To see the other types of publications on this topic, follow the link: Uzaktan eğitim.

Journal articles on the topic 'Uzaktan eğitim'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Uzaktan eğitim.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

UYUMAZ, Fetullah, and Derya YÜCEL ÇETİN. "Türkçe Eğitimi Lisans Programının Uzaktan Eğitime Uygunluğunun Akademisyenler ve Öğretmen Adayları Tarafından Değerlendirilmesi." Journal of Higher Education and Science 12, no. 2 (August 31, 2022): 424–35. http://dx.doi.org/10.5961/higheredusci.1103080.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, Covid-19 salgını sürecinde Türkçe Eğitimi lisans programında kullanılan uzaktan eğitimin Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda görev yapan akademisyenler ve bu dersleri uzaktan eğitimle alan Türkçe öğretmeni adaylarının görüşleri çerçevesinde zorunlu alan eğitimi dersleri özelinde değerlendirilmesidir. Çalışmada nitel araştırma yaklaşımlarından olgu bilim tercih edilmiştir. Çalışmada veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen “Alan Eğitimi Dersleri Değerlendirme Formu (AEDDF)” ile toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi tekniğine tabi tutularak tablolarda sunulmuş ve tablolardan hareketle yorumlanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular teorik derslerin uzaktan eğitime, uygulamalı derslerin yüz yüze eğitime uygun olduğunu; uzaktan eğitimin ders işleme durumu söz konusu olduğunda dezavantajlı, derse devam durumu açısından ise avantajlı olduğunu; uzaktan eğitimde çeşitli içerik hazırlama programlarından faydalanıldığını; uzaktan eğitimde kullanılan materyallerin materyal hazırlama ilkelerine uygun olarak hazırlandığını; uzaktan eğitimde öğrencilerin derse katılımını artırmak için çeşitli uygulamalara başvurulduğunu ve uzaktan eğitim yoluyla kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin gerçek bilgi ve becerileri ölçmek için elverişli olmadığını ortaya koymuştur. Bu sonuçlardan hareketle YÖK’e, üniversitelere ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

BEKÇİ, Banu. "ULUSLARARASI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PANDEMİ SÜRECİ." Volume 6, Issue 2 6, no. 2 (May 27, 2021): 135–44. http://dx.doi.org/10.26809/joa.6.2.04.

Full text
Abstract:
Covid-19 salgını bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığı için ciddi tehditlere neden olmuş depresyon gibi birçok psikolojik sorunlara da yol açmıştır. Salgın sırasında üniversitelerin eğitime ara vermesi ve yurtdışına çıkış yasağının getirilmesiyle birlikte uluslararası öğrenciler bu süreci ailelerinden uzakta eğitim gördükleri ülkede geçirmek zorunda kalmışlardır. Üniversite öğrencilerinin duygu durumları ile akademik endişelerinin ele alındığı bu çalışmada öğrencilere sunulan sosyal destekler ve üniversitelerde verilen uzaktan eğitimlerin yaşam kalitelerine yansımaları ve etkileri üzerinde durulmuş olup çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda 30 farklı ülkeden çalışmaya katılan 360 uluslararası öğrenci Covid-19 sürecinde eğitime ara verilmesini önemli bir karar olarak değerlendirirken, aktif eğitime ara verilmesinin kendilerini olumsuz etkilediğini (r=0,197**), uzaktan eğitimde karşılaştıkları en önemli problemin “Eğitim aldıkları dil eğitimi” (r=0,247**; r=0,354**) olduğunu ve bu problemin gelecekteki eğitim hayatlarında sorun teşkil edebileceğini (r=-0,152**), “korku”, “endişe” ve “çaresizlik” gibi olumsuz duyguların farklı din, dil ve ırktan öğrencileri birbirlerine daha çok yakınlaştırdığını ifade etmişlerdir. Çalışmada uluslararası öğrencilere yapılan sosyal desteklerin ne denli önemli olduğu ve küresel felaketlerin çeşitli öğretilerden oluştuğu sonucuna varılmış olup uzaktan eğitim sürecinde verilen değer odaklı eğitimler öğrencilerin hem eğitim sürecine hem de yaşam biçimlerine çeşitli kazanımlar kattığı tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

AŞÇI, Taner, and İhsan TOKTAŞ. "Küresel Faktörlerin Türkiye’deki Uzaktan Eğitim Politikasına Etkisi: Fırsatlar ve Tehditler." Academic Perspective Procedia 4, no. 3 (December 26, 2021): 46–58. http://dx.doi.org/10.33793/acperpro.04.03.11.

Full text
Abstract:
Ülkemiz ve dünyadaki birçok eğitim kurumu tamamen uzaktan eğitimi esas alan ve geçerli diploma ve sertifikalar sunan eğitim imkânları sağlamaktadır. Öğrenciler sınıf arkadaşlarını, öğretim elemanları ya da öğretmenlerini yüz yüze hiç görmeden mezun olabilmektedir. Uzaktan eğitim, eğitime erişimi kolaylaştırmak gibi birçok avantajı beraberinde getirse de klasik eğitim ortamlarının sahip olduğu sosyal gelişim imkanı olumsuz etkilenebilmektedir. Yaş gruplarına bağlı olarak ortaya çıkabilen ekran bağımlılığı ve asosyal gelişim, kişisel gelişim bozukluklarına dahi sebebiyet verebilmektedir. Bu çalışmada, küresel etkilerle şekillenerek eğitimde güçlü bir seçenek haline gelen uzaktan eğitim modelinin ülkemizde toplumsal hayata getirdiği fırsatlar ve tehditler incelenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Konca, Ahmet Sami, and Tuğba Çakır. "Pandemi Sürecinde Uzaktan Eğitim ile Okul Öncesi Eğitimden İlkokula Geçiş Hakkında Veli Görüşleri." Yaşadıkça Eğitim 35, no. 2 (September 9, 2021): 520–45. http://dx.doi.org/10.33308/26674874.2021352307.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı pandemi sürecinde uzaktan eğitim ile okul öncesinden ilkokula geçiş hakkında veli görüşlerini belirlemektir. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseninde tasarlanan araştırmanın katılımcıları çocuğu pandemi döneminde okul öncesi eğitimi tamamlayıp ilkokul 1.sınıfa geçiş yapan 20 veliden oluşmaktadır. Veri toplamak amacıyla katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre pandemi başlangıcında çocukların okul öncesi eğitime katılamadığı ve velilerin yapılan uzaktan eğitimden memnun olmadıkları, uzaktan eğitim ile yapılan okul öncesi eğitimde ise çoğunlukla öğretmenlerin telefon üzerinden WhatsApp uygulaması aracılığıyla etkinlikler gönderdiği, bunun yanında velilerin de kendi oluşturduğu etkinlikleri kullandıkları, süreçte aileye düşen görevlerin arttığı, çocukların iletişim, eğitsel ve sosyal açıdan çeşitli sıkıntılar yaşadıkları belirlenmiştir. İlkokul başlangıcında uzaktan eğitim sürecinde en çok EBA (Eğitim Bilişim Ağı) ve Zoom uygulamalarının kullanıldığı en az ise TRT Okul kanalının tercih edildiği bulunmuştur. Veliler senkron ve asenkron olarak katılım gösterdikleri uzaktan eğitim sürecinde yaşadıkları çeşitli olumlu durumlardan ayrıca sorun ve önerilerden bahsetmişlerdir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda pandemi döneminde okul öncesi eğitimin göz ardı edilmemesi ve öğretmen ile öğrenci arasında iletişimin artırılması önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Işıkoğlu, Nesrin, Atiye Adak Özdemir, Merve Altun, and Erinç Ergenekon. "Erken çocukluk eğitimi öğretmen ve yöneticilerinin Covid-19 pandemi deneyimleri: Yorumlayıcı fenomenolojik analiz." Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi 5, no. 2 (December 7, 2021): 567–90. http://dx.doi.org/10.24130/eccdjecs.1967202152341.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı erken çocukluk eğitimi öğretmenlerinin ve yöneticilerinin COVID-19 pandemi dönemindeki uzaktan eğitim deneyimlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın katılımcıları 32 okulöncesi öğretmeni ve sekiz yöneticiden oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış çevrim içi görüşme formu ve telefon görüşmesi ile elde edilmiş ve yorumlayıcı fenomenolojik analiz ile çözümlenmiştir. Bulgular pandemi algısı, bu süreçte öğretmen ve yönetici olmak ve uzaktan eğitim vizyonu adlı temalar çerçevesinde sunulmuştur. Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre, katılımcılar pandemiyi “rahatlama-aşırı kaygı” şeklinde birbiriyle yer değiştiren zıt duygular şeklinde deneyimlemişlerdir. Katılımcı öğretmenlerin pandemi sürecinde uzaktan eğitimi çoğunlukla hazır planlar kullanarak yürüttükleri anlaşılmaktadır. Araştırma sonuçları bazı katılımcıların uzaktan eğitimin sürdürülebilirliği bağlamında örgün eğitime destek olarak kullanılması, uzaktan eğitim platformlarının erişim ve içerik açısından zenginleştirilmesi, öğretmenlerin teknoloji becerilerinin geliştirilmesi ve uzaktan eğitim yeterlikleri şeklinde üç farklı vizyon ortaya koyduklarını göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Dereli-İman, Esra, and Hatice Deli. "Okul öncesi öğretmen adaylarının uzaktan eğitim sürecine ilişkin görüşleri." Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi 6, no. 3 (December 31, 2022): 530–57. http://dx.doi.org/10.24130/eccdjecs.1967202263450.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmen adaylarının uzaktan eğitime ilişkin değerlendirmelerini ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Programı öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden benzeşik örnekleme yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur ve araştırmaya 100 okul öncesi öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme ile toplanmış ve MAXQDA 2020 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada uzaktan eğitim sürecinde yaşanılan problemler, uzaktan eğitimde fayda sağlanan noktalar, uzaktan eğitimin alan derslerine etkisi, uzaktan eğitime ilişkin düşüncelerin değişimi, uzaktan eğitimin akran etkileşimine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Okul öncesi öğretmen adaylarının uzaktan eğitim sürecinde genel olarak zorlandıkları, özellikle uygulamalı derslere katılımı olumsuz olarak değerlendirdikleri fakat bu süreçte ekonomik fayda sağladıkları sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

TEKİN, Eda. "A Study on the Principles of Distance (Online) Foreign Language Teaching After Covid-19." Turkish Academic Research Review - Türk Akademik Araştırmalar Dergisi [TARR] 7, no. 3 (September 29, 2022): 604–17. http://dx.doi.org/10.30622/tarr.1150646.

Full text
Abstract:
Yabancı dil eğitimi öğrenciler için olduğu kadar öğretmenler için de uzun ve zorlu bir süreçtir. Dünyanın birçok yerinde yabancı dil öğretimi çeşitli yöntem ve tekniklerle gerçekleştirilmektedir. Dünyada ve ülkemizde her kurum Covid-19 salgınından önce bu öğretimi daha çok yüz yüze gerçekleştirmekteydi ancak Covid-19 salgını ile beraber eğitim, salgının yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli platformlar üzerinden uzaktan (çevrim içi) gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Yakın geçmişte var olan ancak bu kadar yoğun ve uzun süreçli olmayan uzaktan eğitime bir anda geçiş yapılması, yeni normale alışmayı ve süreçte yaşanan sorunları gidermeyi gerektirmiştir. Eğitimin her alanında olduğu gibi yabancı dil eğitiminde de uzaktan öğretime geçiş sürecinde yabancı dil öğretiminin nasıl olacağı konusu eğitimciler için soru işaretleri doğurmuştur. Bu durum, ani bir geçişle olduğu için öğretmenleri ve öğrencileri hazırlıksız yakalasa da uzaktan eğitimle dil öğretimi üzerine yapılan çalışmalar araştırılmış ve bu çalışmalardan yola çıkılarak uzaktan eğitimle dil öğretiminde dikkat edilmesi gereken hususlar derlenmiş ve yabancı dil öğretmenlerine bu konuda öneriler getirilmiştir. Bu araştırma, bir tarama çalışması olup doküman incelemesi yoluyla betimsel analiz yapılarak derlenmiştir. Uzaktan dil öğretimi yapan öğretmenlere uzaktan eğitimde nelere dikkat etmeleri konusunda yardımcı olacağı düşünülmektedir. Uzaktan eğitimin yararlılıkları ve sınırlılıkları, kavramları, modelleri araştırılmış ve uzaktan dil öğretiminde öğretmenlere uzaktan öğretimde dikkat etmeleri gereken ilkeler derlenmiştir. Uzaktan eğitimde etkili bir dil öğreticisi olabilmenin birçok faktörü vardır. Bu araştırmada bunların bir kısmı derlenmiştir. Araştırmada, literatür taramasına dayalı olarak öğreticilerin eğitimi, ders planı yapmak, dil öğretiminde bir model uygulamak, teknolojiyi etkin kullanmak, öğrencilerin motivasyonunun yüksek tutmak, öğrencilere dönüt vermek, uzaktan öğretimde sosyalleşmeyi sağlayabilmek olarak kategoriler oluşturulmuştur ve bu kategorilere yönelik araştırmalar sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

ŞENEL, Ebru, and Kaan KARAKUŞ. "The Examination of Attitude Towards Distance Education and Job Anxiety among Sports Higher Education Institution Students According to Some Variables." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 11, no. 2 (June 30, 2022): 677–87. http://dx.doi.org/10.37989/gumussagbil.1097667.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, spor yükseköğretim kurumu öğrencilerinde uzaktan eğitime yönelik tutum ile iş bulma kaygısının bazı değişkenlere göre incelenmesidir. Çalışmada, betimsel nitelikte ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubu, Gümüşhane Üniversite Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda 2021-2022 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 138 kadın 176 erkek olmak üzere 314 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aşamasında ‘‘Salgın Döneminde Uygulanan Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği’’, ‘‘Spor Bilimleri Öğrencilerinin İş Bulma Kaygısı Ölçeği’’ ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Analiz aşamasında; verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilerek, ikili karşılaştırmalarda Bağımsız Örneklem T-Testi; üç ve daha fazla grup kıyaslamalarında ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testi uygulanmıştır. Üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime tutumları ile iş bulma kaygıları arasındaki ilişki ise Pearson’s korelasyon katsayısı ile belirlenmiştir. Analiz sonucunda, uzaktan eğitime yönelik tutum ölçeğinde katılımcıların; cinsiyet, yaş ve anne eğitim durumu değişkenine göre anlamlı fark tespit edilmemiştir. Baba eğitim durumuna göre uzaktan eğitimde öğretim üyelerine yönelik tutum alt boyut puanları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Spor bilimleri öğrencilerinin iş bulma kaygısı ölçeğinde; yaş, bölüm, baba eğitim durumu ve anne eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı fark tespit edilmez iken, cinsiyet değişkeni göre anlamlı fark saptanmıştır. Korelasyon analizi sonucunda; iş bulma kaygısı ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir. Bulgular neticesinde spor bölümlerinde eğitim alan öğrencilerin, kariyer geliştirme seminer ve programlarına katılmalarının faydalı olabileceği düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Güven, Sibel, and Merve Uçar. "Öğretmen adaylarının uzaktan eğitim ve öğretmenlik uygulaması dersine ilişkin görüşleri." Volume 6, Issue 3 6, no. 3 (August 7, 2021): 165–83. http://dx.doi.org/10.26809/joa.6.3.08.

Full text
Abstract:
Dünya çapında etkili olan ve her alanda olumsuz etkilerini göstermeye devam eden COVİD-19 salgınının neden olduğu pandemi, yükseköğretimde de olumsuz etkilerini göstermiş ve uzaktan eğitime acil bir geçiş yapılmıştır. Uzaktan eğitim ile, eğitim fakültelerindeki öğretmen adayları, uygulamalı dersleri teorik şekilde görmeye başlamıştır. Temeli uygulama olan öğretmenlik uygulaması dahil olmak üzere devam eden eğitim ve öğretim faaliyetleri, çevrimiçi şekilde sürdürülmekte ve bu ilerleyişin öğrenciler üzerinde bıraktığı izlenim, olumlu veya olumsuz yanları, sürecin hızlı ve hazırlıksız olmasından dolayı değerlendirilememiştir. Bu araştırma ile pandemi sürecinde uzaktan eğitim ve öğretmenlik uygulamalarına ilişkin öğretmen adaylarının görüşlerinin alınması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel yöntem desenlerinden olan durum çalışmasından yararlanılmıştır. Toplanan veriler içerik analizi tekniği ile analiz edilmiş, veri analizinde MAXQDA 2020 paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan ve aynı zamanda uzaktan eğitim ile öğretmenlik uygulaması dersini alan öğretmen adayları oluşturmaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda öğretmen adaylarının uzaktan eğitimi, derslerin işleniş şeklinden ve internet sorunları yüzünden yetersiz buldukları, öğretmenlik uygulamasının uzaktan eğitim ile sürdürülmesinin tecrübe açısından eksiklik yaratacağı sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmada, uzaktan eğitimin iletişim yönünden ve sınıf ortamından uzaklık gibi eksiklikleri olduğu, öğretim elemanlarının ise bu süreçte yeterli görüldükleri sonuçları da yer almaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Özyürek, Arzu, Özlem Gözün Kahraman, and Hatice Keser. "Okul öncesinde uzaktan eğitimin öğretmen, veli ve çocuk açısından değerlendirilmesi." Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi 6, no. 3 (December 31, 2022): 612–41. http://dx.doi.org/10.24130/eccdjecs.1967202263414.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, okul öncesi eğitim öğretmenleri, veliler ve çocukların Covid-19 pandemisinde uygulanan uzaktan eğitime ilişkin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma grubu maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle belirlenen 10 okul öncesi öğretmeni, 10 okul öncesi öğrencisi ve 10 veliden oluşmuştur. Nitel araştırma modelindeki çalışmada veriler, görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Görüşmelerin yazılı dökümü yapılmış, içerik analiziyle analiz edilmiştir. Bulgular temalar halinde düzenlenerek yorumlanmıştır. Sonuç olarak okul öncesi öğretmenleri eğitimin sürekliliği ve Covid-19 bulaşını önleme açısından uzaktan eğitimi olumlu bulurken çocuklardan fiziksel, sosyal ve duygusal olarak uzak kalmayı olumsuz olarak değerlendirmişlerdir. Uzaktan eğitimde teknolojik sorunlarla karşılaşıldığı, gelişimsel kazanımlara ulaşılmadığı, öğretmenlerin Türkçe ve okuma yazmaya hazırlık etkinliklerini daha çok kullandıkları, çocukların sanat ve müzik gibi etkinliklerden hoşlandığı belirlenmiştir. Çocukların çiz-anlat tekniği ile uzaktan eğitim imgelerini resimlerine bilgisayar, öğretmen-arkadaş olarak yansıttığı ve bu süreçteki etkileşime ilişkin memnuniyeti belirten çeşitli imgelere yer verdiği görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

BULUK, Buket, and Bekir EŞİTTİ. "KORONAVİRÜS (COVİD-19) SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİMİN TURİZM LİSANS ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ." Volume 5, Issue 3 5, no. 3 (July 31, 2020): 285–98. http://dx.doi.org/10.26809/joa.5.021.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada Covid-19 sürecinin internet tabanlı uzaktan eğitimi zorunlu kılması sebebiyle bu eğitim yöntemi hakkında turizm öğrencilerinin görüşlerinin tespit edilmesi ve buradan hareketle internet tabanlı uzaktan eğitim sisteminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışmanın verileri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Turizm Fakültesi lisans eğitimi bahar dönemi uzaktan eğitim ders süreci olan 21 Mart-24 Nisan 2020 içerisindeki süreçte toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin kısa sürede hayata geçirdiği uzaktan eğitim ders sistemini turizm lisans öğrencilerinin büyük çoğunluğunun (yaklaşık %86’sının) takip edebildiği görülmüştür. Özellikle erkek öğrencilerin uzaktan eğitim derslerini daha etkili buldukları ve memnuniyetlerinin daha fazla olduğu dikkat çekmektedir. Bununla birlikte araştırmaya katılan öğrencilerin uzaktan eğitim ders memnuniyetleri üzerinde verilen destek hizmetlerinin, öğrenme koşullarının, uzaktan eğitimde değerlendirme sisteminin, program etkililiğinin ve bu yeni sistem için öğrencilerin kişisel uygunluklarının önemli belirleyiciler olduğu görülmektedir. Çalışma kapsamında üniversitelere ve çeşitli kamu ve özel paydaşlarına birtakım önerilerde bulunulmuştur. Özellikle Yüksek Öğretim Kurumuna (YÖK), yerel internet tabanlı uzaktan eğitim sisteminin alt yapısını oluşturması önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

BOZKURT, Erhan, and Elif Seval PEKER. "Ortaokul Matematik Öğretmenlerinin Bakış Açısıyla Uzaktan Eğitim." Cukurova University Faculty of Education Journal 51, no. 2 (August 31, 2022): 885–919. http://dx.doi.org/10.14812/cuefd.941371.

Full text
Abstract:
Bu fenomenoloji araştırmasında ortaokul matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitim yöntemine ilişkin algılarının tanımlanması amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmaya Türkiye’nin dört farklı ilindeki devlet okullarında görev yapmakta olan sekiz ortaokul matematik öğretmeni dâhil edilmiştir. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış bir dizi görüşme aracılığıyla elde edilmiştir. Veriler üzerinde içerik analizi yapılarak öğretmenlerin uzaktan eğitim yönteminin matematik dersleri için içermiş olduğu avantajlara ve engellere ilişkin algıları ve bu yeni yönteme yönelik duyguları ve genel değerlendirmeleri tanımlanmıştır. Araştırma sonucunda matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitimin matematik dersleri için bir takım avantajlar sunduğuna inandıkları, buna karşın daha çok içermiş olduğu engelleri ön plana çıkardıkları tespit edilmiştir. Öğretmenler, uzaktan eğitimi matematik dersleri için verimsiz bir yöntem olarak tanımlamışlardır. Ayrıca uzaktan eğitime yönelik oldukça olumsuz duygulara sahip oldukları tespit edilmiştir. Uzaktan matematik derslerinde, sınırlı öğretim materyali kullanarak öğretmen merkezli bir öğretim anlayış sergiledikleri, buna karşın uzaktan matematik öğretme performanslarından genel anlamda memnun oldukları belirlenmiştir. Öğrencilerin uzaktan matematik derslerinde sergilemiş oldukları öğrenme motivasyonu ve başarısından ise memnun olmadıkları tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

KARADAĞ YILMAZ, Ruhan, and Süleyman KALKAN. "Uzaktan Eğitim Sürecinde Yazma Becerileri: Deneyim ve Sorunlara İlişkin Sınıf Öğretmenlerinin Görüşleri." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 22, no. 4 (December 29, 2022): 1364–78. http://dx.doi.org/10.17240/aibuefd.2022.22.74506-1170042.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, uzaktan eğitim sürecinde yazma becerisine ilişkin sınıf öğretmenlerinin deneyimlerinin ve yaşadıkları sorunların belirlenmesidir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden temel nitel araştırma kullanılmıştır. Araştırmaya 2021-2022 yılı eğitim-öğretim yılında ilköğretim okullarında görev yapan ve uzaktan eğitim uygulamalarıyla pandemi sürecinde eğitim veren 20 sınıf öğretmeni katılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanan araştırma verilerinin analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda uzaktan eğitimin alt yapısının yazma becerisine uygun olmadığı, salgın sürecinde uzaktan eğitimde yürütülen yazma etkinliklerinin öğrencilerin yazma becerilerini yeterince geliştirmediği, uzaktan eğitim sürecinde yazma becerisinin geliştirilmesinde genellikle yüz yüze eğitimde kullanılan etkinliklere benzer etkinliklerin gerçekleştirildiği, öğrencilerin yazılı ürünlerine yeterli düzeyde dönüt verilemediği ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sistemiyle yazma eğitimini gerçekleştirmek istemedikleri ortaya çıkmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

ARUĞASLAN, Emine, Dr Öğr Üyesi Betül ÖZAYDIN ÖZKARA, and Hanife ÇİVRİL. "Pandemi Döneminde İlkokul Birinci Sınıf Öğrenci Velilerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Görüşleri." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 22, no. 4 (December 29, 2022): 1419–46. http://dx.doi.org/10.17240/aibuefd.2022.22.74506-1003537.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, ilkokul birinci sınıfa giden öğrenci velilerinin pandemi döneminde uzaktan eğitim süreci hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla 9 anne, 7 baba olmak üzere toplam 16 ebeveynden toplanmıştır. Görüşme verileri, içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda 4 kategori, 10 alt kategori ve 37 kod belirlenmiştir. Alt kategori ve kodlar; eğitim-öğretim süreci, evde eğitim, etkileşim ve destek kategorileri altında toplanmıştır. Velilerin görüşleri bu kategoriler altında detaylı olarak incelenerek açıklanmıştır. Veliler çocuklarının uzaktan eğitimde okuma-yazma gibi konularda akademik başarı gösterdiklerini belirtmişlerdir. Velilerin en az öğretmenler kadar çaba sarf ettiği, ev ve iş hayatlarına ek olarak sorumluluklar yüklendikleri görülmüştür. Veliler çocuklarına eğitsel, psikolojik ve teknolojik desteklerde bulunmuşlardır. Pandemi sürecinde öğrenci-öğretmen, öğrenci-öğrenci arasındaki iletişim azalırken; veli-öğretmen arasındaki etkileşim artmıştır. Teknolojik anlamda pandeminin başında veli, öğretmen ve öğrenci açısından bazı aksaklıklar yaşansa da zamanla üstesinden gelindiği görülmüştür. Veliler gelecek yıllarda uzaktan eğitimin, çocuklarının eğitimlerine destek olarak kullanılabileceği ama geleneksel birinci sınıf eğitimi için uygun olmadığı görüşüne sahiptirler. Ayrıca veliler uzaktan eğitimi, salgın gibi okula gitmenin mümkün olmadığı durumlarda kesintisiz eğitim sağlayan önemli bir sistem olarak vurgulamışlardır. Uzaktan eğitimin küçük yaş gruplarında akademik başarı sağladığı ancak yaş grubuna bağlı olarak veli desteğinin son derece önemli olduğu söylenebilir. Bu konuda velilerde farkındalık oluşturulması yönünde çalışmaların yapılması önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

ARSLAN, Mehmet. "EXAMINATION OF TEACHER'S OPINIONS ON IN-SERVICE TRAINING ACTIVITIES DURING THE COVID-19 PANDEMIC." Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 11, no. 3 (September 30, 2021): 1601–19. http://dx.doi.org/10.30783/nevsosbilen.985662.

Full text
Abstract:
Covid-19 salgını sürecinde öğretmenlerin hizmet içi eğitim gereksinimleri ve bu süreçte öğretmenlerin hizmet içi eğitimlere ilişkin görüşlerini ortaya koymayı amaçlayan bu araştırma tarama modeliyle yapılmıştır. Salgın sürecinde hizmet içi eğitimler konusunda öğretmenlerin görüşleri araştırmacı tarafından geliştirilen açık uçlu sorulardan oluşan form aracılığıyla yazılı olarak alınmış, bu kapsamda İstanbul, Hatay, Rize ve Diyarbakır illerinden toplam 73 öğretmenden elde edilen verilerle nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde içerik çözümlemesi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenler içerisinde bulunan dönemi bir kriz olarak görmekte, Milli Eğitim Bakanlığının kriz yönetimi sürecinde başarılı ve başarısız olduğu yönler olduğunu değerlendirmektedir. Salgının başlamasıyla uzaktan eğitime hızlı geçiş olumlu görülürken sürecin belirsiz ve karmaşık olarak yönetildiği vurgulanmaktadır. Öğretmenler bu dönemde en çok uzaktan eğitim ve teknoloji ile ilişkili konularda hizmet içi eğitime gereksinim duyarken psikolojik dayanıklılık açısından da destek görmek istediklerini belirtmektedir. Salgın sürecinde verilen uzaktan hizmet içi eğitim çalışmaları bazı öğretmenler tarafından yetersiz görülmektedir. Eğitimlerin öğretmen gereksinimleri çerçevesinde öğretmen ile eğitici etkileşiminin yüksek olduğu ve eş zamanlı uzaktan eğitim biçiminde verilmesi, salgın sonrasında da uzaktan hizmet içi eğitim çalışmalarının yoğun biçimde devam ettirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

SUSAM, Birol, Almina GÖNÜL, Begüm BAŞAR, and Mehmet Kaan DEMİR. "Uzaktan Eğitim Yoluyla Yapılan Hayat Bilgisi Dersine Yönelik Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi." Güz 2021, no. 12 (October 15, 2021): 6–17. http://dx.doi.org/10.52105/temelegitim.12.1.

Full text
Abstract:
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 pandemisi toplumları tüm alanlarda etkisi altına almıştır. Pandemi sürecinde diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da bazı önlemler alınması zorunluluk haline gelmiştir. Bulaş riskinin azaltılması amacıyla yüz yüze eğitime ara verilerek uzaktan eğitime geçilmiştir. COVİD-19 pandemisi döneminde uzaktan eğitim yoluyla verilen Hayat Bilgisi derslerine yönelik öğretmen görüşlerini incelemeyi amaçlayan bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim desende planlanmıştır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla görüşme soruları geliştirilmiştir. Elde edilen bu verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Bulgulara göre uzaktan eğitim platformlarına erişimde yaşanan sorunların başında teknolojik donanım yetersizliği gelmektedir. Uzaktan eğitim yolu ile işlenen Hayat Bilgisi dersinde yaparak yaşayarak öğrenmenin gerçekleşmemesi büyük bir eksiklik olarak görülmüştür. Buna ek olarak öğrencilerin yeterince söz hakkı alamadığı, uzaktan eğitim yoluyla yapılan derslerde sunum ve video gibi dijital ders içeriklerinin paylaşımının daha kolay olduğu, somut aktivite yapılamadığı, uygulamalı etkinliklerin öğrenci için yetersiz kaldığı ve öğretmenlerin çoğunun uzaktan eğitim platformu kullanım bilgisine bağlı olarak kendilerini uzaktan eğitim konusundan yeterli hissettikleri anlaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

DERE, İlker, and Ali Can AKKAYA. "Öğretmenlerin Deneyimleriyle Pandemi Döneminde Uzaktan Sosyal Bilgiler Dersleri." Cukurova University Faculty of Education Journal 51, no. 2 (August 31, 2022): 1172–206. http://dx.doi.org/10.14812/cuefd.1035594.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, pandemi döneminde uzaktan sosyal bilgiler derslerinin nasıl yürütüldüğünü öğretmenlerin deneyimleri doğrultusunda değerlendirmektir. Nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseniyle gerçekleştirilen araştırmada Türkiye’nin çeşitli illerinde görev yapan 14 sosyal bilgiler öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yürütülmüştür. Elde edilen veriler, içerik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, sosyal bilgiler öğretmenlerinin uzaktan eğitimi farklı materyal ve araçları kullanabilmeye, eğitimi sürdürmeye, teknolojiyi öğrenmeye, zaman ve mekân zorunluluğunu ortadan kaldırmaya olanak sağlayan bir sistem olarak algıladıklarını göstermektedir. Buna karşın öğretmenler, uzaktan eğitimin internet ve teknolojik araç eksikliğinden kaynaklanan bazı sınırlılıklara değinmişlerdir. Bunun yanında öğretmenlerin uzaktan eğitim döneminde öğretim için daha çok düz anlatım ve soru-cevap yöntemlerini, eğitim teknolojileri olarak EBA, Zoom ve bazı Web 2.0 araçlarını, ölçme değerlendirme için test ve soru cevap yöntemlerini kullandıkları tespit edilmiştir. Son olarak uzaktan eğitim sürecinde “teknolojik-sistemsel”, “iletişim-koordinasyon”, “öğrenci”, “aile” ve “diğer” başlıkları altında toplanan çeşitli sorunlar vurgulanmıştır. İncelenen deneyimler, tüm sorunların temelde internet bağlantısı, teknolojik araca ulaşma imkânı ve ailelerin çocuklarının eğitiminde nasıl rol oynadıklarıyla yakından ilgili olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda alanyazındaki diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında farklı branşlarda görev yapan öğretmenlerin de uzaktan eğitim döneminde benzer sorunlar yaşadıklarını, dolayısıyla geliştirebilecek yenilikçi uygulamaların tüm branşlara faydalı olacağını söylemek mümkündür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Yıldırım, Esen, and Gülen Arikan Kokkaya. "Covid-19 salgını sürecinde yüksek lisans öğrencilerinin gözünden uzaktan eğitim." Volume 6, Issue 4 6, no. 4 (November 4, 2021): 247–67. http://dx.doi.org/10.26809/joa.6.4.06.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, yüksek lisans öğrencilerinin COVID-19 salgını sürecindeki uzaktan eğitim deneyimleri ele alınmıştır. Çalışma kapsamında, 2020-2021 akademik yılında Marmara Üniversitesi’nde bir yüksek lisans programına kaydolan öğrencilere online anket uygulanmış; veri seti 501 öğrenciden elde edilen bilgilerle derlenmiştir. Örneklemde yer alan öğrenciler; 23-56 yaş grubunda, %59’u erkek, %24’ü evli olup ve bir işte çalışanların oranı %66’dır. Öğrencilerin %71’i sosyal bilimler, %19’u fen bilimleri, %8’i sağlık bilimleri ve 11 öğrenci de güzel sanatlar alanlarındaki programlara kayıtlı olup; %74’ü tezli, %26’sı tezsiz bir yüksek lisans programında eğitim görmektedir. Çalışma kapsamında, öğrencilerin COVID-19 salgını dönemindeki uzaktan eğitime dair görüşleri ile demografik özellikleri, eğitim gördükleri alan (sosyal, fen, sağlık bilimleri ve güzel sanatlar) ve program türü (tezli, tezsiz) arasındaki ilişki yapısı araştırılmış; salgın sonrası döneme ilişkin eğitim biçimi tercihleri incelenmiştir. Salgın sürecinin özellikle tezsiz yüksek lisans yapan öğrenciler tarafından bir eğitim fırsatı olarak görüldüğü anlaşılmaktadır. Yüksek lisans programının ilgili olduğu alan yönünden bakıldığında, uzaktan eğitim uygulanacağı için yüksek lisans yapma kararı alanların ağırlığı, fen bilimleri alanında en yüksek düzeyde gözlemlenmiştir. Yüksek lisans öğrencilerinin uzaktan eğitim deneyimlerindeki farklılıklarda cinsiyet etkili değilken; medeni durum, bir işte çalışma durumu ve yaş değişkenleri etkili bulunmuştur. Uzaktan eğitimin yüksek lisans öğrencileri tarafından çok çabuk benimsendiği ve salgın ortadan kalktıktan sonraki dönemde de yüksek lisans düzeyinde talep gören bir eğitim biçimi olacağı anlaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

KABAPINAR, Yücel, Büşra Melis KANYILMAZ, Nihan ÖREN KOÇHAN, and Uğur ATİK. "Öğretmen ve Velilerin Gözünden Öğrencilerin Uzaktan Eğitime Katılımlarının Öyküleri: “Uzaktan Eğitim mi, Uzakta Kalan Eğitim mi?”." Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi 1, no. 1 (2021): 79–98. http://dx.doi.org/10.29228/mutead.6.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

GÖRGÜN, Bora, Özge BALIKÇI, Kürşat ÖĞÜLMÜŞ, and Macid Ayhan MELEKOĞLU. "Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrencilerin, Ailelerinin ve Öğretmenlerinin Gözünden COVID-19 Salgınında Eğitim Süreci." Cukurova University Faculty of Education Journal 51, no. 1 (April 27, 2022): 237–72. http://dx.doi.org/10.14812/cuefd.933934.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada COVID-19 salgını sürecinde özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin, ailelerinin ve öğretmenlerinin yaşadıkları sorunların ve gereksinimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseniyle gerçekleştirilmiş ve veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Türkiye’nin üç büyük ilinde yaşayan altı özel öğrenme güçlüğü olan öğrenci, çocuğu özel öğrenme güçlüğü olan beş aile ve özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerle çalışan sekiz özel eğitim öğretmeni ile odak grup görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler evde olmanın çok güzel olduğunu ancak derslerin uzunluğunu ve teneffüslerin kısalığını dile getirmişlerdir. Aileler salgın sürecinin başında birlikte vakit geçirmenin çok keyifli olduğunu ancak zamanla öğrencilerin uyku, motivasyon ve uyum problemlerinin ortaya çıktığını, uzaktan eğitimden çocuklarının faydalanamadığını belirtmişlerdir. Özel eğitim öğretmenleri uzaktan eğitimi zor ve yıpratıcı olarak gördüklerini ve uzaktan eğitime hazır olmadıklarını ve toplum olarak bu süreci bir fırsata çevirmek için yeniliklere ihtiyaçları olduğunu dile getirmiştir. Araştırma sonunda uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin ve ailelerin teknolojik araçların kullanılmasında, öğrenciler için eğitimsel uyarlamaların uzaktan gerçekleştirilmesinde desteğe ihtiyaç duydukları, öğrencilerin ve ailelerin ise psikolojik destek sistemlerine ihtiyaç duydukları sonuçlarına ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Elçi, İrem, and Vural Tünkler. "Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin COVID-19 Döneminde Gerçekleştirilen Acil Uzaktan Eğitim Sürecine İlişkin Deneyimleri ve Yeni Normale Dair Öngörüleri." Yaşadıkça Eğitim 36, no. 2 (May 16, 2022): 307–24. http://dx.doi.org/10.33308/26674874.2022362385.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmenlerinin COVID-19 döneminde gerçekleştirdikleri acil uzaktan eğitime ilişkin deneyimlerini ve yeni normale dair öngörülerini incelemektir. Çalışma nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenoloji deseni kapsamında yürütülmüştür. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak yedi sosyal bilgiler öğretmeninden elde edilmiştir. Çalışma sonucunda, öğretmenlerin acil uzaktan eğitim sürecinde öğretim faaliyetlerinin çoğunu telefon ve bilgisayar teknolojilerini kullanarak gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Uzaktan eğitimde canlı derslere öğrenci katılımının oldukça düşük olduğu, öğrenci öğrenmeleri etkili şekilde değerlendirilmediğinden değerlendirmenin uzaktan eğitimin bir parçası olarak görülmediği ortaya çıkmıştır. Öğretmenler, yeni normalde öğrencilerin bazı öğrenme alanlarında bilişsel giriş davranışlarının eksik olacağını, çevrimiçi öğretim faaliyetlerine katılma konusunda istekli/isteksiz olacaklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca çevrimiçi uygulamalardan Zoom ve EBA’yı kullanacaklarını, öğretimi destekleme niyetiyle harmanlanmış öğrenme yaklaşımından yararlanmayı düşündüklerini dile getirmişlerdir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

HANGÜL, Tuğba, and Özlem ÇEZİKTÜRK. "Yükseköğretim Perspektifinden Covid-19 Pandemi Sürecinde Matematik Eğitimi." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 22, no. 4 (December 29, 2022): 1522–45. http://dx.doi.org/10.17240/aibuefd.2022.22.74506-971617.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, Covid-19 pandemi döneminde üniversitelerde uzaktan eğitimle gerçekleştirilen matematik eğitimi sürecine ilişkin öğretmen adaylarının ve öğretim elemanlarının değerlendirmelerini incelemektir. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) desenine göre tasarlanmış olup veriler görüşme ve anket teknikleriyle toplanmıştır. Bu doğrultuda veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve yarı yapılandırılmış anket formu kullanılarak 112 matematik öğretmen adayından ve dört öğretim elemanından elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Çalışma grubu sürecin derslerin planlanması, yürütülmesi ve ölçme-değerlendirmesi bağlamında hem olumlu yönlerini ve hem de sürecin eksikliklerini dile getirmiştir. Buna göre, uzaktan eğitim sürecinin derse hazırlığının çok iyi yapılması ve gerekli donanımın (teknik altyapı, teçhizat, ders materyalleri vs.) sağlanması durumunda yüz yüze eğitim kalitesine yaklaşabileceği, fakat yine de yüz yüze eğitimin yerini tutamayacağı görüşünün hâkim olduğu sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Acar, Sema, and Bilge Peker. "Matematik Öğretmenlerinin Eş Zamanlı Uzaktan Eğitime İlişkin Görüşleri." Yaşadıkça Eğitim 36, no. 2 (May 16, 2022): 453–71. http://dx.doi.org/10.33308/26674874.2022362401.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı salgın döneminde derslerini eş zamanlı uzaktan eğitim uygulamaları ile yürüten matematik öğretmenlerinin eş zamanlı uzaktan eğitim ile ilgili görüşlerinin belirlenmesidir. Çalışma nitel desenli bir durum çalışması şeklinde yürütülmüştür. Çalışma grubunu, derslerini eş zamanlı uzaktan eğitim uygulamaları ile yürüten 12 gönüllü matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Eş zamanlı uzaktan eğitimin öğretmen görüşlerine göre teknoloji kullanımı konusunda, fiziksel açıdan, sağlık açısından ve zaman açısından avantajlı olduğu belirlenirken derslerin öğretmenler için yorucu olması, teknolojik araç ve alt yapı sorunlarının olması, öğretmenlerin çalışma saatlerinin çok fazla esnetilmesi, iletişim ve etkileşim eksikliği, ilgisizlik, eksik öğrenme gibi dezavantajları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak matematik öğretmenlerinin matematik derslerinde yüz yüze eğitim modelini tercih ettiği, az bir kısmının yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitimin beraber olduğu karma modeli tercih ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Kahya, Vasfi. "Koronavirüs (COVID-19) salgını süresince zorunlu uzaktan eğitim uygulamalarının birleştirilmiş teknoloji kabul modeli ile araştırılması." Business & Management Studies: An International Journal 9, no. 2 (June 25, 2021): 737–50. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v9i2.1783.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, 2020 yılında COVID-19’un neden olduğu küresel salgın sebebiyle eğitim kurumlarının zorunlu olarak geçtikleri uzaktan eğitim süreçlerinin öğrenciler tarafından kabulüne (acceptance) yönelik tutumları araştırmaktadır. Bu araştırma ile COVID-19 pandemisi döneminde zorunlu olarak geçilen uzaktan eğitim sisteminin öğrenciler tarafından nasıl algılandığını ve sistemin kabulüne sebep olan değişkenlerin Teknoloji Kabul Modeli ve Bilgi Sistemleri Başarı Modeli değişkenleri ile ortaya konulması amaçlanmıştır. 2019-2020 bahar dönemi uzaktan ders alan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi lisans ve ön lisans 377 öğrenciye anket uygulanmış, demografik soruların oluşturduğu bir bölüm ve değişkenlerin etkisini ölçmek amacıyla 5’li Likert tipi sorular yöneltilmiştir. Elde edilen bulgulara göre uzaktan eğitime erişmek için sahip olunması gereken teknolojik altyapı araçlarının sahiplik oranına bakıldığında öğrencilerin %50’sinin sahip olduğu, %50’sinin sahip olmadığı yönünde sonuca ulaşılmıştır. Ayrıca uzaktan eğitim platformunun kullanımını etkileyen bilgi kalitesi, sistem kalitesi ve algılanan fayda, kullanıcı memnuniyetini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Kullanıcı memnuniyeti değişkeni ise kullanımı etkilemekte ve %39 seviyesinde açıklamaktadır. Bu çalışma ile yüz yüze eğitime alternatif olarak kullanılan uzaktan eğitim platformunun öğrenci yönünde iyileştirilmesi, gerekli altyapı araçlarına sahip olunmasının sürecin daha başarılı yönetilmesi ve faydalı olması adına önemli olacağı düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

ÖNAL, Nezih. "MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PANDEMİDEKİ UZAKTAN EĞİTİM DENEYİMLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ." Araştırma ve Deneyim Dergisi 7, no. 2 (December 31, 2022): 30–43. http://dx.doi.org/10.47214/adeder.1190841.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada amaç, Matematik ve Fen Bilimleri öğretmen adaylarının Covid-19 pandemisindeki uzaktan eğitim deneyimlerine ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla gerçekleştirilen araştırma nicel araştırma yöntemi tarama desenine dayalı olarak yürütülmüştür. Araştırmaya İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir devlet üniversitesinde öğrenim gören toplam 242 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmanın verileri Uzaktan Eğitime Yönelik Görüş Ölçeği ile toplanmış ve elde edilen veriler betimsel istatistiklere dayalı olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın verileri katılımcıların genel olarak uzaktan eğitime yönelik olumsuz görüş içerisinde olduklarını göstermiştir. Ölçek maddelerine verilen yanıtların analizleri ise bu olumsuz görüşlerin katılımcıların kişisel özelliklerinden kaynaklanıyor olabileceğini işaret etmektedir. Katılımcılar verilen görevleri zamanında gerçekleştirme, yarım bırakmama gibi özelliklere sahip görünmemektedir. Bu durum ise uzaktan eğitimde başarının temel belirleyicisi olan öğrenenlerin sorumluluk üstlenme noktasında problemlerinin olduğunu düşündürmektedir. Araştırma verileri ışığında uzaktan eğitime yönelik bu olumsuz görüşleri gidermeye ilişkin sistem iyileştirme çalışmalarının yapılması önerileri getirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Vaizoğlu, Doğancan, and Nurcan Uysal. "Covid-19 pandemi sürecinde hemşirelik öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile hemşirelik meslek algılarının incelenmesi." Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi 4, no. 2 (August 4, 2022): 218–25. http://dx.doi.org/10.33308/2687248x.202242252.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile hemşirelik meslek algılarını incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, Kasım-Aralık 2021 tarihlerinde, bir vakıf üniversitesinin hemşirelik bölümünde öğrenim gören öğrenciler (n=181) ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Tanımlayıcı Özellikleri Bilgi Formu, Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği ve Hemşirelik Meslek Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde t testi, ANOVA ve Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği puan ortalaması 100.6±14.3, Hemşirelik Meslek Algısı Ölçeği toplam puan ortalaması 93.5±10.4 olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile hemşirelik meslek algısı arasında düşük düzeyde pozitif yönde ilişki (r=0.23), uzaktan eğitime yönelik tutumları ile mesleki statü alt boyut arasında orta düzeyde pozitif yönde ilişki (r=0.33) saptanmıştır. Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeğinden elde edilen puanların öğrencilerin sınıf, gelir düzeyi, evinde internet bağlantısı bulunma durumu ve hemşirelik dersleri için uzaktan eğitimi yeterli bulma durumuna göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Hemşirelik Meslek Algısı Ölçeği puanlarının öğrencilerin sınıf, gelir düzeyi ve hemşirelik mesleğini seçmesindeki etkene göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: Öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile hemşirelik meslek algıları arasında zayıf bir ilişki bulunmasına rağmen öğrencilerin çoğunluğunun hemşirelik derslerinin, laboratuvar ve klinik uygulamaların uzaktan eğitim ile yapılamayacağını düşünmeleri olumlu bir sonuçtur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

YILMAZ, Hüseyin. "Opinions of Conservatory Students on Distance Education Practices during the Covid-19 Process." e-Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi 9, no. 2 (August 10, 2022): 642–58. http://dx.doi.org/10.30900/kafkasegt.1025763.

Full text
Abstract:
Covid-19 salgınından dolayı tüm ülkelerde örgün ve yaygın eğitim uzaktan eğitim ile yürütülmüştür. Uzaktan eğitime yönelik uygulamalarda öğrenci görüşlerinin ne olduğu merak uyandırmıştır. Bu çalışmada Covid-19 sürecinde konservatuvarda öğrenim gören öğrencilerin uzaktan eğitim uygulamalarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma betimsel tarama modeli temel alınarak yapılandırılmıştır. Çalışma grubunu Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuvarında öğrenim gören (n=189) öğrenciler oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu” ve “Uzaktan Eğitime Yönelik Öğrenci Görüşleri Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizi için aritmetik ortalama, frekans, standart sapma, bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (Anova) yapılmıştır. Araştırma sonucunda konservatuvarda öğrenim gören öğrencilerin derslerin uzaktan eğitim ile işlenmesinde kısmen memnun oldukları görülmüştür. Cinsiyet ve öğrenim gördükleri ana sanat dalına göre anlamlı bir farklılık çıkmadığı saptanmıştır. Öğrencilerin görüşlerinin öğrenim gördükleri sınıf düzeyine göre ölçeğin öğreticilik alt faktör boyutu dışında diğer alt faktörlerin sonuçlarının anlamlı çıktığı görülmüştür. Ayrıca derslerin amaç ve hedefine ulaştığı, bilgisayar ile uzaktan erişim sağlayan öğrencilerin puanlarının cep telefonu ile uzaktan erişim sağlayan öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu, icra ettikleri ana çalgıya göre ölçeğin etkililik alt faktör boyutunda anlamlı farklılık çıktığı belirlenmiştir. Analiz sonucunda müzik bölümü, Türk halk müziği, Türk sanat müziği ve Türk halk oyunları ana sanat dallarında öğrenim gören öğrencilerin görüşlerinin genel olarak benzer olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

SAYAN, Hamiyet. "COVİD-19 Pandemisi Sürecinde Öğretim Elemanlarının Uzaktan Eğitime İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi." AJIT-e: Online Academic Journal of Information Technology 11, no. 42 (October 17, 2020): 100–122. http://dx.doi.org/10.5824/ajite.2020.03.004.x.

Full text
Abstract:
Bu çalışma; örgün eğitim yapan kurumlarda Covid-19 nedeniyle, ansızın geçiş yapılan uzaktan eğitim uygulamalarının, öğretim elemanı gözüyle değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul’daki bir devlet Eğitim Fakültesi ve bir vakıf Sağlık Bilimleri Fakültesinde çalışan ve uzaktan eğitim yöntemiyle ders veren öğretim elemanlarının görüşleri 45 sorudan oluşan bir anket yoluyla toplanmıştır. Çalışmada, öğretim elemanlarının uzaktan eğitim uygulamalarında karşılaştıkları durumları genel anlamda belirleyerek, incelemek ve yeni uygulamalara ışık tutmak istenmektedir. Çalışma tarama modelde desenlenmiş, kesitsel tipte niceliksel olarak planlanan bir çalışmadır. Çalışmada; araştırılan konu hakkında bilgi verecek olan bireylerin ya da durumların seçildiği yöntem olan, amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğretim elemanlarından elde edilen bulgular Tablolarda sunulmuş ve yorumlanmıştır. Yapılan çalışmanın özellikle uzaktan eğitime geçmeyi düşünen, yeni geçmiş olan veya zorunlu hallerde uygulamaların etkililiğini artırmayı düşünen öğretim elemanlarına bilgi vereceği, eğitim kurumlarına yol göstereceği, bu konuda yaşanabilecek sıkıntılara yönelik önlemler almalarına katkıda bulunacağı açılarından önemli görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

ÇELİK, Hüseyin, and Gülaybedir BEDİR. "Pandemi Süreci ve Uygulanan Uzaktan Eğitimin Meslek Liselerine Yansımalarının İncelenmesi." Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 42, no. 3 (December 30, 2022): 2499–538. http://dx.doi.org/10.17152/gefad.1075584.

Full text
Abstract:
Araştırmanın genel amacı Covid-19 pandemisi sürecinde uygulanan uzaktan eğitimin mesleki eğitime yansımalarını meslek liselerinde görev yapan öğretmenlerin görüşleriyle belirlemektir. Araştırma nitel araştırma yönteminde olup fenomenoloji deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örnekleminin belirlenmesinde amaçlı örnekleme türlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Kahramanmaraş ilinin merkez ilçelerindeki meslek liselerinde görev yapan 50 branş öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri 2020-2021 eğitim öğretim yılında toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın geçerlilik ve güvenirliliğini arttırmak için katılımcı dürüstlüğünü destekleyen taktikler, meslektaş değerlendirmesi, uzman incelemesi ve katılımcı kontrolü kullanılmıştır. Toplanan verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda pandemi sürecinde uygulanan uzaktan eğitim için erişim sorunu, devamsızlık sorunu, ölçme değerlendirme yapılamaması ve uygulamalı derslerin uzaktan eğitim ile gerçekleştirilememesi gibi sorunlar tespit edilmiştir. Buna karşılık ulaşım sorunu yaşanmaması, görsel ögelerin kullanımının artması, teknolojik araçların kullanımının gelişmesi gibi olumlu yönleri belirtilmiştir. Ayrıca meslek liseleri çeşitli sağlık araçları ve hijyen malzemeleri üreterek pandemi sürecinde en temel ihtiyaçları gidermeye katkı sağlamıştır. Bu olumlu katkılar mesleki eğitimin öneminin kavranmasına yardımcı olmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

KIRKIÇ, Ömer YAHŞİ Kamil Arif. "Uzaktan Eğitim Sürecinde Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Tutumlarının İncelenmesi." Turkish Studies-Educational Sciences Volume 15 Issue 5, Volume 15 Issue 5 (2020): 3827–47. http://dx.doi.org/10.47423/turkishstudies.46136.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

KAVAK, Selda Ülkü, and Ataman KARAÇÖP. "Covid-19 Pandemisi Sürecinde Uygulanan Uzaktan Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimlerindeki Başarılarına Etkilerinin Öğrenci Görüşleriyle Birlikte İncelenmesi." e-Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi, December 16, 2022, 910–34. http://dx.doi.org/10.30900/kafkasegt.1078525.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı Covid-19 pandemisi sürecinde uygulanan uzaktan eğitimin ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri dersindeki başarıları üzerindeki etkisinin öğrenci görüşleriyle birlikte incelemektir. Araştırma karma yönteme göre yürütülmüştür. Araştırma örneklemini bir ilin merkezindeki bir ortaokulda iki farklı eğitim-öğretim yılında öğrenim gören toplam 254 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin akademik başarıları düzeylerini belirlemek için yazılı sınav sonuçları kullanılmıştır. Ayrıca uzaktan eğitim alan 7. sınıf öğrencilerinin uzaktan eğitim sürecine ilişkin görüşleri, açık uçlu ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan anket formları kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular, fen bilimleri dersini yüz yüze eğitimle alan öğrencilerin ders başarılarının uzaktan eğitim yoluyla ders alan öğrencilerden yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca fen bilimleri dersini 5. ve 6. sınıfta yüz yüze, 7. sınıfta uzaktan eğitimle alan aynı öğrencilerin ders başarılarının, sınıf düzeyi arttıkça azaldığı tespit edilmiştir. Öğrenci görüşlerine göre EBA öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde fen bilimleri dersini takip ettikleri en önemli platform olmuştur. Ancak araştırma sonuçları, öğrencilerin çoğunlukla fen derslerinin uzaktan eğitim yoluyla işlenmesine yönelik olumsuz algıya sahip olduklarını göstermiştir. Bununla birlikte öğrencilerin neredeyse tamamı uzaktan eğitimdense yüz yüze eğitimi tercih etmiştir. Ayrıca öğrenciler karma modeli, sadece uzaktan eğitime göre daha fazla tercih etmişlerdir. Öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde yaşadıkları problemleri çözmelerinde en önemli destekçileri aileler olmuştur. Sonuçlar öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinden yeterli verimi elde edemediğini ortaya koymuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

AYDIN, Abdullah. "Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Fizik-II Dersini Öğrenmelerinde Yüz Yüze ve Uzaktan Eğitim Uygulamalarının Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi." Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, September 19, 2022. http://dx.doi.org/10.51460/baebd.917561.

Full text
Abstract:
2019-2020 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılının başlangıcında ülkemizde ve tüm dünyada etkili olan yeni koronavirüs (Covid-19) salgını her alanda olduğu gibi eğitimi de olumsuz yönde etkilemiştir. Öğrenciler mağduriyet yaşamamaları için öğrenimlerine uzaktan eğitim sistemiyle devam etmişlerdir. Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmenliği programında öğrenim gören öğretmen adaylarının Fizik-II dersini öğrenmelerinde yüz yüze ve uzaktan eğitim uygulamalarının etkisi hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Programında öğrenim gören ve Fizik-II dersini alan 27 öğretmen adayı araştırmanın katılımcılarını oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Fizik-II dersini alan öğretmen adaylarına uygulanarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda, öğretmen adaylarının büyük bir çoğunluğu Fizik-II dersini yüz yüze eğitimle daha iyi öğrendiklerini ve Fizik-II dersinin yüz yüze verilmesinin uzaktan eğitime göre daha uygun olacağını belirtmişlerdir. Günümüzde uzaktan eğitimin önemi daha çok anlaşılmış olup, her ders bu kapsamda düşünülmese de uygun olan derslerin uzaktan eğitimle verilmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitim merkezlerini geliştirmeleri önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

GERÇEK, Hasan, Ayça AYTAR, and Aydan AYTAR. "Covid-19 Pandemi Sürecinde Uzaktan Eğitim Alan Öğrencilerin Uzaktan Eğitime Bakış Açıları ve Memnuniyetlerinin Değerlendirilmesi." Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, January 1, 2023. http://dx.doi.org/10.46237/amusbfd.1050250.

Full text
Abstract:
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı Covid-19 pandemi sürecinde uzaktan veya hibrit eğitim almış üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitim bakış açılarını ve memnuniyetlerini değerlendirmek idi. Gereç ve Yöntemler: Çalışma uzaktan veya hibrit eğitim almış 692 gönüllü üniversite öğrencisi ile gerçekleştirildi. Çalışmaya katılan bireylerin verileri online olarak Google formlar üzerinden toplandı. Bireylerin demografik özellikleri, haftalık uzaktan eğitim gün sayıları, günlük uzaktan eğitim süreleri, ders dışı bilgisayar kullanım süreleri, eğitim seviyeleri, eğitim aldıkları kurum, internete ulaşım kolaylıkları, uzaktan eğitime ulaşma şekilleri ve uzaktan eğitimde pratik ders alıp almadıkları sorgulandı. Katılımcıların uzaktan eğitime bakış açıları ve memnuniyetleri araştırmacılar tarafından geliştirilen 16 sorudan oluşan 5’li likert ölçek ile değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların “Uzaktan eğitimde derslerin tekrar izlenebilmesinin öğrenmeyi olumlu etkilediğini düşünüyorum” sorusuna verdikleri cevap en yüksek memnuniyet puanını alır iken (4.14 ± 1.01), “Uzaktan eğitim ile örgün eğitimin pratik/uygulama/laboratuvar içerikli dersler ile aynı imkânı vermiş olduğunu düşünüyorum” sorusuna verdikleri cevap en düşük memnuniyet puanı (1.91 ± 1.08) olarak kaydedildi. Sonuç: Eğitim sisteminin bir parçası olan uzaktan eğitim teorik dersleri desteklemek için ideal bir yöntem olsa da pratik/uygulamalı dersler için yetersiz kalmaktadır. Özellikle mesleki gelişim için pratik/uygulamalı derslerin önemi göz önüne alındığında bu dersler için hibrit eğitim modelinin uzaktan eğitim modeline göre daha avantajlı olacağını düşünmekteyiz.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

TORAMAN, Ayşe, Ebru SAĞLAM, and Serhat KÖSEOĞLU. "Diş Hekimliği Eğitiminde Öğrencilerin Uzaktan Eğitim ve E-Öğrenme Algıları: Zorluklar ve Fırsatlar." JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY AND STRATEGIC HEALTH RESEARCH, May 8, 2022. http://dx.doi.org/10.34084/bshr.1099530.

Full text
Abstract:
Amaç: Gelişen bilgi ve iletişim teknolojisi, eğitim kurumlarında uzaktan eğitim döneminin ve yeni öğrenme materyallerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur; pandemi gibi öngörülemeyen durumlar, uzaktan eğitimi bir seçenekten ziyade bir zorunluluk haline getirebilir. Bu çalışma, diş hekimliği lisans öğrencilerinin zorunlu sosyal izolasyon önlemlerine uymak için uygulanan uzaktan eğitime ilişkin algılarını değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada, Türkiye'deki diş hekimliği lisans öğrencilerine 10 maddelik 5'li Likert ölçeği (Google Forms®) dahil 27 maddeden oluşan yapılandırılmış bir e-anket uygulanmıştır. Öğrencilerin uzaktan eğitim algısını değerlendirmek için toplam 1208 tam yanıt alındı ​​ve nihai istatistiksel analizlerde incelendi. Sonuçlar: Çoğu öğrenci kanıta dayalı bilgi hakkında bilgiye sahip değildi. Katılımcıların çoğu (n = 723, %59.9) sınıfta yüz yüze eğitimle derslerinde daha iyi motive olduklarını belirtti. Uzaktan eğitim algıları ölçeğinin Cronbach alfa değeri 0.629'dur. Faktör analizinde beş alt boyut belirlenmiştir. Vakıf üniversitesindeki öğrencilerin uzaktan eğitim puanları devlet üniversitesindeki öğrencilere göre anlamlı derecede yüksekti. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, öğrencilerin çevrimiçi kanıta dayalı bilgileri arama ve değerlendirme konusunda daha fazla eğitime ihtiyaç duyduklarını göstermektedir. Çalışma, eğitim kurumunun öğrencilerin diş hekimliği eğitimi için uzaktan eğitim algılarını etkileyen bir faktör olduğunu bulmuştur. Kurumların, diş hekimliğinde mesleki eğitim için uzaktan eğitim ve e-öğrenme eğitim yöntemlerinin etkinliği açısından mevcut eğitim programlarını yeniden değerlendirmeleri gerekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

KERKEZ, Fatma İlker, and Serpil SOY. "Beden Eğitimi Öğretmenlerinin COVID-19 Salgını Döneminde Acil Uzaktan Eğitim Deneyimleri ve Ders Kazanımlarını Sağlamaya Yönelik Bireysel Çözümleri." Journal of Global Sport and Education Research, June 21, 2022. http://dx.doi.org/10.55142/jogser.1072820.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada ortaokul beden eğitimi öğretmenlerinin COVID-19 salgını döneminde acil uzaktan eğitim deneyimlerinin ve ders kazanımlarını sağlamaya yönelik geliştirdikleri bireysel çözümlerin derinlemesine incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma betimsel modelde nitel araştırma desenlerinden yorumlayıcı fenomenoloji desenindedir. Araştırmada olasılıksız örnekleme stratejilerinden amaçlı örnekleme tercih edilmiştir. Örneklem 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokullarda görevli üç kadın üç erkek olmak üzere toplam altı beden eğitimi öğretmeninden oluşmaktadır. Katılımcılar ile 2020-2021 Bahar yarıyılında sanal ortamda yarı yapılandırılmış bireysel görüşme yapılmıştır. Görüşmelerde katılımcıların uzaktan eğitim dönemindeki deneyimlerine ve öğrencileri ders kazanımlarına ulaştırabilmek için geliştirdikleri bireysel çözümlere odaklanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel ve içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda etkiler ve tavsiyeler şeklinde iki ana kategoriye ulaşılmıştır. Etkiler kategorisinin temaları; acil uzaktan eğitimi etkileyenler ve acil uzaktan eğitimin etkileri şeklindedir. Acil uzaktan eğitimin etkileri altında olumlu ve olumsuz olarak iki alt tema belirlenmiştir. İkinci ana kategori ise katılımcıların uzaktan eğitim sisteminde Beden Eğitimi dersine yönelik önerilerinden oluşan Tavsiyeler kategorisidir. Beden eğitimi öğretmenleri hızlı uyum süreci ve geliştirdikleri çözümlerle acil uzaktan eğitim sürecini başarıyla yönetmiştir. Beden Eğitimi ve Spor öğretmenlerinin acil uzaktan eğitim sürecinde kullandıkları ve kazanımlara ulaşmada olumlu sonuçlar veren uygulamalar olan teorik konuların teknoloji ile daha kalıcı öğrenilmesi ve öğrencilerin yaratıcılıklarının gelişmesi yüz yüze eğitimde de sürdürülmelidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

MUMCU, Nuran, Nurcan COŞKUN US, Nilay ÇÖMÜK BALCI, Deniz KAZANOĞLU, Mine PEKESEN KURTÇA, Ali Erman KENT, Canan ASAL ULUS, Sevil MASAT HARBALİ, Fatma CANIM, and Zeynep BAROL. "Sağlık Bilimleri Fakültesinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Uzaktan Eğitim Süreçlerinin Değerlendirilmesi." Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, August 19, 2022. http://dx.doi.org/10.47115/jshs.1118502.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırma, Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde bulunan bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin uzaktan eğitim süreci ile ilgili görüşlerinin betimlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri ile 15 Ocak- 15 Şubat 2021 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışma örneklemini 868 lisans öğrencisi oluşturmuştur. Veriler literatür doğrultusunda araştırmacılar tarafından hazırlanan, öğrencilerin sosyodemografik özellikleri ve uzaktan eğitim süreçlerinin değerlendirmesini içeren anket formu kullanılarak, çevrimiçi ortamda toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 20.6±2.32, bölümlere göre çalışmaya katılım oranı; Ebelik %20.4, Beslenme ve Diyetetik %18.9, Hemşirelik %17.2, Sağlık Yönetimi %14.2, Sosyal Hizmet %12.7, Dil ve Konuşma Terapisi %9.0, Ortez ve Protez %5.0, Odyoloji %2.8’dir.Öğrencilerin 57.9’unun uzaktan eğitime cep telefonu ile bağlandığı, %66.4’ünün günde en fazla ders katılımı için zaman ayırdığı, %77.2’sinin uzaktan eğitim sürecine yönelik sorun yaşadığı, %54.4’ünün uzaktan eğitimde yapılan sınavlarda sorun yaşamadığı saptanmıştır. Öğrencilerin %49.9’unun uzaktan eğitim sürecine kısa sürede uyum, %72.8’inin ise derslerine düzenli katılım sağladığı görülmüştür. Öğrencilerin %67.7’si uzaktan eğitimin örgün eğitim kadar etkili olmadığını, %59.7’si bireysel çalışmaya yönlendirerek takım çalışmasını azalttığını düşünmektedir. Öğrencilerin %53’ü uzaktan eğitimin örgün eğitime alternatif bir çözüm olabileceğini, %20.3’ü uzaktan eğitim sürecinde laboratuvar ve klinik uygulamaların yapılamamasının beceri gelişimini olumsuz etkilediğini ve bu konuda mesleki kaygı duyduklarını ifade etmişlerdir. Öğrencilerin uzaktan eğitimde yaşanan sorunları %59’u teknik alt yapı, %23’ü fırsat eşitsizliği olarak belirtmişlerdir. Sonuçlar ve Öneriler: Uzaktan eğitimin örgün eğitim kadar yeterli ve etkili bir öğrenme modeli olmadığı ancak günümüzde eğitimin vazgeçilmezi haline geldiği ve örgün eğitime alternatif bir çözüm olabileceği düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

AYDEMİR, İshak, Vehbi ÜNAL, Miraç Burak GÖNÜLTAŞ, Bülent ÖNGÖREN, and Nermin KURUÇAY. "Opinions of social work students on the distance education model in the covid-19 epidemic process." Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, July 27, 2022. http://dx.doi.org/10.51948/auad.1057563.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, Covid-19 Pandemi sürecinde başlatılan zorunlu uzaktan eğitim modelinin işleyişi, uygunluğu, etkililiği, verimliliği ve uygulama temelli bir meslek olan sosyal hizmet derslerinin bu şekilde sunulmasının uygunluğu konusunda sosyal hizmet öğrencilerinin görüşlerinin belirlenmesidir. Bu çalışmada, genel tarama modeli esas alınmıştır. Çalışmaya 824 öğrenci katılım sağlamıştır. Covid-19 pandemisi nedeniyle katılımcılarla yüz yüze görüşme olanağı olmadığından e-anket yöntemi kullanılarak veriler toplanmıştır. Sosyal hizmet öğrencilerinin %77,5’i uzaktan eğitimin uygulamalı derslerinin etkili verilmesini olumsuz etkilediğini; %93,2’i örgün eğitimin uzaktan eğitim modelinden daha verimli olduğunu; %78,1’i uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin sağladığı olanakları sunamadığını; %80,6’sı uzaktan eğitimin uygulamalı dersleri öğrenmeyi kısıtladığını; %76,2’si uzaktan eğitimin yaşam stiline uygun bulmamakta; %92.3’ü uzaktan eğitimin öğrenciyi daha aktif hale getirmediğini; %74,8’i uzaktan eğitim ihtiyaç duyduğu eğitimler için uygun bir alternatif olarak görmediğini; %85’i eğitimimin en iyi şekilde gerçekleşmesi için yüz yüze etkileşimin gerekli olduğuna inanmakta; %28,2’i uzaktan eğitim gereksiz bulmakta, %50’si gerekli bulmakta; %41,7’si uzaktan eğitimi etkisiz bir eğitim modeli olarak görmekte, %21,8’i kararsız ve %36,4’ü ise etkili bir eğitim modeli olarak görmekte; %76,5’i uzaktan eğitim öğrencilerin sosyalleşme gereksinimlerini engellediğini; %75’i uzaktan eğitimde öğrencinin pasif kaldığını; %58,5’i uzaktan öğretimin gelecekte yüz yüze eğitimden daha çok tercih edileceğini düşünmemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

DİZLEK, Aziz, and Ahmet UZUN. "Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Tutumları İle Dijital Okuryazarlıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi." Sportive, October 15, 2022, 27–38. http://dx.doi.org/10.53025/sportive.1184775.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, uzaktan eğitim sürecinde Beden Eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumları ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Bu genel amaç doğrultusunda, beden eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumları ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişki cinsiyet, yaş, mesleki kıdem ve eğitim durumları değişkenleri açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmada öğretmenlerin uzaktan eğitime olan tutumlarını ve dijital okuryazarlık düzeylerini belirlemek amacıyla betimsel tarama yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 eğitim - öğretim yılında Konya geneli resmi ve özel eğitim kurumlarında görev yapan 309 beden eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi oluşturulurken, uygun örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Veri toplama araçları olarak “Kişisel Bilgiler Formu”, “Dijital Okuryazarlık Ölçeği” ve “Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada beden eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumları ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi için SPSS.26 programı ve MANOVA analizi kullanılmıştır. Araştırmamızda betimsel tarama yöntemi kullanılarak puan dağılımları incelenmiştir. Araştırmanın sonucuna göre yaş, cinsiyet ve öğretmenlerin kıdem durumu değişkenleri ile uzaktan eğitime olan tutumu alt boyutları arasında istatiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir.(F6 =.87, P>.05). Uzaktan eğitim alt boyutları incelendiğinde cinsiyet, yaş ve kıdem değişkenleri ile uzaktan eğitim tutum alt boyutları arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir.(P>.05). Öğretmenler cinsiyet, yaş ve kıdem ile dijital okuryazarlık arasında anlamlı etkileşim belirlenmemiştir.( F12 =.36, P>.05) Dijital okuryazarlık alt boyutları incelendiğinde cinsiyet ve yaş değişkenleri ile dijital okuryazarlık alt boyutları arasında anlamlı fark görülmemiştir. Kıdem değişkeninde ise tutum alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür.(F4,285=.3.36, p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

DİZLEK, Aziz, and Ahmet UZUN. "Beden eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile dijital okuryazarlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi." Sportive, September 29, 2022. http://dx.doi.org/10.53025/sportive.1165592.

Full text
Abstract:
Özet Bu araştırmanın amacı, uzaktan eğitim sürecinde Beden Eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumları ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Bu genel amaç doğrultusunda, beden eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumları ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişki cinsiyet, yaş, mesleki kıdem ve eğitim durumları değişkenleri açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmada öğretmenlerin uzaktan eğitime olan tutumlarını ve dijital okuryazarlık düzeylerini belirlemek amacıyla betimsel tarama yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 eğitim - öğretim yılında Konya geneli resmi ve özel eğitim kurumlarında görev yapan 309 beden eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi oluşturulurken, uygun örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Veri toplama araçları olarak “Kişisel Bilgiler Formu”, “Dijital Okuryazarlık Ölçeği” ve “Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada beden eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumları ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi için SPSS.26 programı ve MANOVA analizi kullanılmıştır. Araştırmamızda betimsel tarama yöntemi kullanılarak puan dağılımları incelenmiştir. Araştırmanın sonucuna göre yaş, cinsiyet ve öğretmenlerin kıdem durumu değişkenleri ile uzaktan eğitime olan tutumu alt boyutları arasında istatiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir.(F6 =.87, P>.05). Uzaktan eğitim alt boyutları incelendiğinde cinsiyet, yaş ve kıdem değişkenleri ile uzaktan eğitim tutum alt boyutları arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir.(P>.05). Öğretmenler cinsiyet, yaş ve kıdem ile dijital okuryazarlık arasında anlamlı etkileşim belirlenmemiştir.( F12 =.36, P>.05) Dijital okuryazarlık alt boyutları incelendiğinde cinsiyet ve yaş değişkenleri ile dijital okuryazarlık alt boyutları arasında anlamlı fark görülmemiştir. Kıdem değişkeninde ise tutum alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür.(F4,285=.3.36, p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

BOLATAN, İbrahim, and Aysel BOLATN. "OKUL MÜDÜRLERİNİN UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE ERİŞİM, KALİTE VE KAPASİTE BOYUTLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ." Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, December 15, 2022. http://dx.doi.org/10.56677/mkuefder.1201601.

Full text
Abstract:
Okul müdürlerinin uzaktan eğitim sürecine ilişkin görüşlerini incelemek bu çalışmanın temel amacının oluşturmaktadır. Bu temel amaç doğrultusunda okul müdürlerinin uzaktan eğitim sürecine ilişkin görüşlerinin "erişim, kalite ve kapasite" açısından hangi düzeyde olduğuna bakılmıştır. Bu araştırma tarama modeli kullanılan nicel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 eğitim öğretim döneminde milli eğitim bakanlığına bağlı okullarda müdür olarak çalışan idareciler oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan anket soruları araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Bu sorular oluşturulurken önce ilgili literatürden faydalanılmış ardından 3 farklı alanda (Eğitim Bilimleri, Öğretmen Yetiştirme, Ölçme ve Değerlendirme) uzman öğretim üyelerine anket soruları inceletilmiştir. Dönütler doğrultusundan sorular yeniden düzenlenerek pilot çalışma yapılmıştır. Veriler toplanırken anket formu "Google Forms" aracılığı ile elektronik olarak oluşturulmuştur. Araştırmaya toplam 260 okul müdürü katılmıştır. Araştırma sonucunda idarecilerin uzaktan eğitimde zaman ve mekânı %60 oranına yakın bir şekilde istediği gibi kullanabildiği, her 4 idareciden 3'ünün uzaktan eğitimde sosyal medyanın gücünden faydalanılabileceğini görüşünde olduğu, okul müdürlerinin %65'inden fazlasının uzaktan eğitim sistemlerinde "eğitimi eş zamanlı bir şekilde yazışmalı olarak katılım sağlanması gerektiğini" ifade ettiği, söz konusu maliyet olduğunda uzaktan eğitimin geleneksel eğitimden daha ucuz olduğu hususunda "bir görüş birliğine varılamadığı", eğitimin yürütülmesi faaliyetlerinde idarecilerin ve kuruluşların "bilgisayar, tablet, internet gibi altyapılara sahip olması gerektiği konusunda görüş birliği olduğu, okul müdürlerinin %70'inden fazlasının uzaktan eğitim ile birlikte ülkenin farklı bölgelerinde yaşayan öğrencilerin "aynı eğitim paydaşlarını taşıyabileceklerini ve benzer hedefleri olmakla birlikte benzer doğrultuda eğitim alabilecekleri" fikrini savunduğu, "değerlendirme" hususunda uzaktan eğitim söz konusu olduğunda doğru, etkili ve verimli bir ölçme yapılamayacağını, uzaktan eğitimin hazır bulunuşluk düzeyi düşük olan öğrenciler için "verimsiz olabileceği" görüşü hâkimdir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

UĞRAŞ, Sinan, and Murat ASLAN. "Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Web 2.0 İçerik Geliştirme Yeterlilikleri ile Uzaktan Eğitim Yeterlilikleri Arasındaki İlişkide Mesleki İnancın Aracı ve Düzenleyici Rolü." International Journal of Mountaineering and Climbing, December 28, 2022. http://dx.doi.org/10.36415/dagcilik.1219243.

Full text
Abstract:
Uygulamaları sanılandan çok daha eskiye dayanan, fakat özellikle geride bıraktığımız son iki yılda dünyanın gündemine giren ve her seviyede çok yoğun olarak kullanılan uzaktan eğitimde öğretmenler çok kritik bir rol üstlenmektedir. Bu noktada, özellikle beden eğitimi gibi uygulamalı derslerin uzaktan eğitim yoluyla verilmesinde öğretmenlerin yetkinlikleri çok daha önemli hale gelmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin de hızla ve sürekli değişen bilişim teknolojilerindeki gelişmelere ayak uydurmaları, yenilikçi çözümler üretmeleri ve uzaktan eğitimin olumsuz yönlerinin üstesinden gelerek öğrenciler için dersi daha cazip hale getirmeleri beklenmektedir. Bu araştırmada beden eğitimi öğretmenlerinin web 2.0 araçları kullanma yeterliliği ile uzaktan eğitim yeterlilikleri arasındaki ilişkide mesleki inancın aracı ve düzenleyici rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya % 80.1‘ni (n=214) erkek öğretmen, % 19.9’unu (n=53) kadın öğretmen olmak üzere toplamda 267 beden eğitimi öğretmeni katılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Web 2.0 içerik geliştirme yeterliliği ve uzaktan eğitim yeterliliği arasında mesleki inancın aracı ve düzenleyici rolü Jamovi medmod ile test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre web 2.0 içerik geliştirme yeterliliği ve uzaktan eğitim yeterliliği arasında mesleki inancın aracı ve düzenleyici rolünün pozitif ve anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin mesleki inanç düzeyinin hem web 2.0 yeterliliği hem de uzaktan eğitim yeterliliği üzerine olumlu etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

BALOĞLU, Eren, and Mehmet FIRAT. "How primary school teachers compare distance education and face-to-face education based on their covid-19 pandemic experience?" Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, July 27, 2022. http://dx.doi.org/10.51948/auad.1069056.

Full text
Abstract:
Covid-19 pandemisi sürecinde İlkokul öğretmenleri uzaktan eğitime acil bir geçiş yaşamış ve çeşitli güçlüklerle yüzleşmişlerdir. Bu da öğretmenlerin hem uzaktan eğitime hem de yüz yüze eğitime ilişkin algılarında değişim yaratmıştır. Öğretmenlerin yüz-yüze ve uzaktan eğitim süreçlerine ilişkin algılarının karşılaştırılması her iki eğitim biçiminin ilköğretim düzeyinde avantaj ve sınırlılıklarını ortaya çıkarmak açısından önem arz etmektedir. Bu araştırmada İlkokul öğretmenlerinin Covid-19 pandemi deneyimleriyle uzaktan eğitim ve yüz-yüze eğitimi nasıl karşılaştırdıklarını belirlemek amaçlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

TÜRK, Harun, and Kasım KIROĞLU. "UZAKTAN EĞİTİME İLİŞKİN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN AİLELERİN VE İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ." Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, June 4, 2022. http://dx.doi.org/10.21764/maeuefd.914919.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerinin, ailelerin ve ilkokul öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin görüşlerini incelemektir. Bu amaca ulaşabilmek için araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi farklı ilçelerde görev yapan öğretmen, öğrenim gören öğrenci ve ebeveynler ile oluşturulmuştur. Araştırma yarı yapılandırılmış görüşmeler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin yorumlanmasında betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; çocukların asosyalleştikleri ve teknolojik cihazlara olan bağımlılıklarının arttığı, uzaktan eğitim aracı olarak kullanılan programların teknik aksaklıklar nedeniyle sürdürülebilir bir görsel sınıf ortamı sağlayamadığı, uzaktan eğitimde katılımcılarının iş yükünün arttığı, ilkokul müfredatının uzaktan eğitim sürecinde yaşanan aksaklıklara cevap verebilecek şekilde tasarlanmadığı, öğretmenlerin uzaktan eğitimi nitelikli hale getirmek için çeşitli eğitimler aldıkları ve çeşitli web araçları ile dersi zenginleştirme çalışmaları yaptıkları belirlenmiştir. Buna rağmen, kıdem yılı fazla olan bazı öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde, anlatım ve soru-cevap yöntemini sıklıkla kullandıkları, teknolojik cihazları kullanmakta zorluklar yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırmanın dikkat çekici bir başka sonucu ise, uzaktan eğitime erişimin kırsal bölgelerde düşük olduğunun tespit edilmesidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

HÜSEYİN, Eymen, and Huseyın KOCASARAC. "UZAKTAN EĞİTİMİN DÜNYADAKİ TARİHSEL GELİŞİMİNİN İNCELENMESİ." Uluslararası Eğitim Bilim ve Teknoloji Dergisi, November 16, 2022. http://dx.doi.org/10.47714/uebt.1145733.

Full text
Abstract:
Yapılan çalışmalar incelendiğinde, uzaktan eğitim oldukça eski bir kavram olduğu anlaşılmaktadır. Kökeni, 18. Yıla kadar uzanmaktadır. Ayrıca Bilim tarafından uzaktan eğitim farklı kaynaklarda farklı şekilde tanımlanmıştır. Devam eden COVID-19 salgın hastalıkları nedeniyle, neredeyse dünyada tüm eğitim şekilleri çevrimiçi ve uzaktan eğitim hale gelmiştir. Salgın hastalıkların tüm ülkeleri etkilemesi öğrenme ve öğretim sürecinin yüz yüze gerçekleşmesini zorlaştırmıştır. Bu bağlamda uzaktan eğitim sistemlerine tüm ülkelerde ihtiyaç duyulmuştur. Dolayısıyla ülkeler yeni eğitim sistemleri bağlamında arayış içine girmiştir. Özellikle dijital çağın verdiği internetin hızlanması ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi bağlamında uzaktan eğitim sistemlerinde bugün ve yarının ihtiyacına cevap verebilecek bir şekilde yeniden tanımlanması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda Dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerdeki gelişmeler doğrultusunda uzaktan eğitimin kavramının uzaktan eğitimin yöntemlerinin gelişiminin gerçeğinin bu araştırmanın çıkış noktası oluşturmaktadır. Buna ek olarak dünyadaki uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi nasıl değiştiğine dair süreci açıklamaya çalışmak, uzaktan eğitim alanında yapılacak çalışmalar katkı sağlayacağı inanılmaktadır. Dünyadaki uzaktan eğitimin; bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızlı gelişmesiyle meydana gelen değişimler ve gelişimler sonucu uzaktan eğitimin dünyada tarihsel gelişimi incelemeye değer görülmüştür. Bu araştırma doğrultusunda ilk olarak dünyadaki uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi ve yıllar bağlamındaki gelişimler ele alınmıştır. Daha sonra uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi sürecinde yapılan yıllar bazındaki değişimler ve gelişimler kuramsal bir şekilde ele alınmıştır. Dünyadaki uzaktan eğitimin geçmişin uzaktan eğitimi ilk ortaya çıkışı ve geleceğe yönelik bir bakış açısıyla uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi göze alınarak tartışılmıştır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

ZUO, Xinyue, and Denise IVES. "ABD’deki Yüksek Öğretim Kurumlarındaki Olağanüstü Durumlarda Uzaktan Eğitim Dönemindeki Öğrenci Deneyimleri ve Fırsat Eşitliği." Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi, March 14, 2022. http://dx.doi.org/10.52597/buje.1053118.

Full text
Abstract:
COVID-19 salgınının yayılmasına karşılık olarak dünyanın dört bir yanındaki eğitim kurumları eğitimin devam edebilmesi adına çevrimiçi eğitim öğretim araçlarının kullanımını genişletti. Bu makale, öğrencilerin ABD’deki yüksek eğitim kurumları bağlamında olağanüstü durumlarda uzaktan eğitim deneyimlerini inceleyen, öğrencilerin olağanüstü durumdaki uzaktan eğitime bakış açılarına, uzaktan eğitimin getirdiği zorluklara ve eğitimde fırsat eşitliğine ışık tutan bir araştırmanın özeti niteliğindedir. Bu makale ayrıca eğitim kurumlarının karşılaştıkları zorluklarla mücadele etmek için alabilecekleri önlemler konusunda bir görüş sunmaktadır. Edinilen bulgulara göre Olağanüstü Durumlarda Uzaktan Eğitim zaman faktörünün, coğrafi kısıtlamaların ötesine geçmiş ve öğrencilerin esnekliklerine ve öğrenme süreçlerini planlama elverişliliği açısından yeterli olmuştur. Genel olarak öğrenciler üniversiteleri ve özellikle de üniversitelerdeki öğretim görevlilerini kendileri için destekleyici figürler olarak görmüşlerdir. Ancak, üniversite kaynaklarına kısıtlı bir erişimle çevrimiçi olarak çalışma zorunluluğu (örn, finansal yardım, akademik danışmanlık ve mental sağlık), öğretim görevlileri ve akranlarıyla iletişim kısıtlılığı ve artan ruhsal yükler öğrenme tecrübelerini çok büyük oranda olumsuz etkilemiştir. Eğitimin hızlı bir şekilde dijitalleştirme çabası öğrenme konusunda zorluk çeken öğrenci nüfusunu daha da dezavantajlı bir konuma getirmiştir. Bu noktada teknolojik altyapıya önem verme, öğretim elemanlarını çevrimiçi eğitim için hazırlama, eğitime dahil bir pedagoji oluşturma, sosyal etkileşimleri teşvik etme, konuları ilgi ve şefkatle empati kurarak öğretme gibi öneriler makale içeriğinde özetlenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

YİĞİTER, Mahmut Sami, and Prof Dr Selahattin GELBAL. "ÖĞRETMENLERİN UZAKTAN EĞİTİMDE YAŞADIĞI SORUNLARIN SIRALAMA YARGILARI KANUNUYLA ÖLÇEKLENMESİ." Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi, July 20, 2022. http://dx.doi.org/10.52597/buje.982716.

Full text
Abstract:
Çin’de tespit edildikten sonra hızlı bir şekilde yayılan koronavirüs nedeniyle dünya çapında pandemi ilan edilmiştir. Virüsün neden olduğu ölüm sayılarını, hastalığın bulaş hızını azaltmak ve aşı veya tedavi çalışmalarına zaman kazanmak için pek çok ülkede yüz yüze eğitime ara verilerek eğitim süreci uzaktan eğitim ile yürütülmeye başlanmıştır. Önemli faydalarından olan öğretmen ve öğrencinin farklı mekânlarda bulunabilmesi özelliği, uzaktan eğitimi öne çıkarmıştır. Uzaktan eğitim, getirdiği önemli faydalarının yanında bazı sorunlara da yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı, uzaktan eğitimde öğretmenlerin yaşadığı sorunların önem sıralamasını belirlemektir. Bu kapsamda nicel araştırma türlerinden tarama araştırması yönteminden faydalanılmıştır. Uzaktan eğitimde öğretmenlerin yaşadığı sorunlar belirlenmiştir. Ardından sorunlar ile oluşturulan ölçek, çalışma grubunda yer alan ve aktif olarak uzaktan eğitim veren 906 öğretmene uygulanmıştır. Elde edilen veri, ölçekleme yaklaşımlarından sıralama yargıları ile ölçekleme yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmenlerin yaşadığı en önemli iki sorun “öğrencilerin derse katılma isteksizliği” ve “internet erişimi sorunu” iken, daha az önemli görülen iki sorun ise “online ders yazılımı sorunları” ve “uzaktan eğitimde ders dokümanı yetersizliği”dir. Ayrıca “öğrencilerin derse katılım isteksizliği” sorunu ilkokul düzeyinde önemli bir sorun olarak görülmezken, ortaokul ve lise düzeyinde önemli bir sorun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Kirazlı Korkmaz, Esra, Gonca Güzel Şahin, and Selen Yılmaz. "COVID-19 Sürecinde Yükseköğretimde Turizm Eğitimi: Ankara da Bir Araştırma (Tourism Education in Higher Education During the Covid 19 process: A Research in Ankara)." Turk Turizm Arastirmalari Dergisi, September 19, 2022. http://dx.doi.org/10.26677/tr1010.2022.1093.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, Ankara’da yükseköğretimde turizm eğitimi alan öğrencilerin, Covid-19 sürecinde, uzaktan eğitime yönelik bakış açılarını değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda; Ankara’da ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde turizm eğitimi alan 383 öğrenciye dört bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğrenciler, uzaktan eğitim konusunda bazı olumlu düşüncelere sahip olmalarına rağmen dersleri okula gelerek, yüz yüze takip etmek istemektedirler. Uzaktan eğitimin, sosyal ortamdan uzak kalma, teknik sorunlarla karşılaşma, eğitimci ile iletişimlerini zorlaştırma gibi sakıncaları olduğunu düşünmektedirler. Çalışmada ayrıca, turizm öğrencilerinin uzaktan eğitime bakış açılarının değerlendirmeye yönelik alt boyutlardan kullanılan teknoloji, sistem ve uygulamaların; yaş, program ve kurum türü değişkenlerine göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte öz yeterlilik alt boyutunun tüm değişkenlere göre farklılık gösterdiği bulunmuştur. Uzaktan turizm eğitimine yönelik bakış alt boyutunun ise, program türü, yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Analizlerde t testi, ANOVA ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

KURTTEKİN, Fatma. "Distance Education During the COVID-19 Pandemic Process: Views of Faculty Members of Theology/Islamic Sciences Faculties." Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi, April 12, 2022. http://dx.doi.org/10.47424/tasavvur.1067252.

Full text
Abstract:
Pandemi süreciyle birlikte hızlı ve ani şekilde uygulanmaya başlayan uzaktan eğitime dair değerlendirmenin yapılabilmesinde eğitim sisteminin sac ayaklarından biri olan öğreticinin rolü ve tutumu ehemmiyet arz etmektedir. Bu amaçla çalışmada yüksek din öğretiminde uzaktan eğitimin etkileri, öğretim elemanlarının perspektifinden mercek altına alınmıştır. İlâhiyat/İslami ilimler fakültesinde görev yapan 134 öğretim elemanı araştırmaya katılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel nitelikli tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın verileri demografik bilgiler yanında 5’li Likert tarzında 40 maddeden oluşan anket formu ile toplanmıştır. SPSS 26 programıyla analizler betimsel istatistik yöntemlerinden frekans (f), yüzde (%) ve ortalama (x̄) hesaplamaları ile yapılmıştır. Teknoloji kullanımı ve uzaktan eğitim destek biriminin rolü, derslere hazırlık ve motivasyon, öğretim süreci ve yönteme dair genel değerlendirme boyutlarındaki bulgular tablolarla sunulmuş ve yorumlanmıştır. Sonuçta ilk etaptaki kaygı ve endişenin öğretim elemanlarında azaldığı, kendilerini uzaktan eğitim yöntemine yeterince adapte edebildikleri ancak derslerden alınan verim, öğrencilerin derse katılım oranları ve kullanılan ölçme-değerlendirme yöntemlerinden memnun olmadıkları ortaya çıkmıştır. Özellikle uygulamalı derslerin kazanımlarına ulaşmasında oldukça yetersiz bulunan uzaktan eğitimin ilâhiyat/İslami ilimler fakülte programına entegrasyonu tam olarak sağlanamamıştır. Geleneksel eğitimi destekleyici pozisyonda değerlendirilen uzaktan eğitime yönelik negatif sayılabilecek olumsuz tutumun ise yapılacak iyileştirme çalışmaları ile değişebileceği söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

DİLMAN, Hakan. "Covid-19 salgını döneminde uzaktan eğitimle yapılan yabancı dil öğretiminin öğretmenlerce değerlendirilmesi." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, December 21, 2022. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1222302.

Full text
Abstract:
COVID-19 salgını döneminde uzaktan eğitimle yapılan yabancı dil öğretiminin öğretmenlerce değerlendirilmesi başlıklı bu çalışma İstanbul ilinde kamu ve özel eğitim kurumlarında görev yapan 24 yabancı dil öğretmeninin gönüllü katılımıyla yapılmıştır. Çalışmanın amacı uzaktan eğitim ile yapılan yabancı dil öğretimi sürecinin genel değerlendirmesi, karşılaşılan zorluklar ve sürecin iyileştirilmesi ile ilgili öğretmenlerin görüşlerinin öğrenilmesidir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim ilkeleri ile düzenlenmiş ve öğretmenler ile yüz yüze mülakat yapılarak veriler derlenmiştir. Bu dönemde yabancı dil öğretimi yapan öğretmenlerin değerlendirmeleri uzaktan eğitimin yabancı dil öğretimi için uygun olup olmadığı, öğrencilerin derse katılımları, bu süreçte yapılan ölçme ve değerlendirmenin güvenilirliği, ders işlenişi, konu kapsam, öğrenme ortamı ve teknik alt yapı hususlarında öne çıkmaktadır. Çalışma, uzaktan eğitimin yabancı dil öğretiminin doğal yapısını bozduğu, öğrencilerin sözlü dil kullanım becerilerinin ölçümlemesinin yapılamadığı, bu dönemde yapılan sınavların güvenirliliğinin tartışmalı olduğu, öğretmenlerin çalışma saatlerinin belirsizleştiği, konu kapsamın daha da genişlediği, materyal talebinin arttığı, ev ortamından eğitimin sürdürülmesinin diğer ev ahalisinin de yaşamlarını olumsuz etkilediği, öğrencilerin öğrenme sorumluluklarını yerine getirmedikleri, velilerin bu dönemde daha etkin rol oynaması gerektiği gibi sonuçları ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçların eğitim konularında karar vericilere ve uygulayıcıları ile eğitimin diğer paydaşlarına uzaktan eğitimle yabancı dil öğretiminin gelecekteki planlanmasına, icrasına, yapılacak öğretimin ölçümlenmesine, uzaktan eğitime uygun materyal hazırlanmasına, öğrenci ve aile sorumluklarının geliştirilmesine katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

ALPTEKİN, Gökhan, and Deniz TÜRKMEN. "Ortaöğretim öğrencilerinin COVID-19 pandemi dönemindeki uzaktan eğitim faaliyetlerine ilişkin algı düzeyleri." Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, January 31, 2023. http://dx.doi.org/10.51948/auad.1164009.

Full text
Abstract:
Bu araştırma, Eskişehir ilinin Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı liselerde öğrenim gören ve COVID-19 pandemi döneminde uzaktan eğitim ile ders işlemiş olan öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik algı düzeylerini çeşitli değişkenler açısından incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, nicel araştırma yönteminin kesitsel tarama modeliyle yürütülen araştırmaya toplam 526 ortaöğretim öğrencisi katılmıştır. Araştırmanın verileri Doğrukök, Kurnaz, Barışık ve Kaynar (2021) tarafından geliştirilen “Lise Öğrencileri Uzaktan Eğitim Algıları Ölçeği” kullanılarak çevrim içi ortamda toplanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulardan bazıları şu şekildedir: (1) Öğrencilerin uzaktan eğitim algıları cinsiyet, gelir durumu, sınıf düzeyleri ve örgün öğretim sırasında okulu sevme durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. (2) Devlet liselerine sınavsız şekilde giren öğrencilerin uzaktan eğitime ilişkin algı düzeylerinin devlet liselerine sınav puanı ile giren öğrencilere göre daha yüksek bir seviyede olduğu görülmüştür. (3) Hazırlık sınıfı, onuncu sınıf ve on ikinci sınıf öğrencilerinin uzaktan eğitim döneminde verilen ödevlere yönelik algıları ile uzaktan eğitime ilişkin tutumları dokuzuncu ve on birinci sınıf öğrencilerine göre daha yüksek bir seviyededir. (4) EBA sistemine girişte hiçbir sorun yaşamayan öğrencilerin, ara sıra veya her zaman sorun yaşayan öğrencilere göre hem uzaktan eğitim algıları bakımından hem de uzaktan eğitimde kendilerine, öğretim uygulamalarına ve ödevlere ilişkin algı düzeyleri bakımından daha yüksek puanlara sahip oldukları tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography