To see the other types of publications on this topic, follow the link: Yenilenmiş Bloom Taksonomisi.

Journal articles on the topic 'Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Yenilenmiş Bloom Taksonomisi.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Yalçın Çer, Özgü, and Canan Koç. "Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin Uygulanmasına Yönelik Mesleki Yeterlik Algısı Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması." Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 16, no. 1 (2025): 752–74. https://doi.org/10.51460/baebd.1599544.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin yenilenmiş Bloom taksonomisini uygulama yeterlik algılarını ölçmeye yönelik bir ölçek geliştirilmesidir. Bu çalışma, uygun örnekleme yöntemiyle seçilen üç farklı öğretmen grubuyla yürütülmüştür. Ölçek geliştirme sürecinde DeVellis’in (2017) sekiz adımlı ölçek geliştirme yaklaşımı temel alınmıştır. İlk olarak 63 maddelik bir madde havuzu oluşturulmuş, uzman görüşleri sonrasında taslak ölçek 40 maddeye indirilmiştir. Gerçekleştirilen pilot çalışma sonucunda taslak ölçekte yer alan 40 maddenin madde toplam korelasyon değerlerinin yeterli düzeyde olduğu ve maddelerin açık ve anlaşılır olduğu belirlenmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin iki faktörlü bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Bu faktörler sırasıyla yenilenmiş Bloom taksonomisi uygulamaları mesleki yeterlik algısı (21 madde) ve yenilenmiş Bloom taksonomisine yönelik bilgi düzeyi yeterlik algısıdır (8 madde). Bu iki faktörlü yapı toplam varyansın %70.73’ünü açıklamaktadır. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları da bu yapıyı doğrulamış ve modelin verilerle mükemmel düzeyde uyum gösterdiği bulunmuştur (χ²/sd = 2.12, CFI = .97, TLI = .97, RMSEA = .08). Güvenirlik analizleri sonucunda ölçeğin alt boyutlarının ve tamamının Cronbach alfa iç tutarlılık katsayılarının .96 ila .98 olduğu tespit edilmiştir. Geliştirilen 29 maddelik ölçeğin, öğretmenlerin yenilenmiş Bloom taksonomisini uygulama yeterlik algılarını ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. İlerleyen çalışmalarda ölçeğin ölçüm değişmezliği, eş değer ve aykırı ölçekler geçerliliği ve test-tekrar test güvenirliği incelenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Yaralı, Dilek. "TEMEL YAŞAM BECERİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (I-II) KAZANIMLARININ YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE İNCELENMESİ." EKEV Akademi Dergisi, no. 99 (September 29, 2024): 74–98. http://dx.doi.org/10.17753/sosekev.1499408.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, Temel Yaşam Becerileri Dersi (I-II) kazanımlarını Yenilenmiş Bloom Taksonomisine göre incelemektir. Temel Yaşam Becerileri-I düzeyinde 5 ünitede 43 kazanım yer alırken, Temel Yaşam Becerileri-II düzeyinde 5 ünitede 39 kazanım yer almaktadır. Araştırmada bilişsel alan kapsamında olan toplam 77 kazanımın yenilenmiş Bloom taksonomisine göre analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırmada, Temel Yaşam Becerileri ders kazanımları araştırmacı tarafından yenilenmiş Bloom taksonomisine göre sınıflandırılmıştır. Araştırmada üç öğretim üyesinin uzman görüşüne başvurulmuştur. Araştırmanın güvenirlik değeri, Miles ve Huberman (1994)’ın geliştirdiği güvenilirlik formülüne göre hesaplanmıştır. Temel Yaşam Becerileri dersinin genelinde hesaplanan güvenirlik değeri 0.915 olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, Temel Yaşam Becerileri dersi kazanımları revize edilmiş Bloom Taksonomisi boyutlarına göre incelendiğinde, kazanımların bilişsel süreç boyutunda anlama düzeyinde, bilgi boyutunda ise kavramsal bilgi düzeyinde yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Araştırmada Temel Yaşam Becerileri dersinde bireylerin üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik kazanım sayısının artırılması önerilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

BEYRELİ, Latif. "Bloom Taksonomisi ve Yenilenmiş Bloom Taksonomisi ile İlgili Türkiye'de Yapılan Çalışmaların Odaklandığı Araştırma Konuları." International Journal of Languages' Education 1, Volume 5 Issue 2 (2017): 213–29. http://dx.doi.org/10.18298/ijlet.1738.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

DEMİR, Papatya. "Yenilenmiş Bloom Taksonomisi Açısından Ulusal Sınavlarda Sorulan Sosyal Bilgiler." Journal of Turkish Studies 11, Volume 11 Issue 19 (2016): 299. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.11190.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Doğan Bilişli, Nihan, Ali Türkel, and Koray Öz. "Liselere Giriş Sınavı Türkçe Sorularının Bloom Taksonomisine Göre Değerlendirilmesi." Kuram ve Uygulamada Sosyal Bilimler Dergisi 9, no. 1 (2025): 166–79. https://doi.org/10.48066/kusob.1681421.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada, 2018-2023 yılları arasında Lise Giriş Sınavı’nda (LGS) sorulan Türkçe soruları, Benjamin Bloom’un Yenilenmiş Taksonomisine göre incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Sınav soruları, alanında uzman iki doktora düzeyindeki araştırmacı tarafından ayrı ayrı değerlendirilmiş; farklılık gösteren durumlarda ortak görüşle karar verilmiştir. Kodlayıcılar arasındaki uyumu belirlemek amacıyla Kappa istatistiği hesaplanmıştır. Soruların yıllara göre dağılımı ve genel eğilimi ise ki-kare testiyle analiz edilmiş, sonuçlar Cohen’in etki büyüklüğü yorumlarına göre değerlendirilmiştir. Bulgular, incelenen dönemde Türkçe sorularının büyük ölçüde üst düzey düşünme becerilerini ölçmeye yönelik hazırlandığını göstermektedir. Bloom’un altı düzeyli taksonomisi kapsamında hatırlama düzeyine ait herhangi bir soruya rastlanmamıştır. Bu durum, sınavın öğrencilerin kavrama, uygulama ve analiz gibi daha ileri düzeydeki bilişsel becerilerini ölçme yönünde yapılandırıldığını ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar, LGS Türkçe sorularının düşünme becerilerine dayalı ölçme anlayışıyla uyumlu bir biçimde hazırlandığını göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Karagöl, Efecan. "ORTAOKUL TÜRKÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (2024): YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ BAĞLAMINDA ALAN BECERİLERİNE ELEŞTİREL BAKIŞ." Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 49 (April 29, 2025): 1–28. https://doi.org/10.14520/adyusbd.1613117.

Full text
Abstract:
Bu çalışma Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programı’nın (TYMM-2024) alan becerilerine ilişkin öğrenme çıktılarının Yenilenmiş Bloom Taksonomisi bağlamında incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırma nitel bir durum çalışması olarak tasarlanmış ve doküman analizi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. TYMM-2024’te yer alan dinleme/izleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerine yönelik toplam 106 öğrenme çıktısı incelenmiştir. Analiz sonuçları programın özellikle “analiz etme” ve “değerlendirme” düzeylerinde yoğunlaştığını ve üst düzey bilişsel becerilerin geliştirilmesine öncelik verdiğini göstermiştir. TYMM-2024, öğrencilerin üst düzey bilişsel süreçleri etkin bir şekilde kullanabilmelerini sağlamak için eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerini desteklemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca araştırmada TYMM-2024, 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı ile karşılaştırılmıştır. Buna göre TYMM-2024’ün daha dengeli bir taksonomik dağılım sunduğunu ve üst düzey öğrenme becerilerine daha fazla vurgu yaptığı belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Küçükahmetoğlu, Ramazan, and Atilla Pulur. "İlkokul Beden Eğitimi ve Oyun Öğretim Programı Kazanımlarının Farklı Taksonomilere Göre Değerlendirilmesi." Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 44, no. 2 (2024): 1651–73. http://dx.doi.org/10.17152/gefad.1337522.

Full text
Abstract:
Araştırmanın amacı ilkokul seviyesinde uygulanan beden eğitimi ve oyun dersi öğretim programı kazanımlarının psikomotor, duyuşsal ve bilişsel alan taksonomileri açısından nasıl bir dağılım gösterdiklerinin belirlenmesidir. Nitel araştırma yöntemleri aracılığıyla yürütülen araştırmada öğretim programındaki kazanımların incelenmesi doküman incelemesi yaklaşımıyla yapılmıştır. Araştırmanın dokümanı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2018 yılında sunulan beden eğitimi ve oyun dersi öğretim programıdır. Programdaki 106 kazanımın tümü bilişsel alan kapsamında yenilenmiş Bloom taksonomisi, duyuşsal alan kapsamında Krathwohl taksonomisi ve psikomotor alan kapsamında Simpson taksonomisi yoluyla çözümlenmiştir. Kazanımların 41’i psikomotor, 34’ü bilişsel ve 31’i duyuşsal alan boyutunda yer almıştır. Bununla birlikte kazanımların bilişsel süreç yönüyle daha çok anlama düzeyinde, bilgi boyutları açısındansa daha çok kavramsal bilgi düzeyinde olduğu saptanmıştır. Duyuşsal kazanımların ağırlıklı şekilde tepkide bulunma ve değer verme düzeylerinde bulunduğu belirlenirken psikomotor kazanımların ise en fazla mekanikleşme ve karmaşık dışa vuruk faaliyet basamaklarında bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırmada beden eğitimi ve oyun dersi öğretim programındaki kazanımların psikomotor, bilişsel ve duyuşsal alanların alt basamaklarına göre dengesiz bir dağılım gösterdiği sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Güven, Merve, and İsmail Yaşartürk. "Sınıf Öğretmenlerinin Okuduğunu Anlamayı Ölçmede Kullandıkları Soruların Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre İncelenmesi." Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11, no. 1 (2025): 280–94. https://doi.org/10.31592/aeusbed.1547816.

Full text
Abstract:
Okuma, bir insanın tüm yaşamı için belirleyici bir beceridir. Okumanın temel amacı anlamaktır. Anlama olmadan okuma gereksizdir. Anlamayı ölçmenin ve metin içi, metin dışı ve metinler arası bağlantılarını irdelemenin en yaygın ve işlevsel yolu soru sormaktır. Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin öğrencilerin anlama düzeylerini nasıl ölçtükleri merak uyandırmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı “ilkokul sınıf öğretmenlerinin okuduğunu anlamayı ölçmek için sordukları soruların Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'ne göre incelenmesi” olarak belirlenmiştir. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmacılardan birinin görev yaptığı ilçede çalışan öğretmenlerden gönüllülük esasına dayalı olarak öğrencilerin metinle ilgili cevaplamaları için anlamayı ölçmeye yönelik sorular hazırlamaları istenmiştir. Toplanan soru örnekleri betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Yenilenmiş Bloom Taksonomisi betimsel analiz için tematik bir çerçeve sağlamıştır. Çalışma sonucunda öğretmenlerin çoğunlukla alt düzey düşünme becerileri gerektiren, özellikle hatırlamaya dayalı sorular sordukları görülmüştür. Sınıf düzeyi arttıkça üst düzey düşünme becerileri, özellikle de kavrama becerilerini gerektiren soruların az da olsa arttığı görülmüştür. Ancak en önemli sonuç, tüm sınıf düzeylerinde soruların %80,00'inin hatırlama odaklı olmasıdır. Soruların sadece %20'si öğrencileri üst düzey düşünmeye sevk edebilecek sorulardan oluşmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Ekinci, Onur, and Ayten Pınar Bal. "2018 Yılı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) Matematik Sorularının Öğrenme Alanları ve Yenilenmiş Bloom Taksonomisi Bağlamında Değerlendirilmesi." Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7, no. 3 (2019): 1. http://dx.doi.org/10.18506/anemon.462717.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Aydoğdu, Ayşenur, and Selcen Gültekin. "Yenilenmiş Bloom Taksonomisi Bağlamında Lgs Matematik Dersi Sorularının ve 8. Sınıf Matematik Dersi Program Kazanımlarının İncelenmesi." Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 16, no. 1 (2025): 619–49. https://doi.org/10.51460/baebd.1555329.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı LGS Matematik dersinde yer alan soruların ve sorularla ilgili 2018 Matematik dersi 8. sınıf öğretim programı kazanımlarının Yenilenmiş Bloom taksonomisi bağlamında incelemesi ve karşılaştırılmasıdır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmış, veriler doküman inceleme yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmada 2018 8. sınıf Matematik dersi öğretim programında yer alan 52 kazanım ve 2018’den 2024’e kadar LGS’de yer alan 140 adet sınav sorusu karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda LGS Matematik dersi sorularının bilgi boyutuna göre en çok işlemsel bilgi (%92,85) basamağında olduğu; bilişsel süreç boyutuna göre uygulama (%32,85) ve (%62,14) çözümleme basamaklarında yığıldığı görülmüştür. Sorularda yer alan kazanımların ise bilgi boyutuna göre en çok (%90,7) işlemsel bilgi düzeyinde dağılım gösterdiği, üstbilişsel bilgi basamağında herhangi bir kazanımın olmadığı; bilişsel süreç boyutuna göre ise (%72,14) uygulama ve (%20,71) çözümleme basamaklarında ağırlık kazandığı belirlenmiştir. Sorular ve sorularda yer alan kazanımların düzeyleri karşılaştırıldığında ise 68 adet sorunun düzeyinin, soruda yer alan kazanım düzeyinden yüksek olduğu görülmüştür. LGS’de programa ilişkin 200 adet kazanımın bulunduğu, 140 sorudan 46’sında birden fazla kazanımın ölçüldüğü, aynı kazanımın birden fazla soruda bulunduğu belirlenmiştir. LGS’de programla ilgili ortalama 25 kazanımdan soru geldiği dolayısıyla LGS’nin programda yer alan kazanımların yaklaşık %50’sini yokladığı tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Afacan Süğümlü, Ayşe, and Niymet Bahşi. "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programı’nın Bloom Taksonomisi’ne Göre İncelenmesi." SDU International Journal of Educational Studies 12, no. 1 (2025): 27–49. https://doi.org/10.33710/sduijes.1629076.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programı" öğrenme çıktılarının Bloom Taksonomisi'ne göre incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırma nitel bir araştırma olup veriler doküman incelenmesi tekniği ile incelenmiştir. Araştırmanın verilerini, 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programı’ndaki 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrenme çıktıları oluşturmaktadır. Bu öğrenme çıktısı tasnif edilirken Yenilenmiş Bloom Taksonomisi’nde bulunan sınıflama tablosu esas olarak alınmıştır. Bloom Taksonomisi, eğitim hedeflerini sınıflandırmada kullanılan bir çerçeve olup, bilgi türleri ve bilişsel süreç basamakları açısından öğrenme hedeflerini kategorize etmektedir. Çalışmada, Türkçe dersi öğretim programının öğrenme çıktıları, Bloom Taksonomisi'nin bilgi türleri (olgusal, kavramsal, işlemsel ve üst bilişsel ve bilişsel süreç basamakları (hatırlamak, anlamak, uygulamak, analiz etmek, değerlendirmek ve sentez) ışığında değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda bilgi türünde öğrenme çıktılarının %49’unun işlemsel, %25’inin üst bilişsel, %20’sinin kavramsal ve %6’sının olgusal; bilişsel süreç basamakları bakımından %36’sının analiz, %32’sinin uygulama, %13’ünün anlama, %11’inin değerlendirme, %8’inin sentez kategorisinde bulunduğu tespit edilmiştir. Yapılan incelemeler, öğrenme çıktılarının bilgi türleri ve bilişsel süreç basamakları açısından dengeli bir dağılım göstermediğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, çalışmada elde edilen veriler, öğretim programının geliştirilmesine yönelik öneriler sunmakta ve öğretmenlere, eğitim politikacılarına ve müfredat geliştiricilere rehberlik etmektedir. Bu doğrultuda, eğitimin kalitesinin artırılması ve öğrencilerin bilişsel gelişimlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Başol, Gülşah, Esra Balgalmış, Meltem Gülsüm Karlı, and Fatma Betül Öz. "Content analysis of the TEOG mathematics test items based on MONE attainments, TIMSS levels, and renewed Bloom TaxonomyTEOG sınavlarındaki matematik test maddelerinin MEB kazanımlarına, TIMSS seviyelerine ve yenilenen Bloom Taksonomisine göre içerik analizi." Journal of Human Sciences 13, no. 3 (2016): 5945. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v13i3.4326.

Full text
Abstract:
The aim of the study is to classify and evaluate the mathematics test items in the Transition System of Secondary Education (TEOG) exam according to the attainment levels of the Secondary School National Mathematics Curriculum, TIMSS levels and Bloom’s renewed taxonomy. The study covers the TEOG math items between the years 2013 and 2016. In data analysis, content analysis, a qualitative research technique, was applied. For the classification of the materials, the acquisition list of the eighth grade mathematics course prepared by MONE, the scheme of TIMSS levels, and Bloom’s Renewed Taxonomy were used. Booklet A was taken as a base for the classification for each exam. According to findings, in the TEOG exams applied between 2013-2016, while the TEOG exam was consistently asking questions in certain examinations from certain acquisitions, it was seen that no questions were asked from some of the acquisitions. When the 260 mathematical items in the TEOG exams classified according to TIMSS levels, of the items 33.8% were at "Level 1", 45% were at "Level 2", 19.6% were at "Level 3" and 1.5% were at "Level 4 ". Parallel with these findings, when TEOG mathematics items classified according to Restructured Bloom Cognitive Domain Taxonomy, of the items17,69% were at "Remembering", 18,46% were at "Understanding", 54,23% were at "Implementation", 5,76% were at "Analysis" and 3.6% were at "Evaluation" levels. The results indicated that the majority of the math items in the TEOG exams were at the “Application level” and the number of items in the "Reasoning level" was limited. Such exams, as TEOG, directing students high school in consistent with their cognitive level, should measure higher order skills, as well. ÖzetÇalışmanın amacı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavı matematik test maddelerinin, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaokul Matematik Programı kazanımlarına, TIMSS düzeylerine ve Bloom’un Yenilenmiş Bilişsel Alan Taksonomisine göre sınıflandırılıp değerlendirilmesidir. 2013-2016 yılları arasında TEOG sınavı matematik soruları araştırma kapsamında incelenmiştir. Verilerin analizinde nitel araştırma tekniklerinden içerik analizi kullanılmıştır. Maddelerin sınıflandırılması için MEB tarafından hazırlanan sekizinci sınıf matematik dersine ait kazanım listesi, TIMSS sorularının düzeylerini gösteren TIMSS düzeyleri şeması ve Bloom’un Yenilenmiş Bilişsel Alan Taksonomisi kullanılmıştır. Sınıflamada her bir TEOG sınavının matematik temel alanına ait A kitapçıkları temel alınmıştır. Bulgulara göre 2013-2016 yılları arasında uygulanan TEOG sınavlarında belli kazanımlardan her sınavda soru sorulurken, bazı kazanımlardan hiç soru sorulmadığı görülmüştür. TEOG sınavlarında sorulan 260 matematik sorusu TIMSS düzeylerine göre sınıflandırıldığında %33,8'i “Düzey 1”, %45'i “Düzey 2”, %19,6'sı “Düzey 3” ve %1,5 'i “Düzey 4”de yer aldığı görülmüştür. TEOG matematik test maddelerinin; Yeniden Yapılandırılan Bloom Bilişsel Alan Taksonomisine göre dağılımına bakıldığında soruların %17,69’u “Hatırlama”, %18,46'sı “Anlama”, % 54,23'ü “Uygulama”, %5,76'sı “Analiz” ve %3,46'sı “Değerlendirme” bilişsel alan basamaklarında olduğu görülmüştür. Sonuçlara göre TEOG matematik test maddelerinin çoğunluğunun “Uygulama” basamağında olduğu, “Analiz” ve “Değerlendirme” basamaklarındaki madde sayısının sınırlı olduğu görülmüştür. TEOG gibi öğrencilerin bilişsel düzeylerine göre liselere yönlendirilmesinin hedeflendiği bir sınavdaki sorular bu amaca uygun olarak üst düzey bilişsel becerileri de ölçecek şekilde hazırlanmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

SÖNMEZ, Hülya. "YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE BAĞL." Ekev Akademi Dergisi, no. 88 (January 1, 2021): 225–40. http://dx.doi.org/10.17753/ekev2164.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

KURT, Özlem. "ANALYSIS OF NORTH MACEDONIAN TURKISH COURSE CURRICULUM OBJECTIVES ACCORDING TO THE REVISED BLOOM TAXONOMY." ZEITSCHRIFT FÜR DIE WELT DER TÜRKEN / JOURNAL OF WORLD OF TURKS / TÜRKLERİN DÜNYASI DERGİSİ 16, no. 2 (2024): 1–14. http://dx.doi.org/10.46291/zfwt/160201.

Full text
Abstract:
This study aims to examine the achievements of the Turkish Language Curriculum for the second stage of primary education in North Macedonia according to the Revised Bloom's Taxonomy. A qualitative research method was used in the study to determine the taxonomic distribution of the achievements of Turkish students living in North Macedonia in learning Turkish as their mother tongue. Data were collected from the Turkish Language Curricula for 4th, 5th, and 6th grades published by the North Macedonian Bureau for Development of Education. The research revealed that the Turkish Language Curriculum relies on factual and conceptual knowledge. However, it was found that metacognitive knowledge is not sufficiently included. In the cognitive process dimension, remembering and understanding were predominant, while applying, analyzing, evaluating, and creating were less represented. The findings indicate that the Turkish Language Curriculum in North Macedonia needs to be updated and enriched. In conclusion, to provide students with a more comprehensive and in-depth learning experience, metacognitive knowledge and higher-level cognitive processes should be integrated into the curriculum. Keywords: North Macedonia, Turkish, Turkish curriculum, Revised Bloom Taxonomy, objectives
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

SÖNMEZ, HÜLYA. "YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİSİNİN İNCELENMESİ." International Journal of Language Academy 7, no. 28 (2019): 127–46. http://dx.doi.org/10.18033/ijla.4101.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

ALTUN, Halil. "TEOG SINAVI MATEMATİK SORULARININ YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE İNCELENMES." Journal of Social Sciences 19, no. 19 (2018): 439–47. http://dx.doi.org/10.16990/sobider.4000.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

KARİP, Fatih. "İLKOKUL GÖRSEL SANATLAR DERSİ KAZANIMLARININ YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE." International Journal Of Turkish Literature Culture Education 8, no. 8/3 (2019): 1929–48. http://dx.doi.org/10.7884/teke.4544.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

YALÇIN ÇER, Özgü. "Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre LGS ve TIMSS Matematik Sorularının Karşılaştırmalı İncelenmesi." Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 12, no. 2 (2023): 99–134. http://dx.doi.org/10.17539/amauefd.1272457.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, LGS ve TIMSS matematik sorularının yenilenmiş Bloom taksonomisine göre karşılaştırmalı incelenmesidir. 2021 LGS matematik soruları ve 2015 TIMSS 8. sınıf matematik sorularının yenilenmiş Bloom taksonomisine göre karşılaştırmalı incelenmesini amaçlayan bu çalışma nitel bir araştırmadır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan doküman incelemesi kullanılmıştır. Bu çalışmanın materyali, 2021 LGS matematik soruları (A kitapçığı) ve 2015 TIMSS 8. sınıf matematik sorularıdır. LGS matematik soruları ve TIMSS 8. sınıf matematik soruları betimsel olarak analiz edilmiştir. Bilgi boyutu açısından bakıldığında hem LGS matematik sorularının hem de TIMSS sorularının işlemsel bilgi ve kavramsal bilgi boyutunda olduğu, LGS sorularında işlemsel bilgi boyutu oranının daha fazla olduğu, TIMSS sorularında ise işlemsel bilgi boyutuyla kavramsal bilgi boyutu oranının yaklaşık olarak benzer olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlardan hareketle, işlemsel bilgi ya da kavramsal bilginin dışında olgusal bilgi ve üstbilişsel bilgi boyutlarını ölçen sorulara da yer verilebilir. İleride yapılacak olan araştırmalarda TIMSS’in bilişsel alanlarına yönelik sorular analiz edilebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

KARİP-, Fatih. "Görsel Sanatlar Dersi Ortaokul Kazanımlarının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre Değerlendirilmesi." Turkish Studies-Educational Sciences Volume 14 Issue 4, Volume 14 Issue 4 (2019): 1403–21. http://dx.doi.org/10.29228/turkishstudies.22925.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

AKAR, Başak, İsmet GÜNEŞ, and İbrahim YILDIRIM. "YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER BAŞARI TESTİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI." Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7, no. 12 (2023): 161–83. http://dx.doi.org/10.56677/mkuefder.1369107.

Full text
Abstract:
Araştırmanın amacı, Fen Bilimleri dersinin 6.sınıf öğretim programına ilişkin “Vücudumuzdaki Sistemler” ünitesiyle ilgili başarı testi geliştirmektir. Bu amaçla belirlenen kazanımlara uygun olarak geliştirilen 50 soruluk madde havuzu oluşturulmuştur. Ön deneme sonrası Fen Bilimleri, Biyoloji, Ölçme-Değerlendirme ve Türkçe eğitiminde uzman görüşlerine başvurularak soru sayısı 26‘ya indirilmiştir. Bu test 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Güneydoğunun bir ilinin merkez iki ilçesinde eğitimine devam eden 157, 6.sınıf öğrencilere uygulanmıştır. Geçerliği-güvenirliği incelenen başarı testinin kapsam geçerliği için belirtke tablosu hazırlanmıştır. Öğrencilerin test sorularına verdikleri cevaplar doğrultusunda madde analizi yapılmıştır. Her madde için ayrı ayrı ayırt edicilik-madde güçlük indeksleri hesaplanmıştır. Madde analizi sonucunda 26 sorudan oluşan “Vücudumuzdaki Sistemler” ünitesi başarı testi oluşturulmuştur. TAP programı kullanılarak testin ortalama güçlüğü 0,493, orta güçlükte olduğu ayırt ediciliklerin ortalaması 0,527 olduğu ve KR20 güvenirlik değerinin 0,85 olduğu tespit edilmiştir. Eşdeğer yarılar toplam güvenirlik değeri ise 0,83‘tür. Test yapısının geçerliliğinin kanıtı, açımlayıcı faktör analiziyle(AFA) sağlanarak faktör analizi sonucunda FACTOR programının tek faktörlü yapı önerdiğini, tek faktörlü yapının toplam varyansın %5'inin açıklandığı gözlenmiştir. Geçerlilik çalışmalarına ilaveten test maddelerinin cinsiyet yanlılığı analizleri yapılarak maddelerin DMF değerleri Mantel-Haenszel(MH) teknikleri kullanılarak belirlenmiştir. Yanlılık analizi sonucunda tüm maddelerin düşük DMF değerinde olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlarla fen bilimleri derslerinde kullanılabilecek geçerli-güvenilir olan bir başarı testi geliştirildiği söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Gündoğdu, Zeliha, and Abdullah Aydın. "2018 Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı 5-8. Sınıf Kazanımlarının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre İncelenmesi ve Program Hakkında Öğretmen Görüşleri." Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 44, no. 1 (2024): 127–70. http://dx.doi.org/10.17152/gefad.1279054.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, 2018 Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı 5-8. sınıf kazanımlarının yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilgi ve bilişsel süreç boyutlarına göre incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, öğretim program hakkında fen bilimleri dersi öğretmenlerinin görüşleri alınmıştır. Kazanımların incelenmesinde nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi, öğretmen görüşlerinin alınmasında ise durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın verilerinin toplanmasında, 2018 Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı ve 25 fen bilimleri öğretmenine uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. 2018 programına ait kazanımlar bilgi boyutu açısından incelendiğinde, yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilgi boyutundaki alt basamaklara kazanımların dağılımlarının orantılı olmadığı, daha çok kavramsal bilgi basamağında yoğunlaştığı ve üst bilişsel bilgi içeren kazanımlara çok az sayıda yer verildiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Kazanımlar bilişsel süreç boyutu açısından incelendiğinde ise, yenilenmiş Bloom taksonomisinin bilişsel süreç boyutundaki alt basamaklara orantılı bir biçimde dağılmadığı, kazanımların en çok anlama basamağında, en az ise hatırlama basamağında bulunduğu tespit edilmiştir. Programda üst düzey basamak olan çözümleme basamağındaki kazanımlara da sınırlı düzeyde yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır. Görüşme formundan elde edilen verilere göre ise, 2018 öğretim program ve kazanımlarıyla ilgili öğretmenlerin en çok değindiği konular arasında; programın sarmal yapısının bozulduğu, mühendislik ve tasarım becerileri için yeterince zamanın kalmadığı, bazı ünitelerde ders süresinin yetmediği ve materyal ve kaynak desteğinin gerektiği gibi ifadeler bulunmaktadır. Bu sonuçlar ışığında, kazanımların yenilenmiş Bloom Taksonomisinin hem bilgi hem de bilişsel süreç boyutlarının tüm basamaklarında daha dengeli bir dağılım gösterecek şekilde düzenlenmesi önerilebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

ÇELİK, Sedef, Ümit KUL, and Selcen ÇALIK UZUN. "ORTAOKUL MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDAKİ KAZANIMLARIN YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE İNCELENMESİ." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 18, no. 2 (2018): 775–95. http://dx.doi.org/10.17240/aibuefd.2018.18.37322-431437.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

KARIP, Fatih. "GÖRSEL SANATLAR DERSİ ORTA ÖĞRETİM KAZANIMLARININ YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ." Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 5, no. 2 (2019): 185–206. http://dx.doi.org/10.31463/aicusbed.581301.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

İLHAN, Ali, and ALİ EKBER GÜLERSOY. "10. SINIF COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLARININ YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ." lnternational Journal of Geography and Geography Education, no. 39 (January 30, 2019): 10–28. http://dx.doi.org/10.32003/iggei.474132.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Uymaz, Mehmet, and Hüseyin Çalışkan. "Öğretmen Yapımı Sosyal Bilgiler Dersi Sınav Sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre İncelenmesi." Kastamonu Eğitim Dergisi 27, no. 1 (2019): 331–46. http://dx.doi.org/10.24106/kefdergi.2637.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Karaer, Hatice. "Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre Soru Analizi (KPSS/ÖABT- Analitik Kimyayla ilişkili Sorular)." Kastamonu Eğitim Dergisi 27, no. 6 (2019): 2583–96. http://dx.doi.org/10.24106/kefdergi.3455.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

DİNÇER, Lütfullah, and İbrahim YILDIRIM. "YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE BAŞARI TESTİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI: 5. SINIF 'HELLO' ÜNİTESİ ÖRNEĞİ." International Journal of Language Academy 42, no. 42 (2022): 239–52. http://dx.doi.org/10.29228/ijla.64424.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

ZORLUOĞLU, Seraceddin Levent, Çağrı GÜVEN, and Zehra Sedef KORKMAZ. "Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre Analiz Örneği: 2017 Taslak Ortaöğretim Kimya Dersi Öğretim Programı." Mediterranean Journal of Humanities 7, no. 2 (2017): 467–79. http://dx.doi.org/10.13114/mjh.2017.378.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Mor Dirlik, Ezgi. "Öğretmen Yapımı Türkçe Dersi Testlerinde Yer Alan Maddelerinin Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre Analiz Edilmesi." Mediterranean Journal of Educational Research 14, no. 33 (2020): 245–64. http://dx.doi.org/10.29329/mjer.2020.272.12.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

ZORLUOĞLU, Seraceddin Levent, Ayşe ŞAHİNTÜRK, and Kübra Elif BAĞRIYANIK. "2013 Yılı Fen Bilimleri Öğretim Programı Kazanımlarının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre Analizi ve Değerlendirilmesi." Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 6, no. 1 (2017): 1. http://dx.doi.org/10.14686/buefad.267190.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

ÜNAL, Ceyda GÖKDEMİR Behiye Sena AYDAŞGİL Fulya TOPÇUOĞLU. "2020 LİSEYE GEÇİŞ SORULARI İLE TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ ETKİNLİK VE SORULARIN YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE İNCELENMESİ." International Journal of Language Academy 36, no. 36 (2021): 263–79. http://dx.doi.org/10.29228/ijla.49690.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Sağlık, Mehmet Aydın, and Kevser Özaydınlık. "Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı 7. ve 8. Sınıf Kazanımlarının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre İncelenmesi." EDUCATIONE 3, no. 2 (2024): 81–99. https://doi.org/10.58650/educatione.1555452.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı (7 ve 8. Sınıf) kazanımlarının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine (YBT) göre analiz edilmesidir. Çalışma nitel araştırma yaklaşımlarından doküman incelemesi tekniğine göre gerçekleştirilmiştir. Çalışmada YBT’nin bilgi ve bilişsel süreç boyutları çerçevesinde 51 yedinci sınıf, 42 sekizinci sınıf düzeyinde olmak üzere toplam 93 kazanım ifadesi incelenmiştir. Veriler TTDÖP (7 ve 8. Sınıf) kapsamında elde edilmiş, betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularında kazanımların YBT’nin “bilgi boyutu” açısından sınıf düzeyine göre, “olgusal bilgi” kategorisinde, sekizinci sınıflarda ise “olgusal bilgi” ve “kavramsal bilgi” kategorilerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Kazanımların “bilişsel süreç boyutu” açısından her iki sınıf düzeyinde de “anlama” kategorisinde yoğunlaştığı görülmektedir. Ayrıca yedinci sınıf düzeyinde sekizinci sınıfa göre “uygulama boyutu” nda; sekizinci sınıflarda ise “değerlendirme” ve “yaratma” boyutlarında kazanımların sayısının arttığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre her iki sınıf düzeyinde de kazanımların dengeli dağılım gösterdiği fakat “üst bilişsel bilgi boyutu” nda yeterince kazanımın yer almadığı düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

KAPLAN, Kadir. "Ortaokul Türkçe Ders Kitaplarında Yer Alan Dinleme/İzleme Becerisini Ölçmeye Yönelik Soruların Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre İncelenmesi." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 10, no. 1 (2021): 626–45. http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.836238.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Kala, Aylin, and Mustafa Çakır. "Analysis of 2013 civil servant selection examination biology test questions according to teacher content knowledge competencies and revised Bloom taxonomy2013 Kamu personeli seçme sınavı biyoloji alan bilgisi sorularının biyoloji öğretmenliği alan bilgisi yeterliklerine ve yenilenmiş Bloom taksonomisine göre analizi." International Journal of Human Sciences 13, no. 1 (2016): 243. http://dx.doi.org/10.14687/ijhs.v13i1.3398.

Full text
Abstract:
<p>The purpose of this study is to analyze questions of 2013 biology content knowledge test in civil servant selection examination (KPSS) according to performance indicators in biology teachers’ content knowledge competencies and knowledge and cognitive processes dimensions in revised Bloom taxonomy. In this qualitative research descriptive content analysis approach is employed and data is collected through document analysis. According to results questions reflected only 50% (17 of 34) biology teachers’ performance indicators identified by the National Ministry of Education. Additionally, questions did not homogenously represent levels of knowledge and cognitive processes dimensions of revised Bloom taxonomy. In cognitive processes dimension questions were mostly in category of understanding (42%) and there was not any question in either categories evaluate or create. In knowledge dimension questions were mostly in conceptual category (75%) and there was not any question that required metacognitive knowledge. Both performance indicators and knowledge levels should be better considered in preparation of such a high stake exam.</p><p> </p><p><strong>Özet</strong></p><p>Bu çalışmanın amacı, 2013 Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın biyoloji alan bilgisi sorularını biyoloji öğretmenliği alan bilgisi yeterliklerinde yer alan performans göstergelerine ve Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilgi ve bilişsel süreç boyutlarına göre incelemektir. Bu araştırmada eğitim çalışmalarında sıklıkla kullanılan betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma verileri nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda test içerisindeki soruların biyoloji öğretmenliği alan bilgisi yeterliklerini oluşturan 34 performans göstergesinden 17 tanesini (%50’sini) yokladığı tespit edilmiştir. Ayrıca, biyoloji alan bilgisi sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilgi ve bilişsel süreç boyutlarının her evresini homojen olarak yansıtmadığı görülmüştür. Bilişsel süreç boyutunda en çok sorunun Anla (%42,5) basamağında olduğu; Değerlendir ve Yarat basamaklarında soru sorulmadığı; bilgi boyutunda ise en çok sorunun Kavramsal Bilgi (%75) türünden geldiği buna karşılık Üstbilişsel Bilgi türüne ait hiçbir sorunun sorulmadığı belirlenmiştir. Çalışma sonunda KPSS biyoloji alan bilgisi sorularının hazırlanırken biyoloji öğretmenliği özel alan yeterlikleri ve Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilgi ve bilişsel süreç boyutlarının göz önünde bulundurulması önerilmiştir.</p>
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Ulum, Hakan, and Serdarhan Musa Taşkaya. "İlkokul 2, 3 ve 4. Sınıf Türkçe Ders ve Çalışma Kitaplarında Yer alan Etkinliklerin Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre İncelenmesi." Kastamonu Eğitim Dergisi 27, no. 1 (2019): 107–18. http://dx.doi.org/10.24106/kefdergi.2380.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Kadırhan, Dcile, and Işıl Tanrıseven. "Ortaokul 8. Sınıf Matematik Ders Kitabı ve LGS'de Yer Alan Üslü İfadelerle İlgili Soruların Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre İncelenmesi." ATLAS Journal International Refereed Journal On Social Sciences 10, no. 54 (2024): 52–61. https://doi.org/10.5281/zenodo.12211358.

Full text
Abstract:
Liseye geçiş sistemleri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmekle birlikte birçok ülkede, öğrencilerin liseye geçiş yapabilmesi için liseye giriş sınavları yapılmaktadır. Bu sınavlar öğrencilerin eğitimleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olması, gelecekteki kariyer ve akademik hedeflerini belirleme sürecinde kilit bir rol oynaması bakımından önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye’de ise Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG), Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) ve son olarak Liselere Geçiş Sınavı (LGS) gibi merkezi sınavların yer aldığı görülmektedir. Ülkemizde 2018 yılından itibaren uygulanan Liselere Giriş Sınavlarında, Matematik dersi ortalamasının tüm dersler içerisinde en düşük değere sahip olması dikkati çekmektedir. Bu durum LGS sınavında öğrencilerin karşılaştıkları matematik sorularının ve öğrenim gördükleri ders kitapları içerisinde yer alan soruların incelenmesini önemli hale getirmektedir. Bu araştırmanın amacı, 8. sınıf matematik ders kitabında yer alan üslü ifadeler çalışma soruları ile LGS'de çıkmış üslü ifadeler sorularını, Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'ne (YBT) göre bilgi ve bilişsel süreç boyutlarında incelemektir. Bu sayede, ders kitaplarının öğrencileri sınavlara hazırlama ve dersin hedeflerine ulaşma konusundaki yeterliliği değerlendirilecektir. Bu amaç doğrultusunda, araştırma nitel araştırma yöntemine dayalı bir doküman incelemesi olarak tasarlanmıştır. Araştırma kapsamında, 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu (MEBTTK) tarafından hazırlanan 8. sınıf matematik ders kitabı ile 2017-2023 yılları arasında uygulanan LGS matematik soruları incelenmiştir. Ders kitabındaki 33 soru ve LGS'de çıkmış toplam 14 soru değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, ders kitabındaki soruların çoğunlukla kavramsal bilgi boyutunda ve anlama basamağında olduğu, buna karşın LGS sorularının ise daha çok üst bilişsel bilgi boyutunda ve değerlendirme ile analiz etme basamağında olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

GÖKULU, Aytül. "FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN YAZILI SINAV SORULARI İLE TEOG SINAVLARINDA SORULAN FEN VE TEKNOLOJİ SORULARININ YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE İNCELENMESİ." Route Educational and Social Science Journal 2, no. 5 (2015): 434. http://dx.doi.org/10.17121/ressjournal.302.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

AYTAÇ, Alper. "Türkiye, Singapur ve Estonya'daki Okul Öncesi Eğitim Programlarında Yer Alan Matematik Kazanımlarının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre İncelenmesi: Karşılaştırmalı Eğitim Çalışması." Social Sciences Studies Journal 8, no. 93 (2022): 88–99. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.3771.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Ulum, Ömer Gökhan. "Exploring the Impact of Revised Bloom's Taxonomy in a Turkish as a Foreign Language Textbook." International Journal of Educational Spectrum, March 28, 2024. http://dx.doi.org/10.47806/ijesacademic.1367897.

Full text
Abstract:
Yenilenmiş Bloom Taksonomisi, bilişsel becerileri altı hiyerarşik seviyede sınıflandıran bir çerçevedir. Bu seviyeler alt düzey düşünme becerilerinden üst düzeyde bilişsel yeteneklere kadar uzanır. Taksonomi, 2001 yılında modern eğitim uygulamalarıyla daha iyi uyum sağlaması amacıyla revize edilmiş ve aktif öğrenme, eleştirel düşünme ve yaratıcılığı vurgulamıştır. Bu çalışma, Yenilenmiş Bloom Taksonomisini okul kitaplarına dâhil etme gerekçesini araştırmaktadır. Bu taksonominin eğitim materyallerine dâhil edilmesiyle eğitimciler, yüksek düşünme, anlama derinliği ve gerçek dünya zorlukları için gerekli olan temel becerilerin gelişimini teşvik edebilirler. Taksonomi ayrıca kişiselleştirilmiş öğrenmeyi kolaylaştırır, etkili değerlendirmeyi destekler, aktif öğrenmeyi teşvik eder ve küresel eğitim standartlarına uyum sağlar. Hızlı değişim ve bilgi bolluğu ile özdeşleşen bir dönemde, Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin ders kitaplarına dâhil edilmesi, eğitimin kalitesini artırmak ve öğrencileri 21. yüzyılın gereksinimlerine daha iyi hazırlamak için değerli bir araç olarak hizmet eder. Bu nedenle, mevcut araştırma Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bir TYD ders kitabına ne ölçüde dâhil edildiğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın sonuçları, incelenen ders kitabında ileri düzey bilişsel yeteneklerin eksikliğini ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda ilgili öneriler sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

GÜLER, Meryem, and Osman MERT. "Türkçe Eğitimi Alanında Yenilenmiş Bloom Taksonomisini Temel Alarak Yapılan Akademik Çalışmaların İncelenmesi." Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, August 2, 2022. http://dx.doi.org/10.35675/befdergi.1031207.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı Türkçe Eğitiminde Yenilenmiş Bloom Taksonomisi temel alınarak yapılan elektronik ortamdaki bilimsel araştırmaların incelenmesidir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımıyla tasarlanmıştır. Doküman analizi yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada incelenen çalışmalar, “içerik analizi” yöntemi ile çözümlenmiştir. Yapılan alan taramasında; araştırma başlığında, özetinde, araştırma sorularında ve amaç cümlesinde “Yenilenmiş/Revize edilmiş Bloom Taksonomisi” geçen 38 akademik araştırma tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre en çok yüksek lisans tezi çalışması yapılmış, “Ders/ çalışma ve öğretmen kılavuzu kitapları” ise en fazla araştırma yapılan konu olmuştur. Araştırma yöntemi belirtilmeyen araştırmalar bulunmakla birlikte en çok nitel araştırma yöntemleri tercih edilmiştir. Araştırmaların “Sonuç ve öneriler” başlığındaki içerik, “Ders/çalışma/öğretmen kılavuzu kitapları; ölçme değerlendirme ve öğretim programı” alt kategorilerine ayrılarak yorumlanmıştır. Araştırmaların ortak sonuçlarına göre Türkçe eğitimi programlarında üstbilişsel becerilere dayalı hedef ve kazanımların yetersiz olduğu, ders/ çalışma ve öğretmen kılavuzu kitaplarındaki etkinliklerin bilişsel basamaklara uygun hazırlanmadığı, öğretmenlerin ölçme değerlendirme soruları hazırlamada yetersiz kaldığı tespit edilmiştir. Araştırmalarda, Yenilenmiş Bloom Taksonomisi basamaklarının öğretim programındaki kazanımlarda ve ders kitabı etkinliklerine dengeli bir şekilde dağılması ve üstbilişsel yetkinlikleri geliştirmeye yönelik çalışmaların daha çok yapılması önerilmiştir. Araştırmanın, alan yazındaki araştırmaların eğilimlerini tespit etme ve Türkçe eğitimindeki eksiklikleri fark etme bakımından, alan yazına faydalı olacağı; gelecek çalışmalarda araştırmacılara fikir sunacağı düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Yaşar, Hamza, and Yasin Kılıç. "TEMEL YETERLİLİK SINAVI (TYT) TÜRKÇE SORULARININ YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ." Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, February 5, 2024. http://dx.doi.org/10.31463/aicusbed.1307986.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, 2018-2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı birinci oturumda sorulan Türkçe dersi sorularını yenilenmiş Bloom taksonomisi açısından değerlendirmektir. Bu amaçla nitel araştırma yöntemine göre tasarlanan çalışmada doküman incelemesi tekniğinden yararlanılmıştır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk aşaması olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) Türkçe soruları, 2001 yılında son şeklini alan yenilenmiş Bloom taksonomisinin iki boyutlu bilişsel süreç çalışmasına göre incelenerek bilgi boyutu ve bilişsel süreç düzeylerine yer verilmiştir. Araştırma sonucunda TYT Türkçe sorularında “anımsama” basamağına sıklıkla yer verildiği görülmüştür; üst düzey düşünme becerisini ölçen analiz (çözümleme), değerlendirme ve yaratma (sentez) basamaklarına daha az yer verildiği; uygulama basamağına ise anlam bilgisini ölçen sorularda hiç yer verilmediği tespit edilmiştir. Ayrıca soruların bilişsel düzeyleri ile Türkçe dersi kazanımları arasında uyumun olduğu sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

GÜL KOŞAR, Tuba. "2018-2023 LGS TÜRKÇE SORULARININ YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ AÇISINDAN İNCELENM." BUGU Dil ve Egitim Dergisi, January 1, 2024. http://dx.doi.org/10.46321/bugu.147.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

COŞKUN, Mücahit, and Fatih KARTAL. "Türkiye’de Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavlarında Yer Alan Coğrafya Sorularının Bloom Taksonomisine Göre Analizi." e-International Journal of Educational Research, April 29, 2022. http://dx.doi.org/10.19160/e-ijer.1074607.

Full text
Abstract:
Yaşanılan mekânda meydana gelen birçok olay coğrafyanın izlerini taşır. Bu anlamda İbn-i Haldun’un “Coğrafya kaderdir” sözü bir bakış açısı sunar. Araştırmada 2013-2021 yıllarında yapılmış olan KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi)’deki Fen Bilgisi, Sınıf ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Alan Bilgisi Testinde yer alan Coğrafya sorularının yenilenmiş Bloom taksonomisinin bilişsel alan düzeyindeki bilgi ve bilişsel boyutuna göre analizinin yapılması amaçlanmaktadır. Dolayısıyla bilgi testinde sorulan coğrafya sorularının yenilenmiş Bloom taksonomisi analiz sonucuna göre dağılımı nasıldır? sorusuna cevap aranmıştır. Farklı disiplinlinlere ait öğretmenlik alan bilgisi üzerine yapılan sınavlarda daha öncesinde 2013-2019 yıllarında 50 alan sorusu sorulurken artık 2019 yılı itibariyle alan sınavı soru sayısı 75’e çıkarılmıştır. Türkiyede öğretmenlik alan bilgisi sınavlarında sorulan coğrafya sorularının yenilenmiş Bloom taksonosine yönelik analiz edilmesinde yöntem olarak tarama yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmadaki veriler nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi ile elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan verileri Fen Bilgisi, Sınıf ve Sosyal Bilgiler öğretmenliği alan bilgisi testinde yer alan ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi)’nin kendi sitesinden yayınladığı 175 adet coğrafya sorusu aluşturmaktadır. Alan sınavlarında sorulmuş olan Fen Bilgisi Öğretmenliğinde 43 soru, Sınıf Öğretmenliğinde 50 soru ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinde 82 soru Krathwohl tarafından oluşturulan yenilenmiş bloom taksonomisindeki bilgi boyutunun yapısını ifade eden tabloya aktarılarak analiz edilmesi sağlanmıştır. Araştırmanın kodlayıcılar arası geçerlik ve güvenirliği sağlamak için üç alan uzmanı, iki tanede ölçme ve değerlendirme alanında uzman görüşleri alınmıştır. KPSS’de 2013-2021 yılları arasında farklı disiplinlerin alan sınavlarında hazırlanan coğrafya sorularının yenilenmiş Bloom taksonomisinin bilgi boyutu ve bilişsel süreç boyutuna göre değerlendirilmesi yapıldığında; soruların neredeyse tamamının bilişsel süreç boyutunun en alt basamaklarını ölçtüğü görülmektedir. Bu bağlamda alan sınavlarında sorulan coğrafya sorularının üst bilişsel düşünme becerilerini ölçmeye yönelik hazırlanmadığı tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Uğur, YILMAZ, and DOĞAN Mevlüde. "2021-LGS MATEMATİK ALT TESTİ SORULARININ ÖĞRENME ALANLARI VE YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE İNCELENMESİ." March 28, 2022. https://doi.org/10.5281/zenodo.6399259.

Full text
Abstract:
İçinde bulunduğumuz yüzyılda her alanda yaşanan hızlı değişim, eğitim alanında da kendini hissettirmiş, bizlere yenilenmenin ve değişimin zorunlu olduğunu göstermiştir. Belli sınıf düzeylerinde gerçekleştirilen ve belli yeterlilikleri ölçmeyi hedefleyen PISA, TIMMS, PIRLS ve TALIS gibi uluslararası düzeyde gerçekleştirilen sınavlardan elde edilen sonuçların, ülkelerin eğitim sistemlerindeki eksikliklerini yapılandırmalarına destek sağladığı bilinmektedir. Bu sınavlarda temel amaçlardan belki de en önemlisi, öğrencilerin okulda edinmiş oldukları bilgi ve becerilerini günlük yaşamlarına ne ölçüde aktarabildiklerini ölçmektir. Amacı ortaokul sekizinci sınıf düzeyindeki öğrencileri ilgi ve yeteneklerine göre bir sonraki öğretim seviyesine hazırlamak olan Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav sorularında da bu doğrultuda gerçekleştirilen yapılanmalar söz konusudur. Bu çalışmada, 2021 yılı Haziran ayında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmiş olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı matematik alt testinde yer alan yirmi adet sorunun ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programı’nda yer alan öğrenme alanları ve yenilenmiş Bloom taksonomisi bilgi boyutu ve bilişsel süreç boyutuna göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü resmi internet adresinden temin edilen 2021-LGS merkezi sınavı A-B kitapçıklarında yer alan matematik alt testi soruları araştırma dokümanlarının kaynağını teşkil etmiştir. Araştırmacılar ve uzmanlar tarafından doküman incelemesi yöntemi kullanılarak elde edilen araştırma verilerinin analizinde betimsel istatistikten yararlanılmıştır. Öğrenme alanları ve yenilenmiş Bloom taksonomisi boyutlarına ait frekans ve yüzde değerleri tablolara aktarılarak yorumlanmıştır. Çalışmanın veri analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre en fazla Sayılar ve İşlemler öğrenme alanında soru olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca soruların sıklıkla yenilenmiş Bloom taksonomisi bilişsel süreç boyutunda uygulama, analiz ve değerlendirme basamağında, bilgi boyutunda ise işlemsel bilgi boyutunda yer aldığı belirlenmiştir. Çalışmanın ortaya koyduğu bu sonuçlar çerçevesinde paydaşlara öneriler sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

DURSUN, Zehra, and Eyüp ŞİMŞEK. "Yenilenmiş Bloom Taksonomisi Kapsamında Ortaokul Seçmeli Kur’an-ı Kerim Dersi Kazanımlarının Değerlendirilmesi." Kocatepe İslami İlimler Dergisi, December 2, 2022. http://dx.doi.org/10.52637/kiid.1162534.

Full text
Abstract:
25.06.2012 tarihinde, 6287 sayılı kanunda yer alan seçmeli derslere yönelik ifade ile birlikte Kur’an-ı Kerim dersi örgün eğitim sistemleri içerisindeki yerini almıştır. Bu doğrultuda Kur’an-ı Kerim dersi 2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibariyle okullarda seçmeli ders olarak okutulmaya başlanmıştır. Bu tarihten itibaren ortaokullarda okutulmaya başlanan Kur’an-ı Kerim dersi ile ilgili alanyazında çeşitli araştırmalara rastlamak mümkündür. Bu kapsamda Kur’an-ı Kerim dersi öğretim programını öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda inceleyen çeşitli araştırmalarla karşılaşılmaktadır. Ayrıca öğrencilerin Kur’an-ı Kerim dersini seçme nedenleri ve derse yönelik tutumlarını çeşitli değişkenler açısından inceleyen araştırmalar da araştırmacılar tarafından literatüre kazandırılmıştır. Ancak alanyazına bakıldığı zaman dersin kazanımlarını veya hedeflerini taksonomik açıdan değerlendiren ya da sınıflandıran herhangi bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu anlamda ortaokul müfredatında seçmeli olarak yer alan Kur’an-ı Kerim dersi kazanımlarının ayrıca ele alınarak incelenmesinin alana katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Nitekim herhangi bir dersin genel amaçlarına ulaşmada, neyin-nasıl öğretileceğine dair karar verme noktasında hedefler yol gösterici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca ölçme-değerlendirme/sınama durumları aşamasında da hedefler önemli bir öğretim programı ögesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hedeflerin belirlenmesi noktasında ise sınıflandırmaların da yani taksonomilerin de önemli bir role sahip olduğunu belirtmek gerekmektedir. Nitekim hedefleri belirlemede kullanılan çeşitli taksonomiler bulunmaktadır. Bu taksonomiler arasında hedefleri bilişsel olarak sınıflandırmada kullanılan Yenilenmiş Bloom Taksonomisi de yer almaktadır. Literatüre bakıldığı zaman Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilişsel alan sınıflandırmaları içerisinde en kapsamlı çalışma olduğu belirtilmektedir. Dolayısıyla buraya kadar ifade edilmeye çalışılanlardan yola çıkarak bu çalışmada, ortaokul seviyesinde seçmeli olarak okutulan Kur’an-ı Kerim dersi kazanımlarına odaklanılmıştır. Bu bağlamda Kur’an-ı Kerim dersine ait 57 kazanımın, Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilgi ve bilişsel süreç boyutunda hangi basamak veya basamakları ifade ettikleri tespit edilmiştir. Kazanımların belirlenen taksonomiye göre yerlerini tespit etmek için araştırmacının hazırlamış olduğu form ile ölçme-değerlendirme, program geliştirme ve din eğitimi alanlarındaki uzman kişilerin görüşleri alınmıştır. İfade edilmeye çalışılan bu amaçlar çerçevesinde çalışma nitel araştırma yöntemi esas alınarak sürdürülmüştür. Araştırmada Kur’an-ı Kerim dersi öğretim programında yer alan kazanım ifadelerinin Yenilenmiş Bloom Taksonomisi’nin hangi basamaklarına karşılık geldiği tespit edilmeye çalışıldığı için veri toplama yöntemi olarak doküman inceleme tercih edilmiştir. Araştırmanın dokümanı ortaokul seçmeli Kur’an-ı Kerim dersi öğretim programıdır. Veri toplama süreci, uzman görüşü alma formu ile devam etmiştir. Uzman görüşleri doğrultusunda derse ait kazanımların kavramsal, olgusal, anlama ve hatırlama basamaklarına yönelik hazırlandıkları tespit edilmiştir. Sonuç olarak elde edilen bu bulgulardan hareketle, her sınıf düzeyinde (5, 6, 7 ve 8) kavramsal, olgusal, anlama ve hatırlama basamaklarının ön planda olması, Kur’an-ı Kerim dersine ait öğretim programının gözden geçirilmesi veya güçlendirilmesi gereken bir noktası olarak görülmelidir. Ayrıca kazanımların çoğunlukla bilişsel alana (53 kazanım) ve bilişsel alanın daha alt basamaklarına yönelik hazırlanması, dersin içeriği ve genel amaçları göz önünde bulundurulduğu zaman, duyuşsal alana yönelik sadece dört kazanıma yer verilmesi de öğretim programının bir eksikliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada belirtilmesi gereken bir diğer nokta, bilişsel alana yönelik kazanım ifadelerinin programda olması Kur’an-ı Kerim dersi için tamamen olumsuz bir durum olarak değerlendirilmemelidir. Ancak bilişsel alanın ön plana çıkarılarak, duyuşsal alanın arka planda kalmasının, dersin genel amaçlarına ulaşmada bir problem veya eksiklik oluşturacağı unutulmaması gereken önemli bir konudur. Dolayısıyla kazanımların belirlenmesinde ya da hazırlanmasında ilgili dersin genel amaçları ve içeriğinin dikkate alınmasını doğru bir adım olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

TÜRKMEN, Müberra, and Semra BENZER. "TIMSS Fen Bilimleri sorularının yenilenmiş Bloom taksonomisi basamaklarına ve Fen Bilimleri dersi öğretim programlarına göre incelenmesi." International Journal of Social Sciences and Education Research, June 12, 2023, 101–14. http://dx.doi.org/10.24289/ijsser.1252917.

Full text
Abstract:
Araştırmada, 2015 ve 2019 yıllarında TIMSS sınavında çıkan incelenmesine izin verilen, 104 Fen Bilimleri sorusu incelenmiş, TIMSS’te yer alan Fen Bilimleri sorularının ağırlıklı olarak hangi ünitelerden çıktığı tespit edilmiştir. Ünite isimleri ve sınıf seviyeleri FBÖP’larına göre belirlenmiştir. TIMSS 2015 sınavında çıkan 84 Fen Bilimleri sorusu 2013 FBÖP’na göre, TIMSS 2019 sınavında çıkan 20 Fen Bilimleri sorusu 2018 FBÖP’na göre ve yenilenmiş Bloom Taknomisine göre incelenmiştir. Araştırmada doküman analizi yapılmıştır. İncelenen soruların FBÖP’nda yer aldığı sınıf seviyeleri tespit edilmiştir. Bazı soruların ise FBÖP’nda yer almadığı tespit edilmiştir. Çalışmada TIMSS Fen Bilimleri sorularının, Yenilenmiş Bloom Taksonomisi’nin bilişsel süreç boyutuna analizi yapılmıştır. TIMSS Fen Bilimleri sorularının, ağırlıklı olarak alt düzey bilişsel alandan sorulduğu tespit edilmiştir. TIMSS öğrenme alanında yer alan bazı kazanımların FBÖP’nda yer almadığı, bazı kazanımlarınsa verildiği sınıf seviyesi bakımından farklı olduğu tespit edilmiştir. TIMSS döngüsünde daha başarılı olmak adına FBÖP’nda yer alan kazanımların ve verildiği yılların, TIMSS öğrenme alanları kazanımlarıyla paralel olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

AVCI, Filiz, Hilal DEMİRCİ, and Büşra ÖZYALÇIN. "2018 FEN BILIMLERI ÖĞRETIM PROGRAMI KAZANIMLARININ YENILENMIŞ BLOOM TAKSONOMISI AÇISINDAN ANALIZI VE DEĞERLENDIRILMESI." Trakya Eğitim Dergisi, February 10, 2021. http://dx.doi.org/10.24315/tred.689366.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

IŞIK MERCAN, SİBEL. "SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ BİLİŞSEL BASAMAKLARINA GÖRE SORU SORMA BECERİLERİNİN İNCELENMESİ." 3. SEKTÖR SOSYAL EKONOMİ DERGİSİ, 2019. http://dx.doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.19.03.1083.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

GÜRBÜZ US, Rabia, and Aliye Nur ERCAN GÜVEN. "DISCUSSING SKILL-BASED QUESTIONS FOR THE TURKISH COURSE IN TERMS OF BLOOM'S REVISED TAXONOMY." Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, April 28, 2022. http://dx.doi.org/10.19171/uefad.1078375.

Full text
Abstract:
This study aims to examine the distribution of Turkish course skill-based questions published by the Ministry of National Education General Directorate of Assessment, Evaluation and Examination Services for 5th, 6th, and 7th-grade students into Bloom’s revised taxonomy. The study is descriptive research and was carried out in the scanning model. In this context, Turkish course skill-based questions published by the General Directorate of Measurement, Evaluation and Examination Services of the Ministry of National Education for 5th, 6th, and 7th-grade students were handled, no sampling was used, and all questions were included. Research data were collected through document review. As a result of the study, it was found that the skill-based questions published by the Ministry of National Education for 5th, 6th, and 7th-grade students were at the understanding level at a rate of 71.2%. There were no questions at the creating level in any class. It was determined that the remembering (1,6%) and the evaluating (%1,2) levels remained at a limited rate
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

ELBAY, Sezgin. "Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı Kazanım ve Sınav Sorularının Yenilenen Bloom Taksonomisine Göre Analizi." Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, July 10, 2023. http://dx.doi.org/10.35675/befdergi.1278593.

Full text
Abstract:
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından lisansüstü eğitimleri olmayan ve kıdemi 10 yıl ve üstü öğretmenler uzman öğretmenlik sınavına tabi tutulmuş, bu sınavın sonucunda 70 alan öğretmenlerin “uzman öğretmen” unvanını almaları sağlanmıştır. Bu kapsamda araştırmanın amacı uzman öğretmenlik kazanım (hedef-davranış) ve sınav sorularını Yenilenmiş Bloom Taksonomisi (YBT) açısından incelemektir. Bu amaçla araştırmada, doküman incelemesi yönteminden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, “Kazanım ve Soruların YBT Matrisindeki Yerini Belirleme Form”u kullanılmıştır. Elde edilen veriler doküman analizine tabi tutulmuştur. Analizlere göre; kazanımların en çok üst düzey (kavramsal bilgiyi çözümlemek=%55), buna karşılık soruların alt düzey (olgusal bilgiyi hatırlamak=%26) bilişsel öğrenmelere karşılık geldiği ve kazanım ile soruların bilişsel düzeyleri arasında bir örtüşme/uyuşumun olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!