Academic literature on the topic 'Αντιλήψεις φοιτητών'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Αντιλήψεις φοιτητών.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Αντιλήψεις φοιτητών"

1

Πράντζιου, Ιωάννα. "Ανατροφοδότηση Γραπτών Εργασιών και Συγγραφική Αυτο-ρύθμιση στην ΕξΑΕ: Αντιλήψεις Πρωτοετών Μεταπτυχιακών Φοιτητών/τριών του Ε.Α.Π." Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 9, № 2Α (2017): 66. http://dx.doi.org/10.12681/icodl.1094.

Full text
Abstract:
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης προσανατολίσθηκε στη διερεύνηση των αντιλήψεων που διαμορφώνονται σε εκπαιδευόμενους/ες της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (εξΑΕ) λόγω της ανατροφοδότησης των Γραπτών τους Εργασιών αναφορικά με την έννοια της συγγραφικής αυτο-ρύθμισης. Συγκεκριμένα, εξετάσθηκαν: (α) οι αντιλήψεις που απορρέουν από συναισθηματικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τη γραπτή ανατροφοδότηση που λαμβάνεται από εκπαιδευτές/τριες και (β) οι αντιλήψεις περί αποτελεσματικότητας της ανατροφοδότησης. Επιλέχτηκε για το σκοπό αυτό δείγμα μεταπτυχιακών πρωτοετών φοιτητών/τριών του τμήματος ‘Επιστήμες της Αγωγής’ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), στους οποίους δόθηκε ερωτηματολόγιο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-17. Διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές/τριες είτε αντιλαμβάνονται την ανατροφοδότηση ως θετική λόγω συναισθηματικής απόρροιας είτε την αντιλαμβάνονται ως υψηλού βαθμού αποτελεσματική αναπτύσσουν ή/και ενισχύουν τη συγγραφική αυτο-ρύθμιση. Επιπλέον, στην περίπτωση των θετικών αντιλήψεων ανατροφοδότησης (ως συναισθηματική απόρροια) ανεξάρτητα από το εάν οι φοιτητές/τριες αντιλαμβάνονται ότι η ανατροφοδότηση πληροί ή όχι τις βασικές αρχές της αποτελεσματικότητας, η συγγραφική αυτο-ρύθμιση ενισχύεται. Αντίθετα, στην περίπτωση των αρνητικών αντιλήψεων ανατροφοδότησης, η θεωρούμενη αποτελεσματική ανατροφοδότηση φαίνεται να μην συνεισφέρει ως προς τη συγγραφική αυτο-ρύθμιση. Συζητούνται τόσο η ερμηνεία των ευρημάτων όσο και προεκτάσεις για περαιτέρω έρευνα στο πεδίο της εξΑΕ.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Δεσλή (Despina Desli), Δέσποινα, та Ειρήνη Παπαχρήστου (Irini Papaxristou). "Αντιλήψεις των φοιτητων των παιδαγωγικών τμημάτων για τα μαθηματικά στο νηπιαγωγείο και την προσέγγιση τους". Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού 7 (1 липня 2007): 26. http://dx.doi.org/10.12681/icw.18221.

Full text
Abstract:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των φοιτητών των Παιδαγωγικών Τμημάτων σχετικά με τα μαθηματικά. Για το σκοπά αυτά πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 173 φοιτητές από τα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο περιελάμβανε ερωτήσεις που αφορούσαν: α) τη γενική στάση των φοιτητών απέναντι στα μαθηματικά, β) τις απόψεις των φοιτητών για τη διδακτική προσέγγιση των μαθηματικών στο πλαίσιο του σχολείου, και γ) τις απόψεις των φοιτητών για τη διδασκαλία των μαθηματικών στο νηπιαγωγείο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί, αν και παρουσιάζουν ανάμεικτα συναισθήματα απέναντι στα μαθηματικά, έχουν σαφώς θετικές στάσεις απέναντι στη διδασκαλία των μαθηματικών στην προσχολική ηλικία, ανεξάρτητα από τη βαθμίδα την οποία θα υπηρετήσουν. Αντιλαμβάνονται τη διδασκαλία των μαθηματικών στο σχολικό πλαίσιο ως μια διαδικασία που θα τους επιτρέψει να καλλιεργήσουν στα παιδιά τη θετική στάση για τα μαθηματικά. Τέλος, υποστηρίζουν ότι η διδασκαλία των μαθηματικών στο νηπιαγωγείο διαφοροποιείται από τη διδασκαλία των μαθηματικών στο δημοτικό σχολείο. Οι εκπαιδευτικές προεκτάσεις των αποτελεσμάτων της έρευνας συζητιούνται.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Τζουτζά, Σοφία. "Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις: Αντιλήψεις μεταπτυχιακών φοιτητών και Καθηγητών – Συμβούλων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η περίπτωση της μεταπτυχιακής Θεματικής Ενότητας «Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» του ΕΑΠ." Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία 6, № 1,2 (2010): 46. http://dx.doi.org/10.12681/jode.9746.

Full text
Abstract:
Οι Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (Ο.Σ.Σ. ) αποτελούν ουσιώδες στοιχείο της διεργασίας μάθησης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.). Προσφέρουν τη δυνατότητα για “πρόσωπο με πρόσωπο’’ επικοινωνία. Στην εργασία διερευνήσαμε τις αντιλήψεις των μεταπτυχιακών φοιτητών του Ε.Α.Π. και των Καθηγητών-Συμβούλων (ΚΣ) αναφορικά με την εκπαιδευτική διαδικασία των Ο.Σ.Σ. και την υποστήριξη που προσφέρουν, προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους. Πραγματοποιήθηκε έρευνα ποσοτική και ποιοτική. Χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο και η συνέντευξη. H έρευνα έδειξε πως η πλειοψηφία των φοιτητών και των ΚΣ εκτιμά θετικά τις Ο.Σ.Σ. και τη συμβολή τους στην υποστήριξη των σπουδών στο Ε.Α.Π. Και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται τις Ο.Σ.Σ. ως μία εκπαιδευτική διαδικασία όπου ο φοιτητής θα ενεργοποιηθεί και θα μάθει πώς να λειτουργεί αυτόνομα. Οι φοιτητές επηρεασμένοι από τη συμβατική εκπαίδευση, πρώτιστα, ζητούν από τις Ο.Σ.Σ. ακαδημαϊκή υποστήριξη. Επιπλέον, επιδιώκουν να αναπτύξουν συνεργασία με τον Καθηγητή αλλά και με τους συμφοιτητές τους. Οι ΚΣ με τη σειρά τους επιδιώκουν, κυρίως, να δημιουργήσουν ένα φιλικό κλίμα επικοινωνίας και συνεργασίας κατά τις Ο.Σ.Σ.. Έμφαση, επίσης, δίνουν και στην υποστήριξη των σπουδαστών τους σε ακαδημαϊκά θέματα. Κάποια προβλήματα σημειώθηκαν στην οργάνωση των Ο.Σ.Σ., στην εκπαιδευτική τους διαδικασία και στην επικοινωνία κατά τα διαστήματα ανάμεσα σ’ αυτές. Λύσεις προτείνονται γι’ αυτά.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Φαναρίτη, Μαρία, та Αδαμαντία Σπανακά. "Μεταγνώση και μαθησιακή αυτονομία κατά την εκπόνηση γραπτών εργασιών". Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία 6, № 1,2 (2010): 138. http://dx.doi.org/10.12681/jode.9756.

Full text
Abstract:
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση του συσχετισμού ανάμεσα στην εκπόνηση γραπτών εργασιών, την εξάσκηση της μεταγνωστικής σκέψης και δράσης και την εξάσκηση της μαθησιακής αυτονομίας. Πιο αναλυτικά, διερευνήθηκαν οι αντιλήψεις μεταπτυχιακών φοιτητών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) ως προς το ρόλο τους κατά την εκπόνηση γραπτών εργασιών, καθώς και τις μεταγνωστικές στρατηγικές σχεδιασμού, παρακολούθησης και ελέγχου που εφαρμόζουν κατά τη διαδικασία αυτή. Μέσα από την ανταπόκριση έξι μεταπτυχιακών φοιτητών σε συνέντευξη διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης και επέκτασης των ορίων της μεταγνωστικής τους δράσης στο μαθησιακό περιβάλλον της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Καθοριστική ως προς αυτό είναι η συμβολή του καθηγητή-συμβούλου ως προς την κατεύθυνση της εξοικείωσης και εμπλοκής των φοιτητών σε δραστηριότητες που αναπτύσσουν το μεταγνωστικό προβληματισμό και στοχασμό.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Σταμπολτζή, Αγλαϊα Λία, Άγγελος Γιαννούλας та Αντώνης Καλαματιανός. "Η εμπειρία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης φοιτητών με μαθησιακές δυσκολίες ή αναπηρία στην περίοδο του COVID-19: Μια πιλοτική έρευνα". Έρευνα στην Εκπαίδευση 9, № 1 (2020): 140. http://dx.doi.org/10.12681/hjre.24497.

Full text
Abstract:
Η ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19) στις αρχές του 2020 ήταν μια απρόσμενη κατάσταση που επηρέασε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων. Η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επιβλήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε 61 χώρες. Τα πανεπιστήμια αναγκάστηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα (μερικών εβδομάδων) να προσαρμοστούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αντιμετωπίζοντας μια μεγάλη πρόκληση. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η καταγραφή του βαθμού αποδοχής των μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης από φοιτητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (αναπηρία/πάθηση ή μαθησιακές δυσκολίες) που φοιτούν σε δημόσια πανεπιστήμια αλλά και ο εντοπισμός πιθανών εμποδίων, δυσκολιών αλλά και πλεονεκτημάτων της διαδικτυακής μάθησης εν μέσω COVID-19. Το δείγμα της έρευνας ήταν 73 φοιτητές και φοιτήτριες (37 με πάθηση/αναπηρία και 36 με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες από δώδεκα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας). Για τη συλλογή των δεδομένων κατασκευάστηκε ερωτηματολόγιο κλειστών ερωτήσεων, το οποίο απαντήθηκε ηλεκτρονικά από τους συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η αντίληψη των φοιτητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι γενικώς θετική, με τους φοιτητές με αναπηρία/πάθηση να εκφράζουν ελαφρώς θετικότερη στάση. Τα 2/3 των φοιτητών απάντησαν θετικά στην προοπτική της συνέχισης της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μετά τη λήξη της πανδημίας. Οι μισοί συμμετέχοντες δεν είχαν επαρκή ενημέρωση πριν την έναρξη της διαδικτυακής μάθησης, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό (4,6%) φαίνεται να είναι εξοικειωμένο με την εξειδικευμένη υποστηρικτική τεχνολογία που προβλέπεται για τους φοιτητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι φοιτητές ανέφεραν εμπόδια και δυσκολίες που συνάντησαν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και επισήμαναν τα πλεονεκτήματα της διαπροσωπικής επαφής και ανατροφοδότησης από τους καθηγητές. Η παρούσα μελέτη είναι πιλοτική και αποτελεί το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Οι αντιλήψεις και οι εμπειρίες των φοιτητών (θετικές ή αρνητικές) πρέπει να ληφθούν υπόψη για βελτίωση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εξασφάλιση επιπρόσθετων μηχανισμών στήριξης σε μελλοντικές καταστάσεις.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Σταμπολτζή, Αγλαϊα Λία, Άγγελος Γιαννούλας та Αντώνης Καλαματιανός. "Η εμπειρία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης φοιτητών με μαθησιακές δυσκολίες ή αναπηρία στην περίοδο του COVID-19: Μια πιλοτική έρευνα". Έρευνα στην Εκπαίδευση 9, № 1 (2020): 140. http://dx.doi.org/10.12681/hjre.24497.

Full text
Abstract:
Η ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19) στις αρχές του 2020 ήταν μια απρόσμενη κατάσταση που επηρέασε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων. Η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επιβλήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε 61 χώρες. Τα πανεπιστήμια αναγκάστηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα (μερικών εβδομάδων) να προσαρμοστούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αντιμετωπίζοντας μια μεγάλη πρόκληση. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η καταγραφή του βαθμού αποδοχής των μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης από φοιτητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (αναπηρία/πάθηση ή μαθησιακές δυσκολίες) που φοιτούν σε δημόσια πανεπιστήμια αλλά και ο εντοπισμός πιθανών εμποδίων, δυσκολιών αλλά και πλεονεκτημάτων της διαδικτυακής μάθησης εν μέσω COVID-19. Το δείγμα της έρευνας ήταν 73 φοιτητές και φοιτήτριες (37 με πάθηση/αναπηρία και 36 με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες από δώδεκα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας). Για τη συλλογή των δεδομένων κατασκευάστηκε ερωτηματολόγιο κλειστών ερωτήσεων, το οποίο απαντήθηκε ηλεκτρονικά από τους συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η αντίληψη των φοιτητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι γενικώς θετική, με τους φοιτητές με αναπηρία/πάθηση να εκφράζουν ελαφρώς θετικότερη στάση. Τα 2/3 των φοιτητών απάντησαν θετικά στην προοπτική της συνέχισης της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μετά τη λήξη της πανδημίας. Οι μισοί συμμετέχοντες δεν είχαν επαρκή ενημέρωση πριν την έναρξη της διαδικτυακής μάθησης, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό (4,6%) φαίνεται να είναι εξοικειωμένο με την εξειδικευμένη υποστηρικτική τεχνολογία που προβλέπεται για τους φοιτητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι φοιτητές ανέφεραν εμπόδια και δυσκολίες που συνάντησαν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και επισήμαναν τα πλεονεκτήματα της διαπροσωπικής επαφής και ανατροφοδότησης από τους καθηγητές. Η παρούσα μελέτη είναι πιλοτική και αποτελεί το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Οι αντιλήψεις και οι εμπειρίες των φοιτητών (θετικές ή αρνητικές) πρέπει να ληφθούν υπόψη για βελτίωση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εξασφάλιση επιπρόσθετων μηχανισμών στήριξης σε μελλοντικές καταστάσεις.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Τίγκας, Ιωάννης. "Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως εργαλεία επικοινωνίας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Η οπτική των φοιτητών του ΕΑΠ". Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία 12, № 1 (2016): 106. http://dx.doi.org/10.12681/jode.10243.

Full text
Abstract:
Η αξιοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) για εκπαιδευτικούς σκοπούς αποτελεί σύγχρονη πρακτική που προσελκύει το ερευνητικό ενδιαφέρον, αναφορικά, κυρίως, με τις επιζητούμενες συμβατότητες και το βαθμό αποδοχής της. Η μελέτη μας επιχειρεί μια καταγραφή των σχετικών τάσεων που διαμορφώνονται μεταξύ των φοιτητών του ΕΑΠ. Η έρευνα διενεργήθηκε σε τυχαίο δείγμα, εξετάζοντας παράγοντες που δυνητικά επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των εξ αποστάσεως φοιτητών για αξιοποίηση των ΜΚΔ στις σπουδές, δηλαδή συμβάλλουν στη διαμόρφωση των στάσεων. Σύμφωνα με τα ποσοτικά αποτελέσματα δεν ασκούνται τέτοιες επιδράσεις από δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, περιοχή, σπουδές) και από την εμπειρία χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως συμβαίνει με την εξοικείωση στα ΜΚΔ. Σε ισχυρό προβλεπτικό παράγοντα αναδεικνύονται οι απόψεις των φοιτητών για τη συνεργατική μάθηση, ενώ δεν επαληθεύονται ανάλογες υποθέσεις μας σχετικά με τις αντιλήψεις τους για κινδύνους που ενέχει η χρήση των ΜΚΔ και με το επίπεδο ικανοποίησής τους από τις σπουδές τους.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Βερύκιος, Βασίλειος, Μαρία Νιάρη, Κυριακή Σφακιωτάκη та ін. "Η συνεργατική μάθηση ως εργαλείο υποστήριξης φοιτητών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης". Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 9, № 5Α (2017): 164. http://dx.doi.org/10.12681/icodl.1377.

Full text
Abstract:
Η παρούσα εργασία είναι αποτέλεσμα του εν εξελίξει ερευνητικού προγράμματος ΠΕΝΕΡ-16[1] του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), στο οποίο στόχος είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένου υποστηρικτικού συστήματος φοιτητών στην κοινότητα μάθησης ενός εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού τριτοβάθμιου ιδρύματος. Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να διαφανεί ο ρόλος που διαδραματίζει η συγκρότηση μαθησιακών κοινοτήτων στη συναισθηματική στήριξη αλλά και στην επίδοση των φοιτητών στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μέσα από την επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας αλλά και ημιδομημένες συνεντεύξεις φοιτητών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την αναγκαιότητα ύπαρξης μαθησιακών κοινοτήτων των οποίων η αποτελεσματικότητα βασίζεται στην αλληλεπίδραση, την επικοινωνία, τη συνεχή ανανέωση των συστημάτων. Επίσης, διαφαίνεται ο σημαντικός ρόλος της συμμετοχής των διδασκόντων στα πλαίσια των μαθησιακών κοινοτήτων και παρουσιάζονται εργαλεία συνεργατικής μάθησης, όπως και μέθοδοι συγχρονικής και ασύγχρονης επικοινωνίας. Προβληματισμοί προκύπτουν σχετικά με τις διαδικτυακές μαθησιακές κοινότητες, καθώς φάνηκε πως ως πρακτική αν και αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο στην υπηρεσία της μάθησης και σημαντικό βοηθό στην υποστήριξη των φοιτητών στη μαθησιακή τους πορεία, δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει κάποια προβλήματα που δεν είναι μόνο τεχνικής φύσεως, αλλά αφορούν την αλληλεπίδραση. Τέλος, παρουσιάζονται οι βασικές αντιλήψεις φοιτητών του ΕΑΠ, σχετικά με το ρόλο της κοινότητας και της συνεργατικής μάθησης. [1] [1] «ΠΕΝΕΡ ΕΑΠ 16: Σύστημα ακαδημαϊκής υποστήριξης φοιτητών τριτοβάθμιας ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» (επιστ. υπεύθ.: καθ. Αντώνης Λιοναράκης). Μέλη ερευνητικής ομάδας: Αγγέλη Αθανασία, Αποστολίδου Άννα, Βερύκιος Βασίλειος, Ιωακειμίδου Βασιλική, Λιγούτσικου Έφη, Μανούσου Ευαγγελία, Νιάρη Μαρία, Παπαδημητρίου Σοφία, Σιάκας Σπυρίδων, Σταμάτη Μαριάννα, Σταυρόπουλος Ηλίας, Σφακιωτάκη Κυριακή. Τζήλου Γεωργία, Χαρτοφύλακα Αντωνία-Μαρία. Το παρόν κείμενο αποτελεί προϊόν συλλογικής εργασίας στον εντοπισμό και σχολιασμό βιβλιογραφικών πηγών.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Κουτσιέλου, Σταματίνα K., та Νικόλαος M. Μήτρου. "Εμπόδια και διδακτικά/μαθησιακά οφέλη υιοθέτησης/χρήσης Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων: ποσοτική έρευνα σε διδάσκοντες στην Ανώτατη Εκπαίδευση-συμμετέχοντες στη Δράση «Κάλλιπος»". Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 9, № 4Α (2017): 70. http://dx.doi.org/10.12681/icodl.1329.

Full text
Abstract:
Οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι (ΑΕΠ) αποτελούν σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στη διδασκαλία και μάθηση, που χρησιμοποιούνται, παγκοσμίως, στα πεδία της Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΑεξΑΕ), της Εκπαίδευσης Ενηλίκων/Διά Βίου Μάθησης κ.ά.· τα τελευταία χρόνια, έχουν αξιοποιηθεί και σε Έργα/Δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση. Στόχος της εργασίας είναι η αποτύπωση και διερεύνηση των απόψεων διδασκόντων-συμμετεχόντων στη Δράση «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα/Κάλλιπος» (www.kallipos.gr) για εμπόδια και διδακτικά/μαθησιακά οφέλη υιοθέτησης/χρήσης ΑΕΠ στη διδασκαλία στην «τάξη». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Τα ερευνητικά ερωτήματα που έγινε απόπειρα να απαντηθούν -από τις εκατό (100) απαντήσεις διδασκόντων του δείγματος που έγιναν αντικείμενο ανάλυσης- είναι τα εξής: α. Σε τι βαθμό συμφωνούν/διαφωνούν οι διδάσκοντες του δείγματος με τα υπό διερεύνηση εμπόδια; β. Σε τι βαθμό απορρέουν (τα διερευνώμενα) διδακτικά οφέλη; γ. Με ποια συχνότητα προκύπτουν (τα διερευνώμενα) μαθησιακά οφέλη, με την υιοθέτηση/χρήση ΑΕΠ στη διδασκαλία στην «τάξη»; Σε γενικές γραμμές, στα αποτελέσματα της έρευνας επισημαίνονται θετικές αντιλήψεις των διδασκόντων (στην Ανώτατη Εκπαίδευση) του δείγματος για την υιοθέτηση/χρήση ΑΕΠ στη διδασκαλία στην «τάξη», άρα τα ερευνητικά ευρήματα συμβαδίζουν με τα δεδομένα της βιβλιογραφίας, σύμφωνα με τα οποία, όσοι είναι εξοικειωμένοι με τους ΑΕΠ, όπως και τα υποκείμενα της εν λόγω έρευνας – συμμετέχοντες στη Δράση «Κάλλιπος», αντιμετωπίζουν τους ΑΕΠ ευμενώς. Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά τα διερευνώμενα εμπόδια υιοθέτησης/χρήσης ΑΕΠ στη διδασκαλία στην «τάξη», η μη υποστηρικτική ιδρυματική πολιτική αξιολογείται από τους διδάσκοντες ως ο πλέον ανασταλτικός παράγοντας, εύρημα που δικαιολογείται από τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τέλος, αναφορικά με τη διδακτική και μαθησιακή αποτελεσματικότητα της υιοθέτησης/χρήσης ΑΕΠ στη διδασκαλία στην «τάξη», στην πλειοψηφία τους οι διδάσκοντες αποφαίνονται πολύ θετικά για τα εξεταζόμενα διδακτικά και μαθησιακά οφέλη, πρωτευόντως για την εφαρμογή μεγαλύτερης ποικιλίας διδακτικών και μαθησιακών μεθόδων και την αύξηση της ικανοποίησης των φοιτητών από τη μαθησιακή τους εμπειρία.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Δεμερτζής, Νίκος, та Αντώνης Αρμενάκης. "Η πολιτική κουλτούρα και τα μέσα επικοινωνίας. Η περίπτωση των φοιτητών της Αθήνας". Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης 16 (28 листопада 2017): 34. http://dx.doi.org/10.12681/hpsa.15185.

Full text
Abstract:
Στο άρθρο αυτό επιχειρείται, βάσει δειγματοληπτικής έρευνας, μια πρώτη συστηματική καταγραφή και ερμηνεία των πολιτικών στάσεων και αντιλήψεων των φοιτητών και της σχέσης τους με τα MME. Επίσης, εξετάζεται η συσχέτιση ορισμένων βασικών παραμέτρων της πολιτικής τους κουλτούρας, όπως η πολιτική δυσαρέσκεια και η ικανοποίηση από τη δημοκρατία, με την από μέρους τους χρήση και αξιολόγηση των μέσων ενημέρωσης, ώστε να αναδειχθούν οι όποιες ιδιαιτερότητες της κοινωνικής κατηγορίας «φοιτητές». Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι οι φοιτητές επιδεικνύουν σχετικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πολιτική σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, διακατέχονται από αποξένωση, πολιτικό κυνισμό και αναρμοδιότητα περί την πολιτική. Αν και καταφέρονται αρνητικά για τα κόμματα και τις φοιτητικές παρατάξεις, ένας στους τρεις δηλώνει ικανοποίηση από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα. Η υψηλή τηλεθέαση δε σχετίζεται με το ενδιαφέρον για την πολιτική· συσχετίζεται όμως με την αυξημένη ικανοποίηση από τη δημοκρατία και την περιορισμένη αίσθηση πολιτικής αρμοδιότητας, ένδειξη ότι συμβάλλει στη θεαματικοποίηση του πολιτικού γίγνεσθαι και στην αδρανοποίηση των πολιτών-τηλεθεατών. Τέλος, ορισμένες τάσεις αρνητισμού κι αποξένωσης προϋπάρχουν και λειτουργούν ανεξάρτητα από την έκθεση στην τηλεοπτική και έντυπη ειδησεογραφία.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Αντιλήψεις φοιτητών"

1

Μπαρμπέρη, Μαρία, та Καλλιόπη Μηλιαρά. "Αντιλήψεις φοιτητών/τριών παιδαγωγικών τμημάτων προσχολικής ηλικίας σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας". Thesis, 2009. http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/2344.

Full text
Abstract:
Στα πλαίσια του θέματος της πτυχιακής εργασίας «Αντιλήψεις φοιτητών/τριών Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Ηλικίας σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας», πραγματοποιήθηκε μια έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί σε φοιτητές/τριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Ηλικίας Βόλου και Πάτρας κατά πόσο είναι εξοικειωμένοι με τις Φυσικές Επιστήμες, καθώς και με τη κατανόηση τις έννοιας «εξοικονόμηση ενέργειας μέσω λαμπτήρων». Μέσω της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια ερωτηματολογίου για τη συλλογή των δεδομένων μας, διατυπώνονται συγκεκριμένα ερωτήματα. Τα ερωτήματα αυτά, αφορούν τον τρόπο λειτουργίας λαμπτήρων πυρακτώσεως όσο και λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα, θέτονται μέσω του ερωτηματολογίου προβληματισμοί γύρω από τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια μέσω της χρήσης λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας. Γενικότεροι Στόχοι της έρευνας είναι: • να διαπιστωθεί κατά πόσο επεκτείνεται η γνώση πάνω στη λειτουργία των λαμπτήρων τόσο των φοιτητών/τριών Βόλου όσο και φοιτητών/τριών Πάτρας. Σαν μέτρο σύγκρισης λαμβάνονται η διδασκαλία Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο, η κατεύθυνση που είχαν επιλέξει οι φοιτητές/τριες στο λύκειο (θετική, τεχνολογική, θεωρητική) καθώς και ο τόπος στον οποίο πραγματοποιούνται οι σπουδές των φοιτητών/τριών.(Βόλος ή Πάτρα). • Να διαπιστωθεί η στάση των φοιτητών/τριών απέναντι στην ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας. Μέσω του ερωτηματολογίου θα μπορέσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα στοιχεία προκείμενου να διαπιστώσουμε αν διεκπεραιώθηκαν οι παραπάνω στόχοι που έχουμε θέσει. Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου αναλύονται μέσω του προγράμματος SPSS με αναλυτικούς πίνακες και διαγράμματα ενώ αναλύονται παρακάτω η στρατηγική, οι τεχνικές καθώς και το ακριβές δείγμα της έρευνας. Τέλος μέσω της έρευνας, μελετάται το διεθνές πρόγραμμα αξιολόγησης μαθητών PISA και η σχέση του με τις Φυσικές Επιστήμες, καθώς και οι επιδράσεις και τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος στην Ελλάδα.<br>In terms of our diploma’s final project, concerning: “students’ of the Department of Education Sciences in Pre-school Ages, beliefs about energy saving”, we performed a research in order to ascertain how familiar these students are with physical sciences and the idea of saving energy using lamps. Through the research which took place using a questionnaire as a helping hand in collecting the data, several questions are phrased. These questions pertain to the incandescence lamps, as well as the energy saving type lamps. At the same time, some sobering thoughts are expressed through the questionnaire referring to the way energy can be saved by using the energy saving type lamps. General Goals of this research are: * To figure out in which way the knowledge on the function of the lamps extends to the students of the department of Volos, as well as the department of Patras. As a comparing point, we used the lectures taken place in science classes in the university, the branch that the students had picked during their high school years (scientific, technological, and theoretical) along with the area in which the students study. (University of Volos, University of Patras). * To find out how the students feel towards the need to save energy. Through the questionnaire, we would be able to get the data needed, in order to make sure if we succeeded to get the answers to the goals we had set. The questionnaire’s results were analyzed through the SPSS program using analyzing boards and diagrams, while the strategy, the techniques and the research’s exact sample are analyzed as well later on. Finally through the research, the program for international students’ assessment (PISA) is examined, along with its impact and results in Greece.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Κοτσώνη, Μαρία Ελένη. "Οι αντιλήψεις των φοιτητών/τριών διοίκησης επιχειρήσεων ελληνικών πανεπιστημίων σε ζητήματα επιχειρησιακής ηθικής. Μια εμπειρική διερεύνηση". Thesis, 2014. http://hdl.handle.net/10889/8304.

Full text
Abstract:
Η παρούσα εργασία στοχεύει στην διερεύνηση των αντιλήψεων που έχουν διαμορφώσει οι φοιτητές των τμημάτων διοίκησης επιχειρήσεων στην Ελλάδα σχετικά με ζητήματα επιχειρησιακής ηθικής. Το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος είναι να εντοπιστούν αν υπάρχουν διαφορές ως προς διάφορους παράγοντες π.χ. φύλλο, θρησκευτικότητα, εργασιακή εμπειρία, αν το επίπεδο επιχειρησιακής ηθικής που έχουν διαμορφώσει οι φοιτητές διαφέρει μεταξύ των τμημάτων διοίκησης επιχειρήσεων στην Ελλάδα και μεταξύ προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.<br>--
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Αμπατζίδης, Γεώργιος. "Η ιδέα της "ισορροπίας της φύσης" στη σκέψη φοιτητών επιστημών της εκπαίδευσης". Thesis, 2010. http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/4192.

Full text
Abstract:
Η ιδέα της «ισορροπίας της φύσης» αποτελεί μια μεταφορά που υπονοεί πως στη φύση υπάρχει σταθερότητα και τάξη, η οποία υπαγορεύεται από ένα «δημιουργό» ή την ίδια τη φύση, και άρα προβλεψιμότητα. Η «ισορροπία της φύσης» ξεκίνησε ιστορικά ως ένα στοιχείο του αρχαίου πολιτισμού που εντοπίζεται σε διάφορες κοσμοθεωρίες, αλλά ενσωματώθηκε και στην επιστήμη της οικολογίας και έφτασε να την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό από την εμφάνισή της ως νέας επιστήμης μέχρι και πριν μερικά χρόνια. Η ιδέα της «ισορροπίας της φύσης» έχει αναθεωρηθεί στο πλαίσιο της οικολογίας με τη διαμόρφωση νέων θεωριών και μοντέλων για τη λειτουργία της φύσης, αλλά εξακολουθεί να κυριαρχεί στην κοινωνία ως προς την περιβαλλοντική στάση και κουλτούρα της ως συνόλου, τη χάραξη στόχων και στρατηγικών από περιβαλλοντικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και τη χάραξη των επίσημων πολιτικών διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ακόμα, η ιδέα της «ισορροπίας της φύσης» κυριαρχεί στη σχολική επιστήμη όπου παρουσιάζεται στα σχολικά εγχειρίδια και στη σκέψη των παιδιών όλων των ηλικιών και των νεαρών ενηλίκων, όπως προκύπτει από έρευνες στο χώρο της διδακτικής της βιολογίας. Η κυριαρχία της ιδέας της «ισορροπίας της φύσης» στην εκπαιδευτική πραγματικότητα φαίνεται να δρα ως εμπόδιο στην οικοδόμηση της επιστημονικής γνώσης των παιδιών για τη φύση (δηλαδή στην προσέγγιση των σύγχρονων μοντέλων για τη λειτουργία της), αλλά και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά υπεύθυνης στάσης και συμπεριφοράς απέναντι σε αυτή. Υπαγορεύοντας ότι οι συνέπειες των παρεμβάσεών μας στη φύση είναι αναστρέψιμες, η ιδέα αυτή δημιουργεί την ψευδαίσθηση των «μαγικών» λύσεων, ενώ όπως έχει φανεί, η εφαρμογή της στις πολιτικές διαχείρισης της φύσης μπορεί να οδηγεί τα οικοσυστήματα σε αποτελέσματα που δεν είναι ούτε «κανονικά», ούτε «προβλέψιμα». Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, είναι σκόπιμη μία συστηματική προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ιδέας της «ισορροπίας της φύσης» στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Αυτή προϋποθέτει ασφαλώς το σχεδιασμό ενός κατάλληλου μαθησιακού περιβάλλοντος, ο οποίος με τη σειρά του προϋποθέτει την ανίχνευση των ιδεών των μαθητών, καθώς σύμφωνα με τον εποικοδομισμό, που έχει επικρατήσει έναντι πιο παραδοσιακών επιστημολογικών ή γνωστικών προσεγγίσεων, η προηγούμενη γνώση του υποκειμένου έχει καθοριστική σημασία στην οικοδόμηση νέας γνώσης από αυτό. Η έρευνα με τίτλο «η ιδέα της “ισορροπίας της φύσης” στη σκέψη φοιτητών επιστημών της εκπαίδευσης» ανιχνεύει τις αντιλήψεις που έχουν σε σχέση με την ιδέα της «ισορροπίας της φύσης», παιδιά που έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχουν εισαχθεί στην τριτοβάθμια, και διερευνά το πώς αυτές οι αντιλήψεις ενσωματώνονται στους συλλογισμούς που αυτά αναπτύσσουν για φυσικές διαταραχές ή ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως η ιδέα της «ισορροπίας της φύσης» είναι καλά εδραιωμένη στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές σκέφτονται για τη φύση. Για τους περισσότερους φοιτητές η «ισορροπία της φύσης» είναι μια πραγματικότητα και μέσα από αυτό το πρίσμα συζητούν και κάνουν προβλέψεις για τα οικοσυστήματα. Ακόμα, φαίνεται ότι οι φοιτητές θεωρούν πως ο άνθρωπος με τις ενέργειές του μπορεί να ενισχύσει και να προστατεύσει αυτή την «ισορροπία», και οι διαταραχές που προκαλούνται από ανθρώπινη δραστηριότητα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως στην πλειοψηφία τους οι μαθητές των οποίων οι ιδέες διερευνήθηκαν σκέφτονται για τη λειτουργία της φύσης μέσα από το πρίσμα της ύπαρξης μιας «ισορροπίας», και προσφέρουν υλικό για το σχεδιασμό ενός μαθησιακού περιβάλλοντος το οποίο θα προωθεί τα νέα μοντέλα λειτουργίας της φύσης και θα επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την έννοια της «ισορροπίας» η οποία, όπως αναφέρθηκε, δρα ως εμπόδιο στην εκπαίδευση και στην κοινωνική πρακτική.<br>-
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Φιλιππίδη, Ανδρομάχη. "Σχεδίαση, ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση ενός συμβατικού πανεπιστημιακού μαθήματος με τη χρήση ενός υπολογιστικού περιβάλλοντος σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης : αντιλήψεις στάσεις και πρακτικές των φοιτητών". Thesis, 2008. http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/1991.

Full text
Abstract:
Η εισαγωγή και η ενσωμάτωση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί πλέον στις μέρες μας γεγονός παγκοσμίως. Καθοριστικό ρόλο στην πραγματικότητα αυτή έχει διαδραματίσει η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου και οι επιμέρους εφαρμογές του. Στην παρούσα εργασία με θέμα «Σχεδίαση, ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση ενός συμβατικού πανεπιστημιακού μαθήματος με τη χρήση ενός υπολογιστικού περιβάλλοντος σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης: αντιλήψεις στάσεις και πρακτικές των φοιτητών», σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε ένα παιδαγωγικό πλαίσιο ένταξης ενός συστήματος διδασκαλίας και μάθησης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (Moodle) σε ένα πανεπιστημιακό μάθημα, αξιοποιώντας βασικές εποικοδομιστικές και κοινωνικοπολιστισμικές θεωρήσεις για τη μάθηση. Σκοπός μας ήταν να μελετήσουμε τα χαρακτηριστικά μιας ομάδας χρηστών ενός τέτοιου συστήματος κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου και να αποφανθούμε για τις στάσεις αντιλήψεις και πρακτικές χρήσης που ανέπτυξαν κατά την συμμετοχή τους στο εν λόγω μάθημα, καθώς και να αξιολογήσουμε τη μαθησιακή αποτελεσματικότητα του περιβάλλοντος μάθησης που σχεδιάσαμε. Στο πρώτο μέρος αυτής της εργασίας παραθέτουμε το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας, το οποίο αναφέρεται στις νέες παιδαγωγικές μεθόδους των ΤΠΕ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σχετικές ερευνητικές διαδικασίες και τέλος στην περιγραφή τη σχεδίασης ενός παιδαγωγικού πλαισίου χρήσης, που διαπνέεται από την προσέγγιση της επίλυσης προβλήματος, κατάλληλο για την εφαρμογή σε μικτά μοντέλα διδασκαλίας και μάθησης σε παραδοσιακά πανεπιστημιακά μαθήματα. Στη συνέχεια περιγράφουμε το ερευνητικό πλαίσιο, το οποίο βασίζεται στις βασικές αρχές της αναπτυξιακής έρευνας. Σε πρώτη φάση σχεδιάσαμε ένα περιβάλλον μάθησης, στη συνέχεια το εφαρμόσαμε για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο και τέλος το αξιολογήσαμε εφαρμόζοντας μια μελέτη περίπτωσης. Τέλος, παρουσιάζουμε και αναλύουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και προβαίνουμε σε κάποια συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα αυτά αφορούν την αξιολόγηση του μαθησιακού περιβάλλοντος που εφαρμόσαμε, περιγράφοντας τις αντιλήψεις, τις στάσεις και τις πρακτικές των φοιτητών που παρακολούθησαν το μάθημα, συσχετίζοντάς τα με την επίδοσή τους και τη χρήση του συστήματος.<br>-
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography