Автоматичне скорочення за ДСТУ 3582:2013 у посиланнях

Сьогодні ми запустили функціонал автоматичного скорочення за вимогами ДСТУ 3582:2013.

Віднині онлайн-сервіс «Grafiati» дозволяє автоматично генерувати ваші бібліографічні описи та посилання зі скороченням відповідних елементів з урахуванням їхньої належності до конкретних зон та інших специфічних аспектів ДСТУ 3582:2013.

Як користуватися автоматичним функціоналом

Згаданий стандарт є опціональним для застосування в межах роботи з посиланнями за ДСТУ 8302:2015 та ДСТУ ГОСТ 7.1:2006, однак на практиці фахові бібліографи рекомендують послуговуватися ним, щоб скорочувати текстовий обсяг списків джерел і надавати інформацію в уніформальному вигляді.

Наш абревіатор автоматично ввімкнений для всіх бібліографій, які ви оформлюєте за ДСТУ 8302:2015 та ДСТУ ГОСТ 7.1:2006, і застосовується до джерел українською мовою (нагадуємо, що в нас працює локалізація всіх описів залежно від обраної мови джерела).

Якщо ви хочете оформлювати список джерел без застосування скорочення, натисніть на кнопку «Меню бібліографії» праворуч від її назви й вимкніть абревіатор. Після цього всі джерела буде наведено з оригінальною інформацією – без скорочення.

Як працює абревіатор від «Grafiati»: приклади

На нашому сервісі скорочення відбувається для конкретних зон бібліографічного опису, чого безпосередньо вимагає стандарт. Так, якщо ви оформлюєте посилання на книгу, будь-яка інформація у полі «Назва книги» залишиться без змін:

Оригінал Результат від сервісу «Grafiati»
Міжнародна торгівля Міжнародна торгівля

Але у полі «Назва видавництва» наш абревіатор застосує відповідні правила ДСТУ 3582:2013, тому в готовому посиланні ви одержите скорочену назву видавництва:

Оригінал Результат від сервісу «Grafiati»
Центр учбової літератури Центр учб. літ.
Інститут фізики конденсованих систем Національної академії наук України Ін-т фізики конденс. систем НАН України

Функціонал скорочення працює з різними відмінками, тому ви в будь-якому разі одержите потрібне скорочення «НАН України» в таких випадках:

Оригінал Результат від сервісу «Grafiati»
Національна академія наук України НАН України
Національної академії наук України НАН України

У випадку з відмінюваною абревіатурою ви так само одержите її уже в потрібному відмінку:

Оригінал Результат від сервісу «Grafiati»
Інститут мовознавства Ін-т мовознавства
Інституту мовознавства Ін-ту мовознавства

Абревіатор також враховує нюанси відповідних зон. Наприклад, якщо у полі «Тип видання» ви зазначите тільки одне слово, ми його не скоротимо, якщо більше одного – застосуємо скорочення (згідно з вимогами стандарту):

Оригінал Результат від сервісу «Grafiati»
Українська мова : підручник Українська мова : підручник
Українська мова : підручник для студентів вищих навчальних закладів Українська мова : підруч. для студентів ВНЗ

Так само наш функціонал розрізняє різні типи специфічних вимог стандарту. Наприклад, низку слів ДСТУ 3582:2013 вимагає скорочувати лише при цифрах, тому у відповідній скорочуваній зоні опису для конкретного слова ви одержите кінцевий результат залежно від його позиції в реченні:

Оригінал Результат від сервісу «Grafiati»
Сто одиниць Сто одиниць
100 одиниць 100 од.

У мінімальній кількості випадків нам невідомий контекст вживання слова (наприклад, чи воно вжите при прізвищі, чи воно вжите в конкретному значенні тощо).

Також існує певна кількість випадків, коли частини мови можна сплутати, наприклад: постанова (іменник) – слонова (прикметник); зберігання (іменник) – остання (прикметник). Якщо перше слово в кожній парі скорочувати як прикметник відповідно до закінчення, результат буде неправильний. Наш сервіс враховує і ці моменти, тому тут ви одержите скорочення лише для прикметників.

Так само ми враховуємо низку слів, у яких скорочення за вимогами ДСТУ може призводити до неправильного тлумачення, а тому наводимо їх у потрібній скороченій формі: комічний → коміч., а не ком. Водночас передбачити усі такі випадки неможливо, тому в разі виявлення неточності, будь ласка, повідомте нам – і ми покращуватимемо функціонал.

Інші новини:

Усі новини