To see the other types of publications on this topic, follow the link: Zij.

Journal articles on the topic 'Zij'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Zij.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Acharya, Anit. "Halogens—‘Letting go’ of the ‘Ex Factor’." Homœopathic Links 34, S 01 (2021): 014–16. http://dx.doi.org/10.1055/s-0041-1731846.

Full text
Abstract:
AbstractDe halogenen behoren op grond van hun positie in het periodiek systeem tot Groep VIIA. Dit betekent dat zij zeven valentie-elektronen hebben en een extra elektron nodig hebben om het octet te completeren, hetgeen wijst op hun snelle reactieve vermogen. Het kernthema van de halogenen is het gevoel verraden of gekwetst te zijn. Om met dergelijke gevoelens om te gaan, klampen zij zich vast aan de mensen om hen heen. Om te voorkomen dat de relatie wordt verbroken, grijpen zij naar dingen waarnaar zij verlangen en proberen zij te vluchten om de afwijzing niet onder ogen te hoeven zien. Zij beseffen hun vergissing wanneer zij toch afgewezen worden en houden ze dan op tegen te stribbelen. Ze “laten de situatie los”; ze wenden zich af. Dit zijn de mislukte kanten van halogenen. Het voorvoegsel in dit stadium is ‘ex’. Ze zetten zichzelf vrijwillig of gedwongen uit de situatie; expiratie, geëxcommuniceerd, extravagant. De halogenen en andere anionen hebben het gevoel dat zij, om niet gekwetst te worden, iets moeten doen, handelen, presteren; daarom worden zij “doeners” genoemd. Met het begrijpen van de halogenen vanuit het psychologische perspectief wordt ons begrip van deze groep samenhangend.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Heijbroek, J. F. "Het carillon van het Rijksmuseum." Rijksmuseum Bulletin 54, no. 1 (2024): 54–63. http://dx.doi.org/10.52476/trb.18564.

Full text
Abstract:
Rectificatie In het Cursief van het Bulletin van het Rijksmuseum 54 (2006) nr. 1 staat op pagina 59, regel 15-17 een storende fout. De zin moet luiden: Nord was een goede bekende van Sjeu en zijn vrouw Hanny van Schendel (i.p.v. Kennie van Schendel; zij was de zuster van Sjeu).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Vosselman, Ed. "Dienstbaar management." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 87, no. 3 (2013): 67–68. http://dx.doi.org/10.5117/mab.87.15777.

Full text
Abstract:
De laatste decennia hebben wat mij betreft laten zien hoe het met management goed uit de hand kan lopen. Zie wat er gebeurt in de publieke sector: de voorbeelden van zelfverrijking zijn aan de orde van de dag. Of je nu praat over het onderwijs, woningcorporaties, de zorg, opvang van vluchtelingen: in vele sectoren zijn voorbeelden te vinden van vergaand mismanagement. Soms krijg je het gevoel dat al die managers er niet meer zijn ter ondersteuning en voortdurende verbetering van de primaire processen, maar dat zij een geheel eigen (droom)wereld hebben geschapen waarin zij zelf de scepter zwaaien en waarin het primaire proces (het onderwijs, de zorg, de huisvesting, de opvang van vluchtelingen) er is ter bevordering van hun eigen belangen. In bijna alle delen van de publieke sector heb ik een soort institutionele parade zien ontstaan waarin het er vooral op aan komt om hoog te scoren op de ‘league tables’.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Vosselman, Ed. "Dienstbaar management." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 87, no. (3) (2013): 67–68. https://doi.org/10.5117/mab.87.15777.

Full text
Abstract:
De laatste decennia hebben wat mij betreft laten zien hoe het met management goed uit de hand kan lopen. Zie wat er gebeurt in de publieke sector: de voorbeelden van zelfverrijking zijn aan de orde van de dag. Of je nu praat over het onderwijs, woningcorporaties, de zorg, opvang van vluchtelingen: in vele sectoren zijn voorbeelden te vinden van vergaand mismanagement. Soms krijg je het gevoel dat al die managers er niet meer zijn ter ondersteuning en voortdurende verbetering van de primaire processen, maar dat zij een geheel eigen (droom)wereld hebben geschapen waarin zij zelf de scepter zwaaien en waarin het primaire proces (het onderwijs, de zorg, de huisvesting, de opvang van vluchtelingen) er is ter bevordering van hun eigen belangen. In bijna alle delen van de publieke sector heb ik een soort institutionele parade zien ontstaan waarin het er vooral op aan komt om hoog te scoren op de 'league tables'.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Rood, Cintha. "'Zij zijn de baas'." PodoPost 35, no. 9 (2022): 36–38. http://dx.doi.org/10.1007/s12480-022-2134-6.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Van Der Geld, J. A. G. "Fiscaliteiten." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 75, no. 11 (2001): 499–501. http://dx.doi.org/10.5117/mab.75.12745.

Full text
Abstract:
De Nederlandse vennootschapsbelasting (Vpb) kent twee soorten binnenlandse belastingplichtigen: de onbeperkt en de beperkt belastingplichtigen. Onbeperkt belastingplichtigen, zoals NV’s, BV’s en coöperaties, zijn volledig belastingplichtig op basis van hun rechtsvorm en vallen daarom voor alles wat zij doen onder de Vpb-heffing. Zij kennen geen onbelaste sfeer of onbelaste activiteiten. Dat is anders voor de beperkt belastingplichtigen, waarvan de bekendste verschijningsvormen de rechtsvorm van een vereniging of stichting hebben. Verenigingen en stichtingen zijn Vpbplichtig indien en voorzover zij een materiële onderneming drijven dan wel het daarop lijkt en zij in concurrentie treden met andere voor inkomsten- of vennootschapsbelasting belastingplichtige ondernemers. Bij de beperkt belastingplichtigen kan zich, anders dan bij de onbeperkt belastingplichtigen, wel een onbelaste sfeer voordoen (de niet-ondernemingssfeer), waarin activiteiten kunnen worden ontplooid die niet tot Vpb-heffing (of fiscale aftrek van kosten) leiden.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Van, Der Geld J. A. G. "Fiscaliteiten." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 75, no. (11) (2001): 499–501. https://doi.org/10.5117/mab.75.12745.

Full text
Abstract:
De Nederlandse vennootschapsbelasting (Vpb) kent twee soorten binnenlandse belastingplichtigen: de onbeperkt en de beperkt belastingplichtigen. Onbeperkt belastingplichtigen, zoals NV's, BV's en coöperaties, zijn volledig belastingplichtig op basis van hun rechtsvorm en vallen daarom voor alles wat zij doen onder de Vpb-heffing. Zij kennen geen onbelaste sfeer of onbelaste activiteiten. Dat is anders voor de beperkt belastingplichtigen, waarvan de bekendste verschijningsvormen de rechtsvorm van een vereniging of stichting hebben. Verenigingen en stichtingen zijn Vpbplichtig indien en voorzover zij een materiële onderneming drijven dan wel het daarop lijkt en zij in concurrentie treden met andere voor inkomsten- of vennootschapsbelasting belastingplichtige ondernemers. Bij de beperkt belastingplichtigen kan zich, anders dan bij de onbeperkt belastingplichtigen, wel een onbelaste sfeer voordoen (de niet-ondernemingssfeer), waarin activiteiten kunnen worden ontplooid die niet tot Vpb-heffing (of fiscale aftrek van kosten) leiden.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

van der Voort, Peter, Julia ten Cate, Inge Vergouwe, Rob Bosman, and Emmy Rood MSc. "Zij aan zij." Critical Care 7, no. 1 (2010): 16–18. http://dx.doi.org/10.1007/s12426-010-0007-3.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

De Kam, F. "Nieuwe wettelijke regeling personenvennootschappen." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 77, no. 12 (2003): 594–603. http://dx.doi.org/10.5117/mab.77.13810.

Full text
Abstract:
In dit artikel worden enige onderdelen behandeld van een wetsvoorstel voor een nieuwe wettelijke regeling van personenvennootschappen, waarvan mag worden aangenomen dat zij van invloed kunnen zijn op de inrichting van de jaarrekening van een personenvennootschap en/of van die van haar vennoten, of dat zij enige bemoeienis van een accountant zullen vergen.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

De, Kam F. "Nieuwe wettelijke regeling personenvennootschappen." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 77, no. (12) (2003): 594–603. https://doi.org/10.5117/mab.77.13810.

Full text
Abstract:
In dit artikel worden enige onderdelen behandeld van een wetsvoorstel voor een nieuwe wettelijke regeling van personenvennootschappen, waarvan mag worden aangenomen dat zij van invloed kunnen zijn op de inrichting van de jaarrekening van een personenvennootschap en/of van die van haar vennoten, of dat zij enige bemoeienis van een accountant zullen vergen.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Kortland, Ilona, and Ingrid Spruit. "‘Als zij maar gelukkig zijn’." Maatwerk 12, no. 2 (2011): 6–8. http://dx.doi.org/10.1007/s12459-011-0019-8.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Schrijen, Bjorn. "In de leeswereld van jongeren." Bibliotheekblad 27, no. 9/10 (2023): 48–49. https://doi.org/10.5281/zenodo.10304334.

Full text
Abstract:
Als kinderen en jongeren ouder worden, daalt bij veel van hen de leestijd en het leesplezier. Jongeren en jongvolwassenen zijn dan ook een belangrijke doelgroep voor leesbevorderaars, maar er zijn vaak vragen over hun leesgedrag. Lezen zij nu minder dan voorheen? Of vooral anders? En is dat erg? Voor het nieuwe onderzoek 'In de leeswereld van jongeren' van Stichting Marktonderzoek Boekenvak is onder circa 1.000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar onderzocht hoe zij boeken lezen, lenen en kopen. Wat zijn de belangrijkste resultaten, en wat kunnen bibliotheken hiervan leren?
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Roozen, Kees. "Controllersopleiding: een synthese van wetenschap en praktijk." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 88, no. 3 (2014): 99–103. http://dx.doi.org/10.5117/mab.88.31252.

Full text
Abstract:
Dit artikel gaat in op de capaciteit van de Register Controllersopleiding om een synthese aan te brengen tussen wetenschap en praktijk. De praktijk van de Register Controllersopleiding leert dat dit om een actieve betrokkenheid vraagt van de controller en de onderneming waarvoor hij werkt. Zij moeten niet alleen scherp definiëren wat hun vragen zijn, zij moeten van de opleidingen eisen dat aangetoond wordt dat het opleidingsprogramma net als iedere andere investering van meerwaarde is voor de vraagstukken waar zij in de praktijk mee te maken hebben. In feite vraagt dit om een synthese van wetenschap en praktijk.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Roozen, Kees. "Controllersopleiding: een synthese van wetenschap en praktijk." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 88, no. (3) (2014): 99–103. https://doi.org/10.5117/mab.88.31252.

Full text
Abstract:
Dit artikel gaat in op de capaciteit van de Register Controllersopleiding om een synthese aan te brengen tussen wetenschap en praktijk. De praktijk van de Register Controllersopleiding leert dat dit om een actieve betrokkenheid vraagt van de controller en de onderneming waarvoor hij werkt. Zij moeten niet alleen scherp definiëren wat hun vragen zijn, zij moeten van de opleidingen eisen dat aangetoond wordt dat het opleidingsprogramma net als iedere andere investering van meerwaarde is voor de vraagstukken waar zij in de praktijk mee te maken hebben. In feite vraagt dit om een synthese van wetenschap en praktijk.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

de Jong, Willem R. "Een Geschiedenis van Het Mid-Denken. Ideeëngeschiedenis of Toch Niet?" Philosophia Reformata 61, no. 1 (1996): 30–43. http://dx.doi.org/10.1163/22116117-90000105.

Full text
Abstract:
Een poging om de geschiedenis van een denkwijze door de eeuwen heen, in dit geval die van het schema van “het midden- en middellijkheidsdenken” (p. 252), resp. het “denken in termen van ‘midden’ en ‘bemiddeling’” (p. 227), kritisch in kaart te brengen valt op het eerste gezicht onder het genre Ideengeschichte of history of ideas. Zeker wanneer men ideeëngeschiedenis enerzijds enger, maar anderzijds daarbinnen weer breder opvat dan de invulling die Arthur Lovejoy daaraan gaf in zijn bekende The Great Chain of Being .Het enerzijds betreft de inperking tot het terrein van de filosofie. Het anderzijds raakt hetgeen als idea wordt geaccepteerd. Lovejoy spreekt over ideeën vaak als “unit ideas” en vergt dat deze eenvoudig en ook enkelvoudig zijn. Ik zou in de ideeëngeschiedenis ook ruimte willen maken voor meer complexe filosofische noties, schema’s en zelfs filosofische theorieën. Wel lijkt me dat moet worden vastgehouden aan de eis dat deze ideeën naspeurbaar zijn door filosofische stromingen heen en dat zij bij voorkeur een zekere breedheid vertonen, ook in de zin van toepassing blijken te vinden in meerdere deelgebieden van de filosofie. En hier zij alvast maar genoteerd dat ook Van der Hoeven Lovejoy en diens studie noemt (pp. 234-5).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Achten, Jan. "Tabaksblat is er reeds voor het familiebedrijf." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 84, no. 4 (2010): 222–23. http://dx.doi.org/10.5117/mab.84.16347.

Full text
Abstract:
Pim van Leersum c.s. stellen de vraag of best practices voor de commissaris van het familiebedrijf wenselijk zijn, door middel van de vragende subkop: ‘Tabaksblat voor het familiebedrijf?’, naar de naamgever van de voorlaatste versie van de code corporate governance voor beursgenoteerde bedrijven. Naar mijn mening is deze vraag achterhaald en is deze code er reeds, zij het in rudimentaire vorm en dat zou beter kunnen. In het navolgende zal ik dit uitwerken, daarbij het artikel volgend, zodat duidelijk wordt waar de ontbrekende schakel zit waardoor de code er nog niet zou zijn voor het familiebedrijf.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Achten, Jan. "Tabaksblat is er reeds voor het familiebedrijf." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 84, no. (4) (2010): 222–23. https://doi.org/10.5117/mab.84.16347.

Full text
Abstract:
Pim van Leersum c.s. stellen de vraag of best practices voor de commissaris van het familiebedrijf wenselijk zijn, door middel van de vragende subkop: 'Tabaksblat voor het familiebedrijf?', naar de naamgever van de voorlaatste versie van de code corporate governance voor beursgenoteerde bedrijven. Naar mijn mening is deze vraag achterhaald en is deze code er reeds, zij het in rudimentaire vorm en dat zou beter kunnen. In het navolgende zal ik dit uitwerken, daarbij het artikel volgend, zodat duidelijk wordt waar de ontbrekende schakel zit waardoor de code er nog niet zou zijn voor het familiebedrijf.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Vosselman, Ed, and Ivo De Loo. "Performativiteit in netwerken: de Januskop van accounting." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 92, no. 1/2 (2018): 21–25. http://dx.doi.org/10.5117/mab.92.24413.

Full text
Abstract:
Onderzoek naar de performativiteit van accounting laat zien hoe becijferingen en calculaties in netwerken tot ontwikkeling komen en daar invloed kunnen uitoefenen. Als spelers in een netwerk kunnen zij in wisselwerking met andere spelers beoordelen, territorialiseren, kanaliseren en subjectiveren. Cijfers en calculaties hebben een Januskop: zij kijken zowel vooruit als achteruit en associëren zich, soms onvoorspelbaar, met verschillende belangen en emoties. Zij verwijzen naar iets of iemand, maar blijken eerder actief te zijn in de constructie van realiteit dan in de re-presentatie daarvan. Dit wordt ook wel de performativiteit van accounting genoemd. In dit artikel wordt die performativiteit geïllustreerd aan de hand van prestatiemeting in wetenschappelijk onderzoek.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Vosselman, Ed, and Loo Ivo De. "Performativiteit in netwerken: de Januskop van accounting." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 92, no. (1/2) (2018): 21–25. https://doi.org/10.5117/mab.92.24413.

Full text
Abstract:
Onderzoek naar de performativiteit van accounting laat zien hoe becijferingen en calculaties in netwerken tot ontwikkeling komen en daar invloed kunnen uitoefenen. Als spelers in een netwerk kunnen zij in wisselwerking met andere spelers beoordelen, territorialiseren, kanaliseren en subjectiveren. Cijfers en calculaties hebben een Januskop: zij kijken zowel vooruit als achteruit en associëren zich, soms onvoorspelbaar, met verschillende belangen en emoties. Zij verwijzen naar iets of iemand, maar blijken eerder actief te zijn in de constructie van realiteit dan in de re-presentatie daarvan. Dit wordt ook wel de performativiteit van accounting genoemd. In dit artikel wordt die performativiteit geïllustreerd aan de hand van prestatiemeting in wetenschappelijk onderzoek.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

ten Voorde, J. M. "Aandachtspunten bij de herstructurering van toezicht en voorwaarden." Platform Modernisering Strafvordering 8, no. 1 (2025): 1–9. https://doi.org/10.5553/pmsv/258950952025001.

Full text
Abstract:
Aandachtspunten bij de herstructurering van toezicht en voorwaarden Dit artikel bespreekt de voorstellen in de Eerste Aanvullingswet met betrekking tot het toezicht en de bijzondere voorwaarden. Het begint met een aantal opmerkingen over de voorstellen over toezicht en voorwaarden in de Tweede Vaststellingswet, omdat daarin ook al een aantal wijzigingen ten opzichte van de Wet USB worden voorgesteld. Daarna volgt een bespreking van de wijzigingen in de Eerste Aanvullingswet. Bij deze bespreking worden ook verschillende knelpunten bij de voorgestelde regeling opgemerkt. Deels zijn zij tamelijk eenvoudig door de wetgever te adresseren, deels betreffen zij de structuur en inhoud van het strafrechtelijk sanctiestelsel en vragen zij om een nadere doordenking daarvan. Ik sluit deze bijdrage af met een korte slotbeschouwing.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Schoute, M. "De relatie tussen productdiversiteit en de adoptie en het gebruik van activity-based costing." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 85, no. 10 (2011): 501–11. http://dx.doi.org/10.5117/mab.85.11876.

Full text
Abstract:
In dit artikel worden de belangrijkste resultaten weergegeven van een empirisch onderzoek naar de relatie tussen productdiversiteit en de adoptie en het gebruik van activity-based costing (ABC). Het onderzoek is gebaseerd op enquêtegegevens van 191 middelgrote, Nederlandse productiebedrijven. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat, conform de onderliggende theorie, productdiversiteit gemiddeld positief samenhangt met zowel ABC adoptie als ABC gebruik, maar ook dat deze relaties omgekeerd U-vormig zijn; oftewel, dat zij tot aan een zeker punt positief zijn, waarna zij negatief worden, hetgeen een gevolg lijkt te zijn van kosten-baten afwegingen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de relatie met ABC gebruik (maar niet die met ABC adoptie) negatief wordt beïnvloed door gebruik van geavanceerde fabricagetechnologieën.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Schoute, M. "De relatie tussen productdiversiteit en de adoptie en het gebruik van activity-based costing." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 85, no. (10) (2011): 501–11. https://doi.org/10.5117/mab.85.11876.

Full text
Abstract:
In dit artikel worden de belangrijkste resultaten weergegeven van een empirisch onderzoek naar de relatie tussen productdiversiteit en de adoptie en het gebruik van activity-based costing (ABC). Het onderzoek is gebaseerd op enquêtegegevens van 191 middelgrote, Nederlandse productiebedrijven. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat, conform de onderliggende theorie, productdiversiteit gemiddeld positief samenhangt met zowel ABC adoptie als ABC gebruik, maar ook dat deze relaties omgekeerd U-vormig zijn; oftewel, dat zij tot aan een zeker punt positief zijn, waarna zij negatief worden, hetgeen een gevolg lijkt te zijn van kosten-baten afwegingen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de relatie met ABC gebruik (maar niet die met ABC adoptie) negatief wordt beïnvloed door gebruik van geavanceerde fabricagetechnologieën.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Leemrijse, Chantal, Neis Bitter, and Joke Korevaar. "Samenwerking tussen zorg- en hulpverleners in de achterstandswijk Overvecht." TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 98, no. 2 (2020): 97–100. http://dx.doi.org/10.1007/s12508-020-00256-w.

Full text
Abstract:
SamenvattingUtrecht Overvecht is een achterstandswijk met ruim 34.000 inwoners. Veel inwoners (18%) hebben een bijstandsuitkering en de ervaren gezondheid is laag. Professionals uit de eerstelijnszorg en het sociale domein werken samen in de wijkaanpak Krachtige basiszorg. Gezamenlijk bieden zij geïntegreerde persoonsgerichte zorg dicht bij huis voor mensen met een stapeling van medische en sociaal-maatschappelijke problemen. Professionals zijn enthousiast omdat zij betere zorg kunnen bieden door samenwerking, maar zien ook ruimte voor verbetering.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Scholtens, L. J. R. "Klimaatverandering en financiële instellingen." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 80, no. 10 (2006): 512–17. http://dx.doi.org/10.5117/mab.80.11822.

Full text
Abstract:
Financiële instellingen zijn managers van risico’s. Als zodanig is het interessant na te gaan wat zij (kunnen) doen aan het beheersen van de gevolgen van klimaatveranderingen. Dit artikel belicht de rol van financiële instellingen bij het managen van de risico’s die gepaard gaan met klimaatveranderingen. Het behandelt financiële instrumenten die hierbij een rol kunnen spelen. Financiële instellingen en beleidsmakers kunnen beoordelen of zij gelijke tred houden met de recente ontwikkelingen op dit terrein.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Scholtens, L. J. R. "Klimaatverandering en financiële instellingen." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 80, no. (10) (2006): 512–17. https://doi.org/10.5117/mab.80.11822.

Full text
Abstract:
Financiële instellingen zijn managers van risico's. Als zodanig is het interessant na te gaan wat zij (kunnen) doen aan het beheersen van de gevolgen van klimaatveranderingen. Dit artikel belicht de rol van financiële instellingen bij het managen van de risico's die gepaard gaan met klimaatveranderingen. Het behandelt financiële instrumenten die hierbij een rol kunnen spelen. Financiële instellingen en beleidsmakers kunnen beoordelen of zij gelijke tred houden met de recente ontwikkelingen op dit terrein.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Vogelsang, Robert, René Orij, and Martin Dees. "Duurzaamheidsrapportages van de Nederlandse Rijksoverheid – een exploratief onderzoek naar ESG-rapportages bij het Rijk." Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie 99, no. 3 (2025): 133–44. https://doi.org/10.5117/mab.99.151092.

Full text
Abstract:
De rijksoverheid heeft een grote impact op mens en milieu, zowel vanuit haar beleid als vanuit haar bedrijfsvoering. In dit artikel wordt weergegeven over welke duurzaamheidsonderwerpen zij extern rapporteert en in welke mate zij dat doet. Het onderliggende onderzoek maakte gebruik van tekstanalysesoftware en zoektermen uit de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Het onderzoek toont aan dat het Rijk rapporteert over alle duurzaamheidsthema’s van de ESRS, zij het dat dit versnipperd gebeurt over verschillende rapportages. De diepgang en reikwijdte van de rapportages lijken gekoppeld te zijn aan de specifieke beleidsvelden van de ministeries. Het onderzoek maakt dan ook duidelijk dat niet elk ministerie alle thema’s behandelt. Het ontbreken van regels voor duurzaamheidsverslaggeving door het Rijk vormt een hindernis voor transparantie en vergelijkbaarheid.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Nuijten, Arno, Mark van Twist, and Cokky Hilhorst. "Gedragspatronen bij doofheid voor risicowaarschuwingen – Patronen van dynamiek in de relatie tussen managers en interne auditors." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 94, no. 3/4 (2020): 161–68. http://dx.doi.org/10.5117/mab.94.51767.

Full text
Abstract:
Internal auditors worden geacht aan de bel te trekken als zij constateren dat de organisatie onaanvaardbare risico’s loopt, bijvoorbeeld bij een falend IT-project. Managers luisteren lang niet altijd naar dergelijke risicowaarschuwingen die ze krijgen van hun interne auditafdeling. Soms negeren ze die gewoon volkomen. Dat wordt in de literatuur het deaf effect genoemd. Internal auditors staan dan voor een dilemma: uit het oogpunt van effectiviteit zijn zij geneigd acties te nemen om het deaf effect op te lossen en tegelijkertijd kunnen deze acties de relatie met het management onder druk zetten. In dit artikel beschrijven we de resultaten van een onderzoek bij dergelijke IT-projecten en belichten wijde dynamiek die optreedt in de auditor-managerrelatie als het deaf effect zich manifesteert, en de manager dus niet luistert naar de risicowaarschuwingen van de auditor. Het onderzoek omvat twaalf cases en laat zien dat drie categorieën acties te onderscheiden zijn die auditors nemen wanneer zij geconfronteerd worden met het deaf effect. Ook onderscheiden wij een viertal patronen van dynamiek in de relatie tussen de auditor en de manager.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

G. Geertsema, Henk. "Conceptuele Analyse en Christelijk Geloof. Over de Wijsgerige Theologie in Utrecht." Philosophia Reformata 63, no. 2 (1998): 111–30. http://dx.doi.org/10.1163/22116117-90000149.

Full text
Abstract:
In het boek Exodus, hoofdstuk 3, wordt verteld hoe God aan Mozes verschijnt in een brandende braambos. De HEER heeft het lijden van Israel in Egypte gezien en wil hen daaruit bevrijden. Daartoe wordt Mozes naar de farao gestuurd om tegen hem te zeggen dat hij Israel moet laten gaan. Met die boodschap moet Mozes eerst naar Israel zelf. Vandaar zijn vraag: wat zullen zij zeggen? Zullen zij mij geloven, als ik zeg dat ik gestuurd ben door de God van hun vader, van Abraham, Isaak en Jakob? Zullen zij niet vragen: wie is die God? Hoe is zijn naam? In antwoord daarop spreekt God de bekende woorden: ‘Ik ben die Ik ben.’ Mozes moet tot de Israelieten zeggen: ‘Ik ben heeft mij tot u gezonden.’ En verder: ‘De HEER (YHWH), de God van uw vaderen, de God van Abraham, de God van Isaak en de God van Jakob, heeft mij tot u gezonden. Dit is mijn naam voor eeuwig en zo wil Ik aangeroepen worden van geslacht tot geslacht.’
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Nuijten, Arno, Twist Mark van, and Cokky Hilhorst. "Gedragspatronen bij doofheid voor risicowaarschuwingen – Patronen van dynamiek in de relatie tussen managers en interne auditors." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 94, no. (3/4) (2020): 161–68. https://doi.org/10.5117/mab.94.51767.

Full text
Abstract:
Internal auditors worden geacht aan de bel te trekken als zij constateren dat de organisatie onaanvaardbare risico's loopt, bijvoorbeeld bij een falend IT-project. Managers luisteren lang niet altijd naar dergelijke risicowaarschuwingen die ze krijgen van hun interne auditafdeling. Soms negeren ze die gewoon volkomen. Dat wordt in de literatuur het deaf effect genoemd. Internal auditors staan dan voor een dilemma: uit het oogpunt van effectiviteit zijn zij geneigd acties te nemen om het deaf effect op te lossen en tegelijkertijd kunnen deze acties de relatie met het management onder druk zetten. In dit artikel beschrijven we de resultaten van een onderzoek bij dergelijke IT-projecten en belichten wijde dynamiek die optreedt in de auditor-managerrelatie als het deaf effect zich manifesteert, en de manager dus niet luistert naar de risicowaarschuwingen van de auditor. Het onderzoek omvat twaalf cases en laat zien dat drie categorieën acties te onderscheiden zijn die auditors nemen wanneer zij geconfronteerd worden met het deaf effect. Ook onderscheiden wij een viertal patronen van dynamiek in de relatie tussen de auditor en de manager.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Backhuijs, J. B., and G. M. H. Mertens. "Informatie over convenanten en (her)financieringen in jaarrekeningen van Nederlandse ondernemingen." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 87, no. 12 (2013): 538–54. http://dx.doi.org/10.5117/mab.87.13904.

Full text
Abstract:
Gekwantificeerde informatie over de financiering van ondernemingen draagt bij aan het verschaffen van inzicht in de solvabiliteit en liquiditeit van ondernemingen. In dit artikel wordt onderzocht welke (kwantitatieve) informatie Nederlandse ondernemingen, die rapporteren op basis van IFRS of Dutch GAAP (Nederlandse verslaggevingsregels), in hun jaarrekening geven over gedurende het verslagjaar aangetrokken financiering, of zij met hun financiers convenanten afsluiten, welke dit zijn, of de uit deze convenanten afgeleide doelstellingen worden gerealiseerd en wat en hoe zij daarover in hun jaarrekeningen rapporteren.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Backhuijs, J. B., and G. M. H. Mertens. "Informatie over convenanten en (her)financieringen in jaarrekeningen van Nederlandse ondernemingen." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 87, no. (12) (2013): 538–54. https://doi.org/10.5117/mab.87.13904.

Full text
Abstract:
Gekwantificeerde informatie over de financiering van ondernemingen draagt bij aan het verschaffen van inzicht in de solvabiliteit en liquiditeit van ondernemingen. In dit artikel wordt onderzocht welke (kwantitatieve) informatie Nederlandse ondernemingen, die rapporteren op basis van IFRS of Dutch GAAP (Nederlandse verslaggevingsregels), in hun jaarrekening geven over gedurende het verslagjaar aangetrokken financiering, of zij met hun financiers convenanten afsluiten, welke dit zijn, of de uit deze convenanten afgeleide doelstellingen worden gerealiseerd en wat en hoe zij daarover in hun jaarrekeningen rapporteren.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

De Bos, Auke, and Mohammed Ibn Lkassem. "Opvattingen van young professionals over technologische vernieuwing in de accountantscontrole." Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie 96, no. 1/2 (2022): 5–12. http://dx.doi.org/10.5117/mab.96.79316.

Full text
Abstract:
Technologische innovatie in de accountantscontrole wordt steeds belangrijker. Maar hoe kijken jonge accountants (verder: young professionals) aan tegen ontwikkelingen op het gebied van technologische innovatie en data-analyse? Dit onderzoek bevat de resultaten van een survey onder ruim 100 young professionals. Er is gekozen voor young professionals aangezien zij een grote groep binnen accountantskantoren zijn. Zij hebben invloed op het al dan niet omarmen van veranderingen en zijn de toekomst. De belangrijkste uitkomsten van de survey zijn bovendien ter reactie voorgelegd aan de assurance leaders van zes accountantskantoren met een OOB-vergunning. Dit zijn degenen die daadwerkelijk het stuur voor verandering in handen hebben. Uit het onderzoek blijkt dat technologische innovatie zowel door de young professionals als de assurance leaders belangrijk wordt gevonden. De mate van gebruik van data-analyse verschilt echter per fase van de audit.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

de, Bos Auke, and Lkassem Mohammed Ibn. "Opvattingen van young professionals over technologische vernieuwing in de accountantscontrole." Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie 96, no. (1/2) (2022): 47–54. https://doi.org/10.5117/mab.96.79316.

Full text
Abstract:
Technologische innovatie in de accountantscontrole wordt steeds belangrijker. Maar hoe kijken jonge accountants (verder: young professionals) aan tegen ontwikkelingen op het gebied van technologische innovatie en data-analyse? Dit onderzoek bevat de resultaten van een survey onder ruim 100 young professionals. Er is gekozen voor young professionals aangezien zij een grote groep binnen accountantskantoren zijn. Zij hebben invloed op het al dan niet omarmen van veranderingen en zijn de toekomst. De belangrijkste uitkomsten van de survey zijn bovendien ter reactie voorgelegd aan de assurance leaders van zes accountantskantoren met een OOB-vergunning. Dit zijn degenen die daadwerkelijk het stuur voor verandering in handen hebben. Uit het onderzoek blijkt dat technologische innovatie zowel door de young professionals als de assurance leaders belangrijk wordt gevonden. De mate van gebruik van data-analyse verschilt echter per fase van de audit.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

De Beukelaer, R. P. H. G. (René), H. J. H. (Bart) Van Meegen, and J. (Jacqueline) Schaap. "Rechtsstaat onder druk. Een waarschuwing van de Amsterdamse hoofdofficier, rechtbankpresident en deken." Boom Strafblad 6, no. 1 (2025): 18–19. https://doi.org/10.5553/bsb/266669012025006001004.

Full text
Abstract:
Rechtsstaat onder druk. Een waarschuwing van de Amsterdamse hoofdofficier, rechtbankpresident en deken In deze bijdrage onderzoeken de auteurs hoe het strafrecht zou moeten omgaan met het oproepen tot het deelnemen aan demonstraties die niet toegestaan zijn of waarvan op voorhand verwacht kan worden dat ze niet geheel volgens de letter van de wet zullen verlopen (bijvoorbeeld door het blokkeren van de snelweg). Centraal staan daarbij de ratio en invulling van het delict opruiing, alsook het Europese en internationale recht inzake de uitingsvrijheid en het betogingsrecht. De Amsterdamse hoofdofficier van justitie, president van de rechtbank en de deken van de Orde van Advocaten publiceerden in februari 2025 een opiniestuk in de Telegraaf waarin zij hun zorgen uitten over het onder druk staan van de rechtsstaat. In deze opinie gaan zij nader in op de reacties die zij hebben ontvangen op hun eerdere stuk.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

van der Hoeven, Pieter. "Is het onderscheid tussen Angelsaksisch en Rijnlands meetbaar?" Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 88, no. 6 (2014): 238–45. http://dx.doi.org/10.5117/mab.88.31311.

Full text
Abstract:
De laatste decennia woedt de discussie over de vraag of ondernemingen zich uitsluitend op aandeelhouders moeten richten of op alle belanghebbenden, of zij vooral aan de korte of aan de lange termijn moeten denken, anders gezegd of zij het Angelsaksische of het Rijnlandse model moeten hanteren. Dit onderzoek probeert na te gaan hoe het onderscheid tussen deze beide modellen gemeten kan worden. Het lijkt erop, dat het verschil vooral voor de bühne bestaat. Dit suggereert, dat de twee modellen eerder twee verschillende motivaties zijn, die leiden tot grotendeels hetzelfde gedrag.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

van, der Hoeven Pieter. "Is het onderscheid tussen Angelsaksisch en Rijnlands meetbaar?" Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 88, no. (6) (2014): 238–45. https://doi.org/10.5117/mab.88.31311.

Full text
Abstract:
De laatste decennia woedt de discussie over de vraag of ondernemingen zich uitsluitend op aandeelhouders moeten richten of op alle belanghebbenden, of zij vooral aan de korte of aan de lange termijn moeten denken, anders gezegd of zij het Angelsaksische of het Rijnlandse model moeten hanteren. Dit onderzoek probeert na te gaan hoe het onderscheid tussen deze beide modellen gemeten kan worden. Het lijkt erop, dat het verschil vooral voor de bühne bestaat. Dit suggereert, dat de twee modellen eerder twee verschillende motivaties zijn, die leiden tot grotendeels hetzelfde gedrag.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Vintges, Karen. "De nieuwe filosofes. Ervaringen en werk van vrouwen in de Nederlandse academische filosofie sinds de jaren tachtig." Historica | tijdschrift voor gendergeschiedenis 48, no. 1 (2025): 10–16. https://doi.org/10.21827/historica.48.1.10-16.

Full text
Abstract:
Hoe gaven in de jaren tachtig en negentig door het feminisme gevormde vrouwen die promoveerden en aanstellingen kregen aan de filosofische faculteiten in Nederland vorm aan hun werk? Hoe zagen de intellectuele trajecten eruit van deze generatie, die zichzelf moest uitvinden en ‘denken’ en die daarmee werkte ‘aan de grenzen’ van de academische filosofische discipline? Aan de hand van interviews met een vijftal filosofes worden hun ervaringen en bijdragen thematisch besproken. Kritisch als zij waren ten aanzien van een type filosofie dat vasthield aan tijdloze essenties, hebben zij de discipline van de filosofie niet achter zich gelaten maar gediversifieerd, met name door het binnen brengen van nieuwe stemmen. De vijf interviews zijn in zijn geheel te lezen op: http://swip-filosofie.nl/
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Kaptein, Muel, and H. Vink. "Soft controls bij de rijksoverheid." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 82, no. 6 (2008): 256–63. http://dx.doi.org/10.5117/mab.82.17773.

Full text
Abstract:
Sinds de boekhoudschandalen begin deze eeuw is de aandacht voor het falen of ontbreken van soft controls als oorzaak van onjuistheden in de fi nanciële verantwoording toegenomen. Tegelijkertijd is er nog weinig bekend over wat soft controls zijn, hoe zij zich manifesteren binnen organisaties en op welke wijze zij te operationaliseren en te meten zijn. Dit artikel verkent het belang van soft controls in relatie tot de meer traditionele hard controls. Voor dertig geconstateerde rechtmatigheidsfouten in de jaarverslagen 2006 van de rijksoverheid zijn betrokken auditors geïnterviewd. Bij geen van de fouten is de oorzaak gelegen in het falen van louter hard controls, terwijl bij 17% van de fouten het louter ontbreken van soft controls de oorzaak is. In 80% van de fouten is echter de oorzaak gelegen in het falen van zowel soft als hard controls. Soft controls blijken vooral belangrijk te zijn bij het tegengaan van oneigenlijke druk van de politiek en de ambtelijke leiding.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Kaptein, Muel, and H. Vink. "Soft controls bij de rijksoverheid." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 82, no. (6) (2008): 256–63. https://doi.org/10.5117/mab.82.17773.

Full text
Abstract:
Sinds de boekhoudschandalen begin deze eeuw is de aandacht voor het falen of ontbreken van soft controls als oorzaak van onjuistheden in de fi nanciële verantwoording toegenomen. Tegelijkertijd is er nog weinig bekend over wat soft controls zijn, hoe zij zich manifesteren binnen organisaties en op welke wijze zij te operationaliseren en te meten zijn. Dit artikel verkent het belang van soft controls in relatie tot de meer traditionele hard controls. Voor dertig geconstateerde rechtmatigheidsfouten in de jaarverslagen 2006 van de rijksoverheid zijn betrokken auditors geïnterviewd. Bij geen van de fouten is de oorzaak gelegen in het falen van louter hard controls, terwijl bij 17% van de fouten het louter ontbreken van soft controls de oorzaak is. In 80% van de fouten is echter de oorzaak gelegen in het falen van zowel soft als hard controls. Soft controls blijken vooral belangrijk te zijn bij het tegengaan van oneigenlijke druk van de politiek en de ambtelijke leiding.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Schreurs, Martien. "Muzisch-ludisch waardenwerk van humanistiekstudenten." Waardenwerk (Journal of Humanistic Studies) 25, no. 97 (2024): 100–109. http://dx.doi.org/10.36254/ww.2024.97.08.

Full text
Abstract:
Als er ergens een plek op de wereld is waar je mag verwachten dat studenten betrokken zijn op hun studie en dat zij zich engageren met de samenleving waarin zij leven, dan is het wel de Universiteit voor Humanistiek die er in haar eigen woorden naar streeft om ‘een zinvol leven in rechtvaardige en zorgzame instituties’ te realiseren. Toch moet dit ideaalbeeld wel genuanceerd worden. Hoewel onze universiteit inderdaad een unieke plek inneemt in de academische wereld, heb ik mij in mijn lange ervaring als humanistiekstudent en -docent vaak verwonderd over de studiecultuur op onze universiteit. Wat ik mis, is echte betrokkenheid bij de studie. Ik merk bijvoorbeeld dat mijn studenten weinig lezen en dat ze vaak onvoorbereid naar de colleges en werkgroepen komen. Natuurlijk heeft dit met de veranderende mediatijd te maken, maar daarmee is het laatste woord nog niet gezegd. Ook al is het waar dat de huidige studenten andere media tot hun beschikking hebben dan de boeken, tijdschriften en kranten waardoor wij ons laten vormen, dan nog blijf ik zeggen dat onze studenten te weinig lezen en dat dit zorgelijk is. Ik zie bijvoorbeeld bijzonder weinig studenten die het belangrijk vinden om kwaliteitskranten te lezen. Ik maak mij daar zorgen over, ook omdat er geen geheugen is waar je als docent bij aan kunt haken. Zo kreeg ik onlangs van meerdere tweede jaar studenten te horen dat ze nog nooit van Adolf Eichmann gehoord hadden toen ik dit jaar een college gaf over banaliteit van het kwaad van Hannah Arendt. En onlangs was ik met stomheid geslagen toen een van onze masterstudenten tegen mij zei dat ze nog nooit van de schrijver Salman Rushdie gehoord had toen ik haar naar aanleiding van een specifieke gebeurtenis -terroristische aanslag- aanraadde om zijn laatste boek Knife te gaan lezen. De reden waarom ik zo verbaasd was, is dat zij een serieuze studente is die graag boeken leest. En dan merk ik weer dat onze studenten geen intellectuele oriëntatie hebben. Overigens ben ik wel de laatste docent die mijn ongeletterde studenten in verlegenheid wil brengen door bijvoorbeeld tegen hen te roepen dat het een schande is dat zij de grote literaire humanisten van de Europese humanistische traditie niet kennen. Mijn vraag is eerder hoe het zo ver heeft kunnen komen. Waarom lezen mijn studenten zo weinig essays en romans die tot de wereldliteratuur worden gerekend?
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Goud, Johan, and Martien Brinkman. "‘Het heilige gebeurt’: Een voortgezet gesprek over de relatie theologie-poëzie met als casus Gerrit Achterberg." NTT Journal for Theology and the Study of Religion 69, no. 1 (2015): 38–56. http://dx.doi.org/10.5117/ntt2015.69.038.goud.

Full text
Abstract:
Kan poëzie theologisch geduid worden? En zo ja, onder welke voorwaarden? Is daar een specifieke vorm van lezen voor nodig? Het antwoord van beide auteurs op deze vraag is bevestigend. Dat illustreren zij aan de wijze waarop God ter sprake komt in het werk van Gerrit Achterberg. Ook al benaderingen zij die poëzie vanuit verschillende invalshoeken ‐ de een meer op herkenning gericht, de ander meer op vervreemding ‐, toch komen ze tot de gezamenlijke conclusie dat alleen een wijze van lezen die het innovatieve, respectievelijk vervreemdende karakter van de (zijn) poëzie honoreert, recht doet aan de intentie van het gedicht en de dichter.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

de Die, A. C. "Beroepsgeheim en toezicht: leidt het afgeleid beroepsgeheim tot een zwijgende toezichthouder?" Tijdschrift voor Gezondheidsrecht 37, no. 8 (2013): 774–83. https://doi.org/10.5553/tvgr/016508742013037008007.

Full text
Abstract:
Beroepsgeheim en toezicht: leidt het afgeleid beroepsgeheim tot een zwijgende toezichthouder? Sinds de inwerkingtreding van de Wubhv mag de inspecteur op grond van drie wetten patiëntendossiers inzien. De zorgaanbieder moet weten waar de grenzen van die bevoegdheid liggen in verband met zijn eigen beroepsgeheim. Voor de IGZ geldt hetzelfde, maar zij wordt nog voor een andere vraag gesteld. Namelijk wat zij mag doen met de verkregen vertrouwelijke gegevens. Uit een arrest van de Hoge Raad van 12 februari 2013 blijkt dat het verschil maakt dat sprake is van een afgeleide geheimhoudingsplicht. Een wettelijke regeling van gebruik van patiëntengegevens is wenselijk.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

den Herder, H. M. "Zorginkoop door zorgverzekeraars en zorgkantoren: moet het verifieerbaar, transparant en non-discriminatoir?" Tijdschrift voor Gezondheidsrecht 37, no. 3 (2013): 236–45. https://doi.org/10.5553/tvgr/2013037003004.

Full text
Abstract:
Zorginkoop door zorgverzekeraars en zorgkantoren: moet het verifieerbaar, transparant en non-discriminatoir? Bij de inkoop van zorg zijn zorgverzekeraars en zorgkantoren in beginsel vrij om te bepalen met welke zorgaanbieders zij een contract willen sluiten, welke zorg zij bij hen willen inkopen en tegen welke voorwaarden. Uit de rechtspraak volgt dat de begrenzing van de contractsvrijheid wordt bepaald door twee factoren: de wijze van zorginkoop en de vraag of een zorgverzekeraar of een zorgkantoor een economische machtspositie heeft. In dit artikel wordt onderzocht welke eisen aan de zorgverzekeraars en zorgkantoren worden gesteld en of dat gelet op het mededingingsrecht terecht is.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Pols, Jeannette. "Zij aan zij met rechters in Polen." Advocatenblad 103, no. 7 (2023): 23–25. http://dx.doi.org/10.5553/ab/0165-13312023103007005.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Buijs, Edwin, Helma Oolbekkink-Marchand, Kyle Van den Langenberg, Roel Grol, and Ans Bergmans. "Bijdragende factoren aan de professionele identiteitsontwikkeling van leraren in opleiding in de context van eigentijds onderwijs." Tijdschrift voor Lerarenopleiders 46, no. 2 (2025): 25–43. https://doi.org/10.63379/c6fgd136.

Full text
Abstract:
Het lerarentekort is een omvangrijk maatschappelijk probleem, dat nog eens verergerd wordt door het feit dat veel startende leraren al een paar jaar na afronding van hun lerarenopleiding besluiten om het onderwijs te verlaten (Runhaar et al., 2022). Leraren met een sterke professionele identiteit blijken minder vaak de intentie te hebben om hun beroep te verlaten (Canrinus et al., 2011). In dit onderzoek beschouwen we professionele identiteit vanuit het persoonlijk interpretatiekader van Kelchtermans; het persoonlijk interpretatiekader fungeert als een lens waardoor leraren naar hun beroep kijken, er betekenis aan geven en erin handelen (Kelchtermans, 2009). Ook startende leraren die het gevoel hebben dat hun waarden en professionele doelen overeenstemmen met die van de school waarop zij werken blijven vaker behouden voor het beroep (Miller et al., 2020). Het is daarom belangrijk dat op lerarenopleidingen aandacht wordt geschonken aan de ontwikkeling van de professionele identiteit van leraren in wording, zodat zij een duidelijk beeld hebben van wie zij zijn en waar zij voor staan als leraar en van wat voor werkcontext het beste bij hen zou passen. Hiervoor is het nodig om inzicht te krijgen in de factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van de professionele identiteit van leraren in opleiding, zodat deze een plek kunnen krijgen in het curriculum van lerarenopleidingen.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

De Witte, Truus. "Pap, waar ben je ... : Graflocatie al ruim tachtig jaar onbekend." Groniek, no. 236 (November 20, 2023): 192–201. https://doi.org/10.21827/groniek.236.42490.

Full text
Abstract:
Ze huilde toen ik haar onlangs belde over de Aprilmeistakingen van 1943: ‘Sorry dat ik nog steeds zo emotioneel ben, ik snap het niet, het is toch al zo lang geleden?’ Haar vader was tijdens die stakingen opgepakt en weggevoerd en, zo werd drie weken later door de bezetters gemeld, gefusilleerd en op een geheime plek begraven. Haar vader is nooit gevonden. Hij is vermist. Zij kon de geschiedenis niet verwerken en afsluiten. Na de zoveelste ‘Zit je nog steeds met die oorlog?’ hield ze zich maar stil. Net als andere nabestaanden van slachtoffers die, net als haar vader, érgens op een onbekende plek begraven liggen en nooit zijn gevonden.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Hospers, Rik. "Leiderschap als Zingevende Praktijk vergt een Geloofsdaad." Waardenwerk (Journal of Humanistic Studies) 24, no. 94-95 (2023): 149–62. http://dx.doi.org/10.36254/ww.2023.94-95.13.

Full text
Abstract:
In de afgelopen decennia is de term ‘leiderschap’ gemeengoed geworden. De conceptualisering van leiderschap was vroeger beperkt tot militaire bevelhebbers, (gekozen) bestuurders en directeuren van grote organisaties.1 Tegenwoordig worden echter veel meer mensen als leiders beschouwd, ongeacht hun positie in een formele hiërarchie, in die zin dat zij de leiding kunnen nemen en anderen kunnen beïnvloeden om een bepaald resultaat na te streven. Een definitie van leiderschap luidt: ‘Leadership is the process of influencing others to understand and agree about what needs to be done and how to do it, and the process of facilitating individual and collective efforts to accomplish shared objectives’ (Nullens, 2021, p. 18; Yukl & Gardner 2020, p. 26). Leiderschapstheorieën bestaan al eeuwen. De meest recente toevoegingen, ontstaan rond het begin van de 21st eeuw, zijn een aantal zogenaamde ‘op waarden gebaseerde’ leiderschapstheorieën, waaronder: spiritueel leiderschap, transformationeel leiderschap, authentiek leiderschap, ethisch leiderschap en dienend leiderschap. Het onderlinge onderscheid is niet altijd duidelijk, omdat veel ervan overlappende concepten en aspecten hebben (Benefiel, Fry & Geigl, 2014). Wat ze gemeen lijken te hebben is dat ze de nadruk leggen op het vermogen en de verantwoordelijkheid van de leider om ethische waarden en normen aan te hangen en deze in hun rol in praktijk te brengen. Er worden verschillende redenen gegeven voor de opkomst van op waarden gebaseerde theorieën: ‘the successful transformational leadership theory was all too limited to the service of institutional practices and goals and weak in core values and service to the common good’ (Rothausen, 2017; specifiek: Nullens, 2019, p.7). Bovendien zijn er aanwijzingen dat werk gerelateerde spiritualiteitsprogramma’s niet alleen leiden tot gunstige persoonlijke resultaten zoals meer vreugde, vrede, sereniteit, werktevredenheid en betrokkenheid, maar dat zij ook zorgen voor een hogere productiviteit en minder absenteïsme en verloop (Giacalone & Jurkiewicz, 2003; specifiek: Fry, 2003, p. 703). Werknemers die werken voor organisaties die zij als spiritueel beschouwen, zijn minder angstig, ‘ethischer’ en meer betrokken. En er is steeds meer bewijs dat een meer humane werkplek productiever, flexibeler en creatiever is (Eisler & Montouori, 2003; specifiek: Fry, 2003, p. 703).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Dieleman, Anton. "Goodwill ten laste van eigen vermogen en de gevolgen voor de accountantsverklaring." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 77, no. 9 (2003): 424–26. http://dx.doi.org/10.5117/mab.77.21812.

Full text
Abstract:
Het MAB van juni 2003 bevat een interessant artikel van Tinny Hau en Chris Knoops waarin zij ingaan op de verwerking van goodwill in de jaarrekening en de verschillen die zich daarbij voordoen tussen de in BW 2.9 opgenomen bepalingen en de Richtlijnen voor deJaarverslaggeving. Met name relevant is de vraag die zij in de samenvatting van het artikel naar voren halen in hoeverre een afwijking van de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving op dit punt nog tot een goedkeurende accountantsverklaring, al dan niet met toelichtende paragraaf, kan leiden. De conclusies die Hau en Knoops trekken zijn erg voorzichtig geformuleerd. Deze reactie laat zien dat een meer kritische benadering door de accountant op zijn plaats is en dat een dergelijke verwerking van goodwill wel degelijk aanleiding kan zijn voor een niet-goedkeurende accountantsverklaring. In dat kader gaat dit artikel eerst in op de bepalingen die in de Richtlijnen voor de Accountantscontrole zijn opgenomen. Vervolgens wordt een beschouwing gegeven op basis van de bepalingen in BW 2.9, rekening houdend met een recente uitspraak van de Ondernemingskamer. Naar aanleiding hiervan volgen enkele conclusies.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Dieleman, Anton. "Goodwill ten laste van eigen vermogen en de gevolgen voor de accountantsverklaring." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 77, no. (9) (2003): 424–26. https://doi.org/10.5117/mab.77.21812.

Full text
Abstract:
Het MAB van juni 2003 bevat een interessant artikel van Tinny Hau en Chris Knoops waarin zij ingaan op de verwerking van goodwill in de jaarrekening en de verschillen die zich daarbij voordoen tussen de in BW 2.9 opgenomen bepalingen en de Richtlijnen voor deJaarverslaggeving. Met name relevant is de vraag die zij in de samenvatting van het artikel naar voren halen in hoeverre een afwijking van de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving op dit punt nog tot een goedkeurende accountantsverklaring, al dan niet met toelichtende paragraaf, kan leiden. De conclusies die Hau en Knoops trekken zijn erg voorzichtig geformuleerd. Deze reactie laat zien dat een meer kritische benadering door de accountant op zijn plaats is en dat een dergelijke verwerking van goodwill wel degelijk aanleiding kan zijn voor een niet-goedkeurende accountantsverklaring. In dat kader gaat dit artikel eerst in op de bepalingen die in de Richtlijnen voor de Accountantscontrole zijn opgenomen. Vervolgens wordt een beschouwing gegeven op basis van de bepalingen in BW 2.9, rekening houdend met een recente uitspraak van de Ondernemingskamer. Naar aanleiding hiervan volgen enkele conclusies.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Janssen, Riemer. "Zij Vikingen." Madoc 34, no. 1 (2020): 46–51. http://dx.doi.org/10.5117/madoc2020.1.006.jans.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!