To see the other types of publications on this topic, follow the link: Üretim-Tüketim.

Journal articles on the topic 'Üretim-Tüketim'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Üretim-Tüketim.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

AKBAŞ, İsmet. "KATI ATIĞIN METABOLİK DÖNGÜSÜ: TÜRKİYE ANALİZİ." Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13, no. 26 (2022): 1188–213. http://dx.doi.org/10.36543/kauiibfd.2022.048.

Full text
Abstract:
Materyal akış analizi kentsel sistem içinde kaynakların akış süreçleriyle ilgili bilgi edinmek için etkili bir analiz sürecidir. Bu sayede materyal akış analizi, üretim ve tüketim süreçlerinde çevresel kaynakların kullanılmasıyla birlikte ortaya çıkan, atıkların yönetilmesini sağlamaktadır. Kentsel alanlarda metabolik döngüdeki atık akışlarının izlenmesi, sürdürülebilir bir çevre için önemlidir. Bu çalışma, Türkiye’de üretim ve tüketim süreçlerinde ortaya çıkan katı atığın akış süreçlerinin takip edilmesi ve metabolik döngü açısından başarı düzeyini belirleme amacını taşımaktadır. Bu amaçla Türkiye'de üretim ve tüketim süreçlerinde ortaya çıkan katı atığın materyal akış analizi yöntemiyle metabolik akış süreçleri değerlendirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda, Türkiye'de tüketim ve üretim aşamalarında ortaya çıkan katı atığın metabolik döngüsünün zayıf olduğu görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Peşmen, Günnur. "Afyonkarahisar İlinde Üniversite Öğrencilerinin Yumurta Tüketim Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma." Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 11, no. 4 (2024): 1046–56. http://dx.doi.org/10.30910/turkjans.1537161.

Full text
Abstract:
Bu çalışma Afyonkarahisar ilinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin yumurta tüketim tercihleri ve yumurta tüketim bilincinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın verilerini 2024 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerle basit tesadüfi örnekleme yolu ile belirlenen 360 öğrenci oluşturmuştur. 180 kız ve 180 erkek öğrenciden oluşan örneklemin yaş ortalaması 21’dir. Öğrencilerin %66.7’si yumurta tüketmekte, %33.3’ü ise yumurta tüketmedikleri belirlenmiş olup, kişi başına düşen haftalık yumurta tüketimleri ortalama 4.47 adettir. Öğrencilerin %68,9’u organik yumurta üretim sisteminin en iyi üretim sistemi olduğunu, yumurta alırken en çok etiket ve ambalaja dikkat ettiklerini, öğrencilerin %70.6’nın yumurta fiyatlarını pahalı bulduklarını, yumurta tüketen öğrencilerin %70.6’sı yumurtayı en çok kış mevsiminde tükettikleri belirlenmiştir. Yumurta gençlerde sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli kaynaklarından biri olması sebebiyle yumurtanın tüketim durumunun ve tercihlerinin belirlenmesi yumurtanın üretim ve pazarlama gibi süreçlerinde yapılacak çalışmalara yol gösterici olacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

TUTAN, Mehmet Ufuk. "KAPİTALİST ÜRETİM SİSTEMİNDE ÜRETİM İLE TÜKETİM DENGESİZLİĞİNE TARİHSEL VE TEORİK YAKLAŞIMLAR." Ege Akademik Bakis (Ege Academic Review) 10, no. 3 (2010): 773. http://dx.doi.org/10.21121/eab.2010319614.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ağaç, Sevim. "Kaynak Tüketim Muhasebesi Üzerine Çalışılan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi." Muhasebe ve Finansman Dergisi, no. 105 (January 26, 2025): 57–74. https://doi.org/10.25095/mufad.1599762.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Ulusal Tez Merkezi’nin internet sitesi üzerinden ulaşılabilen KTM ile ilgili olan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizini yapmak amaçlanmıştır. KTM ile ilgili olan tezlerin verilerinin tümüne erişim sağlanmıştır. Araştırma sonucunda yayımlanan lisansüstü tezlerin çoğunluğunu doktora tezleri oluştururken, yazım dillerinin de Türkçe olduğu tespit edilmiştir. Lisansüstü tezlerin anahtar kelimeleri genel olarak; atıl kapasite, lojistik, kaynak tüketim muhasebesi, üretim, memnuniyet, kalite yönetimi, üretim kelimelerinden oluştuğu görülmektedir. Bu kelimeler, kaynak tüketim muhasebesinin çok boyutlu doğasını ve çeşitli iş süreçlerine olan etkisini ele almaktadır. Ayrıca, kaynakların etkin yönetiminin sadece maliyet tasarrufu değil, aynı zamanda operasyonel verimlilik ve kalite üzerinde de önemli etkileri olduğu söylenebilir. Genel olarak KTM ile ilgili yapılan çalışmalara bakıldığında, üretim ve hizmet işletmelerinde uygulanarak, atıl kapasite maliyetlerinin hesaplandığı görülmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere KTM’nin üretim ve hizmet işletmelerinde daha çok önemli olduğu söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

TANIŞ, İrfan Faruk, and Elif Nursun DEMİRCİOĞLU. "KAYNAK TÜKETİM MUHASEBESİNİN BİR ÜRETİM İŞLETMESİNDE UYGULANMASI." Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi 13, no. 3 (2020): 851–81. http://dx.doi.org/10.29067/muvu.629248.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Ölçer, Sena, and Mustafa Kemal Öztürk. "İlkokul 4. Sınıf Türkçe Dersi 2019-2024 Öğretim Programlarının ve Ders Kitaplarının Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Açısından İncelenmesi." Ana Dili Eğitimi Dergisi 13, no. 1 (2025): 216–34. https://doi.org/10.16916/aded.1571859.

Full text
Abstract:
Bu araştırma, 2019 ve 2024 yıllarındaki ilkokul Türkçe dersi öğretim programları ve ders kitaplarının sürdürülebilir kalkınma hedefleri (SKH) açısından incelemeyi amaçlamıştır. Öğretim programları ve ders kitapları doküman analizi ile incelenmiştir. 2019 öğretim programında "Açlığa Son" ve "Sağlıklı Yaşam" gibi hedefler ön plana çıkarken, 2024 öğretim programında "Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar" ile "Sorumlu Üretim ve Tüketim" gibi çevresel hedeflere daha fazla vurgu yapılmaktadır. Ders kitapları incelendiğinde, içeriklerin konu anlatımı, soru, etkinlik ve görsel ifade biçimi aracılığıyla sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yer verdiği tespit edilmiştir. TDK1 koduyla incelenen ders kitabında Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar hedefine daha fazla katkı sağladığı görülürken, TDK2 koduyla incelenen ders kitabında Sorumlu Üretim ve Tüketim hedefine daha geniş yer verilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

TİFTİK, Canan. "Managerial Success of Business in Luxury Consumer Goods: Chanel No.5 Brand Example." İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 9, no. 2 (2022): 692–719. http://dx.doi.org/10.17336/igusbd.749605.

Full text
Abstract:
Tüketim farklı şekillerde meydana gelse bile her daim için var olan ve olacak bir olgudur. Sanayi devriminin sonrası üretim artmasıyla birlikte insanlar için ihtiyaç dışı dahi olsa tüketim olgusu önemli bir etken haline gelmiştir. Kapitalizm, tüketimi gerek reklamlarla gerek çeşitli pazarlama yöntemleriyle özendirici ve ilgi çekici hale getirmiştir. Markaların yarattıkları çeşitli imajlarla ürünleri tanıtma ve pazarlama potansiyelleri günümüzde önemli bir yer tutmaktadır. Yüksek maliyetlerine karşın pek çok lüks marka tüketim toplumu tarafından tercih edilmekte ve tüketilmektedir. Bu makale çalışmasında, lüks tüketimde önemli bir yer edinen Chanel No.5 markası ele alınmış olup, Chanel No.5 kokusunun lüks tüketimde neden tercih edildiği, tarihçesi ve bu markanın lüks tüketim malları içerisinde yer edinmesini sağlayan işletmenin yönetimsel başarısı incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Aksu, Burcu, and Cem Tutar. "Neoliberal Toplumsal Dinamikler Ekseninde Kentsel Mekânların Kurgusu: Karaköy Örneği." Etkileşim 4, no. 8 (2021): 108–30. http://dx.doi.org/10.32739/etkilesim.2021.4.8.140.

Full text
Abstract:
Sosyo-ekonomik ve kültürel alanlarda geçmişin toplumsal formlarından farklı bir örgütlenme tarzına sahip olan neoliberalizm ekonomik alanda post-fordist üretim süreçlerine ve sermaye birikim rejimlerine işaret ederken, toplumsal alanda bireyin ön plana alındığı tüketim ekonomisiyle ilişkilendirilmektedir. Tüketim kültürü altında kentsel mekânların neoliberal dönemde kapitalist dinamiklerce şekillendirilmesi sürecinde medya teknolojileri ön plana çıkmaktadır. Günümüzde gerek konvansiyonel gerekse yeni medya teknolojileri vasıtasıyla yapılandırılan bir kültürel alan içerisinde mekâna ilişkin bilgi kapitalist sistemin değerleri üzerinden inşa edilmektedir. Tüketim kültürünün mekânsal pratikler ve yaşam tarzları üzerinden kurguladığı egemen değerler medya üzerinden meşrulaştırılırken söz konusu alana ilişkin norm ve değerler sistemi bireylerin gündelik hayat pratiklerinde somutlaşmaktadır. Bu çalışma ‘Kültürel Kuram’dan hareketle kentsel mekân, insan ve medya alanı arasındaki etkileşim sürecini diyalojik bir yaklaşımla irdelemektedir. Neo-Marksist perspektiften hareketle mekânın toplumsal üretim sürecine odaklanan çalışma aynı zamanda praksisin bir parçası olan kültürel alan içerisinde günümüzde kentsel mekânları tanımlamak için kullanılan küresel kent olgusunun altında yatan sosyo-ekonomik ve politik dinamikleri tartışmak amacındadır. Bu bağlamda amaca yönelik bir örneklem oluşturularak tespit edilen mekânlar nitel içerik analizi yöntemi kullanılarak eleştirel perspektiften yorumlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

TÜRTEN, Burak, Semih KOPUZ, and Ebru YILMAZ. "TÜKETİM KÜLTÜRÜ VE İZLEYİCİ EMTİASI PERSPEKTİFİNDEN “THEY LIVE” FİLMİ ÇÖZÜMLEMESİ." Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi 11, no. 2 (2023): 1765–82. http://dx.doi.org/10.19145/e-gifder.1352791.

Full text
Abstract:
Kitle iletişim araçları ile bireyler tüketime özendirilerek tüketim kültürünün yaygınlaştığı tüketim toplumları oluşturulmuştur. Tüketim toplumları süregelen üretim sisteminin devamı için oldukça önemlidir. Dallas Smythe tarafından ortaya konan izleyici emtiası kavramının vurguladığı, reklam veren kuruluşların kitle iletişim araçlarında zaman geçiren kitleleri satın alması durumu da mevcut kapitalist sistemin devamına hizmet etmektedir. Bu çalışmada tüketim kültürü ve izleyici emtiası kavramları “They Live” filmi örneği ile irdelenmektedir. Film ilgili ekonomik düzene ve düzenin devamını sağlayan toplumsal gruplara eleştirel perspektifle bakmaktadır. Bu yönleri ile incelenen filmin çözümlenmesinde ideolojik ve yapısal film eleştirisi yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak filmin tüketim toplumu eleştirisi getirdiği ve kapitalist düzenin egemen ideolojisine karşı tutum sergilediği belirlenmiştir. Film yalnızca egemen güçlere eleştiri getirmekle kalmayıp aynı zamanda toplumsal düzen içerisindeki değişim direncine de vurgu yaparak değişime direnen bireyleri de eleştirmektedir. Merkezine egemen ideoloji eleştirisini alan filmin kendi ideolojisini ürettiği de söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

BOSNALI, ÖMER. "Ahiliğin Üretim ve Tüketim Mekanizmasındaki Yeri ve Günümüze Uyarlanması." Abant Izzet Baysal University Graduate School of Social Sciences 8, no. 8 (2004): 39. http://dx.doi.org/10.11616/abantsbe.115.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

ALPARSLAN, Çağla, Müjgan Bilge ERİŞ, Melis Almula KARADAYI, Ayla ALKAN, Duygun Fatih DEMİREL, and Eylül SEZER. "BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİNİN İSTANBUL EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ: BİR SİSTEM DİNAMİĞİ MODELİ." Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 11, no. 4 (2023): 1410–23. http://dx.doi.org/10.21923/jesd.1245379.

Full text
Abstract:
Gerek barındırdığı nüfus gerekse hemen hemen her sektörde lider konumunda olması İstanbul’u ekonomik ve demografik açıdan Türkiye’nin en önemli ili kılmaktadır. Kenti etkileyecek şiddetli bir depremin yol açacağı can kaybı ve maddi hasar ile kısa ve uzun vadeli ekonomik etkiler kamuoyu gündemini neredeyse her gün meşgul etmektedir. Konunun önemi bu derece açık olmakla birlikte olası bir depremin ekonomik etkileri hakkında uzman görüşü dışında bilimsel yöntemlere dayalı bir çalışma mevcut değildir. Bu çalışmada olası İstanbul depreminin İstanbul ekonomisi üzerindeki etkileri sistem dinamiği yaklaşımına dayalı bir benzetim modeli ile incelenmektedir. Önerilen model temel olarak üretim ve harcama yöntemiyle gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) hesaplanmasında kullanılan değişkenlerin aralarındaki karmaşık ve çok yönlü nedensellik ilişkilerini yansıtmaktadır. Bu değişkenler temel olarak üretim tüketim dengesi, yurtiçi talep, ithalat, ihracat, sektör büyüklükleri, deprem sonrası toparlanma süresi gibi başlıkları ifade etmektedir. Oluşturulan temel model üzerine senaryo analizleri gerçekleştirilmiş, farklı şiddetlerde meydana gelebilecek depremlerin ekonomik etkileri analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre depremin ardından toparlanmanın uzun süreceği sektörler olmakla birlikte yoğun talebin bulunduğu sektörlerde üretim-tüketim dengesinin yeniden sağlanmasının çok uzun sürmemesi beklenmektedir. Bilindiği kadarıyla bu çalışma literatürde sistem dinamiği yaklaşımıyla afet ekonomisi konusunu birleştiren ilk çalışmadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

AY, Hakkı Mümin, and Adnan SÖYLEMEZ. "THE IMPORTANCE OF SOLID WASTE MANAGEMENT IN MUNICIPAL SERVICES AND THE EXAMPLE OF KONYA METROPOLITAN MUNICIPALITY." Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi 4, Özel (2023): 273–92. http://dx.doi.org/10.58702/teyd.1357353.

Full text
Abstract:
Üretim süreci içinde kaynaklar kullanılırken, yalnızca kaynakların tüketilmesi söz konusu olmamaktadır. Ayrıca kaynakların azalması, yerine konmaması ve geleceğe taşınamaması sorunları beraberinde yaşanmaktadır. Gerek üretim ve gerekse tüketim faaliyetleri, işletmelerin dikkate almak istemediği negatif dışsallıklara neden olmaktadır. Nüfusun hızla artması, bireysel ve toplumsal taleplerin artması, teknolojide yaşanan gelişmeler, tüketim arzusuna paralel olarak üretim hırsının artması gibi etkenler, çevrenin kirlenmesi ve kaynakların yok olmasına neden olmaktadır. Çevre kirliliği küresel kamusal bir mal olduğu için tüm ülkeleri ve uluslarüstü kuruluşları ilgilendirmektedir. İnsana en yakın kamu kuruluşu olan belediyeler, geleneksel hizmetlerinin yanı sıra atık yönetimi, sıfır atık, yenilenebilir enerji kaynakları gibi çevre duyarlılığı olan yeni hizmetleri de yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Belediyeler toplumdan gelen çevreci talepleri dikkate alarak ve tekrar seçmen oylarına talip olmak açısından, sürdürülebilir çevre konusunda etkin faaliyetler yürütmektedirler. Konya Büyükşehir Belediyesi sürdürülebilir çevre konusunda örnek olabilecek hizmetler yürütmektedir. Evsel atık, tehlikeli atık, katı atık, endüstriyel atık, tıbbi atık, inşaat ve hafriyat atığı ve ambalaj atığı konularında atık yönetimini oluşturmuş, sıfır atık projelerini desteklemiş ve uygulamış bir belediyedir. Bu çalışmada Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve toplum sağlığına zarar veren katı atıklar konusunda gerçekleştirdiği toplama, biriktirme, ayrıştırma, geri dönüşümü sağlama, toplumu bilinçlendirme gibi faaliyetleri incelenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

ÖZKAN, Erhan. "Artificial Intelligence Controlled Photovoltaic Power Converter System Design." Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 13, no. 2 (2023): 456–82. http://dx.doi.org/10.31466/kfbd.1221329.

Full text
Abstract:
Bu makalede güneş enerjisi potansiyelini değerlendirecek ve enerji maliyetlerini düşürecek bir sistemin tamamen yerli ve milli olanaklar ile sağlanmasına ilişkin çalışmalar anlatılmıştır. Çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada güneş enerjisini kullanan güç dönüştürücü donanımının tasarımı, ikinci aşamada ise bu dönüştürücü sistemin verilerini değerlendirip, enerji maliyetinin kullanım oranına göre mukayesesini yapan ve minimum maliyetler ile enerji depolayan bulanık mantık tabanlı yazılımlarına ait çalışmalar yer almaktadır. En iyileme algoritması Matlab ortamında geliştirilmiştir. Uygulama aşamasında Gekko optimizasyonundan faydalanılmıştır. Tasarlanan güç dönüştürücü sistemi; tüketicinin fotovoltaik üretim ve tüketim bilgilerini bir veri tabanına kaydeden, kaydedilen bilgilere göre tüketicinin gelecekteki fotovoltaik üretim ve tüketim profilini günlere/aylara/mevsimlere göre tahmin edebilmektedir. Akıllı şebekelere uyumlu olarak tasarlanan bu sistemin şebekeyle haberleşerek yaptığı tahminleri şebekeye iletmesi ve enerji talebiyle enerji üretiminin arasındaki farkın en aza indirilmesine yardımcı olması gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan sistem; enerji depolayarak gerekli görülen durumlarda güç öteleyebilecek, olası bir şebeke kesintisinde tüketici için kritik yükleri kesintisiz güç kaynağı gibi çalışarak depolanan enerjiden besleyebilecek şekilde geliştirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

GÖKA, Kemal Yasin, Görkem GÜLHAN, and Olcay POLAT. "SOĞUK HAVA DEPOLARININ TALEP BAZLI YER SEÇİMİ YAKLAŞIMINDA KÜTLE DENGELİ ERİŞEBİLİRLİK MODELİ: İZMİR ÖRNEĞİ." Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 11, no. 2 (2023): 807–23. http://dx.doi.org/10.21923/jesd.1237482.

Full text
Abstract:
Isıya duyarlı ürünlerin üretimi ve tüketimi arasındaki sürenin uzaması halinde duraklı bir zincir lojistik yapısına ihtiyaç duyulur. Bu yapı genel olarak üretim-taşıma-depolama-taşıma-tüketim şeklinde gerçekleşen zincirde soğuk hava depolarının ara durak düğümlerini üstlendiği sistemlerdir. İki taşıma süreci arasında kalan bir tesisin bulunduğu konum dolayısı ile taşıma maliyetlerini, ürün tazeliğini, ulaşım süresini, erişebilirliği doğrudan etkilemektedir. Soğuk hava depolarının mekansal planlamaları genellikle mikro ölçekte üretim ve tüketim bölgelerinin arasında bulunan ve çeşitli çevresel dinamikler nedeniyle seçilen bir konumdan oluşmaktadır. Ancak bu dinamikler arasında trafik bazlı erişilebilirlik ve talep dengesini sağlayan bütünsel bir çerçevenin eksikliği problemi seyahat süresi ve talep dalgalanmalarının gerçekçiliğinden uzaklaştırabilmektedir. Bu çalışmada gıda taşımacılığında soğuk zincir verimliliğini artırmak amacıyla İzmir Sürdürülebilir Kentsel Lojistik Planı kapsamında gerçekleştirilen trafik ataması verilerinden yararlanılmıştır. Soğuk hava depoları yer seçim kriterlerinde trafik bazlı erişilebilirlik ve talep ölçütleri kullanılarak stratejik yer seçimi yaklaşımı önerilmiştir. Bu yaklaşım ürün ve taşıma türlerinden oluşturulan koridorlarda tampon bölgelerin belirlenmesi ile elde edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

ERAYMAN YÜKSEL, Yaşar, and Yasemin KORKMAZ. "ÇEVRE DOSTU DENİM KUMAŞ TASARIMI VE YAŞAM DÖNGÜ ANALİZİ." Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 26, no. 1 (2023): 117–25. http://dx.doi.org/10.17780/ksujes.1181176.

Full text
Abstract:
Hızlı moda akımının etkisiyle, üretim ve tüketim hacmi sürekli artan tekstil sektöründe doğal kaynak kullanımı, emisyon ve atıklar önemli bir çevresel yük oluşturmaktadır. Sürdürülebilirlik kavramının ön plana çıkmasıyla birlikte ürünlerin tasarım ve üretim aşamalarında çevre dostu stratejilerin benimsenmesi büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilir tasarımda hem estetik ve işlevsellik açısından hem de çevre açısından en uygun malzemelerin seçilmesi gerekmektedir. Malzeme seçiminde çevresel etkileri belirlemek ancak yaşam döngü analizi ile mümkün olmaktadır. Bu çalışmada, sürdürülebilir tekstil tasarımı kapsamında %99 BCI pamuk/%1 elastan ve %79 pamuk/%20 geri dönüştürülmüş pamuk/%1 elastan içerikli olarak tasarlanan 2 denim kumaşın yaşam döngü analiz çalışması gerçekleştirilerek nihai ürün tasarımında en sürdürülebilir malzeme seçimi amaçlanmıştır. Yaşam döngü analizi ile, abiyotik tüketim (fosil yakıtlar) ve deniz ekotoksisite potansiyelleri haricindeki tüm çevresel etki kategorilerinde geri dönüştürülmüş pamuk kullanımının BCI pamuk kullanımına göre daha az çevresel yük oluşturduğu bulunmuştur. Bu açıdan, çalışma sonucunda geri dönüştürülmüş lif içerikli numunenin nihai ürün tasarımında kullanılması önerilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Kaptan, Ece, and Cem Tutar. "Tüketim Toplumunun Gündelik Hayat Etkinliklerinde Nesneler Sisteminin İdeolojik İşlevi: Televizyonda Yeniden Üretim ve Denetim Süreçlerinin Temsili." Etkileşim 5, no. 10 (2022): 70–98. http://dx.doi.org/10.32739/etkilesim.2022.5.10.170.

Full text
Abstract:
Geleneksel ve modern dönemde tüketim etkinliği öncelikle üretim ilişkilerinin bir sonucu olarak arz ve talep yasaları içerisinde belirlenirken 1970’li yıllarla birlikte tüketim kültürü toplumsal alanın temel örgütlenme şekli haline gelmiştir. Bu dönemde gündelik hayat pratikleri içerisinde tüketim nesnelerinin alanı gün geçtikçe genişlerken sosyal teoride özne ve nesne arasında kurulan klasik diyalektik ilişkide bir tersine çevrim gerçekleşmiştir. Böylelikle öznenin nesne üzerindeki belirleyiciliği azalırken, nesneler sistemi bütünsel bir söylem alanı olarak toplumsal yaşamın merkezine oturmuştur. Tüketim toplumunun nesneler dünyası üzerinden işlediği göz önüne alındığında günümüzde kapitalist sistem, tüketim nesneleri üzerinden bir yandan toplumsal alanı yeniden üretirken diğer yandan nesnelerin taşıdığı gösterge değerleri toplumsal alanda yeni içerme ve dışlama stratejileriyle bir denetim mekanizması görevi üstlenmektedir. Tüm bu sürecin işlemesinde televizyon toplumsal alanda yeni bir gerçeklik rejiminin parçası olarak nesneler sistemini yeniden büyülenmenin bir aracı haline getirmiştir. İçerikten yoksun salt biçimsel formlar haline gelerek genişleyen nesneler dünyası, toplumsal anlamın entropik bir süreçte içeriğinin boşalmasına neden olmaktadır. Televizyon yayıncılığında realite programları gündelik hayatın fragmanlarını ekrana taşırken bu programların bir alt türü olan yaşam tarzı programları, gündelik hayatın tüketim kültürüne dayalı yaşam evrenini meşrulaştıran bir anlam matrisini sembolik olarak inşa etmektedir. Bu çalışma gündelik hayat etkinliklerinin ideolojik doğasında nesneler sisteminin anlam ve işlevini yaşam tarzı programlarındaki temsiller üzerinden tartışmak amacındadır. Bu bağlamda amaca yönelik bir örneklem oluşturularak tespit edilen programlar nitel içerik analizi yöntemi kullanılarak eleştirel perspektiften yorumlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Ökten, Begüm. "ÜRETİM İŞLETMELERİNDE KAYNAK TÜKETİM MUHASEBESİNE DUYULAN GEREKSİNİM VE UYGULAMA BOYUTU." İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 38, no. 1 (2016): 261. http://dx.doi.org/10.14780/iibd.12545.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

ERYILMAZ, Yağmur. "Türkiye Sığır Eti Üretim ve Tüketimine Ekonomik Bakış." MAS Journal of Applied Sciences 8, no. 1 (2023): 109–21. https://doi.org/10.5281/zenodo.8077003.

Full text
Abstract:
Kırsal ekonominin lokomotifi konumunda olan hayvancılık sekt&ouml;r&uuml;, n&uuml;fusun dengeli beslenmesinde &ouml;nemli rol oynayan hayvansal gıdaların &uuml;retimi, gıda g&uuml;venliği ve g&uuml;vencesinin sağlanması, kırmızı et ve s&uuml;t &uuml;r&uuml;nleri başta olmak &uuml;zere hayvancılığa dayalı sanayiye hammadde temini, milli gelir, istihdam ve dış ticarete katkı sağlanması gibi fonksiyonlara sahiptir. T&uuml;rkiye&rsquo; de 2021 yılı itibariyle toplam kırmızı et &uuml;retiminin % 74.83&rsquo; &uuml;n&uuml; (1.460.719 ton) sığır eti oluşturmaktadır. Sığır besiciliğinde maliyeti oluşturan masraf unsurları i&ccedil;erisinde %50-60&rsquo;ını besi materyali ve %25-40&rsquo;ını yem giderleri oluşturmaktadır. Y&uuml;ksek maliyetler ile hayvancılık faaliyetine devam edemeyen gen&ccedil; n&uuml;fusun, k&ouml;yden kente g&ouml;&ccedil;&uuml;n&uuml;n artması kırsal alanda n&uuml;fusun azalmasına sebep olmuştur. T&uuml;rkiye&rsquo;de 2017 yılında 1-49 baş sığır kapasiteli 250.836 adet k&uuml;&ccedil;&uuml;k &ouml;l&ccedil;ekli işletme mevcutken, 2021 yılında bu sayı % 19.79 oranında azalarak 201.177 adet işletme olarak kaydedilmiştir. Kaba yem ihtiya&ccedil;larının hammadde kaynağını b&uuml;y&uuml;k oranda yem bitkileri ve &ccedil;ayır-meralar oluşturmaktadır. T&uuml;rkiye&rsquo;de 2021 yılı verilerine g&ouml;re mera kuru ot &uuml;retimi ortalama 700 kg hektar<sup>-1</sup> iken, Avrupa&rsquo; da &ccedil;ayırlarda 5.8 ton hektar<sup>-1</sup>, meralarda ise 1.3 ton hektar<sup>-1</sup> &uuml;retim olmaktadır. Belli d&ouml;nemlerde g&uuml;mr&uuml;k vergisi avantajıyla beraber canlı hayvan ve karkas kırmızı et i&ccedil;in uygulanan ithalat politikaları i&ccedil; piyasa fiyatlarında dalgalanmalar oluşturmuştur. Artan n&uuml;fus ve et t&uuml;ketim talebi g&ouml;z &ouml;n&uuml;ne alındığında, sekt&ouml;rde ileriye d&ouml;n&uuml;k akılcı &uuml;retim planlamalarının ve yatırım programlarının yapılması gerekmektedir. Kırmızı ette piyasa arz-talep dengesinin kurulması, orta ve uzun vadede kademeli olarak kasaplık hayvan ve karkas et ithalatının azaltılması, &ccedil;ayır-meraların g&uuml;&ccedil;lendirilmesi, yerli &uuml;reticiyi maliyet ve karlılık temelinde destekleyecek politikaların uygulanması gerekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Özmen, Alparslan, and Sümeyye Kuş Tekin. "Postmodern Tüketicilerin Materyalist Eğilimleri ve Marka Tutumlarının Moda Ürünlerini Satın Alma Kararı Üzerindeki Rolü." Journal of Applied And Theoretical Social Sciences 5, no. 3 (2023): 303–24. http://dx.doi.org/10.37241/jatss.2023.95.

Full text
Abstract:
Günümüzde küreselleşmeden dolayı teknoloji ve sosyal çevre hızla değişmektedir. Üretim ve tüketim de teknolojik gelişmelerle birlikte değişime uğramıştır. Tüketiciler bu dönemde farklı davranışlar sergilemektedir. Dolayısıyla postmodern toplum, modern topluma tepki olarak gelişen tüketim odaklı bir topluma dönüşmüştür. Postmodernizmde tüketim faaliyetleri bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok farklı bir anlam ifade etmektedir. Bu tüketim şeklinde, mallar daha çok sembolik değerleri nedeniyle tercih edilmektedir. Postmodern tüketici, kendini tüketim yoluyla yeniden keşfeden, heyecan verici tüketim deneyimleriyle bireyselleşmiş kimlikler geliştiren kişilerdir. Ayrıca markalar aracılığıyla diğer tüketicilerin önünde kendini sergileyerek sosyal olarak güçlü görülmeye çalışmaktadır. Bu nedenle araştırmanın amacı, postmodern tüketicilerin moda ürünleri satın alma kararında marka tutumu ve materyalist eğilimlerinin etkisini araştırmak olarak belirlenmiştir. Bu amaca göre Manisa ilinde yaşayan 388 katılımcıya çevrimiçi ortamda kolayda örneklem yolu ile anket yapılarak veriler toplanmıştır. Araştırma da dört ayrı ölçek kullanılmıştır. Çalışma SPSS 21 istatistik programıyla değerlendirilmiştir. Cronbach’s Alpha katsayısı ile ölçeklerin güvenirliliği test edilmiştir. Daha sonra Kolmogorov-Smirnov testi, frekans analizi, korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre baktığımızda model bütün olarak anlamlıdır. Tüketicilerin moda ürünleri satın alma kararında tüketici özellikleri ve marka tutumlarının pozitif yönde etkisinin olduğu görülmektedir. Ayrıca marka tutumunun postmodern tüketici özelliklerine göre satın alma kararı üzerindeki etkisi daha fazladır. Sonuç olarak işletmelerin postmodern tüketicilerin özelliklerini, materyalist eğilimlerini ve marka tutumlarını da ele almaları gerekmektedir. &#x0D;
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Çelik, Ejder. "Modern toplumda kamusal mekânın dönüşümü kimlik ve anonimleşme." Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 28, no. 53 (2025): 423–29. https://doi.org/10.31795/baunsobed.1643224.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, kamusal mekânın düşünce, fikir ve kültür paylaşım ve üretim ortamı niteliğini kaybederek geçiş hatları ve tüketim ortamlarına dönüşme sorunu anonimleşme, kimlik dönüşümü bağlamlarında eleştirel bir bakışla ele almayı amaçlamaktadır. Çalışmada, yeni modern toplum paradigması çerçevesinde gelişen kent ve mekân tasarımlarının kimliğin ve failliğin doğasını, benliğin ötekiyle ilişkisini, topluluk ve kültürel anlam yapısını nasıl değiştirdiğini irdelemekte, kamusal mekânın giderek bireysel alanlara dönüştürülmesi sürecinde bireyin etkilenimlerini analiz edilecektir. Modern mekânların temel unsuru, salt işlevsellik ve dikkat çekicilik üzerine kurulu olmalarıdır. Ana teması tüketim ve kazanma olarak belirlenmiş modern toplumsal yaşamı destekleyen yeni kamusal mekân anlayışı, toplumsal yaşamı, kültürel üretim, demokratik hak ve özgürlükler, yeni ve alternatif düşünce üretimleri eylemlerinden uzaklaştırmaktadır. Tüm bileşenler bireyin kendi katkısı olmayan üretilmiş bir kültürün ve planlanmış bir yönlendirmenin parçası olarak yeni bir anonimleşme biçimini ortaya koymasına yol açmıştır. Kamusal mekânların asıl amaçlarından uzaklaşarak nitelik değiştirmesi modern toplumun önemli sorunlarından biri olarak görülmektedir. Bu çerçevede çalışma mekân ve sosyal davranış ilişkiselliği çerçevesinde sosyal bilincin etkilenimlerini irdelemeyi amaçlamaktadır. Böylece toplumun kültür oluşturma gücünü yeniden ele alması ve kamusal mekânların gerçek işlevinde kullanmasına yönelik bilincin ve politikaların geliştirilmesine katkı sunmayı hedeflemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Çevik Bektaş, Sibel, and İsmail Altaş. "Yenilenebilir enerji kaynakları ve depolama birimlerinden oluşan, şebeke bağlantılı bir dağıtım şebekesinin çok amaçlı gün öncesi optimum enerji planlaması." Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 40, no. 2 (2025): 1335–46. https://doi.org/10.17341/gazimmfd.1430132.

Full text
Abstract:
Güç sistemlerinin üretim-tüketim dengesini sağlayarak kararlı bir şekilde işletilmesi enerji üretim ve tüketiminin gün öncesinden planlamasına dayanır. Etkili bir gün öncesi planlama stratejisi elektrik şebekesinin ekonomik, verimli ve güvenilir bir şekilde yönetilmesine olanak sağlar. Ayrıca, gün öncesinden yapılan planlama ile elde edilen operasyon planı gün içinde yapılacak planlama için de referans sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji depolama ünitesine sahip şebeke bağlantılı 5 baralı bir dağıtık üretim test sisteminde gün öncesi optimum enerji planlaması veya kullanım programlaması problemine çözüm sunan optimal pareto çözümlerin araştırılmasıdır. Çalışmada şebeke işletme maliyeti ve aktif güç kaybını en aza indirilmeyi amaçlayan çok amaçlı bir fonksiyon tanımlanmıştır. Bu tanımda, üretim birimleri ile şebeke kısıtları da dikkate alınmıştır. Çok amaçlı ve çok kısıtlı bu problemin çözümü için sabit ağırlık katsayılı çok amaçlı simbiyotik organizmalar arama (ÇASOS) algoritması önerilmiştir. Önerilen bu algoritmanın performansı çok amaçlı parçacık sürü optimizasyon (ÇAPSO) algoritması ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlardan, önerilen ÇASOS algoritmasının ÇAPSO algoritmasına göre daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

ÖĞÜNÇ, Harun, and Ömer TEKŞEN. "KAYNAK TÜKETİM MUHASEBESİ YAKLAŞIMININ TUĞLA ÜRETİM İŞLETMESİNDE UYGULANMASI VE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ." Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 20, no. 2 (2018): 389–417. http://dx.doi.org/10.31460/mbdd.348444.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

COŞKUN, Ayşen, and Raife Meltem YETKİN ÖZBÜK. "RESTORANLARDAKİ ATIK GIDA OLUŞUM SEBEPLERİNİN HİZMET PLANI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 5 (2019): 2556–76. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i5.1283.

Full text
Abstract:
Atık gıda, çevresel, sosyal ve ekonomik bir problem olarak tüm dünyanın dikkatini çekmektedir. Atık gıda, gıdaların üretim, dağıtım ve tüketim aşamalarında oluşmaktadır. Tüketim aşamasında yemek hizmetleri ve hanehalkı olmak üzere atık gıdayı oluşturan iki taraf vardır. Bu çalışmada, yemek hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren restoranlarda atık gıda oluşum sebepleri sistematik literatür taraması ile incelenmektedir. Atık gıda oluşumuna sebep olan faktörler, hizmetin sunumu esnasında hangi faaliyetlerin olduğunu gösteren hizmet planına göre (i) fiziksel kanıtlar (ii) müşteri faaliyetleri (iii) ön ofis çalışanlarının faaliyetleri (iv) arka ofis çalışanlarının faaliyetleri ve (v) destek faaliyetleri altında sınıflandırılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, atık gıda literatürüne katkıda bulunulmuş ve restoran işletmelerine yönelik hizmet planı üzerinden atık gıdayı önleme stratejileri önerilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

İren, Kaan, and Özgün Kasar. "Disiplinlerarası Çalışmalar Işığında Daskyleion’da Yeni Bulgular." Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 4, no. 7 (2024): 145–60. http://dx.doi.org/10.69787/bitigefd.1481915.

Full text
Abstract:
Daskyleion Kuzey-Güney ve Doğu-Batı deniz ve kara ticaretinin kesişim noktasındadır. Bununla birlikte yerleşmenin Manyas Gölü kenarında kurulmuş olması yerleşmeyi dışardan gelecek tehlikelere karşı güvenli kılmaktadır. Göl’ün ve çevresindeki verimli arazilerin sunduğu imkanlar İlk Çağ’dan itibaren yerleşmenin kesintisiz iskân görmesini sağlar. Yerleşmede ve mezarlarda yapılan kazı çalışmaları burada yaşamış kültürler konusunda bilgi edinmemize olanak verir. Son yıllarda alanda yapılan kazı ve araştırma çalışmaları ise disiplinler arası bir perspektifte yürütülmektedir. Bu çalışmada, Daskyleion’daki çok kültürlü yapının daha iyi anlaşılması için yapılan araştırmalardan bahsederek, söz konusu çok kültürlü toplumun günlük alışkanlıkları ve çevreyle olan ilişkileri hakkında bilgi vermek amaçlanmaktadır. Yapılan çalışmalar özellikle burada yaşayan kültürlerin ekonomik kaynaklara ulaşmadaki imkanları, arazi kullanımları, üretim ve tüketim alışkanlıkları ile toplumsal yapıları üzerine odaklanmaktadır. Akrodaskyleion'un teraslandırılması ile arazi verimli bir biçimde kullanılmıştır. Kentin savunması için tepenin doğusunda kalan alan, farklı dönemlere ait surların inşasında kullanılmıştır. Akrodaskyleion kentin seçkinlerinin yaşadığı, kamusal ve dinsel yapıların bulunduğu bir kent merkezidir. Burada yaşayan halklar hayvancılık, balıkçılık ve tarım ile uğraşmaktaydı. Tüketim fazlası ürünün depolandığı ve ayrıca en azından belirli bir kesimin toplumda iyi beslendiği söylenebilir. Hemen hemen her dönem dokumacılık yapılmıştır. Yerleşme üretim olanakları ile kendi kendine yetebilen bir toplumsal yapıda olmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

YILDIZ, Oğuz, and Alpaslan KELLECİ. "Z kuşağının sürdürülebilir tüketim davranışını etkileyen faktörlere yönelik keşifsel bir araştırma." Business & Management Studies: An International Journal 10, no. 4 (2022): 1474–91. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v10i4.2134.

Full text
Abstract:
Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan sel felaketleri, orman yangınları, balıkçılığın bitmesi, orman arazilerinin yok olması gibi iklim krizinin olumsuz etkileri, mevcut üretim ve tüketim anlayışının artık sürdürülemez olduğuna işaret etmektedir. Baskın Sosyal Paradigmanın etkisi altındaki geleneksel işletme anlayışı, dünyanın sınırlı kaynaklarını kar maksimizasyonu amacıyla tüketmiştir. Fakat bu baskın anlayış, bilinçli tüketiciler ve Z jenerasyonunun tüketim alışkanlıklarındaki değişimi yakalayamamış ve demode olmuştur. Günümüzde, bilinçli tüketiciler ve Z Kuşağı, işletmelerin olumsuz dışsallıklarını en aza indirmelerini ve ekonomik çıkarlardan çok, çevresel ve sosyal amaçlara katkıda bulunmalarını beklemektedir. Bu çalışma, Z kuşağı temsilcisi üniversite öğrencilerinin, sürdürülebilir tüketim davranışını etkileyen değişkenlerdeki boyutları belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak, İstanbul’daki üniversite öğrencilerinden yüz yüze anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Veriler analiz edilirken, veri, önce keşifsel faktör analizine, daha sonra doğrulayıcı faktör analizine tabi tutulmuştur. Daha önceki çalışmalardan farklı olarak, bu çalışma, sürdürülebilirliğin sosyal boyutunu içeren değişkenlerle birlikte, sürdürülebilir tüketim davranışını etkileyen unsurların, dokuz boyuttan oluştuğunu belirlemektedir. Bu boyutlar; çevresel ve sosyal endişeler, çevresel ve sosyal problemlere yönelik ciddiyet algısı ve sorumluluk algısı, çevresel ve sosyal problemler hakkındaki bilinç seviyesi, ülke imajı, ağızdan ağıza iletişimin etkisi, sosyal normlar, sürdürülebilir tüketime yönelik tutum ve niyetten oluşmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Oba, Beyza, and Zeynep Özsoy. "Türkiye’de Gıdanın Ekonomi Politiği: Başka Bir Gıda Sistemi Mümkün mü?" Alternatif Politika 16, no. 3 (2024): 471–503. http://dx.doi.org/10.53376/ap.2024.17.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada Türkiye’de gıdanın ekonomi politiği incelenmekte ve tarıma ilişkin uygulanan politikaların gıda alanında hem üretim ve hem de tüketimde nasıl bir dönüşüme yol açtığı ele alınmaktadır. Bu çerçevede Türkiye’de yaşanan gıda krizinin arka planındaki nedenler incelenerek ve farklı uygulamalar tartışılarak dönüşümün yönünün değiştirilmesi için neler yapılabileceği sorgulanmaktadır. Küçük tarım işletmelilerini (küçük çiftçiler) merkeze alan çalışmanın birinci bölümünde, Türkiye’de farklı ekonomik politikaların izlendiği dönemlerde, küçük çiftçilerin tarım sektörü içerisinde konumlarının nasıl değiştiği ve bu değişimin tarımda üretim ilişkilerine, üretim-tüketim ağına yansımaları incelenmektedir. İkinci bölümdeyse, giderek tarımın çeperine itilen fakat sağlıklı bir tarım sektörünün oluşmasında önemli bir yeri olan küçük çiftçilerin sisteme tekrar kazandırılmaları için neler yapılabileceği örneklerle tartışılmaktadır. Bu bağlamda, küçük çiftçiliği yeniden tarımda konumlandırmayı amaçlayan ve bu yolda Türkiye’de ve dünyada güçlü örnekler deneyimlenmesine alan açan Gıda Egemenliği (Food Sovereignty) hareketi ve bu hareketten kaynaklanan alternatif tüketici oluşumları Çeşitlilik Ekonomileri (Diverse Economies) perspektifinden ele alınmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Göktepe, Kaya. "İstanbul'un İaşesinin Temini Meselesi ve İstanbul'un İaşesine Katkı Sağlayan Bir Merkez: Tekirdağ Kazası (XVIII.-XIX. Yüzyıllar)." Belleten 81, no. 292 (2017): 857–916. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2017.857.

Full text
Abstract:
Osmanlı Devleti'nde İstanbul'un ihtiyaçlarının sorunsuz şekilde karşılanması önemli bir iktisat politikasıdır. Bu politika ise kapsamlı bir organizasyon çerçevesinde şekillenmektedir. Osmanlı Devleti'nin Klasik Dönemi boyunca her türlü üretimin, üretim bölgelerindeki ihtiyaçlar giderildikten sonra kalan kısmının belirli bir plan dâhilinde öncelikli olarak İstanbul'a gönderilme zorunluluğu bulunmaktaydı. İstanbul'un hububat gibi temel tüketim ihtiyaçları ise ulaşım açısından elverişli çevre merkezlerden karşılanmaktaydı. Başkent İstanbul'un iaşe ihtiyaçlarının bir kısmına cevap vermesi bakımından elverişli limanı ve limanı besleyen arka bölgesiyle Tekirdağ kazası ve çevresi bu açıdan Osmanlı tarihi boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Bu araştırmayla Osmanlı iktisat politikaları doğrultusunda, XVIII. ve XIX. yüzyıllarda Tekirdağ kazasında üretim, ulaşım ve sevkiyat süreçleri iaşe sistemi çerçevesinde tahlil edilerek İstanbul'un tüketimini karşılamada Tekirdağ ve çevresinin katkıları incelenmeye çalışılmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Osman ABDURREZZAK, Ali. "ÜRETİM VE TÜKETİM KÜLTÜRÜ AÇISINDAN MÜZİK KİMLİĞİNİN PSİKO-SOSYAL VE MİTOLOJİK TEMELLERİ." FOLKLOR AKADEMİ DERGİSİ 2018, no. 2 (2018): 33–54. http://dx.doi.org/10.32590/fad.18.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

PEKÇAĞLAYAN, Bilge. "TÜRKİYE’DE SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİNİN VAR MODEL İLE ANALİZİ VE TAHMİNLENMESİ." Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, December 13, 2023. http://dx.doi.org/10.53443/anadoluibfd.1266269.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, VAR (Vektör Otoregresif) modeli ile 2006:Q1’den 2022:Q2’ye kadar üçer aylık verileri kullanarak Türkiye’de sanayi üretim endeksini incelemektir. VAR Model; ara malı, sermaye malı, dayanıklı tüketim malı, dayanıksız tüketim malı ve enerji gibi sanayi üretim endeksinin alt bileşenlerinin sanayi üretimini ne ölçüde açıkladığını tespit etmek amacıyla kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, sanayi üretim endeksine gelen bir standart sapmalık şokun sanayi üretimine olan etkisi ilk dört çeyrek boyunca pozitiftir. Sanayi üretim endeksinin alt bileşenleri arasında yer alan dayanıksız tüketim malı diğer alt bileşenlere kıyasla sanayi üretim endeksinin en etkili alt bileşenidir. Yakın dönemde, sanayi üretim endeksindeki değişimin %8.8’lik kısmı dayanıksız tüketim malı ile açıklanmaktadır. Sanayi üretim endeksini en geç etkileyen alt bileşen ise sermaye malıdır. Sermaye malı imalatının sanayi üretim endeksine etkisi ilk beş çeyrekte mevcut değildir. VAR modeli tahminleme için kullanıldığında, sanayi üretiminin 2022:Q3-2027:Q4 döneminde yıllık ortalama %6.1 oranında büyümesi beklenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

AYTEKİN, Yunus Emre, and Ömer KESKİN. "Türkiye’deki Gübre Tüketim Miktarının Bitkisel Üretim Miktarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma: ARDL Sınır Testi." Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, July 17, 2023. http://dx.doi.org/10.47495/okufbed.1213944.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada Türkiye’deki gübre tüketim miktarının bitkisel üretim miktarına etkisini zaman serisi analiziyle ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı kapsamında, gübre tüketim miktarı ve bitkisel üretim miktarı ile ilgili 1976-2021 dönemine ait olmak üzere, ton bazında yıllık veriler toplanmıştır. Analiz için gübre tüketim miktarının bağımsız, bitkisel üretim miktarının ise bağımlı değişken olarak yer aldığı bir model kurulmuştur. Modelin tahmini, Eviews 10 istatistiksel paket programında ARDL sınır testi yöntemi uygulanarak yapılmıştır. Modelin tahmininden elde edilen sonuçlara göre, gübre tüketim miktarı değişkeniyle bitkisel üretim miktarı değişkeni arasında uzun dönemli pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki vardır. Gübre tüketim miktarı %1 arttığında, bitkisel üretim miktarı yaklaşık %0,85 artmaktadır. Diğer taraftan iki değişken arasındaki kısa dönemli ilişki ise beklenildiği gibi negatif yönlü olup anlamlıdır. Kısa dönem şoklarından sonra iki değişken arasında ortaya çıkabilecek uzun dönem dengesinden sapmalar, 1 dönem sonra yaklaşık %28 oranında ortadan kalmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

GÜNAY, İbrahim Emre. "Baudrillard’ın Foucault Eleştirisinde Özne Sorunsalı ve İletişim Araçlarının İşlevi." Kültür Araştırmaları Dergisi, February 23, 2023. http://dx.doi.org/10.46250/kulturder.1231040.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada Foucault’nun öznenin iktidar ile olan etkileşimi bağlamında nasıl oluştuğuyla ilgili analizlerinin üretim düzenine ait olduğu ve tüketim düzeninde geçerli olmadığı Baudrillard’ın ortaya koyduğu tartışmalar ve iletişim teknolojilerinin işlevi üzerinden nitel bir yaklaşımla ve doküman analizi yöntemiyle gösterilmeye çalışılmıştır. 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra üretim düzeni sonlanmış ve tüketim düzenine geçilmiştir. Çalışmanın odak noktası Baudrillard ve Foucault arasındaki tartışmadan yararlanarak öznenin oluşumu ve sonlanmasının radikal biçimde nasıl gerçekleştiğini ve iletişim araçlarının buna işlevsel olarak nasıl katkıda bulunduğunu gözler önüne sermektir. Bu bağlamda önce üretim düzeninde öznenin oluşumuyla ilgili Foucault’nun analizleri sonrasında tüketim düzeninde öznenin sonlanmasıyla ilgili Baudrillard’ın analizleri ortaya konulmuş ve bu bağlamda iletişim araçlarının işlevi gösterilmeye çalışılmıştır. Baudrillard’ın eleştirisi doğrultusunda Foucault’nun öznenin oluşumuyla ilgili analizlerinin üretim düzenine ait olduğu ve tüketim düzeninde geçerli olmadığı ya da Foucault’nun rasyonel öznesinin tüketim düzeninde sonlandığı analizi yapılmıştır. Bunun için önce Foucault’nun düşünce dünyasında öznenin üretim düzeninde nasıl rasyonel temelde oluşup geliştiği, iktidarın gelişimi üzerinden ortaya konmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

DURSUN, İlker. "Enerji Depolamalı Bir Güneş Enerjisi Sisteminde Tepe Tıraşlama ile Yük Profilinin İyileştirilmesi." Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, June 3, 2023. http://dx.doi.org/10.35193/bseufbd.1256276.

Full text
Abstract:
Artan nüfus, gelişen sanayi ve teknoloji, enerjiye olan talebi her geçen arttırmaktadır. Bununla beraber, küresel ısınma, iklim değişiklikleri ve sürdürülebilirlik gibi etkenler, ilgiyi yenilebilir enerjiye kaydırmaktadır. Ancak yenilebilir enerji sistemlerinin de düzensiz üretim rejimleri nedeniyle, elektrik şebekelerinde istenilen esneklik sağlanamamaktadır. Bu soruna çözüm olarak, yenilenebilir enerji sistemlerinde enerji depolama tesislerinin kurulması fikri ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, bir üniversite yerleşkesinin bir yıllık gerçek elektrik tüketim değerleri incelenmiş, bu yerleşkeye enerji depolamalı bir güneş enerji sisteminin (GES) kurulması durumundaki elektrik üretim ve tüketim değerleri analiz edilmiş, enerji depolama sistemi ile tepe yük tıraşlama yapılarak yük profilinin iyileştirilmesi gerçekleştirilmiştir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık enerji üretim-tüketim değerleri detaylı olarak incelenmiş, yaz ve kış dönemlerinde elektrik üretim ve tüketim profillerindeki değişim, yük tıraşlama ve yenilebilir enerji üretimi ile elektrik şebekesine olan katkılarla beraber, çevresel ve ekonomik etkiler de ele alınmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

DERİCİOĞULLARI ERGUN, Ayşe, and Cem ERGUN. "Günümüz Kentlerinde Yaşlılık ve Sosyal Dışlanma." Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi, April 15, 2023. http://dx.doi.org/10.48131/jscs.1246314.

Full text
Abstract:
Kentler, insanlık tarihinin hemen hemen her dönemine tanıklık etmiş yerleşim birimleridir. Özellikle dönemin ekonomik faaliyetlerine ve yönetim tarzlarına göre biçimlenen kentler aynı zamanda bireylerin kentlerdeki konumlarını ve gündelik yaşantıları da belirlemiştir. Bu belirleyiş hemen hemen tüm kentlerde dezavantajlı ve avantajlı kesimleri de ortaya çıkarmıştır. Kentlerin gerek fiziksel gerekse de toplumsal yapısını etkileyen temel unsur olan üretim ilişkilerine bağlı olarak bu kesimler net bir şekilde mekânda yerlerini almıştır. Bir diğer ifade ile üretim süreçlerine katılım kentlilerin konumlarını da etkilemiştir. Tarih boyunca üretim şekillerine göre adlandırılan kentler günümüzde üretimin yanı sıra tüketim odaklı mekanlara dönüşmüştür. Dolayısıyla kentliler de gerek üretim gerekse de tüketim süreçlerine katılımları çerçevesinde değerlendirilmeye başlanmıştır. Engellilik, cinsiyet, inanç, etnik köken, kültür vb. birçok etken tarih boyunca kentsel mekanlardaki toplumsal konumlanışlarda etkide bulunurken günümüzde bu sürece yaşlılık da eklenmiştir. Üretim-tüketim odaklı bir anlayışla biçimlenen kentler, bu odaklara dahil olamayan kesimleri dışlamakta ve katılım süreçlerinin dışında bırakmaktadır. Aktif birer üretici ve tüketici olmayan yaşlı kesimlerin kentsel olanaklara erişimleri de diğer kentlilere oranla daha sıkıntılı olabilmektedir. Bu çalışmada günümüz kentlerinde yaşanan dışlanma-ayrışma süreçleri kentli yaşlı bireylerin mekanla ilişkileri bağlamında ele alınacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

SEYHAN, Nazlı. "Evaluation of Circular Economy Production and Consumption Indicators in the EU: A MEREC Based MARCOS Application." Sosyal Mucit Academic Review, September 15, 2023. http://dx.doi.org/10.54733/smar.1338423.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, MEREC (Method based on the removel effects of criteria) temelli MARCOS (Measurement of alternatives and ranking according to compromise solution) yöntemi kullanılarak 2020 yılı için AB üyesi 27 ülkenin döngüsel ekonomideki üretim ve tüketim performansları değerlendirilmiştir. Çalışmada; malzeme ayak izi, kaynak üretkenliği, tüketim ayak izi, malzeme ithalat bağımlılığı, geri dönüştürülebilir hammadde ticareti, üretim faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonu gibi birçok üretim ve tüketim göstergeleri ele alınmıştır. MEREC yöntemiyle elde edilen bulgularda en önemli kriterin geri dönüştürülebilir hammadde ticareti olduğu ve bu kriteri sırasıyla döngüsel ekonomi sektörleriyle ilgili özel yatırım ve brüt katma değer ve döngüsel malzeme kullanım oranı kriterlerinin takip ettiği görülmektedir. MEREC yöntemiyle belirlenen kriter ağırlıklarının kullanıldığı MARCOS yöntemi uygulaması sonuçlarına göre, döngüsel ekonomide üretim ve tüketim göstergelerine göre performansı yüksek olan ülkelerin sırası ile Hollanda, Almanya, Fransa ve İspanya; performansı düşük olan ülkelerin ise, Lüksemburg, Finlandiya, Malta, Kıbrıs ve Estonya olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgularda döngüsel ekonomiye geçişte bazı ülkelerin çok hızlı dönüşüm gerçekleştirirken bazı ülkelerde bu geçişin daha yavaş olduğu tespit edilmiştir. Ülkelerin alabileceği bazı tedbirler (geri kazanımı olmayan atıklarda yüksek vergilendirme vb., değişim sürecinde olan işletmelere net süre belirtilmesi) ve desteklerle (özellikle sera gazı emisyonu için yenilikçi iş modelleri, geri kazanım projeleri vb.) geçiş sürecinin daha kontrollü yapılabilmesi mümkün olabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

GÜZELGÜN HANGÜN, Pınar, and Nurgül ACIBAL. "The Search of Artistic Surface Effects of Metal Waste Additive Ceramic Material in Reductive Firing Atmosphere." ODÜ Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (ODÜSOBİAD), June 14, 2023. http://dx.doi.org/10.48146/odusobiad.1263960.

Full text
Abstract:
Nüfusu giderek artan dünyada insan, ilk keşif zamanlardan bugüne ihtiyaçları doğrultusunda yaşam koşulları iyileştirmek amacıyla özellikle teknolojik açıdan oldukça önemli bir yol katetmiştir. Üretimin arttığı dünyada, doğru orantılı olarak tüketim de artmış ve zamanla gelişen aşırı tüketim eğilimi, üretim- tüketim dengesizliğine, dolayısıyla kontrolsüz atık oluşumuna sebebiyet vermiştir. Üretim ve tüketim fazlası organik ve inorganik atıkların dönüştürülememesi durumunda çevreye verdiği tahribattan dolayı sanat da dahil bir çok farklı alanda geri dönüşüm projeleri önem kazanmıştır. &#x0D; Seramik üretim sanayinin atığı olan ıskartaya çıkarılan seramik malzeme, sanatçılar tarafından çeşitli yöntemlerle değerlendirilirken, farklı organik ve inorganik atıklar da gerek seramik sanatında sanat medyumu olarak gerekse seramik kimyasında hammadde olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda, bir kil çeşidi olan stoneware bünye ile çeşitli metal üretim atölyelerindeki atık metallerin sırda kullanılan metal oksitlere alternatif bir seçenek olarak kullanım olanaklarının araştırılması hedeflenmiştir. Araştırma sahası olarak İzmit ve Sakarya illerindeki metal üretimi yapan işletmeler araştırılmış ve atık malzeme desteği sağlanmıştır. Üretim atığının sürekli ve düzenli olduğu işletmelerdeki atık metallerin numulerinin üniversite laboratuvarında ön çalışması yapılmıştır. Atık malzemeler ile seramiği farklı yöntemlerle bir arada kullanan ve özellikle çamur içerisine inorganik katkıları ekleyerek çalışan sanatçıların teknikleri incelenmiştir. Bugüne kadar yapılan çalışmalardan farklı olarak ise, seçilen atık metallerin, seramik hammaddelerinden metal oksitlerin yerini metal atıklarının alıp alamayacağı tartışılmıştır.&#x0D; Sırda renk veren metal oksitlerin redüktif pişirim atmosferinde renk değiştirdiği bilgisinden hareketle, seçilen çelik, alüminyum, bakır ve demir atıkları için de aynı denemenin yapılması planlanmıştır. Böylece geri dönüşüm projesi kapsamında, atık metallerin renklendirici oksit yerine hammadde olarak seramik sanatında kullanımı, tek bir metal atık ile birden fazla alternatif yüzey etkileri elde etmek mümkün olmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

İlaslaner, İlker, and Halil İbrahim Variyenli. "Türkiye’de Elektrik Üretim Santrallerinin İç İhtiyaç Tüketimlerinin Yenilenebilir Kaynaklardan Karşılanabilmesi ve Emisyona Sağlayabileceği Katkı." Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, May 24, 2024. http://dx.doi.org/10.29109/gujsc.1399978.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, Türkiye’de elektrik üretimi için santrallerde kullanılan iç ihtiyacın yerli ve yenilenebilir kaynak tipi olan PV (fotovoltaik) ile üretilebileceği ve bu üretimin karbon emisyonuna olacak katkısı incelenmektedir. Bu amaçla Türkiye’de elektrik üretiminde yenilenebilir ve diğer kaynak tipinde kurulu güç değişimi yanında elektrik üretiminin 2010-2020 yılları arasındaki gelişimi incelenmiştir. Bununla birlikte ülke sınırları içindeki tüm elektrik üretim santrallerinin faaliyetinde kullanmış olduğu iç ihtiyaç tüketim miktarlarının yıllara göre değişimi belirlenmiştir. Belirlenen bu iç ihtiyaç tüketimine karşılık gelen karbon emisyon değerleri PV (fotovoltaik), rüzgar ve diğer yenilenebilir kaynak tiplerinde üretilerek karşılandığında emisyonu azaltıcı yönünde ne kadarlık bir katkı sağlayabileceği tespit edilmiştir. Elektrik üretim santrallerinde yıllık iç ihtiyaç tüketim miktarlarına bağlı olarak yenilenebilir kaynak tiplerine göre her yıl için kapasite faktörü ve buna göre karşılayabilecekleri kurulu güç miktarları tespit edilmiştir. 2010-2020 yılları arasında Türkiye brüt elektrik üretim bilgileri kullanılarak tespit edilmiş olan eğriye bağlı kalmak kaydı ile ileriye dönük olarak 2033 yılına kadar oluşacak brüt üretim, iç ihtiyaç tüketim değerleri belirlenmiştir. Ayrıca hangi kaynak tipinin maliyet açısından iç ihtiyaca karşılık gelen tüketimi karşılama anlamında uygun olacağı hesaplaması yapılmıştır. Bu çalışmada PV (fotovoltaik) ile sistemin kendini geri ödeme süresinin daha kısa olduğu sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

KILIÇ AKOĞLAN, Nermin. "Urban Tourism and Cities Becoming Consumption-oriented." Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, January 10, 2023. http://dx.doi.org/10.34086/rteusbe.1213992.

Full text
Abstract:
Çalışmanın çıkış noktası kapitalizm ve mekân ilişkisidir. Bu arka plan dahilinde çalışma, kentlerin üretim mekânından tüketim mekanına dönüştüğü tarihsel bağlamda kentsel turizme odaklanmaktadır. Bu bağlamda makalenin amacı, kentsel turizmin gelişimi ve kentlerin tüketim odaklı hale gelmeleri arasındaki ilişkinin açıklanmasıdır. Sanayisizleşme süreçleri sonrasında kentsel turizme yönelimle beraber kentler tüketim odaklı hale gelmişlerdir. Bu süreçte kentlerin kendisinin de metalaştırıldığı ve imajlarla donatılarak tüketime sunulduğu görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

KEFE, İ̇lker, and Veyis Naci TANIŞ. "Kaynak Tüketim Muhasebesi: Üretim İşletmesinde Bir Uygulama." Muhasebe ve Finansman Dergisi, October 5, 2020, 97–124. http://dx.doi.org/10.25095/mufad.801366.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

ENES, Esra, and Gülser YAVUZ. "SLOW FOOD VE SLOW FASHION: SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAMIN YENİ TRENDLERİ." Art-e Sanat Dergisi, June 14, 2023. http://dx.doi.org/10.21602/sduarte.1283670.

Full text
Abstract:
Günümüzün hızlı üretim ve hızlı tüketim dünyasında tüm canlılar, sera gazlarının salınımı ve tarım ürünlerinin doğallığının bozulması gibi çevresel zararlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu dönemde yaşamı tehdit eden bu durumlar hakkında bir farkındalık oluşmuş ve buna bağlı olarak sürdürülebilirliğin önemi her alanda artmıştır. Bu bağlamda son on yılda iki önemli akım dikkat çekmektedir: Slow Food ve Slow Fashion. Bu araştırmada, son yıllarda hızlanan tüketim artışı nedeni ile insanlığın iki temel ihtiyacı olan yemek yemek ve giyinmek, sürdürülebilir ortak bakış açısı olan “yavaşlama” açısından ele alınmıştır. Bu çalışmada “yavaşlık” kavramının benzer disiplinler açısından kavramsal olarak ele alınması amaçlanmaktadır. Bu nedenle, Slow Fashion ve Slow Food alanındaki literatürde yer alan çalışmalarla, konunun benzerlik ve farklılıkları incelenmiştir. Araştırmanın yöntemi, nitel araştırma yöntemlerinden, doküman analizidir. Çalışmada Türkiye’de TR dizinde gastronomi ve moda disiplinleri açısından yer alan 26 makale içerik, amaç, yöntem ve sonuç bakımından değerlendirilmiş ve raporlanmıştır. Her iki disiplinin hızlı üretim ve tüketim döngüsüne karşı geliştirilmiş yavaşlık eyleminin benzerlik ve farklılıklarının incelenerek sürdürülebilir bir yaşam için öneriler sunulmuştur. Çalışma bulgularına göre, Slow Food ve Slow Fashion, sürdürülebilirlik, etik üretim, bilinçli tüketim, yerel kültür ve kimliğe saygı konularında benzer yaklaşımlar sergilemektedirler. Sonuç olarak, Slow Food ve Slow Fashion terimleri birbirlerinden farklı olmalarına rağmen, ortak özellikleri nedeni ile sürdürülebilir, bilinçli, adil ve kültürle uyumlu bir yaşam tarzı benimsemeyi teşvik etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

ÇINAR, Esra. "KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ VE POPÜLER EDEBİYAT DERGİCİLİĞİ BAĞLAMINDA TUHAF DERGİSİNİN İNCELENMESİ." Erzurum Teknik Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, October 7, 2022. http://dx.doi.org/10.29157/etusbed.1160947.

Full text
Abstract:
Kapitalist düzen içinde her şey potansiyel bir tüketim nesnesidir ve böylece her zaman bir alıcısı bulunmaktadır. Kültür endüstrisi kavramı da kapitalist üretim ve tüketim süreçlerinin tektipleştirme ilkesi sonucu üretilen her bir kültür ürününün satılabilir olmasını eleştiren bir tutumla ortaya çıkmıştır. Kültür endüstrisini varlığını popüler kültür kanalıyla da güçlendirmektedir. Tüketim ideolojisinin altında yatan ise bireylerin nesneleştirilerek popüler olana yönlendirilmesi ve bireyin aldığı ürünü kendi seçimiymiş gibi hissettirilmesidir. Kitle kültürü yaratımı neticesinde tırmandırılan popüler kültür ve ona bağlı tüketim ideolojisinin bir sonucu da bu durumun edebiyat sahasına da sirayet etmesi ve bilhassa popüler edebiyat dergiciliği furyası başlatmasıdır. Böylelikle biçimsel ve içeriksel açıdan birbirlerine benzeyen popüler edebiyat dergileri içeriğinde edebi üretimin yanı sıra farklı içeriklerin üretildiği farklı bir formatta yayın dünyasında kendine yer edinir. Tuhaf dergisi de popüler edebiyat dergisi olması nedeniyle inceleme konusu olarak seçilmiştir. Çalışma kapsamında Tuhaf dergisinin genel görünümü verilecek, ardından kültür endüstrisi ve popüler edebiyat dergiciliği bağlamında incelenecektir. İçeriklerde ideolojik üretim saptanması sebebiyle de ayrı bir başlık açılarak ideolojik üretimin nasıl olduğu açıklanacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

ECER, Kübra, and Selami Varol ÜLKER. "Towards a Sustainable Future: Evaluating Eco-Labels in the Context of Consumer Neuroscience." İktisadi İdari ve Siyasal Araştırmalar Dergisi, October 12, 2023. http://dx.doi.org/10.25204/iktisad.1343651.

Full text
Abstract:
İklim değişikliği ve çevresel tahribatın neden olduğu felaketlerin günlük yaşamı etkiler hale gelmesi, dünyanın geleceğinin tehdit altında olduğuna dair güçlü bir gösterge olarak değerlendirilmektedir. Çevrenin sürdürülebilirliğini tehlikeye sokan, daha fazla fayda ve kar elde etme amacıyla yapılan tercih ve davranışların değişmesi gerekmektedir. Bu nedenle hem üretim hem tüketim kararlarının gelecek nesillerin yaşama ve çevreden yararlanma hakkını gözeterek alınması, sürdürülebilir bir gelecek için elzemdir. Bireylerin tüketim tercihlerinin üretim kararlarını da etkilemesi nedeniyle, sürdürülebilir tüketim davranışlarının teşvik edilmesi çevrenin korunmasına katkı sağlayacaktır. Ürün ambalajlarında bulunan eko-etiketlerin bireylerin görsel dikkatini çekme ve sürdürülebilir tüketim davranışını teşvik etme özelliklerinin bulunduğuna dair birçok araştırma bulunmaktadır. Bu hususta yapılan araştırmalarda nörobilim tekniklerinin kullanılması ile bireylerin açık tepkilerinin yanı sıra örtük tepkilerine de ulaşmak mümkün hale gelmiştir. Böylelikle bireylerin sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmaya katkı sağlayacak tutum ve davranışlarda bulunmalarını teşvik edici politikalar geliştirilebilmektedir. Bu çalışma ile nörobilim teknikleri ile yapılan eko-etiket araştırmalarına dair literatür taraması yapılarak tüketici nörobilimi bağlamında eko-etiketlerin etkinliği değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Güler, Şehmuz. "DİJİTAL PRODÜKSİYON TASARIMINDA ÜRETİLEN METANIN YENİ MEDYA VE DİJİTAL EMEK BAĞLAMINDA İNCELENMESİ." Middle Black Sea Journal of Communication Studies, December 29, 2024. https://doi.org/10.56202/mbsjcs.1606632.

Full text
Abstract:
Dijital iletişimin getirdiği alanlar arası özgürlük, biçimsel açıdan kişinin tükettiği dijital ürünlere farklılıklar getirmiştir. İletişim kültürünün çeşitliliği ile gelen bu tüketim dönüşümü farklı boyutta evrilen üretimin de sayısallaşmasına sebep olmuştur. Teknolojik ürün yelpazesindeki gelişim ve çeşitlilik ile üretilen ürünlerin sunmuş olduğu içeriklerdeki farklılık tüketimdeki tekdüze bir eğlenceden ziyade tüketiciyi üretime de döndürmüştür. Yeni medya araçlarının artık tek bir şekilde eğlence yerine bir üretim aracı kisvesinde olması da bu yönde üretim-tüketim ilişkisini farklı bir perspektifte post-modern içeriklerin ortaya çıkmasına ve tüketicilerin de üretici olmasına sebep olmuştur. Dijital prodüksiyon araçlarının özellikle de yeni medya araçlarına yönelik metanın üretimi yayın boyutunu platformlar arası geçişkenliği ve nihayetinde bilgisayar tabanlı üretimin tüketimle birlikte farklı bir üretim evrimine girmesine sebep olmuştur. Bugün sosyal medya araçları içerisindeki imkanların sadece tüketime yönelik olmayışı üretimde de yeni araçların gelişimi ile tüketicinin aynı zamanda tükettiği metayı üretebilir hale geldiğini göstermektedir. Sosyal medya araçlarının içerisindeki sunulan içeriklerin fotoğraf, video, grafik, müzikal içerikler ya da farklı medya ortamlarında üretilen gerçekliğe farklı bir boyut kazandıran “Sanal Gerçeklik” (VR) ve “Arttırılmış Gerçeklik” (AR) üretimler de tek bir kişi tarafından üretilebilir ve tüketilebilir hale gelmiştir. Bu evrimde metanın üretim dönüşümünde sadece tüketilebilir olması değil; aynı zamanda tüketilirken yeniden üretim dönüşümü sağlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

ASLAN, Tamer. "SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM DAVRANIŞLARI EKSENİNDE SÜRSÜRÜLEBİLİR SANAT." Yıldız Journal of Art and Design, January 8, 2023. http://dx.doi.org/10.47481/yjad.1209116.

Full text
Abstract:
Kültür ve sanatın geniş kapsamları üreten ve tüketen insanın yaşam faaliyetleriyle başlar. Üzerinde yaşayabileceğimiz bir tane dünyamız var. Sanayi devrimiyle başlayıp gelişen endüstrileşme ve teknoloji daha çok üret ve daha çok tükettir, daha çok zenginleş prensibiyle bu dünyamızı yok etmek üzere. Bireyin gündelik yaşamı için temel ihtiyaçlarının üzerinde tüketime özendirilmesi, yaşamak için gerekli olan tüm doğal kaynakları hızla tüketmekte ve çevre sorunlarına neden olmaktadır. Bunun fark edilmesi sonucu artık toplumlar politikalar üstü ortak birlikteliklerde buluşup gelecek nesillere bırakacak daha iyi şartlarda yaşanabilir bir dünya arayışına girmişlerdir. Sürdürülebilir Kalkınma 2030 (BM) acil eylem planları da bunun içindir. Yoksulluk, açlık, sağlık, eğitim, su, temiz enerji, iklim ve sorumlu üretim ve tüketim gibi 17 başlıkla oluşturulan hedefler belirlenmiştir.. Sanat bu anlamda üzerine düşeni yapacaktır. Sanatın sürdürülebilir olması çalışmaları ve arayışları içerisinde tasarım-üretim-tüketim gerektiren hemen her alanda modadan çevresel sorunlara kadar tüketicinin bilinçlendirilmesi adına aktif olarak görev yapmaktadır. Artık tüm alışkanlıklarımızı gözden geçirmemizin zamanı gelmiş ve geçmektedir. Bunu sağlamak ta bilinçli üretim ve tüketim alışkanlıklarımızdan geçmektedir. Doğanın ve doğal kaynakların devamlılığı ve korunması adına her alanda sürdürülebilirlik kavramı anlamını kazanmalı ve küresel ortak anlayış çerçevesine yerleştirilmelidir. Sürdürülebilir uygulamalar ve ekolojik yaşamın dostu olarak sanat bu bilinçlenmede sanatçı ve tasarımcılara önemli misyonlar yüklemektedir. Atıkların sıfıra indirgenmesi, yeniden kullanıma kazandırılması, bunlardan sanat adına üretimlerin yapılması sürdürülebilir sanatın hedefleri arasındadır. Bu nedenle birey ve toplumun bilinçli hareket etmesi ve çevre dostu olması, tüketim adına her türlü aşırılıktan kaçınması gerekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

MERDAN, Kurtuluş. "TÜRKİYE’DE ŞEKERİN ZAMAN SERİLERİ ANALİZİNE GÖRE GELECEK EĞİLİMLERİNİN BELİRLENMESİ." Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, February 20, 2023. http://dx.doi.org/10.17065/huniibf.1186497.

Full text
Abstract:
Bu çalışma ile Türkiye’de şekerin mevcut durumunu ortaya koymak, şeker piyasaları için gelecek öngörülerinde bulunmak amaçlanmaktadır. Gelecek öngörülerinin tespiti için zaman serisi analizlerinden Üstel Düzeltme Yöntemi kullanılmıştır. Zaman serileri analizi için ikincil veriler TÜİK istatistiklerinden, Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi’nin (TŞFAŞ) internet siteleri veya veri tabanlarından elde edilmiştir. Bu bağlamda şeker piyasalarına ait pancar ekim alanı, işlenen pancar miktarı, şeker pancarı üretici sayısı, üretim miktarı ve verim değerleri, şekerin üretimi tüketim, ihracat ve ithalat miktarları için beş yıllık gelecek öngörüleri oluşturulmuştur. Araştırma bulgularına göre gelecek beş yıllık süreçte (2022-2027) Türkiye’de şeker pancarı ekim alanlarının, işlenen pancar miktarının ve şeker pancarı üretim miktarlarının artacağı üretici sayısının ve verimin azalacağı, şekerin üretim, tüketim, ithalat ve ihracat miktarının artacağı öngörülmektedir. Şekerdeki Arz-Talep denge öngörülerinde ise dengenin arz yönüne kayacağı, bu kaymanın da üretim artışından değil, ihracat artışından kaynaklanacağı, şekerde ise dışa bağlılığın artacağı düşünülmektedir. Şeker üretiminde dışa bağımlığı azaltabilmek için girdi maliyetlerinin düşürülmesi, fiyattaki düzensizliğin çeşitli faktörlerle giderilmesi, Türk şekerin özel firmalarla rekabetinin artırılması amacıyla desteklerin iyileştirilmesi, şeker pancarında kota uygulamasının en asgariye indirilmesi sağlanmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

DERELİ, Neslihan. "Kaynak Tüketim Muhasebesi: Çelik Üretim İşletmesinde Bir Uygulama." Uluslararası Akademik Yönetim Bilimleri Dergisi, February 16, 2021. http://dx.doi.org/10.51947/yonbil.873297.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

KARAKOÇ, Mehtap, and Elif DARDANOĞLU. "Kaynak Tüketim Muhasebesi: Seramik Üretim İşletmesinde Bir Uygulama." Muhasebe ve Finansman Dergisi, October 5, 2020, 39–56. http://dx.doi.org/10.25095/mufad.801304.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Çelik Güney, Melis. "Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi." Cukurova University, Agriculture Faculty, December 30, 2024. https://doi.org/10.36846/cjafs.2024.165.

Full text
Abstract:
Hayvansal gıdalardan biri olan süt, zengin besin madde içerikleri nedeniyle zihin ve beden sağlığı için çok önemlidir. Ancak, modern dünyada süt tüketim alışkanlıkları, bireylerin beslenme tercihleri, yaşam tarzları, ekonomik durumları ve sağlık bilinçleri gibi çeşitli faktörlerden etkilenerek değişim göstermektedir. Bu çalışmada, hayvansal üretim konusunda eğitim alan Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü öğrencilerinin süt tüketim alışkanlıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla öğrencilere demografik özellikleri ve süt tüketim alışkanlıkları ile ilgili sorular içeren bir anket yapılmıştır. Hayvansal üretim konusunda eğitim alan Zootekni Bölümü öğrencilerinin %85.05’i süt tüketmektedir. Ancak sadece %16.48’i günlük, %28.47’si haftada bir, %47.25’i 2-3 haftada bir süt tükettiğini ifade etmektedir. Günlük süt tüketen öğrencilerin %73.33’ü bir bardak süt ve %38.46 sabah tüketmektedir. Ayrıca, öğrencilerin sütle bulaşan hastalık risklerine karşı yeterli bilgiye sahip olmadığı anlaşılmaktadır. Yapılan ki kare analizi sonucuna göre, annelerin eğitim düzeyi ile öğrencilerin hastalıklar hakkında bilgi sahibi olup olmaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p&lt;0.01).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

KARAGÖL, Ramazan, and Melike ELALMIŞ ERCAN. "TÜKETİM KÜLTÜRÜNDE SANATIN İKNA YÖNTEMİ OLARAK KULLANILMASI." AKRA KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT DERGİSİ, September 1, 2023. http://dx.doi.org/10.31126/akrajournal.1266748.

Full text
Abstract:
Sanat, yüzyıllardır hayatımızın her alanında, türlü medeniyet ve kültürde, birçok biçimsel form ve üslupta görülmektedir. Tüketim ise insanın yeryüzünde var olduğu andan itibaren en doğal ihtiyaçlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüketim arttıkça üretim de artmaktadır. Sanayi Devrimi ile bu artış geniş kitlelere ulaşmıştır. Üretimdeki büyüme, farklı toplum ve kültürlere göre şekillenmektedir. Bu durum zaman içerisinde üretime paralel olarak farklı tüketim kültürleri yaratmıştır. Üretim sektörünün hedef kitleye ulaşma yolu reklam faaliyetlerini çeşitlendirmiş, üreticiyi farklı tanıtım metotları kullanmaya yönlendirmiştir. Sanatın biricikliğinden yararlanma durumu bu metotlardan biridir. Üretimin devamı ve sektörde kalıcılığı için hedef kitlede ürünü almaya yönelik davranış oluşturma, markanın ve ürünün akılda kalıcılığını sağlama gibi ikna edici unsurların kullanımında sanattan sıkça yararlanılmaktadır. Ürün ya da hizmetler sanatla ilişkilendirilerek, tüketicide duygusal bir etki uyandırmak istenmektedir. Aynı zamanda hedef kitlede estetik haz oluşturarak alım dürtüsünü kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Hedef kitlenin yaş aralığı, cinsiyeti, eğitimi, mesleği, ekonomik ve coğrafi koşulları gibi çeşitli etmenler, sanatsal ikna faaliyetlerinin şekline yön vermektedir. Bu çalışma, tüketim kültüründe sanatsal faaliyetlerin ikna yöntemi olarak kullanılmasını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla küresel ölçekte hizmet veren markaların reklam faaliyetleri incelenmiş, sanat yapıtlarıyla ilişkili olan yedi kurum ve firmanın reklam kampanyalarına yer verilmiştir. Araştırmanın kavramları literatür taraması raporlaştırılmıştır. Bu yönüyle araştırma niteldir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Öztürk, Sebile Merve, and Ruşen Yamaçlı. "Tarihi Kentlerde Mekanın Üretim Sürecinin Değerlendirilmesi." Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, June 11, 2024. http://dx.doi.org/10.29130/dubited.1265416.

Full text
Abstract:
Tarihi merkezler, kentlerin fiziksel, sosyokültürel ve ekonomik alanda özgün değerlerini içeren oluşumlardır. Şehirlerin stratejik gelişimi doğrultusunda kent kimliğine katkıları nedeniyle büyük önem taşırlar. Tarihi kentler yalnızca miras yoluyla kentlerin kimliklerini oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda içerdikleri turizm ve pazarlama potansiyeliyle birlikte kentler için önemli bir ekonomik kaynak olarak görülürler. Çalışmada, tarihi kentlerin küreselleşme etkisiyle birlikte varoluş anlamlarını kaybetme tehlikesine ve bu dönüşüm sürecinin etkilerinin engellenmesi yolundaki sorgulamalara odaklanılmıştır. Tarihi çevrede üretim ilişkilerindeki değişimin mekana yansımaları incelenmiş ve kentlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması fikrine tezat oluşturan tüketim odaklı kullanımın farklı boyutları değerlendirilmiştir. Tarihi kentlerin küreselleşme etkisindeki kaçınılmaz dönüşümü kabul edilerek, bu dönüşümün yaratıcı ve sürdürülebilir şekilde kontrolünün sağlanabilmesi için gereken temel yaklaşımlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda çalışma, tarihi kentlerde üretim ve tüketim ilişkilerindeki değişimlerin koruma ve sürdürülebilirlik alanındaki yansımalarını ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Göncü, Kadir Kaan. "Lojistik Öğrencilerinin Sürdürülebilir Kalkınma Farkındalık Düzeylerinin Yeşil Ürün Satın Alma Davranışı Üzerine Etkisi." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, September 21, 2024. http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.1465112.

Full text
Abstract:
Hızla artan nüfus, ekonomi politikaları, teknolojideki gelişimler ve küreselleşmenin sonucu olarak üretim artışı kaçınılmaz bir gereklilik olmuştur. Bu durum kaynakların daha hızlı tükenmesine yol açarak, zamanla üretim ve tüketim arasındaki dengeyi bozmuştur. Tüm bunlarla birlikte insanlık, ihtiyaçlarını karşılamak için doğal düzeni tehdit eden tüketim mekanizmaları geliştirmiş ve nihayetinde; ekonomik, teknolojik ve sosyal değişimlerin çevre üzerinde de olumsuz etkileri ortaya çıkmıştır. Son yıllarda artan tüketim eğilimi nedeniyle bireylerin, gerçekten ihtiyaç duyup duymadıklarına bakmaksızın daha fazla harcama ve tüketme güdüsü taşıdığı görülmektedir. Diğer taraftan bu mal ve eşyaların yapımında hangi hammaddelerin kullanıldığı ve üretim süreçlerinde doğanın nasıl etkilendiğinin pek düşünülmediği görülmektedir. Çevre sorunları; insanların düşüncelerine, davranışlarına veya alışkanlıklarına dayanmaktadır. Sağlıklı çevre koşullarının sağlanamaması, sosyo-ekonomik ve politik faktörlere aşırı vurgu yapılarak çevre sorunlarıyla ilgili bazı faktörlerin ihmal edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu aşamada, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden günümüz ihtiyaçlarını karşılaması anlamına gelen sürdürülebilir kalkınma bilincinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, ilerleyen yıllarda ilgili alanda sektör profesyoneli olarak çalışacak olan lojistik öğrencilerine ait sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin farkındalık düzeylerinin yeşil ürün satın alma davranışı üzerine etkisi araştırılacaktır. Lojistik sektörü, yapısı itibariyle; hammadde, yarı mamul veya mamulün üretimden tüketime kadar olan tüm aşamalarda hatta tüketim sonrasında gerçekleştirilen geri dönüşüm ve bertaraf süreçlerinde aktif bir rol oynayan faaliyetleri kapsaması sebebiyle sürdürülebilirlik düzeyi açısından son derece hayati önem taşımaktadır. Araştırma çalışmasında, bir üniversitenin lojistik bölümünde eğitim alan 204 öğrenciye yönelik bir anket çalışması uygulanmıştır. Araştırmaya ait veriler SmartPLS analiz yaklaşımı ile yol modeli kullanılarak yorumlanmıştır. Oluşturulan model ile öğrencilerden elde edilen veriler analiz edilmiş ve çalışma sonucunda, lojistik öğrencilerinin sürdürülebilir kalkınma farkındalık düzeylerinin yeşil ürün satın alma davranışı üzerine anlamlı düzeyde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!