To see the other types of publications on this topic, follow the link: Verktyg.

Journal articles on the topic 'Verktyg'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Verktyg.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Brunsson, Karin. "Teori som verktyg." Samfundslederskab i Skandinavien 36, no. 1 (February 17, 2021): 52–58. http://dx.doi.org/10.22439/sis.v36i1.6168.

Full text
Abstract:
I en nyutkommen antologi beskrivs sexton teorier och perspektiv som företagsekonomer har använt sig av. Utgångspunkten är att teorier är verktyg, som alla studenter och blivande forskare behöver. Det gäller bara att välja. Synsättet tycks inspirerat av allmänna föreställningar om management och chefers beslutsfattande. Men läroböckernas föreskrifter och modeller är sällan tillämpliga i praktiken. Av både chefer och forskare krävs flexibilitet och kreativitet. Verktyg kan begränsa lika mycket som de underlättar. Vad händer om företagsekonomer överger sin devota inställning till teori och i stället ägnar sig åt angelägna organisations- och samhällsproblem?
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Wallander, Lisa. "Fiktiva fall – fast inte som förr: faktoriella surveymetoden i högre utbildning." Pedagogisk forskning i Sverige 24, no. 1 (December 20, 2018): 46–67. http://dx.doi.org/10.15626/pfs24.1.04.

Full text
Abstract:
Syftet med artikeln är att introducera och demonstrera ett pedagogiskt verktyg baserat på användningen av fiktiva fall (vinjetter) konstruerade enligt den experimentella faktoriella surveymetodens principer. Dessa vinjetter är – till skillnad från traditionella ”case” eller ”fallbeskrivningar” – helt igenom kvantitativa, i betydelsen att de kan analyseras i termer av ett antal variabler (dimensioner) och variabelvärden (nivåer). I korthet består kärnan i det pedagogiska verktyget i att man låter studenter bedöma ett stort antal vinjetter, varpå man gör statistiska analyser separat för varje students vinjettbedömningar och låter resultaten av dessa ingå i en bedömningsprofil, vilken används som grund för systematisk reflektion och diskussion. Utöver de fördelar som finns med allt slags fallbaserat lärande, kan detta verktyg användas för att identifiera bedömningsmönster som studenterna själva är omedvetna om. Detta genererar tillfällen för reflektion kring det potentiella inflytandet av stereotypt tänkande i bedömningar, och kring innehållet i studenternas ”tysta kunskap” på området för bedömningen. Det aktuella pedagogiska verktyget har utvecklats inom ramen för undervisning om professionella bedömningar, men kan användas i alla tänkbara universitets- och högskolekurser där det finns intresse för att analysera, reflektera över och diskutera bedömningar (jfr uppfattningar, attityder, värderingar).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Hauge, Trond Eiliv. "Design för undervisning och lärande – ett didaktiskt verktyg." Venue 5, no. 2 (September 16, 2016): 1–5. http://dx.doi.org/10.3384/venue.2001-788x.16510.

Full text
Abstract:
Vi behöver nya didaktiska verktyg för att kunna möta utmaningarna i dagens skola. Designbegreppet är ett sådant verktyg. Det kan användas båda till analys och som ett utvecklingsredskap för undervisning och elevens lärande. I denna artikel argumenterar författaren för att designbegreppet har en viktig och integrerad plats i den didaktiska vokabulären.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ahl, Helene. "Motivationsteori som verktyg för styrning och kontroll." Studies in Educational Policy and Educational Philosophy 2007, no. 2 (January 2007): 26869. http://dx.doi.org/10.1080/16522729.2007.11803930.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Forsling, Karin. "Hur tänkte du nu? Digitala verktyg och kollegiala lärprocesser i förskolan." BARN - Forskning om barn og barndom i Norden 38, no. 2 (June 30, 2020): 57–73. http://dx.doi.org/10.5324/barn.v38i2.3706.

Full text
Abstract:
I artikeln analyseras förskollärares kollegiala lärande i relation till barns användande av digitala lärverktyg i förskolan. Studien utfördes under ett utvecklingsarbete i två svenska förskolor där funktionen kamera på datorplattor användes för lärande. Studiens syfte var att undersöka hur pedagoger kan förstå, förändra och förbättra lärsituationer där digitala verktyg användes under handledning av en filmpedagog, en medforskande förskolekollega och en forskare. Resultaten visar hur fem engagerade pedagoger, utan särskild vana eller intresse för digitala verktyg, börjar använda datorplattor i förskolan som lärverktyg för att nå läroplansmål som handlar om kommunikation. Den i studien använda designbaserade experiment-modellen bygger på designorienterade teorier. Det designbaserade experimentet ledde till en fördjupad reflektionsyta för pedagogerna – en mötespunkt för kollegiala lärprocesser som kan bidra till förskoleutveckling.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Brodin, Jane, and Peg Lindstrand. "Informations- och kommunikationsteknik (IKT) som ett specialpedagogiskt verktyg." Nordisk tidsskrift for spesialpedagogikk 81, no. 03 (September 21, 2003): 129–43. http://dx.doi.org/10.18261/issn0048-0509-2003-03-02.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Norlund, Anita. "Suggestopedi som språkdidaktiskt verktyg i vuxenutbildning - en kritisk textanalys." Pedagogisk forskning i Sverige 25, no. 2-3 (October 1, 2020): 7–25. http://dx.doi.org/10.15626/pfs25.0203.01.

Full text
Abstract:
Syftet med den här artikeln är att belysa hur förespråkare för den språkdidaktiska metoden suggestopedi konstruerar 1) problemet med att vuxna med utomeuropeisk språkbakgrund inte lär sig tillräckligt snabbt samt 2) lösningen, det vill säga hur denna problematik kan och bör bemötas enligt involverade projektaktörer. Detta görs genom en kritisk diskursanalys av sex strategiskt utvalda texter som alla framhåller suggestopedi som en fruktbar metod och som alla knyter an till projekt finansierade av Europeiska socialfonden. Analysen genomförs i fem steg. I det första steget identifieras hur problemet med att de vuxna inte lär sig snabbt nog konstrueras av aktörer som är involverade i projekten och i det andra steget identifieras vilka lämpliga åtgärder som föreslås i syfte att adressera det uppfattade problemet. Steg tre packar upp det nätverk av praktiker i vilken Europeiska socialfonden är en central aktör. Därefter belyses motstridigheter och luckor som trädde fram via analysen liksom potentiella metodologiska problem. De slutsatser som går att dra handlar om att det finns kritiska aspekter att beakta både när det gäller hur de vuxna med utländsk bakgrund konstrueras och vad beträffar den tillämpade didaktiska metoden.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Lundmark, Katarina. "Improvisation som ett didaktiskt och konstnärligt verktyg i jazzdans." Nordic Journal of Dance 2, no. 1 (December 1, 2011): 20–25. http://dx.doi.org/10.2478/njd-2011-0004.

Full text
Abstract:
Abstract In my work as a Senior Lecturer in jazz dance and a dance teacher I have been able to explore the possibilities and difficulties I see in the teaching of jazz dance. This article focuses on a currently ongoing pedagogical and artistic project I am involved in. The goal of the project is to create teaching methods that are contemporary, flexible and individually adjustable, and have a clear starting point in the characteristics of the genre. My wish has been to articulate and clarify the artistic potentials of jazz dance. This article describes my work with improvisation in jazz dance: the purpose and the process with course of actions and use of the dance form.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Palmér, Anne. "Kvantiteter i kvalitativt bedömda elevtexter – framtida verktyg för rättvis bedömning?" Acta Didactica Norge 12, no. 4 (December 12, 2018): 9. http://dx.doi.org/10.5617/adno.6357.

Full text
Abstract:
Ett problem i bedömning av skrivprov är bristande samstämmighet mellan bedömare. Att fler än en person bedömer samma skrivprov är ett vanligt sätt att öka samstämmigheten, men denna metod är tidskrävande och kostsam. Ett automatiskt bedömningsverktyg, som ger bedömaren stöd på ett effektivt och förutsägbart sätt, vore därför ett användbart hjälpmedel. I artikeln presenteras en pilotundersökning inför ett framtida arbete med automatisk bedömning av skrivprov, där användbarheten av fyra olika textmått i automatisk bedömning undersöks: textlängd, ordlängd, ordvariationsindex och nominalkvot. Materialet utgörs av två korpusar med benchmarktexter från nationella prov, Np 1 och Np 3. Varje prov ges i två olika skolämnen, svenska och svenska som andraspråk. I analysen beräknas medel- och medianvärden samt korrelationer för textmåtten och texternas betyg. Resultatet visar att skillnaderna mellan textmåttens värden i de två korpusarna är relativt stora. I Np 3 uppmäts generellt högre värden för de fyra textmåtten än i Np 1. Vidare korrelerar samtliga undersökta textmått med betyg i Np 1, medan de textmått som visar starkast korrelation i Np 1 inte på ett signifikant sätt korrelerar med betyg i Np 3. Dessutom visar analysen att texter från ett av proven, som har samma betyg men har tillkommit inom olika svenskämnen, ligger nära varandra utifrån de objektiva textmåtten. I ett framtida arbete inför automatisk bedömning av skrivprov måste användningen av textmåtten anpassas till det specifika provet. Vidare bör en automatisk bedömning omfatta många fler textegenskaper än de som mäts med de undersökta måtten.Nyckelord: skrivbedömning, automatisk bedömning, nationella prov, elevtexter, bedömning i svenska och svenska som andraspråkAnalyzing Quantity in Qualitatively Assessed Student Texts – a Future Tool for Fair Assessment?AbstractIn assessing writing one problem is the lack of rater consistency. Letting more than one rater take part in the assessment of the same test is one way of improving rater consistency, but this method is time-consuming and expensive. A tool for automated assessment, giving the human rater support in an effective and predictable way, would therefore be useful. In this article a pilot study is presented, where the usefulness of four automatic text measures in the assessment of writing tests are investigated: text length, word length, word variation and nominal ratio. The data consists of two corpora with benchmark texts from two national tests, Np 1 and Np 3. Each test is given in both Swedish and Swedish as a second language. Mean and median values are calculated, as well as correlations for the text measures and the assessment grades of the texts. The results show important differences between the values of the text measures from the two tests. In Np 3 the values for text measures are generally higher than in Np 1. Further, the four text measures correlate significantly with grades in Np 1, but the measures correlating strongest in Np 1 do not show a significant correlation in Np 3. In one of the tests, the texts with the same assessment grade but different school subjects are very similar according to the text measures. The conclusion is that a tool for automated assessment must be adapted to a specific writing test. Furthermore, an automated assessment should include the analysis of a greater amount of text qualities than those having been the focus of this study.Keywords: assessing writing, automated assessment, national tests, student texts, assessment in Swedish and Swedish as a second language
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Milles, Karin, Jessica Holmdahl, Ida Melander, Lisa Hjortek, and Kerstin Fugl-Meyer. "”Den som töjs under sex”: Ordet slidkrans som sexualpolitiskt verktyg." HumaNetten, no. 38 (June 22, 2017): 128–40. http://dx.doi.org/10.15626/hn.20173812.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Almqvist, Jonas. "Bilder av Internet - en studie av IT som verktyg för meningsskapande." Utbildning & Demokrati – tidskrift för didaktik och utbildningspolitk 10, no. 1 (January 1, 2001): 7–27. http://dx.doi.org/10.48059/uod.v10i1.689.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Wickström, Anette. "Depressionsförebyggande kurser krockar med skolans pedagogiska vardag." Venue 1, no. 1 (February 2, 2012): 1–7. http://dx.doi.org/10.3384/venue.2001-788x.1214.

Full text
Abstract:
Manualbaserade program för social och emotionell träning är trubbiga verktyg som krockar med skolans pedagogiska arbete. Anette Wickström visar hur flickor i årskurs 7 tillsammans med sina lärare förändrar kursens fokus på inre tankar till ett fokus på kommunikation och samarbete. Det är elevernas motstånd och lärarnas pedagogiska kompetens som räddar programmen från att misslyckas, skriver Anette Wickström som också analyserar varför kurserna är populära bland lärare och skolledare.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Markström, Ann-Marie, and Ann-Charlott Münger. "Fokusgruppssamtal om svåra frågor." Venue 6, no. 1 (May 11, 2017): 1–4. http://dx.doi.org/10.3384/venue.2001-788x.1764.

Full text
Abstract:
Orosanmälningar till socialtjänsten hör till en av de arbetsuppgifter som upplevs som svåra i förskola och skola. I ett aktuellt forskningsprojekt har fokusgruppssamtal visat sig vara en fruktbar metod för att tillsammans i grupp bearbeta, diskutera och reflektera över hur man i förskola och skola kan identifiera och stödja barn som bevittnar i våld i hemmet. Detta projekt har väckt frågan om en bredare användning av fokusgruppssamtal som pedagogiskt verktyg i förskola och skola.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Pagels, Agneta, Marie Wång, Annelie Magnusson, Annika Eriksson, and Stefan Melander. "Patientdagbok vid kronisk sjukdom — utvärdering av ett verktyg i vård och egenvård." Nordic Journal of Nursing Research 28, no. 3 (September 2008): 49–52. http://dx.doi.org/10.1177/010740830802800312.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Bagga-Gupta, Sangeeta, and Reidun Carlsson. "«Verktyg & lådor» – En studie om språkfokuserade aktiviteter för minoriteter på förskolearenor." Nordic Studies in Education 26, no. 03 (October 2, 2006): 193–211. http://dx.doi.org/10.18261/issn1891-5949-2006-03-01.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Ljungqvist, Marita. "Diskurser om undervisning med digitala verktyg: En kritisk granskning av relationen mellan universitetslärares beskrivningar och lärosätens styrdokument." Högre utbildning 8, no. 2 (2018): 90. http://dx.doi.org/10.23865/hu.v8.1343.

Full text
Abstract:
Syftet med denna studie är att undersöka och jämföra hur undervisning i digitala miljöer konstrueras, dels i reflekterande texter skrivna av universitetslärare som deltog i en högskolepedagogisk kurs 2017–2018, dels i styrdokument om e-lärande från svenska lärosäten. Resultatet visar att lärarnas och styrdokumentens diskurser emellanåt står i kontrast till varandra. Medan de senare såväl explicit som implicit uttrycker ett antagande om att undervisning med digitala verktyg är effektiv och tidsbesparande pekar lärartexterna exempelvis på att det förberedande arbetet är tidskrävande. I styrdokumenten beskrivs också undervisningens digitala utveckling som oundviklig och positiv medan lärarna ger uttryck för ett mer komplext, kritiskt och eftertänksamt förhållningssätt.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Lunde, Torodd, Michal Drechsler, and Niklas Gericke. "Från implicit till explicit – didaktiska modeller som verktyg för att utmana selektiva traditioner rörande undersökande arbete." Nordic Studies in Science Education 16, no. 2 (August 13, 2020): 167–82. http://dx.doi.org/10.5617/nordina.7280.

Full text
Abstract:
This study aims to illustrate how didactic models in science education can help in-service teachers to challenge selective traditions in a constructive way. The study was based on a teacher professional development program on inquiry-based science teaching in lower secondary school. Three didactic models were used in both lectures and group reflections to initiate reflections on different ways of interpreting the aims and content associated with inquiry-based science teaching and the consequences of these interpretations. Data was collected from a group of four teachers and consists of written documentation, recordings of group reflections and a group interview. The study shows that the three didactic models helped to make different ideas and underlying assumptions visible and that the teachers could reflect on their meaning and interpretations in a constructive way. Subsequently, the teachers could explicitly separate different ways to interpret the ideas associated with inquiry-based science teacher and make more conscious didactic choices as a result. The study shows that it can be fruitful to provide teachers with reflection tools in the form of didactic models to avoid that ideas introduced in continuing education are selectively adapted to current teaching without critical reflection.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Söndergård, Pia. "Ungdomar i virtuella gemenskaper. En övning på att utveckla socialt kapital." Dansk Biblioteksforskning 4, no. 1 (October 27, 2008): 5–18. http://dx.doi.org/10.7146/danbibfor.v4i1.97524.

Full text
Abstract:
Arbetets övergripande målsättning var att utöka kunskapen om ungdomars Internetanvändning under fritiden. Genom observationer och intervjuer bland svenskspråkig ungdom i Finland utforskades ungdomars deltagande i den virtuella gemenskapen LunarStorm i syfte att ta reda på vilken betydelse ett sådant engagemang har i deras vardagsliv samt hur deltagandet är förankrat i deras vardagsliv och övrig Internetanvändning. Resultaten visar att förankringen är djup både vad gäller identitetsetablering och tolkning av andras identiteter. Umgänget i den virtuella gemenskapen sker i huvudsak med de egna kamraterna som får rollen, enligt Wilsons (1983) uttryck, av kognitiva auktoriteter. Vistelsen blir rutinartad och är inbäddad i en bredare Internetrutin. Aktiviteterna i gemenskapen diskuteras utgående från Nahapiets och Ghoshals (1998) dimensioner hos det sociala kapitalet. Den tes som framläggs är att LunarStorm kan betraktas som ett verktyg för att utveckla socialt kapital.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

From, Jörgen, Fanny Pettersson, and Gerd Pettersson. "Fjärrundervisning - en central del i skolans digitalisering." Pedagogisk forskning i Sverige 25, no. 2-3 (October 1, 2020): 69–91. http://dx.doi.org/10.15626/pfs25.0203.04.

Full text
Abstract:
I denna artikel analyseras fjärrundervisning i relation till skolans digitalisering, med Nivåer av Lärande som teoretiskt ramverk. Detta görs med utgångspunkt i de försök till digitalisering som sedan 1980-talet pågått i svensk grund- och gymnasieskola, och den brist på pedagogiska objekt i termer av skolans undervisningsuppdrag som kännetecknar dessa försök. Ytterligare en del i föreliggande studie utgör en historisk beskrivning av fjärrundervisningens framväxt i svensk skola, där fjärrundervisning varit ett sätt att hantera skolans behov. Sedan redovisas ett empiriskt case om lärares erfarenheter från, och perspektiv på, egen fjärrundervisning i svensk skola. Detta tydliggör att lärarna använder digital teknik i ett målinriktat pedagogiskt syfte, vilket i detta sammanhang innebär att digital teknik är verktyg för att bedriva fjärrundervisning. Slutligen förs en diskussion kring vad som kännetecknar det pedagogiska objekt och den pedagogiska process som utvecklas och realiseras på olika nivåer i skolorganisationen i samspelet mellan fjärrundervisning och skolans digitalisering. Den slutsats som dras är att skolans digitalisering snarare är en fråga om pedagogik än om teknik.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Forsler, Ingrid, Michael Forsman, and Jenny Magnusson. "Utanför den svarta lådan: Ett utvecklingsarbete om medie- och informationskunnighet i lärarutbildningen på Södertörns högskola." Högre utbildning 10, no. 1 (2020): 108. http://dx.doi.org/10.23865/hu.v10.1861.

Full text
Abstract:
Landets lärarutbildningar har problem med att förbereda framtidens lärare för den alltmer digitaliserade skolan. Digital kompetens är redan en integrerad del i skolornas verksamhet men lärarstudenter, skolor, lärarfack, politiker, teknikföretag och andra pekar på att landets lärarutbildningar släpar efter. Vår uppkopplade samtid behöver också satsningar på medie- och informationskunnighet (MIK). I den här artikeln beskriver och reflekterar tre lärarutbildare från Södertörns högskola över sitt arbete med MIK som inom ramen för en pågående satsning i lärarutbildningen används som samlingsterm för tre förmågor som både lärarstudenter och lärarutbildare bör nå: digital kompetens, mediekunnighet och informationskunnighet. Målsättningen med att implementera dessa tre förmågor och begrepp på lärarutbildningen har varit att kombinera konkret tillämpning och kritisk reflektion för att på så sätt skapa förutsättningar för att utbilda medie- och teknikmedvetna lärare för den digitaliserade skolan och det medialiserade samhället. I artikeln diskuteras organisatoriska och praktiska utmaningar med ett sådant utvecklingsarbete samt vikten av samverkan, erfarenhetsutbyte och kontinuitet. En slutsats är att det är viktigt att tänka på digitala medier inte bara i termer av verktyg utan också som miljöer inom vilka lärarutbildningen ska utbilda digitalt kompetenta lärare för framtiden och samtidigt behålla sin autonomi visavi starka externa ekonomiska, politiska och pedagogiska krafter.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Woodhead, Linda. "Omvärdering av offentliga religion." Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, no. 58 (December 5, 2012): 5. http://dx.doi.org/10.7146/rt.v0i58.7658.

Full text
Abstract:
Under det innevarande århundradet har det också i de mest "sekulära" samhällen i Väst blivit allt tydligare att religion spelar en roll i det offentliga livet och att det inte bara kan beskrivas som något "privatiserat". Men hur skall denna offentliga roll förstås och analyseras? Denna artikel presenterar en ram för en sådan analys som tar de olika roller, som olika slags religioner spelar i de moderna samhällenas differentierade sfärer (utbildning, juridik, välfärd osv.), på allvar. Med andra ord, den laborerar med ett antal variabler: Vilken typ av religion? Vilken är relationen mellan det religiösa och det sekulära? Inom vilken/vilka sociala sfär(er)? Vilken typ av roll spelar religon? I vilka relationer till klass, gender, etnicitet och andra utgångspunkter för ojämlikhet? Denna differentierade modell tager sin utgångspunkt i en kritik av existerande uppfattningar av offentlig religion (ex. Bryan Wilson resp. José Casanova) och de antagelser som de utgår ifrån, inklusive en insnävning till det nationella, en sammansmältning av social differentiering och en snäv kyrko- eller denominations-fokuserad syn på religion. Resultatet är ett analytiskt verktyg som är bättre utformat för att kunna taga hänsyn till olika former för offentlig religion som är finna på lokalt, nationellt och transnationellt nivå i de senmoderna konsumtionssamhällena.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Häggström, Margaretha, and Anna Udén. "Praxisteori i kölvattnet av breddad rekrytering – scaffoldingmodell som stöd för att förstå sambandet mellan teoretiska perspektiv och praktisk verksamhet." Acta Didactica Norge 12, no. 1 (March 9, 2018): 6. http://dx.doi.org/10.5617/adno.5457.

Full text
Abstract:
Som en följd av breddad rekrytering till högre utbildning har antalet studenter i Sverige fördubblats under de senaste tjugo åren. Studenterna utgör i flera avseenden en mer heterogen grupp än tidigare. Det ställer nya krav på våra utbildningar och på oss som undervisar. I denna artikel presenteras en modell för hur teoretiska perspektiv från högskoleförlagd lärarutbildning kan förstås och länkas samman med det praktiska arbetet i skolverksamhet. Modellen diskuteras med utgångspunkt i scaffolding theory. I texten framhålls inkludering och hur vi praktiskt kan arbeta för att inkludera alla studenter. Utgångspunkten är de svårigheter att länka samman teori och praktik många lärarstudenter ger uttryck för, och hur vi kan stödja studenter i sin lärprocess. Modellens potential som medierande verktyg diskuteras. När studenter aktivt använder modellen får de möjlighet att kritisera modellen som sådan men också de teorier och undervisningsmetoder de möter i den högskoleförlagda såväl som verksamhetsförlagda utbildningen. Därigenom kan studenter få en djupare förståelse för undervisningens komplexitet, vilket kan bidra till studentens utveckling av en egen professionell praxisteori baserad på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.Nyckelord: breddad rekrytering, scaffolding, inkludering, praxisteori, undervis¬ningsmetoderPractice theory in the wake of widening participation:Using a scaffolding model as a support for understanding the link between theoretical perspectives and practical activities in teacher educationAbstractAs a result of widening participation in higher education, the number of students has doubled over the last twenty years in Sweden. Students are in many respects a more diverse group than in the past. Hence, new demands are being put on courses and lecturers. This article presents a model of how theoretical perspectives learnt from teacher education can be understood and be linked with practical training in schools. The model is discussed on the basis of scaffolding theory. This text stresses the importance of inclusion in education and how we can work on a practical level to include all students. The starting point is the difficulties many students express regarding linking theory and practice, and how we can support students’ learning processes. Finally, we discuss the model’s potential as a mediating tool for students and as a planning tool for teacher trainers. The area of application for this model is professional training courses in general, and teacher education in particular. When students actively use the model, they are given the opportunity to question and critically examine the model as such but also the theories and methods they encounter during their training. Thus, a deeper understanding of the complexity of teaching and learning may occur. This in turn may help students to develop a practice theory based both on research and on proven experience.Keywords: widening participation, scaffolding, inclusion, practice theory, teaching methods
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Myskja, Audun. "Musikk som verktøy." Tidsskrift for Den norske legeforening 130, no. 23 (2010): 2381. http://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.10.1095.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Skovlund, Eva. "Et uunnværlig verktøy." Tidsskrift for Den norske legeforening 135, no. 16 (2015): 1424. http://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.15.0815.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Hofmann, Bjørn. "Etikk som verktøy." Tidsskrift for Den norske legeforening 133, no. 19 (2013): 2067. http://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.13.0945.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Høiseth, Arne. "Re: Et uunnværlig verktøy." Tidsskrift for Den norske legeforening 135, no. 20 (2015): 1815. http://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.15.1074.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Sandberg, Anne Brit. "Verktøy for god praksis." Sykepleien, no. 11 (September 2008): 42–43. http://dx.doi.org/10.4220/sykepleiens.2008.0015.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Rasmussen, Svein. "TV – blindpassasjer eller verktøy?" Sykepleien, no. 17 (December 2009): 66. http://dx.doi.org/10.4220/sykepleiens.2009.0140.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Wessels, Anton. "In Memoriam Johannes Verkuyl." Exchange 31, no. 1 (2002): 81–93. http://dx.doi.org/10.1163/157254302x00344.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Lomeland, Martha. "Struktur som psykososialt verktøy." rus & avhengighet 9, no. 02 (April 13, 2006): 25–27. http://dx.doi.org/10.18261/issn0809-2834-2006-02-19.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Dodou, Katherina. "Reading and the Profession: On the Literary Education of English School Teachers." Acta Didactica Norge 12, no. 2 (May 29, 2018): 2. http://dx.doi.org/10.5617/adno.5575.

Full text
Abstract:
AbstractThe article addresses the question of how English departments best can teach literature and literary reading to future upper secondary school teachers of English. It approaches the question in terms of the literary scholar’s contribution to the professional education and practice of school teachers in Sweden. The article combines metacognitive analyses of disciplinary ways of thinking with profession theory to reflect on the literary content knowledge upper secondary school teachers need for their teaching practice. It outlines key differences between the understanding of what reading literature entails in academia and in upper secondary education, respectively, and it points out that current academic practices for teaching literature rely on a narrow understanding of what school teachers need to know about literature and literary reading to exercise their professional judgement concerning literature in the language classroom. Advocating a change in our academic teaching practices, the article proposes that literary debates over reading also be incorporated and that the principles and procedures underpinning professional modes of reading literature be explicitly articulated. This means verbalising underlying theoretical assumptions about the value of literature and of reading it and explicating interpretative conventions and tools, alongside the skills involved in literary reading. Such a teaching practice, the article posits, is not merely key to developing school teachers’ content knowledge regarding literature and reading. It is also a prerequisite for the development of their pedagogical reasoning when it comes to the uses of literature and to the affordances and limitations of literary reading in the school classroom.Keywords: literary reading, teacher education, metacognition, professional practice, disciplinary thinking, content knowledge, upper secondary schoolLäsning och professionen:Om litteraturutbildningen för skollärare i engelskaSammanfattningArtikeln tar sig an frågan om hur akademiska engelskämnen bäst kan undervisa litteratur och litteraturläsning för gymnasielärarstudenter i engelska. Den närmar sig frågan i termer av litteraturvetarens bidrag till gymnasielärares professionsutbildning och -utövande i Sverige. Artikeln kombinerar metakognitiva analyser av ämnesspecifika tankesätt med professionsteori för att resonera kring de ämneskunskaper som framtida gymnasielärare behöver för sin lärargärning. Artikeln belyser viktiga skillnader i förståelsen av vad litteraturläsning innebär inom akademin respektive i gymnasieskolan, och den granskar kritiskt förhärskande akademiska praktiker för litteraturstudier inom ämnet. Den påpekar att rådande praktiker bygger på en snäv syn av de ämneskunskaper gymnasielärare behöver och föreslår ett förnyat fokus på ämneskunskaperna som krävs för att gymnasielärare ska kunna utöva sitt professionella omdöme om den engelskspråkiga litteraturens plats i språkundervisningen. Artikeln förordar att akademiska litteraturstudier också inlemmar litteratur-vetenskapliga samtal om litteraturläsning i utbildningen och explicit formulerar de principer och tillvägagångssätt som ligger till grund för professionella sätt att läsa litteratur. Det innebär att verbalisera teoriers underliggande antaganden om litteraturens och litteraturläsningens värde och även ämnesområdets principer och verktyg för texttolkning samt färdigheterna som krävs för litteraturläsning. En sådan undervisningspraktik skulle bidra till en stadigare grund för gymnasielärares ämneskunskaper. Den är också en förutsättning för att lärarstudenter ska utveckla sitt pedagogiska tänkande vad gäller litteraturens och litteraturläsningens möjligheter och begränsningar i gymnasieskolans engelskundervisning.Nyckelord: litteraturläsning, ämneslärarutbildning, metakognition, professions¬utövning, ämnesspecifika tankesätt, ämneskunskap, gymnasieskola
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Leppänen, Katarina. "The Socialist New Woman Redux: Hella Wuolijoki’s Life Writing in the 1940s." European Journal of Life Writing 5 (December 28, 2016): GP9—GP23. http://dx.doi.org/10.5463/ejlw.5.190.

Full text
Abstract:
Abstract: Autobiography can be thought of as, among other things, a speech of defence. The Estonian-Finnish author Hella Wuolijoki started writing her autobiography in prison and it very much reads as a legitimization of her political life choices. The article investigates how Wuolijoki depicts her own politicization, and how she plays with different author names in order to destabilize a taken-for-granted author position. The material used is her three part autobiography/memoirs, in which she explicitly declares that she is less interested in the facts of her life, but rather wants to keep them in their original memory-form. This gives her the freedom to recount events she deems important for her self-formation, rather than events or general interest. Feminist and autobiographical theory is used as a tool to investigate how dislodging the authorial position can open new ways of emphasising a woman’s political development. Thus, the literary formation of a political and feminist persona can be studied through her works. In this article I relate Wuolijoki’s writing to a way of theorizing the position of the political woman that could be found in Alexandra Kollontai’s pamphlet on the socialist New Woman written in 1918. The article analyses how Wuolijoki legitimizes her political activities by recounting her life as always intricately connected to contemporary political events. The article shows that political autobiography is a concept that can open new perspectives on women’s life writing and that the construction of an autobiographical persona that combines the concepts of woman and political may rely, as in this case, on types or models found in literature rather than life. Swedish: Självbiografi kan ses som, bland annat, ett försvarstal. Den estnisk-finska författaren Hella Wuolijoki började skriva sin självbiografi i fängelset för att legitimera sina politiska livsval. Artikeln undersöker hur Wuolijoki skildrar sin egen politisering och hur hon leker med olika författarnamn för att destabilisera en förgivet tagen författarposition. Det analyserade materialet utgörs av hennes självbiografi/memoarer i tre band i vilka hon explicit deklarerar att hon är mindre intresserad av fakta och snarare vill behålla händelserna så som hon minns dem. Detta ger henne friheten att behandla skeenden som hon anser viktiga för sin egen formering snarare än sådant som kan vara av allmänintresse. Feministisk och självbiografisk teori används som ett verktyg för att undersöka hur förskjutningen av författarens ställning kan öppna nya sätt att betona en kvinnas politiska utveckling. I artikeln jämför jag Wuolijokis skrivande med Alexandra Kollontajs sätt att teoretisera den nya kvinnan i pamfletten den socialistiska Nya Kvinnan från 1918. Artikeln analyserar hur Wuolijoki legitimerar sina politiska aktiviteter genom att ständigt relatera till samtida politiska händelser. Artikeln visar att en läsning ur ett politiskt självbiografiskt perspektiv kan öppna för nya perspektiv för kvinnors life-writing och att konstruktionen av ett självbiografiskt persona som kombinerar begreppen kvinna och politik, åtminståne i det här fallet, är beroende av typer och modeller som finns i skönlitteraturen snarare än livet.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Bratlid, Dag. "Moros refleks fremdeles viktig verktøy." Tidsskrift for Den norske legeforening 131, no. 21 (2011): 2111. http://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.11.1057.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Andersen, Heidi, Ludvig N. W. Daae, and Tale Norbye Wien. "Urinmikroskopi – et viktig diagnostisk verktøy." Tidsskrift for Den norske legeforening 134, no. 18 (2014): 1765–67. http://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.14.0174.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Oftedal, Bjørg F., Venche Hvidsten, Karsten Tillerli, and Brynjar Foss. "God læring med digitalt verktøy." Sykepleien 102, no. 07 (2014): 46–48. http://dx.doi.org/10.4220/sykepleiens.2014.0094.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Haugland, Gyri Teien, and Erling André Høivik. "Modifiserte retrovirus som biologisk verktøy." Naturen 128, no. 06 (March 4, 2005): 321–30. http://dx.doi.org/10.18261/issn1504-3118-2004-06-02.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Postholm, May Britt. "Prosjektarbeid som verktøy ved kunnskapskonstruksjon." Norsk pedagogisk tidsskrift 90, no. 01 (March 21, 2006): 78–89. http://dx.doi.org/10.18261/issn1504-2987-2006-01-08.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Herfindal, Lars, Ida Mostrøm Nilssen, and Silje Milankovic. "Nanokolloidar som verkty for å betra distribusjon av legemiddel." Naturen 136, no. 03 (June 25, 2012): 103–9. http://dx.doi.org/10.18261/issn1504-3118-2012-03-02.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Kähler, Ulrik. "Nytt digitalt verktøy for medisinske koder." Tidsskrift for Den norske legeforening 129, no. 8 (2009): 772. http://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.09.0182.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Forus, Anne. "Nytt verktøy i kampen mot tuberkulose." Tidsskrift for Den norske legeforening 130, no. 18 (2010): 1798. http://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.10.0885.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Dybdahl, Ragnhild. "Kjærkomment om menneskerettigheter som praktisk verktøy." Tidsskrift for Den norske legeforening 137, no. 3 (2017): 219. http://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.16.1066.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Hyldmo, Ingrid, Elin Fjerstad, Ásgeir Bragason, Anders Husby, Nina Lang, Anette Hylen Ranhoff, Sigrid Ødegård, and Arnstein Finset. "Kommunikasjon som verktøy i klinisk hverdag." Tidsskrift for Den norske legeforening 134, no. 20 (2014): 1925–26. http://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.14.0500.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Storsveen, Ann-Marie, and Marie-Louise Hall-Lord. "CPOT – verktøy for smertevurdering av intensivpasienter." Sykepleien Forskning, no. 59668 (2016): e. http://dx.doi.org/10.4220/sykepleienf.2016.59668.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Skogen, Kjell. "LEDERGRUPPE – ET VERKTØY I ENTREPRENØRIELL LEDELSE." Stat & Styring 16, no. 02 (August 29, 2006): 50–53. http://dx.doi.org/10.18261/issn0809-750x-2006-02-18.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Åsveen, Guro. "Digitale krisekart - et verktøy for ressursfordeling." Internasjonal Politikk, no. 02 (June 18, 2014): 234–44. http://dx.doi.org/10.18261/issn1891-1757-2014-02-05.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Reniers, Fabien R. "From Verkuyl to Krifka in One Article." Linguistics in the Netherlands 16 (October 15, 1999): 163–76. http://dx.doi.org/10.1075/avt.16.15ren.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Kvarstein, Gunnvald. "Et nyttig verktøy i kampen mot smerte?" Tidsskrift for Den norske legeforening 132, no. 4 (2012): 443. http://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.11.1503.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Nesse, Caroline Wahlström, and Camilla Myhre. "FRASKYV – metode og verktøy i dansekunstneriske prosesser." Nordic Journal of Dance 1, no. 1 (December 1, 2010): 6–11. http://dx.doi.org/10.2478/njd-2010-0002.

Full text
Abstract:
Abstract In our work as dance artists we have for many years worked at guiding creative and artistic processes based on body and movement. We have developed didactic models that can be put to use in encounters with both children and young people, as well as students and professional dancers. Our work is based on guiding or coaching starting from the individual’s viewpoint. In these processes it is the individual expression that is being cultivated, always in an artistic context. The work is founded in a phenomenological view of body and movement, with the lived, experienced body as a central concept. An important part of our work has been about developing models and tools where physical principles, understanding of shape, expression, space and composition, can be seen in relation to the individual’s creative and artistic process. Through this a need has arisen to find new words and terms that can explain artistic processes in a more overall way and where the development of bodily knowledge is not separated from the artistic processes. In this context we have found a new word, “fraskyv”, that could be understood as the opposite of gravitation, like a push-off, some kind of upward pull, a spring, momentum, or maybe as a shift of weight, transfer or a change in a wider sense. The point has been to find a word that can contain both technical and creative elements, and this word “fraskyv” is the starting point for this article.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Andersen, Bengt, Joar Skrede, Hanna Hagen Bjørgaas, and Yngvild Margrete Mæhle. "Fortetting som verktøy og mål i Oslo." Plan 50, no. 04 (December 7, 2018): 16–23. http://dx.doi.org/10.18261/issn1504-3045-2018-04-04.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Butters, Chris. "Et helhetlig verktøy for evaluering av bærekraft." Plan 36, no. 01 (February 23, 2004): 4–11. http://dx.doi.org/10.18261/issn1504-3045-2004-01-03.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography