To see the other types of publications on this topic, follow the link: Yabancılar.

Journal articles on the topic 'Yabancılar'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Yabancılar.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Barış, TEKSOY. "6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa göre yabancıların vize alma zorunluluğu." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 62, no. 3 (2013): 855–906. http://dx.doi.org/10.1501/hukfak_0000001727.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kaya, Mehmet Ali. "Roma İmparatorluğu’nu Yöneten Suriyeli Kadınlar." Belleten 70, no. 257 (April 1, 2006): 63–82. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2006.63.

Full text
Abstract:
Roma'nın Severuslar hanedanı dönemi (İ.S. 192-235) tarihinin dikkat çeken önemli özelliklerinden birisi, imparatorluk yönetiminin Romalı olmayan yabancıların elinde kalmış olmasıdır. Bu sülalenin ilk imparatoru Septimius Severus, Afrika kökenliydi(1). Dilindeki Fenike aksanı onun bu yönünü özellikle vurgulamak için eskiçağ kaynaklarında anıldı(2). Roma imparatorluğunu yöneten diğer yabancılar, Syria Eyaleti'nin Emesa kentinde Güneş Tanrısı Elagabal'ın başrahipliğini yapan Iulius Bassianus'un iki kızı ve onlardan olan torunlarıydı. Septimius Severus öldükten sonra bu başrahibin kızları ve kız torunları imparatorluk yönetiminin en etkili isimleri oldular(3). Onlar yalnızca yabancı olmalarıyla değil, aynı zamanda kadın olarak imparatorluk yönetiminin etkin isimleri olmalarıyla da önemlidirler. Çünkü Romalılar, kısmen öne çıkan Nero'nun annesi Agrippina hariç, devlet yönetiminde kadın etkinliğine alışık değildiler.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

AL-SHARABI, Tawfik Abdo Taher, and Yılmaz YEŞİL. "ARAPÇA İLE TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNİN KÜLTÜR AKTARIMI AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI (C1 ÖRNEĞİ)." Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 11, no. 37 (December 8, 2023): 314–31. http://dx.doi.org/10.33692/avrasyad.1402058.

Full text
Abstract:
Türkçe ile Arapçanın yabancı dil olarak öğretiminde hedef yalnızca dil kurallarının, dil sisteminin öğretilmesi değildir. Aynı zamanda kültürel ögelerin aktarımı yapılarak Türk ve Arap kültürlerin tanıtılması da amaçlanmaktadır. Kültürel ögelerin aktarımı Arapça ile Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde temele alınması gereken en önemli ilke niteliğindedir. Aynı zamanda kültür aktarımında bir dengenin olması gerektiği de söylenmelidir. Bu dengenin oluşabilmesi, dilin öğretileceği hedef kitlenin kültürünün de tanınması hatta öğretilen dilin kültürüne de yer verilmesi anlamına gelmektedir. Bu çalışmada, Arapçanın yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan ders kitabı (El-Arabiyye Beyne Yedeyk) ve Türkçe (İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabı) öğretim ders kitapları C1 seviyesinin kültür aktarımı bağlamında karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Yani Türkçe bilmeyen öğrenciler için ve Arapça bilmeyen öğrenciler için hazırlanan öğretim ders kitapların C1 (İleri düzey) Özerklik seviyesi ile sınırlıdır. Ayrıca kitaplar kişiler arası ilişkiler doğrultusunda belirlenen ögelere (Günlük yaşam, kişiler arası ilişkiler, değerler, inançlar ve davranışlar, toplumsal gelenekler ve gelenekselleşmiş davranışlar) göre incelenmektedir. Arapça ve Türkçe öğretimi C1 seviyesi incelenip değerlendirilirken materyal olarak “İstanbul Yabancılar İçin Türkçe ders kitabı C1” ve “El-Arabiyyetü Beyne Yedeyk” Arapça ders kitapları kullanılmaktadır. Yabancı dil öğretim ders kitapları hazırlanırken, dilin oluştuğu kültürün unsurlarına da yer vermek gerekmektedir. Baktığımızda yabancı dil öğretiminde en önemli basamaklardan biri öğrenilen dilin kültürünü de öğrenmektir. Çalışmada, belirlenen kitapları C1 seviyesi hem Türkçe hem de Arapça öğretim ders kitabında kişiler arası ilişkilerin alt ögelerini oluşturan günlük yaşam, kişiler arası ilişkiler, değerler ve davranışlar, toplumsal gelenekler ve gelenekselleşmiş davranışlar bakımından incelemesi yapılmaktadır. Bunun için yabancılara dil öğretimi amacıyla yazılmış kitapların o dile ait kültür unsurlarının tanıtıldığı metinlerle donatılması kültürün aktarıcısı olan dilin daha iyi öğretilmesi ve anlaşılmasını sağlayacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

UĞUR, Aynaz. "Yabancılar Hukukunda Sınırdışı Etme İşlemi." International Journal of Social Sciences 6, no. 24 (February 20, 2022): 118–32. http://dx.doi.org/10.52096/usbd.6.24.7.

Full text
Abstract:
According to souvereign state doctrine in international law, the state decides to permit or deport a foreigner. The most important thihg is the obeidance of state to the local and international law. There are a lot of international convention for protecting foreigners from deport. In Turkish foreigners law the state has a great discretion about deport. At that time the foreigners feels that there is no legal security. Because of this state should comply with the law during its power of discretion. In Türkish law the deport procedure is organized with four different codes: YİSHK/5683-PK/5682-TVK/403-CİK/647. The most important one is YİSHK. Article 19 of it contains uncertain words. Because of this it causes a lot of cases. Deport is an extra-ordinary application which causes big scars in foreigners life. Then it shoul be determined more seriously by law. Keywords: Citizenship, Foreigner, Deport, Administrative Act, Power of Discretion
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

GÜNDÜZ, Fikriye. "Yeni Hitit Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabı C1 Seviyesinde Görünüş Kategorisi." Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11, no. 1 (February 1, 2020): 49. http://dx.doi.org/10.33537/sobild.2020.11.1.6.

Full text
Abstract:
Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Türkiye'deki sosyal ve ekonomik gelişmelerle beraber akademik çalışmaların arttığı bir alan hâline gelmiştir. Alan yazına bakıldığında yabancı dil öğretimi üzerine yapılan çalışmaların Türkçeye göre daha detaylı olduğu söylenebilir. Bu çalışmalardan biri de yabancı dil öğretiminde görünüş (aspect) ve kılınış (aktionsart) kategorilerinin incelenmesidir. Bu çalışmanın amacı yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Yeni Hitit Yabancılar için Türkçe ders kitabı C1 seviyesinde hangi görünüş türünün daha çok kullanıldığını tespit etmek ve bu durumun sebeplerini araştırmaktır. Görünüş kategorisi üzerine farklı sınıflandırmalar bulunmaktadır. Bu çalışmada görünüş kategorisi Johanson (1971, 1994)'un sınıflandırmasına göre incelenmiştir. Çalışmanın başında görünüş ve kılınış kategorilerinden bahsedilerek alan yazındaki sınıflandırmalara değinilmiş, daha sonra Yeni Hitit Yabancılar için Türkçe ders kitabı C1 seviyesinde yer alan okuma metinlerindeki görünüş işaretleyicileri incelenmiştir. Elde edilen veriler görünüş kategorisinin, incelenen metinlerde kullanılan anlatım teknikleri ve fiillerin kılınışlarıyla ilişkili olduğunu göstermiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Özkan, Asaf. "Millî Mücadele’den Sonra ve Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Yabancı Sermayeli Şirketlerde Türkçe Meselesi." Belleten 78, no. 283 (December 1, 2014): 1135–56. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2014.1135.

Full text
Abstract:
Osmanlı Devleti'nin son yüzyılında Osmanlı ülkesine imtiyazlı veya imtiyazsız olarak sermaye yatıran yabancılar, müesseselerinde Türkçe yerine kendi dillerini kullanıyorlardı. Bu nedenle bu kuruluşlarda çoğunlukla yabancılar veya Osmanlı vatandaşı olan Gayr-i Müslimler istihdam ediliyordu. I. Dünya Savaşı yıllarında İttihat ve Terakki Hükümeti bir kanun çıkararak yabancı sermayesi ile kurulmuş şirketlerde Türkçe'nin kullanılmasını zorunlu hale getirdi. Uzun savaş yılları nedeniyle tam anlamıyla uygulanamayan bu kanun 1923 yılı başlarından itibaren tekrar yürürlüğe konuldu. Kanunun yürürlüğe geçirilmesi ile birlikte yabancı sermayeli şirketlerde çalışan yabancı ve yerli gayr-i Müslimlerin tasfiye edilerek yerlerine Müslüman Türklerin istihdam edileceği düşünüldü. Bu yönde yapılan bütün hazırlıklara rağmen uygulama beklendiği gibi olmadı. Bu konudaki son adım Cumhuriyet döneminde 10 Nisan 1926 tarihinde yeni bir kanun çıkarılması ile atıldı. Böylece kendisini ulus devlet olarak tanımlayan Türkiye Cumhuriyeti, hem kültürel hem de iktisadi milliyetçilik açısından önemli bir adım atmış oldu.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Gürhan, KIRİLEN. "Eski Çin metinlerinde yer-gök ve yabancılar." Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 52, no. 1 (2012): 53–70. http://dx.doi.org/10.1501/dtcfder_0000001286.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

AKBAL, Lokman TANRIKULU Elisahan. "Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kullanılan İzmir Yabancılar İçin Türkçe Alıştırma Kitabı A1 Düzeyi Etkinliklerinin Dil Becerilerine Göre Dağılımının İncelenmesi." International Journal of Language Academy 31, no. 31 (2020): 404–12. http://dx.doi.org/10.29228/ijla.41823.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Çelikçi, Abdül Samet. "Politik Üyeliğin “Öteki” Yüzü: Mülteciler, Sığınmacılar, Göçmenler ve Yabancılar." Middle East Journal of Refugee Studies 1, no. 1 (December 10, 2015): 125–27. http://dx.doi.org/10.12738/mejrs.2016.1.1.r0001.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

AYTAN, FATMA ÇİFTLER Talat. "Yabancılar İçin Akademik Türkçe Kitapları Üzerine Bir İnceleme." International Journal of Languages Education 7.4, no. 7.4 (2019): 75–91. http://dx.doi.org/10.29228/ijlet.39947.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Mualimin, Mualimin, Fathiyakan Fathiyakan, and Siti Rahayu. "From Language Learning Media to Representing Turkish Culture: Cultural Content in Turkish Language Textbooks." Educative: Jurnal Ilmiah Pendidikan 1, no. 2 (August 2, 2023): 70–78. http://dx.doi.org/10.37985/educative.v1i2.77.

Full text
Abstract:
Language has a close relationship with culture, so that language learning often uses cultural content as a learning medium. Therefore this study aims to analyze the cultural content in textbooks for learning Turkish and its relation as a medium of learning between Turkish languages. This study is qualitative research with a literature study approach. The source of the data in this study was the textbook for learning Turkish, namely "Istanbul Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabı". Data were collected by observing the content in the book. The data obtained were then analyzed using the Miles and Huberman qualitative analysis model: data reduction, data display, and conclusion. The findings in this study lead to the conclusion that cultural content is a crucial and inseparable part of the substance of the book "Istanbul Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabı" as a Turkish language textbook. At this level, the cultural content has two functions at once: bridging understanding related to Turkish grammar and representing the cultural identity of the Turkish people to international students.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Çevik, Arzu, and Neslihan Muzaffer. "Yabancılara Türkçe Öğretimi Kitaplarında Kullanılan Kelime Öğretimi Etkinliklerindeki Kelimelerin İncelenmesi (Yedi İklim Yabancılar için Türkçe Öğretim Seti B1-B2 seviyesi)." International Journal of Languages Education 10.1, no. 10.1 (2022): 30–47. http://dx.doi.org/10.29228/ijlet.57282.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

HALICI, Saliha. "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Uyarınca Öğrenci İkamet İzni." Selcuk Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi 25, no. 2 (December 19, 2017): 433–79. http://dx.doi.org/10.15337/suhfd.358661.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Yazan, Tevfik, Ahmet Girgin, and Tacettin Kuru. "Geriyatrik Depresyon: Alanya'da yaşayan yerleşik yabancılar üzerine bir araştırma." Acta Medica Alanya 1, no. 3 (December 15, 2017): 139–44. http://dx.doi.org/10.30565/medalanya.344507.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

MUTLU, Cengiz. "REAL ESTATE SALES TO FOREIGNERS AND PROBLEMS ENCOUNTERED IN TÜRKİYE IN THE PROCESS UP TO THE LAUSANNE CONFERENCE." Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 39, no. 107 (May 24, 2023): 39–78. http://dx.doi.org/10.33419/aamd.1301600.

Full text
Abstract:
1867 yılından önce Osmanlı Devleti’nde yabancılara gayrimenkul iktisabı yasaktı. Bu tarihten itibaren devlet, Safer Kanunu ile yabancılara gayrimenkul iktisabını legal hâle getirirken iktisabı belli şartlara bağlamıştı. Böyle bir kanunun çıkartılmasında Kırım Savaşı sonrası alınan dış borçlar ve kapitülasyonlar etkili olmuştur. Yabancıların taşınmaz iktisabı Osmanlı kanunları uygulanması karara bağlanırken, bu unsurun Hicaz’da taşınmaz edinmesinin önü kapatılmıştı. Ayrıca Osmanlı uyruğunda iken sonradan yabancı bir devletin uyruğuna geçenlerin taşınmaz alması da yasaklanmıştır. Daha evvel gerçek kişilere tanınan taşınmaz edinme hakkı 1913’te yabancı tüzel kişilere de teşmil edilmiştir. Yabancıların, bu kanunla elde ettiği kazanımlarla ilgili haklar Birinci Dünya Savaşı’na dek devam etmiştir. 1914’te eski antlaşmalara ait hükümlerle birlikte kapitülasyonların lağvedilmesi yabancılara tanınan tüm ayrıcalıkları ortadan kaldırmıştır. Mütareke ile birlikte Yunanlara taşınmaz satışı özellikle Batı Anadolu’nun bazı vilayetlerinde yüzde doksanlara varmıştır. Müslüman emlakının yabancıların eline geçmemesini temin için ortaya atılan birtakım öneriler ise sonuçsuz kalmıştı. Her gün binlerce lira kıymette Müslüman emlakının yabancıların eline geçişi Türk kamuoyunda tepkileri beraberinde getirmişti. Türk basınında Müslüman emlak sahiplerinin müşkülat ve zaruretler karşısında himaye edilmesi gündeme gelse de etkili bir tedbir alınamamıştır. Tüm tedbirler, millî basın vasıtasıyla Müslüman emlak sahiplerine yönelik iyi müşteriler bulmaları hususundaki nasihatlerinden öteye gidememişti. Satışların bir hayli artması üzerine İstanbul Hükûmeti bazı tedbirlere başvurmak zorunda kalsa da bundan da bir sonuç çıkmamıştır. Lozan Antlaşması’nda ise İtilaf Devletleri vatandaşlarının Türkiye’de taşınmaz edinmesi kabul edilirken buna karşın bu devletler de Türk vatandaşlarına taşınmaz edinme hakkı tanımıştır. Bu çalışmada başlangıcından Lozan Konferansı’na kadar Türk devletinin egemenlik sorunlarından biri olan yabancılara gayrimenkul satışı belgelerle ortaya koyulmaya çalışılacaktır. Çalışmamızda veri analiziyle, doküman analizi yöntem olarak kullanılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Şeker, Güven. "Kitap İnceleme." Göç Dergisi 3, no. 2 (October 28, 2016): 297–300. http://dx.doi.org/10.33182/gd.v3i2.584.

Full text
Abstract:
Nuray Ekşi (2014). Yabancılar ve Uluslararası Koruma Hukuku, İstanbul: Beta Basim Yayin, (ISBN: 9786053331162), 371 Sayfa.Göç araştırmalarıyla ilgili disiplinler arası alanyazın hızlı şekilde gelişirken göçü farklı bakış açıları ve yöntemlerle inceleyen çalışmalar gerek akademisyenler gerekse ilgili alandaki uygulamacılar tarafından merakla takip edilmektedir. Özellikle hukuk alanında göçü mevzuat ve yargı kararları çerçevesinde değerlerdiren ve hem ulusal hem de uluslararası düzlemde inceleyen yayınlaraolan ihtiyaç günümüzde artan insan hareketliliğiyle ilişkili olarak gittikçe önem kazanıyor.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

KİBAR, DARDAĞAN, and Esra Esra. "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu tasarısında ve başlıca Avrupa Birliği düzenlemelerinde yabancıların sınır dışı edilmelerine ilişkin kurallar: bir karşılaştırma denemesi." Ankara Avrupa Calismalari Dergisi 11, no. 2 (2012): 53–74. http://dx.doi.org/10.1501/avraras_0000000179.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

GÜN, Mesut. "Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretiminde Kullanılan İstanbul Yabancılar İçin Tür." Researcher Social Science Studies 5, no. 4 (January 1, 2017): 477–88. http://dx.doi.org/10.18301/rss.449.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

yucel, DOGAN. "CONTENT ANALYSIS OF A1 LEVEL LALE 1 TEXTBOOK LISTENING-COMPREHENION TEXTS IN TEACHING TURKISH AS A FOREIGN LANGUAGE." Journal of Research in Turkic Languages 5, no. 2 (November 15, 2023): 61–69. http://dx.doi.org/10.34099/jrtl.523.

Full text
Abstract:
Özellikle 1990 sonrası başlayan ve son yıllarda ekonomik, kültürel ve siyasi gelişmelerin etkisiyle yabancılar tarafından oldukça ilgi gören Türkçe, dünyada en çok öğrenilen diller arasına girmeyi başarmıştır. Yabancı dil öğretiminde dört esas dil becerisi vardır. Bunlar; okuma, anlama, yazma ve dinlemedir. Dinleme becerisi diğerlerine göre farklı bir öneme sahiptir. Çünkü dinleme, insanoğlunun anne karnında duyduğu seslerin anlam kazanmasıyla elde ettiği ilk dil becerisidir. Bundan dolayı dinleme becerisinin gelişmesi ile diğer beceriler de gelişir. Bu araştırmanın amacı, yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılan Lale Türkçe Ders Kitabı 1 kitabındaki dinleme metinlerinin, A1 seviyesine uygunluğunun incelenmesidir. Döküman incelemesi çalışmada başvurulan yöntemdir. Lale Türkçe Ders Kitabı 1 kitabında bulunan dinleme metinleri, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metninde yer alan kriterlere göre incelenmiştir. Kitapta bulunan dinleme metinleri; dinlemenin içeriği, dinlemenin soru tipi, dinlemenin dilbilgisi yönünden seviyeye uygunluğu, dinlemede kullanılan kelimelerin seviyeye uygunluğu, dinlemede kullanılan görseller ve görsellerin metne uygunluğu, dinlemenin hızı ve anlaşırlılığı, dinlemenin kültür aktarımı boyutu yönlerinden incelenmiştir. Araştırmada, Lale  Türkçe Ders Kitabı 1’deki okuma metinleri ve dinleme metinleri arasında içerik bağlamında birbirleri ile ilişkili olduğu, dinleme etkinliklerinde doğru ve yanlışı işaretleme, eşleştirme yapma, boşluk doldurma, uygun seçeneği işretleme, açık uçlu sorular  şeklinde  farklı soru tipleri kullanıldığı, dinleme etkinliklerinde kullanılan dil bilgisi genel olarak Avrupa Dil Portfolyosuna uygun olduğu, dinleme etkinliklerinde kullanılan kelimeler genellikle Avrupa Dil Portfolyosuna göre A1 seviyesi için uyumlu olduğu, etkinlerin hepsinde de görseller bulunduğu ve metinlerin görsellere uygun olarak verildiği, dinleme hızı ve anlaşılırlığın A1 seviyesine uygun olduğu, dinleme etkinliklerinde Türk kültürüne ait unsurlara önemli ölçüde yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

NÜNÜKOĞLU, Mesut GÜN Pınar. "İzmir Yabancılar İçin Türkçe A1 Kitabının Yapılandırmacı Yaklaşım İlkelerine Göre Değerlendirilmesi." RESEARCHER SOCIAL SCIENCE STUDIES 7.3, no. 7.3 (2019): 88–99. http://dx.doi.org/10.29228/rssstudies.36929.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Bodur Ün, Yrd Doç Dr Marella, and Uzm Anış Paydak. "Küreselleşen Dünyada Düzensiz Göç ve Türkiye: Adana İli Yabancılar Misafirhanesi Çalışması." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 17, no. 3 (September 15, 2017): 187–204. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.417295.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

LİDAR, Veysel. "Uzaktaki Ötekiler, Yakındaki Yabancılar: Edebiyat Ve Sinemada Uzakta Ve Arada Kalanlar." Social Mentality And Researcher Thinkers Journal 61, no. 61 (2022): 1195–202. http://dx.doi.org/10.29228/smryj.63293.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Zeki ZORBAZ, Kemal. "Gazi TÖMER Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Setindeki Metinlerin Kelime-Cümle Uzun." Journal of Turkish Studies 11, Volume 11 Issue 3 (January 1, 2016): 2509. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.9290.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

YILMAZ, Fatih. "Yeni Hitit Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Seti ndeki Görsellerde Kültür Aktarımı." Journal of International Social Research 8, no. 37 (April 20, 2015): 841. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.20153710651.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

COŞKUN, Metin, Gözde BOZKURT, and Melih Sefa YAVUZ. "Borsa İstanbul 100 Endeksini Etkileyen Yatırımcı Profilleri: Yerliler mi Yabancılar mı?" Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi 8, no. 2 (July 1, 2023): 263–82. http://dx.doi.org/10.30784/epfad.1284498.

Full text
Abstract:
Günümüz finansal piyasalarında faaliyet gösteren yatırımcı türlerinin davranışlarını ve bu davranışların piyasayı ne ölçüde etkileyeceğini anlamak Türkiye gibi gelişmekte olan piyasaların gelişimi ve istikrarı açısından önem arz eden bir konudur. Bu bağlamda çalışmada, Borsa İstanbul’da yatırım yapan yatırımcıların kimlik tipi (gerçek, tüzel ve diğer) ve uyruğu (yerli, yabancı) göz önünde bulundurularak söz konusu yatırımcıların BIST 100 Endeksi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda, 2010:2-2022:12 dönemleri arasında aylık frekansta tüzel/yerli, tüzel/yabancı, gerçek/yerli, gerçek/yabancı, diğer/yerli, diğer/yabancı yatırımcıların pay senedi yatırımlarının cari dönem portföy değeri ile BIST 100 Endeks verileri Bayesyen Vektör Otogresif Model (BVAR) tahmini kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; BIST 100 Endeksinde meydana gelen değişkenliğinin yaklaşık %67’si endeksin kendisi tarafından açıklanmaktadır. İlerleyen dönemler boyunca da açıklama oranı yine %65-%67 arasında seyretmektedir. Yatırımcı profili özelinde elde sonuçlarına göre özellikle araştırmada ele alınan dönem aralığının sonlarında BIST 100 Endeksindeki değişimlerin yaklaşık %31’inin diğer/yabancı yatırımcılar olarak sınıflandırılan yabancı yatırım ortaklıkları ve yabancı yatırım fonları tarafından açıklandığı tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Günay, Nejla. "Osmanlı Devleti'nde Kurulan Spor Cemiyetleri ve Jimnastik Derslerinin Milliyetçilik Hareketlerindeki Rolü." Belleten 81, no. 292 (December 1, 2017): 917–46. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2017.917.

Full text
Abstract:
Türkiye'de spor, bir bilim dalı olarak kabul edilmiyor, askerî talim ya da eğlence aracı olarak görülüyordu. Halkın askerî talim benzeri faaliyetlerde bulunması yasaktı. Bu ancak devletin kontrolünde yapılabilirdi. Osmanlı topraklarında bulunan yabancılar ve gayrimüslim tebaa çeşitli cemiyetler kurmak suretiyle sportif faaliyetler yapıyorlardı. Ancak bu durum yasal değildi. II. Meşrutiyet'in ilân edilmesinden sonra bu konudaki yasal boşluğun doldurulması amacıyla Cemiyetler Kanunu çıkarıldı. Böylece mevcut cemiyetler yasallaştı ve birçok spor kulübü kuruldu. Bu kulüplerden bazıları yasal görünümde olmalarına rağmen halka askerî talim yaptırmak suretiyle yasadışı faaliyetler yürüttüler. Bu zaman zaman resmî makamlarla cemiyetlerde faaliyet gösterenleri karşı karşıya getirmiş, hatta bu faaliyetleri nedeniyle yargılananlar olmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Isır, Aysun Baransel, Ahmet Büyükçelik, Serdar Özdil, and Ayşe Gül Coşkun. "Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına Yansıyan Cinsel İstismar Olgularının ve Bu Olgular İçinde Çocuk İstismarı ve Mental Retardasyonun Değerlendirilmesi." Bulletin of Legal Medicine 14, no. 1 (April 1, 2009): 5–11. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2009141683.

Full text
Abstract:
Cinsel istismar olgularında çok çeşitli etmenler söz konusu olup, bu çalışmada yetişkin-çocuk ve özürlü cinsel istismar mağdurlarının yoğunluk ve dağılımına dikkat çekilmek amaçlandı ve Anabilim Dalımıza Ocak 2000 - Mart 2008 tarihleri arasında başvuran 205 cinsel istismar olgusu çalışma kapsamına alınarak değerlendirildi. Olguların 78’i (%38) erkek, 127’si (%62) kadın olup 103’ü (%50.2) çocuktu. Çocukların en küçüğü 5, en büyüğü ise 18 yaşında olup, yaş ortalaması 14.03 + 3.56 olarak belirlendi. Çocuk olguların 48’i (%46.6) erkek, 55’i (%53.4) kız idi. 42 çocukta (%40.8) travma sonrası stres bozukluğu tespit edildi. 98 çocuğun (%95.1) istismar zanlıları yabancılardı. Okul çağma gelmiş olan 24 çocuk (%23.3) okuma-yazma bilmemekteydi. İstismara uğrayan 26 çocukta (%25.2) aynı zamanda darp-cebir izleri de görüldü, böylelikle cinsel istismarla birlikte fiziksel istismara da maruz kaldıkları belirlendi. Çocuk olguların 16’sının (%15.5) hafif mental retarde oldukları belirlendi. 7’si erkek (%43.8), 9’u (%56.2) kadın olan mental retarde çocukların yaş ortalaması 16.25+2.543 olarak hesaplandı ve en küçüğünün 11, en büyüğünün ise 18 yaşında olduğu belirlendi. Sadece bir mental retarde çocukta travma sonrası stres bozukluğu tespit edildi. Mental retarde çocukların 6’sında (%37.5) fiziksel istismar da tespit edildi. Mental retarde çocukların tamamının yabancılar tarafından istismar edildiği tespit edildi. Cinsel istismarlarda çok çeşitli etmenler söz konusu olsa da istismara uğrayanlar arasında mental retardasyonlu çocuk olguların da önemli bir yer tuttuğu, seksüel saldırılara karşı bu olguların daha korumasız kaldığı, bu olgulara yönelik seçici ve spesifik eğitim programları ile tıbbi ve sosyal olarak destek olunması gerektiği sonucuna varıldı.Anahtar kelimeler: Cinsel istismar, fiziksel istismar, çocuk, mental retardasyon
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

PARLAK, Hatice. "Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitaplarında Görevsel Sesbilimin Kullanım Özellikleri Üzerine Bir Değerlendirme." International Journal of Languages' Education 1, Volume 6 Issue 4 (January 1, 2018): 230–43. http://dx.doi.org/10.18298/ijlet.3176.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Bostan, İdris. "Rusya'nın Karadeniz'de Ticarete Başlaması ve Osmanlı İmparatorluğu (1700-1787)." Belleten 59, no. 225 (August 1, 1995): 353–94. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1995.353.

Full text
Abstract:
"Tarihen sâbittir ki, Boğazları kontrol altında tutan her devlet, sonunda Karadeniz üzerinde hakimiyet kurmaya çalışmıştır. Gerçekten de Boğazların iki tarafındaki ana topraklara hükmeden devletler, Bizans ve Osmanlı devletleri örneklerinde olduğu gibi bunu başarmıştır" diyen H. İnalcık, Karadeniz'i hakimiyet altına almak için Boğazların ne derece önemli olduğuna işaret etmektedir. Fâtih'in İstanbul'u fethiyle (1453) Boğazları ve II. Bayezid devrinde Kili ve Akkirman'ın alınmasıyla (1484) bütün Karadeniz kıyılarını kontrolü altına alan Osmanlı Devleti, çok geçmeden bu denize geçişi yabancılar için imkânsız hâle getirdi. Böylece XVI. asrın sonlarında dış ticarete tamamen kapanan Karadeniz, siyasi, idari ve ticari bakımdan bir iç deniz haline geldi ve bu durumunu XVII. yüzyıl boyunca devam ettirdi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Kaymak, Burcu, and Dogan Yucel. "YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE A1 SEVİYE LALE 1 DERS KİTABI DİNLEME-ANLAMA METİNLERİNİN İÇERİK ANALİZİ." Journal of Research in Turkic Languages 5, no. 2 (November 15, 2023): 37–47. http://dx.doi.org/10.34099/jrtl.521.

Full text
Abstract:
Teknolojik gelişimin hızlı olduğu, kültürler arası etkileşimin gün geçtikçe arttığı, küreselleşmenin zirve yaşadığı 21. yüzyılda, yabancı dil öğrenmeye yönelik ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle 1990 sonrası başlayan ve son yıllarda ekonomik, kültürel ve siyasi gelişmelerin etkisiyle yabancılar tarafından oldukça ilgi gören Türkçe, dünyada en çok öğrenilen diller arasına girmeyi başarmıştır. Yabancı dil öğretiminde dört esas dil becerisi vardır. Bunlar; okuma, anlama, yazma ve dinlemedir. Dinleme becerisi diğerlerine göre farklı bir öneme sahiptir. Çünkü dinleme, insanoğlunun anne karnında duyduğu seslerin anlam kazanmasıyla elde ettiği ilk dil becerisidir. Bundan dolayı dinleme becerisinin gelişmesi ile diğer beceriler de gelişir.<br /> <br /> Bu araştırmanın amacı, yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılan ``Lale Türkçe Ders Kitabı 1`` kitabındaki dinleme metinlerinin, A1 seviyesine uygunluğunun incelenmesidir. Döküman incelemesi çalışmada başvurulan yöntemdir. ``Lale Türkçe Ders Kitabı 1`` kitabında bulunan dinleme metinleri, ``Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metninde`` yer alan kriterlere göre incelenmiştir. Kitapta bulunan dinleme metinleri; dinlemenin içeriği, dinlemenin soru tipi, dinlemenin dilbilgisi yönünden seviyeye uygunluğu, dinlemede kullanılan kelimelerin seviyeye uygunluğu, dinlemede kullanılan görseller ve görsellerin metne uygunluğu, dinlemenin hızı ve anlaşırlılığı, dinlemenin kültür aktarımı boyutu yönlerinden incelenmiştir. Araştırmada, ``Lale&nbsp; Türkçe Ders Kitabı 1`` deki&nbsp; okuma metinleri ve dinleme metinleri arasında içerik bağlamında birbirleri ile ilişkili olduğu, dinleme etkinliklerinde doğru ve yanlışı işaretleme, eşleştirme yapma, boşluk doldurma, uygun seçeneği işretleme, açık uçlu sorular&nbsp; şeklinde&nbsp; farklı soru tipleri kullanıldığı, dinleme etkinliklerinde kullanılan dil bilgisi genel olarak Avrupa Dil Portfolyosu na uygun olduğu, dinleme etkinliklerinde kullanılan kelimeler genellikle Avrupa Dil Portfolyosuna göre A1 seviyesi için uyumlu olduğu, etkinlerin hepsinde de görseller bulunduğu ve metinlerin görsellere uygun olarak verildiği, dinleme hızı ve anlaşılırlığın A1 seviyesine uygun olduğu, dinleme etkinliklerinde Türk kültürüne ait unsurlara önemli ölçüde yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

BAYKAL, Seçkin, and Levent YILMAZ. "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile Göç İdaresi Bağlamında Türkiye’nin Yeni Göç Siyaseti." Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 7, no. 2 (July 1, 2020): 633–52. http://dx.doi.org/10.17541/optimum.739217.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

ALKAN, Halime, and Kemal PEKÇOŞKUN. "On Dokuzuncu Yüzyıl Osmanlısında Hukuki Düzenlemeler: Ticaret ve Nizamiye Mahkemesi Kararlarının Yanlılığı Üzerine Lojistik Regresyon Analizi." Sosyoekonomi 31, no. 58 (October 11, 2023): 333–63. http://dx.doi.org/10.17233/sosyoekonomi.2023.04.17.

Full text
Abstract:
On dokuzuncu yüzyıl Osmanlısında ticaretin gelişmesine paralel olarak Müslümanlar, gayrimüslimler ve yabancılar arasında iktisadi ve ticari anlaşmazlıklar da artmış ve bu durum belli başlı hukuki düzenlemelerin yapılmasını gerekli kılmıştır. Bu çerçevede başlatılan kanunlaştırma hareketleri yanında söz konusu kanunların uygulanacağı ticaret ve nizamiye mahkemeleri de teşkil edilmiştir. Yeni kurulan bu mahkemelerin Müslüman ve gayrimüslim üyelerden oluşan yapısı ise davaların karar aşamalarında davacı ve davalı tarafların dini kimliğine göre yanlılık oluşması ihtimalini gündeme getirmiştir. Buradan hareketle bu çalışmada literatürde çeşitli açılardan değerlendirilen Müslümanların ve gayrimüslimlerin davaları kazanmasında rol oynayan faktörler, Ceride-i Mehâkim vasıtasıyla ulaşılan mahkeme kayıtlarının verdiği bilgilerden hareketle oluşturulan veri seti kullanılarak lojistik regresyon yöntemiyle araştırılmaktadır. Ulaşılan sonuçlar, davacının gayrimüslim olduğu durumda Müslümanların kazanma olasılığının azaldığını, gayrimüslimlerin kazanma olasılığının ise arttığını göstermektedir. Davalının Müslüman olduğu durumdaysa tam tersi sonuçlar ortaya çıkmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Zeynep, KIVILCIM. "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile Geçici Koruma Yönetmeliği: Toplumsal cinsiyet perspektifiyle bir değerlendirme." Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 71, no. 3 (2016): 919–40. http://dx.doi.org/10.1501/sbfder_0000002416.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Yıldırım, Meltem. "Uluslararası Göç ve Ulusal Güvenlik Bağlamında Türkiye’nin Sınır Dışı Politikalarının Göçmenler Üzerindeki Etkisi." Göç Dergisi 8, no. 2 (August 8, 2021): 311–26. http://dx.doi.org/10.33182/gd.v8i2.719.

Full text
Abstract:
Uluslararası göç ve ulusal güvenlik konularının kesişim noktası hiç şüphesiz sınırlar meselesidir. Göçü hem bir tehdit hem de bir işgücü kaynağı olarak gören uluslar, sınır politikalarını bu doğrultularda belirlemiş ve çoğunlukla bu politikalar sonucunda göçmenlerin insan olmaktan doğan haklarını göz ardı etmişlerdir. Bu makalede Türkiye’nin sınır ve sınır dışı politikalarını teorik bir çerçevede incelemek ve yaşadığı yeri bir şekilde terk etmek zorunda kalmış, gerekli izinlere erişememiş göçmenlerin, yasal mevzuatta yer alan sınır dışı etme uygulamasıyla yaşadıkları problemleri tartışmaya açmak amaçlanmıştır. Bu bağlamda makale sınır dışı uygulamasının yasal mevzuattaki yerini dikkate alarak, sınır politikalarının göçmenler üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Ortaya çıkan sonuçlara göre Türkiye’nin sınır politikası ulusal güvenlik kapsamında belirlenmiş ve sınır dışı uygulamasında sınır dışı edilecek kişiler ve insan hakları çerçevesinde sınır dışı edilmesi uygun görünmeyen kişiler Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda belirtilmiştir. Ancak yasal mevzuatta göçmenlerin yaşam şartlarını olumsuz yönde etkileyen birtakım eksiklikler söz konusudur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Kayı, Zehra, Mehmet Fatih Yavuz, and Nadir Arıcan. "Kadın Üniversite Gençliği ve Mezunlarına Yönelik Cinsel Saldırı Mağdur Araştırması." Bulletin of Legal Medicine 5, no. 3 (December 1, 2000): 157–63. http://dx.doi.org/10.17986/blm.200053421.

Full text
Abstract:
Çalışmamızda ülkemizde üniversite gençliği ve mezunlarına yönelik olarak kadınlarda hangi oranlarda cinsel şiddet eylemlerinin gerçekleştiği, kimler tarafından, nerede, ne zaman uygulandığı, adli makamlara ne derece yansıdığı, yansımıyorsa nedenleri ve mağdurların etkilenme dereceleri araştırılmıştır. Araştırmamıza üniversite öğrencisi ve mezunu toplam 700 kadın katılmıştır. İddia ettiğimiz veriler literatürlerle uyumlu olarak kadınların bu eylemlere yüksek oranlarda maruz, kaldığını ve özellikle temas içeren cinsel şiddet türlerinin sanılanın aksine yabancılar tarafından değil, çoğunlukla tanıdık kişilerce gerçekleştirildiği, çok büyük oranının adli makamlara yansımadığını ortaya koymuştur. Sözel, görsel ve dokunsal cinsel şiddet türlerinden herhangi birine maruz kalma oranı kadınlarda % 84 tür. Basit cinsel içerikli dokunuştan zorla cinsel ilişkiye kadar uzanan dokunsal cinsel şiddet türlerine maruz kalma oranı ise % 44.8 olarak bulunmuştur. Mağduriyet oranının yüksekliğinin yanı sıra adli makamlara iletilme oranlarının düşük olması, özellikle adli tıp açısından olayı ispatlama zorluğunu aşacak çalışmaların (etkin muayene ve delillerin değerlendirilmesi) önemini ortaya koymaktadır.Anahtar Kelimeler: Cinsel şiddet, kadın, mağdur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

TONYALI, Ayşegül, Gül KARAÇETİN, Hacer Ayşen ATİK TOSUNLAR, and Binay KAYAN OCAKOĞLU. "Evaluation of Victim and Abuse Characteristics in Child Sexual Abuse: A Child Advocacy Center Experience." Turkish Journal of Forensic Medicine 37, no. 3 (December 18, 2023): 143–49. http://dx.doi.org/10.61970/adlitip.1364131.

Full text
Abstract:
Amaç: Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Çocuk İzlem Merkezinde (ÇİM) değerlendirilen hastaların başvuru şekilleri ve nedenleri, ailelerinin demografik özellikleri, uygulanan prosedürler ve sağlanan hizmetleri gözden geçirmeyi amaçladık. Yöntem: 2015-2020 tarihleri arasında olası cinsel istismar şüphesi ile değerlendirilen vakaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Yapılan adli ve psikiyatrik görüşme ile cinsel istismar tanısı konmuş olan vakalar çalışmaya dahil edildi. Vakaların demografik bilgileri, bildirim şekilleri, istismarcının yaşı, mağdurla olan yakınlık derecesi, paydaş kurumlarca yapılan işlemler, diğer işlemler gibi veriler kayıt edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 384 vaka dahil edildi. Vakaların 320 tanesi (% 83.3) kız iken 64 (%16.7) tanesi erkek idi. Vakaların ortalama yaşı 12.7 (±3.17) yıl idi. İstismarların 268’i (%69.8) basit cinsel istismar iken 114’ü (%29.7) nitelikli cinsel istismar şeklinde idi. Basit cinsel istismarda bulunan kişiler daha çok yabancılar iken (n=78, %29.1, p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

YÜKSEL, Sinem Evren. "Transit: Refugee as a Witness and Memory." Moment Journal 10, no. 1 (July 19, 2023): 200–217. http://dx.doi.org/10.17572/mj2023.1.200217.

Full text
Abstract:
Bu çalışma Christian Petzold’un Transit (2018) filmini, mülteci figürü çerçevesinde ve göç, kimlik, yersizlik-yurtsuzluk gibi temalar etrafında çözümlemeyi amaçlamaktadır. Anna Seghers’in Transit romanından uyarlanan film, II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa’da sıkışıp kalmış bir grup mülteciye odaklanan romandan farklı olarak, günümüzdeki mülteci kriziyle bağ kurmaya olanak sağlamaktadır. Dolayısıyla film Avrupa’nın geçmişiyle ilişki kurma ve yüzleşme girişimi olduğu kadar günümüz Avrupa’sıyla da yakından ilişkilidir. Çalışma Zygmunt Bauman, Hannah Arendt, Giorgio Agamben gibi düşünürlerden ve Lacancı psikanalizden hareketle, filmin kolektif belleğe seslenerek geçmişten günümüze mülteci olma durumunu hangi kavram ve tartışmalarla ilişkilendirdiğini araştırmaktadır. Çalışmanın sonucunda, mültecilerin anlatıda toplumsal düzenin hayali bütünlüğünü tehdit eden, sınırların dışına atılması gereken ötekiler/yabancılar olarak tanımlandığı, bürokratik kurumların ise toplumsal simgesel düzende Yasa’nın uygulayıcıları işlevini üstlendikleri görülmektedir. Bu noktada film yaşamla ölüm arasındaki sınır çizgisinde, geçicilik ve belirsizlik temelinde hayatlarını sürdüren mültecilerin görünmez olma, kimliği yitime endişesini ve yersiz-yurtsuzluğa bağlı huzursuzluğunu açığa çıkarmaktadır. Filmin estetik tercihleri ise mültecilerin bir kurban anlatısı içinde sunulmasının önüne geçmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

ERDİL, Melike. "Türkçe Okutmanlarına ve Yabancı Öğrencilere Göre İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitaplarında (A1-A2) Kültür Aktarımı." International Journal of Languages' Education 1, Volume 6 Issue 1 (January 1, 2018): 337–57. http://dx.doi.org/10.18298/ijlet.2459.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Boztilki, Gökmen. "An analysis of Gazi University Tomer B1 book in terms of values educationGazi Üniversitesi Tömer B1 seviyesi kitabının değerler eğitimi bakımından incelenmesi." Journal of Human Sciences 15, no. 2 (April 19, 2018): 755. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v15i2.5315.

Full text
Abstract:
Teaching a language is an action that involves teaching not only the grammar, but also the culture, traditions, and the point of view of the world. The concept of value is one of the elements that make up culture, tradition and the individual's perspective on the world. One of the problems experienced by individuals who learn Turkish as a foreign language is the problem of incompatibility caused by not recognizing these values.One of the most important principles in the field of foreign language teaching is the principle of transferring culture along with language. In this context, language teaching is also culture teaching. Today technological opportunities bring many innovations and developments in education field, but the basics of foreign language teaching are still forming textbooks. These books are one of the important factors of cultural transfer. In order to achieve a healthy education in Turkish as a foreign language, the values belonging to the society must be reflected in the books of the foreign language in a balanced way. In this study,which aims to anaylze the book B1 level for foreigners in terms of values education, the descriptive document scanning model was taken into consideration. According to the results of the analysis, all values in Schwartz classification are shown in Turkish B1 book for foreigners at Gazi University TOMER. While the most common values in the classification are self-direction and benevolence, the least common value is conformity.Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file. ÖzetBir dilin öğretimi yalnızca dil bilgisini değil aynı zamanda o dilin kültürünü, geleneklerini, dünyaya bakış açısını da öğretmeyi içeren bir eylemdir. Kültürü, geleneği ve bireyin dünyaya bakış açısını oluşturan unsurların başında ise değer kavramı gelmektedir. Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireylerin yaşadıkları sorunlardan biri de bu değerleri tanımamaktan kaynaklanan uyumsuzluk sorunudur. Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminin ilkelerinden biri de dil ve kültür aktarımının aynı anda sağlanmasıdır. Bu bağlamda dil öğretimi aynı zamanda kültür öğretimidir.Günümüzde teknolojik imkanlar eğitim alanında da birçok yenilik ve gelişimi beraberinde getirse de yabancı dil öğretiminin temelini halen ders kitapları oluşturmaktadır. Bu kitaplar kültür aktarımının önemli unsurlarından biridir. Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde değerler eğitiminin sağlıklı gerçekleşebilmesi için topluma ait değerlerin yabancı dil kitaplarına da dengeli bir şekilde yansıması gereklidir. Gazi Üniversitesi TÖMER Yabancılar İçin Türkçe B1 seviyesi kitabının değerler eğitimi açısından incelenmesinin amaçlandığı bu çalışmada, betimsel nitelikli döküman tarama modeli kullanılmıştır.Tarama sonuçlarına göre Gazi üniversitesi TÖMER Yabancılar için Türkçe B1 kitabında Schwartz’ın sınıflandırmasındaki bütün değerlere yer verildiği görülmektedir. Sınıflandırma içindeki değerlerden kitapta en çok yer alan değerler özyönelim (self-direction) ve iyilikseverlik (benevolence) iken en az yer verilen değer ise uyma (conformity) olmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

İNELİ CİGER, Meltem. "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda Aralık 2019’da Yapılan Bazı Değişikliklerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Değerlendirilmesi." Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 26, no. 2 (December 30, 2020): 699–725. http://dx.doi.org/10.33433/maruhad.717843.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Demirel Fakiroğlu, Gözde. "Göçmen öğrencilerin eğitim sistemine uyumunun türkçe öğretimi ile ilişkisi." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, no. 30 (October 21, 2022): 121–34. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1192510.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, Türkçenin göçmenler için ikinci dil olarak ve ana dili olarak öğretimi toplumdilbilimsel açıdan değerlendirilmiştir. Çok geniş bir alana hitap eden toplumdilbiliminin kültürel boyutu, cinsiyet boyutu, dil eğitimi boyutu farklı ülkelerde Türkçe bağlamında uygulanan çalışmalardan örnekler sunularak ele alınmıştır. Dil ile ilgili olan her konunun insanı ve toplumu ilgiliendirdiği göz önünde bulundurulduğunda dil kullanımının, dilin gelişiminin ve öğretimininin toplumdilbilimi ile yakından ilişkili olduğu söylenebilir. 2010 ve 2013 yılları arasında Türkiye’ye gelen yoğun göç sonrasında, göçmen ailelerin çocuklarına Türkçe öğretilerek Türk okul sistemine uyumlarının sağlanması konusunda Milli Eğitim Bakanlığının, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün, üniversitelerin ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle geniş çapta projelere yer verilmiştir. Türkçenin hem yurt dışındaki göçmenlere hem de Türkiye’de yaşayan göçmenlere öğretimi konusunda yapılan çalışmalara yer verilen bu çalışmada Türkiye’nin göçmenlerin eğitim sistemine uyumuna yönelik uluslararası konumu ve Türklerin yoğunlukta yaşadığı Batı Avrupa ülkelerinin uyum konusunda MIPEX verilerine göre gösterdikleri gelişim geçmiş yıllara göre kıyaslanarak ele alınmıştır. 2014 yılında ve 2019 yılında elde edilen MIPEX verileri 8 farklı başlıkta yayınlanmıştır. Ancak, bu çalışmada MIPEX verilerine sadece ülkelerin eğitimde göçmen uyumunu sağlama konusunda gösterdikleri performans açısından yer verilmiştir.. Bu çalışmada, Türkiye’deki yabancılar için Türkçe öğretimi ve Türklerin yoğunlukta olduğu Batı Avrupa ülkelerindeki dil eğitimi konusunda yapılan çalışmalar belirtilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

BANAZ, Ahmet Zeki GÜVEN Emrullah. "Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kitaplarının Çoklu Zekâ Kuramı Açısından İncelenmesi (İstanbul Yabancılar İçin Türkçe B1-B2 Kitap Seti Örneği)." International Journal of Languages Education 8.2, no. 8.2 (2020): 44–52. http://dx.doi.org/10.29228/ijlet.43225.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

MERCAN, Esra. "Rum Depictions in Ottoman Period Clothing Albums." Journal of International Eastern European Studies 5, no. 2 (December 31, 2023): 238–58. http://dx.doi.org/10.59839/jiees.1371686.

Full text
Abstract:
Osmanlı Devri resim sanatında edebi ve ilmi yazma eserler, surnameler, harita resimleri gibi eserlerin dışındaki diğer bir önemli tür kıyafet albümleridir. Bir albüm şeklinde hazırlandığı gibi tek sayfa levhalar halinde de karşımıza çıkan kıyafet albümlerinin ortaya çıkmasında sultan portrelerinin yer aldığı silsilenamelerin katkısı büyüktür. Saray ressamlarının padişaha sunmak için ya da diğer ülke krallarına hediye etmek için hazırlanan bu albümlerin 17. yüzyılda yaygınlaştığı görülmektedir. Osmanlı Devleti’nin sosyal ve ekonomik olarak gücünün doruğunda olması ve çok sayıda yabancı ve diplomatın ülkeye gelmesi ile albümlerin sayısında bir artış olmuştur. Saray nakkaşhanesinde hazırlanan albümlerin yanı sıra saray dışında “çarşı ressamları” adı ile anılan, çoğu isimsiz sanatçılar tarafından üretilen kıyafet albümleri de bu şekilde ortaya çıkmıştır. Çarşıda dükkânı olan esnaf sanatçılardan oluşan bu grup, müşterilerden gelen talepler ile albümler hazırlamıştır. Çoğunluğu yabancılar olan bu müşteriler, Osmanlı’dan bir anı olarak kişilerin, gelenek ve göreneklerin olduğu albümleri ısmarlayıp, resme kendi dillerinde isimler ekleyerek ülkelerine taşımışlardır. Çoğu zaman da elçi ve gezginlerin yanlarında gelen ressamların hazırladığı albümler ülkelerinde bir kitap haline getirilmiştir. Osmanlı toplumunu tanıtan ve devlet büyüklerinin, esnafın, sıradan insanların tasvirlerinin yer aldığı bu albümler 20. yüzyıla kadar sürecek bir geleneğin öncüleri olmuştur. Günümüzde yurtiçi ve yurtdışı birçok müze ve kütüphanede muhafaza edilen bu albümlerde, ülkenin çok uluslu yapısı gereği farklı milletlerden kişiler de tasvir edilmiştir. Çalışmada farklı müze ve kütüphanelerde yer alan yazma eserlerdeki ve basılı yabancı albümlerdeki Rum tasvirlerine yer verilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

KİRLİ, Ümit Yıldız Gülsüm SERTOĞLU Afra Nur DEMİROK İbrahim. "Yabancılar için Türkçe Ders Kitaplarındaki Okuma Metinlerinin; Metin Türü, Metinlerin Özgünlüğü ve Metinlerde Geçen Kültür Ögeleri Bağlamında İncelenmesi: İstanbul Seti Örneği." International Journal of Languages Education 7.2, no. 7.2 (2019): 380–401. http://dx.doi.org/10.29228/ijlet.23362.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

ARSLAN, Melda, and Can Giray ÖZGÜL. "Between Hospitality and Citizenship: Services Provided by Municipalities to Foreigners in Turkey." İDEALKENT, October 15, 2022. http://dx.doi.org/10.31198/idealkent.1148456.

Full text
Abstract:
Türkiye her dönemde göç hareketlerinin yöneldiği coğrafyalardan biri konumundadır. Son 10 yıldır kitlesel akınla gelen ve geçici koruma statüsü altında bulunan 3,5 milyondan fazla Suriye uyruklu yabancının yanında farklı statülerdeki diğer yabancılar da eklendiğinde hâlihazırda 5 milyondan fazla yabancı bugün Türkiye’de yaşamaktadır. Çalışmada Türkiye’ye gelen kişiler, statüleri bakımından ayrım gözetilmeden “yabancı” çatı kavramı altında değerlendirilmektedir. Çalışmayı önceki çalışmalardan ayıran özgünlük, Türkiye’de belediyelerin göçmen, düzensiz göçmen, sığınmacı gibi herhangi özel bir statüde daraltmadan tüm yabancılara sunduğu hizmetleri geniş çaplı incelemesidir.Belediyeler, vatandaşların ihtiyaçları için kurgulanmış yönetim birimleri olsa da kentlerde yaşayan yabancılara da kaçınılmaz olarak hizmet sunmaktadırlar. Araştırmanın temel hipotezi, Türkiye’de belediyeler tarafından sunulan hizmetlerin kentte yaşayan yabancıların statüsüne, uyruğuna, kentin bulunduğu yerin sosyoekonomik özelliklerine göre değişiklik göstermesi ve belirli bir standardının bulunmamasıdır. Bu kapsamda, çalışmada belediyelerin yabancılara sundukları hizmetler, Türkiye’de bulundukları farklı statülere ilişkin veriler analiz edilerek ele alınmaktadır. Yabancıların yoğun şekilde yaşadıkları büyükşehirler ile bazı ilçe belediyelerinin kurumsal yapıları, internet sayfaları, faaliyet raporları içerik analizi yöntemiyle incelenmektedir. Hizmet sınırların belirginleşmesi için yabancılarla sıklıkla etkileşim halinde olan 10 büyükşehir belediyesi ve 11 büyükşehir ilçe belediyesi incelenerek mevcut durumu tespit edilmeye çalışılmaktadır. Buradan hareketle kentsel alanda yabancılara yönelik kamu hizmetlerinin sunumunda bir model önerisi geliştirilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

TEKŞAN, Keziban, and Sinemnur KAYNAK. "EXAMİNATİON OF TEXT TYPES AND SUB-TEXT QUESTİONS İN THE TEXTBOOKS OF TEACHİNG TURKİSH AS A FOREİGN LANGUAGE." ODÜ Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (ODÜSOBİAD), July 26, 2023. http://dx.doi.org/10.48146/odusobiad.1259433.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi ders kitaplarında yer alan metin türlerinin ve metin altı sorularının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda belirlenen kitaplardaki temalar ve temalardaki okuma metinleri tespit edilmiştir. Tespit edilen okuma metinleri, metin türü dağılımı açısından incelenmiştir; okuma metinlerinin altında yer alan metin altı sorular ise metinlerden anlam kurma şekilleri açısından incelenmiştir. İncelenen okuma metinlerinde hangi türlere ağırlık verildiği, yabancılara Türkçe öğretimi ders kitaplarında hangi metin türlerinin yoğun olarak tercih edildiği ve metin altı soruların hangi anlam kurma şeklini temsil ettiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemiyle yürütülmüştür. Araştırmanın veri kaynağını, yabancılara Türkçe öğretimi alanında eğitim veren kurslarda kullanılan ders kitapları oluşturmuştur. Araştırmaya, yabancılara Türkçe öğretim setlerinin üst düzeyini (C1 ve C2) temsil eden kitaplar (İstanbul Yabancılar İçin Türkçe C1/+, Yedi İklim Yabancılar İçin Türkçe C2, Yeni Hitit Yabancılar İçin Türkçe 3) dâhil edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz gerçekleştirilmiştir. Yabancılara Türkçe öğretimi ders kitaplarındaki metinlerin, metin türlerine göre dağılımını belirlemeyi amaçlayan çalışmanın bulguları; incelenen üç kitapta da bilgilendirici metin türünün ağırlıkta olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Araştırmanın metin altı sorularıyla ilgili bulgusu, soruların metinlerden anlam kurma şekillerine göre sayıca dengeli bir dağılım göstermediği yönündedir. Üç kitapta da metin içi anlam kurma becerisine yönelik soru sayısı fazladır ve metin dışı anlam kurma becerisine hizmet eden soru sayısı oldukça azdır, metinler arası anlam kurma becerisine hizmet eden herhangi bir soruya rastlanılmamıştır. Araştırmanın bulguları; öğrencilerin düşünmek ve ilişki kurmak gibi zihinsel becerileri kullanabileceği sorularla karşılaşmadığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar alanyazın kapsamında tartışılmış ve sonuçlardan hareketle önerilerde bulunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

ÇAKIR, Hatice. "Türkiye’de Yabancıların Çalışma Koşullarına Ve Emek Piyasasına Etkisine İlişkin Hukuki Düzenlemelerin İncelenmesi." Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, March 26, 2023. http://dx.doi.org/10.33712/mana.1183138.

Full text
Abstract:
Yabancılar, çeşitli nedenlerle başka ülkelere sığınmak zorunda kalsa da bu nedenlerin başında terör olayları gelmektedir, terör olaylarından etkilenerek başka ülkelere sığınan yabancılar sığındıkları ülkelerin her türlü sistemini tepeden tırnağa etkilemektedirler. Hükümetler bu etkileşimi avantaja çevirme noktasında hukuki düzenlemelere gitseler de tam anlamıyla başarılı olunamamıştır. Başarısızlığın nedenlerini tahlil etmek, sorunun çözümü için anahtar niteliğindedir. Literatür taraması yapıldığında, çalışma; yabancıların yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırabilmek için; önce bu konuda yapılmış hukuki düzenlemeleri inceleyip sorunun kaynağına inerek nedenlerini tahlil etmiş ve bu nedenlerin olumlu ve olumsuz etkilerini belirleyerek, olumsuz etkilerini ortadan kaldırma noktasında yetersiz olan hukuki düzenlemeleri geliştirmek için pusula niteliğinde olmuş, yabancıların çalışma koşullarına ve emek piyasasına olumsuz etkilerini en aza indirmek için düzenlenecek politikalara yol gösterici bir zemin hazırlanmıştır. Bütün bunlar ve çalışmanın bu yol haritası takip edilerek hazırlanması diğer çalışmalardan farkını oluşturan etkenlerden yalnızca biridir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Ünlü, Mustafa. "TÜRKİYE’DE KONUT SATIŞLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN YERLİ VE YABANCILAR AÇISINDAN İNCELENMESİ." Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, May 28, 2024. http://dx.doi.org/10.53443/anadoluibfd.1360449.

Full text
Abstract:
Kişilerin konut taleplerini oluşturan iki temel etkenin barınma ihtiyacı ve yatırım olduğu bilinmektedir. Barınma ihtiyacını gerçekleştirmek için yapılan konut alımları da aslında bir yatırım olarak değerlendirilebilir. Buna ek olarak yatırımcılar da yerli ve yabancı olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Ekonominin genel durumunda meydana gelen değişimler, bu yatırımcı grupları arasında farklı etkiler yaratabilir. Çalışma kapsamında yerli ve yabancılara yapılan konut satışlarını etkileyen faktörler ayrı modellerle incelenmiştir. 2013 Ocak ve 2023 Haziran dönemi aylık verileri kullanılarak gerçekleştirilen analizlerde yabancıların konut alımlarını etkileyen faktörler tüketici fiyat endeksi, TL/Dolar kuru ve gram altın TL fiyatları olarak belirlenmişken; yerliler için bu faktörlere ek olarak konut kredisi faiz oranları da ilgili modele dahil edilmiştir. Eşbütünleşme ilişkisinin varlığı otoregresif dağıtılmış gecikme (ARDL) modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre her iki model de eşbütünleşme ilişkisinin var olduğu tespit edilmiştir. Hem yerli hem de yabancılar için tüketici fiyat endeksinin konut alımı üzerinde negatif etkisinin olduğu, yine her iki modelde de dolar kurunun konut alımını artırdığı görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Öztürk, Necla, and Güven Yarar. "Alanya Yabancılar Meclisi: Yabancıların Yerel Yönetime Katılım Örneği." Public and Private International Law Bulletin 38, no. 2 (2018). http://dx.doi.org/10.26650/ppil.2018.38.2.0102.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

SÜZEN, Begüm. "Özel Statülü Yabancıların Türkiye’de Görülen Kişi Hallerine İlişkin Davalarında Usule ve Uygulanacak Hukukun Belirlenmesine İlişkin Bazı Tespitler." Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, November 28, 2023. http://dx.doi.org/10.33433/maruhad.1370104.

Full text
Abstract:
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28. maddesi uyarınca, doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden yabancıların (mavi kart sahibi yabancılar), söz konusu hükümde öngörülen istisnalar haricinde, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam etmeleri, bu kişilerin, Türk mahkemeleri önünde tarafı oldukları kişi hallerine ilişkin uyuşmazlıklarda, milletlerarası usul hukuku ve kanunlar ihtilafı hukukuna ilişkin bazı tartışmaları gündeme getirmektedir. Bu kapsamda, mavi kart sahibi yabancıların, belirli istisnalar haricinde Türk vatandaşları ile aynı statüde oldukları düşüncesinden hareketle, doktrinde ve yargı kararlarında, kişi hallerine ilişkin uyuşmazlıklarda milletlerarası yetkinin, MÖHUK’ un Türk vatandaşlığına bağlı yetki tesisi öngören 41. maddesi uyarınca belirlenip belirlenemeyeceği; bu kişilerin Türk mahkemelerinde açacakları davalarda “yabancı” statüsüne bağlı bir teminat yükümlülükleri olup olmayacağı ve adli yardımdan faydalanabilmelerinin “karşılıklılık” koşuluna bağlı olup olmadığı tartışılmaktadır. Diğer taraftan, söz konusu uyuşmazlıklarda uygulanacak hukukun vatandaşlık esasına göre belirlendiği hallerde, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmanın, yabancı statüsünü ortadan kaldırıp kaldırmayacağı ve bu bağlamda, milli hukuk olarak Türk hukukunun uygulanıp uygulanamayacağı meselesi gündeme gelmektedir. Söz konusu tartışmalar, mavi kart sahiplerinin yanı sıra, kanunda öngörülen istisnalar haricinde Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanan diğer özel statülü yabancılar bakımından da geçerlidir. Bu makalede, söz konusu meseleler, sırasıyla değerlendirilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography