To see the other types of publications on this topic, follow the link: Validasyon.

Journal articles on the topic 'Validasyon'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Validasyon.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Hekmatshoar, Yalda, Aynur Karadağ Gürel, and Adem Aydoğan. "KÜÇÜK HÜCRELİ VE KÜÇÜK HÜCRELİ OLMAYAN AKCİĞER KANSERLERİNDE ROL OYNAYAN MIRNA’LARIN BİYOİNFORMATİK ANALİZLERLE KARŞILAŞTIRILMASI." Ankara Universitesi Eczacilik Fakultesi Dergisi 49, no. 2 (2025): 4. https://doi.org/10.33483/jfpau.1529091.

Full text
Abstract:
Amaç: Akciğer kanseri, dünya çapında karsinomla ilişkili ölümlerin önemli bir nedenidir. Küçük hücreli ve küçük hücreli olmayan 2 ana akciğer kanseri türü bulunmaktadır. İyi prognozun elde edilmesi, hedefe yönelik tedavinin geliştirilmesi ve potansiyel biyobelirteçleri belirlenmesi amacıyla yeni yöntemler bulmak, akciğer kanserinin klinik etkinliğini geliştirilmesi için büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın amacı 2 alt tipte farklı ifade olan miRNA’ları bularak patogenezi ve potansiyel moleküler belirteçlerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: miRNA verisi içeren GSE19945 ve ve GSE135918 nolu veri seti GEO veri tabanından indirilmiştir. GEO2R çevrimiçi analiz aracı ile P<0.05 velog kat değişimi |(FC)|≥ 1 alınarak analiz edilmiştir. Farklı ifade edilen miRNA’ların hedef genleri tanımlanmıştır. Cytoscape PPI kullanılarak ağ görselleştirme ve modül tanımlaması yapılmıştır. miRNA hedef genlerinden 3 adet seçilerek genlerin validasyonu akciğer kanseri hücre hattı A549'da validasyon yapılmıştır. Sonuç ve Tartışma: 17 ifadesi azalan ve 2 ifadesi artan ortak miRNA’lar arasında hsa-miR-1249, hsa-miR-326, hsa-let-7c, hsa-miR-199a-5p, hsa-miR-940, hsa-miR-139-3p, hsa-miR-142-3p, hsa-miR-142-5p, hsa-miR-455-5p, hsa-miR-146b-5p,hsa-miR-152hsa-miR-133b, hsa-miR-498, hsa-miR-199b-5p, hsa-miR-140-3p, hsa-miR-203 ve hsa-miR-139-5p yer almaktadır. MiRNA’ların moleküler fonksiyonlarının ve sinyal yollarının tanımlanması, 2 kanser tipinin moleküler mekanizmalarının mevcut anlayışını derinleştirebilir ve, tedavi seçeneklerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

YILDIRIM, Orhan, Faruk Baturalp GUNAY, and Mete YAĞANOĞLU. "Makine Öğrenmesi Yöntemleriyle Orman Yangını Tahmini." Journal of the Institute of Science and Technology 13, no. 3 (2023): 1468–81. http://dx.doi.org/10.21597/jist.1249908.

Full text
Abstract:
Orman yangını, ormanda yaşama birliği içinde bulunan canlı ve cansız bütün varlıkları yakarak yok eden, ekonomik ve ekolojik zararları olan bir afettir. Son yıllarda küresel ısınma sebebi ile mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar ve kuraklıklar orman yangını riskini daha da artırmaktadır. Orman yangınları nedeniyle meydana gelen zararı en aza indirmek için yangınla mücadelede erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale çok önemlidir. Makine öğrenmesi yöntemleri ise günümüzde erken uyarı sistemlerinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada orman yangınlarıyla mücadele için olası orman yangınını önceden tahmin ederek yangınların kontrol edilmesi ve etkisinin azaltılması hedeflenmiştir. Orman yangını tahmin modeli için veri seti, NASA’nın Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı (ORNL) Dağıtılmış Aktif Arşiv Merkezi’nin (DAAC) resmi web sitesinden alınarak geliştirilmiştir. Bu veriler makine öğrenmesi yöntemleriyle işlenerek orman yangını tahmin modeli oluşturulmuştur. Veri setine çeşitli ön işleme adımı uygulayarak sınıflandırma modeline uygun hale getirilmiştir. Öznitelik seçme teknikleri ile veri setinin tümü kullanılmadan en yüksek oranda veri bütünlüğü sağlanarak en az sayıda öznitelik alt kümesi seçilmiştir. Hedef değişkeni bulmada en önemli ve en faydalı öznitelikler seçilerek makine öğrenmesi algoritmalarından Destek Vektör Makinesi, Karar Ağacı, Rasgele Orman, Gradyan Artırma, K-En Yakın Komşu ve Naive Bayes olmak üzere 6 farklı sınıflandırma algoritmaları ile model oluşturulmuştur. Model performansını değerlendirmek için validasyon işlemi ve en iyi parametre seçimi için ise hiperparametre optimizasyonu yapılmıştır. Bu çalışmada kullanılan sınıflandırma algoritmaları arasında validasyon işlemi ile birlikte en başarılı iki algoritmadan Rasgele Orman ile %97 ve Naive Bayes ile %96 doğruluk oranı elde edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Zeliha, TUNCER. "Biyobelirteçler." Gevher Nesibe Journal of Medical & Health Sciences 8, no. 2 (2023): 366–70. https://doi.org/10.5281/zenodo.7926896.

Full text
Abstract:
Biyobelirteç normal biyolojik süreçlerin, patojenik süreçlerin veya terapötik bir müdahaleye verilen farmakolojik tepkilerin bir göstergesi olarak objektif olarak ölçülen ve değerlendirilebilen bir özelliktir. Biyobelirteçler DNA, RNA, miRNA, enzim, nükleik asit, peptitler, hormon veya antikor gibi biyomoleküller olabilir. Biyobelirteçler vücut salgılarında, kanda veya boşaltım ürünlerinde saptanabilirler. Vücuttaki normal veya hastalıklı süreçleri gösterebilirler. Yenilikçi tedavi modaliteleri ile birlikte biyobelirteçler, tıbbın uygulanma şeklini değiştirme potansiyeline sahiptir. Kanser biyobelirteci, normal bir dokunun malign olma ihtimalinin veya malign hale gelmiş olduğunun bir göstergesidir. Kanser biyobelirteçleri; nükleik asit, protein veya metabolit veya moleküler bir değişiklik olabilir, doku, kan, idrar veya göğüs ucu aspiratları gibi sekresyonlarda saptanabilirler. Bu çalışmada biyobelirteçler ve sınıflandırılması ve kanser biyobelirteçleri hakkında derleme türünde bilgiler paylaşılması amaçlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Yayayürük, Aslı Erdem, Selim Girgin, Serkan Vuruk, et al. "İdrarda 11-Nor-Delta-9-Tetrahidrokannabinol-9-Karboksilik Asit’in (Thc-Cooh) GC-MS ile Analizinde Ekstraksiyon Yöntemlerinin Karşılaştırılması." Bulletin of Legal Medicine 21, no. 1 (2016): 1–7. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2016116593.

Full text
Abstract:
Amaç: Günümüzde kötüye kullanılan yasadışı maddeler arasında en yaygın kullanılan madde esrardır. Esrarın saptanmasına yönelik yapılan çalışmalarda, idrarda ana metaboliti olan THC-COOH’un kat-faz (SPE) ve sıvı-faz (ELE) ekstraksiyon teknikleri ile analizi yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, sentetik idrar örneklerinde THC-COOH analizi için GC-MS ile tayini öncesinde SPE ve LLE metodlarını kullanarak örnekleri analize hazırlamak ve bu yöntemlerin örnek hazırlamadaki verimleri ve etkinlikleri karşılaştırmaktır. Aynı zamanda bu yöntemlerin tekrarlanabilirlik, seçimlilik, doğruluk, kesinlik ve doğrusallık gibi validasyon parametreleri inceleyerek yöntem geçerliliğini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Ana standart olarak (±)-ll-nor-9-carboxy-A9-THC ve iç standart olarak (±)-ll-nor-9-carboxy-A9-THC-D3 kullanılmıştır. LLE için Toxi-tube B, SPE için Clean Screen THC kartuşları kullanılmıştır. Türevlendirme için BSTFA+%1 TMCS kullanılmıştır. Analizler Thermo Finnigan Trace Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi (GC-MS) cihazı ile yapılmıştır. SPE ve LLE metodlarının karşılaştrılması Minitabll istatistik paket programı ile yapılmıştır.Bulgular: Çalışmamızda en düşük tayin sınırı olarak (LOD) 2 pg/L elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlarda geri kazanım değerleri %90’nın üzerinde ve %RSD değerleri %10’nun altında bulunmuştur. 25-500 pg/L arasındaki konsantrasyonlarda kantitatif tayin yapılabilmesi için gerekli olan doğrusallığın var olduğu tespit edilmiştir. Uygulanan Anderson-Darling testi ile LLE ve SPE sonuçlarının normal bir dağılıma uymadığı görüldüğünden non-parametrik test olan Wilcoxon signed-rank testi uygulanmıştır.Sonuç: Çalışmamızda bulunan doğrusallık, tekrarlanabilirlik ve geri kazanılabilirlik değerleri, biyoanalitik validasyon kriterleri doğrultusunda kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur. Elde edilen istatiksel sonuçlara göre, LLE ve SPE metodları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.005). Yapılan çalışma ile analiz öncesinde örnekhazırlamabasamağının önemi gösterilmiştir.Anahtar Kelimeler: TCH_COOH, Sıvı-Sıvı Ekstraksiyon, Katı Faz Ekstraksiyon, İdrar, Gaz Kromatografi Kütle Spektrometri.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

UMAZ, Adil, Fırat AYDIN, Mehmet FIRAT, and Abdulselam ERTAŞ. "Doğu Anadolu'da Gıda Olarak Tüketilen Bazı Türlerin Multi-element Analizi: Bu Türlerin Element İçeriklerinin Karşılaştırılması." Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 11, no. 2 (2022): 373–82. http://dx.doi.org/10.55007/dufed.1205827.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, gıda ve tıbbiamaçlar için kullanılan bazı bitki türlerinin (Arum conophalloides,Arum detruncatum, Ornithogalum narbonense Muscari comosumve Lippia citrodora) multi-element içerikleri indüktif eşleşmiş plazmalı kütle spektrometresi (ICP-MS) ile tayin edilmiştir. Çalışmada kullanılan türler önce mikrodalga çözünürleştirme işleminde derişik nitrik asit ve hidrojen peroksit ilave edilerek yakma işlemi yapılmıştır. Daha sonra elde edilen çözelti son hacim 100 mL olacak şekilde seyreltilmiş ve ICP-MS ile analiz edilmiştir. Aynı cinsin farklı türlerinin element içerikleri birbiriyle karşılaştırılmıştır. Bu cinslere ait türlerin element içerikleri birbirinden farklı olduğu ve bu farlılık ise bitkinin genetik yapısı, coğrafi konum, iklim ve çevre koşullarına bağlı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, bu çalışmada metot validasyon çalışması yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Karakaş, Betül. "Türkçe Sesli Komut Verilerinin Evrişimsel Sinir Ağı ile Sınıflandırılması." Mühendislik Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi 7, no. 1 (2025): 51–59. https://doi.org/10.46387/bjesr.1581590.

Full text
Abstract:
Bu çalışma kapsamında derin öğrenme literatüründe yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri olan evrişimsel sinir ağları kullanılarak Türkçe Sesli Komut Veri Kümesi üzerinde sınıflandırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Toplamda 849.57 MB dosya boyutu bulunan 14 farklı komut barındıran ve 1 saniyelik 26.485 ses dosyasından oluşan bu veri kümesinin asıl amacı küresel olarak kullanılan İngilizce bir sesli komut veri kümesi bulunurken belirli bir görev için literatürde Türkçe sesli komut veri kümesinin bulunmaması ve yaygınlaştırılmasıdır. Performans parametresi olarak “Doğruluk” kullanılmıştır. Bir evrişimsel sinir ağı mimarisi olan YAMNET ağı, toplamda 2 koşum olarak minimum 128 küme büyüklüğü için her bir koşumda 165 iterasyon için eğitilmiştir. Mimarinin test işlemi her bir komut için incelenmiş ve YamNet mimarisi yüksek performans göstermiştir. Eğitim sonunda %98,04 validasyon doğruluğu elde edilmiş ve eğitim süreci boyunca ağın hiç görmediği veriler ile ortalama %97,44 test doğruluğuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Oymak, Tulay. "Sütteki Sülfonamidlerin Tayini için Yeni bir Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Yönteminin Geliştirilmesi ve Valide Edilmesi." Journal of the Institute of Science and Technology 14, no. 4 (2024): 1592–602. http://dx.doi.org/10.21597/jist.1523734.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada sülfonamidler (SAs) grubunda bulunan sülfadiazin (SDZ), sülfamerazin (SMR) ve sülfometaksazol’ün (SMX) süt numunelerinde analizi için hızlı, hassas ve basit bir yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC) yöntemi geliştirilmiş ve valide edilmiştir. SDZ, SMR ve SMX’in sütten ekstraksiyonunda protein çöktürme yöntemi kullanılmıştır. Protein çöktürme yönteminde çöktürücü reaktif türü ve miktarı optimize edilmiştir. Çalışma matriks etkisinin analizlere olan etkisinin gözlemlenmesi amacıyla tüm validasyon parametreleri süt numuneleri kullanılarak çalışılmıştır. Yöntemin validasyonunda ICH klavuzu uyarınca doğrusallık, sağlamlık, doğruluk ve kesinlik testleri gerçekleştirilmiştir. Süt numunelerinde sülfonamidlerin tayini için geliştirilen yöntemin gözlenebilme sınırları (LOD) SDZ, SMR ve SMX için sırasıyla 0.11, 0.10 ve 0.14 µg/mLve tayin sınırları (LOQ) 0.34, 0.30 ve 0.43 µg/mL’dir. SAs’lerin sütteki ortalama geri kazanımları ≥ %93.0±4.4’tür. Yöntemin gün içi ve günler arası tekrarlanabilirliğini % bağıl standart sapma cinsinden sırasıyla ≤ %6.0 ve ≤% 5.4’dir. Geliştirilen yöntem doğru ve güvenilir olup gıda kontrol ve toksikolojik analiz laboratuvarlarında süt numunelerinin içeriğindeki SAs'lerin rutin analizi için kullanılabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Karadayı, Beytullah, Hüseyin Afşin, Şükriye Karadayı, and Abdi Özaslan. "Yaş Tahmininde Diş Gelişim Atlasının Yeri ve Önemi." Bulletin of Legal Medicine 19, no. 2 (2014): 75–80. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2014192777.

Full text
Abstract:
Dişlerin gelişim ve sürme aşamalarının resmedildiği atlaslar diş hekimliği uygulamalarında ve adli bilimlerde yaş tahmini amacıyla kullanılmaktadır. Bu yöntemin hem yaşayan kişilerde hem de cesetlerde kullanılabilmesi ve pratik olması büyük avantajdır. Özellikle çok sayıda kurbanın bulunduğu kitle felaketlerindeki kimliklendirme çalışmalarında kullanışlı ve oldukça etkili bir yöntemdir. Bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan çocuklar ve genç erişkinlere yönelik oluşturulmuş bir diş gelişim atlasının validasyon çalışmasıdır. Yaşı ve cinsiyeti bilinen 5-22 yaş arasındaki bireylere ait başka tıbbi amaçlarla çekilmiş 80 adet panoramik diş grafisi bir görüntüleme merkezinden kişilerin kimlik bilgileri saklı tutulmak şartı ile alındı. Her bir grafideki dişlerin sürme ve gelişim aşamaları atlas yöntemi ile değerlendirilerek diş yaşı tahmin edildi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan çoçuklara ait veriler kullanılarak oluşturulan bu atlasa göre 14 yaş ve altındaki tüm grafilerde % 95 oranında ± 1 yaş hata ile, 14-22 yaş aralığında ise % 92.5 oranında ± 2 yaş hata ile tahmin yapılabildiği saptandı. ………. ve ark. tarafından oluşturulan diş gelişim atlasının adli amaçlı yaş tahmininde ve özellikle de kitlesel felaket kurbanlarının kimliklendirilmesi çalışmalarında yararlı ve kullanışlı olduğu anlaşıldı.Anahtar kelimeler: Dişlerden yaş tahmini, diş gelişim atlası, panoramik grafi, Türkiye popülasyonu.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

TOSCALI, Yalım, and Ayça BİÇEN. "Simultaneous Determination Of Sodium, Potassium, Calcium, Nickel, Chromium, Iron And Zinc In Cathodic Electrodeposition Primers By Using ICP-OES." Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16, no. 3 (2023): 731–43. http://dx.doi.org/10.18185/erzifbed.1277057.

Full text
Abstract:
Eksiuçsal elektrikli bırakım astarlarında bulunan Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Nikel, Krom, Demir ve Çinoko’nun eş zamanlı tayini İndüktif Eşleşmiş Plazma-Optik Emisyon Spektrometresi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Gerçek çoklu görünüm plasma teknolojisine sahip SPECTRO ARCOS model cihazı ile iç standart olarak kullanılan Skandiyum ve Sodyum, Potasyum , Kalsiyum, Demir, Krom Çinko için sırasıyla 361.384, 588.995, 766.491, 396.847, 259.941, 232.003, 267.747, 213.856 nm dalgaboyları radyal tip plasma bakışı kullanılarak takip edilmiştir. Örnek hazırlama aşamasında, eksiuçsal elektrikli bırakım astarları dilusyon solventi ile seyreltilip vortekslendikten sonra analizi gerçekleştirilmiştir. Yöntemde seçicilik, belirtme alt sınırı (LOQ), doğrusallık, doğruluk, kesinlik, geri kazanım, matriks etkisi ve dilüsyon doğruluğu incelenip Eurachem The Fitness for Purpose of Analytical Methods ikinci baskısına (2014) göre validasyon gerçekleştirilmiştir. Bu yöntemdeki belirtme alt sınır derişimleri sırasıyla Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Nikel, Krom için 0.600 mg/kg, Demir ve Çinko için ise 1.00 mg/kg’dır. Doğrusal kalibrasyon eğrisi aralığı Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Nikel, Krom için 0.600-6.00 mg/kg, Demir ve Çinko için ise 1.00-20.0 mg/kg’dır. Bununla birlikte, her bir analitin belirtme alt sınırı derişimindeki geri kazanım değerleri %80 ile %120 aralığında yer almaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

DİNÇEL, Aysun, Elif Damla GÖK TOPAK, and Feyyaz ONUR. "FLOROKİNOLONLARIN HPLC-DAD İLE ANALİZİ İÇİN YENİ YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ." Ankara Universitesi Eczacilik Fakultesi Dergisi 47, no. 3 (2023): 28. http://dx.doi.org/10.33483/jfpau.1337313.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı nesil florokinolonlardan; siprofloksasin, levofloksasin, enrofloksasin ve moksifloksasinin ayrılması ve eş zamanlı analizine olanak sağlayan yeni, kolay, hızlı ve hassas bir HPLC-DAD yöntemi geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Literatürlerde, etken maddede florokinolonların tek başına veya ikili karışımlarının ayrılmaları, analizi ve miktar tayinleri ile ilgili çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu çalışmada siprofloksasin, levofloksasin, enrofloksasin ve moksifloksasin için en etkili ayırımı sağlayacak yeni bir HPLC-DAD yönteminin oluşturulması hedeflenmiştir. Farklı asidik ve bazik hareketli fazlar, tampon çözeltiler ve ayırım tipleri denenmiştir. En etkili ve seçici yöntemin XTerra, C18 (100 x 4.6 mm, tanecik boyutu 3.5 µm) analitik kolon ve metanol:borat tamponu (pH=9.1, 100 mM) içeren hareketli faz ile gradient elüsyonla 0.6 ml/dak akış hızında gerçekleştirilmiştir. Genel olarak florokinolonların kromatografik tekniklerle analizinde floresan dedektör kullanıldığı gözlenmiştir. Yaptığımız çalışmada ise ayırım 280 nm'de DAD dedektörü kullanılarak başarılmış ve siprofloksasin, levofloksasin, enrofloksasin ve moksifloksasinin eş zamanlı tayinleri gerçekleştirilmiştir. Kalibrasyon eğrileri çalışılan florokinolonların herbiri için 0.5-10 µg/ml konsantrasyon aralığında doğrusaldır. Geliştirilen yöntem için validasyon çalışmaları da yapılmıştır. Sonuç ve Tartışma: Siprofloksasin, levofloksasin, enrofloksasin ve moksifloksasinin eş zamanlı tayinine izin veren basit, hızlı, hassas ve valide bir HPLC-DAD yöntemi geliştirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

TURAN, Fatih, and Sezai ŞEN. "Demir Cevheri Analizleri İçin Referans Malzeme Üretim Sürecinde Toplam Demir (Fe) Miktarı Tayini Metot Validasyon Ve Ölçüm Belirsizliğinin Tahmin Edilmesi." Deu Muhendislik Fakultesi Fen ve Muhendislik 24, no. 70 (2022): 133–42. http://dx.doi.org/10.21205/deufmd.2022247013.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Durmaz, Ahmet, and Osman Tiryaki. "Elmalarda Chlorpyrifos’un QuEChERS Analiz Yöntemi ile Metot Validasyonu." Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4, no. 2 (2018): 33–45. http://dx.doi.org/10.28979/comufbed.410403.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Hepsağ, Fatma. "Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Sebzelerin Nitrat Düzeylerinin Tespiti ve Validasyonu." Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology 7, sp1 (2019): 32. http://dx.doi.org/10.24925/turjaf.v7isp1.32-39.2681.

Full text
Abstract:
In our study, validation was carried out at 24 and 200 mg/kg enrichment for residue analysis of nitrate active substance only in lettuce samples. Analyses were performed by using high performance liquid chromatography (HPLC) in lettuce, spinach, salad and arugula samples. In order to eliminate the matrix effect, matrix calibration was used, ie calibration of lettuce samples. Validation of the method was performed with criteria such as precision, repeatability, repeatability limit, reproducibility, repeatability limit, accuracy, linearity of calibration and recovery. The calibration curve was found as linear in the range of 0.2-40 mg/kg. The recovery from the samples is between 97.3-100.2 %. The repeatability and reproducibility values for the two concentrations were 1.89 (matrix+24 ppm) and 3.65 (matrix+200 ppm), 3.951 (matrix+24 ppm) and 3.456 (matrix+200 ppm), respectively. The repeatability and reproducibility limit values are within acceptable limits. Accuracy, precision, combined uncertainty and extended uncertainty (95% confidence: k=2) were found as 0.015 (matrix+24 ppm) and 0.004 (matrix+200 ppm), 0.039 (matrix+24 ppm) and 0.006 (matrix+200 ppm), 0.041 (matrix+24 ppm) and 0.007 (matrix+200 ppm), 0.082 (matrix+24 ppm) and 0.014 (matrix+200 ppm). In our study, the highest nitrate ratio was determined in spinach with 3486 mg/kg in total 102 samples. Lettuce following spinach (2825 mg/kg) showed lower nitrate content, while lower concentrations of nitrate were detected in iceberg (1985 mg/kg) and arugula (1870 mg/kg), respectively. The results may be useful in estimating body intake levels for research on the effects of nitrite and nitrate on human health in vegetable producers and in our daily diet. In addition, the nitrate content of the vegetables analysed in the study is an indicator of the use of nitrogenous fertilizers in the Mediterranean region, but showed no problem for human and animal health.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

KIVRAK, Şeyda, and Tolga GÖKTÜRK. "Çevresel Su Örneklerinde GC/MSD ile Pestisit Analizi ve Metot Validasyonu." Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 6 (December 27, 2017): 407–14. http://dx.doi.org/10.17100/nevbiltek.321723.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Karalomlu, Özlem, and Dilek Bilgiç Alkaya. "Peynir örneklerinde Natamisin’in nicel analizi için HPLCDAD yöntemi geliştirilmesi ve validasyonu." Marmara Pharmaceutical Journal 21, no. 2 (2017): 355. http://dx.doi.org/10.12991/marupj.300891.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

KILIÇ, Murat, Serpil KILIÇ, Yunus PAMUKOĞLU, Bülent KIRKAN, and Taner ERKAYMAZ. "TÜRKİYE EGİRDİR GÖLÜ'NDEKİ ELEMENTLER, PESTİSİTLER VE İYONLAR KİRLETİCİLER:TAYİNİ VE METOT VALİDASYONU." Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 11, no. 3 (2023): 1154–66. http://dx.doi.org/10.21923/jesd.1185333.

Full text
Abstract:
In this study, the concentrations of elements, ions and pesticides were determined in the samples collected from the Isparta/Egirdir Lake. Firstly, it was validated an analytical method for determination of chlorpyrifos, acetamiprid, methidathion, cyprodinil and pyridaben pesticide residues (total 322 pesticides), ions (total 12 anions/cations) and elements (total 17 elements) in samples. The validation parameters such as linearity, the limit of detection and quantification, selectivity, recovery (%) of the method were determined. The amounts of metal were determined by inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). Arsenic, barium, chromium, copper, iron, manganese, nickel, lead, strontium, vanadium and zinc were determined in different concentrations, but silver, beryllium, cadmium, cobalt, thallium and antimony amounts were not determined. The concentrations of ions were assigned by the ion chromatography (IC). According to the results of these experiments the quantities of lithium, nitrate and phosphate ipns were below the limit of detections in samples. Determination of the pesticides in the same samples was performed on the liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). The obtained results were discussed.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

YİRÜN, Anıl, Pınar ERKEKOĞLU, and Belma KOÇER-GÜMÜŞEL. "Cleaning Validation and Toxicological Evaluation of Residue Levels in Pharmaceutical Manufacturing." Journal of Literature Pharmacy Sciences 7, no. 3 (2018): 227–36. http://dx.doi.org/10.5336/pharmsci.2018-61200.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

BAYRAK, Bahar. "Sudaki Pestisit Kalıntılarının Belirlenmesi için GC-NPD Kullanılarak Method Geliştirilmesi ve Validasyonu." Journal of the Institute of Science and Technology 8, no. 1 (2018): 133–41. http://dx.doi.org/10.21597/jist.407860.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

TAVACI, İlksen, Sümeyye Zülal ŞİMŞEK, Veysel SAPAN, et al. "Optimization and Validation of HIrisPlex Panel for Predicting of the Eye and Hair Color." Turkiye Klinikleri Journal of Forensic Medicine and Forensic Sciences 18, no. 1 (2021): 10–20. http://dx.doi.org/10.5336/forensic.2020-79686.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

KILIÇ, Murat. "Hızlı Yiyecek Olarak Tüketilen Ürünlerin Ambalaj Malzemelerinde Ağır Metal Tayini ve Metot Validasyonu." Journal of the Institute of Science and Technology 13, no. 3 (2023): 1851–64. http://dx.doi.org/10.21597/jist.1233842.

Full text
Abstract:
Antalya ilinde hızlı yiyecek olarak tüketilen gıdaların paketlenmesi için kullanılan renkli ve renksiz plastik ile renkli kâğıt kökenli 20 adet ambalaj malzemelerinde bulunmasından şüphe duyulan ağır metallerin konsantrasyonlarının belirlenmesi için bir Perkin Elmer ICP Kütle Dedektörlü Elan DRC-e (ICP-MS) model sistem kullanılarak analiz edilmiştir. Uygulanan ön hazırlık ve cihaz metotlarının güvenirlik çalışmaları ile analiz sırasında karşılaşılan sorunlar ve çözümleri ele alınarak literatüre katkı sunması hedeflenmiştir. Gıda ambalajı olarak kullanılan bu materyallerin bünyelerinde barındırdıklarından şüphe duyulan As, Pb, Cd, Cr, Cu ve Ni elementlerinin konsantrasyon tayin çalışmalarında kullanılmak üzere matrikse spike yöntemi ile geri kazanım çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca yöntem performansı doğrusallık açısından değerlendirilmiştir. Algılama ve niceleme sınırı, doğruluk, geri kazanım kesinlik verilerinin elde edilmesi ve yöntemi doğrulamak için (Enviro Mat Drinking Water) Sertifikalı Referans Maddenin (SRM) konsantrasyonu için elde edilen geri kazanım sonuçları kullanılmıştır. Şeffaf olarak kullanılan plastik ambalaj ürünlerinde boyalı olan ürünlere göre daha düşük konsantrasyonlar tespit edilmiştir. İzlenen tüm izotoplar için kalibrasyon grafikleri 0,9996'dan daha iyi bir korelasyon katsayısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırılan tüm elementler için yöntem saptama limitleri 0.08 ve 0.15 μg/L aralığında bulunmuştur. Toplanan numuneler üç gruba ayrılarak Anova testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde çalışılan numunelerin renkli olmasından çok ambalaj materyalinin daha önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Numune konsantrasyonları incelendiğinde ise As ve Ni elementlerine rastlanılmamıştır. Renkli polipropilen numunelerde Cr ve Pb konsantrasyonları, renksiz numunelere göre daha yüksek konsantrasyonlarda olduğu tespit edilmiştir. Çalışılan numunelerde Cd, Cr ve Pb konsantrasyonlarının kirlilik kaynağının ürünlerde kullanılan pigmentlerin önemli bileşenler olarak eklenmesi ile ilgili olabileceği sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Hancı, Deniz, Hüseyin Altun, Ethem Şahin, Niyazi Altıntoprak, and Cemal Cingi. "Turkish translation, cross-cultural adaptation and validation of the SinoNasal Outcome Test (SNOT)-22." ENT Updates 5, no. 2 (2015): 51–57. http://dx.doi.org/10.2399/jmu.2015002001.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

YILMAZ, Mustafa Abdullah, Oguz ÇAKIR, Enes ARICA, et al. "Yenilebilir Dört Bitki Türünün Fitokimyasal İçeriğinin Miktarsal Tayini için LC-MS/MS Metot Validasyonu." Journal of the Institute of Science and Technology 8, no. 1 (2018): 179–87. http://dx.doi.org/10.21597/jist.407870.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

CEYLAN, Burhan. "BAZI TIBBİ BİTKİLERDE ATOMOKSETİN TAYİNİ İÇİN YENİ BİR UHPLC-DAD YÖNTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE VALİDASYONU." Ankara Universitesi Eczacilik Fakultesi Dergisi 48, no. 1 (2023): 18. http://dx.doi.org/10.33483/jfpau.1345130.

Full text
Abstract:
Objective: Atomoxetine (ATX) is a medication that is extensively used to treat attention deficit hyperactivity disorder in children, adolescents, and adults. The goal of this work was to create a speedy, easy, and sensitive ultra high performance liquid chromatographic method (UHPLC) for the measurement of atomoxetine in various medicinal plants. (Salvia officinalis L., Rosmarinus officinalis L., Melissa officinalis L., Ginkgo biloba L.). Material and Method: Prior to chromatographic separation, liquid-liquid extraction was applied, which is currently the preferred extraction technique due to its simple, fast and efficient procedure for sample preparation. The chromatographic separation was achieved by reversed phase C18 (5 μm × 4.6 mm × 150 mm) analytical column and a mobile phase consisting of monobasic potassium dihydrogen orthophosphate (pH=6.8) and acetonitrile (50:50 v/v) at flow rate of 0.8 ml/min and diode array detector (DAD) detecting at 215±2 nm. Result and Discussion: The envisioned method's linear behavior was tested in the 0.5-20 μg/ml range (r2=0.09990). In compliance with International Conference on Harmonisation (ICH) criteria, the method received validation by means of accuracy, precision, repeatability, specificity, robustness, and detection and quantification boundaries. LOD and LOQ values were determined as 0.16 and 0.5 μg/ml. RSD values for hourly and daily measurements are found to be below 2.5% for both assays. The proposed method can be used effectively for quantification of atomoxetine in medicinal and aromatic plants. The proposed analytical procedure represents an efficient method for the quantification and routinee analysis of atomoxetine in medicinal and aromatic plants.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

UĞUR, Yılmaz, and Rukiye YAMAN. "Determination of Aflatoxin in Apricot Kernel with UFLC-FD Method and In-Laboratory Method Validation." Journal of the Institute of Science and Technology 12, no. 3 (2022): 1734–42. http://dx.doi.org/10.21597/jist.1086858.

Full text
Abstract:
In the present study, the presence of aflatoxin in the apricot kernel and peanut samples was investigated, and in-laboratory validation of the applied method was performed by two analysts. Apricot kernel samples were procured from Şire Pazarı, where apricots were traded in Malatya province, and peanut samples were provided from dried nut shops in the same province. Analyzes were carried out in the ultra-fast liquid chromatography (UFLC-FD) system with fluorescence detector using method no. 991.31 of the Association of Official Analytical Chemists (AOAC). In one of the apricot kernel samples, aflatoxin B1 and total aflatoxin were measured as 1.250±0.081 and 1.401±0.097 μg kg-1, respectively, while aflatoxin wasn't detected in the other apricot kernel and peanut samples. As a result of the analytical studies, the linear measurement range of the aflatoxin standard in the UFLC-FD system was determined as 0.08 – 2.5 μg kg-1, the LOD values for aflatoxin B1 and total aflatoxin were 0.036 and 00.120 μg kg-1, and the LOQ values were 0.084 and 0.280 μg kg-1, respectively.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Şenkardeş, Sevil, Tuğçe Özaydın, Timuçin Uğurlu, and Ş. Güniz Küçükgüzel. "Farmasötik ürünlerde lisinopril ve gliklazid tayini için ters faz-yüksek basınçlı sıvı kromatografisi yönteminin geliştirilmesi ve validasyonu." Marmara Pharmaceutical Journal 21, no. 2 (2017): 338. http://dx.doi.org/10.12991/marupj.300842.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Darıcı, Merve, and Turgut Cabaroğlu. "ALKOLLÜ İÇKİLERİN KALİTE KONTROLÜNDE KULLANILAN FARKLI ALKOL TAYİN METOTLARININ KARŞILAŞTIRILMASI VE NIR (YAKIN KIZILÖTESİ SPEKTROSKOPİSİ) METODUNUN VALİDASYONU." GIDA / THE JOURNAL OF FOOD 43, no. 1 (2018): 90–100. http://dx.doi.org/10.15237/gida.gd17083.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

TİRİTOĞLU, Mehmet. "Analysis of Method Verification Studies in Textile testing Laboratory." Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 13, no. 4 (2023): 1490–509. http://dx.doi.org/10.31466/kfbd.1300409.

Full text
Abstract:
Dünya genelinde her gün binlerce laboratuvarda milyonlarca test, ölçüm ve inceleme yapılmaktadır. Özellikle tekstil ürünlerinin kalite-kontrol işlemleri ve nihai ürün özelliklerinin tespiti, yapılan analizler içerisinde büyük paya sahiptir. Laboratuvar analizlerinin maddi ve hukuki yaptırımı bulunduğundan, sonuçların güvenirliliği büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle laboratuvarlarda elde edilen sonuçların her ölçümde doğruluğu sağlanmalıdır. Farklı aralıklarla elde edilen ölçüm sonuçlarının doğruluğunun kontrol edildiği yöntemlerden biri de metot doğrulama (verifikasyon) çalışmalarıdır. Yapılan incelemeler sonucunda, çeşitli tekstil laboratuvarlarında yapılan verifikasyon çalışmalarının farklı kabul ve algoritmalar içerdiği, analitik ölçüm çalışmalarının (geri kazanım, paralel çalışma vb.) analizlere uygulanabilirliğinde sorunlar oluştuğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın amacı; tekstil deney laboratuvarlarında kullanılabilecek, sistematik ve amacına uygun bir verifikasyon çalışmasının aktarılmasıdır. Çalışma kapsamında, oluşturulan algoritma ile kopma mukavemeti tayini için çeşitli istatistiki yöntemler kullanılarak bir ölçüm sonucu üzerinden örneklendirme yapılmıştır. Ayrıca, analizlerde sıklıkla karşılaşılan ölçüm esnasında elde edilen verilerin diğerlerinden farklı olması durumunda (aykırı değer) izlenebilecek yöntem de aktarılmıştır. Çalışmanın özgünlüğü, literatürde metot validasyonu ve verifikasyonu ile ilgili birçok kaynak olmasına rağmen, tekstil deney laboratuvarlarının çalışmalarına ait yöntem belirlemekte sorun yaşaması nedeniyle tüm sürecin bir arada olduğu bir kaynak olma niteliği taşımasıdır. Sonuç olarak tekstil laboratuvarlarında yapılan verifikasyon çalışmalarına alternatif bir metot geliştirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Demir, İbrahim, İbrahim Bulduk, Hüseyin Enginar, and Cemal Çifci. "Farmasötik Formülasyonlarda ve Saf Formda Ketiapin Miktar Tayini İçin Operatör ve Çevre Dostu Analitik Tekniklerin Geliştirilmesi ve Validasyonu." Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering 25, no. 1 (2025): 70–80. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1490676.

Full text
Abstract:
Ketiapin, şizofreni, majör depresif bozukluk ve bipolar bozukluk tedavisinde kullanılan bir tür atipik antipsikotik ajandır. Bu çalışmada, ketiapinin saf ve formülasyonlarda miktar tayini için çevresel ve operatör dostu analitik yöntemler geliştirilmiştir. En iyi spektrumlar ultra saf su ile elde edildiği için, bu çözücü spektrofotometrik analiz için kullanıldı. Ketiapin standart çözeltilerinin 290 nm dalga boyunda UV ışığını maksimum düzeyde absorbe ettiği tespit edilmiş ve tespit için 290 nm dalga boyu seçilmiştir. Her iki yöntem de ICH kurallarına göre doğrulandı. Geliştirilen yöntemlerle 5-30 µg mL-1 konsantrasyon aralığında korelasyon katsayılarının 0,999'dan büyük olduğu tespit edildi. Geliştirilen yöntemler ticari formülasyonlara uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar ortalamalar için Student (t) testi ve standart sapmalar için Fischer (F) testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Yöntemler arasında önemli bir fark gözlenmemiştir. Geliştirilen yöntemlerin yeşillik değerlendirmesi AGREE yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen analitik yöntemler, ticari formülasyonlarda ketiapin miktar tayini için mükemmel çevresel ve analist dostu alternatifler olarak önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Cakmak, Serkan, Ömer Yildiz, İbrahim Can Kaymaz, Ulaşcan Kurt, and Caner Eş. "Alternatif Polimer Esaslı Malzemelerin Debriyaj Diski Stoperine Entegrasyonu." AINTELIA SCIENCE NOTES 1, no. 1 (2022): 44–52. https://doi.org/10.5281/zenodo.8070797.

Full text
Abstract:
Kuru sürtünmeli kavramalar günümüzde özellikle ağır ticari taşıtlarda aktif olarak kullanılmaya devam etmektedir. Taşıt güç gruplarının elektrifikasyon süreçlerinin artması ile binek taşıtlarda kullanımında azalma yaşanan kuru sürtünmeli kavramaların ticari taşıtlar için geçişi günümüz teknolojisi ile hala mümkün görünmemektedir. Günümüz dünyasında minimize edilmeye çalışılan emisyon değerlerini önlemek için geliştirilen farklı güç üretim yöntemlerinin yanı sıra yenilikçi malzemelerin konvansiyonel sistemlere entegre edilmesi de yakın gelecek için uygun bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaptığımız çalışmada konvansiyonel metal ürünler ile üretilmeye ve kullanılmaya devam eden kuru sürtünmeli kavrama parçalarından biri olan stoper parçasına ait yeni alternatiflerin türetilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda yenilikçi üretim teknikleri ve polimer kompozit malzemeler kullanılarak alternatif ürün tasarım, test ve validasyonu gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu çalışmanın esas hedefi, mevcut sistemlerde uzun yıllar süren köklü değişikliklerin yanı sıra yeni malzemelerin kullanımı ile kısa sürede ağırlıkta azalmalar ve buna bağlı zararlı etkilerde iyileştirmelerin yapılabileceği gösterilmek istenmiştir. Çalışma kapsamında, stoper elemanının ANSYS Workbench programı ile yapısal analizleri gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan alternatif ürün için gerçekleştirilen testler yapısal analiz sonuçlarını doğrulamaktadır. Analiz ve test sonuçları gösteriyor ki, alternatif olarak tasarlanan stoper çalışma koşullarına mukavimdir ve yapılan yenilikçi çalışma stoper ağırlığında %14 azalma gerçekleştirilmesine imkân vermiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

MANCILAR, Hanifenur, Zehra ÖMEROĞLU ULU та Nehir ÖZDEMİR ÖZGENTÜRK. "KALORİ KISITLI DİYETLE BESLENEN MMTV-TGF-Α TRANSGENİK FARELERİN TİMUS DOKULARINDA OKSİDATİF STRES VE OTOFAJİ İLİŞKİLİ SQSTM1 GENİNİN REAL TİME PCR TEKNİĞİ İLE EKSPRESYONUNUN ARAŞTIRILMASI". EJONS INTERNATIONAL JOURNAL ON MATHEMATICS, ENGINEERING & NATURAL SCIENCES 5, № 20 (2021): 919–28. http://dx.doi.org/10.38063/ejons.546.

Full text
Abstract:
Otofaji, hücre içi makro moleküllerin ve organellerin bir kesecik içine alınarak ve lizozomla bir araya gelerek parçalanmasına sebep olan bir mekanizmadır. Uzun ömürlü proteinler ve hücre içi organeller otofaji vasıtasıyla parçalara ayrılır ve meydana gelen yapı taşları (örn. aminoasitler) hücrede tekrar kullanılır. Reaktif oksijen tu¨rlerinin (ROS), otofajik kesecik olus¸umunda ve otofajinin hu¨cre o¨lu¨mu¨ ya da hayatta kalımı u¨zerindeki rolu¨nu¨n du¨zenlenmesinde etkili oldugˆu go¨sterilmis¸tir. Düşük konsanstrasyondaki reaktif oksijen türleri; hücre adezyonu, apoptoz, hücresel sinyalleşme, transkripsiyon faktörü aktivitesi, hasarların azaltılması, tümör olasılığının azaltılması, patojen olguların azalması, immün işlevlerin değişimi gibi çeşitli fizyolojik süreçler için gereklidir. Açlık ve hipoksi gibi otofajiyi indükleyen farklı stresörler ROS üretimini artırabilir. Kalori kısıtlaması, yetersiz beslenme olmaksızın kalori alımının azaltılması ile uygulanmakta olup omurgalı ve omurgasız canlılarda hayat uzunluğunu arttırdığına dair birçok delil bulunmaktadır. Timus, diğer lenfoid organlar gibi, besin eksikliğine hızla yanıt verir. Kemirgenlerde yapılan kalori kısıtlaması çalışmalarında Aralıklı Kalori Kısıtlamasının (AKK) Kronik Kalori Kısıtlamasına (KKK) ve Ad Libitum (AL) beslenmeye kıyasla supresif tümör gelişmesinde, oto-immünite supresyonunda ve hayat süresinin uzamasında daha etkin bir deneysel manipülasyon olduğu bildirilmiştir. Grubumuz daha önce 2 farklı kalori kısıtlaması ve normal beslenen 18 haftalık MMTV-TGF ? (Mouse Tumor Virus Transforming Growth Factor ?) farelerinin timus dokularından yeni nesil dizileme teknolojisi kullanılarak 3 RNA-Seq verisi elde etmiştir. Biyoinformatik analiz sonucunda toplam 916091 farklı eksprese edilmiş gen (DEG) tespit edilmişti (p<0.05). Bu çalışmada kalori kısıtlamalarına bağlı olarak RNA-Seq DEG verisinde ekspresyonu değişen SQSTM1 geni belirlendi. Bu genlerin ekspresyonlarının validasyonu Gerçek Zamanlı PCR (RT-PCR) ile yapıldı. Yaşamlarının 18. haftasındaki farelerin timus organının dokularından elde edilen total RNA'dan cDNA sentezi yapıldı ve gene spesifik primerler kullanılarak RT-PCR yapıldı. RT-PCR verilerinin analizinde söz konusu 15 genin yaşamın erken, orta ve geç dönemlerindeki ekspresyon düzeylerindeki farklılıkların araştırılması amaçlanmıştır. Analizimizin sonuçlarına göre, söz konusu genlerdeki DEG’lerin AL-KKK ve KKK-AKK diyet grupları arasında, AL grupları arasında olduğundan daha yüksek olduğu gözlemlendi. Bu sonuçlar, otofaji ve oksidatif stres genlerinin ekspresyonlarının kronik kalori kısıtlamasıyla regülasyonlarının değiştiğini göstermiştir. Bulgularımıza göre AL, KKK ve AKK diyet tiplerinde ekspresyon farkı ortaya çıkmıştır. DEG sonuçlarına paralel sonuç almış olup RNA-seq transkripsiyon sonucu desteklenmiştir. Bu sonuç kalori kısıtlaması, otofaji, oksidatif stres, bağışıklık sistemi ve kanser gelişimi çalışmaları için yeni ipuçları sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler Kalori kısıtlaması, meme kanseri, otofaji, oksidatif stres, RNA-seq, Real Time PCR
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Hutagaol, Ricson P., and Niken Niken. "VALIDASI METODE PENETAPAN KADAR CYANOCOBALAMIN SECARA SPEKTROFOTOMETRI VISIBEL DOUBLE BEAM." Jurnal Sains Natural 2, no. 1 (2017): 24. http://dx.doi.org/10.31938/jsn.v2i1.32.

Full text
Abstract:
Validation of Determination Method of Cyanocobalamin Content by Visible Double Beam Spectrophotometry Validasion of new modification of or method, must be done before the validity of methods and tools used. A valid method will give accurate results so as to guarantee the quality of drugs. The increasing demand from consumers will need increasing vitamin B12, so need more validation methods of cyanocobalamin in the tablet dosage. Analysis of the studied parameter of linearity, accuracy, precision, robustness, specificity, and ranges. Analysis of cyanocobalamin is using a strong base anionic exchange resin for separation techniques in order to obtain pure cyanocobalamin, pure cyanocobalamin obtained after measuring through visible double beam spectrophotometry. The results of this validation of all parameters meet the requirements and acceptance criteria. Linearity parameter obtained resultes of the correlation coefficient (r) = 0,999 (minimum 0,98). Accuracy parameter of the results abtained between 98,12% - 99,44% (requirements between 98% - 102%). Precision parameter (repeatability method) obtained relative standard deviation (RSD) between 0,25% - 0,38% (requirements is less than 2%). Intermediate precision parameters between SBR obtained 0,00% (requirements is less than 2%). Robustness parameters obtained 98,24% recovery and RSD was 0,00% (requirements is between 98% - 102%) recovery and RSD less than 2% (mets the requirements). Specificity parameters obtained that the sample matrix did not affect the results of the analysis, so it could be concluded that the validation of method determination of cyanocobalamin measure was valid.Key words : Method validation, cyanocobalamin, resin, spectrophotometry. ABSTRAK Menurut Harmita (2004), metode yang baru atau mengalami modifikasi, sebelum digunakan untuk penetapan rutin harus dilakukan validasi metode terlebih dahulu agar dapat diketahui keabsahan metode dan alat yang digunakan. Metode yang valid akan memberikan hasil yang akurat sehingga dapat menjamin mutu obat. Semakin meningkatnya permintaan dari konsumen akan kebutuhan vitamin B12 (cyanocobalamin), maka perlu dilakukan validasi metode terhadap kadar cyanocobalamin dalam sediaan tablet. Parameter analisis yang diteliti yaitu linieritas, akurasi, presisi, ketegaran, spesifisitas, dan rentang. Analisis cyanocobalamin ini menggunakan resin penukar anionik basa kuat untuk teknik pemisahan agar didapatkan cyanocobalamin murni, setelah didapatkan cyanocobalamin murni maka kadarnya dapat diukur secara spektrofotometri visible double beam. Hasil penelitian dari seluruh parameter validasi ini memenuhi persyaratan dan sesuai kriteria penerimaan. Parameter linieritas didapatkan hasil koefisien korelasi (r) = 0,999 sesuai persyaratan yaitu minimum 0,98. Parameter akurasi didapatkan hasil % recovery diantara 98,12% - 99,44% sesuai persyaratan yaitu diantara 98% - 102%. Parameter presisi (kedapatulangan metode) didapatkan hasil simpangan baku relatif (SBR) diantara 0,25% - 0,38% sesuai persyaratan yaitu lebih kecil dari 2%. Parameter presisi antara didapatkan SBR 0,00% sesuai persyaratan yaitu lebih kecil dari 2%. Parameter ketegaran didapatkan hasil % recovery 98,24% dan SBR 0,00% sesuai persyaratan yaitu % recovery diantara 98% - 102% serta SBR lebih kecil dari 2% dengan demikian parameter rentang juga memenuhi persyaratan. Parameter spesifisitas diperoleh hasil bahwa matriks sampel tidak mempengaruhi hasil analisis, sehingga dapat disimpulkan bahwa validasi metode penetapan kadar cyanocobalamin adalah valid.Kata kunci : Validasi metode, cyanocobalamin, resin, spektrofotometri.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Baş, Hilal, Fırat Yerlikaya, and Füsun Acartürk. "TETRABENAZİNİN BAZİK ORTAMDAKİ ÇÖZÜNME ÖZELLİKLERİNİN KATI DİSPERSİYON TEKNOLOJİSİ İLE ARTIRILMASI." Ankara Universitesi Eczacilik Fakultesi Dergisi 49, no. 2 (2025): 1. https://doi.org/10.33483/jfpau.1568365.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmanın amacı, suda düşük çözünürlüğe sahip bir etkin madde olan tetrabenazinin bazik ortamda çözünmesini artırmak için katı dispersiyon teknolojisinin kullanılmasıdır. Katı dispersiyonların karakterizasyon çalışmaları sonucunda elde edilen bulgular ile katı dispersiyon teknolojisinin tetrabenazinin çözünmesi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Katı dispersiyon teknolojsinin tetrabenazinin bazik ortamda çözünmesini artırmada etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tetrabenazinin çözünmesini artırmak amacıyla üç farklı katı dispersiyon formülasyonu hazırlanmıştır. Bu amaçla polimerik taşıyıcılar olarak Soluplus® ve Kollidon® VA 64, yüzey aktif madde olarak Gelucire® 50/13 kullanılmıştır. Bu polimerik taşıyıcılar ve yüzey aktif madde kullanılarak hazırlanan katı dispersiyon formülasyonları sırasıyla KD-1, KD-2 ve KD-3 olarak isimlendirilmiştir. Tüm katı dispersiyonlar, etkin madde ve polimerin 1:1 oranında karıştırılmasıyla elde edilmiştir. Hazırlama işlemi, çözücü buharlaştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiş ve çözücü olarak aseton kullanılmıştır. Asetonun, rotavaporda düşük basınç altında ve 55°C su banyosunda buharlaştırılması ile katı dispersiyonlar elde edilmiştir. Tetrabenazin miktar tayini yöntemi, yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) kullanılarak 230 nm dalga boyunda geliştirilmiştir ve analitik yöntem validasyonu yapılmıştır. Katı dispersiyonların termal özellikleri diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ile 25-250°C aralığında analiz edilmiş; FTIR spektroskopisi kullanılarak polimer ve etkin madde arasındaki olası etkileşimler incelenmiştir. Katı dispersiyonların tetrabenazinin çözünmesini artırmaya olan etkisi, pH 1.2 ve pH 6.,8 ortamlarında yapılan çözünme hızı çalışmaları ile değerlendirilmiş, elde edilen numuneler HPLC ile analiz edilmiştir. Tetrabenazinin katı dispersiyon formülasyonlarından salım kinetiklerinin belirlenmesi için çözünme hızı verilerinden hareketle DDSolver yazılımı kullanılmıştır. Sonuç ve Tartışma: Katı dispersiyonlar için yapılan tetrabenazin miktar tayini analiz sonuçları, her üç katı dispersiyonda ortalama tetrabenazin miktarlarının %98.31 ile %99.19 arasında değiştiğini göstermiştir. Tüm miktar tayini analizlerinde düşük standart sapma değerleri gözlenmiş ve bu durum ölçümlerin tutarlılığını göstermiştir. Termal analizlerde, tetrabenazinin endotermik pikinin 130ºC’de ortaya çıktığı ve amorf yapıya dönüşen katı dispersiyonların endotermik pikin şiddetinde azalmaya yol açtığı belirlenmiştir. Fourier Dönüşümlü Kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ile elde edilen spektrumlar, tetrabenazinin farklı taşıyıcı polimerlerle fiziksel veya kimyasal etkileşiminin olduğunu göstermiştir. Katı dispersiyonların tetrabenazinin çözünmesini artırmaya olan etkisi çözünme hızı çalışmaları ile pH 1.2 ve pH 6.8 ortamlarında incelenmiştir. Tetrabenazin, pH 1.2 ortamında hızlı çözünme göstermiş ve ilk 1 saatte tamamen çözünmüştür. 24 saatin sonunda pH 1.2 ortamında etkin maddenin %98.8’i çözünmüştür, pH 6.8 ortamında ise çözünme daha yavaş (%28.8) gerçekleşmiştir. Tetrabenazinin pH 6.8 ortamındaki çözünürlüğü düşük olduğu için hazırlanan tüm katı dispersiyonların çözünme hızı çalışmaları bu ortamda gerçekleşmiştir. Hazırlanan tüm katı dispersiyon formülasyonlarının, tetrabenazinin pH 6.8 ortamındaki çözünme hızını artırdığı gözlenmiştir. Özellikle Gelucire® 50/13 ile hazırlanan katı dispersiyon formülasyonu (KD-3), 24 saatin sonunda en yüksek çözünme oranına (%85.6) ulaşmıştır. In vitro çözünme hızı çalışmaları sonucunda KD-1, KD-2 ve KD-3 formülasyonlarının salım kinetikleri DDSolver yazılımı ile belirlenmiştir. Değerlendirme sonuçlarına göre her üç formülasyon için en uyumlu modeller Korsmeyer-Peppas ve Weibull kinetikleri olarak belirlenmiştir. KD-1, KD-2 ve KD-3 için Korsmeyer-Peppas modeline ait parametreler sırasıyla, n=0.3351, n=0.3511 ve n=0.3015 olarak belirlenmiştir. Weibull modeline ait parametreler sırasıyla, β=0.4303, β=0.4369 ve β=0.5422 olarak hesaplanmıştır. n değeri 0.5’ten, β değeri 0.75’ten düşük olduğundan, salım mekanizmasının Fick difüzyonuna benzer şekilde gerçekleştiği ve katı dispersiyon teknolojisinin tetrabenazinin bazik ortamda çözünmesini artırmada etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

TÜRK FİDAN, Öykü Peren, and Zehra BÜYÜKTUNCER DEMIREL. "FODMAP Alımını İçeren Besin Tüketim Sıklığı Anketinin Türk Toplumuna Uyarlanması ve Validasyonu." İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, November 15, 2023. http://dx.doi.org/10.61399/ikcusbfd.1171825.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmada diyetle FODMAP alımını içeren besinlerin tüketim sıklığını sorgulayan anketi Türk toplumuna uyarlamak, anketin validasyonunu ve tekrar elde edilebilirliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. 
 Gereç ve Yöntem: Uyarlama için Avustralya’da geliştirilen orijinal besin tüketim sıklığı anketi model alınmıştır. Katılımcılardan yedi günlük besin tüketim kaydı alınmış ve sekiz hafta ara ile toplam iki kez Türk toplumuna uyarlanmış FODMAP alımını içeren besin tüketim sıklığı anketi uygulanmıştır. Validasyonun değerlendirilmesi amacıyla her bir FODMAP bileşeni için Wilcoxon testi sonuçları, Spearman korelasyon katsayıları, Blant-Altman fark ortalamaları, katılımcıların yanlış ve doğru sınıflandırılma verileri ve kappa katsayıları sunulmuştur. Tekrar elde edilebilirlik analizi için sınıf içi korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. 
 Bulgular: Validasyon açısından, uyarlanan anket Türk toplumunda serbest fruktoz, sorbitol, mannitol, raffinoz, staçiyoz, nistoz, ketoz ve total fruktan alımını saptayabilmektedir. Bu bileşenler için Blant-Altman fark ortalamalarının klinik sonuçları etkilemeyeceği kabul edilmiştir. Laktoz, mannitol, raffinoz, staçiyoz, nistoz, ketoz ve total fruktan için sonuçlar tekrar elde edilebilirdir. 
 Sonuç: Validasyon ve tekrar elde edilebilirlik sonuçları bir arada incelendiğinde, Türk toplumuna uyarlanmış FODMAP alımını içeren besin tüketim sıklığı anketi mannitol, raffinoz, staçiyoz, nistoz, ketoz ve total fruktan alımını saptamada güçlü olup bu bileşenler için kullanımı uygun bir araç olarak bulunmuştur. Laktoz ve fruktozun validasyonunun; fruktoz, serbest fruktoz ve sorbitolün ise tekrar elde edilebilirliğinin sağlaması için anketin geliştirilmesi gereklidir. Türk toplumunda tüketilen besinlerdeki FODMAP bileşenlerinin miktarının saptanması için ulusal besin analizlerine ihtiyaç vardır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

DALDAL, Yaşar Doğan. "Development and Validation of the RPLC Method for the Determination of Valaciclovir in Human Urine." SDÜ SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ, August 5, 2023, 282–91. http://dx.doi.org/10.22312/sdusbed.1311241.

Full text
Abstract:
Sunulan çalışmada, herpes ve megalovirüslerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde tercihli olarak kullanılan ilaçlardan valasiklovirin katkılandırılmış idrarda ters faz sıvı kromatografik yöntemle tayini için yöntem geliştirilmiştir. Yöntem geliştirmede, valasiklovirin sistematik olarak pH-kapasite faktörü ilişkisini değerlendirilip, mobil faz optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. İnceleme sonunda, optimum ayırma koşulu %4 asetonitril-su (h/h), pH 5,0 ve 37oC kolon sıcaklığı olarak belirlenmiştir. Sonrasında, belirlenen optimum koşulun Uluslararası Harmonizasyon Topluluğu (ICH) yönergelerine göre validasyonu gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen yöntem 2-12 μg/mL derişim aralığında muhteşem doğrusallık göstermiştir ve idrar ortamında gerçekleştirilen geri kazanma sonuçları (%) valasiklovirin iki farklı derişimi için 100,147±0,800 ve 100,208±0,604 olarak bulunmuştur. Ayrıca, geliştirilen yönteme sağlamlık testleri de uygulanmıştır ve elde edilen sonuçlar t-testiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen validasyon ve sağlamlık testleri sonucunda, geliştirilen yöntemin hassas, tekrar edilebilir, doğru, kesin ve sağlam olduğu bulunmuştur. Bundan dolayı, geliştirilen yöntemin rutin analizler için uygun olduğu belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

ÇELEBİ, Selahattin Barış, and Bülent Gürsel EMİROĞLU. "Alzheimer Teşhisi için Derin Öğrenme Tabanlı Morfometrik Analiz." Journal of the Institute of Science and Technology, April 28, 2023, 1454–67. http://dx.doi.org/10.21597/jist.1275669.

Full text
Abstract:
Alzheimer, dünyadaki en yaygın bunama türüdür ve şu an için kullanılan tedavi yöntemleri sadece hastalığın ilerleyişini önleme amacına yöneliktir. Beyin dokusu hacmi Alzheimer hastalığı (AD) nedeniyle değişir. Tensör tabanlı morfometri (TBM) yardımıyla, hastalığın beyin dokularında neden olduğu değişiklikler izlenebilir. Bu çalışmada AD hastaları ve Bilişsel Normal(ler) (CN'ler) grubu denekleri arasında ayrım yapmak için etkili bir yöntem geliştirmek amaçlanmıştır. TBM veya küçük yerel hacim farklılıkları, sınıflandırma özelliği olarak benimsenmiştir. AD/CN sınıfına ait 3D TBM morfometrik görüntülerinden hipokampus ve temporal lobu kapsayan 5 piksel aralıklı eksenel beyin görüntü dilimleri 2D olarak kaydedildi. Daha sonra her bir klinik gruptan (AD; CN) elde edilen veri setinin %60'ı eğitim, %20’si validasyon ve %20’si test veri setleri olarak ayrıldı (Eğitim: 480; doğrulama: 120; test: 120). Model validasyon (%92.5) ve test (%89) doğruluk değerleri ile AD/CN tahmini gerçekleştirdi. Sonuçlar, Derin öğrenme ile hipokampus ve temporal lobu kapsayan dilimlerden elde edilen TBM'nin AD'nin tanısında yüksek doğrulukla uygulanabileceğini göstermektedir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

BAYRAÇ, Ceren, and Gülnur CAMIZCI. "HPLC METODU İLE PATULİN TAYİNİNDE TEK LABORATUVAR METOT VALİDASYON ÇALIŞMASI." Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, January 29, 2020. http://dx.doi.org/10.28948/ngumuh.547635.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

ÖKTEN, Mehmet Salih. "Sosyal Medya Kullanım Amaçları Ölçeği: Üniversite Öğrencileri Üzerinde Bir Validasyon Çalışması." Mavi Atlas, August 20, 2023. http://dx.doi.org/10.18795/gumusmaviatlas.1325896.

Full text
Abstract:
Sosyal medya platformlarının hızlı büyümesi, insanların iletişim kurma, bilgi edinme ve kendini ifade etme şekillerini dönüştürdü. Farklı kullanıcı grupları arasında, üniversite öğrencileri sosyal medyayla aktif olarak etkileşim kuran önemli bir demografik gruptur. Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımının motivasyonlarını ve amaçlarını anlamak, araştırmacılar, eğitimciler ve platform tasarımcıları için önemlidir. Bu makale, Üniversite Öğrencilerinin “Sosyal Medya Kullanım Amaçları Ölçeği”nin (SMKAÖ) geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu ölçek, üniversite öğrencilerinin sosyal medya platformlarını nasıl ve hangi amaçlarla kullandıklarını belirlemek, kullanım motivasyonlarını ve tercihlerini saptamak amacıyla tasarlanmıştır.
 Ölçeğin saha çalışması, Türkiye’nin yedi farklı coğrafi bölgelerinde ve KKTC’de bulunan toplam 70’in üzerindeki üniversitede ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde örgün öğrenim gören 293’ü kadın ve 200’ü erkek olmak üzere toplam 493 sosyal medya kullanan öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Evren içindeki her tabakanın (bölgenin) örneklemde anlamlı ve gerekli bir büyüklükte temsil edilmesi arzu edildiğinden orantısız tabakalı örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. 
 Elde edilen veriler, istatistiksel analizlere tabi tutulmuş ve ölçeğin iç tutarlılık ve faktör yapısı gibi istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Ölçeğin Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısının 0,904 olarak hesaplanması, ölçeğin öğeleri arasındaki ilişkinin oldukça güçlü olduğunu göstermiştir. Faktör analizi sonucunda ise ölçeğin kullanım amaçlarını belirlemek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu görülmüştür. Analiz sonuçlarına dayanarak SMKAÖ, 18 maddeden ve dört ayrı faktörden meydana gelmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

AKMAN, Nihal, and Adnan Fatih DAĞDELEN. "Gıda, yem ve tohumda multipleks GDO tarama testi geliştirilmesi ve validasyon çalışmaları." Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, October 6, 2023, 23–32. http://dx.doi.org/10.56833/gidaveyem.1386888.

Full text
Abstract:
Giriş: Genetik Modifiye Organizmaların (GDO) kontrol analizlerinin ilk aşamasında GDO tarama analizi yer almaktadır. GDO’lu ürünlerin %90’ından fazlasında genetik modifikasyonu gösteren bölgeler; 35S promotor, NOS terminator ve FMV promotor bölgeleridir. Ticari kitler de genel olarak bu bölgeleri taramak için üretilmiştir. Bu bölgeler tarandığında daha az ileri analize ihtiyaç duyulmaktadır. Ticari kitler kullanım kolaylığı sağlaması nedeni ile tercih edilmekte ancak analiz maliyetini artırmaktadır. Bu çalışmada multipleks test materyalinin laboratuvar içi metot olarak hazırlanması ile maliyetin düşürülmesi amaçlanmıştır. 
 Materyal ve yöntem: Çalışmada ilk etapta bileşenler uygun oranlarda karıştırılarak GDO tarama testi hazırlanmıştır. Bu tarama testi ile daha sonra sertifikalı referans madde (CRM), gıda ve yem matrikslerinde validasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
 Tartışma ve sonuç: Planlanan bu çalışma sonucunda LOD (tespit limiti) seviyesi 10 DNA kopyası olan hassas ve analiz maliyeti ticari kite oranla daha düşük multipleks GDO tarama testi geliştirilmiştir. Bu testin yanlış negatiflik ve yanlış pozitiflik oranları %0 bulunmuştur. Asimetrik LOD sonucu tüm bölgeler için 10 kopya/10000 kopya olmuştur. Şartlardaki küçük değişiklikler ile 30 DNA kopyasının pozitif sonuç vermesi bu tarama testinin sağlamlık kriterine uygun olduğunu göstermiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Aktaş, Ahmet Hakan, and İlknur Gençer. "ŞEHİR ŞEBEKE SULARINDA BULUNAN BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN TAYİNLERİ İÇİN YÖNTEM GELİŞTİRME: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ." İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, October 14, 2024. https://doi.org/10.55071/ticaretfbd.1522911.

Full text
Abstract:
Şehir içme sularında bulunan olası bazı ağır metaller, sularda yüksek oranlarda bulunduklarında, canlılar için zararlı etkilerde bulunabilmektedir. Isparta içme suları örneğinde yapılan bu çalışmanın amacı, şehir içme sularında bulunabilecek bakır, demir ve kadmiyum gibi ağır metallerin bir ligand ile komplekse alınarak, oluşturulacak bu komplekslerin UV-görünür bölge spektroskopisinde analizlerini yapmak ve elde edilen verilere en küçük kareler kalibrasyon yöntemini (PLS) uygulamaktır. Öncelikle kalibrasyon derişim seti 32 adet olacak şekilde hazırlanarak çalışılan ağır metallerin arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Takiben 15 adet validasyon seti hazırlanarak sonuçların uygun olup olmadığı belirlenmiştir. UV-görünür spektrofotometresinden elde edilen sayısal verilerin değerlendirilmesi de güçlü bir kemometrik yöntem olan PLS ile yapılmış ve doğru, hassas ve tekrarlanabilir sonuçlar elde edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

HEPSAĞ, Fatma, and İbrahim HAYOĞLU. "Sütlü Çikolatalar’da Kurşun ve Kadmiyum Elementlerinin ICP-OES ile Tespiti ve Metod Validasyon Çalışması." Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, March 14, 2022. http://dx.doi.org/10.47495/okufbed.1040272.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Özkan, Elife. "DİYABETİK NÜFUS TARAMASINDA KULLANILACAK HBA1C KİTİ DOĞRULAMA ÇALIŞMASI." Turkish Journal of Clinics and Laboratory, August 22, 2024. http://dx.doi.org/10.18663/tjcl.1475931.

Full text
Abstract:
Amaç: Hastaneye başvuran Diyabetes Mellitüs tanılı hastalarda taramada kullanılacak olan HbA1c kiti doğrulama çalışması Yöntem: Rutin analizlerde kullanılan HbA1c kiti internal ve external kontrolleri yanısıra laboratuvar içi doğrulama validasyon çalışmaları testin geçerli kılma basamakları, doğruluk (accuracy) Kesinlik (presizyon) ve rapor aralığı işlemleri yapılmıştır. Sonuç : Hastane tıbbi laboratuvarında HbA1c kitinin bu doğrulama ve geçerli kılma işlemlerini tüm basamakları yapılmış ve kayıt altına alınmıştır. Çalışmalar arası tekrarlanabilirlik (%CV) 0,88, Yöntem / referans materyali karşılaştırma (% Bias) 3,94 Hedef: (% Bias + 1.65 (%CV) < TEa) Sonuç olarak TAH:5,40< TEa:18 (rilibak) olarak hesaplanmıştır ve kit verifiye olmuştur. Diyabetik popülasyon taramasında kullanılacak olan kitin doğruluğu maliyetli ve yaygın bir hastalığın tedavi ve takibinde klinisyen öngörüsünü etkileyeceği için önemlidir.Tüm laboratuvarlar ticari kit olsun olmasın doğrulama işlemlerini laboratuvar güvenirliğini ve kalitesini artırmak adına yapmalıdır. Özellikle toplumu etkileyecek hastalıkların analizlerinde klinisyenlere doğru yön vermek adına yapılması zorunlu olmalıdır. Geniş popülasyonu etkileyecek uzun süreli çalışmalarda kullanılacak kitin doğrulama verilerinin araştırma verilerine eklenmesi de çalışmanın etkinliğini artıracaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

KIVRAK, Oğuzhan, and Mustafa Zahid GÜRBÜZ. "Kabuklu fındık meyvesinde derin öğrenme tabanlı kusurlu meyvelerin tespiti." Akademik Ziraat Dergisi, October 27, 2023. http://dx.doi.org/10.29278/azd.1365477.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmada, fındıktaki kaliteyi artırabilmek amacıyla kabuklu fındığın içindeki kusurlu olanları manuel bir süreç olmaktan çıkartıp otomatik olarak tanımlanması için bir yöntem geliştirilmesi hedeflenmektedir. Çatlak, kırık, delik gibi kusurlu fındıkların derin öğrenme tabanlı bir yapay zeka modeli ile sınıflandırması sayesinde ekonomik kaybın azaltılması ve yanlış sınıflandırmanın önüne geçilmesi amaçlanmıştır. 
 Materyal ve Yöntem: Araştırmada öncelikle literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca çalışmada kullanılacak veri kaynağı için cep telefonu vasıtasıyla fotoğraf çekilmesi suretiyle veriler kayıt altına alınmıştır. Kayıt altına alınan veriler bir etiketleme uygulaması sayesinde kusurlu ve sağlam olmak üzere 2 sınıfa ayrılmıştır. Son olarak etiketlenen veriler test, validasyon ve eğitim olmak üzere 3 parçaya ayrılmıştır. Facebook firmasının geliştirmiş olduğu Detectron2 uygulaması üzerinde Faster R-CNN modeli çalıştırılmıştır.
 Araştırma Bulguları: Araştırmada fındığın yaşam döngüsünde modernleşmenin etkisi zaman ve maliyet bakımından pozitif bir artış olduğundan bahsedilmiştir. Yeni teknolojilerin uyarlandığı ve uyarlamanın fındığın hasat ve harman süresini kısalttığı görülmüştür. Dijital dönüşüm adımı olarak bir görüntü işleme teknolojisiyle kusurlu ve sağlam fındıklar mAp ölçeğine göre %92 başarı ile tespit edilmiştir. Bu yöntemle tespit edilen kusurlu fındıkların ayıklanması ile fındığın randımanında bir artış gözlenecektir. Ayrıca randımanda %3’lük bir artışa karşılık üreticinin gelirinde %5,7’lik bir artışın olacağı sonucuna ulaşılmıştır. 
 Sonuç: Fındıkta kaliteyi ve randımanı arttırmak için sağlam fındık ile kusurlu fındığın ayıklanması gerekmektedir. Çoğunlukla manuel ilerleyen bu süreç için bir karar destek sistemi olarak görüntü işleme ile kusurlu fındığın tespit edilmesi çalışması yapılmıştır. Yapılan deney sonuçlarına göre kusurlu fındığın %92 başarı ile tespit edildiği gösterilmiştir. Yapılan bu çalışma kusurlu fındığın ayıklama sürecinde yardımcı bir yapay zeka uygulaması olarak kullanılabilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

DUYGU, Dilek. "MİKROBİYOLOJİK TEST METOTLARININ DOĞRULANMASI (VALİDASYONU)." Trakya University Journal of Natural Sciences, April 17, 2017. http://dx.doi.org/10.23902/trkjnat.271725.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

BÜYÜKZEREN, Rıza, Ali KAHRAMAN, Mehmet Numan KAYA, and Halil İbrahim DAĞ. "Hava Kaynaklı Bir Isı Pompası Modelinin Performans Parametrelerinin Deneysel Validasyonu." Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, November 23, 2021. http://dx.doi.org/10.29109/gujsc.1015345.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

ORHAN KUBAT, Gözde, and Hilal KAYA. "Östaki Tüpü Disfonksiyonunda Kullanılan Ölçeklerin Eksternal Validasyonu ve Etkinliğinin Değerlendirilmesi." Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, December 6, 2022. http://dx.doi.org/10.20492/aeahtd.1170654.

Full text
Abstract:
AMAÇ: Çalışmanın amacı ÖTD tanı ve tedavisindeki sınırlılıkları ortadan kaldırmak için oluşturulan Östaki Tüpü Disfonksiyon Ölçeği-7’nin (ETDQ-7) Türkçe doğrulaması kullanılarak, eksternal validasyonunu sağlamak ve Sinonazal Sonuç Testi-22 (SNOT-22) testi ve alt gruplarının bu amaçla kullanılabilirliğini değerlendirmektir.
 GEREÇ VE YÖNTEM: ÖTD tanısı almış hasta grubu ve kontrol grubu tarafından ETDQ-7 ve SNOT-22 anketleri doldurulmuştur. İç tutarlılık Cronbach-alfa katsayısı kullanılarak değerlendirilmiştir. Gruplar arasında ölçek skorları karşılaştırılmıştır. Etki düzeyleri alıcı işlem karakteristikleri (ROC) eğrisi ile hesaplanmıştır.
 BULGULAR: ETDQ-7 için Cronbach alfa katsayısı değeri 0,832 bulundu. Hasta grubunda ETDQ-7 skoru kontrol grubundan anlamlı (p14,5 olan hastaların oranı, kontrol grubundan anlamlı (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

ATBAN, Furkan, and Hamza Osman İLHAN. "Öznitelik Seviyesinde Füzyon Yaklaşımının Kuruyemiş Tür Sınıflandırılmasında Performans Değerlendirmesi." European Journal of Science and Technology, December 21, 2022. http://dx.doi.org/10.31590/ejosat.1217629.

Full text
Abstract:
Önerilen çalışma, derin öğrenme ağ mimarilerinden ResNet50 ve DenseNet201 ağlarının öğrenme aktarımı kapsamında 11 sınıflı kuruyemiş görüntülerinden oluşan veri setinden anlamlı özelliklerin çıkarılmasında kullanılmasını ve elde edilen özellik kümeleri üzerinden karar destek makineleri ile ürünlerin yüksek doğrulukta sınıflandırılmasını araştırmaktadır. Ayrıca çalışma kapsamında özellik seviyesi füzyonu yaklaşımıyla, iki farklı ön eğitimli ağdan elde edilen özelliklerin birleştirilmesi ile oluşturulan yeni özellik veri kümesinin, sınıflandırılma performansına olan etkisi de incelenmiştir. Sonuçların validasyonu için deneyler 5 katlı çapraz doğrulama tekniği kapsamında gerçekleştirilmiştir. Sınıflandırma sonuçları incelendiğinde, ResNet50 ve DenseNet201, Füzyon mimarileri kullanılarak çıkarılan özelliklerin doğrusal çekirdekli karar destek makineleri ile sınıflandırılması neticesinde sırasıyla %97,86, %98,09 ve %98,68 sınıflandırma doğrulukları elde edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

BALKAN, Tarık. "Hıyarda Bazı Bitki Gelişim Düzenleyici Kalıntılarının QuEChERS Analiz Yöntemi ile Metot Validasyonu." ANADOLU JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES, February 15, 2021, 45–54. http://dx.doi.org/10.7161/omuanajas.737283.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

DALDAL, Yaşar Doğan, and Ebru ÇUBUK DEMİRALAY. "Merkezi Kompozit Dizayn Kullanılarak Kapesitabin Tayini için RPLC Yönteminin Geliştirilmesi ve Validasyonu." Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, April 20, 2020, 105–12. http://dx.doi.org/10.19113/sdufenbed.582980.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

ÇELİK, Ali, and Ali Naci CELIK. "Polikristal Tür bir Fotovoltaik Panelin I-V Karakteristiğinin Analitik Modellenmesi ve Deneysel Validasyonu." Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, September 14, 2020. http://dx.doi.org/10.29130/dubited.789691.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

KORKMAZ AĞAOĞLU, Özgecan, and Özge SİDEKLİ. "Kantitatif RT-PCR (RT-qPCR) Çalışmalarında Uygun Housekeeping Genlerin (HKGs) Seçimi ve Validasyonu." Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, April 1, 2020. http://dx.doi.org/10.32707/ercivet.655015.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!