çıkarmak ve Hatay’da üniversitenin lokomotifi olabilecek bu ilk bölümü hayata geçirmek için büyük uğraş vermiştir. Bu makalede Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin kuruluş aşamasındaki ilk Ziraat Fakültesi için ortaya koyduğu açılım ve buna karşı yerelde verilen uğraşlar üzerine durulacaktır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

ÖĞÜT, Nesrin. "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM KAYGI DÜZEYİ: SELÇUK ÜNİVERSİT." Journal of Academic Social Science Studies 5, Number: 69 (2018): 513–25. http://dx.doi.org/10.9761/jasss7770.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

ÖZKAN, Recep. "Televizyon Dizilerinin Üniversite Öğrencileri Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi (Niğde Üniversites." Journal of Turkish Studies 8, Volume 8 Issue 12 (2013): 1017. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.6082.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

DEMİRTAŞ, Hasan. "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN, ÜNİVERSİTE VE." Ondokuz Mayis Univ. Egitim Fakultesi Volume 33 Issue 1, Volume 33 Issue 1 (2014): 199. http://dx.doi.org/10.7822/egt203.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

DEMİRBİLEK, Nesip. "Üniversite Öğrencilerinin Gözüyle Üniversite Kavramı." OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi 16, Eğitim ve Toplum Özel sayısı (2020): 5585–607. http://dx.doi.org/10.26466/opus.786247.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Erkan; PAMUKÇU, ERDİL. "Değişen üniversite-sanayi işbirliğinde üniversite örgütlenmesi." Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 68, no. 2 (2013): 95–117. http://dx.doi.org/10.1501/sbfder_0000002281.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Günay, Durmuş. "Bir Üniversite Modeli Önerisi: Yedinci Nesil Üniversite." Üniversite Araştırmaları Dergisi 1, no. 3 (2018): 100–109. http://dx.doi.org/10.32329/uad.484582.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Aydın, Aynur. "Görme Engelli Üniversite Öğrencilerinin Bilgi Erişim Sorunları Üzerine Yapılmış Bir Araştırma." Bilgi Dünyası 13, no. 1 (2012): 93–116. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2012.170.

Full text
Abstract:
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler üretilen bilgi miktarını artırmakta ve çeşitli ortamlarda sunulan bilgiye erişebilmek giderek daha önemli hale gelmektedir. Çok çeşitli ve çok yönlü bilgiye gereksinimleri olan görme engelli üniversite öğrencileri öğrenimleri süresince farklı formatlarda bilgiye erişim alanında problemler yaşamaktadırlar. Çalışma kapsamında görme engelli üniversite öğrencilerinin kullandıkları bilgi kaynakları, kütüphaneler, üniversite kütüphanelerinden aldıkları hizmetler, üniversite kütüphanelerinin kullanımında yaşadıkları problemler ile web sitelerine ilişkin sorunları araştırılmıştır. Ayrıca, görme engelli öğrencilere yönelik olarak üniversite kütüphaneleri tarafından sağlanan olanaklar, hizmetler, bu konuda yaşanan problemler ve kütüphanelerin ileriye yönelik planları da araştırılmıştır. Bulgular, ülkemizdeki üniversite kütüphanelerinin görme engelli öğrencilerin gereksinimlerini karşılayamadığını, üniversite kütüphanelerinin görme engellilere yönelik koleksiyon, hizmet ve olanaklar açısından yetersiz olduğunu, üniversite kütüphane web sayfaları tasarlanırken görme engellilerin erişilebilirliğinin göz önüne alınmadığını göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

GERGERLİOĞLU, Ufuk. "Vergi Bilincine Yönelik Üniversite Öğrencilerinin Tutumları: İstanbul Üniversite." Researcher Social Science Studies 5, no. 10 (2017): 383–407. http://dx.doi.org/10.18301/rss.384.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

ARSLAN NAMLI, Nihan. "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN MOBİL ÜNİVERSİTE UYGULAMASİNA İLİŞKİN MEMNUNİYET DÜZEYLERİ." Journal of Academic Social Sciences 42, no. 42 (2017): 285–97. http://dx.doi.org/10.16992/asos.12022.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Alpaydın, Selma, and Hanife Kahraman. "Üniversite Öğrencilerinin Benlik Saygısı ve Üniversite Yaşamına Uyumu Arasındaki İlişkide Algılanan Ayrımcılığın Aracı Rolü." Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 47 (July 9, 2025): 24–36. https://doi.org/10.14582/zgefd.1555270.

Full text
Abstract:
Üniversiteler, farklı coğrafyalardan ve kültürlerden öğrencileri bir araya getiren, önemli yapılardan biridir. Üniversite yaşamına uyum sağlamada, öğrencilerin ayrımcılığa maruz kalması ve benlik saygılarının düşük olması uyum düzeylerini belirlemede temel etkenler arasındadır. Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin benlik saygısı ile üniversite yaşamına uyumu arasındaki ilişkide, algılanan ayrımcılığın aracı rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2020-2021 eğitim ve öğretim senesinde Ege Üniversitesinin farklı bölümlerinde öğrenim gören 672 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak için Algılanan Bireysel Ayrımcılık Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Üniversite Yaşamı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler, SPSS PROCESS v4.2 eklentisi (Model 4) ile analiz edilmiştir. Analiz yöntemi olarak korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi ve aracı (mediatör) değişken analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, benlik saygısı ve ayrımcılık düzeyinin üniversite yaşamına uyumu anlamlı şekilde yordadığını göstermiştir. Ayrıca benlik saygısının üniversite yaşamına uyum üzerindeki doğrudan etkisi ve aracı değişken olan ayrımcılığın üniversite yaşamına uyum üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Tufanyazıcı, Ece, and Fatma Bilek. "Myongji Üniversitesi Kütüphanesi Deneyimi: ERASMUS+ Personel Değişim Programının Üniversite Kütüphanecilerinin Mesleki Gelişimine Etkisi." Bilgi Dünyası 24, no. 2 (2023): 199–211. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2023.730.

Full text
Abstract:
Üniversite kütüphaneleri, üniversitede yapılan eğitimi, öğretimi, araştırmayı ve öğrenmeyi destekleyen birimlerdir. Üniversite kütüphaneleri, sürekli artan bilginin üretimi, erişimi ve yönetimi konusunda kullanıcılara yaşam boyu öğrenme becerileri kazandırırken topluma hizmet için güncel, güvenilir ve evrensel bilgiye erişim alanı sağlar. Üniversite kütüphanelerinde çalışan kütüphanecilerin, kullanıcıların artan bilgi ihtiyacını karşılayabilmek, kullanıcı beklentilerindeki değişimin farkında olarak, güncel gelişmeleri takip ederek kullanıcılara daha iyi hizmet sunabilmek için mesleki gelişimlerini sürekli kılmaları gerekmektedir. Bu kapsamda üniversite personeli olarak kütüphaneciler, sürekli eğitim gereksinimleri doğrultusunda hem yurt içinde ve hem de yurt dışında çeşitli hizmetiçi eğitim, kurs, seminer ve konferans gibi faaliyetlerle desteklenmektedir. ERASMUS+ Personel Değişim Programı, üniversite personelinin ve kütüphanecilerin yurt dışında yeni deneyimler ve yetkinlikler edinmelerini sağlayan faaliyetlerinden biridir. Bu çalışmada, ERASMUS+ Personel Değişim Programının üniversite kütüphanelerinde çalışan kütüphanecilerin mesleki gelişimine etkisi, hareketliliğe katılan kütüphanecilerin, kütüphanecilik mesleğine bakış açılarını nasıl etkilediği ve hareketlilik kapsamında ziyaret edilen Güney Kore Myongji Üniversite Kütüphanesi’nde edinilen deneyimler paylaşılmıştır. Aynı zamanda çalışmada Güney Kore gelenek/göreneklerinden bahsedilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

ÖZGÜL, Oylum. "Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Sıkıntılarının Belirlenmesi Üzerine Nitel Bir Araştırma." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 23, no. 4 (2023): 1049–70. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1199646.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı üniversite 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören üniversite öğrencilerinin kariyer gelişimlerinde yaşadıkları kariyer sıkıntılarına yönelik deneyimlerini incelemektir. Çalışma nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik desende tasarlanmıştır. Araştırma verileri yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu üniversite 3. ve 4. sınıfta ve çeşitli bölümlerde öğrenim gören (19 kadın, 18 erkek) 37 öğrenciden oluşmuştur. Çalışmanın verileri odak grup görüşmesi yapılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin kariyer sıkıntıları 3 tema altında toplanmıştır. Bu temalar, sektörel/meslekietmenler, gelecek kaygısı ve kariyerde engelleri keşfetme olarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın üniversite öğrencilerinin kariyer gelişimi ile ilgili çalışmalara ve literartüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Çuhadar, Sami, Selma Mert, Çağatay Gezer, et al. "Üniversite Kütüphanecilerinin Yapay Zeka Algıları, Kütüphanelerde Uygulama Alanları ve Geleceği." Bilgi Dünyası 25, no. 2 (2024): 410–58. https://doi.org/10.15612/bd.2024.785.

Full text
Abstract:
Günümüzde kütüphaneler, değişen teknoloji ve yeniliklerden etkilenen kurumlar arasında yer almaktadır. Yapay zeka teknolojilerinin popüler hale gelmesi, kütüphane hizmetlerini de dönüştürmeye başlamıştır. Bu araştırmada, Türkiye’deki üniversite kütüphanelerinin yapay zeka teknoloji ve uygulamalarının gelişim sürecinde yapmış olduğu ve yapmayı planladığı düzenlemeleri tespit etmek ve ilgili döneme özel geliştirdikleri hizmetleri belirlemek amacıyla bir anket uygulanmıştır. Anket, Türkiye’deki 208 üniversite kütüphanesinden 111 üniversite kütüphanesi yöneticisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi ile üniversite kütüphanelerinin yapay zeka teknolojileri ve uygulamaları hakkındaki durumu, bilgi ve farkındalık düzeyleri belirlenmiş, eksik ve zayıf yönlerin geliştirilmesine yönelik önlemler ve öneriler sunulmuştur. İlgili araştırma, yapay zeka konusunda Türkiye’de üniversite kütüphanesi yöneticilerinden görüş ve öneri alarak gerçekleştirilen ilk ve en kapsamlı çalışmadır. Araştırma bulguları, üniversite kütüphanelerinin ChatGPT, Gemini, Grammarly vb. yapay zeka uygulamalarını belirli düzeyde kullandıklarını ancak yapay zeka ile ilgili kurumsal politika geliştirme, personele yetkinlik kazandırma ve planlama konularında ihtiyaçlarının olduğu ortaya çıkmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Al, Umut, and Hatice Kübra Bahşişoğlu. "Türkiye'deki Üniversite Kütüphanelerine Ait Web Sitelerinin İçerik Açısından Değerlendirilmesi." Bilgi Dünyası 1, no. 2 (2000): 307–29. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2000.423.

Full text
Abstract:
Bu makalede, Türkiye'deki 37 üniversite kütüphanesinin Web sitelerinin içerikleri, seçilen 19 ölçüte dayalı olarak değerlendirilmiştir. Üniversite kütüphane Web sitelerinin çoğu, kütüphane ve sunulan hizmetlere ilişkin bilgi içermektedir. Kütüphanelerin yaklaşık %60'ının çevrimiçi katalogları Web üzerinde bulunmaktadır. Üniversite kütüphane Web sitelerinin çoğunda yararlı olabilecek bazı başka sitelere bağlantı olmasına karşın kendi sitesi içinde arama fonksiyonu olanların sayısı çok azdır. Üniversite kütüphanelerinin Web sitelerinin daha fazla bilgi, yararlı dokümanlar ve hizmetler ile zenginleştirilmesi önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

ZAVALSIZ, Mesut. "Youth's Perspective on Religion: A Field Research on the Sample of University Students." Türk Din Psikolojisi Dergisi, no. 8 (December 30, 2023): 11–44. http://dx.doi.org/10.59379/tdpd.1274362.

Full text
Abstract:
Gençler, bir toplumun geleceğini şekillendirmede önemli bir role sahiptirler. Bu nedenle üniversite öğrencilerinin dinî inançları ve değerleri, toplumun değerlerinin ve kültürünün korunması ve geliştirilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Üniversite öğrencilerinin dine bakışı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Örneğin; aile yapısı, kültür, eğitim düzeyi, yaşam deneyimleri ve sosyal çevre gibi faktörler bir kişinin din algısını ve inançlarını şekillendirebilir. Bazı üniversite öğrencileri için din kişisel bir inanç meselesi olarak görülürken, bazıları için ise daha az önemli bir konu olabilmektedir. Bazı öğrenciler için din bir rehberlik kaynağıdır ve hayatlarına yön verirken diğerleri için ise sadece bir kültürel veya geleneksel unsur olarak kabul edilir. Bununla birlikte, günümüzde birçok üniversite öğrencisi farklı inançlara, kültürlere ve dünya görüşlerine açık olma eğilimindedir. Özellikle Batı ülkelerinde, genç nesil daha seküler bir hayat tarzına yönelmekte iken buna bağlı olarak dinî inançları da zayıflamaktadır. Türkiye’de de gençlerin özellikle üniversite öğrencilerinin dinî hayatlarında ciddi bir sosyolojik değişim yaşandığı gözlenmektedir. 18-25 yaş arasındaki üniversite öğrencileri kuşkusuz psikolojik, fizyolojik ve biyolojik açıdan farklı evreleri yaşamaktadır. Üniversite öğrencilerinin bu dönemde kampüs hayatında yaşadıkları bir takım tecrübe ve bilgiler hayatlarının kalan kısmını etkilemektedir. Gençliğin din ile ilişkisi, dine bakışı, dinî söylemleri üniversite ortamında değişmektedir. Bu araştırmada 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Ordu Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi merkez yerleşkesinde örgün eğitimlerini sürdüren 18-25 yaş aralığındaki üniversite öğrencilerinin dine bakışları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmaya 763 üniversite öğrencisi katılım göstermiştir. Katılımcıların % 36,2’si Ordu Üniversitesi’nde, %63,8’i ise Ondokuz Mayıs Üniversitesinde eğitim görmektedir. Bu saha çalışmasında nicel araştırma yöntemi ve tabakalı örneklem metodu kullanılmıştır. Çalışmada geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan “Gençliğe Yönelik Dine Bakış Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, gençlerin büyük çoğunluğu teorik olarak dinî bir inanca sahiptir. Ancak sosyolojik açıdan dinî muamelat alanında bir aşınma olduğu gözlenmektedir. Aynı zamanda gençler bilişsel anlamda dinî değerlere saygı duysalar da kendilerinin dinî otoriteden bağımsız, eklektik bir din anlayışına sahip olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Aral, Oğulcan, and Yusuf Cufadar. "Üniversite Öğrencilerinin/Tüketicilerin Organik Hayvansal Ürünler Hakkındaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi." Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology 12, s2 (2024): 2242–56. https://doi.org/10.24925/turjaf.v12is2.2242-2256.6951.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin/tüketicilerinin organik hayvansal ürünlere yönelik bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya 1389 üniversite öğrencisi dâhil edilmiştir. Verileri 15 Ekim 2023- 15 Ocak 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Analizde t testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin organik ürünler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları, ancak organik hayvansal ürünleri tükettiklerini belirttikleri tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin organik hayvansal ürünler hakkında bilgi edinme kaynakları arasında internet, sosyal medya, aile ve akrabalar öne çıkmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin organik hayvansal ürünler arasında süt ve süt ürünleri ile kırmızı veya beyaz eti tercih ettiği tespit edilmiştir. Bu ürünleri genellikle memleketlerinden veya tanıdık üreticilerden temin ettikleri görülmüştür. Üniversite öğrencilerinin organik hayvansal ürünlere yönelik bilgi, tutum ve davranışlarının bazı değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaştığı ortaya çıkmıştır. Organik hayvansal ürünlere yönelik bilgileri ile tutumları arasında zayıf bir pozitif ilişki, tutum ile davranışları arasında ise pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, üniversite öğrencileri organik hayvansal ürünlere yönelik bilgi, tutum ve davranışları hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır. Ayrıca, Türkiye’de üniversite öğrencileri arasındaki organik hayvansal ürünlerin popülerliği ve tüketim alışkanlıkları hakkında kapsamlı bir anlayış sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Şen, Serkan, and Servet Özdemir. "Üniversite Yöneticilerinin Etik Karar Verme Süreçlerinin İncelenmesi." Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 44, no. 1 (2024): 527–65. http://dx.doi.org/10.17152/gefad.1401869.

Full text
Abstract:
Çalışmanın amacı, üniversite yöneticilerinin etik karar verme süreçlerini incelemektir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veriler Ankara şehrindeki üç ayrı üniversitedeki toplam 10 üniversite yöneticisinden yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle elde edilmiştir. Bu çalışmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden tipik durum örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Üniversite yöneticileri karar verme süreçlerindeki etik ikilemlerin çözümünde sırasıyla adalet etiği, meslek etiği, ilgi etiği ve eleştiri etiği çerçevesini kullanmaktadır. Üniversite yöneticilerinin karar verme süreçlerinde etik ikileme neden olan kurumsal faktörler arasında üst yönetim baskısı, kurumsal kültür, kayırmacılık, zaman ve bilgi eksikliği ve yasal eksiklik yer alırken bireysel faktörlerin ise yöneticilerin kişiliği, deneyimi ve iletişim becerileri olduğu görülmektedir. Üniversite yöneticilerinin karar verme süreçlerindeki etik ikilemlerin çözümü için yönetime ilişkin izlenmesi gereken yollar arasında kayırmacılığın yerine liyakatin işletilmesi, yasal ve etik çerçevenin çizilmesi, hesap verebilirliğin sağlanması, üniversite özerkliğinin arttırılması ve daha çok araştırma yapılmasının gerekliliği öne çıkmaktadır. Yöneticilere ilişkin yapılması gerekenler ise etik farkındalığın geliştirilmesi, etik karar verme eğitiminin verilmesi ve paydaşların kararlara katılımının sağlanmasıdır. Üniversite yöneticilerinin etik karar verme süreçlerini ortaya çıkarma çabasındaki bu çalışmanın, etik karar verme ile ilgili tartışmanın başlamasına ve bu konuda daha çok araştırma yapılmasına yardımcı olması beklenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Sarı, Özge, and Güleda Doğan. "Türkiye’deki Üniversitelerin Açık Erişim Arşivleri ve Politikaları." Bilgi Dünyası 24, no. 2 (2023): 165–94. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2023.727.

Full text
Abstract:
Türkiye’de Açık Erişim (AE) arşivleri ile ilgili 2000’li yılların başından beri önemli gelişmeler olsa da bunlar daha çok niceliksel boyutla sınırlı kalmıştır. Arşivlerin ve arşiv içeriklerinin niteliği ile ilgili önemli sorunlar hala varlığını korumaktadır. Bu çalışma ile Türkiye’deki üniversite AE arşivleri ve politikaları ile ilgili durum üniversite web sayfalarından ve AE arşivlerinden yaklaşık iki yıllık süre içerisinde (2019-2020) birbirini takip eden üç farklı dönemde (Haziran 2019, Mart 2020, Kasım 2020) toplanan veriye dayalı olarak incelenmiştir. Söz konusu zaman aralığı, YÖK’ün üniversite AE arşivleri ile ilgili çalışmalarını hızlandırmış olması açısından önemlidir. Öte yandan, toplanan üç dönemlik veri, benzer dönemlerde YÖK tarafından üniversite beyanlarına dayalı olarak toplanan veri ile de karşılaştırılarak iki yönlü bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, üniversite AE arşivlerinde ve arşivlerdeki kayıt sayısında sistematik olmasa da bir artış söz konusudur. Üniversitelerin AE arşivine sahip olmaları kuruluş yıllarından etkilenmekte, ancak türleri (devlet, vakıf) ile bağlantısı bulunmamaktadır. Öte yandan, üniversite AE arşivlerinin içeriğindeki kayıt sayısı, üniversitenin yaşından, türünden ya da bir AE politikasına sahip olup olmamasından, hatta bu politikanın zorunlu statüsünden etkilenmemektedir. Bu durum, AE politikalarının yeterince işlevsel olamadığını akla getirmektedir. YÖK’ün topladığı üniversite beyanlarına dayalı verilere göre arşiv sayısı üç dönem için de toplanan verilere göre bulunanlardan daha fazladır. En çarpıcı farklılık zorunlu AE politikası konusundadır. YÖK verilerine göre zorunlu AE politika sayısı toplanan verilerle bulunanın çok üzerindedir ki bu üzerine ayrıca çalışılması gereken bir konudur. Bu çalışma, Türkiye’de üniversite AE arşivleri ile ilgili mevcut durumu birbirini takip eden üç döneme göre ve doğrudan birincil kaynaklardan toplanan veriler üzerinden incelemesi, bu verilerle YÖK tarafından toplanan üniversite beyanlarına dayalı verileri karşılaştırarak, karşılaştırmalı bir analiz sunması ve AE politikalarının içeriklerini incelemesi bakımından mevcut çalışmalardan farklılaşmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Öçal, Mehmet. "Üniversite Öğrencilerinin Refahı ve Sosyal Politika: Umudu Ateşlemek." Üniversite Araştırmaları Dergisi 8, no. 1 (2025): 123–38. https://doi.org/10.32329/uad.1544773.

Full text
Abstract:
Yarınların teslim edileceği üniversite öğrencisi gençler bugün yoksulluk, sosyal dışlanma, temel refah hizmetlerine erişememe gibi sosyal risklerle karşı karşıyadır. Kırılgan bir sosyal sınıf olarak tasnif edilebilecek üniversite öğrencisi gençler günümüz dünyasında birçok sosyal riskten toplumun geri kalanına göre daha fazla etkilenmektedirler. Üniversite öğrencisi gençlerin kırılgan bir sosyal sınıf olarak tasnifi onların gelir anlamında çoğunlukla ailelerinden gelen harçlıklara veya aldıkları burs/kredilere bağımlı bir şekilde hayatlarını sürdürmesinden kaynaklıdır. Üniversite öğrencisi gençlerin refahı her ne kadar çeşitli sosyal politikalarla korunarak geliştirilmeye çalışılsa da öğrencilerde meydana getirilen iyilik ve dirliğin sürdürülebilirliğinde ciddi eylemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışma kapsamında Türkiye’de üniversite öğrencisi gençlerin refahı TÜİK 2016-2021 GYKA mikro veri setleri çerçevesinde kapsamlı analizlere tabi tutularak belirlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda üniversite öğrencisi yoksulluğunun, yoksulluğun yeni bir boyutu olarak toplumsal refahı tehdit edebilecek potansiyele eriştiği, uygulanan sosyal politikaların yoksulluğu azaltarak öğrenci refahını arttırdığı, sosyal politikaların kapsamı anlamında çok önemli başarılar elde edildiği görülse de özellikle burs ve KYK yurdu imkanlarından faydalanmada ciddi hedefleme sorunları olduğu tespit edilmiştir. Üniversite öğrencisi dostu bir refah rejimi olma iddiasında gösterilen Türkiye’nin bu alanda uyguladığı sosyal politikalarla gençlere insan onuruna yakışır bir hayat sunarak onların geleceğe yönelik umutlarını alevlendirebilmesi için politikalarda hedefleme, miktar iyileştirmeleri ve sürdürülebilirlik hususları düşünülerek yeniden yapılandırmaya gidilmelidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Saatçioğlu, Ömür, Ömür Özmen, and Pınar Sürel Özer. "Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Geliştirilmesinde Kütüphanelerin Rolü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulaması." Bilgi Dünyası 4, no. 1 (2003): 45–63. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2003.510.

Full text
Abstract:
Günümüzdeki hızlı değişim ve gelişimin etkilerinin en çok hissedildiği alanlardan biri üniversite eğitimi ve kütüphanelerdir. Teknolojik gelişmeler üniversite eğitimi ve kütüphanelerinin yeniden yapılanmasını kaçınılmaz kılan önemli faktörlerden biridir. Yeniden yapılanma sürecinde üniversite eğitimi sırasında kazanılması gereken beceriler önem kazanmaktadır. Bunlardan biri yaşamboyu öğrenmeye ve öğrenmeyi öğrenmeye önemli katkılar sağlayan bilgi okuryazarlığıdır. Bilgi okuryazarlığı uygulamalarının geliştirilmesinde kütüphane ve kütüphanecilerin rolü gittikçe artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bilgi okuryazarlığının gelişimi ile üniversite eğitimi ve kütüphanelerde yarattığı değişimi tanımlamak; Dokuz Eylül Üniversitesinde geliştirilecek bilgi okuryazarlığı uygulamaları kapsamında kütüphane ve kütüphanecilerinin konumunu belirlemektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Çiçekli, Atıf. "Gençlerin Siyasal Rıza Süreçlerine Sosyolojik Bir Bakış." Anadolu Journal of Educational Sciences International 15, no. 2 (2025): 632–54. https://doi.org/10.18039/ajesi.1674488.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin siyasal rıza düzeylerinin belirlenmesi ve siyasal rıza düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinin benimsendiği bu araştırmanın örneklemini 402 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Siyasal Rıza Ölçeği kullanılmış, elde edilen verilerin analizinde t testi ve ANOVA uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda öğrencilerin siyasal rıza düzeylerinin genel olarak yüksek olduğunu; özellikle “sorumluluk” ve “doğruluk” boyutlarında çok yüksek düzeyde rıza geliştirdikleri görülmüştür. Ayrıca üniversite öğrencilerinin siyasal rıza ve alt boyutlarından olan sorumluluk, doğruluk, yetkinlik ve özgür irade düzeylerinde cinsiyet ve sosyal medya kullanım sıklığı değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık saptanmamış; ancak yaşanılan yer ve oy kullanma deneyimi değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmalar bulunmuştur. Şehir merkezinde yaşayan üniversite öğrencileri ile kırsal kesimde yaşayan üniversite öğrencilerinin siyasal rıza düzeyi ve siyasal rızanın alt boyutlarından olan sorumluluk düzeyleri arasında şehir merkezinde yaşayan üniversite öğrencileri lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılaşma gözlemlenmiştir. Bunun yanında ikiden fazla oy kullanmış, iki defa oy kullanmış, bir defa oy kullanmış ve hiç oy kullanma deneyimi olmayan üniversite öğrencilerinin siyasal rıza düzeyleri ile siyasal rızanın alt boyutlarından olan yetkinlik ve sorumluluk düzeyleri arasında ikiden fazla oy kullanma deneyimine sahip olanlar lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılaşma tespit edilmiştir. Çalışmanın verilerinde üniversite öğrencilerinin yetkinlik ve özgür iradede düzeyleri yüksek ancak sorumluluk ve doğruluk düzeyleri daha yüksek çıkmıştır. Bu durum genç yetişkinlerin özgürlükçü ve liyakat odaklı bakışlarını doğrularken, sorumluluk ve doğruluk ilkelerini daha ön plana çıkardıklarını, sağduyularının, ortak akıl ve toplumsal bilinç düzeyinin kendilerinden sonra gelen nesillerin iddialarının aksine yüksek olduğunun tespiti niteliğindedir. Bu tespitten hareketle siyasal rıza arayan iktidar adaylarının popülist politikalar yerine sorumluluk sahibi ve doğru politikalar üreterek gençlerin rızalarını aramalarının umut vadeden bir politik gelecek oluşturacağı düşünülmektedir. Üniversite öğrencilerinin siyasal rıza düzeylerini çok boyutlu biçimde incelemesi bakımından literatüre özgün bir katkı sunmaktadır, genç bireylerin siyasal rızalarında belirleyici olduğunu ortaya koyması, siyasal meşruiyetin etik temellerle nasıl kurulduğunu göstermesi açısından dikkat çekicidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Ciritcioğlu, Hasan Hüseyin, Murat Aydın, and Süleyman Şenol. "ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ." Mugla Journal of Science and Technology 2, no. 2 (2016): 89. http://dx.doi.org/10.22531/muglajsci.283625.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Çelik, Ahmet. "Üniversite Kütüphanelerinin Geleceği." Bilgi Dünyası 1, no. 1 (2000): 42–55. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2000.390.

Full text
Abstract:
Üniversite kütüphanesinin geleceği doğrudan üniversitenin ge­leceğine bağlıdır. Çeşitli düşünürler, günümüz üniversitesinin karşılaştığı sorunların üstesinden gelebilmesi için değişmek zorunda olduğunu ileri sürmektedirler. Çağdaş bilgi teknolojisi değişim için çeşitli fırsatlar sun­maktadır. Üniversitenin yapısında daha şimdiden görülen bazı değişimler, bu kurumların bünyesinde yer alan kütüphaneleri de etkilemektedir. Bu yazıda, geleneksel kütüphane hizmetlerini büyük ölçüde değiştirmesi beklenen bu gelişmelerin bina, bütçe, derme, personel, kullanıcı gibi alan­larda ne tür değişikliklere yol açacağı kısaca tartışılmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

TELLİ, Sahure Gonca. "Girişimci Yenilikçi Üniversite." Üniversite Araştırmaları Dergisi 3, no. 1 (2020): 44–48. http://dx.doi.org/10.32329/uad.702735.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

TOMBAK, Büşra. "ÜNİVERSİTE DÜZEYİNDE ETİK." Journal of Academic Social Science Studies Year: 15 - Number: 93, Year: 15 - Number: 93 (2022): 65–80. http://dx.doi.org/10.29228/jasss.66053.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

ŞİŞKİN, Dilan Şerife, and Tolga ÇAKMAK. "Üniversite Kütüphanelerinde Kişisel Veriler: Ankara’daki 15 Üniversite Kütüphanesindeki Uygulamaların Analizi." Turk Kutuphaneciligi - Turkish Librarianship 34, no. 3 (2020): 458–84. http://dx.doi.org/10.24146/tk.754346.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Al, Umut. "Üniversite Kütüphanelerinde Bilgi Hizmetlerinin İnternet Aracılığıyla Pazarlanması." Bilgi Dünyası 3, no. 1 (2002): 1–11. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2002.521.

Full text
Abstract:
Geçmişte kâr amaçlı kuruluşların önemle ele aldığı pazarlama olgusu, günümüzde kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için de vazgeçilmez bir yönetim aracı haline gelmiştir. Kâr amaçsız bir kuruluş olan üniversite kütüphaneleri de, zamanla pazarlama yöntem ve tekniklerini uygulamaya başlamışlardır. Bu makalede, internet, pazarlama ve üniversite kütüphaneleri konuları bir arada ele alınmakta, üniversite kütüphanelerinde Internet aracılığıyla pazarlama faaliyetlerinde bulunurken yapılması gerekenler hakkında bilgi verilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

AKBABA, Dilan, and Evrim ÇETİNKAYA YILDIZ. "Üniversite Öğrencilerinin Dijital Oyun Bağımlılığını Yordamada Yaşantısal Kaçınma, Ait Olma ve Psikolojik İyi Oluşun Rolü." Bağımlılık Dergisi 25, no. 1 (2023): 31–42. http://dx.doi.org/10.51982/bagimli.1269225.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırmanın amacı; cinsiyet, yaşantısal kaçınma, ait olma ve psikolojik iyi oluş değişkenlerinin üniversite öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı puanlarını yordamadaki rollerinin incelenmesidir.
 Yöntem: Araştırmanın örneklemi, araştırmaya katılmayı kabul eden ve dijital oyun oynadığını belirten 217 kadın ve 175 erkek olmak üzere toplam 392 lisans öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacının hazırlamış olduğu ‘Kişisel Bilgi Formu’, ‘Üniversite Öğrencileri için Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği’, ‘Kabul ve Eylem Formu II’, ‘Ait Olma Ölçeği’ ve ‘Psikolojik İyi Oluş Ölçeği’ kullanılmıştır.
 Bulgular: Regresyon analizi sonuçlarına göre cinsiyet, yaşantısal kaçınma, ait olma ve psikolojik iyi oluş değişkenleriyle oluşturulan modelin üniversite öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı puanlarını istatistiksel olarak anlamlı biçimde yordadığı ve dijital oyun bağımlılığı toplam varyansının %14.4’ünü açıkladığı belirlenmiştir.
 Sonuç: Bu nedenle üniversite öğrencilerinin yaşantısal kaçınma düzeylerini azaltmak ve erkek üniversite öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığını önlemek için psikoeğitim ve/veya etkileşim gruplarının geliştirilmesi ve uygulanması önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

TOKMAK, Mutlu. "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GENÇLİK LİDERLİK ÖZELLİKLERİ VE ÖZGÜVEN DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 1 (2020): 1–19. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i1.1420.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin gençlik liderlik özellikleri ile özgüven düzeyleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin gençlik liderlik özellikleri alt boyutlarının genel özgüven iç özgüven ve dış özgüven düzeyleri üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Bu amaçla Ankara’da tıp fakültelerinde öğrenim gören üniversite öğrencilerine yönelik alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Alan araştırması neticesinde elde edilen korelâsyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin gençlik liderlik özelliklerinin ve öz güven düzeylerinin orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların gençlik liderlik özellikleri ile genel özgüven, iç özgüven ve dış özgüven düzeyleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı orta düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir. Gençlik liderlik özellikleri alt boyutlarından mücadele isteği ve hedef koyma, iletişim kurabilme, güven duyma ve güvenilir olma ve karar verme becerileri boyutlarının genel özgüven düzeyi üzerinde olumlu seviyede etkisi olduğu tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin iç özgüvenlerinin gençlik liderlik özellikleri ile açıklanma oranı 56.5 iken, dış özgüven düzeylerinin gençlik liderlik özellikleri ile açıklanma oranı 56.6 seviyesindedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Yildirim, Hasan Şahin, and Mehmet Korkmaz. "Üniversite öğrencilerinin akademik başarıları üzerinde akran zorbalığının etkisi." Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 74 (April 30, 2025): 208–21. https://doi.org/10.21764/maeuefd.1502023.

Full text
Abstract:
Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin yaşamış oldukları akran zorbalığı ile üniversite öğrencilerinin akademik başarıları arasındaki ilişkiyi üniversite öğrencilerinin görüşlerine göre ortaya koymaktır. Çalışma grubunu 2023-2024 akademik yılı Tunceli ili Munzur Üniversitesinde öğrenim gören ve ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenen 372 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada “Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği Ergen Formu” ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizlerinde SPSS 27 ve Lisrel 8.8 programı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin akran zorbalığına uğrama ve akranlarına zorbalık yapma ortalama puanlarının düşük düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin yaşadıkları akran zorbalığı ile akademik başarıları arasındaki ilişkiyi belirlemek için yapılan Spearman’s Rho testi sonucunda akran zorbalığı ve akademik başarı arasında negatif yönde, anlamlı ve düşük düzeyde ilişki ortaya çıkmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Karayünlü, Gökhan. "Üniversite Öğrencilerinin Belediye Hizmetlerine Yönelik Değerlendirmeleri: Çankırı Örneği." Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 83 (January 30, 2025): 148–62. https://doi.org/10.51290/dpusbe.1577344.

Full text
Abstract:
Çalışmada, belediyelerin üniversite öğrencilerine yönelik yapmış oldukları sosyal projelerin etkilerini analiz ederek, belediyeler ile üniversite öğrencileri arasındaki etkileşimi ve bunun kent hayatına yansımalarını irdeleyebilmek amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, Çankırı Belediyesi’nin hizmetlerinin değerlendirilebilmesi amacıyla Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencilerine yönelik olarak hazırlanan anket yüz yüze uygulanmış ve elde edilen verilere göre analizler yapılmıştır. Çalışmada, araştırmacı tarafından 5’li likert ölçeğinde hazırlanan, anket yöntemi kullanılmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler, SPSS (Versiyon 22.0) istatistik programı aracılığıyla frekans analizi yapılarak yorumlanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler sonucunda, %40’ı ile %40,6 arasındaki katılımcı Çankırı Belediyesi’nin, üniversite öğrencilerine yönelik barınma ve beslenme problemlerinin çözülebilmesi noktasında yeterli düzeyde çaba harcadığını, %43,8-%45,2 arasında katılımcı Çankırı Belediyesi’nin üniversite öğrencilerine maddi açıdan zor durumda bulunanları belirleyerek, yeterli miktarda maddi yardımda bulunduğunu ve yeterli spor alanları yapıldığını, %38- %38,8 arasındaki katılımcı Çankırı Belediyesi’nin üniversite öğrencilerinin taleplerine duyarlı ve dikkatli biçimde hareket ettiğini, son olarak %35,3-%36,1 arasındaki katılımcının da Çankırı Belediyesi’nin üniversite öğrencilerine yönelik ucuz ve rahat ulaşım hizmetlerini, sosyal ve kültürel aktivitelerini yeterli bulduğunu ileri sürmüşlerdir. Araştırma verilerine bakıldığında en yüksek oranda puanlanan; barınma ve beslenme problemlerinin çözülebilmesi noktasında yeterli düzeyde çaba harcandığı, belediyenin sosyal belediyecilik kapsamında hayata geçirdiği projelerin yeterli olduğu, öğrencilerin yetkili bir belediye personeline eleştiri ve düşüncelerini rahatlıkla iletilebildiği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Abdulvahitoğlu, Adnan, and Aslı Abdulvahitoğlu. "Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri ile Üniversite Seçimi: Makine Mühendisliği Eğitimi İçin Bir Model Önerisi." International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences 1, no. 1 (2023): 352–59. http://dx.doi.org/10.59287/icaens.1021.

Full text
Abstract:
Hızla küreselleşen dünya ile birlikte hızla gelişen Türkiye’de üniversite sayısına paralel olarak mühendislik eğitimi veren fakülte sayısı da artmaktadır. Bu husus nitelik olarak çok değişik özelliklere sahip üniversiteler arasında öğrencilerin tercih yapmada kararsızlığa düşmesine neden olmaktadır.Özellikle belirli üniversitelerin marka değeri ile vakıf üniversitelerinin sunduğu imkanlar öğrencilerin tercih esnasında karar vermelerini zorlaştırmaktadır. Üniversitelerin öğrenci seçimi veya öğrencilerin üniversite tercihinin düzenlenmesine yönelik sürekli güncellemeler yapılmasına rağmen, Türkiye’de buhususun bir sistematiğe bağlanamamış olması gençlerin, ülkelerine faydalı olacakları ve istedikleri bir alanda eğitim almalarının engellenmesine neden olmaktadır. Her veli çocuklarına kaliteli bir eğitim aldırmak istemekte, her öğrenci de gelecekte iş bulma kolaylığı sağlayacak nitelikli bir üniversiteden mezun olmak istemektedir. Özellikle yüksek puan alan ve seçeneği bol olan gençler bu konuda daha çok zorlanmakta, bir karar desteğine ihtiyaç duymaktadır. Üniversitenin bulunduğu ilin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesi, üniversitenin öğrenciler tarafından tercih sıralaması, ders veren akademisyenlerin nitelikleri ve nicelikleri, eğitim dili, üniversitenin marka değeri vb. parametreler öğrencilerin uygun bölüm veya üniversite seçimini etkilemektedir. Bu çalışma ile makine mühendisliği eğitimi almak isteyen bir öğrenci ve velilerine karar desteği vererek üniversite tercihlerine yardımcı olmak hedeflenmiştir. Üniversite tercihinde birden fazla kriterin etkili olması ve oldukça fazla seçenek bulunması sebebiyle Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri kullanılarak bir model önerisi ortaya konmuştur. Oluşturulan modelde 2022 yılında en çok tercih edilen 50 makine mühendisliği bölümü ele alınarak, üniversite tercihinde etkili olan faktörlerin standart sapma yöntemi ile önem dereceleri bulunmuştur. Müteakiben İngilizce eğitim almak isteyen başarı bir öğrenci için İngilizce eğitim veren ilk on üniversite yine ÇKKV yöntemlerinden MULTIMOORA ile sıralanarak, öğrenciye tercih işlemlerinde karar desteği veren bir model önerilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Beyaztaş, Fatma Yücel, and Özgür Demirkan. "Tıbbi Girişim Öncesi Bilgilendirilmiş Rızanın Alınması ile İlgili Bir Anket Çalışması." Bulletin of Legal Medicine 6, no. 2 (2001): 76–80. http://dx.doi.org/10.17986/blm.200162455.

Full text
Abstract:
Sivas’ta SSK, Numune ve Üniversite hastanelerinin Genel Cerrahi kliniklerinde cerrahi girişim uygulanmış olguların girişim öncesi bilgilendirilmiş rızalarının alınması ile ilgili bilgilerin değerlendirilmesi amacıyla 20 Mart-01 Mayıs 2001 tarihleri arasında anket çalışması yapıldı. SSK hastanesinden 89, Üniversite hastanesinden 96 ve Numune hastanesinden 167 olmak üzere toplam 352 hastaya birebir sorularak anket formu uygulandı. Ameliyattan önce bilgilendirilmeyen 44 (% 12.5) olgunun 23’ünü (% 52.3) Üniversite hastanesindeki olgular oluşturmakta olup, bunların çoğu küçük yaşta veya acil olgulardı. SSK hastanesindeki bütün olguların kendilerinden veya yasal temsilciden rızası alınmış olup, Üniversite hastanesindeki olguların % 5.2’sinin, Numune hastanesindeki olguların % 7.2’sinin rızasının alınmamış olduğu belirlendi. Bu çalışmada, tıbbi girişimlerde yasal bir zorunluluk olan bilgilendirilmiş rızanın alınmasında karşılaşılan sorunlar vurgulandı ve bu olgulara yaklaşım biçimi önerildi.Anahtar Kelimeler: Bilgilendirilmiş rıza, tıbbi malpraktis, adli tıp.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Bolat, Esmanur, and Fulya Yüksel Şahin. "Üniversite Öğrencilerinin Denetim Odağı Düzeylerinin Temel Psikolojik İhtiyaçların Doyumuna, Koşulsuz Kendini Kabule Ve Ruminasyona Göre İncelenmesi." Cumhuriyet International Journal of Education 14, no. 1 (2025): 44–56. https://doi.org/10.30703/cije.1428498.

Full text
Abstract:
Bu araştırma temel psikolojik ihtiyaçların doyumunun, koşulsuz kendini kabulün, ruminasyonun, cinsiyetin ve algılanan anne-baba tutumlarının üniversite öğrencilerinin denetim odağı düzeylerini anlamlı bir biçimde yordayıp yordamadığını incelemeyi amaçlayan betimsel bir tarama araştırmasıdır. Araştırmanın katılımcıları, 487 üniversite öğrencisidir. Araştırma için gerekli olan verileri elde etmek amacıyla “Denetim Odağı Ölçeği”, “Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği”, “Koşulsuz Kendini Kabul Ölçeği” ve “Ruminasyon Ölçeği” ile “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi için SPSS21 Paket Programı’ndan yararlanılmıştır. Verilerin analizi için Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırmada, anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, temel psikolojik ihtiyaçların doyumunun, ruminasyonun, cinsiyetin ve anne tutumlarının üniversite öğrencilerinin denetim odağı düzeylerinin anlamlı yordayıcıları olduğu bulunmuştur. Araştırma sonucuna göre, koşulsuz kendini kabulün ve baba tutumlarının ise üniversite öğrencilerinin denetim odağı düzeylerinin anlamlı bir yordayıcısı olmadığı bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Kıcıroğlu, Nuri, and Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu. "Türk Yükseköğretiminde Üniversite Yeniden Yapılanırken “İlmi Yurda Götürmek”: Üniversite Haftaları Örneği." Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları / Recent Period Turkish Studies, no. 41 (June 30, 2022): 1–29. http://dx.doi.org/10.26650/yta2022-1091301.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Yarım, Mehmet Ali, and Sabri ÇELİK. "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÜNİVERSİTE, REKTÖR VE GELECEK KAVRAMLARINA İLİŞKİN METAFORİK ALGILARININ İNCELENMESİ." Turkish Journal of Educational Studies 6, no. 2 (2019): 31–50. http://dx.doi.org/10.33907/turkjes.545757.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Vural Yılmaz, Devrim, and Demet Vural Yüzbaşı. "Üniversite Öğrencileri Sosyal Destek Ölçeği’nin Türkçe Uyarlaması: Geçerlilik Ve Güvenirlik Analizi." Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 35, no. 1 (2025): 67–78. https://doi.org/10.18069/firatsbed.1492731.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı Blizzard (2020) tarafından geliştirilen Social Support Among Undergraduate Students (SSUS) ölçeğinin Türkçeye uyarlanmasıdır. Araştırmanın örneklemi Süleyman Demirel Üniversitesi’nde öğrenim gören 362 üniversite öğrencisinden (Ort.yaş = 19.52, SS = 1.29) oluşmuştur. Araştırma kapsamında demografik bilgi formu, Üniversite Öğrencileri Sosyal Destek Ölçeği (Blizzard, 2020) ve Üniversite Uyum Ölçeği’nden (Sevinç Tuhanioğlu ve Gizir, 2019) oluşan veri toplama seti uygulanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğini test etmek amacıyla Açımlayıcı Faktör Analizi ve ardından Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi sürecinde orijinal ölçekte yer alan üç faktörlü yapı korunduğunda, ölçeğin Türkçe formunun varyansın %66,75’ini açıkladığı görülmüştür. Ölçekte yer alan ilk faktör “arkadaş desteği”; ikinci faktör “aile desteği” ve üçüncü faktör “öğretim elemanlarının desteği” olarak isimlendirilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizinden elde edilen uyum değerleri (CFI = .97, RFI = .95, NFI = .95, GFI = .78, AGFI = .74, IFI = .97, RMSEA = .08; RMR = .07; SRMR = .65) de formun kabul edilebilir düzeyde yapısal geçerliliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur. Gerçekleştirilen korelasyon analizlerinde Üniversite Öğrencileri Sosyal Destek Ölçeği ve Üniversite Uyum Ölçeği arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç olarak yapılan analizler ölçeğin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Gökbulut, Bayram, and Hediye Bilen. "Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medya Bağımlılığı İle Depresyon, Anksiyete ve Stres Arasındaki İlişkinin İncelenmesi." Journal of Higher Education and Science 14, no. 1 (2024): 66–75. http://dx.doi.org/10.5961/higheredusci.1326038.

Full text
Abstract:
Çalışmada, üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılık, depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Veriler, Batı Karadeniz Bölgesinde bir devlet üniversitesi 2021-2022 akademik yılında öğrenim gören 535 üniversite öğrencisinden toplanmıştır. Üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılık, depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri ile cinsiyet ve internet kullanım süre değişkenleri arasındaki farklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Verilerin toplanmasında Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği ile Depresyon Anksiyete ve Stres Ölçeği olmak üzere iki ölçme aracı kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t-Testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson Korelasyon Katsayısı’ndan (r) yararlanılmıştır. Verilerin analizi neticesinde üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılık düzeyleri “yüksek” düzeye yakın olduğu görülmüştür. Anksiyete düzeylerinin “hafif ”, depresyon düzeylerinin “orta” ve stres düzeylerinin “normal” düzey oldukları görülmüştür. Öğrencilerin depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri ile sınıf değişkeni arasında anlamlı farka rastlanmaz iken, internet kullanım süresi değişkenine göre anlamlı farka rastlanmıştır. Üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri arasında pozitif yönlü “düşük” düzey bir ilişki bulunmuştur. Anksiyete, depresyon ve stres düzeyleri arasında pozitif yönlü “orta” düzey bir ilişki bulunmuştur
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Koytak, Elyesa. "Diplomadan Büroya: Avukatların Eğitim Güzergahları." İçtimaiyat 9, no. 1 (2025): 403–23. https://doi.org/10.33709/ictimaiyat.1534184.

Full text
Abstract:
Türkiye’de eğitim ve meslek dünyaları büyüme ve tabakalaşma dinamiklerine aynı anda sahne olmaktadır. Bu bağlamda eğitim sisteminin, sosyal kökenden gelen avantaj veya dezavantajları çalışma hayatındaki konumlara ve kariyer örüntülerine tercüme ederek toplumsal eşitsizlikleri yeniden ürettiği yönünde tartışmalar mevcuttur. Bu makale Türkiye’de farklı lise ve üniversite güzergahlarıyla meslek piyasaları arasındaki ilişkiye avukatlık mesleği özelinde odaklanır. Araştırma sorusu, lise ve üniversite türleri arasında süregiden prestij farklılaşmasının, avukatlıkta son yirmi yılda yükselen şirket hukuku elitleri tabakasında nasıl tezahür ettiğidir. Bu soruyu cevaplamak için, şirket hukuku eliti tanımına uyan 585 Türk avukatın lise, üniversite, mesleki deneyim, cinsiyet, işteki konum ve işyeri büyüklüğü bilgileri açık kaynaklardan derlenmiş ve özgün bir veriseti oluşturulmuştur. Yapılan nicel analizler, üst tabaka avukatların lise geçmişlerinin mesleğin genelinden ayrıştığını; ayrıca kendi içinde akademik başarı ile ekonomik sermaye yatırımı şeklinde iki hat içerdiğini göstermiştir. Bununla birlikte avukatların mezun oldukları üniversite türlerinin de liseden gelen prestiji pekiştirdiği tespit edilmiştir. Son olarak, avukatların lise-üniversite güzergahlarının, meslekte son yirmi senede etkili olan kadınlaşma ve gençleşme dinamiklerinin etkisi altında çeşitlendiği; hukuk bürolarında yönetici konumlarda bulunma ihtimalinin halen bu iki değişkene göre farklılık arz ettiği keşfedilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Yildirim, Hasan Şahin, and Mehmet Korkmaz. "Hazırlık Sınıfında ve Birinci Sınıfta Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Okul İklimi Algılarının İncelenmesi." Disiplinlerarası Eğitim Araştırmaları Dergisi 9, no. 20 (2025): 281–300. https://doi.org/10.57135/jier.1633023.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada, yabancı dil hazırlık sınıfında ve birinci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin öğrenim gördükleri üniversite okul iklimine ilişkin algılarının ne düzeyde olduğunun tespit edilmesi ve bu öğrencilerin okul iklimi algılarına etki eden çeşitli demografik değişkenlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun için Tunceli ili Munzur Üniversitesinde öğrenim gören 327 üniversite öğrencisine 5 dereceli likert tipinde ölçek uygulanmıştır. Araştırmada “Üniversite Okul İklimi Ölçeği” ve “Kişisel Bilgi Formu” veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizlerinde SPSS 27.00 ve Lisrel 8.8 programı kullanılmıştır. Araştırma kapsamında, betimsel istatistiklerde frekans ve yüzde analizi, ikili gruplarda t-testi, çoklu gruplarda one-way-anova testi ve gruplar arası farkı tespit etmek için Tukey testi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcıların üniversite okul iklimi algılarının iletişim boyutunda yüksek düzeyde iken öğrenme ortamı ile okula bağlılık boyutlarında ise orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Katılımcıların üniversite okul iklimine ilişkin algıları cinsiyet, annenin eğitim düzeyi, babanın eğitim düzeyi, sahip olunan kardeş sayısı ve ikamet edilen yer değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermekte iken ailenin ortalama gelir seviyesi ve yaş değişkeni bakımından anlamlı fark göstermediği tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

EFILTI, Erkan, and Aynazım MAYRAMBEK KIZI. "Determination of Public Speaking Anxiety Level of University Students." Journal of International Civilization Studies 8, no. 1 (2023): 134–47. http://dx.doi.org/10.58648/inciss.1289256.

Full text
Abstract:
Özet Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin topluluk önünde konuşma kaygı düzeylerini belirlemektir. Çalışmada nicel araştırma türlerinden betimsel nitelikli tarama modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim-öğretim yılı Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nde öğrenim gören çalışmadaki ölçeği gönüllü olarak cevaplayan 181 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak Bartholomay ve Houlihan tarafından geliştirilmiş Çabuker’in Türkçeye uyarlamış olduğu Topluluk Önünde Konuşma Kaygısı ölçeği (TÖKKÖ) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre üniversite öğrencilerinin TÖKKÖ düzeylerinin aritmetik ortalamasına göre kararsızım seçeneğine denk geldiği belirlenmiştir. Yaş değişkenine göre farklılaşma durumu incelendiğinde bilişsel alt boyutda 18-20 yaş arası üniversite öğrencilerinin lehine 21-23 ve 24-26 yaş arasındaki öğrencilere göre anlamlı bir farklılaşma bulunmuştur. Bölüm değişkenine göre bilişsel alt boyutta RTS ve PDR bölümleri arasında RTS lehine, turizm ve ziraat grupları arasında Turizm bölümü lehine anlamlı bir farklılaşmanın olduğu sonucu bulunmuştur. Anne eğitim düzeyi değişkenine göre bilişsel ve davranışçı alt boyutta lise mezunu annelerin çocukları lehine anlamlı bir farklılaşma bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin kardeş sayısı değişkenine göre farklılaşma durumu incelendiğinde ölçme aracının bilişsel alt boyutunda 7 ve üzerinde kardeş sahibi olan öğrenciler ile 1-3 ve 4-6 arası kardeş sayısına sahip üniversite öğrencileri lehine anlamlı bir farklılaşmanın olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Toktaş, Sermet, and Abdurrahman Demir. "Aktif spor yapan üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ ve sporda zihinsel dayanıklılık düzeylerinin incelenmesi." Journal of ROL Sport Sciences Özel Sayı, no. 1 (2023): 455–72. https://doi.org/10.5281/zenodo.10030137.

Full text
Abstract:
Zihinsel dayanıklılığı ve duygusal zeka seviyeleri yüksek olan sporcuların stres ve zorluklarla başa çıkabilme, hedeflere odaklanma ve esneklik gösterme yeteneklerinin daha güçlü olduğu yapılan araştırmalarda belirtilmektedir. Bundan dolayı bu çalışmanın amacı, aktif olarak spor yapan üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ ve zihinsel dayanıklılık düzeylerini cinsiyet, spor yaşı ve haftalık antrenman sıklığına göre incelemektir. Bu araştırma betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın evreni aktif olarak spor yapan üniversite öğrencileridir. Örneklemi ise 2022-2023 akademik yılında Adıyaman, Gümüşhane, Artvin Çoruh ve Bayburt Üniversitelerinde öğrenim gören ve aktif spor yaptıklarını belirten üniversite öğrencileridir. Araştırmaya yaş ortalaması 21,69±1,55 olan 147 (%33,7) kadın, 289 (%66,3) erkek olmak üzere toplam 436 üniversite öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar araştırmaya kolayda örneklem yoluyla dâhil edilmiştir.  Araştırmada; Sporda Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği ve Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, tek yönlü anova testi kullanılmıştır. Bu araştırmanın bulguları aktif spor yapan üniversite öğrencilerinin zihinsel dayanıklılık ve duygusal zekâ seviyelerinin cinsiyet değişkenine göre erkeklerin lehine, spor yaşı değişkenine göre spor yaşları daha büyük olan katılımcıların lehine ve haftalık antrenman sıklığı değişkenine göre de daha sık antrenman yapan katılımcıların lehine anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

ERYILMAZ, Ali, Hacer YILDIRIM KURTULUŞ, and Gülgün UZUN. "Evalution of the Relationship Between Personality Characteristics and Depression, Stress, Anxiety Levels in University Students." İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10, no. 1 (2023): 344–58. http://dx.doi.org/10.17336/igusbd.910826.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde kişilik özellikleri ile depresyon, stres ve anksiyet arasındaki ilişkileri incelemek amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini kümeleme örnekleme yöntemi ile seçilen 261 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada gerekli verileri elde etmek için Depresyon, Anksiyete Stres Ölçeği ve Beş Faktör Kişilik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler ve Regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; üniversite öğrencilerinin stres, depresyon ve anksiyete düzeyi ile kişilik özelliklerinden duygusal açıdan dengesizlik (nevrotizm) boyutu arasında olumlu yönde pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Bir başka deyişle, bu araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri yükseldikçe nevrotizm düzeyleri de artmaktadır. Araştırmadan elde edilen bir diğer bulguya göre, araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin depresyon düzeyleri ile dışa dönüklük, yumuşak başlılık ve sorumluluk kişilik özelliği olumsuz yönde ilişkili bulunmuştur. Ek olarak öğrencilerin stres düzeyleri ile yumuşak başlılık arasında olumsuz yönde ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Elde edilen bulgular, ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Şahin, Ezgi Ekin. "Psikolojik Yardım Talebinde Bulunan Üniversite Öğrencilerinde Psikolojik Belirtilerin Yordayıcıları Olarak Bağlanma ve Algılanan Sosyal Destek." Yaşadıkça Eğitim 37, no. 2 (2023): 551–64. http://dx.doi.org/10.33308/26674874.2023372558.

Full text
Abstract:
Üniversite öğrencilerinin psikolojik belirtilerini açıklayan değişkenlerin belirlenmesi hem bu öğrencilere sunulacak hizmetlerin yapılandırılması hem de dolaylı olarak toplum ruh sağlığı açısından önem taşımaktadır. Öğrencilerin psikolojik belirtilerini yordayan önemli değişkenler arasında kişilerarası ilişkilerinin temelini oluşturan bağlanma ve algılanan sosyal desteğin olduğu değerlendirilmektedir. Bu araştırmanın amacı kaygılı ve kaçınan bağlanma ile algılanan sosyal desteğin üniversite öğrencilerinin psikolojik belirtilerini yordama düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmanın katılımcıları psikolojik yardım almak için başvuruda bulunan 419 (334 kadın, 85 erkek) üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri ile toplanmıştır. Verilerin analizinde hiyerarşik regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın bulguları, kaygılı bağlanmanın üniversite öğrencilerinin psikolojik belirtilerindeki varyansın %24’ünü açıkladığını; aileden ve arkadaştan algılanan sosyal destek boyutları ile birlikte modelin toplam varyansın %30’unu açıkladığını göstermektedir. Bulgular, öğrencilerin kaygılı bağlanma örüntülerini düzenlemeye ve algılanan sosyal destek düzeylerini artırmaya yönelik müdahalelerin önemini ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Aksakallı, Selim. "Kütüphanecilik Etiği: Üniversite Kütüphanelerindeki Personelin Etik Algı ve Davranışları Üzerine Bir Araştırma." Bilgi Dünyası 26, no. 1 (2025): 368–73. https://doi.org/10.15612/bd.2025.806.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, “Kütüphanecilik Etiği: Üniversite Kütüphanelerindeki Personelin Etik Algı ve Davranışları Üzerine Bir Araştırma” başlıklı kitabın tanıtımı amaçlanmıştır. Çalışmada kütüphanecilik mesleğindeki etik farkındalığı artırmayı ve mevcut etik algıları incelemeyi amaçlamaktadır. Kitap, dört bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde etik ve ahlak kavramları ile etik teoriler ele alınırken, ikinci bölümde meslek etiği ve etik kuralların meslek itibarını artırmadaki rolü tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde kütüphanecilik etiği ve meslek etiği ilkeleri incelenmiş, dördüncü bölümde ise üniversite kütüphanelerindeki personelin etik algılarına dair yapılan araştırma bulguları sunulmuştur. Kitap, Türkiye’deki üniversite kütüphanelerinde etik meselelerin yeterince ele alınmadığını ve meslek etiği farkındalığının artırılması gerektiğini vurgulamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

AYVA, Ayşe Tuğçe, Ecem YILMAZ, Ayşe Nehir ULUSOY, Selin SALMAN-ENGİN, and Ayça ÖZEN-ÇIPLAK. "Üniversite Son Sınıf Öğrencilerinin Mezuniyet Stresiyle Başa Çıkma Tarzları ile Romantik Bağlanmanın İlişkisi." Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 58, no. 2 (2018): 1768. http://dx.doi.org/10.33171/dtcfjournal.2018.58.2.28.

Full text
Abstract:
Mevcut çalışmanın amacı üniversite son sınıf öğrencilerinin mezuniyet stresiyle başa çıkma tarzlarının romantik bağlanma boyutları ile nasıl bir ilişki içinde olduğunu araştırmaktır. Çalışmaya Ankara ilinden mezuniyetine bir ya da iki akademik dönem kalmış 215 son sınıf üniversite öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların 123'ü (%57.2) kadın, 78'i (%36.3) erkektir ve örneklemin yaş ortalaması 22.06'dır. Katılımcılar, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II, Fraley, Waller ve Brennan 350) ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (Şahin ve Durak 56) sorularını internet üzerinden cevaplamışlardır. Bulgular, bağlanma kaygısı ve bağlanma kaçınması yüksek olan üniversite öğrencilerinin mezuniyet sonrası ile ilgili stres yaşadıklarında daha az probleme yönelik/etkili tarzlara ve daha çok duygulara yönelik/etkisiz tarzlara sahip olduklarını göstermiştir. Bu çalışma, son sınıf üniversite öğrencilerinin mezuniyet stresiyle başa çıkma tarzlarının genel örüntüsünü ve bu tarzların bağlanma boyutlarıyla ilişkisini göstererek, hem araştırmacılara, hem de alanda çalışan uzmanlara yardımcı bir kaynak sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

LEVENT, Faruk, Feride ÖKSÜZ GÜL, and Tuğba AYDEMİR. "SURİYELİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE DENEYİMLERİ." Milli Eğitim Dergisi, April 15, 2021. http://dx.doi.org/10.37669/milliegitim.873198.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Ökmen, Mustafa. "Üniversite Yönetimlerinin Girişimci Üniversite Kavramına İlişkin Görüşleri." Yuksekogretim Dergisi 3 (2013). http://dx.doi.org/10.2399/yod.13.010.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

BUĞDAY, Fatma. "Üniversite Özerkliği Üzerine Tarihsel Bir İnceleme." Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, January 1, 2024. http://dx.doi.org/10.33712/mana.1401064.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, bilgi üretimi ve bilginin toplumsallaştırılması için üniversite özerkliğine neden gereksinim duyulduğu incelenmektedir. Makale, nitel araştırma yöntemiyle betimsel olarak incelenmiştir. Çalışmanın temel yaklaşımı, üniversite özerkliğine neden gereksinim duyulduğu ve üniversite kavramını tarihsel gelişim içerisinde analiz etmektir. Üniversitelerin ontolojik olarak ortaçağda Avrupa’da ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Üniversite kavramının niteliği ve fonksiyonu ile birlikte yüzyıllar içinde yaşanan dönüşüm ve bu kültürel mirası izlediğimiz 19 yüzyılda ortaya çıkan Humboldt üniversitesi modeli önem taşımaktadır. Bu model üzerinden akademik özerkliğe vurgu yapılıp modern üniversite çalışmalarına geçiş yapılmıştır. Üniversite özerkliği bilimin kamuya yönelik hizmet ve sorumluluğundan dolayı devlet otoritesi kavramı dışında gelişmiştir. Makalenin mantıksal çerçevesi üç başlıktan oluşmaktadır. Tarihsel gelişim sürecinde, öncelikle ortaçağ üniversiteleri/Birinci Kuşak Üniversiteler incelenmiştir. Sonrasında 19. yüzyılda ortaya çıkan Humboldt üniversitesi modeli/ İkinci Kuşak Üniversiteler incelenmiştir. Bu model üzerinden akademik özerkliğe vurgu yapılıp modern üniversite çalışmalarına geçiş yapılmıştır. Sonrasında da Üçüncü Kuşak Üniversiteler/Girişimci Üniversite incelenmiştir. Son bölümde ise, Üniversite özerkliği akademik özgürlük kavramları uluslararası bildirgeler bütününde tartışılıp analiz edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!